Dodaj do ulubionych

Air Frayer znowu 😁

03.12.24, 19:07
Dojrzałam i ja do tego urządzenia. Prawie, że kupiłam dziś Philipsa Duo Basket ale okazało się, że na stronie internetowej był źle opisane. Najbardziej dla mnie istotny wymiar szerokość to 44 cm , a nie 38 cm. Więc znów mam zagwozdkę bo mi się taki duży nie zmieści.
Czy brać jednokomorowy Philips Smart Ovi, czy szukać czegoś dwukomorowego z innej firmy?
A jeżeli jednokomorowy to czy można piec w nim naraz np udka i frytki? Albo udka i warzywa?
Doradźcie.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:09
      Można.
    • madame_edith Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:19
      Ja mam Philips ovi (ten mniejszy), zakładam, że mówisz o tym większym. I generalnie to on ma jakieś apki, przepisy, automatyczne programy i to jest (mi) do niczego nie potrzebne, a jest on przez to droższy. Dziś bym kupiła jakiś prostszy i tańszy model, zapewne robi dokładnie to samo. W moim się nie da robić dwóch rzeczy naraz, bo jest za mały po prostu, w większym zapewne nie ma tego problemu.
      • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 09:33
        Ja mam ten XXL, dziś będę piekła w nim 2,5 kg kaczkę. Spokojnie piekę w nim rózne produkty, są nakładki dzielące szufladę ale uznałam, że bez sensu. smile
        • madame_edith Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 09:42
          Wierzę, że ten duży robi robotę, môj się niestety okazał przymały jak przyszło co do czego 🙈
          • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 09:47
            Ciekawe o ile mniejszy jest Twój? Ja wybierałam właśnie wg tego klucza, aby miał jak największą szufladę, miałam ten pierwszy model i kupiłam potem ten bardziej kwadratowy.
            • madame_edith Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 10:14
              No właśnie całość jest spora i 4.1 pojemności wydawało mi się wystarczające. Tymczasem ta szufladka w środku nie ma nawet 20 cm i to jest po prostu mało (mieszkamy w trójkę i dla nas za mało). Używam ostatecznie do frytek, bo jada je tylko mój syn i dokładnie porcję dla jednej osoby ona mieści, na dwie osoby już bym musiała piec na dwa razy. Nie doczytałam najwyraźniej 🤷‍♀️
              • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 11:42
                No właśnie, tak czytałam, że te mniejsze szufladki są kłopotliwe. Ech, może sobie wymień?
                • madame_edith Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 14:33
                  Tak to się pewnie skończy, ale na razie nie mam forsy
                  • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 19:23
                    No wiadomo jak jest! smile
        • mimfa Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 11:30
          Powiedz jak będzie tę kaczkę piekła w air fryer, bo mam zamiar piec udka i piersi kaczuszki dzisiaj i się zastanawiam jak.
          • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 11:41
            Ja piersi z kaczki zawsze ogarniam na patelni (te pierwsza część wytapiania z tłuszczu) a potem wrzucam na 6 min do AF i wychodzą różowe i soczyste, bez krwi.

Udek nie robiłam ale ja ustawiam program automatyczny i tak zamierzam zrobić z kaczka (mam też termometr i wtykam go w mięso, więc wychodzi ok).
          • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 19:22
            U mnie wyszła super, 90 min, kaczka 2,5 kg wypełniona pomarańczami i szara reneta, wokol kaczki cząstki jednego jabłka i jednej pomarańczy. Soczysta w każdym miejscu, lepsza niż z piekarnika.
        • taje Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 11:21
          Który konkretnie Philips? Ovi XXL czy jeszcze inny? Ja międlę temat airfryera od dwóch lat i już prawie się zdecydowałam na Ninja z dwiema szufladami, kiedy przeczytałam negatywne recenzje i już sama nie wiem. Czy w Twoim Philipsie są jakieś wewnętrzne podziałki do szuflady?
          • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 11:31
            Mam Ovi XXL, jestem z niego mega zadowolona, czytałam niżej wypowiedzi Astomi, której nie odpowiada - cóż, u mnie nigdy nie wyszla sucha pierś z kurczaka (czy kaczki, bo te częściej przygotowuję). Nie robię frytek, więc nie wiem.
            Kurczak/kaczka w całości wychodzą wspaniale, idealne.
            Robię w nim warzywa i krewetki w panko, zapiekam owsianki, piekę różnego rodzaju skyrniki/syrniki, wydrążam miąższ z bułki, wypełniam jajkiem i robię synowi takie śniadanie.
            Świetnie odgrzewa się w nim kasze (cóż, ja gotuję na kilka dni i potem dodaje np. do rosołu dzieciakom).

Nie ma żadnych podziałek, ale wiem, że można dokupić - mnie jeszcze nie były potrzebne, ale jak to z potrzebami bywa - są kwestią indywidualną. smile

Czytałam ten ostatni wątek w którym pisałaś o wit. C, ale ja już nie będę się wypowiadała w tych kosmetycznych - nie chce mi się udowadniać, że nie jestem wielbłądem, a na przykładzie tej „najbardziej” podrażniającej witaminy ever, która jest w naszym ulubionym kosmetyku, można jednak wysnuć wnioski, że płaci się jednak za formulację. wink I technologów, którzy czasami i lata spędzają nad wynalezieniem niby durnego serum. smile
            • taje Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 11:56
              Dzięki!

No właśnie brakowało mi Ciebie w tym wątku bo na pewno mogłabyś lepiej niż ja odpowiedzieć na różne pytania, które tam padły. Kosmetologia to nie moja działka, choć na temat witaminy c trochę czytałam. No i ciekawe bardzo co będzie po wygaśnięciu patentu Skinceuticals w marcu - wiesz może, czy możemy się spodziewać fali kopii (wtedy już zresztą legalnych)?
              • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 17:35
                Myślę, że wysypu kopii nie będzie, bo:

- jest to w świadomości konsumentek najbardziej drażniąca forma witaminy C
                - niewielu firmom zależy na tym, aby był efekt - większości chodzi o to, aby ciągle coś kupować
                - jest mnóstwo innych form wit C
                - Skinceuticals mało kto próbował, więc konsumentki nie mają punktu odniesienia

Pewnie kilka szanujących się firm zrobi, a może i nie, bo nie będą chcieli kopiować? Nie znam całego rynku kosmetycznego, pewnie raptem malutki jego skrawek.

Ludziom się wydaje, że jak się zmiesza A + B (gdzie surowiec, wiadomo, jest tani), to otrzymają C. No, nie. smile
            • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 16:43
              A przepisy bierzesz skad thank you?
              Bo ja nie wierze w zadna wbudowana a funkcje juz. Wez. Wsadzilam piersi z kurczaka, nastawilam funkcje mieso,nie interesujac sie reszta . I to byl blad, bo wyjelam podeszwy.
              • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 17:42
                Może miałaś jakiegoś trefnego kurczaka, a może programy u Ciebie są jakieś złe? U mnie działa to dobrze, nawet jak zastanawiałam się jak upiec kaczkę - to wrzuciłam na automatyczny program do pieczenia kurczaka w całości i wyszła pyszna, wilgotna. Kurczak pieczony w calosci, bez tych cyrków z owijaniem rękaw, podlewaniem tłuszczem itp., też wychodzi idealny, miękki w środku, chrupiący na zewnątrz.
                Pierś kurczaka (duża i gruba piekę 18 min), zostawiam ją potem na 3-4 min w ciepłym AF i jest wspaniała.
                Pałki kurczaka też piekę na automatycznym programie.

A skąd biorę przepisy? Są w aplikacji a ja się zmozdzam i zastanawiam czy one na pewno przystają do realiów. smile

Może być tak, że zwyczajnie nie jest Ci po drodze z tym sprzętem, bo czemu miałby wszystkim pasować? U mnie mega się sprawdza, ale to żaden dowód. smile
                • mysiulek08 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 17:46
                  najlepszy kurczak to wychodzi z LC tongue_out

fryjera nie mam zamiaru kupowac, ten multicostam deloghi wlaczam rzadko, czesciej tez, podobnie jak astomi, optigrilla uzywam
                  • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 18:17
                    Nope, jest tak samo wilgotny jak z LC, ale za to calusieńki tłuszcz jest wytopiony i on w tym tłuszczu nie pływa. Na korzyść LC - do LC włożysz jeszcze warzywa, a do AF nie (przy czym pisze o kurczaku ważącym 2,5 kg).

Miałam OptiGrill, ale oddalam siostrze (ten, który automatycznie dobierał parametry). Fajna byla ryba w całości ale dla kilku ryb rocznie nie będę trzymała grata w domu.
                    • mysiulek08 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 21:31
                      nie wiem, nie bede sprawdzac bo fryjera nie kupie 😃 a do tego co robie delonghi z kreciolkiem wystarcza

optigril ma tez reczna obsluge
                      • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:06
                        Ale ja nie narzekam na programy w OptiGrill tylko u nas ostatecznie wygrały inne sprzęty, ot co. Ryba wychodziła w nim super (sola, okoń morski) ale co zrobić, jeśli jemy głównie łososia i do tego grill nam nie jest potrzebny. smile Gdybym nie miała komu tego później przekazywać to pewnie rozważniej wybierałabym wyposażenie. 😂
                    • mysiulek08 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 21:32
                      gary doszorowalas?
                      • thank_you Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:07
                        Nope, ale ten stalowy myje sie codziennie raz w zmywarce i za każdym razem wyglada lepiej, za LC wezmę się jeszcze jutro, nie za bardzo miałam teraz mozliwosc na takie rozwalanie czasu. big_grin
                        • mysiulek08 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:10
                          do stalowego drobny papier scierny jak pisalam, dziala niezawodnie
    • malia Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:28
      ja mam ten, który miałaś kupić, rzeczywiście jest duży, też mi trochę za bardzo zajmuje miejsce. Ale widziałam kilka dni temu jakąś reklamę, gdzie te szuflady były w pionie, piętrowo jedna nad drugą, nie zapamiętałam firmy niestety
      • gryzelda71 Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:45
        Ninja. Ten z szufladami w pionie.
    • berdebul Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:34
      Sprawdź czy ma dzielona komorę, inaczej masz jedne ustawienia więc musisz np. dorzucić coś później, jeśli ,a inny czas pieczenia. Imho dual zone wygrywa.
    • niezwykladziewczyna Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 19:45
      Ninja pionowa, zastanawiam się właśnie nad nią.
      • sylwiktrzy Re: Air Frayer znowu 😁 03.12.24, 20:25
        niezwykladziewczyna napisała:

> Ninja pionowa, zastanawiam się właśnie nad nią.
        >

Pooglądałam teraz w necie. Niby ok opinie, choć z zastrzeżeniami (ma jeszcze niewiele opinii).

Ktoś ją już ma?
        • nina.konstancja Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 19:58
          Ja mam ninja poziome szuflady. Jest bardzo fajna. Różnica jest taka, że moja ma grzałkę z góry, a ta pionowa ma z tyłu. Zastanawiam się czy będzie się równo w niej dopiekało.
          Zobacz jeszcze cosori, ma dwie grzałki- góra i dół. Nie musisz wtedy przewracać
      • taje Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 18:27
        Napaliłam się na Ninję pionową bo mam mało miejsca na blacie na dodatkowy sprzęt, ale potem z różnych recenzji wyszło, że zdecydowanie nie. Nie pamiętam już wszystkich szczegółów, ale największym problem okazał się wylot powietrza, który jest z boku, a nie z tyłu (u mnie odpada bo nie chcę uszkodzić lakierowanej szafki). Oraz to, że szuflady są perforowane z tyłu (bo element grzewczy jest z tyłu, a nie z góry, jak w zwykłych modelach), i przy potrząsaniu wszystko się wylewa i brudzi. Oraz to, że ponoć nierówno piecze i przypieka z przodu, a z tyłu jest niedopieczone (w sumie myślałam, że będzie na odwrót). Tu jedna z recenzji, gdzie widać te szuflady. www.idealhome.co.uk/kitchen/ninja-double-stack-air-fryer-review

Ja już dwa lata myślę nad tym nieszczęsnym airfryerem i Ninja była silnym kandydatem, ale na pewno nie będzie to pionowa Ninja.

Zastanawiałam się też nad szufladami - czy jedną czy dwie i początkowo podobał mi się pomysł jednej z ruchoma przegrodą, ale potem doczytałam, że to utrudnia opróżnienie jednej połówki (bo jak chcesz wyciągnąć ugotowane jedzenie z jednej połówki wypada ci to jeszcze nie ugotowane z drugiej). Ale w sumie nie wiem, czy w praktyce to będzie wielki problem.
    • sylwiktrzy Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 08:32
      A ktoś używa z Tefala?
    • slonko1335 Re: Air Frayer znowu 😁 04.12.24, 19:59
      Można o ile wejdą i o ile mają te sam czas lub temoerature pieczenia.ja mam prosty jednokomorowy. Teraz wzięłabym dwkomorowy lub z komora dzieloną na różne ustawienia.
    • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 05.12.24, 08:07
      www.otto.de/p/tefal-heissluftfritteuse-ey905b-dual-easy-fry-grill-2700-w-doppelkammer-8-3-l-kapazitaet-mit-hamburger-presse-1779339849/#variationId=1779340522

Ja mysle nad tym.
      Emama moze ma i powie czy warto?
      • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 06.12.24, 07:38
        Dobra kupilam.
        Jak cos to moge za jakis czas dac relacje.
      • niezwykladziewczyna Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 14:42
        Nie warto
        • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 17:47
          Po 2 tyg uzywania, tez mowie ze nie warto.
          Moze ktos chce, tanio odsprzedam wink
          • slonko1335 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 18:38
            O a napisz czemu nie warto bo rozważam go jako następny.?
            • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 19:53
              Nie wiem, czyba mialam wieksze wyobrazenie,ze dzieci sobie latwo beda gotowac.
              Niby sa wbudowane niektore funkcje, jak frytki, ale i tak trzeba manualnie wybierac czas i temperature.
              Bo te cienkie byly za bardzo spalone, te grube blade i niechrupiace.
              ( metoda prob i bledow).
              Jak wsadzilam piersi z kurczaka i wybralam funkcje automatyczns, to na filecie mozna bylo sobie zeby polamac 😂
              Kolezanka mowi, ze musze patrzec na przepisy, sciagnac sobie ze strony tefala, ale mi sie nie chce...tak jal mowie, za duzo chyba chcialam.
              To juz.wole moj elektryczny grill ( tez tefala) gdzie widze jak wyglada, czuje jak pachnie, widelcem moge sobie dźgnac bez przerywania programu wink
              • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 19:54
                *jedzenie
              • slonko1335 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 20:08
                U nas optigrill stoi i się kurzy odkąd mamy frajerka.
                • astomi25 Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 21:28
                  A ja kochammoj grill. Zajmuje mbiej miejsca i w 6 minut mam kurczaczka z grila.
                  Albo czesto robie fete czy inny ser.
                  Aaa w frytkownicy wyprobowalam ser na grila ( moja wina, nie szukalam przepisu i nie nastawilam manualnie.)
                  Caly byl splynal kratka w dol. 😂
    • 3-mamuska Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 18:45
      Ninja by ci sie zmieściła. 2 komorowa.
      • 3-mamuska Re: Air Frayer znowu 😁 13.01.25, 18:46
        Product Dimensions (cm)
        H:31.5 x W:38 x D:26.5 cm

Zdjecie cos niewyrazne wyszlo.
    • bluea.nna1 Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 21:08
      Ja mam ninja, dwukomorowy, w poziomie. Można ustawiać temperatury osobno do każdej komory albo łączyć w jedną duża 10.4l.
      Używam 3 tygodnie, ale już mogę powiedzieć, że mniejszego nie warto kupowac.
      • taje Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 21:10
        Który to model? On ma jedną dużą szufladę, którą można dzielić?
        • kobietazpolnocy Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:16
          Pewnie Ninja FlexDrawer. Mam ten model, naprawdę polecam.
          • taje Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:23
            Zastanawiałam się nad tym modelem, ale obawiam się, że nie mam tyle miejsca na blacie, on ma chyba 50 cm długości? Nie masz problemu z opróżnianiem jednej połowy szuflady bez wypadania gotującego się wciąż jedzenia z drugiej połowy? Czytałam recenzje, gdzie to było podnoszone jako problem.
            • kobietazpolnocy Re: Air Frayer znowu 😁 14.01.25, 22:42
              Wypadania? Nie za bardzo wiem, o jaka sytuacje chodzi.

Jeśli chodzi o jednoczesne gotowanie w dwóch komorach i na dwóch różnych programach, to można nastawić na „sync”, wtedy te programy włączą się o różnym czasie, tak żeby jedzenie było gotowe w tym samym momencie.

Tak, jest spory. Na długość raczej nie większy niż większa mikrofalówka, za to wyższy. Ale ja z mikrofali w ogóle zrezygnowałam, więc miejsce się zwolniło.

Uwielbiam go, bo:
              - naprawdę szybko gotuje, zupełnie bez porównania z piekarnikiem. Rozgrzewa się raz dwa. Instrukcja podaje ustawienia na różne potrawy i naprawdę warto ich przestrzegać, bo łatwo przedobrzyć z czasem, jak się jest przyzwyczajonym do piekarnika
              - te ponad 10 l naprawdę się sprawdzają, może wejść cały kurczak i jeszcze jakieś warzywa czy ziemniaki wokół. Albo dzielisz szufladę na dwie komory, do jednej mięso, do drugiej warzywa, czy co tam chcesz. Dla rodziny z małymi dziećmi porcje idealne. Standardowa pizza czy blacha ciasta nie wejdą, ale podłużne foremki z ciastem czy chlebem już tak.
              - potrzeba naprawdę mało tłuszczu, minimalnie. To coś nawet kotlety „smaży”.

Chcę spędzać jak najmniej czasu w kuchni, więc to jest idealny sprzęt na szybkie i zdrowe obiady.

• princy-mincy Re: Air Frayer znowu 😁 15.01.25, 11:31
      Wszystko zalezy wg mnie ile masz miejsca na blacie.
      Ja rozwazalam dwukomorowy Ninja, ale z szufladami jedna nad druga.
      Finalnie kupilam nie za duzy Philips, bo zalezy mi na kompaktowym wymiarze (ma 5,6 litra). Jesli uznam, ze mi potrzebny wiekszy, to ten pojdzie do rodzicow (jest ich dwoje w gospodarstwie domowym) lub na dzialke a sobie kupie wiekszy. Nie zamierzam gotowac w nim po prostu obiadu dla 4 osob. My np lubimy brokula z wody i surowki, rzadko jemy grilowane warzywa cala rodzina. Podobnie frytki- tez rzadko. Kuipilam go z mysla o grilowaniu miesa i ryb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka