sabek81 06.01.25, 21:22 Poleccie dobre skarpety uciskowe na na dlugie podróże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 21:24 Ibici a z polskich Pani Teresa Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:50 Pani Teresa jest IMO do kitu, jeśli chodzi o podkolanówki z 2. stopniem ucisku, więc osobiście firmy nie polecam. Z tańszych dobre i trwałe są czeskie Aries. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:06 Tez kupiłam sobie pończochy z 2 klasą ucisku (czas lotu 17h). Dobierane, przepisane przez lekarza. Nie polecam, miałam straszny ucisk na górną część ud. Zdjęłam na 1h lotu i zamieniłam na zwykłe uciskowe (do kupienia nawet na lotnisku). Dodatkowo brałam przez tydzien przed lotem leki przeciwzakrzepowe(?) Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:32 Na pierwszy raz, na podróż, 2. stopień ucisku jest bez sensu IMO, bo do tego trzeba się przyzwyczaić. Mnie chodziło o doświadczenie z marką. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 22:24 dobrze dobrany rozmiar i nie trzeba sie jakos szczegolnie przyzwyczajac. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:09 Pani Teresa mają kiepska jakość, o wiele lepsze Avicenum phlebo kompresja 2 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:34 Aries/Avicenum, też polecałam wyżej. Wyboru kolorów nie ma (i czarne mają gorszą jakość), ale są trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:33 Nie znam. Sama ściagałam gwałtownie już na początku lotu - szczęscie, że pod ręką miałam normalne Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:36 Nie próbowałam, ale na samą myśl, że coś miałoby mi uciskać nogi przez kilkanaście godzin, robi mi się słabo.... Najlepiej mi w samolocie w czymś luźnym, nie obciskającym nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:05 zapewne nie masz problemow z krazeniem i nigdy nie mialas spuchnietych mocno nog ani nie nosilas uciskowycj podkolanowek/ponczoch. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:12 Nie nosiłam, ale nogi swędzą mnie na samą myśl . Problemy z krążeniem mam, ale mam też tzw zespół niespokojnych nóg, i duzo lepiej sprawdza mi się luz na nogach (w podróży właśnie jak najmniej uciskające skarpetki, luźne, z naturalnego włókna spodnie i absolutnie nie sznurowane buty - miałam crocsy, sprawdziły się świetnie) oraz, to ważne, wstawanie, regularne chodzenie do toalety, trochę gimnastyki, na tyle, na ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:32 no wlasnie, czyli nie jest to cos dla Ciebie a sa ludzie, ktorym takie cos bardzo pomaga i nic ich nie swedzi, wrecz przeciwnie, nogi nie sa wymeczone po podrozy. A to wstawanie, gimnastyka to niewiele pomaga przy dlugim locie, co najwyzej do 2-3h. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:42 Na pewno wszystko zależy od skali problemu z krążeniem. Mnie, mam wrażenie, gimnastyka i regularne wstawanie, dużo dały, właśnie na długich lotach. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:03 kurt.wallander napisała: > Nie próbowałam, ale na samą myśl, że coś miałoby mi uciskać nogi przez kilkanaś > cie godzin, robi mi się słabo.... Najlepiej mi w samolocie w czymś luźnym, nie > obciskającym nigdzie. A mnie pomogly i pytam o polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 09:59 mocca25 napisała: > Nie znam. Sama ściagałam gwałtownie już na początku lotu - szczęscie, że pod rę > ką miałam normalne To po co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 22:41 Po co się zakłada skarpety uciskowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:03 zeby nogi nie puchly. Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:07 Zapobiega to puchnięciu nóg. W przypadku takim jak mój, a mam trombofilię, to chroni mnie przed powikłaniami. Chroni przed zatorami w żyłach, bo jakoś to usprawnia przepływ krwi. Nawet jak leżałam w szpitalu z zakrzepicą, to lekarze zalecili mi zakładanie rajstop albo pończoch już na oddziale. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:56 Wspolczuje Ale tylko w samolocie tak masz? Czy tam bardziej puchną? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:55 w samolocie bardziej puchna, przynajmniej moje. Poza tym mozna miec problem z zylami albo z cyrkulacja limfy, albo i jedno i drugie po trochu a w samolocie sie skumuluje. Lepiej zapobiegac niz sie meczyc z opuchlizna. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 06.01.25, 23:03 Polecę skarpety bezuciskowe i ćwiczenia pobudzające krążenie podczas lotu Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 10:03 Bezuciskowe skarpetki zdrowe: www.youtube.com/watch?v=igwtfSpWjVU Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 10:15 Ja używam takich do biegania, mam kilka par z różnych firm - Decathlon, Nike, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:43 Mam podkolanówki sportowe JOBST. Są super, nic się z nimi nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
agcerz Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 11:52 Firma w sumie obojętna, ale ważna klasa ucisku: najlepiej wg mnie druga. Podkolanówki albo pończochy. Mam problemy z limfą, nie z żyłami i noszenie takiej bielizny bardzo pomaga uniknąć uczucia zmęczenia i ciężkich nóg. a osobom z problemami żylnymi - uniknąć zakrzepu. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:42 kompresjoterapia.pl/wyroby-medyczne/wyroby-przeciw%C5%BCylakowe-profilaktyka Jobst. Te produkty miałam polecone przy problemach z żylakami w ciąży i po cc. Nawet do cc miałam je założone. Są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:44 www.jobst.pl/produkty/medyczne-produkty-uciskowe-dla-kobiet/profilaktyczne-produkty-uciskowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 12:45 Raczej rajstopy/pończochy, a nie skarpety + lotion/maść na obrzęki, a nawet doustnie tabletki np. z diosminą - jeśli się ma oczywiście problemy z krążeniem żylnym. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:51 podkolanowki wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 08:16 Wybór między podkolanówkami a pończochami jest uwarunkowany tym, czy ma się problemy z krążeniem na wysokości ud. Jeśli tak, oczywiście należy wybrać pończochy. A skąd to wiadomo? Z badań/ Poza tym, jeśli są żylaki na udach, na pewno problemy z krążeniem też tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 20:05 autorka chciala skarpetki na podroz. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 13:12 Ja również jestem fanką Jobst, dokładnie Jobst Travel. Polecone przez chirurga żylnego. Odkąd je noszę na podróż, nogi mi nie puchną wcale, a wcześniej puchły tak, że nie wchodziły do butów Dodatkowo są bardzo przyjazne w noszeniu, nie ma wrażenia żelaznego opatrunku, skóra nie swędzi itp. Wada: nie są tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 14:45 Scholl. W wakacje mialam uraz stopy i bardzo to pomoglo na opuchlizne. Maja 3 modele w 3 rozmiarach Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 16:51 trzy rozmiary to w sumie malo, ale moze sie akurat wstrzeli i bedzie pasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 08:43 To sie rozciaga. 3 rozmiary to właściwa ilosc Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 08.01.25, 20:04 umiarkowanie sie rozciaga, zeby spelnialo swoja funkcje. Poza tym trzy rozmiary nie uwzgledniaja rozmiarow stopy, kostek, lydki, szerokosci pod kolanem. Czyli trzeba sie miescic w standardzie. Pewnie niektorym to pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 17:20 Wytłumaczcie mi, proszę. Jakim cudem coś co uciska, ma powodować lepszy przepływ krwi/ limfy, bo na mój rozum, to raczej odwrotnie? Mnie przeszkadzają nawet te podkolanówki zwane antygwałtkami, a co dopiero jakieś bardziej uciskające. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 18:29 One mają zróżnicowany stopień ucisku, największy w okolicy kostki, a część trzymająca pod kolanem teoretycznie w ogóle nie powinna cisnąć. U mnie akurat największy problem jest z przepływem limfy, więc chodzi głównie o to, by nie spływała w dół. Ale odpowiedni ucisk pobudza też krążenie. Bez podkolanówek to ja bym miała stopy i kostki jak balony. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 19:29 dokladnie tak jest, dodam jeszcze tylko, ze zwykle antygwaltki sa niewygodne i nie trzymaja sie nog dzieki uciskowi tylko maja uciskajaca gumke pod kolanem, ktora utrudnia przeplyw krwi. Dla mnie to zupelnie nieporownywalne produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 20:34 No widzisz a dziala. I nawet przed operacja ludzie maja to zakladane Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Skarpety uciskowe do samolotu 07.01.25, 20:55 Takie, które mają dla ciebie dobrą długość. Odpowiedz Link Zgłoś