alfa36 10.02.25, 21:23 Garnki mam z 15 lat. Używane na gazie . Czy one będą się nadawały na indukcję (przeznaczone są do wszystkich kuchni) , jeśli są zniszczone? Czy to, że były tak długo używane na gazie zmieniły ich właściwości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa36 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:25 I jeszcze, jakie ewentualne kupić nowe gary, jeśli muszę wszystkie nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:28 Używam na indukcji garnków starszych chyba ode mnie. Używanie ich na gazie nie wpływa na zawartość w nich żelaza. Jeśli mają cienkie dno (takie najtańsze stalowe garnki) to indukcja może ich nie załapać. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:31 Muszą być mieć ferromagnetyczne dno o grubości co najmniej 5 mm. Czyli musi się do nich magnes przyczepiać. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 22:00 tiffany_obolala napisała: > dno o grubości co najmniej 5 mm. że CO? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:28 Z czego są bo to kluczowe. Zniszczenie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:38 Zniszczone czyli jakie? Porysowane, z uszkodzonymi uchwytami będą działać. Poprzypalane, ze spalonym tłuszczem od spodu niekoniecznie. Ale takie to do wywalenia, bo wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 23:00 larix_decidua77 napisała: > Poprzypalane, ze spalonym tłuszczem od spodu niekoniecznie. To jaka by musiała być warstwa tego spalonego tłuszczu, żeby pole magnetyczne z cewek nie sięgało garnka?! 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 08:19 Nie wiem, ale skoro autorka pyta? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 23:46 Zależy z czego są zrobione. Jesli jest oznaczenie, że na wszystkie rodzaje kuchni, to pewnie będą pasowały na indukcję. Jak nie, to najwyżej dokupisz 2-3 najtańsze garnki w Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 06:56 Używałam dłuuugo na gazie, a teraz na indukcji. Wszystko działa. Gaz nie zmienia właściwości garnka,. Tak jak mikrofala podgrzewanego kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 07:33 Czy to, że były tak długo używane na gazie zmieniły ich właściwości? Taj, zmieniły, możesz ich używać tylko w ognisku albo innym otwartym ogniu. Dworujesz sobie oczywiście..? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:11 Zalezy z czego sa. I czy dno pozostalo plaskie, bo czasem tworza sie jakies wybrzuszenia, nawet niezbyt zauwazalne a indukcja juz nie bedzie dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:14 Przyłóż magnes do garnka, to się dowiesz, czy będzie działać. Ja miałam do czynienia z niby normalnymi garnkami stalowymi, przyszła indukcja i dzonk, trzeba było wywalić, bo nie działało. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:24 alpepe napisała: > Przyłóż magnes do garnka, to się dowiesz, czy będzie działać. Miałam takie garnki, które łapały magnes, a tu przyszła indukcja i dzonk, nie działały. Toteż jestem sceptyczna w kwestii tego testu. Odpowiedz Link Zgłoś