Dodaj do ulubionych

Groza demografii

• qqbek Re: Groza demografii 05.06.25, 09:59
      Czy tylko ja mam wrażenie, że mamy jakąś inwazję z e-madki?

A co do dzietności, to chyba bywalec będzie "rolnikiem roku", bo wśród nas ma zdaje się najwyższą wydajność z jednego "ha".
      Z mojej rodziny, takiej "rozszerzonej":
      Dwie siostry stryjeczne (stryj nr 1 - dla niekumatych, brat mojego ojca): jedna pięcioro, druga dwoje
      Brat stryjeczny (stryj nr 2): jedno
      Siostra wujeczna i dwoje braci wujecznych (jeden, jedyny wuj - brat mamy dla niekumatych) - okrągłe ziobro, najmłodszy się hajtnął ostatnio (siostra też, ale już sporo po 40-tce) to może coś będzie jeszcze z tego, średni już po rozwodzie i nie planuje.
      Moja siostra - zero.
      Moja siostra przyrodnia - zero i nie planuje.
      Ja - sami wiecie.

Tak więc tragedii nie ma - jest nas "w pokoleniu 1976-89" ośmioro (dziewięcioro jak liczyć moją siostrę przyrodnią za rodzinę) i mamy łącznie 10 dzieci (ale połowę "wyniku" zrobiła jedna z sióstr stryjecznych).
      • bywalec.hoteli Re: Groza demografii 05.06.25, 11:57
        qqbek napisał:

> Czy tylko ja mam wrażenie, że mamy jakąś inwazję z e-madki?

Co tu się dzieje? Na dodatek kasują
        • borsuczyca.klusek Re: Groza demografii 05.06.25, 11:57
          bywalec.hoteli napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Czy tylko ja mam wrażenie, że mamy jakąś inwazję z e-madki?
          >
          > Co tu się dzieje? Na dodatek kasują

Głównie ciebie 😅
          • qqbek Re: Groza demografii 05.06.25, 12:42
            borsuczyca.klusek napisała:

> Głównie ciebie 😅

Czyli już zupełnie e-madka nam się tutaj zrobiła 🤣
            Tutaj się bywalca nie kasuje za "nierówny chód po chodniku", to nie e-madka.
            • bywalec.hoteli Re: Groza demografii 05.06.25, 13:24
              qqbek napisał:

> Czyli już zupełnie e-madka nam się tutaj zrobiła 🤣
              > Tutaj się bywalca nie kasuje za "nierówny chód po chodniku", to nie e-madka.

Borsuczyca sama musiala uciec przed cenzurą z emadki na borsuczą norę a teraz pochwala patologię cenzury?
              A fujka
              • borsuczyca.klusek Re: Groza demografii 05.06.25, 13:34
                bywalec.hoteli napisał:

> Borsuczyca sama musiala uciec przed cenzurą z emadki na borsuczą norę a teraz p
                > ochwala patologię cenzury?
                > A fujka

Nigdzie nie uciekłam 🙄
                • qqbek Re: Groza demografii 05.06.25, 20:30
                  borsuczyca.klusek napisała:

> Nigdzie nie uciekłam 🙄

No właśnie widzę, że wątek z Auto-Moto przeklejono na mamuna...
    • palacinka2020 Re: Groza demografii 05.06.25, 10:38
      Bardzo malo dzieci. Nie ma to nic wspolnego z polityka socjalna ani dostepem do aborcji. Po prostu nie chca.
      • hanusinamama Re: Groza demografii 05.06.25, 10:42
        Ja tam się na 3 nie zdecydowałam ze względu na prawo aborcyjne. Bo opróćz tego co mówią ignoranci, nie jest to kwestia "wyjade do Czech jak bedzie trzeba". Ja lądowałam 2 razy w szpitalu z krwawieniem, na szczęście ratowano mnie nie 12tygodniowy płód. Dzisiaj bym nie ryzykowała...
    • jdylag75 Re: Groza demografii 05.06.25, 12:00
      Albo groza, albo "Ja 1dziecko".
      Skoro groza, to Cię ten stan jakoś przeraża, ale nie uważasz, że powinnaś brać odpowiedzialność, bo skoro nie chciałaś wiecej niż 1 to nie masz. I teraz przemnóż swoja postawę pzrez miliony osób przez ostatnie dziesiatki lat, bedziesz miała wynik. Gadki na ten temat były już na początku lat 2000-ch, postraszyć sie zawsze można.
    • mama-ola Re: Groza demografii 05.06.25, 13:33
      Rozważam te sprawy zwykle na przykładzie ludzi ze swojej pracy, bo jest nas tu ponad setka. Pokoje są 1-, 2- itd., nawet 6- osobowe. I w każdym z nich jest co najmniej jedna osoba bezdzietna, bywają 2-3.
      W moim dziale 21 os., 29 dzieci, 6 bezdzietnych.
    • madami Re: Groza demografii 05.06.25, 13:49
      90 % młodych ludzi, z którymi rozmawiam deklarują, że nie planują dzieci. I nie nie jest to żaden kryzys mieszkaniowy ani prawo antyaborcyjne ani brak stabilności zatrudnienia - w osobistych rozmowach jasno mówią, że nie chcą dzieci bo nie, wolą żyć swoim życiem, dzieci to obowiązek długoletni i obciążenie.
      • iwoniaw Re: Groza demografii 05.06.25, 14:05
        No i to bardzo dobrze o nich świadczy, że są tego świadomi, a nie "jakoś to będzie", a potem masa zaniedbanych/niekochanych dzieci, które "się przydarzyły".
        • jowita771 Re: Groza demografii 08.06.25, 08:43
          iwoniaw napisała:

> No i to bardzo dobrze o nich świadczy, że są tego świadomi, a nie "jakoś to będ
          > zie", a potem masa zaniedbanych/niekochanych dzieci, które "się przydarzyły".

Zgadzam się. Ja w pracy mam kontakt z różnymi ludźmi, również z rodzinami patologicznymi. I co z tego, że się rozmnażają. Jedna pani, lat 27, dzieci czwórka, właśnie się rozstała z partnerem, ma kolejnego, więc może pojawią się nowe dzieci. Państwo mieszkają w dwupokojowym mieszkaniu socjalnym. Dzieci wychowują się same, pani nie pracuje, tam nowy wujek podobno gdzieś pracuje, ale ma sporo czasu, więc nie wiem, jak to jest z tą pracą. Czy na pewno dzieci z takich rodzin będą zarabiać na czyjekolwiek emerytury?
      • aagnes Re: Groza demografii 05.06.25, 14:37
        Z moich ustaleń tez tak wynika, po prostu ludzie nie chca miec dzieci, nie chca i już. ja ze swojej strony wachającym radze ze jak sie wacha to na pewno nie. Dziecko dzis to jest tak kosmiczny koszt jak chcemy zeby mialo niezły start, ciezko to ogarnac, ja nie mam zielonego pojecia jak udalo mi sie dotrwac do 17 r.ż mojej corki przez wiekszosc zycia z jednej pensji, masakra to byla i jeszcze dlugo bedzie. to nie jest to samo co w latach 70 czy 80, chyba nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie tego porownywal. ja wiem ze kiedys ludzie mieszkali w jednej izbie i mieli po 15 dzieci ale co z tego, teraz chca miec wszystko to czego ich rodzice nie mieli. swobode, pieniadze, wolnosc - mnie to w ogole nie dziwi, demografie mam gdzies, jakos da sie żyć jak nie tu to gdzie indziej, nie dam sobie wmowic ze ludzi jest za mało.
        • madami Re: Groza demografii 05.06.25, 14:57
          Ja myślę, że decyzja o ciąży jest bardzo bardzo wieloczynnikowa i złożona i różna w każdym przypadku, od czasu gdy poczęcie jest pod pełną kontrolą, antykoncepcja jest dostępna, wiedza jest dostępna, wg mnie tylko środowiska patologiczne nad tym nie panują. Ja osobiście tego nie wartościuję i unikam stwierdzeń " ze to hedonizm i wygoda" choć w sumie się zgadzam, wygodnie jest żyć bez konieczności opiekowania się kimś i łożenia na kogoś. Nie dziwię się młodym ludziom bo współczesny świat to tyle możliwości, że na dziecko nie ma już miejsca
        • runny.babbit Re: Groza demografii 06.06.25, 08:15
          aagnes napisał:

> Z moich ustaleń tez tak wynika, po prostu ludzie nie chca miec dzieci, nie chca
          > i już. ja ze swojej strony wachającym radze ze jak sie wacha to na pewno nie.
          > Dziecko dzis to jest tak kosmiczny koszt jak chcemy zeby mialo niezły start, c
          > iezko to ogarnac
          Dokładnie, to są koszta, które słynne 800+ nie pokryje. Przy kulejącym systemie opieki zdrowotnej samo leczenie i lekarstwa idą w setki i tysiące. Wystarczy wada zgryzu, alergia- oczywiście leczysz prywatnie, bo NFZ albo kolejka na lata albo po prostu nie ma opcji leczenia. Nie daj borze bardziej chorowite dzieci albo jakaś niepełnosprawność, czy konieczność terapii psychologicznej. Wszystko to słono kosztuje.
          Szkoła leży i kwiczy, więc też kto może ucieka do prywatnej lub na korki.
          Do tego standard życia - wakacje, zajęcia dodatkowe, własny pokój etc.
      • waleria_bb Re: Groza demografii 05.06.25, 16:54
        I nie nie jest to żaden kryzys mieszkaniowy ani prawo antyaborcyjne ani brak stabilności zatrudnienia
        Taka prawda i to grupa ludzi, których się zwyczajnie nie przekona. Sama się do nich zaliczam z partnerem, nas szczęśliwie ominęły bolączki jak kredyt na pierwsze mieszkanie itp. Nie wpłynęło to na decyzję o dziecku w żaden sposób.
      • mama-ola Re: Groza demografii 05.06.25, 19:32
        w osobistych rozmowach jasno mówią, że nie chcą dzieci bo nie, wolą żyć swoim życiem, dzieci to obowiązek długoletni i obciążenie.

Moja znajoma jeszcze jeden powód podaje: boi się, że dziecko będzie chore.
      • taki-sobie-nick Re: Groza demografii 14.07.25, 22:01
        madami napisała:

> 90 % młodych ludzi, z którymi rozmawiam deklarują, że nie planują dzieci. I ni
        > e nie jest to żaden kryzys mieszkaniowy ani prawo antyaborcyjne ani brak stabil
        > ności zatrudnienia - w osobistych rozmowach jasno mówią, że nie chcą dzieci bo
        > nie, wolą żyć swoim życiem, dzieci to obowiązek długoletni i obciążenie.

Cóż, długoletnia praca mediów nad ludźmi ("zasługujesz na...", "najważniejsza jest samorealizacja...") wydała owoce.

Pewna gazeta bardzo się tu przyłożyła.
        • ageman Re: Groza demografii 14.07.25, 22:05
          taki-sobie-nick:
          >
          > Cóż, długoletnia praca mediów nad ludźmi ("zasługujesz na...", "najważniejsza j
          > est samorealizacja...") wydała owoce.
          >
          > Pewna gazeta bardzo się tu przyłożyła.

Nie mediów tylko reklam - to są hasła wymyślone na potrzeby sprzedażowe.

Aga
    • szafkanocna Re: Groza demografii 05.06.25, 15:06
      w Hiszpanii jest najgorsza rata dzietnosci. Mlodzi tu sa tragiczni/ tylko fiesta siesta i mañana. Kandydatow na ojcow brak.
      Dzieci sa, widac kobiety, rodziny z wozkami, ale wiecej juz jest PSOW. za moim blokiem wieczorami spotykaja sie na zielonym skwerku psiarze w ilosci ogromnej z latajacymi radosnie i wolno, zsocjalizowanymi populami- psieckami.

dlaczego tak jest? na moje oko dzieci to za duzy wysilek, panstwo nie pomaga matkom, samotne matki ma w dupie doslownie. no i w takim lewackim kraju nie ma w ogole narracji, zeby wspierac teorie rodzinne. promuje sie singielstwo, gejow, itd. po co sie meczyc z dzieciorami jak mozna sie wylegiwac na kanapie caly dzien, a wieczorami chlac lub plic ziolo u innych bezdzietnych znajomych, by odmienny stan swiadomosci nie przypominal o doczesnych proboemach (nie wiem, skad maja kase).

• palacinka2020 Re: Groza demografii 05.06.25, 20:25
        A jak ma bardziej pomagać matkom? W Polsce dostajesz zasiłek 800zl, na małe dziecko kapitał opiekuńczy, prawie darmowe żłobki i przedszkola, 1500zl zasiłku na opłacenia żłobka (który często jest tańszy), do 60 dni zwolnienie na choroby dziecka, 2 dni urlopu na dziecko zdrowe, darmowe leczenie szpitalne. Wciąż mało? Samotnym matkom ma „państwo” znaleźć partnera, który je odciąży?
        • maly_fiolek Re: Groza demografii 06.06.25, 00:23
          A jak ma bardziej pomagać matkom? W Polsce dostajesz zasiłek 800zl, na małe dziecko kapitał opiekuńczy, prawie darmowe żłobki i przedszkola, 1500zl zasiłku na opłacenia żłobka (który często jest tańszy), do 60 dni zwolnienie na choroby dziecka, 2 dni urlopu na dziecko zdrowe, darmowe leczenie szpitalne. Wciąż mało? Samotnym matkom ma „państwo” znaleźć partnera, który je odciąży?

Jak widać, to jest mało.
          Inaczej, wystarczająco byłoby gdyby bardziej opłacałoby się mieć dziecko niż nie mieć.
          Na razie - to jest na waciki - rodzice zastępczy dostają za opiekę 4100 - lub więcej. I są braki - z tego co słyszałam.
          • palacinka2020 Re: Groza demografii 06.06.25, 07:37
            Rodzice zastepczy dostaja 1361 zl na dziecko.
          • waleria_bb Re: Groza demografii 06.06.25, 11:20
            To nie jest mało i nie można oczekiwać, że państwo zdejmie z rodziców ich obowiązki finansowe względem dziecka.
            Dziwacznym tworem jest dla mnie w ogóle sformułowanie: opłacałoby się mieć dzieci. Kto poza skrajną patologią kieruje się tylko aspektem materialnym? Dziś u większości ludzi to jest kwestia namysłu, czy w ogóle mają w sobie potrzebę rodzicielstwa i zasoby pozamaterialne, żeby temu podołać.
            • maly_fiolek Re: Groza demografii 06.06.25, 13:20
              To nie jest mało i nie można oczekiwać, że państwo zdejmie z rodziców ich obowiązki finansowe względem dziecka.

A niby dlaczego?
              Zmienia się paradygmat posiadania dzieci, biologia już nie działa, kultura też. Ludzie nie chcą mieć dzieci. A skoro nie chcą to albo coś zmienimy całkowicie.... albo nasza cywilizacja padnie.

Zmienić należy między innymi to że koszt dzieci obciąża przede wszystkim rodziców. A korzystają wszyscy.

Dziwacznym tworem jest dla mnie w ogóle sformułowanie: opłacałoby się mieć dzieci.
              Kiedyś to był główny powód posiadania dzieci, do czasu dorosłości musiały pracować wspólnie z rodzicami. To zmieniło się jakieś 30 lat temu, wraz z mechanizacją rolnictwa.

Dziś u większości ludzi to jest kwestia namysłu, czy w ogóle mają w sobie potrzebę rodzicielstwa i zasoby pozamaterialne, żeby temu podołać.
              Ano właśnie... i dlatego właśnie rodzice nie mają dzieci. Bo społeczeństwo wymaga, i wymaga coraz więcej. I to zniechęca. Trzeba zmienić podejście.
              Kolejna rzecz, wszyscy korzystamy ze społeczeństwa i stałości cywilizacji, choć nie wszyscy partycypują w równym stopniu w jej utrzymywaniu i rozwoju. Są tacy którzy jadą na gapę. I to też trzeba zmienić.
              • gru.u Re: Groza demografii 06.06.25, 14:21
                Tylko ja syneczek wyląduje w więzieniu to nie ma płaczu że krzywdzą za niewinność i posiadanie penisa tylko oddawaj kasę, bo umowa nie została wykonana i takiego tworu to jako społeczeństwo nie będziemy finansować
              • pursuedbyabear Re: Groza demografii 07.06.25, 13:02
                Kto dokładnie jedzie na gapę, fiołeczku?
              • palacinka2020 Re: Groza demografii 08.06.25, 07:51
                Ma świecie jest za dużo ludzi, a „nasza cywilizacja” zostanie co najwyżej zastąpiona inną. Islamska.
              • jowita771 Re: Groza demografii 08.06.25, 08:49
                Kto jedzie na gapę i jak byś chciała to zmienić? Konkretne pomysły.
        • runny.babbit Re: Groza demografii 06.06.25, 08:06
          palacinka2020 napisała:

> A jak ma bardziej pomagać matkom? W Polsce dostajesz zasiłek 800zl, na małe dzi
          > ecko kapitał opiekuńczy, prawie darmowe żłobki i przedszkola, 1500zl zasiłku na
          > opłacenia żłobka (który często jest tańszy), do 60 dni zwolnienie na choroby d
          > ziecka, 2 dni urlopu na dziecko zdrowe, darmowe leczenie szpitalne. Wciąż mało?
          > Samotnym matkom ma „państwo” znaleźć partnera, który je odciąży?
          nie ma pomagać matkom, tylko dbać ogólnie o warunki do życia. Ludzie potrzebują stabilizacji, ci co świadomie decydują się na dziecko - a myślę że to większość obecnie - chce je wychować w odpowiednim standardzie. Czytaj - z odpowiednim mieszkaniem i zapleczem finansowym. W Polsce stosunkowo dobrze działają bardziej widowiskowe politycznie narzędzia, typu zasiłki, natomiast leży baza - czyli system edukacji, opieki zdrowotnej zarówno dla kobiet jak i dzieci, drogie mieszkania i rynek pracy poza największymi miastami ( tam z kolei mieszkania są droższe więc coś za coś). Do tego dodajmy zmiany w mentalności, ryzyko związane z urodzeniem chorego dziecka i mamy komplet.
        • taki-sobie-nick Re: Groza demografii 14.07.25, 22:03
          Wciąż mało?

Tak, zawsze i wciąż mało. Bo milej zrzucać na państwo niż przyznać się, że to nam się nie chce.

Gdyby państwo zrobiło program "Dom z ogrodem, samochód i jacht za darmo plus 800 plus i powyższe", też by się okazało, że za mało.
        • infinitypool Re: Groza demografii 17.07.25, 17:14
          palacinka2020 napisała:

> A jak ma bardziej pomagać matkom? W Polsce dostajesz zasiłek 800zl, na małe dzi
          > ecko kapitał opiekuńczy, prawie darmowe żłobki i przedszkola, 1500zl zasiłku na
          > opłacenia żłobka (który często jest tańszy), do 60 dni zwolnienie na choroby d
          > ziecka, 2 dni urlopu na dziecko zdrowe, darmowe leczenie szpitalne. Wciąż mało?

Przecież ona.pisze o.Hiszpanii
      • paskudek1 Re: Groza demografii 06.06.25, 05:42
        A ty ile masz dzieci szafkanocna?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Groza demografii 06.06.25, 07:00
        Według statystyk najgorsza w Europie jest na Litwie, a Polska jest na drugim miejscu.
      • natalyaxx Re: Groza demografii 06.06.25, 14:25
        Nie mam dzieci i mieć nie będę i żadne 5000 plus by mnie na to nie namówiło. Tak jak piszesz, żyje mi się dobrze, komfortowo, uwielbiam dbać o siebie i nie lubię dużej odpowiedzialnosci, po co mi to? 18 lat dbania o takie dziecko, wychowywania, zatracasz wtedy mniej lub bardziej siebie, instynku nie poczułam, więc się w to nie pcham.
    • marianna1960 Re: Groza demografii 06.06.25, 05:46
      Teraz jest nowy model rodziny 2+psiecko. takie czasy
      • simply_z Re: Groza demografii 07.06.25, 23:54
        A ile masz dzieci marianko? zero co nie?big_grin
      • kamin Re: Groza demografii 15.07.25, 12:57
        Ja wszystko rozumiem, ale pies (w mieście, nie podwórkowy burek) to też olbrzymi nakład obowiązków, czasu i zasobów. Wręcz chwilami wiekszy niż dziecko, bo jego samodzielność nie rośnie w czasie. O ile 8-10 latka wyślesz samego na okoliczny plac zabaw, to 10 letni pies wymaga takiego samego nadzoru jak pies dwuletni.
        A jednak ludzie decydują się na posiadanie psa (lub kliku), równocześnie obawiając się posiadania dziecka.
    • sunflowerin Re: Groza demografii 06.06.25, 09:13
      Polowa moich kuzynow nie ma dzieci. 2 nie moze ich miec, 2 z wyboru woli psy (tutaj Kanada).
      Ja nie wierze gosciowi od demografii, ktory mowi ze Polki chca rodzic:
      www.empik.com/demografia-jest-przyszloscia-czy-polska-ma-szanse-odwrocic-negatywne-trendy-mateusz-lakomy,p1467378576,ksiazka-p?utm_source=chatgpt.com#ReviewsBox

Sam dzieci nie ma i nie bedzie mial bo mieszka w domu Opus Dei z facetami, gdzie mu mile panie piora, gotuja i sprzataja. To jest jego wybor, ale w Polsce naprawde sa niezle warunki do rodzenia poza mieszkaniowka i slaba elastycznoscia pracy.
      Trend malej dzietnosci jest swiatowy, wiec nie demonizowalabym Polek.
      • iwoniaw Re: Groza demografii 06.06.25, 09:29
        Ja nie wierze gosciowi od demografii, ktory mowi ze Polki chca rodzic

Tak naprawde to nie ma znaczenia - ten pociąg już odjechał, wystarczy popatrzec na liczbe kobiet ponizej 40 r.z. i porownac z liczba tych 40+
        www.populationpyramid.net/pl/polska/2025/
        • abidja Re: Groza demografii 06.06.25, 10:49
          Ten gosc od demografi to facet? Jesli tak to on od urodzenia wie czego chca kobiety. Jakie tam badania. On ma penisa i on lepiej wie od kobiet czego chca,jakie sa, co mysla i w ogole.
          • veryvery Re: Groza demografii 06.06.25, 17:13
            Sporo siedzę na twitterze i jeśli ktoś, m.in ten Łakomy rzuci twitta na temat niskiej dzietności to 98% komentujących to faceci, debatują z czego to wynika, kto/co winne, jak temu zaradzić itd. Mam przeczucie że kobiety jakoś tak instynktownie się w tych wątkach nie wypowiadają żeby uniknąć różnych uszczypliwości bo oczywiście prawacka mizoginistyczna agenda też się pojawia
            • borsuczyca.klusek Re: Groza demografii 06.06.25, 17:20
              Uszczypliwości to jest bardzo duży eufemizm w tym przypadku
              • iwoniaw Re: Groza demografii 06.06.25, 17:29
                Jednocześnie jak takiego "znawcę" z patentem na problemy demograficzne zapytać, gdzie jest jego piątka potomstwa, to się zazwyczaj okazuje, że to zupelnie inna sytuacja, oczywiście 😃
            • tanebo0001 Re: Groza demografii 07.06.25, 08:46
              A to może być błąd. Jak obserwują manosferę, głównie na youtube to większość biadoli że kobiety ich nie chcą. Ale brakuje argumentów kobiet. One się nie przebijają.
              • runny.babbit Re: Groza demografii 07.06.25, 12:48
                tanebo0001 napisał:

> A to może być błąd. Jak obserwują manosferę, głównie na youtube to większość bi
                > adoli że kobiety ich nie chcą. Ale brakuje argumentów kobiet. One się nie przeb
                > ijają.

I nie przebiją się, bo rozmowa z takimi ludźmi to jak gadanie do ściany. Ty podajesz argumenty, statystyki, dane, a oni i tak wiedzą lepiej i nic ich nie przekona.
              • vivi86 Re: Groza demografii 07.06.25, 23:26
                Manosferw chce kobiety e domu i bombelków tylko ta kobieta ma się sama utrzymać w postaci dokładania siw do rachunków 50/50, a praca zawodowa to cyt kot wino I samotność.

Tylko skąd kobieta ma wziąć pieniądze na to dokładanie się skoro men z manosferyvnie będzie jej jak deklaruje trzymywać? Mało jest rentgenowski, a jeszcze mniej ludzi zostaje mini w wieku prokreacyjnym.
                • tanebo0001 Re: Groza demografii 08.06.25, 07:28
                  Owszem. Ale trzeba tych idiotów uświadomić...
                • vivi86 Re: Groza demografii 08.06.25, 08:08
                  Rentierów*
            • runny.babbit Re: Groza demografii 07.06.25, 12:47
              Oczywiście, generalnie w tych kręgach to kobiety są winne całemu złu świata, nic dziwnego że nie chcą brać udziału w takich "dyskusjach".
              • waleria_bb Re: Groza demografii 07.06.25, 13:36
                Szczególnie, że dyskusja może pójść w stronę: wolisz skakać na karuzeli (ich ulubiony zwrot), a potem dojdziesz do ściany i będziesz ryczeć. Nie wiem, po co kobiety miałyby się produkować, przedstawiać argumenty, jak i tak spotkają się z pogardą i prostactwem. Jak tak Tanebo obserwujesz manosferę, to zapewne widzisz też, że tam nie brakuje postaw skrajnych i zwyczajnie wstrętnego traktowania kobiet.
                • runny.babbit Re: Groza demografii 07.06.25, 15:09
                  Oczywiście. Oni zawsze wiedzą lepiej co kobiety chcą i robią. " Nie, mężczyzna nie musi mieć 185 cm wzrostu by być wartościowy", " nie, nie wszystkie kobiety lecą na pieniądze " - w odpowiedzi słyszysz tylko, że kłamiesz, guzik się znasz etc Byłoby to bardzo śmieszne, gdyby nie było tak żałosne.
                • abidja Re: Groza demografii 07.06.25, 15:58
                  I ostatnio ich tekst,ze beda mieli roboty kobiety ( oczywiscie zdjecie dla zobrazowania, robocica z duzym piersiami ) I bedziemy zalowac. Dopiero wtedy zrozumiemy ILE stracilysmy.
                  • jowita771 Re: Groza demografii 08.06.25, 08:56
                    Niech już incele mają te roboty, bo pomysły z gatunku "prawo do seksu" są mocno niepokojące.
                    • runny.babbit Re: Groza demografii 08.06.25, 10:11
                      jowita771 napisał:

> Niech już incele mają te roboty, bo pomysły z gatunku "prawo do seksu" są mocno
                      > niepokojące.
                      >
                      Roboty nie pomogą, bo tak naprawdę im nie chodzi o seks, tylko żeby się odegrać na kobietach za wymyślone krzywdy.
                • tanebo0001 Re: Groza demografii 07.06.25, 23:19
                  Bo wy hipergamiczne jesteście...
    • natalyaxx Re: Groza demografii 06.06.25, 14:23
      U mnie odwrotnie, ja zero bo nie chcę, a wszyscy znajomi i rodzina albo 1 albo 2.
    • cegehana Re: Groza demografii 06.06.25, 17:25
      Dlaczego "groza"? To dość neutralne zjawisko, co mnie obchodzi, że kuzynka i brat obcej baby z netu nie ma dzieci. Dzieci to nie produkty z fabryki, a rodzina to nie maszyna, której wartość wskazuje wydajność.
      • taki-sobie-nick Re: Groza demografii 14.07.25, 22:03
        cegehana napisała:

> Dlaczego "groza"? To dość neutralne zjawisko

O reprodukcji prostej słyszała?
    • ritual2019 Re: Groza demografii 06.06.25, 17:31
      A u Was jak z dzietnoscią?

Mam dwoje, siostra tez ma dwoje. W rodzinie sa dzieci. Moja corka 22 jej partner 25, chca miec dzieci, corka wlasnie skonczyla studia, oszczedzaja na deposit na dom. Od tego przeciez musza zaczac. Maja swietne perspektywy wiec jest dobrze. Powiedzialam corce ze jej rozwoj zawodowy jest bardzo wazny, teraz jest czas, ale jesli chce miec dzieci zeby nie odwlekala decyzji zbyt dlugo.
    • fogito Re: Groza demografii 07.06.25, 08:22
      To akurat cieszy w twoim przypadku.
    • kewa.90 Re: Groza demografii 07.06.25, 08:32
      Mam jedno.
      I o jedno za dużo.
      I jednych to dziwne, bo sama mam aż pięcioro rodzeństwa.
      • kewa.90 Re: Groza demografii 07.06.25, 08:33
        Dla*
        A z mojego rodzeństwa: siostra ma dwoje, brat też dwoje. Pozostali - żadnych dzieci nie mają.
    • midge_m Re: Groza demografii 07.06.25, 12:52
      Nie chcą a może są świadomi kosztów i zerowej pomocy od państwa?
      • sunflowerin Re: Groza demografii 16.07.25, 22:22
        Zerowa pomoc w Polsce?
        Ja mam 3 dzieci, mieszkam w UK. Kazde przedszkole kosztowalo mnie 1300 funtow miesiecznie. Nie mam zadnego dodatku/benefitu na dziecko. W kazdej ciazy pracowalam do samgo konca. Moje globalne korpo bylo laskawe i zaplacilo mi za 6 miesiecy macierzynskiego. To jest nic w porownaniu z polskimi realiami. Doplaty do zlobkow, przedszkoli, zasilki dla dzieci co miesiac.... Kuzynka pracuje w ZUSie, jak tylko potwierdzila ciaze powiedziala szefowej a ta do niej kiedy idzie na L4?
    • wapaha Re: Groza demografii 07.06.25, 15:03
      Mam 3
      Każde z nich chce mieć potomstwo -2-3 szt
      • simply_z Re: Groza demografii 07.06.25, 23:55
        Pożyjemy zobaczymy...moi rodzice też chcieli ehm gromadkę wnuków.
        • wapaha Re: Groza demografii 08.06.25, 11:49
          simply_z napisała:

> Pożyjemy zobaczymy...moi rodzice też chcieli ehm gromadkę wnuków.
          >
          Ale co ma znaczyc twój wpis ?
          Że w życiu różnie się układa?
    • bene_gesserit Re: Groza demografii 08.06.25, 08:59
      Ale ze co, pińćset plus nie pomogło? Wielkie zdziwienie.
    • eglantine Re: Groza demografii 08.06.25, 11:02
      Na osiem par w mojej najbliższej rodzinie (rodzeństwo i kuzynostwo) wyglada to tak:
      1 para - trojka dzieci
      3 pary - po dwójce
      1 para - jedynak
      3 pary - 0 dzieci

Bilans - na 8 par (roczniki od 78 do 86) 10 dzieci. Trochę ponad 1 dziecko na parę (1,25) , czyli nawet trochę lepiej niż oficjalny współczynnikiem dzietności dla Polski w ubiegłym roku - 1,11.
      W 2025 ma być podobno 1,03.
      • wyprawa32768 Re: Groza demografii 16.07.25, 09:44
        wygodnictwo, przy okazji sprawdź poziom życia tej jednej pary z 3 , oraz porównaj z poziomem życia pozostałych wygodnickich i leniwych par.
    • amelti Re: Groza demografii 14.07.25, 22:09
      U nas trojka, gdyby nie wzgledy medyczne moglabym miec 4.

W najblizszej rodzinie wszyscy troje dzieci, kuzynka 2.

Na naszej ulicy sasiedzi: 2,4,3,3,3,2
      Pare domow dalej 4, dalej nie wiem.

Wsrod przyjaciol wiekszosc dwoje, trzy pary troje.

Aha, w wiekszosci ateisci badz chodzacy do kosciola w swieta zeby nie bylo ze jakas katolicka bańka wink

Otaczam sie chyba wielodzietnymi rodzinami. Znam jedna osobe bezdzietną, nie z wyboru, niestety nie udalo sie zajsc. Pary z jedynakami jakie znam pozostaly na jedym dziecku bo mialo problemy. Chcieli pierwotnie wiecej.
      Ale jak tak mysle to dziaciakow jest wokol mnostwo. Duze miasto. Ale statystycznie jest zle, mam tego swiadomosc.
      • infinitypool Re: Groza demografii 15.07.25, 10:22
        Bardzo fajnie. U mnie w bance prywatnej tez dominuje 2 lub 3 dzieci.
        Natomiast obserwuje starzejących się bezdzietnych w pracy i tu już nie jest kolorowo jak wkracza starosc, rodzice umierają. Tu już bez mlodszych pokoleń robi się smutno
        • bmtm Re: Groza demografii 15.07.25, 10:48
          mieszkasz w mieście? jak dużym?
        • simply_z Re: Groza demografii 15.07.25, 19:19
          A ze te mlodsze pokolenia w czyms by im pomogly...?
      • bmtm Re: Groza demografii 15.07.25, 10:47
        Nie wiem w jakim regionie Polski mieszkasz (zapewne jednak na wsi- Małopolska? Warmińsko-Mazurskie?), ale na pewno nie jest to duże miasto.
        • infinitypool Re: Groza demografii 15.07.25, 14:44
          Mieszkam w zachodniej części Niemiec w bardzo silnym gospodarczo i zurbanizowanym regionie
          • simply_z Re: Groza demografii 15.07.25, 19:19
            Ale z kim? Z rodzicami?
          • bmtm Re: Groza demografii 16.07.25, 11:10
            I pewnie sporo imigrantów masz w okolicy. Dzietność wśród imigrantów zawsze jest wyższa niż wśród autochtonów.
            • infinitypool Re: Groza demografii 17.07.25, 17:19
              Mieszkam na typowym podmiejskim osiedlu nowych domów i tu są praktycznie tylko rodziny. Nie ma akurat tutaj imigrantow.
              Ale ogólny trend jest - zgadzam się- coraz mniej dzieci.
    • wyprawa32768 Re: Groza demografii 15.07.25, 14:26
      I wygodniccy małodzietni leniwce narzekają na dzietność - hahaha! Bo sobie myślą że na ich emerytury niech pracują dzieci innych, takich frajerów, tylko że ci inni też chcą się wygodnicko polenić, i dzieci brak.
      • simply_z Re: Groza demografii 15.07.25, 19:16
        A ile masz dzieci?
    • jakornelia12345 Re: Groza demografii 15.07.25, 21:48
      Proponuję, aby najpierw sam Jego Ekscelencja PrezesPan pokazał swoją progeniturę. W jego wieku to już prawnuczęta powinny być na stanie. Z jego konserwatywnymi katolickimi poglądami, to tych prawnucząt powinno być minimum kilkanaście, a, jeżeliby przekazał swojej progeniturze wartości, które sprzedaje oficjalnie, to liczba tych prawnucząt powinna iść w dziesiątki.
      PrezesPan nie ma progenitury? Dlaczegoż, ach dlaczegoż? Takie cudowne geny zmarnowane. What a shame.
    • kafana Re: Groza demografii 16.07.25, 21:39
      Tak samo. My kolo 40 większość po 1 dziecku i koniec max 2 kilka osób bezdzietnych z w wyboru. Brat 34 lata duża paczka. Tylko jedni mają dzieci akurat bliźniaki się trafiły.
    • 2martel Re: Groza demografii 17.07.25, 11:52
      Ziemia jest przeludniona i Polska też jest mocno przeludniona. Mniej dzieciorów to zysk ekologiczny, mniej śmieci, mniej wrzasku, mniejszy tłok na ulicach, mniej asfaltu, mniej betonu, potrzebna mniejsza ilość mieszkań, mniej plastiku, itd.
      Mniejsza ilość rodzących się dziciorów to wspaniała wiadomość i większa wolność dla ludzi. Przecież kobiety to nie są tylko inkubatory a faceci nie są tylko dawcami nasienia. Tak trzymać.
      • bartello_osi Re: Groza demografii 17.07.25, 15:48
        To nie tak. Nie będzie mniej ludzi, tylko napłyną inne geny z innych kontynentów i wypełnią luki demograficzne.
    • bartello_osi Re: Groza demografii 17.07.25, 15:47
      Cóż, dziadkowie 8 dzieci, rodzice 4 dzieci, rodzeństwo po 1 albo wcale.
      • 2martel Re: Groza demografii 17.07.25, 18:13
        bartello_osi napisał(a):

> Cóż, dziadkowie 8 dzieci, rodzice 4 dzieci, rodzeństwo po 1 albo wcale.

I gitara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka