Dodaj do ulubionych

Pierwszeństwo urlopowe

24.11.24, 09:34
Pytanie dla tych emam, które pracują w grupie. Czy w waszej pracy istniej coś takiego jak pierwszeństwo urlopie rodziców? Dotyczy też czasu okoloswiatecznego i ferii. Szefowa przepycha to odkad pamiętam. W tym roku się zbuntowalam, chcę wziąć wolne od Wigilii do Sylwestra, za plecami słyszę, jakie to niekolezeńskie w stosunku do osób które "nie mają co zrobić z dziećmi". Szefowa próbowała ze mną delikatnyych rozmów pt. wyjedź marooska w nowym roku... Do tej pory ulegałam presjom, brałam urlop jesienią, ustępowałam w sprawie ferii i świat, ale mam dość. Czy "to niekoleżeńskie"?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:44
      Gdybyś brała tak co roku, to byłoby niekoleżeńskie. Gdybyś wzięła akurat w tym, w którym jedyna matka właśnie odkrywa uroki zamkniętych przedszkoli, to tak. W przeciwnym razie urlopy należy brać na zmianę.
      • marooska Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:52
        Właśnie u nas nie ma na zmianę. Odkąd pamiętam zawsze z ustępstwem. Nie jestem jedyna w takiej sytuacji, pozostałe panie ustępują bez mrugnięcia okiem.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:51
          Bo pewnie wola wyjeżdżać, gdy jest taniej i nie ma tłumów.
          A ty nie?
          • heca007 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:47
            Może ona woli wyjeżdżać tam gdzie chce i kiedy chce a nie tam gdzie taniej?
          • turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:01
            mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Bo pewnie wola wyjeżdżać, gdy jest taniej i nie ma tłumów.
            > A ty nie?

Czasami nie da się inaczej.
            Pamiętam jak u mnie w pracy była wielka bulwersacja, bo chciałam cały tydzień wolnego przypadający na weekend majowy. A tak się u mbas utarło, że weekend majowy jest podzielony i każdy dostaje po jednym dniu. Część ma wolne drugiego, część czwartego, a część 30 kwietnia.
            Ja jako chcąca cały tydzień byłam uznana za mega niekolezenska, bo przeze mnie wiele osób nie dostało ani jednego dnia.
            Sprawa wyglądała jednak tak, że leciałam na Maderę zobaczyć Święto Kwiatów, które akurat tak wypada, więc inny termin mnie nie interesował.
            Oczywiście byłam ba Madarze także w innych terminach, ale koniecznie chciałam zobaczyć Święto Kwiatów.
            Poza tym miałam argument, że nigdy nie składałam podania o żaden wolny dzień w okolicy majówki, zawsze pracowałam, więc w rezultacie dostalam ten urlop.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:43
            Nie wszyscy ludzie mają model wyjeżdżania byle gdzie po sezonie, czasem ktoś musi w konkretnej dacie, bo gdzieś się odbywa jakieś wydarzenie albo np. interesujący go wyjazd jest organizowany w jednym terminie. I jeśli pracownik informuje o tym z odpowiednio dużym wyprzedzeniem, bo se raz w życiu, kurna, chce polecieć na Wyspę Wielkanocną czy tam inną Antarktydę, to każda normalna firma mu to umożliwi.

W mojej eks-korpo jedna panna chciała wyjechać na trzytygodniową wyprawę do Ameryki Południowej. Zaplanowane wszystko z półrocznym wyprzedzeniem, termin też mało atrakcyjny urlopowo, bo październik, a kierownictwo chyba tydzień debatowało, czy w drodze wyjątku dać jej 3 tygodnie urlopu ciurkiem (bo była zasada, że maks 2).
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:54
      Nic takiego w mojej firmie nie istnieje
    • arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:56
      Nie ma pierwszeństwa. Ktoś ma dzieci, ktoś psa, kota, chorego rodzica, inne zobowiązania.
      Na zmianę powinno być.
    • leanne_paul_piper Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:56
      U mnie kto pierwszy ten lepszy. Ja już mam od czerwca zaklepany urlop na cały styczeń praktycznie.

Btw. nie wszystkie dzieciate biją się o urlop, u mnie koleżanka z dwójką dzieci poniżej 10 l pracuje w każdą majówkę, czerwcówkę, sierpniówkę, święta listopadowe itd., więc się da, jak chce.
      • forumologin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:52
        da sie jak chce I MOZE , "maly"szczegol
      • asia_i_p Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:34
        Wiesz co, ja nie biorę zwolnień na chore dziecko, ale nie mówię innym matkom, że się da, jak się chce. Bo zdaję sobie sprawę, że to nie moja chęć spowodowała, że mój mąż pracuje zdalnie, tylko chęć jego i jego pracodawcy.
        • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:39
          No toż ona nie dookreśliła kto ma chcieć, matka czy szef ojca 😝
    • profes79 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 09:58
      W życiu czegoś takiego nie było; z drugiej strony ja chętniej biorę urlopy poza sezonem wakacyjnym więc zawsze się jakoś dogadywaliśmy, niezależnie od miejsca pracy.
    • husky_cat Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:00
      U mnie była Wigilia dla dzieciatych i Sylwester dla bezdzietnych ☺
      • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:14
        U nas zawsze było w wcześniejszym wyjściem - w Wigilię mogły wyjść w połowie dnia mężatki, a w Sylwestra panny. Panowie tak samo: mężowie w Wigilię, a kawalerowie w Sylwestra. Bez urlopu, taki uzus dyrektora, jego prawo. Fajne to było.
        • berdebul Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:08
          Fane?😶
          • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:22
            Moim zdaniem fajne. Około połowa wychodziła wcześniej w Wigilię, kiedy i tak praca była na pół gwizdka, a druga połowa analogicznie w Sylwestra. Bez dnia urlopu, po prostu z dobrej woli dyrektora.
            • arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:31
              fajnie, tylko chory podział.
              • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:38
                Rany, podział był umowny. Spokojnie zachodziły "wymiany", a dyrektor się nie czepiał. Żartobliwie był podział "małżeństwa Wigilia - single Sylwester", w praktyce nikt nie sprawdzał. Zasadą było pół na pół, czyli nie mogło być tak, że 90% idzie w Wigilię, albo że X osób idzie i w Wigilię i w Sylwestra. Z tym, że tam była akurat bardzo fajna ekipa i jakoś nie było konfliktów.
        • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:37
          Ja nie widzę w tym niczego fajnego. Jakiś taki sztuczny podział i podkreślanie różnic. A jak panna jest jedyną osobą na chodzie, która może przygotować wigilię to co? Bez sensu.
          • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:46
            To może wziąć urlop i tego dnia wcale nie przychodzić. suspicious I niby czemu to panna ma przygotowywać Wigilię? A kawaler nie łaska?
            Napisałam już wyżej, że podział był ŻARTOBLIWY! Nikt nie sprawdzał w papierach, po prostu dyrektor dawał pół dnia wolnego połowie załogi w Wigilię, a drugiej połowie w Sylwestra. I większości się podobało, i bez dram się dogadywali, kto w który dzień. Może dlatego, że ty tam nie pracowałaś? suspicious
            • arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:51
              moglas to napisać w pierwszym poście.
              • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:19
                Mogłam. Faktycznie, zabrakło emotki wink po tym "podziale".
            • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:11
              Wiesz, akurat ja nigdy nie brałam wolnego w okolicy Świąt Bożego Narodzenia bo jestem prawosławna i myślałam, że nie powinnam. To samo Sylwester więc ze mną w tej kwestii pracownicy mieli dobrze. Jakby szef zwalniał to też bym się nie buntowała ale uważam ten podział za niefajny. Dopiero 2 lata temu doszło do mnie, że też mogę wziąć urlop między świętami i Sylwestrem bo nie ma to nic wspólnego z moim wyznaniem. W zeszłym roku byłam pierwszy raz w życiu na takim urlopie. A tak to kiblowałam, nieraz tylko ja pracowałam a cała reszta miała urlop.
              • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:18
                A, to nie! To było wolne niejako "nadprogramowe" taki prezent od dyrekcji. I dla KAŻDEGO pracownika, niezależnie od wyznania, stanu rodziny czy planów urlopowych.
    • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:06
      A skąd ci dzieciaci mają tyle urlopu żeby mieć jeszcze co brać pod koniec grudnia? Skoro już mieli w ferie zimowe, nie wspominając o wakacjach.
      • palacinka2020 Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 19:35
        Mnie zawsze na wszystko wystacza urlopu. Zaliczamy kazdy dlugi weekend, w tym boze narodzenie. Jestem wielka fanka polkolonii letnich I zimowych, z nimi wakacje nie stanowia problemu.
    • krypteia Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:10
      Powiedz szefowej całkiem wyraźnie że to jest dyskryminacja osób bezdzietnych, może ją ruszy.
    • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:10
      Nie. To nie jest niekoleżeńskie, ale zapewne będzie tak odbierane, bo przyzwyczaiłaś grupę, że ciebie z urlopem zawsze można wywalić na listopad... Pracowałam w takiej firmie, gdzie właśnie zasadą było, że w dni atrakcyjne urlopowo (długie weekendy, okres ferii, wakacji, przerwa świąteczna) tylko mamusie/tatusiowie i dopiero jak "potomkowi" nie chcą, to pozostali mogą brać resztki tego, co zostanie. Tak na prawdę - nie do wygrania. Jeśli weźmiesz ten urlop w pasującym ci terminie - będziesz "niekoleżeńska", a jeśli się ugniesz i przesuniesz na marzec - to będziesz zła na siebie...
    • stasi1 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:13
      A czemu chcesz brać urlop w czasie ferii? Chyba że chcesz gdzieś pojechac z dzieciatymi i ich dziećmi
      • arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:26
        bo chce?
        • stasi1 Re: Pierwszeństwo urlopowe 27.11.24, 07:39
          Ale jeśli się ma wybór to bez sensu jechać na urlop w czasie ferii.
          • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 27.11.24, 08:28
            Czyli zimą praktycznie się nie wyjedzie. Bo cały czas trwają jakieś ferie 😃
            • stasi1 Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 19:57
              Ale raczej nikt nie chce w Warszawie brać urlopu bo włqaśnie w szczecinie są ferie. W przypadku wątkodawczyni nie chcą jej dawać urlopu wtedy kiedy inni współpracownicy mający dzieci chcieli by urlop na ferie. Ale może dostac bezproblemu urlop przed feriami, lub po . W danym wojewodztwie
      • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:40
        Ferie są w lutym i marcu.
        • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:30
          Niezupełnie. Od 20 stycznia do 2 marca 2025.
    • login.na.raz Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:13
      Panstwowe żłobki i przedszkola są czynne pomiędzy świętami. Dzieci jest wtedy mało, grupy są łączone, ale mają obowiązek działać- tak jest przynajmniej w Łodzi. Więc tekst, że nie ma się co zrobić z dzieckiem, jest tylko wymówką. Zobacz, jak jest w twoim mieście.
      • szpil1 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:51
        Ale dlaczego ma sprawdzić jak jest w jej mieście? Chce urlop akurat w takim terminie i ma do tego prawo.
      • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:26
        Ale szkoły nie są czynne. Nieliczne mają dyżur opiekuńczy dla klas1-3
        • hanusinamama Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:33
          NO ale te dzieci wymagaja opieki przez 2-3 lata. POtem mogą juz zostać same
      • lauren6 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:13
        Rodzice nie wyjadą z dziećmi szkolnymi w trakcie roku szkolnego. Po to są ferie.
        • login.na.raz Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:50
          Z postu startowego wynika, że argumentem jest to, że ci z dziećmi "nie mają co zrobić z dziecmi" w dni wolne od szkoły/przedszkola/żłobka. Więc ja napisałam, że to akurat może być w ogóle nieprawda.
    • nellamari Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:15
      Nie. Jeśli był konflikt, to szef (lub osoba chętna) zostawała zawsze na warcie. Wszyscy ( poza szefem ekipy) brali urlop kiedy chcieli.
    • laura.palmer Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:15
      Bez przesady z tym "nie mają co zrobić z dziećmi". Raz na te kilka lat rodzice mogą chyba odłożyć na opiekunkę w okresie okoloświątecznym czy w ferie.
      U mnie nie ma czegoś takiego, ale kiedyś pracowałam w firmie, w której pierwszeństwo otrzymywały osoby przyjezdne, bo one muszą dojechać do rodziny na święta, przez co na kiblowałam w każdą wigilię i w każdego sylwestra, a później jeszcze próbowano zrzucić na mnie drugą zmianę w każdy piątek, bo one jadą do rodziny. Dramat.
    • eliszka25 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:20
      W poprzedniej pracy był taki zapis, że w trakcie szkolnych ferii pierwszeństwo mają rodzice dzieci szkolnych. Zawsze ustalaliśmy to najpierw między sobą, komu by kiedy bardziej pasowało i nigdy nie było problemu. Szefowa zawsze przyklepywała. W obecnej firmie z Bożym Narodzeniem nie ma problemu, bo są Betriebsferien, czyli stoi cała firma i wszyscy mają wolne. W zależności od tego, jak wypadają święta. W tym roku ostatni raz idę do pracy 20 grudnia, a potem wolne i wracamy dopiero po nowym roku. W wakacje się dogadujemy i też działa.
    • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:27
      Oczywiście że pierwszeństwo powinni mieć rodzice a dopiero potem bezdzietni. No bez jaj a jak inaczej?
      • arabelax Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:45
        I bezdzietni powinni kawe dzieciatym przynosic do biurka😅
        • madame_edith Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:37
          I oddawać świąteczne premie czy inne punkty, po co im w końcu jak bombelkuf nie majo.
        • homohominilupus Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:41
          arabelax napisał:

> I bezdzietni powinni kawe dzieciatym przynosic do biurka😅

I jeszcze frytki do tego 🤣
      • laura.palmer Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:46
        Rotacyjnie. W tym roku ty masz urlop w święta, a Iksinska pracuje, w kolejnym Iksińska bierze urlop, a ty pracujesz.
      • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:39
        A z czego wynika to oczywistość?
        • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:47
          Z tego, że Lipcowa ma dziecko, więc świat powinien się dostosować do niej. Jak bombelki Lipcowej dorosną i Lipcowa będzie musiała zostać w robocie zamiast „mieć pierwszeństwo do urlopu”, to Lipcowa natychmiast zmieni zdanie.
          • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:49
            Lipcową jak nie miała dzieci to jechała rowno po dzieciatych i ich przywilejach.
            • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:52
              Żyjesz czyms co miało miejsce 20 lat temu?
              • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:58
                No to dosyć symptomatyczne było. Nie tylko ja pamiętam, co nie znaczy, że tym żyję.
              • angazetka Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:23
                No cóż, rzadko zdarzają się tak zabawne wolty.
              • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:28
                No sorry, ale nie dalej niż dwa lata temu pisałaś, że ci, co sobie nie radzą z lekcjami na bieżąco powinni iść do szkoły specjalnej, bo nauczyciel nie będzie głąbowi tłumaczyć 3 razy, kosztem reszty klasy. A potem wyszło, że bombelka ma mega problemy z matematyką - i wówczas konieczność tłumaczenia 3x przez nauczyciela jakoś przestała być powodem wywalenia ze szkoły… Oczywicie nic nie mam do bombelki, jeden ma talent do chemii, drugi do rysunku albo rzutu oszczepem i nie ma obowiązku bycia orłem z matmy, ale Twoja wolta od wyrzucania ze szkoły do opcji dokładnie przeciwnej była w stylu „klasyczna Lipcowa”.
                • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:44
                  Ależ nie wymagałam niczego.
                  Załatwiłam dziecku korki i nikt nie absorbowal czasu nauczyciela na lekcji. Weź się ogarnij.
          • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:51
            Ależ jak moje bombelki dorosną to nie będę miała żadnego problemu z tym. Właściwie już nie mam jak są nastoletnie.
      • leosia-wspaniala Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:41
        Jak inaczej, no pomyślmy, jakie są opcje... Już wiem, raz jedni, raz drudzy, bez względu na to kto ma dzieci, psa czy chorą babcię. Na szczęście są normalne firmy, gdzie nie ma takich cyrków.
      • taranka Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:04
        U mnie pracownicy dogadują się między sobą. Jeżeli ktoś by wyskoczył z argumentem dziecka, to z góry bym odrzuciła taki wniosek.
        • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:52
          To wtedy najczęściej się człowiek ratował L4.
          • vivi86 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:29
            Lewym?
            • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:59
              No na chore dziecko , wtedy ten bezdzietny miał kasowany urlop bo ktos musiał zap....lać
              • beaucouptrop Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:16
                Czyli lewym.
              • vivi86 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:23
                Czyli lewym
              • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:28
                Chyba ze bezdzietny na Malediwach i koszt jego ściągnięcia będzie ogromny.
                • leanne_paul_piper Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:31
                  O tym samym pomyślałam, powodzenia w ściąganiu mnie z Malediwów albo z Nairobi.
                  A internetu też akurat nie będzie, no sorki. Siła wyższa.
                • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:21
                  Nie zdążył wyjechać
                  • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:42
                    Zawsze może również donieść zwolnienie lekarskie. Ciekawe co wtedy?
                  • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:35
                    Bez znaczenia, koszty należy zwrócić, co do złotówki. Nagle okazuje się, że łatwiej pozbyć się osoby z chorowitymi dziećmi...
              • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:01
                No chyba, że bezdzietny, który kolejny rok z rzędu nie dostał urlopu, weźmie L4. I komu wtedy skasują urlop, żeby zapi..dalał? Ups...
                • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:22
                  Nie ma takiej opcji
                  • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 18:22
                    Żeby bezdzietny poszedł na L4? A to niby dlaczego?
              • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:33
                Czemu bezdzietny nie brał w takiej sytuacji też L4?
              • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:34
                Życzę w powodzenia w kasowaniu zaplanowanego urlopu - to praktycznie nigdy nie działa. Ja na ten przykład nie mam zwyczaju odbierania służbowych telefonów po godzinach pracy.
          • taranka Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 18:29
            18lipcowa3 napisała:

> To wtedy najczęściej się człowiek ratował L4.
            >
            Ah, no tak. Ryzykowne, u mnie taka osoba które bierze lewe L4, które „przypadkiem” wypadają w dni kiedy nie dostała urlopu lądują na końcu listy do podwyżek, awansów i premii
            • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:16
              Na szczęście to nie jest mój problem
          • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:36
            No ale na takim L4 zamiast urlopu to nawet nie bardzo jest jak wyjechać.
        • lauren6 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:14
          > Jeżeli ktoś by wyskoczył z argumentem dziecka, to z góry bym odrzuciła taki wniosek.

Nie ma czym się chwalić.
          • taranka Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 18:30
            lauren6 napisała:

> > Jeżeli ktoś by wyskoczył z argumentem dziecka, to z góry bym odrzuciła ta
            > ki wniosek.
            >
            > Nie ma czym się chwalić.

Nie chwalę się. Jeżeli ktoś kombinuje to musi się liczyć z tym że przekombinuje. W pracy jesteśmy równi, to że ktoś ma dzieci nie daje mu żadnych dodatkowych praw do urlopu czy przywilejów.
      • marianna211272 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:27
        Az spojrzalam na date czy sie nie przenioslam w czasie
      • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:31
        To zgłoś inicjatywę ustawodawczą. Dopiero gdy Sejm to przegłosuje, to będzie jak chcesz.
      • m_incubo Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 23:07
        18lipcowa3 napisała:

> Oczywiście że pierwszeństwo powinni mieć rodzice a dopiero potem bezdzietni. No
        > bez jaj a jak inaczej?
        >
        big_grin
    • pursuedbyabear Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 10:58
      Składam wniosek urlopowy i tyle. Przy czym zwykle nie jeżdżę w wakacje i lokalne ferie, nie lubię tłoku.
    • koronka2012 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:07
      Olej te manipulacje.
      Jak mawia stare przysłowie: nie rób innym dobrze, nie będzie ci źle

Składali wnioski kiedy tobie pasuje i nie przejmuj się gadaniem
    • berdebul Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:10
      Nie. Każdy bierze kiedy potrzebuje.
      To ich dzieci, więc ich problem. Też masz prawo spędzić święta z rodziną/znajomymi/siedzieć sama i lepić pierogi, albo wyjechać na tydzień do spa.
      Nie ma w tym nic niekoleżeńskiego.
    • turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:20
      Jeślibyś brala w każde święta i długie weekendy to niekolezenskie. Uważam, że samemu się powinno tego pilnować. Pierwszeństwo dla dzieciatych to dyskryminacja pracownika.
      • wirotomenia Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:34
        To idiotytzm brać urlopy w ferie czy sylwestra
        • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:34
          Bo?
          • kanna Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:00
            Bo drogo i ciasno smile ja wole taniej i luźniej, ale każdemu wg potrzeb.

Chyba, ze komuś urlopu brakuje, to rozumiem łączenie z wolnymi dniami.
            • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:08
              Nie każdy wyjeżdża. Ja np. rzadko ale czasem bywa tak, że jak się weźmie 3 dni to cały tydzień jest wolny to też fajnie mieć tyle wolnego ciągiem, nawet bez wyjeżdżania.
              • kanna Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:42
                Pewnie, ze fajnie smile
                Bierz bez wahania.
      • taki-sobie-nick Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 00:40
        turkusowozlota napisała:

> Jeślibyś brala w każde święta i długie weekendy to niekolezenskie. Uważam, że s
        > amemu się powinno tego pilnować. Pierwszeństwo dla dzieciatych to dyskryminacj
        > a pracownika.

Aha, dyskryminacja, zatem autorka ma być KOLEŻEŃSKA i sama rezygnować z urlopu.
      • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 00:45
        turkusowozlota napisała:

> Jeślibyś brala w każde święta i długie weekendy to niekolezenskie. Uważam, że s
        > amemu się powinno tego pilnować. Pierwszeństwo dla dzieciatych to dyskryminacj
        > a pracownika.

A ceny biletów lotniczych skaczących nieraz i trzykrotnie w dniu rozpoczęcia wakacji, to dyskryminacja rodziców dzieci w wieku szkolnym. Ale jak ktoś bezdzietny dla zasady się upiera, ze musi jechać w pierwszej połowie lipca a nie w drugiej połowie czerwca, nawet, jeśli bez konkretnego zapłaci trzy razy tyle, no to cóż, kto bogatemu zabroni.
        • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 00:57
          A bilety nie drożeją też przypadkiem na święta?
          Czy wtedy podróżują tylko dzieciaci?

A czy aby bilety do atrakcyjnych miast nie drożeją na Walentynki?
          Czy wszyscy zakochani są dzieciaci?

• daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:11
            No i w ogóle szalenie mi się podoba sformułowanie, że bezdzietny się "upierać dla zasady" by mieć urlop w okresie wakacyjnym czy przerwy świątecznej. Gupi (w domyśle) bezdzietny - on nie może mieć absolutnie racjonalnego powodu, by chcieć wyjechać w tym a nie innym okresie. On się oczywiście gupio i irracjonalnie upiera.
            A że bogaty (bo wyrwał dzieciom dzieciatego od ust ust, rzecz jasna!) to go stać, pijawkę jedną.

A może jednak bezdzietny ma powód chcieć wyjechać w określonym terminie. Nawet jeśli tym powodem jest to, że uwielbia sierpień. Albo lipiec. Albo kocha jeździć między świętami a Nowym Rokiem. Albo jeździ z inną osobą (choćby nauczycielem), która z racji wykonywanego zawodu urlopu poza wakacjami nie dostaje.
            I tenże bezdzietny powinien mieć na równych zasadach możliwość wzięcia urlopu w tych terminach. Bo ani nie jest jego sprawą jak sobie dzietny zorganizuje opiekę nad dziećmi w czasie kiedy szkoła nie funkcjonuje, ani nie są jego winą skaczące ceny biletów lotniczych.
            Bezdzietni naprawdę nie muszą się nieustanny dzietnym tłumaczyć i usprawiedliwiać ze swojego życia. A niestety - tak to w tym wątku wygłada: a dlaczego chcesz wtedy, a dlaczego chcesz zapłacić drożej, a dlaczego cię stać.
            • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:17
              daniela34 napisała:

> No i w ogóle szalenie mi się podoba sformułowanie, że bezdzietny się "upierać d
              > la zasady" by mieć urlop w okresie wakacyjnym czy przerwy świątecznej. Gupi (w
              > domyśle) bezdzietny - on nie może mieć absolutnie racjonalnego powodu, by chci
              > eć wyjechać w tym a nie innym okresie. On się oczywiście gupio i irracjonalnie
              > upiera.

Ależ może. Ale w tym wątku jednak panuje narracja „należy mi się, mogli wcześniej myśleć zanim sobie dzieci zrobili.

> A że bogaty (bo wyrwał dzieciom dzieciatego od ust ust, rzecz jasna!) to go sta
              > ć, pijawkę jedną.

Nie no ja uważam ze jak ktoś bardzo chce pojechać tydzień później lub tydzień wcześniej i płacić za to dużo więcej to oczywiście jego święte prawo, ja się tylko temu wyborowi dziwuję, bo naprawdę nie jest tak, ze do wyboru jest tylko lipiec lub listopad. Bierz pod uwagę ze dla rodziców to są zupełnie inne pieniądze, bo płacą te wyższe nie tylko za siebie ale tez za bombelki, naprawdę myślisz ze robią to z czystej złośliwości, żeby pokazać lambdziarom, gdzie ich miejsce?

> A może jednak bezdzietny ma powód chcieć wyjechać w określonym terminie.

Chochoł. Ja temu nie przeczę przecież.
              • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:19
                Ale co mnie to obchodzi że rodzic płaci więcej? To niech bierze urlop w innym terminie, zabiera dziecko ze szkoły i płaci mniej. Ja dzietnym nie zabraniam brać urlopów poza sezonem wakacyjnym
                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:22
                  A narracja panuje owszem "należy mi się na takich samych zasadach jsk dzietnym." Bo niby dlaczego nie?
                  • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:28
                    daniela34 napisała:

> A narracja panuje owszem "należy mi się na takich samych zasadach jsk dzietnym.
                    > " Bo niby dlaczego nie?

Ugh. Z założenia, czyli organizacji systemu, w którym dzieciaci muszą czekać na wakacje i bulic tyle ile sobie przewoźnicy czy noclegi zażądają, czyli sposo więcej, to nie są te same zasady. Byłoby bardzo fajnie, gdyby to rzeczywiście były te same zasady, ale nie są.
                    • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:35
                      Zasady udzielania urlopów w zakładzie pracy ustala pracodawca, nie wnikając czy pracownik ten urlop spędzi w podróży lotniczej czy w czterech ścianach własnego M. I o te zasady mi chodziło.

Pracodawca nie ma wpływu na ceny biletów lotniczych.
                      • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:37
                        Ależ oczywiście, ale to nie pracodawcy się odpalają w tym wątku smile
                        • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:39
                          Skoro napisałaś o tym, że zasady nie są takie same, bo dzietni płacą więcej, to zwracam uwagę, że płacenie więcej nie jest decyzją pracodawcy, a udzielenie urlopu owszem. Nie ma tożsamości podmiotów.
                          • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:48
                            Owszem, ale tu tez padały słowa typu „niekoleżeńskie”, czyli w grę wchodzą nie tylko arbitralne decyzje pracodawców, również jakieś formy peer pressure ze strony innych pracowników.
                            • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:56
                              Koledzy też nie ustalają cen biletów.
                • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:26
                  Ależ nic Cię to nie musi obchodzić. Ja tylko wyrażam zdziwienie, nie nakazuję nikomu jeździć po taniości ani nie wytykam ze wydał więcej a nie musiał.
                  • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 13:56
                    Pozwolę sobie zauważyć że wątek powstał w okolicznościach świątecznych. Latem pewnie łatwiej pogodzić interesy obu stron (bo wakacje są dłuższe, a i niewakacyjne terminy mogą być atrakcyjne - połowa czerwca czy początek września). Ale co w święta? Bezdzietni mają je obchodzić na początku grudnia?
                    • vivi86 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 21:42
                      This
          • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:11
            daniela34 napisała:

> A bilety nie drożeją też przypadkiem na święta?
            > Czy wtedy podróżują tylko dzieciaci?
            > A czy aby bilety do atrakcyjnych miast nie drożeją na Walentynki?
            > Czy wszyscy zakochani są dzieciaci?

Nie wiem do czego zmierzasz, pani mecenas. Bo to wygląda na kolejny chochoł. To, że firmy lotnicze czeszą kasę na tych, którzy chcą wyjechać konkretnie w Walentynki (choć najbardziej to ceny nie skaczą wtedy tylko na Dzień Matki) nie wyklucza tego, ze czeszą kasę na rodzicach, którzy nie mają możliwości wyjechać na wakacje kiedy indziej. Innymi słowy, jak chcesz sobie pojechać z Jacentym na walentynkowy citybreak, to możesz wydać na niego milion, ale możecie tez dojść do wniosku, że wolicie poleciec tydzień później za polowe tej kwoty, a resztę wydać na nowe meble na balkon. Rodzice nie mają takiej opcji, są postawieni pod ścianą.
            • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:15
              Ależ mają możliwość wyjechać. Zapraszam do sąsiedniego wątku o wyjazdach rodziców w roku szkolnym. Jeżdżą aż miło.

A że ja nie jestem linią lotniczą i cen biletów nie ustalam ani dzietnym od ust nie odrywam, to o zawartości mojego portfela jednak będę decydować ja a nie dyskryminowany dzietny.
              • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:25
                daniela34 napisała:

> Ależ mają możliwość wyjechać. Zapraszam do sąsiedniego wątku o wyjazdach rodzi
                > ców w roku szkolnym. Jeżdżą aż miło.

Ematki pewnie tak, ale zwykli śmiertelnicy jeszce muszą coś zrobić z dziećmi w czasie wakacji

> A że ja nie jestem linią lotniczą i cen biletów nie ustalam ani dzietnym od ust
                > nie odrywam, to o zawartości mojego portfela jednak będę decydować ja a nie dy
                > skryminowany dzietny.

Oczywiście, niemniej dyskryminowany dzielny może się wewnętrznie takim wyborom dziwować, prawda? Znaczy ostatnim razem gdy sprawdzałam to miałaś taka robotę w której nie masz nad soba szefa a wokół siebie stada dzieciatych kolezanek i kolegów, więc nie wiem czemu się tak odpalasz smile
                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:30
                  ale zwykli śmiertelnicy jeszce muszą coś zrobić z dziećmi w
                  > czasie wakacji

I to cośzrobienie jest możliwe wyłącznie za pomocą podróży lotniczej?

> Oczywiście, niemniej dyskryminowany dzielny może się wewnętrznie takim wyborom
                  > dziwować, prawda?

A może- jak zawsze - nie jego sprawą, bo nie jego pieniądze 🤷‍♀️

więc nie wiem czemu się tak odpalasz

A dlaczego cię to interesuje?
                  • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:45
                    daniela34 napisała:

> ale zwykli śmiertelnicy jeszce muszą coś zrobić z dziećmi w
                    > > czasie wakacji
                    >
                    > I to cośzrobienie jest możliwe wyłącznie za pomocą podróży lotniczej?

Nie, oczywiście ze nie. Ale jeśli ktoś bezdzietny planuje urlop w sezonie, to na ogół dlatego, ze chce gdzieś wyjechać i mieć jak największa gwarancję ze będzie słońce, więc założyłam, ze planuje podróż. Może, oczywiście, spędzić urlop w swoich czterech ścianach w połowie lipca, do czego ma oczywiście święte prawo, ale nie wydaje mi się, ze taka była oryginalna motywacja osób które tu się pastwią nad krwiożerczymi dzieciatymi.
                    >
                    >
                    > > Oczywiście, niemniej dyskryminowany dzielny może się wewnętrznie takim wy
                    > borom
                    > > dziwować, prawda?
                    >
                    > A może- jak zawsze - nie jego sprawą, bo nie jego pieniądze 🤷‍♀️

Ale czekaj, to Tobie wolno (bo przecież nie piszesz o sobie) snuć teorie na temat motywacji wakacyjnych obcych ludzi, a mnie nie? To jest jawna niesprawiedliwość.

>
                    > więc nie wiem czemu się tak odpalasz
                    >
                    > A dlaczego cię to interesuje?

A nie nie, ja napisałam, ze nie wiem - no bo nie wiem, taka prawda. A nie, że masz się z tego tłumaczyć. Ot, kolejny punkcik do kolekcji moich zdziwień w temacie smile
                    • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:55
                      tania.dorada napisał(a):

> Nie, oczywiście ze nie. Ale jeśli ktoś bezdzietny

Ale co ma tu bezdzietny do tego???

Napisałam, że ludzie z dziećmi latają też w roku szkolnym, kiedy jest taniej. Na co mi odpisałaś, że może emamy ale generalnie ludzie muszą "coś zrobić z dziećmi" w okresie wakacyjnym
                      . Na co z kolei ja zapytałam, czy to cośzrobienie z dziećmi jest możliwe tylko poprzez podróż lotniczą. Na co ty mi snujesz wywód o bezdzietnym w czterech ścianach. Bezdzietny siła rzeczy niczego z dziećmi zrobić nie musi. Ani w wakacje ani kiedy indziej.

> Ale czekaj, to Tobie wolno (bo przecież nie piszesz o sobie) snuć teorie na tem
                      > at motywacji wakacyjnych obcych ludzi,

No nie. Ja się bowiem niczyim motywom nie dziwię. A ty owszem - no dlaczego ten bezdzietny chce wydać więcej jak mógłby mniej?
                      A bo taki ma kaprys i cześć.
                    • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 07:53
                      tania.dorada napisał(a):

> daniela34 napisała:
                      >
                      > > ale zwykli śmiertelnicy jeszce muszą coś zrobić z dziećmi w
                      > > > czasie wakacji
                      > >
                      > > I to cośzrobienie jest możliwe wyłącznie za pomocą podróży lotniczej?
                      >
                      > Nie, oczywiście ze nie. Ale jeśli ktoś bezdzietny planuje urlop w sezonie, to n
                      > a ogół dlatego, ze chce gdzieś wyjechać i mieć jak największa gwarancję ze będz
                      > ie słońce, więc założyłam, ze planuje podróż. Może, oczywiście, spędzić urlop w
                      > swoich czterech ścianach w połowie lipca, do czego ma oczywiście święte prawo,
                      > ale nie wydaje mi się, ze taka była oryginalna motywacja osób które tu się pas
                      > twią nad

Ja, bezdzietna biorę urlop w sierpniu bo bardzo lubię sierpień ale nie zawsze wyjeżdżam. Czasem jadę nad jakieś jezioro czy morze ale większość urlopu spędzam na miejscu. Ma u siebie rzekę więc codzień jestem na plaży, jeżdżę rowerem, chodzę do lasu na grzyby lub jagody. Po prostu korzystam z lata.
              • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:25
                daniela34 napisała:

> Ależ mają możliwość wyjechać. Zapraszam do sąsiedniego wątku o wyjazdach rodzi
                > ców w roku szkolnym. Jeżdżą aż miło.

Ematki pewnie tak, ale zwykli śmiertelnicy jeszce muszą coś zrobić z dziećmi w czasie wakacji

> A że ja nie jestem linią lotniczą i cen biletów nie ustalam ani dzietnym od ust
                > nie odrywam, to o zawartości mojego portfela jednak będę decydować ja a nie dy
                > skryminowany dzietny.

Oczywiście, niemniej dyskryminowany dzielny może się wewnętrznie takim wyborom dziwować, prawda? Znaczy ostatnim razem gdy sprawdzałam to miałaś taka robotę w której nie masz nad soba szefa a wokół siebie stada dzieciatych kolezanek i kolegów, więc nie wiem czemu się tak odpalasz smile
          • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 01:25
            Czy wszyscy zakochani są dzieciaci?

Akurat mam wrażenie, że wprost przeciwnie 😝
    • larix_decidua77 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:49
      Rotacyjnie, bombelki mają dwoje rodziców, rodzice mogą brać na zmianę. Dla rodziców samotnych zrobiłabym ustępstwo, ale tylko gdy mają dzieci z klas 1-2.
      • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:00
        Jak chcą wyjechać na święta (do rodziny, na narty) to raczej branie urlopów na zmianę nie zadziała.
        • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:13
          Bezdzietni też miewają rodziny, do których chcą pojechać w święta
          • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:37
            Więc rownież dla bezdzietnych, a zamężnych pomysł brania urlopu na zmianę z mężem jest niedorzeczny.
          • 3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:03
            little_fish napisała:

> Bezdzietni też miewają rodziny, do których chcą pojechać w święta

Na swieta, swieta chyba kazdy ma wolne.
            Oprocz szpitali/policji/czy strazy. Wiec tylko znikoma czesc spoleczeństwa.
            Wiec bedzietny jedzie na swieta wraca po do pracy, a ci z dziecmi siedza w domu, bo innego wyjscia nie maja.
            • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:47
              Ale jak ktoś ma rodzinę daleko, to wolne w wigilię przydatne, żeby spokojnie dojechać.
              • 3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:09
                little_fish napisała:

> Ale jak ktoś ma rodzinę daleko, to wolne w wigilię przydatne, żeby spokojnie do
                > jechać.

No tak ,ale to tylko jeden dzień drugi na powrot ,a nie cały tydzień. A od wigilii do 2 stycznia to wiecej.
                • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:55
                  A to nie można z rodziną spędzić więcej czasu? Z powodu cudzych bombelków?
        • laura.palmer Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:49
          Jeśli się pracuje w zespole, w którym jest więcej chętnych na wyjazd w święta, to trzeba się liczyć z tym, że się nie pojedzie co roku.
        • larix_decidua77 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:08
          Myślałam, że chodzi o problem z opieka nad dziećmi, ciężko żeby rezygnować ze swoich planów żeby inni mogli pobalować.
          • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 14:19
            Chodzi o to, że to się łączy. Musisz zapewnić opiekę dziecku, a masz do wyspozycji 26 dni urlopu w roku. Ale też jeśli chcesz zabrać dzieci do babci Frani w Lublinie i pobyć u niej kilka dni, to możesz to zrobić wtedy, kiedy dzieci mają ferie w szkole.
            • larix_decidua77 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 16:38
              To nie pojadą pomiędzy świętami tylko w zimowe ferie.
              • 3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:07
                larix_decidua77 napisała:

> To nie pojadą pomiędzy świętami tylko w zimowe ferie.

Tyle ze i w okresie miedzy switami i tak siedza w domu i wymagaja opieki.
                Problem polega na tym ze porownujesz przymus opieki nad dziecmi do checi na wyjazdu.

Przymus opieki i wymogi prawne sprawowania opieki nad dziecmi jest wazniejsze niz widzimisie wyjazdu.
                A skoro dzieci mogą jechać na ferie do babci a nie na swieta to i bezdzietny moze jechać w innym terminie odwiedzić rodzinę.
                • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:49
                  "Problem polega na tym ze porownujesz przymus opieki nad dziecmi do checi na wyjazdu."
                  Ale ten przymus/obowiązek dotyczy rodziców, a nie ich współpracowników! Co niedzieciatego obchodzą kłopoty organizacyjne ludzi z dziećmi?
                  • 3-mamuska Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:10
                    little_fish napisała:

> "Problem polega na tym ze porownujesz przymus opieki nad dziecmi do checi na wy
                    > jazdu."
                    > Ale ten przymus/obowiązek dotyczy rodziców, a nie ich współpracowników! Co nie
                    > dzieciatego obchodzą kłopoty organizacyjne ludzi z dziećmi?

Obchodzi moze nie i nie musi ,w sumie co nas obchodza inni lepiej patrzeć tylko na czubek własnego nosa. Coż zycie....
                    • imponderabilia20 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:19
                      To może wobec tego ty napisz w jakich sytuacjach to ty z kolei jesteś taka wspaniałomyślna i skora do ustępstw? Czy ty nie musisz ....bo ty masz dzieci? 🤦
                • imponderabilia20 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:28
                  3-mamuska napisała:

>
                  >
                  > Problem polega na tym ze porownujesz przymus opieki nad dziecmi do checi na wy
                  > jazdu.
                  >
                  > Przymus opieki i wymogi prawne sprawowania opieki nad dziecmi jest wazniejsze
                  > niz widzimisie wyjazdu.

Ale ten przymus to chyba dotyczy rodzica, a nie osób postronnych, prawda? Dlaczego ktoś ma być nawet pośrednio obciążony tym, że się rozmnozylas? Dla mnie moj dzień wolny spędzony na nic nierobieniu jest ważniejszy niż twój bombek. A tobie nic do tego.
                • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 06:46
                  Podobno szkoły między świętami a nowym rokiem miały zapewnić opiekę. Może trzeba zacząć od nich wymagać wypelnienia obowiązkówa nie od wspolpracownikow rezygnacji z urlopu?
            • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:31
              A, to jest jakaś babcia Frania? No to dzieci do babci, rodzice do roboty.
              • kamin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:39
                A z jakiej racji osiemdziesięcioletnia babcia Frania w Lublinie ma się zajmować sama dziećmi przez tydzień? I jak te dzieci tam się dostaną, skoro rodzice w robocie.
                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:45
                  Absolutnie nie ma problemu. 26 grudnia (w dzień ustawowo wolny od pracy) rodzice biorą dziecię pod pachę i odwożą do Lublina, potem wracają i 27 stawiają się w pracy.
                  A z jakiej racji babcia Frania ma się zajmować?
                  A z jakiej racji bezdzietna Mania ma się przejmować tym kto się zajmie cudzymi dziećmi?
                  Jako się rzekło - Mania jest BEZdzietna. Znaczy nie ma dzieci. Nie jej dzieci - nie jej problem.
                  • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:52
                    Podoba mi się ta kolejna volta - dzieciaci muszą dostać wolne między świętami a Sylwestrem, bo przecież musza jechać na tydzień do babci Frani i im się to należy, bombelkom się należy, a wreszcie najbardziej należy się babci Frani - , ale jednoczenie „z jakiej racji 80l babcia Frania ma się zająć wnukami przez tydzień???” 😂😂😂
                    • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:57
                      Tak. To jest zabawne. Tymczasem z innych wpisów można się dowiedzieć, że współczesne babcie mają góra 60 lat i jeszcze pracują.
                      Tymczasem taka bezdzietna może mieć 80 albo i 90-letnią babcię Franię, z którą chciałaby posiedzieć przez tydzień, bo może to już ostatnie święta tej babci smile
                • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:49
                  Jaki tydzień - piątek i poniedziałek.
          • koronka2012 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:06
            Ale czemu ktoś miałby rezygnować ze swoich planów bo ktoś inny się rozmnożył? Jego dzieci, jego problem
            • turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:56
              Ja uważam, że dni wolne w ciągu roku, które zostały stworzone specjalnie dla dzieci - czyli ferie zimowe i wakacje - powinny z założenia być rozdysponowane wśród dzieciatych. Ferie zostały stworzone do odpoczynku dla dzieci, czyli automatycznie rodzice tu powinni mieć pierwszeństwo urlopu, tak samo wakacje - to jest wolne dla dzieci.
              Natomiast nie powinno to dotyczyć długich weekendów powstałych w okolicy świat państwowych i religijnych. Dni świąteczne są świętami dla wszystkich, nie tylko dla dzieci, więc to oczekiwałabym pierwszeństwa urlopowego dla osób bezdzietnych lub po prostu beż małych dzieci.
              Według mnie taki układ byłby sprawiedliwy. Co o tym myślicie?
              • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 23:48
                Według mnie taki układ byłby sprawiedliwy

- Kowalski, lubicie ciepłe piwo i spocone kobiety?
                - Ależ skąd, szefie.
                - To dlatego urlop dostaniecie w listopadzie!
              • imponderabilia20 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:17
                Że Cię pogięło. Jest ciepło, chce mieć wolne. I nie - argument, że taniej jest poza sezonem mnie nie przekonuje.

Jak dobrze, że mój pracodawca jest normalny.
                • turkusowozlota Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 00:54
                  Od razu pogięło- pytam tylko co sądzicie o takim rozwiązaniu. U mnie w pracy też od zawsze jest ustalone, że nie można dyskryminować pracownika z tego powodu, że nie ma małych dzieci. Dzieciaci nie mają pierwszeństwa, bo to dyskryminacja - taki tekst jest powtarzany w kółko. Ja się tylko zastanawiam czy moznaby jakiś kompromis wprowadzic.
                  • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 01:29
                    Ja się tylko zastanawiam czy moznaby jakiś kompromis wprowadzic.

Ja tak formalnie: kompromis polega, że wszyscy coś tracą i zyskują. W Twoim rozwiązaniu rodzice zyskują pierwszeństwo urlopowe przez ok. 11 tygodni w roku, pozostali nie zyskują niczego (w pozostałych terminach nikt nie będzie mieć priorytetu).
                    To nie jest kompromis, tylko przywilej.
              • kachaa17 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 06:58
                turkusowozlota napisała:

> Ja uważam, że dni wolne w ciągu roku, które zostały stworzone specjalnie dla dz
                > ieci - czyli ferie zimowe i wakacje - powinny z założenia być rozdysponowane wś
                > ród dzieciatych. Ferie zostały stworzone do odpoczynku dla dzieci, czyli automa
                > tycznie rodzice tu powinni mieć pierwszeństwo urlopu, tak samo wakacje - to jes
                > t wolne dla dzieci.

Jeśli chodzi o ferie to się zgadzam, to są 2 tygodnie ale jeśli chodzi o wakacje to nie. Tak się składa, że wakacje są akurat w najcieplejsze miesiące i są to aż 2 miesiące więc ja też chciałabym w lato wziąć urlop. U mnie na szczęście nie ma z tym problemu.
                • vivi86 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:19
                  Dla mnie ferie i lipiec-sierpień jako termin urlopu to był dopust Boży, ale są nie posiadający małego przychówku, a chcący isc. Ci ludzie nie są gorszym sortem. Już słyszę skuczenie gdyby dzieciatych ominęła premia lub awans - bo mniej dyspozycyjni.
                  • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:26
                    O, i to jest dobry deal! Dzieciaci mają prawo pierwszeństwa w urlopach latem/w ferie, a za to bezdzietni mają pierwszeństwo do premiowanych zadań i awansów. Ciekawe, czy mamusie na to by się zgodziły? Ale jakoś wątpię - wtedy byłby wrzask, o dyskryminacji dzieciatych, że przyszłość narodu, że emerytury blebleble...
                    I kompletnie nie ma znaczenia, że w sezonie wakacyjnym jest drożej w kurortach itd. Nic nikomu do tego czy chcę jechać (i zapłacić drożej) za wyjazd na Majorkę, czy tez zaszyć się w małym domku w Karkonoszach i cieszyć się słońcem. Słońcem, a nie jesienną pluchą ani wczesnowiosennymi roztopami.
              • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:31
                Nie, nie byłby. Kompromis byłby wtedy gdy w jednym roku pierwszeństwo w wyborze terminów mieliby dzieciaci a w kolejnym bezdzietni. I tak na zmianę.
                • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:01
                  A nie możnaby ustalić po prostu pierwszeństwa "na zmianę", bez wnikania w stan rodziny? Czyli np w tym roku Bartek ma wolną majówkę, Gosia święta a Teresa sylwestra, w przyszłym Teresa majówkę, Bartek święta a Gosia sylwestra itd? I nie ma znaczenia, że Teresa ma męża i jedynaka (już dorosłego, żonatego i dzieciatego), Gosia jest rozwiedziona i bezdzietna, a Bartek jest wdowcem z dwiema córkami...
                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:10
                    Można, a nawet się powinno się. Dopóki nie mamy żadnego ustawowego obowiązku dawania pierwszeństwa dzieciatym, to właśnie w ten sposób powinno się odbywać.
                  • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:17
                    Jak pracowałam na etacie - to byłyśmy podzielone na takie zespoły - po dwie osoby. W razie nieobecności, trzeba było mieć zgodę drugiej osoby, że cię zastąpi. Bez tego - z wolnym był problem. Były dni - kiedy nie było szansy na urlop - bo wtedy nie miałaś czasu się podrapać. W ciągu miesiąca było parę dni - jak na ten dzień ty nie miałaś nic ustawionego, mogłaś kogoś zastąpić. Ale nie było opcji aby cały dział nie stawił się np 31 grudnia do pracy.
                    W jednym roku pisałam pracę magisterską i miałam dodatkowy miesiąc wolny ( jako urlop bezpłatny, który pracodawca musiał mi udzielić ). Dogadałam się z koleżanką, że będę brała partiami, a nie cały od razu. W zamian ona będzie miała wolne jak córka ma wolne w szkole. Z całą rozpiską poszłyśmy do szefowej. Klepnęła bez słowa. Ja wtedy nie miałam rodziny, Wigilię rodzice szykowali. Nawet chętnie poszłam do pracy smile bo i tak się nic nie działo. Za to pomiędzy świętami - byłyśmy chyba we 3 ( na jakies 15? ), bo ktoś musiał być. Ja pisałam pracę magisterską, koleżanka coś dłubała, zastępca szefowej czytała książkę. A trzeba było być, jakby akurat ktoś podpisał umowę kredytową i trzeba było uruchomić. Ale kredytowcom też sie nie chciało nic robić - bo to były kredyty dla dużych firm a nie "chwilówki", więc w te dni był spokój. Za to 31 grudzień - armagedon. Żeby wyjść sensownie - przychodziłam na 7 rano. Zanim system włączyli, przygotowywałam sobie ręcznie papiery i potem tylko wprowadzałam. I o 15 do domu big_grin. Te co nie przyszły tak rano, siedziały nawet do 17-18.
      • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 15:01
        Hehehe jasne. Przecież na urlop się jeździ osobno
        • memphis90 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:32
          No to trudno - pojadą wówczas, kiedy obydwoje dostaną urlop. 🤷‍♀️
          • 18lipcowa3 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 12:08
            Da się ogarnąć
    • forumologin Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 11:55
      u mnei bezdzietne z wlasnych checi biora urlopy poza feriami, bo taniej
      ale: generalnie w okolicach swiat nic sie nie dzieje i kazdy moze min kilka dni wolnego wzoac. nie wiem co by bylo jakby wszyscy chcieli wybyc na 2 tyg.
    • anorektycznazdzira Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:20
      Nie, w mojej grupie istnieje coś takiego jak zamykanie burdeliku na okres silnie urlopowy (święta-Nowy Rok), żeby wszyscy dzieciaci i nie poszli odpoczywać zamiast obrabiać swoje i nieswoje zastępujac tych, co ich nie ma, pracując nieefektywnie i na pół gwizdka a do tego jeszcze z poczuciem krzywdy. Prym w urlopach w tym okresie wiodę ja, szefowa tej grupy- od lat biorę zawsze urlop i wszystkich bardzo proszę, żeby też wzięli (jeśli nie mają ważnego powodu żeby sobie oszczędzać na inną okazję). Zamykamy interes, do zobaczenia bo NR a nawet po Trzech Króli.
      • demodee Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 19:04
        > zamykanie burdeliku na okres silnie urlopowy (święta-Nowy Rok), żeby wszyscy dzieciaci i nie poszli odpoczywać zamiast obrabiać swoje i nieswoje zastępujac tych, co ich nie ma, pracując nieefektywnie i na pół gwizdka a do tego jeszcze z poczuciem krzywdy.

Ale pracodawca chyba nie może wysłać pracownika na przymusowy urlop wypoczynkowy, jeśli ten nie ma zaległości urlopowych? Termin urlopu musi być uzgodniony?
        • droch Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 21:38
          Owszem smile też znam przykład podobnej firmy, w której miał miejsce "bunt załogi" i jednak pracodawca musiał ci nieco pogłówkować, ale dało się.
        • anorektycznazdzira Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 18:46
          "wszystkich bardzo proszę, żeby też wzięli (jeśli nie mają ważnego powodu żeby sobie oszczędzać na inną okazję)" - co mogę ci objaśnić w tym zdaniu, żebyś ogarnęła treść jednego krótkiego postu?
    • kanna Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:42
      Nie rozumiem Twojego problemu - po co pchać się na urlop w czasie, kiedy jest tłoczono i drogo??
      W połowie stycznia będzie o połowę taniej i dwa razy luźniej

Chyba, ze chcesz jechać z kimś, kto może tylko wtedy. To powiedz to jasno w robocie.
      • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 12:47
        Bo może tak chce i to właściwie zamyka temat. Nic więcej nie musi mówić w robocie poza złożeniem wniosku na konkretny termin. Jeżeli przełożona ma klasę i przyzwoitość to go podpisze, chociażby ze względu na dotychczasową ugodowość pracownicy.
      • berdebul Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:01
        W połowie stycznia są ferie, nie będzie ani taniej, ani mniej tłoczno.
        • kanna Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:58
          Ferie są w niektórych województwach.
          Mazowieckie ma np. na początku lutego.
          Między świętami WSZYSCY mają wolne.

Chyba, że wątkodajka chce łączyć wolne z urlopem, żeby mieć w sumie więcej.
          Jej święte prawo.
          • berdebul Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 18:54
            W niektórych województwach, ale ceny wyjazdów rosną wszędzie.
            Nie, nie wszyscy mają wolne między świętami a sylwestrem.
          • marianna211272 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 18:59
            Co to znaczy ,miedzy swietami WSZYSCY maja wolne ? Ja mam wolne 25,26 grudnia w inne dni musze poprosic o urlop
            • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 22:52
              Pewnie chodziło o to, że wszyscy uczniowie mają wolne. I to jest prawda. Jednak prawdą jest również to, że wyjazdy na ferie zimowe są nadal bardziej popularne, niż wyjazdu w okresie między świątecznym. Zatem od połowy stycznia w miejscowościach atrakcyjnych i turystycznych tłok będzie porównywalny (jeśli nie większy) niż pod koniec grudnia.
              • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:33
                Pisałam wyżej. Szkoły nie mają obowiązku zapewnienia opieki w te dni?
                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:36
                  Hmm... kiedyś pani minister Kluzik -Rostkowska mówiła, że tak, ale to była zła pani minister, z PO. Za PiS dobrzy ministrowie pisali, że jednak nie (link z 2018)
                  www.gov.pl/web/edukacja/zimowa-przerwa-swiateczna
                  • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 08:59
                    Ej no chyba jednak dyrektor może zorganizować opiekę, jak rodzice zgłoszą zapotrzebowanie
                    "Zimowa przerwa świąteczna nie jest jednak czasem wolnym od pracy dla nauczycieli, ani dniami ich urlopu wypoczynkowego (urlop przysługuje nauczycielom w okresie ferii letnich i zimowych). W trakcie przerwy – w dni robocze – nauczyciele pozostają do dyspozycji dyrektora szkoły (w ramach realizacji 40-godzinnego tygodnia pracy wynikającego z przepisów ustawy – Karta nauczyciela). Dyrektor decyduje zatem o zaplanowaniu zadań dla nauczycieli w trakcie przerwy świątecznej. Po dokonaniu diagnozy potrzeb rodziców, których dzieci uczą się w danej szkole, dyrektor szkoły może zdecydować o ewentualnym zorganizowaniu zajęć opiekuńczych"
                    • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:00
                      Może. Lecz nie MUSI.

• daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:01
                        (Pytałaś o OBOWIĄZEK).
                        • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:21
                          Ale Rostkowska mówiła tak samo. To czas pracy nauczycieli - jak rodzice potrzebują, dyrektor ma zorganizować. Jak wyglądało to w rzeczywistości, każdy kto miał dziecko w państwowej placówce wie. A jaki płacz się wśród nauczycieli podniósł wtedy.
                          • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:32
                            No nie tylko taki wie, co ma dzieci 😀
                            Wie też taki, co ma przyjaciółkę nauczycielkę, bezdzietną lambadziarę.
                            Kiedy Rostkowska wyszła z tym obowiązkiem i przy okazji zachęcała rodziców by dzwonili do MEN, jej dyrektorka rzeczywiście się przejęła i niezależnie od zapotrzebowania, zrobiła dyżur w Wigilię. Przyszedł jeden uczeń. No ale był zaopiekowany. Pamiętam, bo dyżur wigilijny dostała oczywiście moja przyjaciółka i nikt się nie przejmował, że musi dojechać do domu w innym mieście na Wigilię.

A tak serio - uważam, że no niestety, taki obowiązek uruchamiania zajęć opiekuńczych powinien być. Nie na zasadzie "jak rodzice wymuszą" bo wiadomo, że wymuszanie działa w dwie strony i dyrektorzy wymuszają czasem na rodzicach to, by dzieci nie przyprowadzali.

W miastach gdzie jest więcej placówek mogłoby to być łączone, tak jak jest w przypadku przedszkoli.
                            • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 09:44
                              A z drugiej strony: w "znajomej" szkole w ubiegłym roku na ten okres świąteczno sylwestrowy zadeklarowało obecność 6 czy 7 dzieci, z klas 1 - 3. Zaplanowano więc stosowną opiekę. I co? Ano przychodziło między 12 a 20 dzieciaków. Sorry, ale w takich okolicznościach powinno być więcej opiekunek i MOGŁO BYĆ, ale rodzice "nie myśleli że to problem". A poza tym przecież zadeklarowali, że dziecko chodzi na świetlicę!
                              Podkreślę - od połowy listopada w szkole trąbiono, że trzeba zadeklarować, czy dziecko w tym okresie będzie przychodzić czy nie, było info na librusie, w początkach grudnia każdy rodzic odbierając dziecko że świetlicy dostawał kartkę...
                              • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:00
                                kocynder napisała:

> A z drugiej strony: w "znajomej" szkole w ubiegłym roku na ten okres świąteczno
                                > sylwestrowy zadeklarowało obecność 6 czy 7 dzieci, z klas 1 - 3. Zaplanowano w
                                > ięc stosowną opiekę. I co? Ano przychodziło między 12 a 20 dzieciaków.

No co za beszczelność do szkoły w czasie nieferyjnym przechodziły dzieci, a miało ich przecież nie być. Zapewne wielu rodziców nie traktowało poważnie takiej deklaracji bo można ją traktować jako czysto poglądową, a u innych zmieniły się plany. A u jeszcze innych dzieci się zgadały, że pójdą poobijać się do świetlicy. Szkoła i nauczyciele bowiem powinni normalnie pracować.
                                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:05
                                  Normalnie? Czyli uczyć matematyki/polskiego/biologii i od nieobecnych wymagać potem znajomości tego materiału?
                                  😀

Jestem za!
                                  • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:23
                                    daniela34 napisała:

> Normalnie? Czyli uczyć matematyki/polskiego/biologii i od nieobecnych wymagać p
                                    > otem znajomości tego materiału?
                                    > 😀
                                    >
                                    > Jestem za!

Mówimy chyba o przerwie od zajęć dydaktycznych, a nie opiekuńczo- wychowawczych. Więc mogą nie uczyć i nie wymagać od nieobecnych, ale pracować z obecnymi wszak wykształcenie pedagogiczne mają. I obecność uczniów nie powinna nikogo dziwić.
                                    • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:38
                                      No ale rozumiem, ze formułujesz postulat de lege ferenda, by szkoła pracowala normalnie. Czyli kasujemy przerwę od zajęć dydaktycznych i jedziemy z programem. Ja jestem za! 😀
                                      Bo teraz to jednak nie jest tak, że szkoły pracują normalnie.
                                      • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:00
                                        daniela34 napisała:

> No ale rozumiem, ze formułujesz postulat de lege ferenda, by szkoła pracowala n
                                        > ormalnie. Czyli kasujemy przerwę od zajęć dydaktycznych i jedziemy z programem
                                        > . Ja jestem za! 😀
                                        > Bo teraz to jednak nie jest tak, że szkoły pracują normalnie.
                                        Wystarczy że będzie otwarta i każdy uczeń który przyjdzie będzie "zagospodarowany". Nauczyciele będą w pracy, wszak ich praca to nie tylko zajęcia dydaktyczne przy tablicy, o czym nieustannie przypominają. Nie ma potrzeby kasowania przerwy od zajęć dydaktycznych i jedziemy z programem, ale traktujmy ją jako przerwę dla uczniów.
                                        • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:08
                                          A dlaczego przerwę? Nauczyciel musi pracować to uczeń powinien się uczyć 😀

To rozwiąże masę problemów - nie będzie problemu opieki nad dziećmi i tym samym problemów urlopowych.
                                          Nie będzie problemu gonienia z programem, bo dojdzie całkiem sporo dni nauki szkolnej. Będzie można spokojnie rozplanować sprawdziany.
                                          No sam miód 😀
                                          • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:15
                                            A mało tego! Kiedy w pandemii zdarzyło mi się napisać, że uczniowie chyba raczej lubią to wolne w okresie swiatecznym, to dowiedziałam się od matki dziecku, że a skądże. Nie lubią, bo się nudzą i woleliby iść do szkoły spotkać się z kolegami.
                                            No to ten problem nudy też by się rozwiązał 😀
                                          • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:16
                                            daniela34 napisała:

> A dlaczego przerwę? Nauczyciel musi pracować to uczeń powinien się uczyć 😀
                                            >
                                            Przerwa od zajęć dydaktycznych dla uczniów dlatego, gdyż uważam, że poza klasami 1-3 to zdecydowanie uczniowie są bardziej zapracowani niż nauczyciele.
                                            • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:19
                                              Ale jak będą mieli więcej dni nauki to im się zapracowanie lepiej rozłoży 😁
                                              • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:33
                                                daniela34 napisała:

> Ale jak będą mieli więcej dni nauki to im się zapracowanie lepiej rozłoży 😁

Szła bym w kierunku, że nie rozłoży a dołoży.
                                                • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:37
                                                  Trudno. Life is brutal. Rodzic musi do pracy. Nauczyciel musi do pracy. Uczeń musi do szkoły.
                                                  O, jeszcze jeden problem się rozwiąże - wreszcie nie będzie narzekania, że ferie pierwszej tury są zaraz po świętach i dlatego przed świętami jest taka sprawdzianoza 😀

Będę kandydować na ministrę edukacji chyba.
                                                  • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:44
                                                    daniela34 napisała:

>
                                                    > Będę kandydować na ministrę edukacji chyba.

Masz moje pełne poparcie jak przynajmniej zaproponujesz likwidację Karty Nauczyciela i przejście na KP.
                                                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:53
                                                    Proszę uprzejmie. Z urlopami na zasadach KP włącznie.

• kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:57
                                                    daniela34 napisała:

> Proszę uprzejmie. Z urlopami na zasadach KP włącznie.
                                                    >
                                                    Oczywiście. A uważasz, że nagle nauczyciele zapałają chęcią 2-tygodniowego urlopu w listopadzie i będzie problem? 4 dni na żądanie też są do ogarnięcia.
                                                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 12:12
                                                    Hmmm...No bezdzietnym 2 tygodnie urlopu w listopadzie przedstawia się jako niezwykle atrakcyjną wizję...
                                                  • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 12:19
                                                    No to nie widzę problemu. Wypoczęty pracownik jest lepszy niż niewypoczęty. A dzietny czy bezdzietny bez znaczenia w tym wypadku. Urlop jest zasadniczo atrakcyjny jak się go miło spędzi bez względu na miesiąc.
                                                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 12:23
                                                    No właśnie! Czyli jednak będą nauczyciele chętni na wyjazdy dwutygodniowe w listopadzie 🙂
                                                    Mamy konsensus
                                                  • kubek0802 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 12:28
                                                    Myślę że statystycznie jak w innych grupach zawodowych. Aplikuj i jazda z KN.
                                                  • little_fish Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 14:36
                                                    Ja bym brała w październiku i w maju/na początku czerwca. Tylko co miałabym robić wtedy, kiedy dzieci mają wakacje?
                                                  • tania.dorada Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 00:38
                                                    daniela34 napisała:

> Hmmm...No bezdzietnym 2 tygodnie urlopu w listopadzie przedstawia się jako niez
                                                    > wykle atrakcyjną wizję...

Co wy z tym listopadem? Czy bezdzietni serio myślą, ze wakacje trwają od mają do listopada, czy po prostu chochoła stawiacie?
                                                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 26.11.24, 00:44
                                                    Nie. Po prostu czytam jak wspaniale jest mieć urlop poza sezonem wakacyjnym (I bezdzietna powinni się cieszyć, że będą mogli wtedy pojechać), więc zakładam że skoro tylko nauczyciele dostanà taką możliwość to natychmiast też będą chcieli pojechać. Z kolei moja rozmówczyni zdawała się w to wątpić.
                                • kocynder Re: Pierwszeństwo urlopowe 11.12.24, 18:58
                                  "beszczelność"
                                  No, ty może na świetlicę chodziłaś, ale na lekcje języka polskiego tak średnio... wink
                            • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:07
                              Dokładnie tak powinno być. Ale niestety jak nie wymusisz, to "nie ma takiej potrzeby".

Pamiętam jak u mojej koleżanki było. Wywieszono listę do zapisów na świetlicy chyba ok 21 grudnia po południu - jak koleżanka przyszła po dziecko - nie było ANI JEDNEGO zapisanego dziecka. Ona musiała zapisać, bo musieli z mężem pracować między świętami. Normalnie by miała wolne, ale wtedy jakiś armagedon mieli mężem ( własna firma ). Czuła się jak wyrodna matka - panie mówiły, że młody będzie sam, że będzie mu przykro. Bardzo zniechęcały. Ona miała nóż na gardle - więc wpisała. Mówiła mi, że gdyby nie to, chyba by zrezygnowała. Jak na drugi dzień przyszła po dziecko - było dopisanych kolejnych 4. W sumie ok 20 dzieci się zebrało. Dyrektor zrobił dyżury od 7 do 17. Nauczyciele zdecydowanie przestali ją lubić.
                              • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:17
                                No i dlatego te dyżury powinny być. Natomiast nie zgadzam się z tym wpisem wyżej, że "nauczyciele mają pracować normalnie." No nie. Normalna praca nauczycieli to jednak nauczanie. Funkcja opiekuńcza szkoły jest dodatkowo. Dlatego mogłyby to być dyżury w nie wszystkich placówkach w danej miejscowości, skoro daje się w przedszkolach, to dałoby się i tu.
                                • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:31
                                  No właśnie nie. To są trzy funkcje równorzędne kształcąca, wychowawcza i opiekuńcza. Jeszcze w różnych opracowaniach pojawia się społeczna.
                                  W sumie to nauczyciele powinni być w pracy - nie ma uczniów ( 90% ) sale są wolne - mogą nadrabiać zaległości, przygotowywać się do zajęć, sprawdzianów itd. Zawsze narzekają, że oni by bardzo chętnie sprawdzali prace w szkole - ale nie mają gdzie. A jak mają - to nie chcą big_grin
                                  • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 10:35
                                    Nawet przedszkola, w których ta funkcja opiekuńcza jest o wiele bardziej istotna, działają w pewnych okresach w trybie dyżurowym. Szkoły tym bardziej mogłyby.
                                    • arwena_111 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:06
                                      Ale to tylko w wakacje działają rotacyjnie - bo w inne dni wolne czy ferie już nie.
                                      • daniela34 Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:09
                                        No czytam w tym wątku wyżej, że w przerwie świątecznej też 💁‍♀️
                                        Js tam nie wiem, mnie ten problem interesuje wyłącznie od strony bezdzietnych.
                                  • ib_k Re: Pierwszeństwo urlopowe 25.11.24, 11:30
                                    Dokładnie tak, szkoła to nie tylko dydaktyka " przy tablicy" ale również wychowanie, funkcja opiekuńcza jest dodatkowa. Wg mnie szkoła powinna być czynna bez wzg. na ilość zgłoszonych chętnych. To jest hucpa że nauczyciele ( również w przedszkolach) stosują metodę zniechęcania rodziców a potem " mają dowód" że nie muszą organizować dyżuru.
    • awf-33 Re: Pierwszeństwo urlopowe 24.11.24, 13:13
      U mnie nie ma czegoś takiego. Jest rotacyjnie. Przecież to jest dyskryminacja. Każdy pracownik ma równe prawa. Mam dziecko - moje dziecko, mój „problem”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka