Dodaj do ulubionych

Kaplica sykstynska

24.04.25, 06:41
Bilety do kaplicy kupione na wtorek kilka tygodni temu, moj glowny cel w Rzymie. Bylam wele lat temu i zwiedzalismy ale ze wzgledu na nieduze dzieci ni poszlismy do kaplicy.
No i od poniedzialku zamykaja ze wzgledu na konklawe. Ja to mam pecha crying buuuu
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:09
      Będziesz miała okazję aby ponownie wrócić do Rzymu.
    • nangaparbat3 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:11
      Współczuję.
      Też marzę o Kaplicy, ale to się nigdy nie spełni, bo w marzeniach jestem tam sama i w ciszy 😥
      • jakis.login Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:16
        nangaparbat3 napisała:

> Też marzę o Kaplicy, ale to się nigdy nie spełni, bo w marzeniach jestem tam sa
        > ma i w ciszy 😥

Ale wiesz, że to tylko kwestia ceny, jaką jesteś gotowa zapłacić za takie doświadczenie?
      • ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:32
        Naprawdę lata moich doświadczeń pokazują że zawsze (!)jeśli wejdziesz jako pierwsza lub zaraz po otwarciu ludzi jest znacznie mniej. Mam to wypraktykowane zawsze się sprawdza.
        Kaplica sykstyńska jest zaskakująco mała.
        • hrasier_2 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:06
          Była multimedialna ostatnio na Jasnej Górze. Do końca marca.
      • pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:36
        idz rano w dzien jak wiesz ze bedzie mniej osob i wejdz pierwsza, potem szybciutko przelec korytarze i marzenie spelnione

szok, ze ludzie tacy leniwi sa i potem obudza sie na lozu smierci i beda wszystkiego zalowac....
    • bezmiesny_jez Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 07:14
      Nie ma czego żałować. Tłumy ludzi, a sama kaplica - no cóż, w porównaniu z innymi miejscami w Rzymie to szału nie robi.
      • przepio Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:06
        bezmiesny_jez napisała:

> Nie ma czego żałować. Tłumy ludzi, a sama kaplica - no cóż, w porównaniu z inny
        > mi miejscami w Rzymie to szału nie robi.

Zależy co się komu podoba. Mnie akurat się bardzo podobala
        • bezmiesny_jez Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:09
          Mnie się bardziej podobało po drodze 🙂
      • ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:33
        Nawet nie to że szału nie robi tylko jak odbędziesz tam całą drogę w tym niewyobrażalnym przepychu to ona wydaje się rozczarowująca. Mała. Prosta. Pusta.
        • szarmszejk123 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:38
          Ona jest długa na 40 metrów, mówisz, że mała? 🤔🤔
          • ichi51e Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:52
            Mała big_grin naprawdę wyobrażałam sobie większą. Wrażenie się nasila bo wcześniej idziesz strasznie długimi pasażami.
            • mikams75 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:39
              Dokładnie tak, też ja odebrałam jako małą. Wrażenie plus wyobrażenie.
    • przepio Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:05
      Wiesz, rodzina leciała do Rzymu w lutym i już wtedy przewidywałam, że może być problem.
      Pociersz się, że będziesz w szczególnym czasie w tym mieście. Nie wiem czy to dobrze, ale jakieś pozytywy znajduj.
    • dreg13 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:15
      I tak to fatalny moment, bo już pewnie tłumy ludzi i byłabyś zawiedziona.
      Jedź zimą. Nie będziesz sama, ale na pewno będzie luźniej. Usiądziesz i w spokoju obejrzysz wszystko, co chcesz. Polecam też książkę „Udręka i ekstaza” o Michale Aniele.
      • asia_i_p1 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 12:20
        Jest jeszcze druga, "Kamień i cierpienie" Schulza. Do "Udręki i ekstazy" ma się trochę jak "Miasteczko Twin Peaks" do "Przystanku Alaska" - bardzo mroczna wizja renesansowej Florencji i Rzymu.
      • mikams75 Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:38
        Kiedy zima jest tam luźniej?
        Nie mam porównania z innymi porami roku ale zimą ludzi było dużo.
    • jasnoklarowna Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 08:53
      Też mnie to spotyka. Lecę do Rzymu 6 na 5 dni. O muzeach watykanskich mogę pomarzyć. Liczę że chociaż pogrzebowego tłumu nie będzie już na mieście, zdążą wrocic do domu.Bo na konklawe jednak mniejszy.....
      Cóż. Bywa.
    • bmtm Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:00
      Większe wrażenie robią na mnie freski Giotta w Kaplicy Scrovegnich.
      • grey_delphinum Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:28
        Współczuję, bo dla mnie wizyta w Kaplicy Sykstynskiej byla wielkim przeżyciem (a o malo co też by do niej nie doszło, bo nieopatrznie wróciliśmy do szatni, co okazało się opuszczrniem muzeum - zlitował się nad nami jeden ze strsznikow i służbową windą wywiózł na górę 😉).

Nie zmienia to jednak faktu, ze lepiej wspominam wizytę w Mediolanie w miejscu gdzie jest Oststnia Wieczerza (kameralnie, spokojnie).
        • bmtm Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 09:57
          Mnie nie musisz współczuć.
          • grey_delphinum Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 23:18
            bmtm napisał(a):

> Mnie nie musisz współczuć.

Tobie nie współczuję, skąd taki pomysł??

Ogarniaj drzewko!

• szarmszejk123 Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 09:51
              Wg drzewka to właśnie jemu wspolczujesz:p
        • pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:37
          jak mozna isc do kaplicy i zejsc do szatni nie zobaczywszy jej????
    • bi_scotti Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 10:10
      Fact, pech ☹️
      Niemniej jest szansa, ze ktokolwiek nie bedzie new pope, kaplicy nie zamknie 😉
      Michelangelo powala na kolana nawet gdy czlowiekowi przychodzi patrzec na masterpieces w otoczeniu reszty swiata. Ilekroc bylam/jestem, zawsze mysle o August Rodin, ktory lezal na plecach & podziwial - lucky AR 😊
      Zycze serdecznie podrozy juz niedlugo! Cheers.
    • anajustina Re: Kaplica sykstynska 24.04.25, 16:45
      Powinni pozwolić zwiedzać mimo konklawe!
    • pani.asma Re: Kaplica sykstynska 25.04.25, 10:34
      dlaczego ze wzgledu na dzieci nie poszliscie skoro mogly wejsc za darmo????
      • ada16 Re: Kaplica sykstynska 04.05.25, 20:28
        To bylo w 2000 roku i nie byly darmowe dla zwiedzajacych spoza unii. Wszystkie wejsciowki w Rzymie byly bardzo drogie, dzieci zmęczone kilkudniowym zwiedzaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka