Dodaj do ulubionych

ogorki gruntowe - przetwory

23.02.25, 18:15
zostalam przeszczesliwa posiadaczka okolo 15kg malych! (co nie jest takie oczywiste - po raz pierwsz od kilku lat tongue_out) prawdziwych eko ogorkow gruntowych! smile
i szukam natchnienia jak je przerobic smile
oczywiscie te najmniejsze juz w slojach jako masolne sie robia

konserwowe wiadomo ale wlasnie jakie? mam ochote na takie z chili, mam nawet papryczki habanero tongue_out w necie jak na razie znalazlam i owszem ale z chili w jako sucha przyprawa

salatke szwedzka i kanapkowe ogarne

wiec mam tym razem ja tongue_out pytanie o sprawdzone tongue_out zaprawy do ogorkow
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 18:16
      Krokodylki z czosnkiem i chili. U mnie wojna o każdy słoik.
      • slonko1335 Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 18:18
        pieprzyczfantazja.pl/2020/08/ogorki-wujaszka-z-chilli-i-czosnkiem/
        • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 18:52
          o. wlasnie o takich myslalam😘
          tylko znowu suche pesteczki, ale zamienie na te habanero, co sie ma zmarnowac
      • qwirkle Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 18:23
        O tak, krokodylki! Znikają szybko!
    • javio Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 20:58
      Ja bardzo lubię konserwowe z dodatkiem musztardy (kozackie). Albo z dodatkiem curry.
      • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 23.02.25, 21:09
        z curry odpadaja z powodu kuminu, a nad musztardowymi sie zastanawiam
        • gryzelda71 Re: ogorki gruntowe - przetwory 24.02.25, 09:54
          Poszukaj po kaszubsku.
    • boogiecat Re: ogorki gruntowe - przetwory 24.02.25, 20:29
      Rob perskie- jadlam, zatwierdzam:
      youtu.be/OOH8yuuWKx0?feature=shared
      • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 24.02.25, 20:54
        za pozno, juz przerobilam, najwieksze poszly do salatki szwedzkiej
        chyba, ze dziewczyna bedzie jeszcze raz na tyle mila, ze zbierze mi kolejne kg takich 'nieuzytecznych' do sprzedazy tongue_out
        mam nawet korzen pietruszki z tego samego zrodla smile
        • boogiecat Re: ogorki gruntowe - przetwory 24.02.25, 21:10
          Fajnie trafilas, nie ma to jak takie rolnicze prezenty, bardzo wieziotworcze.

Kim jest ta dziewczyna i jak ja poznalas?

No i czy w tych ziemiach ognistych znajo ogorki takie i owakie? Te co ona sprzedaje, to na co Ida?

Opowiadajzesz troche😘
          • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 25.02.25, 14:05
            w sasiedniej wiosce jest gmninna hala targowa, gdzie w ramach 'aktywizacji kobiet' ( swira maja w tym temacie i dobrze), panie z okolicznych wiosek sprzedaja co tam wyhoduja, wydziergaja, przetworza ( kompoty/dzemy/ciasteczka itp), jest zakatek z pchlim targiem, no roznosci
            a my odwiedzamy takie miejsca,bo cos ciekawego sie czasami trafi
            i na tym targu poznalam moja pania od mleka od szczesliwych krow i jajek od kur grzebiacych 🙃 kupuje w sezonie lesne maliny, jest pani hodujaca boczniaki i shitake, jakies salaty
            i od jakiegos czasu pojawia sie mloda dziewczyna - nie bywa regularnie, ktora miewa fajne zielska ( rukole, roszponke, liscie gorczycy i chrzanu, lubczyk !, kolorowy mangold, swieze ziola itp) salaty rozne, a ostatnio warzywa, male cukinie, cudne pomidory, mlode chiloanskie pyrki i wlasnie ogorki gruntowe, ale wyrosniete, to sie zapytalam czy jest mozliwosc kupienia takich malych, max 10cm 😉 i czy nie ma przypadkiem korzenia pietruszki, no ma 😀 a bulwy selera sobie rosna 🙂
            i w ostatni piatek czekala na mnie torba z ogoreczkami i pietruszka 😎 a w nastepny bedzie wieksza ilosc pomidorow i moze jeszcze troche ogoreczkow, przyznaje sie, bijac w piersi, ze nie bardzo w ten cud wierzylam 😎
            jak sie okazalo, dziewczyna dostala w spadku nieduze gospodarstwo od dziadkow i zamiast je tradycyjnie probowac sprzedac, zakrzatnela sie wokol dofinansowan/szkolen i zaczela hodowac eko warzywa, w tym takie ' dziwne' jak na lokalne zwyczaje 😝
            sprzedaje tez wlasne nasiona, na co musi miec zgode SAG, a ze jest otwarta na propozycje to pewnie w nowym sezonie, oprocz 'papa apio' i chrzanu, moze bedzie swiezy koperek a pozniej koper i kmnek 🤣
            tyle opowiesci

typowo to ogorki sa takie salatkowe 'szklarniowe', bardzo bardzo rzadko trafiaja sie ' arabskie' na tackach w markecie, za kosmiczne pieniadze ale w lokalnych 'piklach' sa takie male korniszonki ( swoja droga lokalne pikle sa niezjadliwe, sam ocet) ale nigdy, na zadnym targu, nawet takim hurtowym, nie udalo sie takich kupic
            owszem, trafiaja sie tez czy w markectach czy w warzywniakach np fajne odmiany pomidorow czy innych warzyw ale to loteria, bo to zwykle jakies nadwyzki exportowe i nie ma reguly kiedy i co bedzie
            pandemia byla pod wzgledem, hmmm, pozytywna 😜
            • qwirkle Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 10:54
              A propos kminku i kminu - to są dwie różne rośliny- Carum carvi i Cuminum cyminum, tak do doprecyzowania smile
              Naprawdę dziewczyna będzie mieć kminek Carum carvi? Fajnie! smile
              • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 11:17
                akurat te roznice doskonale znam, w przeciwienstwie do niektorych tlumaczy ksiazek kucharskich czy blogerow, doprecyzowanie jest zbedne, na kumin mam nieprzyjemna alergie
                tak, rozmawialysmy o kminku, zwanym lokalnie jako comino aleman-kummel i wiedziala o co chodzi
                • qwirkle Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 14:41
                  O to mi chodziło właśnie smile
                  Fajnie, że trafiła Ci się pasjonatka takich upraw smile
    • aurinko Re: ogorki gruntowe - przetwory 24.02.25, 20:35
      Krokodylki ostro-słodkie i tradycyjne kiszoniaki. Starte ukiszone na zupę.
    • wena-suela Re: ogorki gruntowe - przetwory 25.02.25, 11:40
      Pyszne jest kimchi z ogórków, takich przekrojonych na krzyż nie do końca. Do zjedzenia w ciągu kilku dni, ale u mnie dużo w ten sposób znika.
      • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 12:08
        nie bede marnowac rarytasu pt male gruntowe na kimchi
    • piataziuta Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 10:57
      Ogrórki po azjatycku spróbuj - raczej nie do marynowania (nie znam się) ale jako dodatek do obiadu spoko.
      • mysiulek08 Re: ogorki gruntowe - przetwory 27.02.25, 12:08
        takie to robie ze zwyklych salatkowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka