Dodaj do ulubionych

Operacja na cieśń nadgarstka

27.03.25, 08:08
Czy któraś z emam miała? Jakie miałyście objawy, zanim zdecydowałyście się na operację i ile trwało dochodzenie do siebie? Jak dawno była operacja i czy objawy wróciły?
Mam zespół cieśni nadgarstka w obu rękach, potwierdzone przez EMG. Ręce mi drętwieją w nocy, ale parę miesięcy temu doszło mrowienie, najpierw lewej dłoni, potem całego przedramienia. Dodatkowo mam mocno zwężone kanały, którymi przechodzą nerwy na odcinku kręgosłupa szyjnego, więc to może być też od tego. W każdym razie neurolog sugeruje najpierw załatwić nadgarstki, bo to może znacznie poprawić sytuację bez potrzeby dalszych ingerencji.
Obserwuj wątek
    • bablara Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 11:27
      Miałam operowane obie ręce. Oczywiście nie obie na raz. U mnie to było kilka lat różnicy. Lewą miałam operowaną rok temu. Zdecydowałam się, bo nie mogłam wytrzymać z bólu. Jak mi w nocy ręka zdrętwiała, to miałam nockę z głowy. Drętwienie trwało czasami kilka godzin. No nic nie pomagało, żeby odpuściło chociaż na chwilę. Ręka drętwiała mi i w dzień np. podczas prowadzenia samochodu. Zabieg jest krótki. Miałam robiony w znieczuleniu miejscowym. Później miałam dwa tygodnie zwolnienia. Goiło się świetnie, nawet nie potrzebowałam żadnej rehabilitacji. Do ćwiczeń i pływania wróciłam trochę póżniej, bo musiało się wszystko dobrze wygoić. Ale różnica kolosalna.
    • madami Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 11:45
      Fizjoterapia i ćwiczenia może spowodować, że operacja nie będzie potrzebna
      • bablara Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 13:58
        madami napisała:

> Fizjoterapia i ćwiczenia może spowodować, że operacja nie będzie potrzebna

Wszystko zależy od stopnia zaawansowania choroby. U mnie nic już nie pomagało.
        • madami Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 14:25
          Pewnie tak, choć po operacji fizjoterapia i ćwiczenia na zawsze by problem nie wracał
    • zona_mi Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 14:21
      Ktoś z mojej rodziny miał.
      Obiecano "poczucie natychmiastowej ulgi już następnego dnia".
      Co prawda poczuł ja dopiero za jakieś 4-5 miesięcy, ale i tak jest szczęśliwy i wolny.
      W razie drugiej zdecydowałby się znowu.
      Rehabilitacja nie pomagała.
    • wena-suela Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 16:09
      Ja miałam. Objawy podobne do opisanych: drętwienie w nocy, podczas jazdy rowerem. Nie bolało, nie promieniowało na przedramię. Nikt nie proponował ćwiczeń czy rehabilitacji. I dobrze, straciłabym tylko czas i pieniądze. Operacja w znieczuleniu miejscowym, nieprzyjemna. Dostałam bardzo długie zwolnienie, jakieś 5-6 tygodni. Szybko i dobrze się goiło, ale rzeczywiście na rower czy choćby do jazdy samochodem te tygodnie były niezbędne. Blizne trochę rehabilitowałam, jest niewidoczna.
      • agnieszkas72 Re: Operacja na cieśń nadgarstka 27.03.25, 16:32
        Mam cieśń w obu rękach. Codzienne ćwiczenia i rehabilitacja ( laser i ultradźwięki ) wyeliminowały konieczność operacji.
    • ardzuna Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 01:13
      Nie miałam zdiagnozowanej, ale ręce przestały mi drętwieć w nocy, od kiedy śpię na poduszce ortopedycznej.
      • srubokretka Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 01:57
        Tez mialam problem z dretwiejaca reka Juz czarne mysli mialam. Okazalo sie, ze czasami zasypialam z podniesionym podglowkiem lozka regulowanego. Odkad spie na plasko, bez poduszki, czasami z glowa nizej-poza lozkiem problem zniknal.
        Za mieki materac tez moze byc przyczyna mniejszego ruchu, slabszego krazenia krwi i limfy.
      • nick_z_desperacji Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 09:36
        Ale co ma piernik do wiatraka? Autorka ma zdiagnozowaną ciesn, to się nie bierze od poduszki ani nie przechodzi po jej zmianie.
    • evee1 Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 02:20
      Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiam się czy robić tę operację już teraz czy jeszcze poczekać. Z jednej strony nie przeszkadza mi to aż tak bardzo za dnia, czy przy pracy. Z drugiej strony po 15 minutach jazdy rowerem już mam problemy, a niestety już po 4-5 basenach ręce mi zaczynają drętwieć, a rok temu działo się to dopiero po jakichś 15 długościach, czyli problem postępuje.
      Tylko nie mogłabym robić operacji na dwie ręce naraz, bo jakoś w komputer muszę klepać wink
      • bablara Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 09:04

> Tylko nie mogłabym robić operacji na dwie ręce naraz, bo jakoś w komputer muszę
        > klepać wink

Wydaje mi się, że nawet żaden lekarz nie zrobi 2 rąk na raz, jeśli to nie jest nagły wypadek.
      • nick_z_desperacji Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 09:38
        Weź pod uwagę, nerw się regeneruje tylko do pewnego stopnia uszkodzeń, później operacja już niewiele pomoże.
      • wena-suela Re: Operacja na cieśń nadgarstka 28.03.25, 09:50
        Nie robią 2 rąk naraz. Ja miałam operację w szpitalu uniwersyteckim i przy zdejmowaniu szwów lekarz mówił studentom, że często po operacji jednej ręki w drugiej też cieśn zanika. I chyba u mnie tak się stało, bo jestem 5 lat po operacji i z obiema rękami jest dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka