Dodaj do ulubionych

Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne

01.04.25, 08:16
Poproszę o inspiracje, bo średnia ze mnie kucharka, a już z wymyślaniem to całkiem kiepsko. Poproszę o pomysł na danie obiadowe, raczej niezbyt ciężkie i tłuste. To w końcu babskie spotkanie smile Może być warzywne i mięsne, coś z kurczakiem jak najbardziej. Mogłoby to być coś oryginalnego, ale niekoniecznie.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 08:39
      Przystawka- kolorowy talerz z serami, prosciutto, orzechami, winogronami.
      Zupa- krem z marchewki z prażonymi ziarnami
      Danie główne- tarta z kurczakiem, brokułami i serem.
      Deser- galaretka z owicami leśnymi
      • alpepe Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 08:52
        Ja bym wyszła z takiego obiadu czerwoniutka jak burat, histamina by się wydzielała aż miło.
        • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:01
          alpepe napisała:

> Ja bym wyszła z takiego obiadu czerwoniutka jak burat, histamina by się wydziel
          > ała aż miło.
          >

Może koleżanki aliny nie są wrażliwe na histaminę.
          • kariwitch00 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:37
            A w jakim są wieku, mogą nie wiedzieć dlaczego źle się czują, bardzo częste, jak mówią ginekolodzy na związek z hormonami w pewnym wieku i wiele kobiet musi się pogodzić że minęły czasy gdy mogly jeść wszystko bez zastanowienia.
      • alina460 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:04
        Primula, dziękuję, brzmi pysznie. Koleżanki nie są alergiczkami, więc pomysły na dania są super!!!
        • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:06
          Miło mi, na zdrowie.
          A tartą sama się zainspirowałam, zrobię!
      • madame_edith Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:11
        Primula, sory, że się tak wetnę, a masz jakiś dobry przepis na spód do tarty? Moje wychodzą twarde jak kamień jakimś cudem, chociaż kruche na słodko robię dobre.
        • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:16
          Kubek mąki, pół kostki masła, 1 żółtko, łyżka kwaśnej śmietany, sól. Wyrabiam hakiem od miksera, schładzam w lodówce ( na ogół robię ze 3 porcje i zamrażam), podpiekam z 10 minut, nakładam farsz i dopiekam.
          • madame_edith Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:41
            Dzięki!
          • asiairma Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:07
            Dodaję jeszcze pół łyżeczki cukru i ścieram trochę gałki muszkatołowej.
      • ga-ti Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:43
        Smakowicie.
        Zupę można na dyniową wymienić, też smaczna, pestkami posypać.
        Na deser ja bym coś bardziej ciastowego, z czekoladką, ale ja nie jestem fit.
      • gru.u Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:42
        To ja jeszcze dodam że jak chcesz zrobić wrażenie to może Ci się uda kupić czarną marchew, jest trochę ostrzejsza w smaku i krem ma zupełnie inny kolor, taki głęboki fiolet, bardzo ciekawie wyglada
      • feniks_z_popiolu Forma do tarty 01.04.25, 13:51
        primula.alpicola napisała:

Danie główne- tarta z kurczakiem, brokułami i serem.

Przy okazji podepnę się z pytaniem jakie fomy do tarty macie i uważacie za najwygodniejsze, najlepsze?

Muszę swoją blaszaną z wyjmowanym dnem wymienić i zastanawiam się czy nie wybrać jakiejś nie blaszanej

• alina460 Re: Forma do tarty 01.04.25, 13:53
          Ja mam szklaną.
          • feniks_z_popiolu Re: Forma do tarty 01.04.25, 14:14
            A jaka wielkość byłaby uniwersalna?
            Ja mam taką niedużą pewnie 24 cm.
            I chyba chcę większą ale czy taka 32 to nie za duża?

Słaby ze mnie piekarz sad
            • szarmszejk123 Re: Forma do tarty 01.04.25, 14:21
              Dla mnie optymalna to 28, mam szklane i ceramiczne, metalowych jakoś nie lubię.
              • feniks_z_popiolu Re: Forma do tarty 01.04.25, 15:18
                Czyli ceramiczna 28 cm byłaby okej. Dzięki. Idę na zakupy.
        • primula.alpicola Re: Forma do tarty 01.04.25, 14:20
          Mam ceramiczne o różnych średnicach.
    • lalkaika Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 08:56
      Sałatka Cezar !
      • alina460 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:03
        Tylko? Weź! Za skromnie wink
    • imponderabilia20 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:05
      Sałatka gyros. Nawet mi wychodzi.
    • iwles Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:15

A jak masz air fryera, to dobrze przypraw skrzydełka (czym lubicie) i upiecz.
      • ga-ti Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:41
        W piekarniku też można 😉
        Nie lubię skrzydełek, mięsa mało, się człowiek upapra ogryzając albo namęczy okrajając jeśli chce być bardziej eleganckim. Ale to ja.
        • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 10:03
          Ja też nie lubię, żeberek też nie. Dużo dłubania, mało kontentu.
    • szarmszejk123 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:48
      Przeczytałam " inspekcje kulinarne" i już miałam robić popcorn 🍿
      • ga-ti Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 09:52
        Z takimi koleżankami to gorzej jak z teściową 😄
        • alina460 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:27
          Chyba z twoimi tongue_out
          • ga-ti Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 02.04.25, 08:22
            Alinka, nie denerwuj się. Odpowiadam na post Szarmszejk, która przeczytała "koleżanki na obiedzie - INSPEKCJE kulinarne", czyli mając koleżanki, które to na INSPEKCJE przyjeżdżają to gorzej niż mieć teściową na inspekcji.

To NIE o Twoich koleżankach 🤣
    • szafireczek Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:33
      Ossobuco i jak muszą mieć dodatek - to ryż szafranowy. Na deser Eton Mess - dla mnie lepszy z porzeczkami, niż z truskawkami, ale ogólnie z owoców to tam może być i kiwi i nawet granat.
      • szarmszejk123 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:38
        O, ossobuco do mnie przemawia, chyba zrobię w tym tygodniu:p
        • szafireczek Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:45
          Mnie się zawsze pozytywnie kojarzy z włoskimi wakacjamismile
          • szarmszejk123 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:53
            A wiesz, że ja akurat tego nigdy nie jadłam poza własnym domem?:p
            • szafireczek Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:55
              A widzisz, nie zawsze warto wszystko umieć zrobićsmile
              • alina460 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:23
                Tylko skąd ja ci wezmę gicz cielęcą?
                • szafireczek Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 15:17
                  Kupisz? W mięsnym sprzedają pokrojoną nawet na porcje.
    • ritual2019 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:39
      Lekkie , proste i szybkie to chicken fajitas, do tego salsa, guacamole, tortillas, wino. Na deser co cokolwie, proste i szybkie to banoffie pie.
      • lilia-anna Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:49
        Pierwsze skojarzenie z fajitas: przyjęcie Rossa z Przyjaciół wink
        • kotejka Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:46
          lilia-anna napisała:

> Pierwsze skojarzenie z fajitas: przyjęcie Rossa z Przyjaciół wink

Ten, w ktory Ross jest ok?
          Uwielbialam big_grin
          • lilia-anna Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 20:04
            Tak, ten właśnie smile Z zalanym margarita Rossem smile
            • kotejka Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 02.04.25, 09:10
              lilia-anna napisała:

> Tak, ten właśnie smile Z zalanym margarita Rossem smile

big_grin
              jak oni mnie wkurzali, jak ten żuraw z czaplą raz jedno raz drugie, a ja im tak kibicowałam
              z drugiej strony - jak tołstoj pisał - wszystkie szczesliwe rodziny sa do siebie podobne, jak sie Chandler z Monicą zszedł, to z całą sympatia, ale juz trochę nuda u nich była wink
    • sasha_m Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 12:51
      A ile ich będzie? Jeśli 2-3, to zrobiłabym kurczaka gyros, do tego sos jogurtowo-czosnkowy, frytki i jakąś surówkę. Może niezbyt to lekkie, ale zawsze wychodzi i robi się szybko.
    • aankaa Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 13:33
      placek po węgiersku z sosem mięsno-grzybowym

mało komu chce się trzeć ziemniaki, ale dostać gotowca pod nos/widelec - jak najbardziej big_grin
      • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 14:22
        Tylko to jest, tak jak frytki, danie do zrobienia na świeżo. Ja bym jednak wolała zrobić wcześniej i tylko podgrzać.
        • aankaa Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 15:26
          sos do podgrzania, ziemniaki utarte i przyprawione czekają w misce. Zbieracie się w kuchni, popijacie winko i smażysz smile
          • alina460 Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 02.04.25, 07:43
            Po moim trupie smile
            • primula.alpicola Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 02.04.25, 09:05
              alina460 napisała:

> Po moim trupie smile

Ahhaha, tak myślałam!
    • mayaalex Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 15:33
      Juz ktos wyzej polecal quiche chyba - szybko sie robi, mozna zrobic troche wczesniej, mozna tam dodac przerozne skladniki (rozne warzywa/sery) zaleznie od tego, co akurat fajnego znajdziesz w sklepie lub lodowce. Do tego salata - moga byc tylko liscie z vinaigrette ale mozesz dodac pomidory/rzodkiewki/ogorki, co tam lubisz.
    • kotejka Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 19:27
      Podoba mi się menu primula też lubię tarty.
      Czasem lubimy się spotkać z babeczkami leży czymś typu findue albo raclette. Wtedy pośrodku stoi urządzenie i każdy sobie komponuje co tam chce, bardzo ro jest przytulne i takie swojskie.
      Rozważyłabym też cokolwiek, ci się piecze, wtedy nie musisz odchodzić od gości. Jest taki swoerny przepis ani Starmach na kurczaka z warzywami, podajesz wielka blachę i każdy sobie wybieraz bagietka salatka winko i nic więcej nie trzeba
      No jakąś deska do wina zawsze mile widziana.
    • mimfa Re: Koleżanki na obiedzie - inspiracje kulinarne 01.04.25, 19:48
      Może zupa w stylu tajskim z piersią kurczaka, batatem, soczewicą czerwoną i mleczkiem kokosowym. Lubię też wersję z makaronem ryżowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka