Dodaj do ulubionych

Wnętrzarsko- prośba o doradę

22.11.24, 16:32
Wymieniłam zaslony w moim mieszkaniu, ale w salonie okazały się trochę za mało szerokie i nie sięgają do końca ściany. Został taki pusty, goły kąt za telewizorem. Co tam wstawić? Jakiś kwiat doniczkowy, może obok na regale coś pnącego? Sztuczne, czy prawdziwe? Może jakiś duży wazon z suszonymi kwiatami czy czymś takim? A może na tej rurce od zasłon powiesić jakiś bukiet z suszonych kwiatów, czy sztucznych? Doradźcie coś. To wygląda tak:
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 16:40
      dokup zaslony
      • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 16:52
        mysiulek08 napisała:

> dokup zaslony

Też myślałam, ale nie mam więcej haczyków na karniszu, aby je powiesić.
        • maleficent6 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:07
          To może dokup haczyki? 🤷
        • malaperspektywa Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:07
          To dokup i zasłony i haczyki. Możesz nawet dać ton ciemniejsze. Daje to ciekawy efekt. Albo w kwiaty, jak lubisz, w tej samej tonacji co gładkie.
    • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:17
      No właśnie z haczykami u mnie jest probem, bo ludzie od których kupowałam to mieszkanie zainstalowali coś takiego, wbili na amen w ścianę i tych rurek nie da sie ani rozkręcić, ani zdjąć. Nie mam jak nowych haczyków nałożyć.
      • bromba11 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:24
        Te szpice powinno dać się zdjąć z karniszy.
      • maleficent6 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:25
        Te "strzały" z boku powinno się odkręcić i wtedy możesz wysunąć rurkę. No chyba, że jakiś tytan intelektu przykleił je na stałe.
        Więc zmień karnisz. Możesz się też przeprowadzić 😁
        • gryzelda71 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:40
          Szpice odkręć zsuń, poten od spodu są wkręty to wykręć będzie możliwość wyjecia drążków. Druga strona tak samo. Możesz też kupić zasłony z szerokim tunele, zakładkami z materiału lub kółkami w zasłonach i pozbyć się tych okręgów na których wiszą żabki.
      • bene_gesserit Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 17:53
        Są takie karnisze, które da się założyć na rurkę bez zsuwania jej; działaja trochę jak agrafki - zakłada się je, niza oczka zaslony i zapina. Kupowałam albo w Ikei albo w H&M, albo może w Bonprixie, ale pewnie są po prostu w sieci
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 18:28
        Dokup materiał jakiś kolorowy na obie strony karnisza i powieś go bezpośrednio na karniszach, bez haczyków, można jakoś fantazyjnie spiąć, albo zawiązać.
        • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 20:27
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Dokup materiał jakiś kolorowy na obie strony karnisza i powieś go bezpośrednio
          > na karniszach, bez haczyków, można jakoś fantazyjnie spiąć, albo zawiązać.

Niee, zasłony białe to jak? Ale jak powiesić na samych karniszach?
      • lillyinchains Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 19:47
        Tam na górze powinna być taka mała śrubka mocująca ten kołek do ściany.

chrupiacabuleczka napisała:

> No właśnie z haczykami u mnie jest probem, bo ludzie od których kupowałam to mi
        > eszkanie zainstalowali coś takiego, wbili na amen w ścianę i tych rurek nie da
        > sie ani rozkręcić, ani zdjąć. Nie mam jak nowych haczyków nałożyć.
        • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 20:25
          lillyinchains napisał(a):

> Tam na górze powinna być taka mała śrubka mocująca ten kołek do ściany.
          >
          >
          > chrupiacabuleczka napisała:
          >
          > > No właśnie z haczykami u mnie jest probem, bo ludzie od których kupowałam
          > to mi
          > > eszkanie zainstalowali coś takiego, wbili na amen w ścianę i tych rurek n
          > ie da
          > > sie ani rozkręcić, ani zdjąć. Nie mam jak nowych haczyków nałożyć.

Nie da się. Patrzyłam dokładnie, to jest na amen.
          • szmytka1 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 00:00
            Toć to jest na imbusy, widać nawet na tym zdjeciu
            • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 11:43
              szmytka1 napisała:

> Toć to jest na imbusy, widać nawet na tym zdjeciu

Jakie imbusy?
              • szarmszejk123 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 12:08
                Klucz imbusowy, tak wygląda, jest w różnych rozmiarach
    • koronka2012 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 20:22
      Zmień karnisz na krótszy i ładniejszy, zgubisz 20 cm z każdej strony i będzie git
    • kachaa17 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 22:26
      Nie rozumiem, te zasłony są po zasłonięciu za wąskie czy jak?
    • heca007 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 22:52
      Tam jest miejsce między szafą (to jest szafa?) a ścianą z zasłonką? Powieś tam jakiś ciekawy obraz (na szerszej ścianie) i olej tą szparę.
    • mikams75 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 22:53
      dokupic zaslony i istniejace koleczka rozlozyc na wiecej zaslon. Bedzie abrdzoej zmarszczone i bedzie lepiej calosc wygladac.
    • szarmszejk123 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 23:07
      Wymień wszystkie kółka na takie, daj ich więcej i dokup zasłon
      • szarmszejk123 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 23:09
        Albo, jak ci się nie chce z tymi co są walczyć ( obcęgi by wystarczyły, myślę) to tylko dołóż tych i tyle.
        • chrupiacabuleczka Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 22.11.24, 23:49
          Wiecie co. Wpadłam na taki pomysł, bo jednak moja głupota nie zna granic. Po lewej stronie są trzy rzędy nitek, aby je powiesić. Ja za mocno ścisnęłam pierwszy górny rząd i dlatego zasłony są za gęsto utkane. Jutro je zdejmę, przetne ten górny rząd, powieszę na dolnym, one zrobią się szersze.
          • zona_mi Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 10:09
            chrupiacabuleczka napisała:

> Wiecie co. Wpadłam na taki pomysł, bo jednak moja głupota nie zna granic. Po le
            > wej stronie są trzy rzędy nitek, aby je powiesić. Ja za mocno ścisnęłam pierwsz
            > y górny rząd i dlatego zasłony są za gęsto utkane. Jutro je zdejmę, przetne ten
            > górny rząd, powieszę na dolnym, one zrobią się szersze.

Nie, zostaw, jak jest i jednak powieś w tym pustym miejscu sztuczne kwiaty, może bluszczyk? Będzie pasowało.
          • memphis90 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 10:57
            Nie do końca zrozumiałam „trzy rzędy nitek po lewej”, ale przecinanie taśm marszczącychjakoś brzmi mi jak przepis na katastrofę… 😱 Kup pasującą zasłonę i powieś kółka mniej gęsto, nie ma przecież przepisu że haczyki/zabki mają byc co każde 3cm firanki, a nie co 5 na przykład…
          • mikams75 Re: Wnętrzarsko- prośba o doradę 23.11.24, 11:08
            podejrzewam, ze te nitki sa do marszczenia a do zawieszania sa kieszonki, ktore sie tak nie wyciagaja pod ciezarem zaslon jak nitki. Oczywiscie mozesz mniej zmarszczyc, ale dobrze to nie bedzie wygladac. Jak utniesz te gorna nitke to bedzie zle wygladac zmarszczone tylko tymi dolnymi. Wrzuc zdjecie zaslon od tylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka