Dodaj do ulubionych

pytanie do szyjacych

22.01.25, 15:28
czy tasma dwustronna do tkanin, taka na cieplo, da sie skleic skore?
bardzo niefortunnie rozdarla sie moja ulubiona kamizelka skorzana, probowalam skleic klejem do skor, od strony wewnetrznej ale nie bardzo to wyglada od strony zewn
mam latke z tej samej skory i tym razem bym wolala przykleic ja na zewnatrz (miejsce takie, ze nikt oprocz mnie tego widziec nie bedzie tongue_out) no ale wlasnie czym (klejem juz nie chce)
tasma dwustronna na cieplo? czy szukac tasmy dwustronnej do skor?

finalnie moge to tez przeszyc ale czyms musze unieruchomic, kamizelak ma juz swoje lata i nie wiem jak zniesie szycie
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 15:28
      *kamizelka
    • aankaa Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 15:43
      nie wiem czy skóra zniesie gorące żelazko
      • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:03
        zniesie, przez szmatke zniesie
        • arthwen Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:08
          Ale te taśmy muszą mieć dość wysoką temperaturę, więc może być tak, że taką, którą skóra zniesie, to taśma nie zadziała, bo będzie zbyt niska, a wyższej nie zrobisz, bo zniszczysz skórę.
        • berdebul Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:13
          Jeżeli masz lutownice w domu, to cienkim (czystym, bez kalafonii) grotem do lutownicy możesz nałożyć taśmę. Grzejesz tylko punktowo wtedy.
    • arthwen Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:02
      Ja bym chyba oddała do profesjonalnego zakładu, naprawę skórzanej odzieży łatwo spieprzyć, a naprawienie błędów może być niemożliwe albo bardzo kosztowne.
      • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:04
        niestety nie mam takowego pod reka, a kamizelka z gatunku ulubionych i chce ja zreanimowac, jesli nie wyjdzie to trudno
        • arthwen Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:12
          To machnij sobie haft w stylu native, chyba łatwiej tak niż przyklejać.
          Ale może jestem uprzedzona, bo ile razy próbowałam z przyklejanymi łatkami/aplikacjami/czymkolwiek to zawsze wychodziła duda zbita (jeśli nie od razu, to po krótkim czasie użytkowania) i trzeba było kombinować inaczej.
          Flizeliny klejone owszem, ale to zawsze jest jako pośrednie lub tymczasowe mocowanie i i tak to się gdzieś przeszywa - do takiego celu te kleje sprawdzają się nieźle, bo tkaniny nie przesuwają się w trakcie pracy, ale nie jako mocowanie docelowe.
          Przy czym ja szyję amatorsko i nie bardzo dużo, więc no, może się zwyczajnie nie znam, albo nie umiem wink
          • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:29
            hafty nie wchodza w rachube tongue_out to ten dzial rekodziela obok drotow i szydelka, ktore omijam szerokim łukiem

ta tasma bardziej jest wlasnie potrzebna zeby kawalek latki przytrzymac do przeszycia, bo do tego sie sklaniam
    • berdebul Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:11
      A nie da rady połączyć krawędzi na klej do skóry, tylko trzeba je oczyścić, odtłuścić i leciutko przejechać papierem ściernym (żeby były szorstkie)?
      • berdebul Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:14
        I jeszcze jedno - są elastyczne kleje do skóry, które mogą pracować. Nie wiem czy Was są łatwo dostępne.
        • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:27
          wlasnie takim klejem skleilam, od strony wew, na łatke, wygladzilam drobnym papierem sciernym itp a i tak po stronie zewn niezbyt dobrze to wyglada, troche sie brzegi rozeszly jednak
    • mama-ola Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:17
      Widziałam, jak taką naprawę robi fachowiec. Smaruje brzeg rozdarcia klejem i przyciąga odartą część. Ma do tego szczypce. Od lewej naprasowuje łatę z klejem (kawałek sztywnika krawieckiego). Od prawej znów nakłada ścieżkę kleju na całą rysę. A potem maluje tę rysę na kolor skóry. I nic nie widać.
      Problem w tym, że tego wszystkiego potrzebujesz odrobinkę, a kupić będziesz musiała całe opakowania.
      No chyba że przejdziesz się do jakiejś krawcowej, żeby nie dała kawałek sztywnika. Przypuszczam, że taki mały, jakiego potrzebujesz, to wyrzucają do śmieci jako ścinek.
      • mama-ola Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:19
        * żeby nie dała
        żeby Ci dała
        • a74-7 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:42
          kup klej do skory, zazwyczaj maja w malych tubkach . ;
          Jakis tutorial, jak to wykonac znajdziesz na YT.
          Od wewnatrz mozesz podlozyc kawalek materialu ktory utrzyma rozerwanie w w miejscu ,a skorzana latke mozesz przystebnowac po brzegach jesli jak piszesz nie bedzie specjalnie widoczna .
          Tasma do materialu raczej sie nie nada .
          • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:52
            jak wyzej, pod spodem juz skleilam ale zewn wyglada tak sobie
            dlatego chce zamocowac łatke ' na wierzchu' i przyszyc, to jest miekka skora, maszyna da rade
            • a74-7 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 17:00
              The rip is rip , pozostanie widoczny . Wzmocniony od wewnatrz , wiec mozesz smialo zrobic top stitch po widocznej stronie, blisko brzegu rozerwania , w gore i w dol .Bedzie widoczne , ale bedzie sie 'kupy 'trzymalo .
            • mama-ola Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 17:01
              Bardzo dobrze skleilas, bez szpar. To teraz ścieżka kleju do skór po wierzchu (tak, po wierzchu). Potem pociągnąć czarną farbką (to nie wiem jaką, może do butów coś jest). I będzie super.
              (Łata po wierzchu super nie będzie).
              • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 17:54
                jest szpara, jest niestety, klej do skor okazal sie sztywniejszy niz zakladalam, podkleilam tz cienka skora, tkanina nie chciala sie trzymac (?)

bede jeszcze probowac to zeszlifowac kostka do paznokci wink i poszukam granatowej pasty do butow (albo cos podbnego)-kamizelka jest granatowa
      • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:32
        instytucja krawcowej jako usluga na patagonskim zadupiu raczej malo dostepna jest

zarowno tasme na cieplo do tkanin, jak i sztywnik mam
        • galaxyhitchhiker Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:40
          A to patagońskie zadupie nie słynie przypadkiem z wybitnego kaletnictwa? Nie znajdziesz gdzieś speca od obróbki skóry?
          • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:44
            wybitne kaletnictwo to nie drobne naprawy tongue_out
            • galaxyhitchhiker Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 17:25
              E, myślałam, że koniarze to takie rzeczy od ręki smile Za dużo telewizji smile
              • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 17:59

zdecydowanie smile patagonskie telewizjne opowiesci zbyt mocno cie porwaly, rzeczywistosc jest troche inna tongue_out

znam lokalnych maestrow tongue_out
                ' a nie, nie nie pracuje z takimi rzeczami'
                'mam duzo zlecen, nie przyjme'
                'zrobie, bedzie kosztowala 50tys peso (okolo 300zl)'
                'zrobie' - po czym efekt bedzie taki, ze sie zaplacze a kamizelka bedzie do wyrzucenia, wiec jak mam zepsuc to wole sama
                • galaxyhitchhiker Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 18:40
                  To tak zupełnie na serio - poszukałabym jakiegoś zestawu do naprawy pęknięć. Internet mówi, że istnieje coś takiego jak leather filler, w różnych kolorach, i że tym można naprawić pęknięcia, dziury i zarysowania. Od tego bym zaczęła, zostawiając ewentualne łaty na koniec, jak już nic nie pomoże.
                  • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 19:17
                    o, dzieki smile

to chyba czas na aliexpres tongue_out
    • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:35
      tak to wyglada po podklejeniu wewn
      dziurki sa po guzikach trzymajacych patke
      • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:38
        teraz lepiej widac
        • mysiulek08 Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:39
          😤 gazeta tak zmienia foty
        • galaxyhitchhiker Re: pytanie do szyjacych 22.01.25, 16:44
          Poszukaj czegoś do renowacji skóry, jeśli łata pod spodem trzyma, to to pęknięcie powinno dać się zaszpachlować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka