Dodaj do ulubionych

EWW - sprzęt AGD do kuchni

24.05.25, 19:27
E-mama wie wszystko smile
Urządzamy kuchnię i potrzebujemy sprzętu. Lodówka (60 szeroka, 2m wysoka), zmywarka, płyta indukcja (max 70cm, nigdy nie miałam), piekarnik i mikrofalówka oraz okap/wyciąg podłączony do komina, szafkowy.
Co polecacie?
Proszę, pomóżcie, bo mnie stolarz od mebli ściga smile) Lepiej taniej niż drożej wink
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 24.05.25, 22:26
      Polecam wybrać się do pierwszego lepszego dużego sklepu z AGD, dołapać kompetentnego sprzedawcę, pooglądać i popytać o różnice. Lodówki np. różnią się układem w środku, ilością szuflad, półkami itp.Piekarniki też mają różne funkcje, warto zastanowić się z jakich na pewno będziesz korzystać, a jakie pozostaną na zawsze nie ruszone, co będzie dla WAS wygodne, a co zbędne.
    • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 24.05.25, 22:41
      ja powiem, ze zmywarka bosch z wyzszej linii, z taca na sztucce, lodowka podobnie, ktoa inny powie, ze w zyciu, tylko np elektrolux lub cos innego 🤣

z indukcja nie pomoge, jest wyznawczynia gazu do gotowania, wyciag mam wyspowy i chowany w blacie - porazka

ale piekarnik bym brala ten
      www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-teka-hlb-85-g1-p-bm-maestro-pizza-elektryczny-czarny-a
      czekam na promocje i wymieniam obecnego gorenje, do ktorego nic nie mam ale ta teka...

czyli tak aqua pisze, to twoja kuchnia 😘
      • eliszka25 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 24.05.25, 23:58
        To ja powiem, że Electrolux akurat odradzam, a już zwłaszcza zmywarkę. Niestety moja kuchnia była już gotowa, gdy kupiliśmy dom, sprzęty nowiutkie na gwarancji, wszystkie Electrolux i z żadnego nie jestem w 100% zadowolona. Lodówkę już wymieniliśmy, następna napewno będzie zmywarka.
        • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 00:05
          ten elektrolux byl tylko przypadkowym przykladem 😎
          wiem, ze elektrolux ma z Toba 'na pienku' 😝

ja do dzisiaj chwale sobie wybor osobnej lodowki i osobnej zamrazarki - bosch i najwyzszego modelu zmywarki, tylko z suszarka boscha wtopilam
          • eliszka25 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 00:27
            Tak, wiem, że tylko przykład, po prostu akurat wpasował się w moje doświadczenia ze sprzętem domowym.

Pierwotnie mieliśmy w kuchni lodówko-zamrażarkę i dla mnie to też porażka. Wymieniliśmy na dużą lodówkę, a zamrażarka jest osobno. U mnie akurat w piwnicy, bo kuchnie musiałabym wybebeszać, żeby pozmieniać układ, ale dla mnie duża lodówka i osobno duża zamrażarka i tak jest o wiele wygodniejsza niż kombo, w którym nie zmieści się nawet połowa tego, co mam teraz.
        • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 12:33
          Miałam pralkę Elektroluxa i też nie polecam.
      • taje Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 07:29
        Piękna ta Teka. I jaki zasięg temperatur!
        • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 07:49
          no wlasnie 🙂 pod koniec maja bedzie cyberday to moze jakas promocja sie trafi, bo jednak mam chyba goraczke 😎
          • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 11:51
            Muszę poszukać i poczytać bo na EuroAgd ten piekarnik ma kiepskie oceny 😩 a widziałam że jest do kompletu mikrofala do zabudowy, bo chciałabym mieć oba sprzęty w słupku, a kuchenka nie dość że ładna do ma program do pizzy.
            Kuchnia dopiero w planach ale garnki LC już kupiłam 😉
            • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 16:23
              opinii jeszcze nie czytalam i nie wiem czy chce😛

ps
              w garnczku do ryzu upieklam brioszke, polecam 🙃

jaki kolor?
              • taje Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 16:52
                Jak was już tu widzę, to czy pamiętacie, jaka była polecana stalowa patelnia bez powłoki, ale taka, żeby jedzenie nie przywierało? Ktoś kiedyś polecał patelnię, która miała taką jakby plecioną powierzchnię.
                • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:00
                  pojecia nie mam
                  ze stalowych jedyna, ktora nie przyprawia mnie o wscieklice to chyba juz 40 letnia 'grilowa' zeptera
                  mialam tefala, taka wyzsza, cos jak plaski bardzo niski garnek, do wszelkich sosow byla ok, smazenie to hororr, mialam tramontine, to jeszcze gorsze niz tefal, bo nie dawalo sie domyc
                  i jakies noname, bo sie uparlam, ze smazyc na teflonie nie bede

kojarze, ze Thank_you sie do jakiejs superhiper przymierzala (demeyere?)
                • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:13
                  Ziuta pytała o patelnię, dostała listę poleconych opcji i coś kupiła i jest zadowolona ale chyba nie była stalowa. Też z polecania Mysiulka.
                  • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 18:25
                    ja jej polecilam tytanowe ballarini
                • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 18:20
                  Pleciona powierzchnia to np HexClad ale to nadal odmiana teflonu, niby nie do zarysowania ale oglądałam na YouTube opinie i pokazywali że też się rysuje tylko wolniej.
                  Znalazłam nieprzywierająca popełnię polecaną przez Mysiulka, która kupiła Ziuta, to Ballarini:
                  zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie/patelnia-plytka-ballarini-torre
                  • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 18:34
                    a moze to faktycznie byly granitowe? wiatry okrutne . łeb mi pęka. malo kontaktuje
              • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:29
                Żeliwo w kolorze Marsylia, chciałam w kolorze costal blue ale mąż był drugiego dnia wyprzedaży i większość już była sprzedana, a z Marsylii był duży wybór, bo costal blue przestali produkować w 2020, a ten drugi w 2023.
                Z żeliwa kupiłam garnek z rączką 18 cm, garnek 24 cm, rondel z rączką 26, 2 patelnie, naczynie do zapiekania. Do tego Balti dish w kolorze bezy.
                Do tego ceramikę też w kolorze bezy (kubki, miseczki, 2 duże talerze) i zestaw naczyń do zapiekania. Plus czerne drobiazgi do piekarnika: kratki do stygnięcia, formy na muffinki, dwie okrągłe formy w 2 rozmiarach.
                I do kompletu, do obecnego domu patelnię do naleśników 🫣😱

Nie wchodzę do sklepów LC przez kolejny rok, bo dopiero miałam pierwsze spotkanie z architektami, a ja już urządziłam kuchnię 😳
                • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 18:32
                  z patelni nalesnikowej, bedzie pani zadowolona smile tylko trzeba sie trzymac kilku zasad i bedzie dobrze, spokojnie da sie nia operowac bez waleczka

marsylia to prawie azure jak moj ryzownik smile jak dla mnie 'zimny' ale wiadomo, wszystko kwestia gustu i calej reszty

ja sie tylko na kokote 16cm i potrzebuje deuga keksowke

ps
                  brioszka w garnku i poza garnkiem
                  a moze to panetone 🤷‍♀️

podkladka jest w kolorze rhone
                  • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 19:17
                    Wow, brioszko-panettone wygląda apetycznie, z jakiego przepisu robiłaś? I nie trzeba wieszać w dół 😉

Zapisałam sobie Twoje polecania dotyczące drewnianego patyczka, wysłałam mężowi przepis od Ciebie bo chciał wypróbować.

Azure to następca Marsylii, kolor bardzo podobny tylko mniej cieniowany. Chciałam mieszankę bezy (merengue) i costal blue, ale królował zielony, pomarańczowy i pojedyncze modele w innych kolorach (szary, czarny, fiolet, ocean i turkusy).
                    W Holandii nie widziałam garnków do ryżu w kolorze innym niż czarny, a faktycznie tego mi tylko brakuje. Na drobiazgi typu kawiarka czy dzbanek do herbaty i resztę blach do pieczenia będę polowała w outletach.

Z patelnią do naleśników mieliśmy farta bo był kącik z pojedynczymi produktami, do których obsługa donosiła coś cały czas i kłębił się tam spory tłum, ale mąż był w “służbowym” stroju bo akurat na dyżurze, dojrzał że niosą balti i patelnię (było po 1 sztuce) i mu podali bez kolejki.

I jeszcze kupiliśmy czajnik 🫣 mąż mało przepukliny nie dostał targając te zakupy po hali - bo każdy dostawał 2 torby i trzeba było nosić wszystko ze sobą robiąc zakupy, a np kubki wziął ostatni komplet.
                    • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 20:04
                      nic nie trzeba wieszac smile

to byla wariacja na temat tego przepisu - tylko ciasto
                      mojewypieki.com/przepis/tarte-tropezienne
                      najbardziej pasowaly mi proporcje bo z tego
                      mojewypieki.com/przepis/briosza-brioszka-brioche-najlepsza wychodzi jednak wiecej ciasta

a u nas czerwony i azure jest, a bym wolala czarny tongue_out
                      jaki czajnik? moj zen czerwony bardzo lubie - foty nie zrobie bo sie za bardzo w czajniku odbijam tongue_out

co do zastawy kruseta to czytalam, ze dosc latwo sie szczerbi i dlatego nie kupilam zestawu talerzy i kubkow a byla kiedys duza obnizka, znajac mnie to dlugo by ladne nie byly tongue_out zreszta kubki maja nikczemnie mala pojemnosc, jak zaczna produkwoac 0,5L to moze sie zastanowie
                      • kropkaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 20:29
                        Co do ceramiki potwierdzam, niestety. O ile kubki jeszcze jeszcze, to miseczki są tak powyszczerbiane a większe miski utłuczone, że zrezygnowałam z dalszych zakupów.
                        • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:24
                          Dziękuję, dobrze wiedzieć. Nie planowałam całego zestawu talerzy bo to wolę proste i białe, ale dodatki lubię kolorowe, jeszcze tylko chciałabym czajniczek do zaparzania herbaty i kawy i zestaw do oliwy, ale misek i kubków nie będę w takim razie więcej kupować.

Czajnik kupiłam (a raczej mąż kupił bo ja byłam z nim na FaceTime) srebrny bo nie było innych sensownych dla mnie kolorów, w domu używamy model Kone w czerwieni.

Zapomniałam, mamy jeszcze 2 zestawy do tapas, grzech było nie wziąć bo były po 10 euro 😱
                          I fotka rondla 26 cm z rączką w kolorze Marsylia, nie widziałam takich rondli ani w sklepie online ani w stacjonarnych.
                          • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:32
                            rondel swietny! tez bym taki chciala

czajniczek do parzenia herbaty w kolorze czerwonym, jest cudny, herbata parzy tez dobrze, bo frenchpress to tylko do kawy (przeciez nie bedziesz parzyc kawy i herbaty w tym samym imbryku! toz to profanacja dla herbaty!)

taki ksztalt czajnika to nie moje klimaty
                            • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:43
                              Nie ma mowy, inny do kawy inny do herbaty, oczywiście że byłaby profanacja 😁 jakby był czekowy do herbaty jak ten co masz, to też bym wzięła do domu, pasowałby mi do reszty.
                              Właśnie sprawdziła, i zestaw 4 kubków do espresso kosztował 24 euro, a pojedyncze większe kubki (0,4 litra) były po niecałe 7 euro. To taniej niż Bolesławiec. Zerknęłam na rachunek i z tego co zrozumiałam mąż kupił 20 kubków w różnych rozmiarach 😳
                    • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 20:12
                      kawiarke mamy czerwona smile domowy barista chwali, ponoc kawa jest lepsza niz ze szklamych-pewnie kwestia temp
                      • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:29
                        Pamiętam że domowy barista zadowolony i też chciałam kupić i kawiarkę i zaparzacz do herbaty w tym samym stylu ale też były same dziwne kolory. Następnym razem (o ile będzie kolejny w Holandii bo to był pierwszy raz), należy pojechać na sam początek bo jest spory wybór i na sam koniec bo ostatnie 2 godziny wyprzedają wszystko co zostało za 30-40% ceny.
    • kropkaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 24.05.25, 23:20
      Sprzęty wybierałam sama, bardzo starannie, wiedziałam dokładnie czego chcę. Efekt: po ponad dekadzie do żadnego sprzętu nie mam pretensji, nadal kocham i wielbię.
      Wybierałam najwyższe modele w danej klasie, bo chciałam, żeby służyły mi wiele lat.
      Jedna marka, bo mnie drażni jak każdy sprzęt jest z innej parafii, robi się bałagan wizualny. Oczywiście jestem wyjątkiem, ale to moja kuchnia i tak mam, nic na to nie poradzę.
      • mysiulek08 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 00:07
        dlaczego wyjatkiem? tez starannie wybieralam duze sprzety do nowej kuchni, zeby ich nie wymieniac np po 5 latach
        • kropkaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 00:38
          Wyjątkiem, że mnie drażni każde logo inne. Że płyta Amica, piekarnik Bosch a zmywarka Gorenje.
          • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 11:53
            Jeśli zmywarka, lodówka i wyciąg są w zabudowie to nie widać że inne logo, bo wszystko zakryte. Dla mnie ważne żeby sprzęty które nie są w zabudowie były tej samej firmy żeby wszystko pasowało, reszta mi nie przeszkadza.
            • kropkaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:02
              Tylko zmywarkę mam w zabudowie, jest tak oszczędna, że bardziej się chyba nie dało. Lodówkę mam ok. 70 cm x 200 cm, tyle lat się męczyłam z małą lodówką, że chciałam z miejscem i porządną zamrażarką. Piekarnik z pirolizą, 300 st. C o funkcją grilla. Indukcja też fajna, ma łączone pola i różne programy pod smażenie.
              • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:17
                W zabudowie mam zmywarkę i mikrofale więc się firmy nie gryzą, lodówkę też mam wolnostojącą i w opcji French door - miałam wcześniej w zabudowie i też mnie wkurzała, nic się nie mieściło.
                Kuchenkę mam z indukcją ale wolnostojącą (90 cm), też do 300 stopni i z programem na pizzę, ale firma robi tylko i wyłącznie kuchenki i okapy więc nie było opcji żeby mieć wszystko z jednej firmy.
      • engine8t Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 02:08
        kropkaa napisa�a:

> Sprzęty wybierałam sama, bardzo starannie, wiedziałam dokładnie czego chcę. Efe
        > kt: po ponad dekadzie do żadnego sprzętu nie mam pretensji, nadal kocham i wiel
        > bię.
        > Wybierałam najwyższe modele w danej klasie, bo chciałam, żeby służyły mi wiele
        > lat.
        > Jedna marka, bo mnie drażni jak każdy sprzęt jest z innej parafii, robi się bał
        > agan wizualny. Oczywiście jestem wyjątkiem, ale to moja kuchnia i tak mam, nic
        > na to nie poradzę.

Chlopa tez tak wybieralas?
        • anajustina Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 11:56
          Chłop to sprzęt kuchenny?
          • aankaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:31
            czasami, czasami big_grin
        • kropkaa Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:04
          Szkoda komentować, dość niski ten twój poziom, leśny dziadku.
    • lomek22 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 03:07
      Taniej = gorszy sprzęt, mniej trwały. Zasadniczo.
      Sprzedawców nie ma co pytać, bo oni g. wiedzą a potrafią wciskać to co im pasuje. Chyba że nie macie wyjscia, bo jesteście technicznymi jelonkami.
      Sprzętu o standardowych wymiarach jest multum.
      Lodówka - sugerowałbym klase energetyczna A lub B, poza tym patrzeć na układ półek i szuflad.
      Zmywarka - bez różnicy praktycznie, choć warto z osobną półką na sztućce
      Płyta indukcyjna - sugeruję markową i z metalową ramką, pod żadnym pozorem wpuszczaną w blat
      Piekarnik albo z mikrofalą albo osobno - to zależy od tego jak bardzo kuchcicie. Jesli bardziej, to osobna duża mikrofala jest praktyczniejsza niż z piekarnikiem, poza tym osobne piekarniki są większe
      Wyciąg bez różnicy, byle filtr się łatwo zdejmował i dawał się myć w zmywarce.
    • ichi51e Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 06:37
      Skoro nie masz żadnych preferencji bierz co ci się spodoba w sklepie. Co ci z info E jakiejś fortunce się sprawdza xyz jak ty możesz mieć inne wymagania a?
      Zapytaj chatugpt na co zwrócić uwagę.
    • mia_mia Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 07:08
      Jestem świeżo po zrobieniu kuchni, zdecydowałam się na electroluxa. Skusiła mnie płyta współpracująca z okapem i to mi się podoba. Piekarnika szukałam bez żadnych pokręteł i guzików, bo nie cierpię tego myć i taki też właśnie z tej firmy znalazłam, ja wybrałam z funkcją wilgotnego pieczenia, ale w sumie to jeszcze tego nie testowałam, tzn. przetestowałam, ale przy programie do pizzy chyba, a pizzy to niestety zaszkodziło. Co do mikrofali też miałam tylko to kryterium, bo i tak używamy tylko funkcji podgrzewania.
      Średnia półka cenowa.
      Lodówkę mam siemensa, ale jeśli o lodówkę chodzi to w sumie było mi doskonale wszystko jedno, patrzyłam tylko, żeby klasa energetyczna była w miarę ok.
      • yenna_m Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:17
        Sprawdza ci sie elektrolux? U mnie zmywarka tej firmy myła fatalnie. Wrociłam do Bosha, jestem zadowolona.
    • b-b1 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 10:11
      Wybierałam długo. Jestem fanką siemens/bosch, ale sie nie udało wszystkich sprzetów tych firm wymiarowo dopasować. Lodówka whirpool do zabudowy, zmywarka siemens, płytę mam gazową-wiec Ci niepotrzebna, mikrofala bosch( bosch i siemiens mają opcję zmiany kierunku otwierania drzwi-wiec jak Ci to potrzebne-zerknij) i piekarnik samsung dual cook. Potrzebuję podwójnego piekarnika, bo inaczej nie zdecydowałabym się na sprzęt samsunga. Wyciąg globalo loteo-sa 60/80/90 można dopasować i jeszcze turbinę zewnętrzną podłączyć-jeśli zainstalowany jest w domu.
      • yenna_m Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:18
        Ja tez team bosch/siemens.
    • andace Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 12:00
      Polecam pójść do dużego sklepu, np EuroAGD i obejrzeć jaki styl pasuje, np lodówki są różnie projektowane i warto najpierw sprawdzić czego brakuje w obecnej lodówce i poszukać takiej która będzie lepsza.
      Lodówkę maj Haier bo najbardziej mi pasowało wnętrze, zmywarkę Simens z szufladą na sztuce, kuchenkę mikrofalową mam Samsunga (z funkcją grila), kuchenkę mam dużą i wolnostojącą więc polecenie się nie przyda.
    • madame_edith Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 12:09
      Ja to zawsze polecam wszystko Boscha i Siemensa, bo mi się te sprzęty sprawdzają bezawaryjnie od lat. Teraz kupiłam piekarnik Electrolux i płytę i żałuję jak cholera.
      Lodówkę mam Samsung sbs i polecam, ale za szeroka dla Ciebie.
    • 3-mamuska Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 17:15
      Lodowka samsung, moja ma 203 cm z szuflady na warzywa.
      piekarnik z funkcja samoczyszczenia czyszczenie pirolityczne.
      Zmywarka simensa.
      Mikrofalówka samsung
      Plyty nie chciałam wiec nie polece.

Okapy :www.mediaexpert.pl/poradniki/agd-do-zabudowy/ranking-okapow-kuchennych
    • mikams75 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:25
      Nie da sie ot tak polecic. Masz swoje priorytety i zakres cenowy i gust, co ci sie wizualnie podoba. Obecnie firmy produkuja co chwila nowe modele sprzetow, zeby nie dalo sie porownac czy miec opinii uzytkownikow po jakims czasie. Sama mialam ten problem, ze sobie przegladalam, czytalam, szukalam opinii a jak juz po jakims czasie wybralam i sie zdecydowalam na zakup, to te konkretne modele juz nie byly dostepne i musialam sie zastanawiac od nowa.
    • crea.tura Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 25.05.25, 23:41
      Technologia idzie do przodu i sprzęty sprzed 5 lat pewnie mają już swoje lepsze odpowiedniki, ale ja bardzo polecam piekarnik Teki steakmaster. Ma żeliwny ruszt, pyrolizę i jest ogólnie bardzo wdzięcznym piekarnikiem. Jestem w niego niesamowicie zadowolona. Oprócz tego mam też płytę teki taką z czterema palnikami indukcyjnymi i jednym gazowym, jeśli ktoś ma gaz to bardzo polecam to rozwiązanie. Na gazie można opalić cebulę do rosołu albo użyć woka, a w codziennym gotowaniu indukcja jednak wygrywa.
    • mikolaj00 Re: EWW - sprzęt AGD do kuchni 13.01.26, 13:56
      ja tam np. wole kupowac rzeczy od firm ktore mają fabryki w Polsce. po pierwsze - dobra jakosc bo produkowane w tutaj, a po drugie - lepiej żeby moja kasa napedzala polskie pkb a nie gdzies daleko w chinach. taki ze mnie lokalny patriota wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka