Dodaj do ulubionych

Piekarniczki hurtowniczki

27.04.25, 15:16
Potrzebuje rady. Czeka mnie komunia na 20 osob, bede piekla ciasta. Kazde - z podwojnej porcji.
W planie tort banoffee. Malinowa chmurka i sernik z pistacjami. Kazde co najmniej podwojne. Nie ma mowy o porazce cukierniczej. To musi sie udac. I teraz, czy krecic podwojne hurtowe ilosci i piec na giga blachach, czy po prostu zrobic po dwa tradycyjne ciasta ze sprawdzonych przepisow. Czy podwojenie mozna mi cos schrzanic? Czas pieczenia np, albo nie wyrosnie jak nalezy?
Z tortem latwiej, chce zrobic duzy prostokat, ale moge tez zlozyc z.dwoch mniejszych. Ksztalt kola mnie nie ogranicza.
Przy okazji chetnie przyjme pomysly na przekaski i salatki na /po ciescie/ tu jeszcze liste modyfikuje smile
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 15:30
      Ja bym robila po dwa ciasta ze sprawdzonych przepisów, jak zrobisz podwojną porcję, to się niestety moze okazać, że czas/temperatura jest dopasowana do innej ilości substancji mokrej i wtopa zakalcowa gotowa. Rób to, co umiesz z zamkniętymi oczami, okazja "to musi byc doskonale" to nie jest czas na eksperymenty!
      • eliszka25 Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 15:34
        Popieram. Te ciasta i tak daje się na stół już pokrojone, więc co za różnica, czy będziesz je kroić z jednej blachy czy z dwóch. Upiekłabym po prostu po dwa i już.
    • pepsi.only Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 15:54
      A ja w takich przypadkach piekę ciasto na tych dużych, czarnych blachach z piekarnika, biorąc podwójną porcję składników.
      I tak właśnie piekę bardzo często, podwajam proporcje.
      (Nieważne czy tarta z cukinią, czy na pizze, czy na szarlotkę. Jedynie gwiazda drożdżowa i pavlova ma odpowiednią ilość składników, żeby piec od razu na tych blachach )
      A ponieważ blachy w piekarniku mam tylko dwie (jedna wyższa, druga bardziej płaska) to po upieczeniu jednego ciacha blacha była by mi potzrebna do pieczenia kolejnego ciacha, na tę okoliczność przekładam upieczone ciasto na płytę ze sklejki, i tak przechowuję ciacho po upieczeniu, udekorowaniu.
      Piekłabym jedynie sprawdzone przepisy.
    • mikams75 Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 16:23
      Zrobić na dwa razy ze sprawdzonych przepisów. Tort może być jeden duży prostokąt.
    • ga-ti Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 17:26
      Piekłabym po 2, bezpieczniej, jeśli masz sprawdzone przepisy. Bałabym się, że za dużo będzie, za ciężko i może środek nie wyrosnąć, czy opasć, to nie czas na eksperymenty. Kruche możesz większe, ale już z sernikiem, czy biszkoptem bym nie ryzykowała.

Jako przystawki fajnie sprawdzają się różne zawijasy z ciasta francuskiego (na zimno też są ok) I rolsy z gotowych placków tortilli. Je można dnia poprzedniego pozawijać, owinąć folią i do lodówki, ładnie "zwiążą" I będą się lepiej kroić, wypełnienie według uznania.
      Podejrzyj oferty kateringowe 😉
    • kotejka Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 18:42
      Wielkie dzięki smile
      Tak cos czuję, ze jednak bezpieczniej po staremu hmhm
      Btw ciekwostka
      Chcialam skorzystac z technologii
      Mowie drogi chacie gpt - zaplanuj mi przygotowanie przyjęcia na 20 osob big_grin A on mowi jasne - damy rade
      Rzecz najwazniejsza - wybor kolorystyki, czy wybralas juz kolory?
      A ja stupor - w ogole o tym nie pomyslalam.
      I wczoraj latalam za.kolorystyka po kilku sklepach
      Teraz.juz zostaly drobiazgi - troche ciasta, jakis tort, cos na obiad big_grin
      • bene_gesserit Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 18:56
        Dobry wybór, popieram. Ciasto z jednej dużej blachy może wyjść udane, ale o nie pora na eksperymenty. Poza tym, jeśli jedno zjedzą, to dostawienie nowego sprawi, że stół będzie lepiej wyglądal (niż taki z w połowie zjedzonym dużym cistem).
        Jeśli mogę coś radzić, zabezpiecz zawczasu miejsce w lodówce (jeśli nie swojej, to sąsiadów) na te ciasta i w ogóle na wszystko.
        Przekąski co najmniej dwie zrobiłabym z gotowego ciasta francuskiego. Albo postawić na nieśmiertelne tarty, które są łatwe, dobrze się przechowują i można zrobic dwie różne.
      • primula.alpicola Re: Piekarniczki hurtowniczki 28.04.25, 10:24
        Jego trzeba czasami opiedrolić, bo wymyśla, cuduje, i za dużo gada.
        I tak, zgadzam się, piec po dwa ciasta oddzielnie.
        Co do reszty, nie doradzę, bo mnie by to przerosło i taką liczną grupę gości zaprosiłabym na gotowe do restauracji.
        • kotejka Re: Piekarniczki hurtowniczki 28.04.25, 10:46

rozumiem, ja nie chciałam restauracji. Mam warunki, żeby przyjąc tylu gości, a wśród nich sa dzieci. One się co raczej do biesiadowania nie nadają. zjedza i lecą, zamiast się nudzic przy restauracyjnym stole będą mogły poskakać na trampolinie czy pograć na boisku, a wtedy dorośli moga robić chill na tarasie przy niespiesznej kawce, a pózniej przy ognisku, bo ma być piękna pogoda. Uroczystość rodzinna, sami swoi. Tak sobie postanowiłam i tak sobie robię, jak mówi moja ciocia, ale oczywiście wiem, że dla mnie to więcej roboty. smile
          Z chatem klocic sie nie bede, co do zasady rzadko mi sie chce klocic z kims z komputera, w suie dobrze ze mi o tej kolorostyce powiedział big_grin
      • feniks_z_popiolu Re: Piekarniczki hurtowniczki 28.04.25, 11:07
        A jakie ciasta masz w planach?

Czeka mnie za jakiś czas impreza rodzinna i też będę musiała upiec ciasta. Zrobię jak tu radzą: ciasto w dwóch porcjach j zamiast jednego ppdwójnego.
        Ale jakie zrobić jak wielkość lodówki ograniczona?
        • kotejka Re: Piekarniczki hurtowniczki 29.04.25, 08:24
          feniks_z_popiolu napisał:

> A jakie ciasta masz w planach?

Pisalam wczesniej smile

Tort banoffee, malinowa chmurka xxl, bo to.zawsze schodzi i sernik z biala czekolada inpistacjowa polewa z kapieli wodnej. Bosko kremowy smile

Tak zrobie, jak radzicie. Po dwa mniejsze
          >
          > Czeka mnie za jakiś czas impreza rodzinna i też będę musiała upiec ciasta. Zrob
          > ię jak tu radzą: ciasto w dwóch porcjach j zamiast jednego ppdwójnego.
          > Ale jakie zrobić jak wielkość lodówki ograniczona?
          • feniks_z_popiolu Re: Piekarniczki hurtowniczki 29.04.25, 11:50
            Sorry, fakt, pisałaś. Nieuważnie spojrzałam.

Tort banoffee, znalazłam na Kwestii smaku, wydaje się smaczny. Tym bardziej są tam czarne porzeczki; bardzo je lubię w ciastach i w ogóle .
            Natomiast sernik pistacjowy z białą czekoladą z Kwestii smaku, robiłam na Wielkanoc i owszem był poprawny ale powtarzać raczej nie będę.
            • kotejka Re: Piekarniczki hurtowniczki 29.04.25, 14:43
              Nie, to inny przepis
              Z thermomiksa mam
              Tam jest 300 gr czekolady w masie i robi sie w kapieli wpdnej
              Jest idealnie kremowy
    • mag-la-swag Re: Piekarniczki hurtowniczki 27.04.25, 19:12
      Piecz po dwa, mniej ryzykowne .
    • natalia.iga1970 Re: Piekarniczki hurtowniczki 28.04.25, 09:19
      Upiec wg sprawdzonych przepisów dwa standardowe ciasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka