rybula99
25.04.25, 21:12
Mam 53 lata. I nie wiem, kim jestem.
Przez większość życia byłam… żoną. Matką. Gotowałam, prałam, ogarniałam wszystko, co było potrzebne w domu. Mój mąż – Marek – zarabiał, dbał o pieniądze. Mówił, że to wystarczy. Że ja mam dbać o rodzinę, a on zadba o resztę. I w to wierzyłam. Latami. A teraz… teraz siedzę w kuchni, trzeci kieliszek wina w ręce i nie mogę przestać myśleć o tym, że wszystko, co miałam, już nie istnieje.
Kilka dni temu powiedział mi, że się zakochał. Że poznał kogoś młodszego. Że jest znudzony. Że "życie jest jedno", że "czas na coś prawdziwego", "na emocje". Słowa, które miały być miękkie, delikatne – bolały jak ostrze. Nawet nie krzyczał. Po prostu powiedział. Spokojnie. Jakby mówił, że zupa się przypaliła. A mnie w tej samej chwili… przestało bić serce bo zamarzło.
Powiedział, że nic już do mnie nie czuje. Że z nową kobietą czuje się jak chłopak. Że z nią się śmieje, chce mu się żyć. A ja? Nudna. Zmęczona. "Garkotłuk". Tak powiedziały dzieci. Moje dzieci.
Bo one stanęły po jego stronie. Powiedziały, że i tak długo ze mną wytrzymał. Że nie byłam ciekawa. Że tylko siedziałam w domu i dusiłam wszystkich codziennością. Moje serce pękło wtedy drugi raz. W jednej chwili straciłam męża, dzieci, poczucie własnej wartości i jakikolwiek sens.
Mam dyplom z dziennikarstwa, ale on jest z czasów, kiedy jeszcze pisało się na maszynie. Nie mam pojęcia, jak się teraz pracuje. Nie znam programów, nie wiem, co się dzieje w mediach. I tu ironia: jego nowa kobieta… jest dziennikarką. Aktywną. Znają ją ludzie, pisze reportaże. Ja – nie potrafiłabym nawet napisać CV.
Marek mówi, że "nie zostawi mnie z niczym". Że kupi mi kawalerkę. Że przez trzy lata będzie mi płacił co miesiąc średnią krajową. I co z tego? Co potem? Co będzie za trzy lata, kiedy skończą się te pieniądze, a ja nadal nie będę nikim? Bo teraz jestem nikim. Tylko cieniem kobiety, którą kiedyś byłam.
Ale to jeszcze nie koniec.
Kilka dni temu ktoś opisał moją historię na Facebooku. Krok po kroku. Jakby mnie znał. Dał inne imię, inne nazwisko, ale wszystko się zgadzało. I znajomi to przeczytali. I zaczęli dzwonić. Pisać. Oskarżać mnie, że wyciągam prywatne brudy do internetu. Że robię z siebie ofiarę. A ja… ja nawet nie wiem, kto to napisał. I dlaczego. Tylko patrzę w ekran telefonu i trzęsą mi się ręce.
Czasem myślę, że jestem w jakimś złym śnie. Że zaraz się obudzę. Ale sen nie mija. A wieczorem… wieczorem pomaga wino. Tylko trochę. Na chwilę. Na trzy godziny niepamięci, zanim znów przyjdzie płacz i samotność.
Nie wiem, co mam robić. Nie wiem, od czego zacząć. Czy można odbudować życie, mając pięćdziesiąt trzy lata, pustą głowę i złamane serce?
Czy ktoś mi powie… jak się żyje od nowa?