ada16 24.04.25, 06:41 Bilety do kaplicy kupione na wtorek kilka tygodni temu, moj glowny cel w Rzymie. Bylam wele lat temu i zwiedzalismy ale ze wzgledu na nieduze dzieci ni poszlismy do kaplicy. No i od poniedzialku zamykaja ze wzgledu na konklawe. Ja to mam pecha buuuu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabek81 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:09 Będziesz miała okazję aby ponownie wrócić do Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:11 Współczuję. Też marzę o Kaplicy, ale to się nigdy nie spełni, bo w marzeniach jestem tam sama i w ciszy 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:16 nangaparbat3 napisała: > Też marzę o Kaplicy, ale to się nigdy nie spełni, bo w marzeniach jestem tam sa > ma i w ciszy 😥 Ale wiesz, że to tylko kwestia ceny, jaką jesteś gotowa zapłacić za takie doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:32 Naprawdę lata moich doświadczeń pokazują że zawsze (!)jeśli wejdziesz jako pierwsza lub zaraz po otwarciu ludzi jest znacznie mniej. Mam to wypraktykowane zawsze się sprawdza. Kaplica sykstyńska jest zaskakująco mała. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:06 Była multimedialna ostatnio na Jasnej Górze. Do końca marca. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:36 idz rano w dzien jak wiesz ze bedzie mniej osob i wejdz pierwsza, potem szybciutko przelec korytarze i marzenie spelnione szok, ze ludzie tacy leniwi sa i potem obudza sie na lozu smierci i beda wszystkiego zalowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:14 Nie ma czego żałować. Tłumy ludzi, a sama kaplica - no cóż, w porównaniu z innymi miejscami w Rzymie to szału nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:06 bezmiesny_jez napisała: > Nie ma czego żałować. Tłumy ludzi, a sama kaplica - no cóż, w porównaniu z inny > mi miejscami w Rzymie to szału nie robi. Zależy co się komu podoba. Mnie akurat się bardzo podobala Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:09 Mnie się bardziej podobało po drodze 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:33 Nawet nie to że szału nie robi tylko jak odbędziesz tam całą drogę w tym niewyobrażalnym przepychu to ona wydaje się rozczarowująca. Mała. Prosta. Pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:38 Ona jest długa na 40 metrów, mówisz, że mała? 🤔🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:52 Mała naprawdę wyobrażałam sobie większą. Wrażenie się nasila bo wcześniej idziesz strasznie długimi pasażami. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:39 Dokładnie tak, też ja odebrałam jako małą. Wrażenie plus wyobrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:05 Wiesz, rodzina leciała do Rzymu w lutym i już wtedy przewidywałam, że może być problem. Pociersz się, że będziesz w szczególnym czasie w tym mieście. Nie wiem czy to dobrze, ale jakieś pozytywy znajduj. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:15 I tak to fatalny moment, bo już pewnie tłumy ludzi i byłabyś zawiedziona. Jedź zimą. Nie będziesz sama, ale na pewno będzie luźniej. Usiądziesz i w spokoju obejrzysz wszystko, co chcesz. Polecam też książkę „Udręka i ekstaza” o Michale Aniele. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 12:20 Jest jeszcze druga, "Kamień i cierpienie" Schulza. Do "Udręki i ekstazy" ma się trochę jak "Miasteczko Twin Peaks" do "Przystanku Alaska" - bardzo mroczna wizja renesansowej Florencji i Rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:38 Kiedy zima jest tam luźniej? Nie mam porównania z innymi porami roku ale zimą ludzi było dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:53 Też mnie to spotyka. Lecę do Rzymu 6 na 5 dni. O muzeach watykanskich mogę pomarzyć. Liczę że chociaż pogrzebowego tłumu nie będzie już na mieście, zdążą wrocic do domu.Bo na konklawe jednak mniejszy..... Cóż. Bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:00 Większe wrażenie robią na mnie freski Giotta w Kaplicy Scrovegnich. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:28 Współczuję, bo dla mnie wizyta w Kaplicy Sykstynskiej byla wielkim przeżyciem (a o malo co też by do niej nie doszło, bo nieopatrznie wróciliśmy do szatni, co okazało się opuszczrniem muzeum - zlitował się nad nami jeden ze strsznikow i służbową windą wywiózł na górę 😉). Nie zmienia to jednak faktu, ze lepiej wspominam wizytę w Mediolanie w miejscu gdzie jest Oststnia Wieczerza (kameralnie, spokojnie). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 23:18 bmtm napisał(a): > Mnie nie musisz współczuć. Tobie nie współczuję, skąd taki pomysł?? Ogarniaj drzewko! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 09:51 Wg drzewka to właśnie jemu wspolczujesz:p Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:37 jak mozna isc do kaplicy i zejsc do szatni nie zobaczywszy jej???? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:10 Fact, pech ☹️ Niemniej jest szansa, ze ktokolwiek nie bedzie new pope, kaplicy nie zamknie 😉 Michelangelo powala na kolana nawet gdy czlowiekowi przychodzi patrzec na masterpieces w otoczeniu reszty swiata. Ilekroc bylam/jestem, zawsze mysle o August Rodin, ktory lezal na plecach & podziwial - lucky AR 😊 Zycze serdecznie podrozy juz niedlugo! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:45 Powinni pozwolić zwiedzać mimo konklawe! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:34 dlaczego ze wzgledu na dzieci nie poszliscie skoro mogly wejsc za darmo???? Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Kaplica sykstynska 04.05.25, 20:28 To bylo w 2000 roku i nie byly darmowe dla zwiedzajacych spoza unii. Wszystkie wejsciowki w Rzymie byly bardzo drogie, dzieci zmęczone kilkudniowym zwiedzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś