Dodaj do ulubionych

Sposoby na oszukanie głodu

29.11.24, 13:53
Z racjonalnego punktu widzenia, wiecie, że nie powinnyście jeść, był posiłek, głód powinien zostać zaspokojony. A jednak go czujecie i myślicie o jedzeniu.
Macie opracowane jakieś sposoby, żeby się nie dać, nie zjeść, i przestać o tym myśleć? Oszukujecie czymś głód?
Obserwuj wątek
    • eagle.eagle Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 13:57
      Jak dla mnie to głód jest w mózgu. W niektórych przypadkach jest tak że uczucie głodu jest fajne i je bardzo lubię, ale niestety w 90 % każe mi jeść.
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:00
        Ech, no właśnie.
        • eagle.eagle Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:07
          Jeżeli pytasz o syna, to może to być syndrom choroby, ciągle jezdzenie.
          • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:15
            Skutek uboczny najpewniej, który go.. hm, zjada, bym powiedziała. smile
            • eagle.eagle Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:20
              Nie wiem jak jest u twojego syna, wiem jak miała moja mama. To nie był skutek uboczny choroby, to był syndrom choroby. Jedyna reakcja która to zakończyła skończyła się jej próbą s.
              • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:24
                No właśnie, trochę takie rzeczy są patowe, bo zniechęca do leczenia, a już wiem, że ChAD-owcy lubią sobie odstawiać leki z takich powodów. A jego do białej gorączki doprowadza tekst, że najpewniej będzie musiał przerobić na terapii akceptację kilku kilogramów na plusie.
          • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:18
            Choć choroby pewnie jednocześnie też, bo on teraz ma sporo wigoru.
            • hrasier_2 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 21:26
              Masz tu linka do programu Halt. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/czy-jestem-uzalezniony/po-co-nam-halt/&ved=2ahUKEwi3o9TVr4KKAxX3ExAIHf-yASQQFnoECCcQAQ&usg=AOvVaw27yj5Qe3DneGAhx9f3NMCj
              • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 21:34
                Halt to znamy od lutego, ale dzięki.
                • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 21:34
                  I on na głodach zawsze nieco więcej jadł, natomiast teraz mówi, że głodów często nie ma, a jadłby cały czas.
    • imponderabilia20 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:00
      Nie, jak jestem głodna to po prostu jem.
    • turbinkamalinka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:02
      A może jednak czegoś w posiłku brakowało? Jeśli piszesz o synu i on ma tak w szpitalu to chyba sposobu nie ma. Szpitlne posiłki wydają mi się za małe. Ja byłam po nich zwyczajnie głodna. W warunkach domowych to jednak dojada, czymś na co mam ochotę. Raczej nie słodyczami ale mnie np wystarczają np 2 plasterki wędliny, kawałek sera czy jakieś warzyo lub owoc. Nie walczę z "głodem" ale staram się żeby to nir była tabliczk czekolady lub opakowanie ciastek.
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:13
        Tak, o synu pisze, natomiast on się powinien najadać, bo mu przenosimy jedzenie, a mówi, że wszystko fajnie po lekach, on się dobrze po nich czuje, poza tym, że ma obsesję żarcia i by konia z kopytami. Podobno normalny skutek uboczny. Powiedzieli mu, że z czasem może to się odrobinę ustabilizuje, niemniej aby utrzymać wagę, najpewniej będzie musiał jednak się kontrolować. No i o ile jest zadowolony ze skutków leczenia, to ten aspekt go przeraża, bo on już przed szpitalem się zżymał, że w tym roku przytył. Trochę bagatelizują, że nie wygląda przecież tak, żeby kilka dodatkowych kilogramów mu krzywdę zrobiło i jak zapytał o metody, to mu w sumie nic nie powiedzieli, a jego to strasznie gryzie.
        • novembre Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:50
          A to bialko mu przynoscie. Bialko syci najlepiej (mieso w obiedzie, skyr, serki wiejskie, shake'i proteinowe itp).
          • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:54
            Tak właśnie się staramy, bo ewidentnie to mu podpowiada organizm, bo było, że na porządnej przepustce to idziemy na steka. smile Rok temu był wegetarianinem. smile
            Dzięki za podpowiedzi, niby to miał, ale musi mieć chyba więcej, zamiast np. innych przegryzek, na które wpada.
            • mayolijka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:45
              Mnie pomagają jajka na twardo🙂
              • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:58
                Dorzuciliśmy do niektórych posiłków, to prawda, że jajka cudownie sycące.
                • tania.dorada Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:03
                  To dorzuć jeszcze masło orzechowe.
                  • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:05
                    Kaloryczne jak cholera, ale dorzucę mu, bo i tak orzechów właśnie je dużo.
                    • tania.dorada Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:20
                      ikonieckropka napisała:

> Kaloryczne jak cholera, ale dorzucę mu, bo i tak orzechów właśnie je dużo.
                      >
                      Za to ma dużo białka. No i arachidy to nie są orzechy tylko strączki.
          • pupu111 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:41
            Gorzka czekolada.
            • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:58
              Tabliczkę przedwczoraj zjadł.
          • ardzuna Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 22:25
            novembre napisała:

> A to bialko mu przynoscie. Bialko syci najlepiej (mieso w obiedzie, skyr, serki
            > wiejskie, shake'i proteinowe itp).

To takie schematyczne podejście. I nie zawsze działa.
            Ludzie przeważnie jedzą za mało surowizny warzywnej i zjedzenie tegoż często pozwala na wygaszenie stanu ciągłego poszukiwania jedzenia.
    • turkusowozlota Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:31
      Mnie pomaga guma do żucia. Wiem, że żucie gumy niby nie powinno pomagać, tylko wzmagać apetyt, ale mnie pomaga.
      Druga metoda to napić się czegoś słodkiego bez cukru. Mam takie herbatki na zimno z herbapolu one są słodkie same z siebie. Albo robię wodę w dzbanku z plasterkami cytryny pomarańczy i liśćmi mięty. Jak wypije to zalewam jeszcze raz te same owoce. Teraz trochę zimno na to, ale latem to super picie. Czasem sobie biorę kilka suszonych ziaren goi, bo bardzo lubię. Musi próbować różnych rzeczy, ja mam ogólnie problem z podjadaniem szczególnie wieczorem, wiec ratuje się jak mogę.
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:34
        Dzięki, herbaty owocowe mogą mieć sens.
    • novembre Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:48
      1. Ciepla woda.
      2. Puzzle. Tak mnie pochlaniaja, ze o bozym swiecie zapominam big_grin
    • berdebul Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:51
      Głód jako skutek uboczny leków jest zupełnie innym głodem. Jeżeli się da to inne leki, jak się nie da, to płyny. Woda z czymś (rozmaryn na przykład), ale bez cukru.
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:55
        Woda z rozmarynem? O kurczę, niezłe.
        • berdebul Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 22:26
          Mięta, rozmaryn, melisa jeśli lubi. W domu często zamrażam szklankę z odrobiną wody i rozmarynem, zalewam lemoniadą/tonikiem/wodą gazowaną. Wygląda trochę jak choinka. Można dorzucić żurawiny.
          Zimą dobrze wchodzą ciepłe napoje - woda z imbirem i cytrusami na przykład. Natomiast cukier - z owoców, herbatek owocowych itd może mu rozhuśtać głód.
          • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 22:33
            Super, dzięki.
    • chatgris01 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:57
      Przeczekuję, po jakimś czasie uczucie głodu przechodzi.
      • chatgris01 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 14:59
        Doczytałam, że chodzi o syna. To może jeszcze pomogło by picie niegazowanej wody albo naparu ziołowego.
        • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:01
          Woda mu podobno to wzmaga, ale tu czytam od dziewczyn, że ciepła może zadziałać.
          • turkusowozlota Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:15
            Sama woda to nie, musi być z czymś. Mnie po samej wodzie jest niedobrze, aż do wymiotów kiedy jestem głodna.
            • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:17
              Może te napary ziołowe rzeczywiście. Na pewno mu kupię herbaty owocowe.
              • turkusowozlota Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:23
                Kup mu taką (są różne smaki) ja ją robię też na ciepło, zalewam ciepła woda. Ona jest bardzo słodka, slodzona stwią. Po jej wypiciu czuję się jakbym slodycza zjadła.
                • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:31
                  Super, dziękuję.
    • mabel_mora Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:06
      1. zjedzenie ogórka kiszonego, ale takiego mocno, kapusta kiszona tez, jak sie zapomnę i zjem przed obiadem to tracę apetyt
      2. Kawa, po kawie z mlekiem przestaję być głodna, dlatego też nie piję do śniadania
      3. Umycie zębów smile
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:08
        O widzisz, jakoś nie zauważyłam tego nigdy w kiszonkach, że mają takie działanie, a on lubi. No ale to raczej mu zaproponuje, jak wyjdzie ze szpitala, bo przypuszczam, że ktoś mógłby nie być zadowolony z zapachu kiszonej kapuchy. smile
        • mabel_mora Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:30
          tak działają kiszonki, bo reguluja poziom leptyny - hormonu "sytości"

a dobra kapusta i ogórki kiszone nie śmierdzą, a surówka z kapusty kiszonej+marchew (dużo)+olej to wręcz pachnie
    • maszkaroni Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:08
      Nie oszukujemy. Jemy dalej.
    • swiecaca Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:19
      jeśli to mirtazapina, to nie pomaga nic. ludzie na tym tyją po kilkanaście-kilkadziesiąt kilogramów.
      • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 15:26
        Pojęcia nie mam, co dokładnie mu dają, ale faktem jest, że powiedzieli, że ten apetyt niestety jest dosyć typowy.
    • tania.dorada Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:01
      Myślę, że mylisz głód z zachciankami, ewentualnie ze ssaniem spowodowanym spadkiem cukru. Ewentualnie zwyczajnie nie zaspokoiłaś głodu.
      • tania.dorada Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:05
        a, nieco bez sensu nie napisałaś od razu że chodzi o skutki uboczne leków u syna.
        • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:07
          W sumie nie sądziłam na początku, że ma to takie znaczenie, no ale kompletuję mu jakąś tam listę zakupów, żeby miał rzeczy zdrowe i sycące, które może jeść na miejscu.
          Niby już miał, no ale właśnie, głodny jest.
          • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:11
            Może w jakimś stopniu jednak tam nie dojada, mimo że przynosimy, a może ma na razie tak, że ponieważ to nie jest tak, że to jedzenie jest super dostępne w każdej chwili, to się na nim przesadnie skupia.
          • tania.dorada Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:26
            ikonieckropka napisała:

> W sumie nie sądziłam na początku, że ma to takie znaczenie,

myślę, że ma, skoro to jest opisany skutek uboczny czyli zapewne dotyczy i tych którzy nie jedzą racjonalnie jak i tych, którzy do tej pory nie mieli problemów.

Możesz spróbować nie tyle ze zmianą skalników ile ich kolejności, tak, żeby zawsze zaczynał posiłek od zielonego, potem białka a na koniec węglowodany, tak, żeby na pewno zaliczył wszystkie składniki odżywcze i się nasycił zanim zacznie wciągać bardziej tuczące rzeczy, z mojego doświadczenia liczenie wszystkich niezbędnych składników działa dużo lepiej niż liczenie kalorii, bo patrzysz na to co masz jeszcze zjeść a nie czego masz sobie odmówić.
            • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:36
              Nad tym to może podziałać niestety dopiero w domu.
    • brenya78 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:06
      Poniewaz ostatnio troche cwicze to zauwazylam, ze im intensywniejsza sesja na orbitreku tym lepiej reguluje mi glod. Zwlaszcza slodyczowy. Juz po kilku sesjach przestalam wlasciwie jesc wieczorami, bo nie mam ochoty - do tej pory wyzeralam lodowke... Wiec ja polecam sport (i serio nie wiedzialam, ze kiedykolwiek cos takiego napisze...).
      • brenya78 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:09
        Ale teraz doczytalam ze to leki, to moze sie okazac, ze i sport i nic nie pomoze niestety...
        • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 16:14
          No właśnie obawiam się, że jakoś będzie musiał zaakceptować to, że jednak przytyje. Mniej lub więcej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 17:20
      To nie jest głód, bo przecież głodna nie jesteś, skoro dopiero co zjadłaś.
      To jest nadmierny apetyt, albo uzależnienie od jedzenia.
      • mela_stara Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 18:14
        Ja na jednym z leków na chad umyłam 30 kg. Po zmianie leku waga się zatrzymała. Są leki po których się tyje a po innych nie. Warto poprosić lekarza o zmianę
        • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 18:20
          Powiedzieli, że może będą skłonni, ale nie teraz jeszcze, za tydzień, dwa mogą spróbować zmiany.
          Ale tymi 30 to mnie przeraziłaś. Bo on na to nie pójdzie.
          • mela_stara Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 18:27
            Ja tyle utylam w rok. Odmówiłam dalszego przyjmowania leku.
            • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 18:29
              Jezu! Mam nadzieję, że mu dobiorą coś, co nie ma aż takich skutków.
            • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 19:06
              Zdradzisz, jak sobie radzisz z ChAD-em?
              • mela_stara Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 19:42
                Leczę się od 18 lat, mam rentę i pracuję. Wiele razy byłam w szpitalu ale teraz chad jest bezobjawowy w remisji. Przed leczeniem robiłam straszne rzeczy.
                • ikonieckropka Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 20:26
                  Dobrze, że remisja, oby tak dalej.
    • primula.alpicola Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 19:10
      Podobno waciki do demakijażu nasączone octem świetnie działają.
      A serio: jak czuję głód, to jem.
      • primula.alpicola Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 21:51
        A, syn i leki.
        To niecwiem, niestety.
    • pepsi.only Re: Sposoby na oszukanie głodu 29.11.24, 20:28
      Woda mineralna.
      Gumy do żucia.
      Landrynki.
    • princesswhitewolf Re: Sposoby na oszukanie głodu 30.11.24, 01:22
      Insulin resistance tak sie objawia i zalezy od tego co jadlas. Gdybys zjadla np omlet jajeczny i twarozek to nie byloby takiego skoku insuliny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka