Dodaj do ulubionych

Jak zabezpieczyć gniazdo

15.05.25, 07:13
sikorek? W dziupli drzewa są pisklaki. Sąsiedzi mają wychodzącego kota. I jak lubię koty,to wkurza mnie ten- z mojego ogrodu zrobił sobie kuwetę. Pal licho. Ale sikorek mu nie daruję. No nie robi tego z głodu. Tak, wiem instynkt. Tylko ten instynkt to mam gdzieś. Chcę ocalić sikorki ( wyjadają mi szrotówka).
No nie mogę cały dzień siedzieć w ogrodzie. Niby mam zdalną pracę, ale do pewnych spraw potrzebuję warunków nie ogrodowych.
Obserwuj wątek
    • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:20
      Złap kota i przetrzymają u siebie😉.
      Nie wiem, może na pień drzewa nałożyć coś, po czym kot nie wejdzie? Jakiś kołnierz szeroki z siatki?
    • alicia033 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:23
      opaska na drzewo w formie koła rowerowego z gęstymi szprychami, tak, żeby mu uniemożliwić wspinaczkę wyżej.
      • bulzemba Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:25
        Kot podejdzie, popatrzy i nawet ci nie da puszki wiskasa do podtrzymania tylko wskoczy
        • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:34
          No właśnie. On bierze rozbieg i wskakuje. Ciągle go z tego drzewa ściągam.
          A sikorki robią co mogą by nakarmić pisklaki oraz je ochronic. Już nawet na mnie nie reagują. Na kota owszem.
          Muszę coś wymyślić na Vito, bo zanim zamówienie przyjdzie, może być po skórkach.
          Sąsiedzi niereformowalni, bo kot musi wyjść.
          • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:48
            Jeszcze opaska z czegoś, w co pazurów nie wbije.
            Butelki plastikowe jedna obok drugiej i przywiązać? Podwójnie?
            • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:51
              Opaska trudna do wykonania bo wskakuje na rozgałęzienie konarów. One są nisko.. próbowałam tam położyć deseczkę z gwoździami, ale nie spełnia swojej roli.
              • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:57
                A ta opaska na rozgałezienie? Czyli pionowo?
                Bo rozumiem, że potem idzie po konarze poziomo, nie po pniu?
                No drutu kolczastego nie doradzę, ale rozumiem Twoją bezsilność..
                • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:09
                  Niestety, drutu kolczastego się pozbyłam. Miałam całą rolkę z zamierzchłych czasów. Gniazdo jest w pionowym konarze, stosunkowo blisko rozgałęzieniea. Kot duży, wystarczy, że się mocno wyprostuje i lekko naciągnie. ,,🤬
        • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:35
          Jak przeszkoda będzie wyżej, to nie wskoczy, bo najpierw musi wejść na pień. Tylko zapora musi być szeroka.
          • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:45
            To drzewo umożliwia skok z ziemi, niestety.
            • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:46
              Muszę rozłożyc coś pod drzewem. Ale zrobiłam przegląd i nic nie mam. Mam jedynie matę, która mogę polać czymś odstraszającym. Ocet? Czy może inny domowy środek?Jaki?
              • turzyca Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:06
                A możesz tam ustawić spryskiwacz ogrodowe na stałe?

Złap kota i załóż mu obróżkę z dzwonkiem?
                • turzyca Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:07
                  Zrób może zdjęcia, łatwiej będzie radzić.
                • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:20
                  Toć przecie właściciele zdejmą tą obróżkę zaraz..
                • palczak.madagaskarski Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:59
                  turzyca napisała:

>
                  > Złap kota i załóż mu obróżkę z dzwonkiem?
                  >

A ten dzwonek co pomoże sikorkom w gnieździe? Pisklaki nie odlecą, jak usłyszą, a dorosłe gniazda przed kotem nie obronią.
            • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:52
              Ale ten skok od razu na wysokość dziupli?
              W takim razie tylko coś, co uniemożliwi wzięcie rozbiegu.
              • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:12
                Zaczynam rozkładać folię aluminiową. Muszę wykorzystać to, co mam w domu.Sprawa pilna.

Obróżki nie posiadam. Mam tylko szelki po swoim kocie. Ostatecznie mogę mu założyć i przywiązać do płotu. Smycz jest długa. Dzięki za kolejny pomysł.
                • ichi51e Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:52
                  Najlepszy pomysł to ten ze spryskiwaczem tak naprawdę. Tylko potrzebna czujka ruchu
    • rosie Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:30
      Może takie coś rozłóż pod drzewem
    • login.na.raz Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:40
      Psikaj na kota wodą, gdy będzie się zbliżał, może to go zniechęci?
      • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:47
        Ok. Kurczę, tylko muszę wracać do roboty... no dobra, z godzinę mogę jeszcze posiedzieć i pryskac...
        • deszczu_kropelka Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:35
          Ustaw zraszacz z czujnikiem ruchu.
          • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:01
            Trzeba jeszcze mieć na stanie czujnik ruchu. Mam tylko zarowkey..
    • czekamnawiatr Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 07:52
      Przypomniał mi się mój wątek. Jak masz ścięte gałęzie róż, to rozłóż je pod drzewem.
      • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:06
        Już nie mam. ,😕
        • czekamnawiatr Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:22
          Teraz kwitnie dzika róża, może masz gdzieś w okolicy.
    • ykke Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:01
      Trzeba zrobić takie koło na drzewo z jakiegoś plastiku, taki kolnierz, wyżej niż kot może wskoczyć z ziemi. Albo wyłożyć duży obszar pod drzewem folia aluminiowa, czyms obcciazyc zeby nie odfunela, ponoc koty się boją tej powierzchni. A może i sam.pien poowijać?
      Obawiam się jednak, że skoro ten kot tam.grasuje to i tak dorwie sie do młodych kiedy będą podlotami i wyskoczą z gniazda
      • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:06
        Folia aluminiowa! Akurat dwie rolki kupiłam!
        Idę rozkładać folię. Ponoc koty ogórków się boją. Niestety. Mam tylko dwa.
        • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:10
          Zawies te ogórki na tym rozgałęzieniu😉. Może a nuż zadziała.
          • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:13
            O. To dobry pomysł.
            • szarmszejk123 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:47
              Albo kup zabawkowe węże i porozwieszaj na drzewie
              • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:02
                Nie mogę wyjść z domu teraz...
                • szarmszejk123 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:12
                  Teraz nie, ale może potem. W action mają całkiem przyzwoite:p
              • ichi51e Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:15
                Dlaczego węże miałyby kota odstraszać? Przeciez koty polują na węże bez problemu. Koty nie boją się ogórków kota można wystraszyć jeśli nagle podłoży mu się ogórek którego się nie spodziewał. Moja liny i zabawkowe węże uwielbia miałoby to sens ze może przerzuciłaby się polować na nie a ptakom odpuściłan ale mają szansa.
                • szarmszejk123 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:18
                  A mój się węży boi 🤷
                  Lin nie, ale zabawkowych węży owszem, może ten też? Spróbować nie zawadzi.
        • mkotecek Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:21
          A może kawałki drutu zawinięte na sztorc, dość blisko żeby nie miał gdzie łapy postawic? Albo gałęzie do góry podwiązać jak jest do czego?
      • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:08
        Właśnie.. Może płot by trzeba było zabezpieczyć?
        Jak lubię koty.. ale w takiej sytuacji, kiedy miałabym ogród z ptakami, chyba by mnie szlag trafił.
        Psa by trzeba było, który nie lubi kotów.
        • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:13
          Trudno wykonalne, niestety.
          • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:27
            Owiń płot folią alu😜
    • koronka2012 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 08:04
      Na Instagramie pełno filmików jak kot odskakuje od folii aluminiowej. Może spróbować owinąć drzewo rolką?
      • rosie Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:43
        Mój kot folii się nie boi, porozkładałam na blacie w kuchni, wskoczył i nie wystraszył się.
      • sarah_black38 Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:46
        Ja mam u siebie na podwórku budki dla ptaków i co roku sikorki wysiadują młode. Tylko, że budka ma mały otworek, kot tam łapki nie wsadzi. Sikorki są bezpieczne. Może zabezpiecz dziuplę czymś z małym otworem, tak żeby ptaszki mogły wejść a kocur nie. Mocna folia, deska z dziurką???

A na przyszłość zabezpiecz dziplę i przymocuj na drzewie budki dla ptaków.
        • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:49
          Tam wisiały dwie budki. Jedną zamieszkiwały sikorki, drugą pleszki. I były dziuplę wyżej. W marcu robiłam solidne cięcia drzew, wszystko co chore i suche poleciało pod topór. W tym konary z budkami oraz wyższa dziupla. Z przyczyn niezależnych ode mnie nie powiesiłam nowych budek. A mam je... Po łęgu zostaną powieszone.
        • palczak.madagaskarski Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:07
          Manipulacja przy samym gnieździe w trakcie trwania lęgu jest ryzykowna. Rodzice mogą porzucić gniazdo (inna sprawa, że bałabym się też przestrzelenia ze średnicą otworu tak że nawet sikorki by nie weszły...). Za to przy kolejnych budkach można i warto maksymalnie zabezpieczyć przed kotem - powiesić w niedostępnym miejscu, zrobić poniżej kołnierz, a pod otworem budki nie dawać patyczka. Można też dodać deseczkę przed otworem, wtedy robi się dłuższy "korytarz wejściowy" i drapieżnikowi trudno wsadzić łapę i wygiąć tak, żeby wyjąć młode (tak jak na tej środkowej i prawej:allegro.pl/oferta/budki-legowe-impregnowane-zestaw-3szt-p-a-b-sikorka-dzieciol-szpak-rudzik-15055275846)
          Ktoś tu dobrze zauważył, że jak sikorki wyjdą i będą podlotami, to wtedy będą łatwym łupem dla kota. Na to trudniej zaradzić, dobrą pomocą dla nich byłby jakiś kolczasty albo chociaż gesty krzak, w którym mogłyby się chować, dopóki nie nauczą się latać.
          • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:11
            Zdaje sobie sprawę z tego. Na szczęście, jak widzę te sikorki nie reagują zbytnio na mnie gdy kręciłam się wokół drzewa. Latały i nadal karmiły.
            Krzaków mam sporo i mam nadzieję, że podloty przeżyją
    • ichi51e Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 09:50
      Sikorki - wyjadacze mózgów. A wyglądają niewinnie…
      Daj zwierzętom żyć skoro zrobiły gniazdo w miejscu gdzie byle Mruczek może się dostać ich problem.
      • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:04
        Sikorki wyjadają mi szrotówka. Dzięki czemu mam pięknego kasztanowca.
        Kort poluje dla " zabawy", nie z głodu
        Nie zamierzam mu tego ułatwiać.
        • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:08
          Ty icho ptaków nie lubisz. Ja je lubię i nie dam im zginąc przez głupich sąsiadów.
      • abria Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:46
        no ale co, jezeli mruczek siedzi w miejscu gdzie byle sasiad moze go ustrzelic z wiatrowki? big_grin
      • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 11:40
        Koty- zabójcy dla przyjemności. A mruczą słodko.
    • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:07
      Położyłam folie oraz zrobiłam "mur z galązek suchych, których jeszcze po cięciu drzew się ostały do usunięcia.
      Właśnie mam przerwę i co widzę: kot w krzakach obserwuje drzewo, sikorki nadal przynoszą jedzenie dla swoich glodomorow. Chyba zabezpieczenie działa.
    • szafireczek Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:08
      Kup specjalny płyn - spryskiwacz, albo preparat w kuleczkach do odstraszania kotów.
    • galaxyhitchhiker Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 10:42
      Sąsiedzi jacyś normalni? Może by się dało pogadać, żeby przez kilka dni nie wypuszczali kota poza ogród?
      Jak nie, to uprzedź, że robisz jakieś opryski, które mogą kotu zaszkodzić, niech go pilnują.
      • kochamruskieileniwe Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 11:07
        Niestety nie, pod tym względem.
      • elinborg Re: Jak zabezpieczyć gniazdo 15.05.25, 11:46
        Albo szczury trujesz. Albo przyjeżdza rodzina z psem, zabójcą kotów i w trosce o zwierzaka prosisz o nie wypuszczanie kota.
        Jak znam życie, nie zadziała. I trzeba by powtórzyć jak będą podloty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka