Dodaj do ulubionych

Garnki indukcja a gaz

10.02.25, 21:23
Garnki mam z 15 lat. Używane na gazie . Czy one będą się nadawały na indukcję (przeznaczone są do wszystkich kuchni) , jeśli są zniszczone? Czy to, że były tak długo używane na gazie zmieniły ich właściwości?
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:25
      I jeszcze, jakie ewentualne kupić nowe gary, jeśli muszę wszystkie nowe?
    • tiffany_obolala Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:28
      Używam na indukcji garnków starszych chyba ode mnie. Używanie ich na gazie nie wpływa na zawartość w nich żelaza.

Jeśli mają cienkie dno (takie najtańsze stalowe garnki) to indukcja może ich nie załapać.
      • tiffany_obolala Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:31
        Muszą być mieć ferromagnetyczne dno o grubości co najmniej 5 mm. Czyli musi się do nich magnes przyczepiać. I już.
        • alicia033 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 22:00
          tiffany_obolala napisała:

> dno o grubości co najmniej 5 mm.

że CO?
    • ichi51e Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:28
      Z czego są bo to kluczowe. Zniszczenie nie ma znaczenia.
    • larix_decidua77 Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 21:38
      Zniszczone czyli jakie? Porysowane, z uszkodzonymi uchwytami będą działać. Poprzypalane, ze spalonym tłuszczem od spodu niekoniecznie. Ale takie to do wywalenia, bo wstyd.
      • mallard Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 23:00
        larix_decidua77 napisała:

> Poprzypalane, ze spalonym tłuszczem od spodu niekoniecznie.

To jaka by musiała być warstwa tego spalonego tłuszczu, żeby pole magnetyczne z cewek nie sięgało garnka?! 🤦
        • larix_decidua77 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 08:19
          Nie wiem, ale skoro autorka pyta?
    • pepsi.only Re: Garnki indukcja a gaz 10.02.25, 23:46
      Zależy z czego są zrobione. Jesli jest oznaczenie, że na wszystkie rodzaje kuchni, to pewnie będą pasowały na indukcję. Jak nie, to najwyżej dokupisz 2-3 najtańsze garnki w Ikea.
    • gryzelda71 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 06:56
      Używałam dłuuugo na gazie, a teraz na indukcji. Wszystko działa.
      Gaz nie zmienia właściwości garnka,. Tak jak mikrofala podgrzewanego kotleta.
    • m_incubo Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 07:33
      Czy to, że były tak długo używane na gazie zmieniły ich właściwości?

Taj, zmieniły, możesz ich używać tylko w ognisku albo innym otwartym ogniu.
      Dworujesz sobie oczywiście..?
    • mikams75 Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:11
      Zalezy z czego sa. I czy dno pozostalo plaskie, bo czasem tworza sie jakies wybrzuszenia, nawet niezbyt zauwazalne a indukcja juz nie bedzie dzialac.
    • alpepe Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:14
      Przyłóż magnes do garnka, to się dowiesz, czy będzie działać. Ja miałam do czynienia z niby normalnymi garnkami stalowymi, przyszła indukcja i dzonk, trzeba było wywalić, bo nie działało.
      • pampelune Re: Garnki indukcja a gaz 11.02.25, 14:24
        alpepe napisała:

> Przyłóż magnes do garnka, to się dowiesz, czy będzie działać.

Miałam takie garnki, które łapały magnes, a tu przyszła indukcja i dzonk, nie działały. Toteż jestem sceptyczna w kwestii tego testu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka