czcigodnystarzec 24.12.24, 11:51 Na zdjęciu widać lapę naftową. I smartfon wiszący na ścianie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boogiecat Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:09 Ciekawe zdjecie. Bida az piszczy, a ktos przyszedl z aparatem. To lata 50-te? Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:18 boogiecat napisała: > To lata 50-te? Raczej chyba przedwojenne. I nie w Polsce. U nas były inne lampy naftowe. No ale skąd się wziął ten smartfon?? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:31 czcigodnystarzec napisał(a): > boogiecat napisała: > > To lata 50-te? > > Raczej chyba przedwojenne. I nie w Polsce. U nas były inne lampy naftowe. > No ale skąd się wziął ten smartfon?? > > > > Mi to wygląda na ikonę. Widziałam taki sposób wieszania z pochyloną górą. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:38 kubek0802 napisała: > Mi to wygląda na ikonę. Widziałam taki sposób wieszania z pochyloną górą. Ikon nie wiesza się tak niechlujnie. Poza tym ja tam nie widzę żadnego świętego. Na tej ikonie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:32 To jest lusterko, ewentualnie obrazek za szkłem. Ale raczej lusterko, po odwróceniu wieszaczek posłuży jako nóżka i będzie można postawić na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:40 kubek0802 napisała: > Lusterko to też dobry trop. Lusterko w obudowie smartfona? W lusterku coś by się odbijało. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 12:53 czcigodnystarzec napisał(a): > W lusterku coś by się odbijało. I się odbija, tylko nie widać pod tym kątem. Pamiętam takie lusterka. Ale podłogę to by mogli zamieść. Odpowiedz Link Zgłoś
simonna Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 13:44 Dzieciak tez umorusany z wystrzępionymi rękawami. Bieda. Myślałam, że po lewej siedzi babcia w walonkach, a to młoda kobieta, nawet nie wiem, czy nie w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:00 Ematka zaraz zrobi porządek z towarzystwem Nawet na bóg wie skąd zdjęciu Nie zawodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:15 kropkacom napisała: > Ematka zaraz zrobi porządek z towarzystwem Nawet na bóg wie skąd zdjęciu > Nie zawodzi. O tak!😀 Kobieta niech zetnie tego postarzajacego koka, na wolfcuta najlepiej. Te walonki jednym rzutem na smietnik, baleriny za grosze mozna kupic a wyglada sie jak czlowiek, buke zamienic na spodnie z wysokim stanem z koszulowa bluzka, dzieci umyc, podloge zamiesc, staremu wystawic walizki razem z ta nalewka i zanim zmajstruje kolejne bobo. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:23 boogiecat napisała: > Te walonk > i jednym rzutem na smietnik Ja w sprawie formalnej. To są papucie a nie walonki. Walonki (ros. ва́ленки) – ciepłe obuwie do połowy łydki (czasem do kolan), przepuszczające wodę, ale dobrze chroniące przed mrozem pl.wikipedia.org/wiki/Walonki Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:11 Moim zdaniem te papucie pochodza od walonek, sa ich domowa odmiana, wygladaja na filcowe. Mozna w skrocie uznac, ze to walonki. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:30 boogiecat napisała: > Moim zdaniem te papucie pochodza od walonek, sa ich domowa odmiana, wygladaja n > a filcowe. > Mozna w skrocie uznac, ze to walonki. I tu się z panią nie zgodzę. Papucie to papucie a walonki to walonki. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 19:24 simonna napisała: Myślałam, że po lewej > siedzi babcia w walonkach, a to młoda kobieta, nawet nie wiem, czy nie w ciąży. W ciąży by chyba nie piła Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 19:33 la_felicja napisała: > W ciąży by chyba nie piła W 1926 roku? Dzisiaj piją w ciąży a co dopiero w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbara123 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:13 To lusterko, odbijają się w nim kok i sweter kobiety, ktora siedzi pod nim. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:05 czcigodnystarzec napisał(a): > Lusterko w obudowie smartfona? > W lusterku coś by się odbijało. > > > Coś się tak uparł z tym smartfonem. To lusterko. Można zawiesić albo postawić na stole. > Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:28 awf-33 napisała: > > Coś się tak uparł z tym smartfonem. To lusterko. Można zawiesić albo post > awić na stole. > > Może i lusterko. Ale wygląda jak smartfon. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 13:11 Zdecydowanie lusterko, pamiętam lusterka tak wiszące na ścianie za nóżkę. I coś się w nim odbija, ale trudno powiedzieć co to. Choinka u powały zrobiła na mnie wrażenie. Wiem, że tak robiono, ale nigdy tego nie widziałam w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 17:26 Zdjecie jest na stronie lodzkiego muzeum wlokiennictwa, mnie to wyglada na Polske w pierwszych latach powojennych. Jasne, ze to lusterko. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 18:07 boogiecat napisała: > Zdjecie jest na stronie lodzkiego muzeum wlokiennictwa, No nie wiem. Na facebooku każdy może sobie coś tam twierdzić. Ja znalazłem raczej prawdziwy opis. Opis obrazu: Członkowie rodziny przy stole wigilijnym. Data wydarzenia: 1926-12-24 Miejsce: Warszawa audiovis.nac.gov.pl/obraz/110791/ Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 18:41 A no widzisz, czyli masz racje odnosnie przedwojnia, a ja odnosnie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 18:58 boogiecat napisała: > A no widzisz, czyli masz racje odnosnie przedwojnia, a ja odnosnie kraju. > Odnośnie kraju masz rację ale nie Łódź a Warszawa. Czyli jak zwykle ja mam rację Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 21:49 To są zdjęcia z Narodowego Archiwum Cyfrowego z lat 20-30. Chyba wiesz co i skąd wklejasz…? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 18:48 Ja tu wielkiej biedy nie widzę. Są porządnie ubrani, mają buty, w pokoju chyba czysto, piękna firanka... Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 18:53 Masz racje, przesadzilam z ta piszczaca bieda. Warunki lokalowe mnie nakierunkowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 19:06 I pani po prawej do kolacji założyła buty, nie kapcie, Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 19:11 beneficia napisała: > I pani po prawej do kolacji założyła buty, nie kapcie, Bo to gościnia. No ale jak można wchodzić do cudzego mieszkania w butach?? Skandal!! forum.gazeta.pl/forum/w,567,178430029,178430029,swieta_goscie_buty_odwieczny_dylemat_.html Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 20:20 I to jest może dobry trop🙂 Małżeństwo z dziećmi zaprosiło siostrę pana/pani na święta. Wtedy były zimy, więc skoro pani po prawej w takich butkach (czysciutkich) to może przyjechala dorożką/taxi na kolację, może lepiej sytuowana? Może ktoś ożenił się z kimś niżej? A rodzina i tak wizytuje? Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 20:32 beneficia napisała: > Wtedy były zimy, więc skoro pani po prawej w takich butkach (czysciutkich) to m > oże przyjechala dorożką/taxi na kolację, może lepiej sytuowana? Może. A może przyniosła w torebce buty na zmianę? No ale jeśli stać ją było na buty na zmianę, to znaczy że bogata. Czyli muszę przyznać ci rację, że lepiej sytuowana. Kurcze, jak ja nie lubię komuś przyznawać racji! Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 19:00 atoness napisała: > Ja tu wielkiej biedy nie widzę. Są porządnie ubrani, mają buty, w pokoju chyba > czysto, piękna firanka... I sufit wysoko. A wiadomo że wysokie sufity mieli tylko bogacze. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:53 Nie, to raczej biedni ludzie. Może nie ubodzy ale biedni. Dzieci mają wystrzępione rękawy, stare ubrania. Kobiety ubrane prosto, papucie filcowe przybrudzone. Mężczyzna pracuje fizycznie. Ma spracowane dłonie i brud za paznokciami. Choinka ubrana jest bardzo słabo. Stół nakryty gazetą lub kawałkiem ceraty. Jedynie kobieta po prawej ma ubrania niewygniecione i ewidentnie "lepsze". Podsumowując, w domu praca była, mężczyzna przynosił jakieś pieniądze ale na zbytki nie starczało. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:55 heca007 napisała: > Nie, to raczej biedni ludzie. Może nie ubodzy ale biedni Czym się różni ubogi od biednego? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 22:07 Ta sama kobieta (w koku, w rzekomej ciąży) jest też na innych zdjęciach. Na stole nie ma gazety, ale na innych zdjęciach czasem się pojawia, więc może był to sposób na ochronę obrusa przed zabrudzeniem. Co do choinki, to na zdjęciach w tamtych czasach widać, że ogólnie nie były bardzo strojne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 22:33 Widzę tam brudną podłogę oraz że jedzenia za wiele nie ma, normalnych nakryć też, ale flaszka i kieliszki się znalazły. Aż się prosi o tradycyjne jematkowe "wspułczuje dziecią". Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 23:42 "jedzenia za wiele nie ma" - to może lata wojenne, przedwojenne lub tuż powojenne. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 00:05 irma223 napisała: > "jedzenia za wiele nie ma" - to może lata wojenne, przedwojenne lub tuż powojen > ne. A może trzeba czytać a nie tylko pisać? Rok 1926. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:36 >Widzę tam brudną podłogę A ja raczej podejrzeaam ze zwierzakowi rzucaja Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 14:11 szkoda , że nie można tu lajkować komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 14:35 Na drugim zdjęciu jest dziecko z uniesionym kieliszkiem. Trudno powiedzieć czy chce się napić, czy tylko powąchać, ale mimo wszystko z dzisiejszej perspektywy nie wygląda to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 15:52 z_lasu napisała: > Na drugim zdjęciu jest dziecko z uniesionym kieliszkiem. Gdzie jest drugie zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 18:40 z_lasu napisała: > Pod podanym przez Ciebie linkiem 😀 Nie no, tam pewnie jest kilkaset zdjęć albo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 19:23 Ale bezpośrednio po wejściu w link widać trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 19:36 z_lasu napisała: > Ale bezpośrednio po wejściu w link widać trzy. No ale wiadomo że chodzi o to główne w środku. Mogłem wstawić samo zdjęcie ale chciałem, żeby był widoczny opis. No i wiarygodne źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Dawna Wigilia 24.12.24, 23:41 Toż to święty obrazek, nie żaden smartfon. Matka Boska Ostrobramska? Tak sądząc po zarysie tej jasnej postaci na tym obrazku (patrzę na małym smartfonie, powiększyć nie mogę). Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 20:31 Podłaźniczki to się czubkiem do dołu wieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 09:02 laluga napisała: > A gdzie wy ten smartfon widzicie? Tylko ja widzę Inni widzą ikonę albo lusterko. Po prawej stronie na ścianie, nad panią w eleganckich butach. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 08:55 Jak dobrze, że zyli w czasach bez internetu, nie musieli czytać tak ostrej krytyki o sobie🙂🙂🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 09:09 mondaymorning1987 napisała: > Jak dobrze, że zyli w czasach bez internetu To do czego im był potrzebny smartfon? Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 09:20 Przecież to lusterko, moja babcia też tak wieszała na ścianie, dziadek zdejmował jak miał sie golić i potem znowu wieszał. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:18 pffpffpff napisał: > Kota mieli? Kota się nie mieli. Lepszy jest w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:25 Dobre… dobre… Myślałam, że podwieszane choinki to właściciele kotów wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:36 Mieli, a komu by zarcie na ziemi rzucali. Moze to pies Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:42 Bez sensu. Ludzie tej kondycji, mieszkajacy w warszawskich klitkach w latach 20-tych, z cala pewnoscia nie brali zadnych kotow ani psow. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:51 No prosze cie, kotow nie bylo? I to ile... Psy w większości na wsi, pracujace Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:56 Koty przeciez nie w tych mieszkaniach biedoty. Po co by mieli brac? Po ulicy sie walesaly. W apartamentach z zyrandolami, na poduszce u zamoznej babci- juz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:50 AI twierdzi ze bylo mase kotow i psow we Warszawie. Przecietne rodziny tez mialy Burka. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 12:59 Hmm nie wiem na ile mozna zaufac AI- mowi ci dokladnie? W sumie to ciekawa jestem jak to bylo naprawde, a nie mam czasu na wiarygodne poszukiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:03 A wiarygodniejsze to jak sama poszukasz? Ha ha No moja droga to jak wiele ematek nie rozumiesz jak dziala AI. AI lepiej szuka niz czlowiek bo ma algorytmy rankingow i wiarygodnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:03 Aa i AI zawsze odpowie ci na pytanie o zrodlo i url do zrodla. Nie rozumiem wiec w czym problem Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:05 Sory ale naprawde ciezko sie z toba rozmawia😬 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 15:25 Wiec po co rozmawiasz? Z Toba zas jak z samym.Panem Bogiem. Z lekkoscia piorka Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 16:18 No to podaj to źródło. Z linkiem. A może jednak nie rozumiesz, jak działa AI? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 18:53 boogiecat napisała: > Koty przeciez nie w tych mieszkaniach biedoty. bo? Prędzej spotkałaś kota u biedoty, niż na bogatych salonach. > Po co by mieli brac?rdziej. pierwszy i podstawowy powód: do walki z plagą myszy. I szczurów. Btw. verdana popełniła monografię pt. "Koty w społeczeństwie drugiej Rzeczpospolitej", proponuję się dokształcić. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 19:01 alicia033 napisała: > Btw. verdana popełniła monografię pt. "Koty w społeczeństwie drugiej Rzeczpospo > litej", proponuję się dokształcić. To? --> apcz.umk.pl/RDSG/article/download/RDSG.2020.11/27242/73195 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 20:39 Strona 327- nie da sie odtworzyc tego, do kogo glownie nalezaly koty (biednych czy zamoznych) Proponuje czytac proponowane zrodla, zwariowana wariatko Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbara123 Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:17 Pani po lewej jest chyba w kolejnej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:19 rabarbara123 napisała: > Pani po lewej jest chyba w kolejnej ciąży. Albo w połogu. Tylko maleństwo nie zmieściło się w kadrze. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:29 Czy mi się wydaje, czy na wszystkich trzech zdjęciach jest ta sama kobieta, w tej samej sukience i fryzurze? Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 10:33 z_lasu napisała: > Czy mi się wydaje, czy na wszystkich trzech zdjęciach jest ta sama kobieta, w t > ej samej sukience i fryzurze? Tak wcześnie a ty już widzisz potrójnie? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:12 Zdecydowanie ta sama. Ale wnętrza są różne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:20 A tu inne zdjecie z Dawnych Świąt 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 11:57 Raz w roku to i ja moge poprosic o wybaczenie, jesli tylko o to chodzi😀 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:04 A to tyle broisz? Dla mnie to typowy przyklad kajdan patriarchatu Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:14 No tak tak, klekanie raz w roku przed starym szokuje tak strasznie ojej, a zupelnie nie jest zadnym przykladem kajdan, najwyzej symbolem patriarchatu. Oczywiscie symbol wazna rzecz, temu nie przecze. Natomiast typowymi przykladami kajdan patriarchatu sa: - niemoznosc glosowania, pracy zarobkowej, aborcji, rozwodu, posiadania konta w banku, uzywania antykoncepcji Dopiero przy tym wszystkim to klekanie staje sie niewyobrazalne, zeby przy braku podstawowych praw jeszcze kogos o cos przepraszac🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 13:23 To klekaj Pani, klekaj. Ja nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dawna Wigilia 25.12.24, 16:20 Eee, gdzie i w jakiej tradycji się to odbywało? Odpowiedz Link Zgłoś