Dodaj do ulubionych

Skarpety uciskowe do samolotu

06.01.25, 21:22
Poleccie dobre skarpety uciskowe na na dlugie podróże?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 21:24
      Ibici
      a z polskich Pani Teresa
      • sabek81 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 21:50
        Dzięki, popatrzę
      • mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:50
        Pani Teresa jest IMO do kitu, jeśli chodzi o podkolanówki z 2. stopniem ucisku, więc osobiście firmy nie polecam. Z tańszych dobre i trwałe są czeskie Aries.
        • myszu13 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:06
          Tez kupiłam sobie pończochy z 2 klasą ucisku (czas lotu 17h). Dobierane, przepisane przez lekarza. Nie polecam, miałam straszny ucisk na górną część ud. Zdjęłam na 1h lotu i zamieniłam na zwykłe uciskowe (do kupienia nawet na lotnisku). Dodatkowo brałam przez tydzien przed lotem leki przeciwzakrzepowe(?)
          • mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:32
            Na pierwszy raz, na podróż, 2. stopień ucisku jest bez sensu IMO, bo do tego trzeba się przyzwyczaić. Mnie chodziło o doświadczenie z marką.
            • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 22:24
              dobrze dobrany rozmiar i nie trzeba sie jakos szczegolnie przyzwyczajac.
      • blahblah2 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:09
        Pani Teresa mają kiepska jakość, o wiele lepsze Avicenum phlebo kompresja 2
        • mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:34
          Aries/Avicenum, też polecałam wyżej. Wyboru kolorów nie ma (i czarne mają gorszą jakość), ale są trwałe.
    • mocca25 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:33
      Nie znam. Sama ściagałam gwałtownie już na początku lotu - szczęscie, że pod ręką miałam normalne
      • kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:36
        Nie próbowałam, ale na samą myśl, że coś miałoby mi uciskać nogi przez kilkanaście godzin, robi mi się słabo.... Najlepiej mi w samolocie w czymś luźnym, nie obciskającym nigdzie.
        • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:05
          zapewne nie masz problemow z krazeniem i nigdy nie mialas spuchnietych mocno nog ani nie nosilas uciskowycj podkolanowek/ponczoch.
          • kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:12
            Nie nosiłam, ale nogi swędzą mnie na samą myśl wink. Problemy z krążeniem mam, ale mam też tzw zespół niespokojnych nóg, i duzo lepiej sprawdza mi się luz na nogach (w podróży właśnie jak najmniej uciskające skarpetki, luźne, z naturalnego włókna spodnie i absolutnie nie sznurowane buty - miałam crocsy, sprawdziły się świetnie) oraz, to ważne, wstawanie, regularne chodzenie do toalety, trochę gimnastyki, na tyle, na ile się da.
            • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:32
              no wlasnie, czyli nie jest to cos dla Ciebie a sa ludzie, ktorym takie cos bardzo pomaga i nic ich nie swedzi, wrecz przeciwnie, nogi nie sa wymeczone po podrozy. A to wstawanie, gimnastyka to niewiele pomaga przy dlugim locie, co najwyzej do 2-3h.
              • kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:42
                Na pewno wszystko zależy od skali problemu z krążeniem. Mnie, mam wrażenie, gimnastyka i regularne wstawanie, dużo dały, właśnie na długich lotach.
        • sabek81 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:03
          kurt.wallander napisała:

> Nie próbowałam, ale na samą myśl, że coś miałoby mi uciskać nogi przez kilkanaś
          > cie godzin, robi mi się słabo.... Najlepiej mi w samolocie w czymś luźnym, nie
          > obciskającym nigdzie.
          A mnie pomogly i pytam o polecenie.
      • sabek81 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 09:59
        mocca25 napisała:

> Nie znam. Sama ściagałam gwałtownie już na początku lotu - szczęscie, że pod rę
        > ką miałam normalne
        To po co piszesz.
    • karyna-z-radzymina Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:41
      Po co się zakłada skarpety uciskowe?
      • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:03
        zeby nogi nie puchly.
      • bablara Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:07
        Zapobiega to puchnięciu nóg. W przypadku takim jak mój, a mam trombofilię, to chroni mnie przed powikłaniami.
        Chroni przed zatorami w żyłach, bo jakoś to usprawnia przepływ krwi. Nawet jak leżałam w szpitalu z zakrzepicą, to lekarze zalecili mi zakładanie rajstop albo pończoch już na oddziale.
        • karyna-z-radzymina Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:56
          Wspolczuje sad Ale tylko w samolocie tak masz? Czy tam bardziej puchną?
          • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:55
            w samolocie bardziej puchna, przynajmniej moje. Poza tym mozna miec problem z zylami albo z cyrkulacja limfy, albo i jedno i drugie po trochu a w samolocie sie skumuluje. Lepiej zapobiegac niz sie meczyc z opuchlizna.
    • kk345 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:03
      Polecę skarpety bezuciskowe i ćwiczenia pobudzające krążenie podczas lotu
      • ewka.n Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 10:03
        Bezuciskowe skarpetki zdrowe:
        www.youtube.com/watch?v=igwtfSpWjVU
    • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:03
      sigvaris
    • bajgla Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 10:15
      Ja używam takich do biegania, mam kilka par z różnych firm - Decathlon, Nike, itp.
      • kanna Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:43
        Mam podkolanówki sportowe JOBST.
        Są super, nic się z nimi nie dzieje.
    • agcerz Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:52
      Firma w sumie obojętna, ale ważna klasa ucisku: najlepiej wg mnie druga. Podkolanówki albo pończochy. Mam problemy z limfą, nie z żyłami i noszenie takiej bielizny bardzo pomaga uniknąć uczucia zmęczenia i ciężkich nóg. a osobom z problemami żylnymi - uniknąć zakrzepu.
    • karollo26 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:42
      kompresjoterapia.pl/wyroby-medyczne/wyroby-przeciw%C5%BCylakowe-profilaktyka

Jobst. Te produkty miałam polecone przy problemach z żylakami w ciąży i po cc. Nawet do cc miałam je założone. Są drogie.
      • karollo26 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:44
        www.jobst.pl/produkty/medyczne-produkty-uciskowe-dla-kobiet/profilaktyczne-produkty-uciskowe.html
    • szafireczek Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:45
      Raczej rajstopy/pończochy, a nie skarpety + lotion/maść na obrzęki, a nawet doustnie tabletki np. z diosminą - jeśli się ma oczywiście problemy z krążeniem żylnym.
      • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:51
        podkolanowki wystarcza
        • jeste_m_sobie Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 08:16
          Wybór między podkolanówkami a pończochami jest uwarunkowany tym, czy ma się problemy z krążeniem na wysokości ud. Jeśli tak, oczywiście należy wybrać pończochy. A skąd to wiadomo? Z badań/ Poza tym, jeśli są żylaki na udach, na pewno problemy z krążeniem też tam są.
          • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 20:05
            autorka chciala skarpetki na podroz.
    • jeste_m_sobie Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 13:12
      Ja również jestem fanką Jobst, dokładnie Jobst Travel. Polecone przez chirurga żylnego. Odkąd je noszę na podróż, nogi mi nie puchną wcale, a wcześniej puchły tak, że nie wchodziły do butów sad Dodatkowo są bardzo przyjazne w noszeniu, nie ma wrażenia żelaznego opatrunku, skóra nie swędzi itp. Wada: nie są tanie.
    • princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 14:45
      Scholl. W wakacje mialam uraz stopy i bardzo to pomoglo na opuchlizne.

Maja 3 modele w 3 rozmiarach
      • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:51
        trzy rozmiary to w sumie malo, ale moze sie akurat wstrzeli i bedzie pasowac.
        • princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 08:43
          To sie rozciaga. 3 rozmiary to właściwa ilosc
          • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 20:04
            umiarkowanie sie rozciaga, zeby spelnialo swoja funkcje. Poza tym trzy rozmiary nie uwzgledniaja rozmiarow stopy, kostek, lydki, szerokosci pod kolanem. Czyli trzeba sie miescic w standardzie. Pewnie niektorym to pasuje.
    • primula.alpicola Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:20
      Wytłumaczcie mi, proszę. Jakim cudem coś co uciska, ma powodować lepszy przepływ krwi/ limfy, bo na mój rozum, to raczej odwrotnie?
      Mnie przeszkadzają nawet te podkolanówki zwane antygwałtkami, a co dopiero jakieś bardziej uciskające.
      • mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:29
        One mają zróżnicowany stopień ucisku, największy w okolicy kostki, a część trzymająca pod kolanem teoretycznie w ogóle nie powinna cisnąć. U mnie akurat największy problem jest z przepływem limfy, więc chodzi głównie o to, by nie spływała w dół. Ale odpowiedni ucisk pobudza też krążenie.
        Bez podkolanówek to ja bym miała stopy i kostki jak balony.
        • primula.alpicola Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:34
          Ok, dziękuję
        • mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 19:29
          dokladnie tak jest, dodam jeszcze tylko, ze zwykle antygwaltki sa niewygodne i nie trzymaja sie nog dzieki uciskowi tylko maja uciskajaca gumke pod kolanem, ktora utrudnia przeplyw krwi. Dla mnie to zupelnie nieporownywalne produkty.
      • princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 20:34
        No widzisz a dziala. I nawet przed operacja ludzie maja to zakladane
    • tania.dorada Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 20:55
      Takie, które mają dla ciebie dobrą długość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka