alfa36 08.06.25, 10:15 Makijaż dojrzałej kobiety, żeby odmłodzić ją, powinien być inny niż dla młodej dziewczyny? Na co dzień nie maluję sie, na okazję maluje mnie makijażystka, ale mam wrażenie, że od lat identycznie, a z wiekiem mam efekt maski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 10:20 Skóra sie zmienia z wiekiem i dlatego nalezy uzywac srodkow odpowiednich do swojego typu skory. Np nie robi sie baking pod oczyma z wiekiem bo dobrze to nie wyglada. W ogole puder uzywa sie sladowo z wiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:01 Ty jestes facetem, prawda? Wiec nie dziwota ze nie masz pojecia o temacie. Nie jednemu psu burek Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 10:59 Podoba mi się ten odświeżony na forum przez Lolo kawałek Laid Back, dlatego wzięłam z niego cytat 'Sagabona.. ' Odpowiedz Link Zgłoś
grazyny Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 23:13 krwawy.lolo napisał: > baking man is baking bread ... A ten, jak zwykle na siłę próbuje być śmieszny. Dygresja prosto z 🍑. Myślałeś kiedyś, żeby się po prostu nie odzywać? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 10:21 > Makijaż dojrzałej kobiety, żeby odmłodzić ją, powinien być inny niż dla młodej dziewczyny Tak Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 10:25 Lekki krem bb ( zadne podkłady) jasne cienie , brak mocnej kreski, tusz do rzesz i koniecznie roz. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 10:37 Brwi tez powinny byc lekko zaznaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:04 Podklady sa rozne. Wcale niekoniecznie jasne cienie i brak mocnej kreski - kwestia tego co danej osobie pasuje. To sie testuje na osobie. Mam kolezanke ktora wyglada jak z pod latarni w jakichkolwiek kolorach innych niz beze i brzoskwinie. A mam taka ktora moze sobie polozyc i smoky eye i wyglada swietnie. Obie po 50tce. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 10:23 Sensownej porady nie uzyskasz, bo rasowa ematka nawet jak ma przekroczoną 80 to i tak chcąc kupić wódkę musi pokazywać dowód osobisty, bo ekspedientka bierze ją za nastolatkę. A serio - tak, makijaż powinien się zmieniać "z wiekiem". Bo z wiekiem zmienia się twarz, pojawiają się zmarszczki mimiczne (oczywiście ematka nie miewa zmarszczek!), pogłębiają się bruzdy (oczywiście ematka nie miewa bruzd), zmienia się cera, niektórym "opada" owal twarzy, innym zapadają się policzki itd. Kolejną kwestią jest też to, że często zmienia się koloryt - włosy, cera, nawet usta są zwykle "mniej czerwone". Więc te odcienie, które super grały jak miało się lat 25 w ćwierć wieku później mogą być nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 11:19 Powinien być według mnie lżejszy. Ja raczej się nie maluję, minimalnie, ale stosowałam podkład kiedyś, teraz już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:54 ekstereso napisała: > Powinien być według mnie lżejszy. A u mnie całkiem odwrotnie - im jestem starsza tym facjata mocniej wymalowana🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:04 majenkirr napisała: > A u mnie całkiem odwrotnie - im jestem starsza tym facjata mocniej wymalowana🙃 A jesteś 50 plus? Bo to czasem bywa tak, wczoraj super dooper women, a dziś karykatura jockera. Gorzej, jak przegapi się ten moment. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:27 54 i może już przegapiłam i jestem jockerem, ale najważniejsze, żebym to ja była zadowolona. Jak bylam dzieckiem to po naszym osiedlu chodziła starsza pani: mocny niebieski cień, czerwone usta i wielki kapelusz. Moja mama mówiła na nią "stara wariatka":/. Faktycznie odstawała od otoczenia, ale była mila do wszystkich i zawsze uśmiechnięta. I już wtedy myślałam, ze to może jednak stara wariatka wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 18:44 majenkirr napisała: Faktycznie odstawała od otoczenia, ale była mila do wszystkich i zawsze uś > miechnięta. I już wtedy myślałam, ze to może jednak stara wariatka wie co robi. > Owszem, ale 54 lata to nie jest jeszcze starsza pani. Z mocnym makijażem w TWOIM wieku nie wyglądasz jeszcze jak wariatka, w sensie niedopasowana, szalona staruszka, a raczej jak desperatka, która nie zauważyła, że zaczęła się starzeć. Po 70 są inne reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 19:07 A tu jest mowa o makijażu 50+, a nie 70+.... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 20:14 Dlatego nie wiem, dlaczego ktoś podaje przykład osiedlowej "starszej pani". Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 10:02 Ja np. po pięćdziesiątce zaczęłam używać mocnej czerwonej pomadki w idealnie dobranym odcieniu i wygląda to absolutnie genialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:57 Prawda, Staniszkis i jej czerwień ust. Nie komplet pańciowaty jak torebka i buty pod kolor Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 11:20 Jeśli nie malujesz się to nie jesteś praktykujaca, sprawna w wyborze kosmetyków kolorowych i i ch nakładaniu. Mowicie o kresce na dole powieki czy górnej? Na górnej nawet osoby młode mogą wyglądać niedobrze jeśli oko nie ma dobrego kształtu do kreski. W ogóle to kreski trzeba umieć dobrać i trenować, obserwowac co komu pasuje. Wtedy można wykonać u siebie. Mnie chyba tylko raz zachwyciła kreska u dziewczyny pracującej w hm. To była sztuka Dolna powieka wymaga podkreślenia ale lepszy efekt uzyska się pędzelkiem i cieniem. Tylko nie każdy cień do tego się nadaje bo może obsypywac się, trzeba kontrolować makijaż. Pudry sypkie to kolor banana ryż a to dopiero maska. Trzeba zrobić cały makijaż by nie mieć maski. Jsxt też puder sypki różowy ale trzeba poszukać. Osobiście nie lubię tych pierwszych di malowania na codzień bo muszę też położyć coś na policzki żeby nie było patelni a to wyklucza szybki i oszczędny makijaż🙆 Zalotka jest też moim najlepszym przyjacielem bo bez wysiłku podkręca rzęsy Kredka do ust w zależności od okoliczności też konieczna bo z wiekiem usta rozmywaja się Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:34 mandre_polo napisał(a): > Dolna powieka wymaga podkreślenia Wszystko zależy od kształtu oka i powieki, a także intensywności makijażu jaki chcemy osiągnąć. Nie zawsze i nie każda powieka wymaga podkreślenia. > Pudry sypkie to kolor banana ryż a to dopiero maska. Trzeba zrobić cały makijaż > by nie mieć maski. Jsxt też puder sypki różowy ale trzeba poszukać. Osobiście > nie lubię tych pierwszych di malowania na codzień bo muszę też położyć coś na p > oliczki żeby nie było patelni a to wyklucza szybki i oszczędny makijaż🙆 Nie, nie wyklucza. Dwukrotne delikatne machnięcie, czy wklepanie palcami różu (ja niekiedy używam do tego tej samej szminki którą mam na ustach) policzków wcale nie zabiera czasu. I nie każdemu pasuje puder w kolorze różowym. Są też neutralne kolorystycznie, takie które nie bielą. Poza tym pudru używa się minimalnie. > Kredka do ust też konieczna bo z wiekiem usta rozmywaja się W makijażu codziennym wystarczy błyszczyk lub dobry balsam lekko koloryzujący. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:17 Moje usta znikają i wolę na codzień obrysować naturalnym kolorem plus błyszczyk czy inny kolor neutralny. Nawet śmieci wynoszę mając usta pociągnięte Róż mam w wielu odcieniach i konsystencjach. Mam jasne włosy i nie ma ambicji i urydy azjatki by kłaść na codzień puder sypki w kolorze mąki a od podkładu nawilżający którego używam wymaga matowienie w ciągu dnia. W ogóle to nie lubię świecących twarzy u kobiet i mężczyzn. Zanikła potrzeba dprowadzania się do ładu w toalecie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:23 mandre_polo napisał(a): W ogóle to nie lubię św > iecących twarzy u kobiet i mężczyzn. Ale jakie świecące? Moja twarz produkuje z wiekiem tak mało sebum, że nakładając bardzo tłusty krem wieczorem budzę się rano całkowicie matowa. Winny jest pewnie też retinol, bo on sprawia, że tego sebum jest jeszcze mniej, ale ma inne zalety, dla których nie chcę z niego rezygnować. Dlatego dla mnie krem robiący glow na policzkach jest ważny, a róż mineralny majtnę tylko pędzelkiem. By nie było plam kolor nie może być za ciemny, najlepiej w kolorze naturalnego rumieńca, bo chodzi o ożywienie twarzy, a nie malunek do zdjęcia na insta. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:32 Uwierz mi że o ile nie jesteśmy na działce to patrzenie na twarz po iluś godzinach po zrobieniu makijażu samym podkładem bądź bez niego wygląda odpychająco. Można się tego pozbyć idąc do łazienki odświeżyć się przez przyłożenie chusteczke do twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:46 mandre_polo napisał(a): > Uwierz mi że o ile nie jesteśmy na działce to patrzenie na twarz po iluś godzin > ach po zrobieniu makijażu samym podkładem bądź bez niego wygląda odpychająco. Ja ci wierzę, ale wtedy chyba lepiej zrezygnować z podkładu, albo użyć czegoś innego, bo masz źle dobrany do cery. W ogóle jestem zdania i nie wiem dlaczego doszłam do tego tak późno, że skóra często nie potrzebuje w ogóle podkładu. Ok, do makijażu wieczornego, bo wtedy jest inne światło, ale na co dzień rezygnacja z podkładu wygląda lepiej, zwłaszcza po wielu godzinach. I ty jesteś pewnie jeszcze młodsza, bo starsze kobiety, znaczy 50 plus, mają rzadziej tłuste cery, a włażący po kilku godzinach w każdą zmarszczkę pudrowo- matujący podkład wygląda tragicznie. Widzę na wielu kobietach i mam ochotę po prostu je umyć, nakremować i nałożyć placem róż w kremie, by wyglądały jak te seniorki u mnie w szatni po basenie - świeżo i promieniująco. Na ciemne plamy lepiej kupić retinol i witaminę C, bo tego i tak nie da się zatuszować a tylko zaklajstrować, co wygląda jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 18:31 snake, a znasz to ? może by ci podpasowało ? ja jestem zachwycona, jest ze mną bardzo kompatybilne Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 18:53 wapaha napisała: > snake, a znasz to ? może by ci podpasowało ? > ja jestem zachwycona, Nie znam, ale mieli promocję mojego mineralnego HejOrganic, a że jestem zadowolona, to nakupiłam tego po korek. Plus to co miałam w szafie, jestem zabezpieczona co najmniej do jesieni. Do tego moja skóra reaguje ostatnio bardzo kapryśnie na witaminę C. A że używam retinolu, to wolę nie ryzykować. Zauważyłam też, że ostatnio firmy wyrzucają ciągle coś nowego na rynek, zanim zdążę zużyć zapasy, to pewnie pokaże się coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 18:56 ja mineralny uzywam głównie zimą ( jako podkład) i gdy mam być dłużej na słońcu/w wodzie na słońcu ten "glow" jest fajny bo daje glow, nawet moje potomkinie chwalą, że dobrze wygląda (ja nie używam retinolu, może dlateg tej C nie zauważam) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 19:26 wapaha napisała: > ja mineralny uzywam głównie zimą ( jako podkład) i gdy mam być dłużej na słońcu > /w wodzie na słońcu > ten "glow" jest fajny bo daje glow, nawet moje potomkinie chwalą, że dobrze wyg > ląda > > (ja nie używam retinolu, może dlateg tej C nie zauważam) To może być osobnicze, bo retinol mam 1% i znoszę go dobrze. Jak tylko próbuję wprowadzić witaminę C w dniach gdy nie używam retinolu, to przez następnych kilka dni mam podrażnioną twarz. A co do mineralnych filtrów, to te HejOgranic praktycznie nie bielą, więc to są kremy nadające się na co dzień. Lekki mineralny glow robią mimo tego, dlatego lubię mineralne kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 19:38 a daj link tego HejOrganic ja używam tego i on nie bieli tylko daje lekki kolor ( są też inne odcienie) najbardziej pasuje mi w nim to, że nie spływa z potem/wodą Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 19:49 wapaha napisała: > ja używam tego i on nie bieli tylko daje lekki kolor ( są też inne odcienie) Bielenie przykryli kolorem. Ale teraz są lepsze: Hej Organic Daily Sun Fluid SPF 50 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 19:12 Do mnie dotarł Hejorganic 50 - chyba będzie moim głównym filtrem, jestem bardzo zadowolona. Na wszelki wypadek poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i też kupię zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 15.06.25, 19:26 snakelilith napisała: > wapaha napisała: > > > snake, a znasz to ? może by ci podpasowało ? > > ja jestem zachwycona, > > Nie znam, Nie kupuj tego, chyba, ze masz pomarańczową skórę, to ci się wtopi kolorystycznie W jakims innym wątku wklejałam kiedyś zdjęcie mojego przedramienia posmarowanego tym "cudem"....Efekt straszny... Mój egzemplarz kuopiony w Polsce, może na Niemcy robią inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 08:46 kurt.wallander napisała: > > Nie kupuj tego, chyba, ze masz pomarańczową skórę, to ci się wtopi kolorystyczn > ie W jakims innym wątku wklejałam kiedyś zdjęcie mojego przedramienia posma > rowanego tym "cudem"....Efekt straszny... > > Mój egzemplarz kuopiony w Polsce, może na Niemcy robią inaczej... mój też kupiony w Polsce. A raczej moje, bo jedną tubkę już wykończyłam, ten "cud" nie służy do smarowania ramion , na twarzy wyglądał u ciebie tak samo ? niżej moja "pomarańczowa"skóra posmarowana tym "cudem" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 12:47 wapaha napisała: > niżej moja "pomarańczowa"skóra posmarowana tym "cudem" On u ciebie wygląda ciemno. Dla mnie na pewno za ciemno. Ale to nie gra roli, bo ja po wielu próbach kupienia czegoś, co jest już koloryzowane zrezygnowałam. Jak chciałam sobie skoloryzować bielący krem, to nakładałam na górę drugą warstwę zmieszaną z odrobiną ciut ciemniejszego niż zwykle podkładu mineralnego. Specjalnie sobie taki kupiłam i on był dobry dla każdego takiego kremu. Ale te nowe mineralne kremy już nie bielą. Na zdjęciu niżej miejsce na dolnym przedramieniu z HejOrganic SPF 50 zakreśliłam jasno -beżową kredką do wodnej linii oczu. Moim zdaniem filtr widać tylko w pewnym świetle lekką, jakby perłową poświatę. To na twarzy i mojej jasnej skórze wygląda dobrze. Przy okazji widać, że mam lekko zielonkawe żyły. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 17:17 snakelilith napisała: > > On u ciebie wygląda ciemno. Dla mnie na pewno za ciemno. ja po prostu mam troszkę ciemniejsza niż ty karnację > Ale te nowe mineralne kremy już nie bielą. Na zdjęciu niżej miejsce na dolnym p > rzedramieniu z HejOrganic SPF 50 zakreśliłam jasno -beżową kredką do wodnej li > nii oczu. Moim zdaniem filtr widać tylko w pewnym świetle lekką, jakby perłową > poświatę. To na twarzy i mojej jasnej skórze wygląda dobrze. Przy okazji widać, > że mam lekko zielonkawe żyły. zdecydowanie mamy inny kolor cery niżej ja z mineralnym spf50 ( nude) oraz z największym kitem z firmy bioliq ( a markę lubię bardzo), który wykorzystałam jako makijaż na haloween. momentami przybierał fioletowy odcień Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 17:25 Zdjęcia trochę zawsze przekłamują. Ramiona masz na przykład jasne, więc trudno powiedzieć czy mamy aż tak inne kolory skóry. W każdym razie, chyba tylko ten nude wchodziłby u mnie w grę, ale na razie nie potrzebuję. Dobrze mieć jednak listę alternatyw, bo czasem przestają coś produkować i całe szukanie zaczyna się od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 17:27 no fakt, zdjęcie to zdjęcie- ale jasnej skóry raczej nie mam, może po prostu wiecej światła tam padło ( mega słoneczny dzień) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 21:45 wapaha napisała: > mój też kupiony w Polsce. A raczej moje, bo jedną tubkę już wykończyłam, > ten "cud" nie służy do smarowania ramion , na twarzy wyglądał u ciebie tak sa > mo ? Tak, byłam pomarańczowa. Z oczywistych względów wolałam na forum pokazać przedramię niż twarz Poza tym, myslałam, ze zużyję do ciała, skoro na twarz się nie nadaje, ale nie... > niżej moja "pomarańczowa"skóra posmarowana tym "cudem" No dla mnie wygląda pomarańczowo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 22:14 kurt.wallander napisała: > No dla mnie wygląda pomarańczowo. Pomarańczowy efekt robią podkłady/kosmetyki, które są po pierwsze za ciemne, a po drugie mają za dużo czerwonych pigmentów. Szczególnie źle będą wyglądać na osobach, które skórę mają jasną i w kierunku żółtawym albo oliwkowym, bo te mają mało czerwonych pigmentów w skórze. Koloryzowane filtry, a pamiętam mój La Roche Posay, są zwykle ciemne, bo jednak przyjmuje się, że ludzie używają ich do opalania i ton jest zwykle taki opalono ceglany względnie brudno beżowy. W każdym razie, mi nigdy nie udało się dopasować koloru, a najbardziej pasowała mi chyba (nieistniejąca już) Lavera, która było waniliowo żółta. Przy cienkiej warstwie uszło solo, przy grubszej trzeba było na górę kroplę podkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 17.06.25, 00:13 Juice Beauty ma różne odcienie ale trudny do zdobycia w PL/Europie (kiedyś był) juicebeauty.com/products/stem-cellular-cc-cream?variant=7686822920228 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 08:52 To ma trzy odcienie - sand, nude I beige. Beż wygląda na najbardziej pomarańczowy, może ten miałaś? Pozostałe nie wydają się pomaranczowe Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 17:06 szarmszejk123 napisał(a): > To ma trzy odcienie - sand, nude I beige. Beż wygląda na najbardziej pomarańczo > wy, może ten miałaś? > Pozostałe nie wydają się pomaranczowe szarm, ten "daily glow" nie ma kolorów Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 21:49 szarmszejk123 napisał(a): > To ma trzy odcienie - sand, nude I beige. Beż wygląda na najbardziej pomarańczo > wy, może ten miałaś? > Pozostałe nie wydają się pomaranczowe Zgubiłam się - o czym piszesz? ten Garnier, który odradzam, ma jeden odcień. Zresztą, polecana przez wapahę Neutrea u mnie też się nie sprawdziła. Takich koloryzowanych SPF-ów nie da się uzyć w odpowiedniej ilości. Albo cieniutko i wtedy nie spełniają swojej roli, albo grubo i wtedy są mocno widoczne. Miałam jeden koloryzowany, który wyglądał w miarę ok, ale i tak wolę niebarwione. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:21 Dolna linie mam jasna więc chodzi tylko o muśnięcie by nadać kształt. Czarna kredkę jak już kładę to na linie wodna górnej powieki, też nie na całą oczywiście. Makijaż jest ale go nie widać, taki lubię Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 18:48 "Pudry sypkie to kolor banana ryż a to dopiero maska." A skąd wytrzasnełas taki pomysł ? Chyba za wielu pudrów nie widziałaś w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:51 No wlasnie, a Banana to w ogole kolor pusfu dla kobiet z oliwkowa skora, a nie bialasek. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 14:26 Mówisz że sypkie są w wielu odcieniach? W moich sklepach tak jak napisałam muszę szukać i nie ma wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Makijaż 50 plus 16.06.25, 08:29 Pewnie że w wielu.W każdym razie w Polsce tak jest, kupuje często polskie pudry i jest wybór. Skoro w sklepach lokalnie nie ma,to zostaje internet 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 17.06.25, 22:41 Żartujesz? Puder kupować bez sprawdzenia koloru - never. Wychodzi że makijaż to kicz a dobrym guście leży medycyna estetyczna🙆 Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 12:52 Zupełnie inaczej się maluję niż 30 lat temu. Innych kosmetyków używam, co innego podkreślam. I rzadziej to robię. Na co dzień najczęściej: krem, troszkę korektor, puder minimalnie, róż i koloryzujący błyszczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:20 Kremu nie wchodzi w etap malowania się. Uwywamy odkad zaczyna się okres dojrzewania i następują pierwsze zmiany skórne Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:25 Mam wrażenie że makijażystki malujące na specjalne okazje skupiają się na tym by makijaż przetrwał w stanie nienaruszonym kilka dobrych godzin - stąd, zwłaszcza u nie specjalnie wprawnych i nie szkolących się makijażystek częsty efekt maski na klientkach. Makijaż dojrzałej kobiety powinien bazować na odpowiedniej pielęgnacji i moim zdaniem minimalizmie - powinno się w nim unikać przerysowania - wyraźnych krech, ostrych barw na większych powierzchniach, zbyt ciemnych szminek do ust. No i powinien odpowiadać naturalnemu kolorytowi cery i włosów. Bardziej delikatnie podkreślać atuty urody niż za wszelką cenę tuszować mankamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:57 Podpiszę się. Te makijażystki młode zresztą używają szpachli by nic się spłynęło więc te bazy fluidy zamiast dydac urody uwypuklaja zmarszczki. Ich zestaw do malowania powinien być różny w zależności od skóry i wieku klientki. W drugiej kwestii też się zgadzam że trzeba iść w stronę naturalności by nie być zombi. S Cywilna Steczkowska z super figura ma twarz jak ze złego snu by nie powiedzieć dosadniej. Niektóre kobiety też malują się jakby były na scenie a to biały dzień a nie wyjście wieczorowe. Z używaniem perfum jest identycznie - nie mają ludzie wiedzy które są na wyjścia, spotkania towarzyskie a które do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:41 Armani Luminous silk i jako korektor Ysl Touche Eclat plus puder Hourglass i mgiełka Charlotte Tilbury dla zdjęcia pudrowosci i jest piękny makeup w każdym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 13:55 Mi YSL Touche Eclat nie sluzy. W ogole jest przezroczysty i ma mala game kolorow, zwlaszcza dla bardzo jasnej skory. Ja wole Tarte Shape tape. Luminous silk jest faktycznie swietny jak i utrwalacz CT Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 23:42 Tarte Shape ciezki? No to jestes jedyna na swiecie albo nie wiesz o czym.mowisz. To jest rzadki plyn Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 00:16 princesswhitewolf napisała: > Tarte Shape ciezki? No to jestes jedyna na swiecie albo nie wiesz o czym.mowisz > . To jest rzadki plyn Nie konsystencja produktu jest znacząca, a efekt. Płynne produkty często zostawiają sztywną maskę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 00:47 Tak jak Lily lolo? To byl beton dopiero Poczytaj o Tarte Shape. Nr 1 sprzedaz na swiecie jesli chodzi o concealer Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 01:40 princesswhitewolf napisała: > > Poczytaj o Tarte Shape. Nr 1 sprzedaz na swiecie jesli chodzi o concealer Lista składników wystarczy, by wiedzieć, że to syf. Nr 1 na świecie, ha, ha, ha..... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 16:43 No to chyba inne YSL bo ten o ktorym ona mowi, w jakby pisaku Touche Eclait jest bardzo rzadki Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 09:03 Chyba zależy czy mamy cienie pod oczami, ja nie mam i Ysl jest idealny, shape tape wchodzi w zmarszczki w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:16 Zwlaszcza dla pań, które korzystają z Rosmanna, bo nie stać ich na hourglassy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 12:55 A mnie nie stac na Lamborghini i sie nie zale. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 09:02 Tak się składa, że byłam wczoraj w Rossie, tusze do rzęs L'oreala za 85zł, polecam jednak uzbierać na Hourglassy, da się i warto Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:24 A co robi tusz do rzęs za 85pln? Nie kupuję za tyle bo zalotka plus tusze za 20-40 robią świetne rzęsy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:32 Ten Hourglass o ktorym ona mowi faktycznie bardzo bardzo wydluza rzesy. Bardziej niz inne. Ale rozne L'Oreal tez sa niezle Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:14 Wydłuża to oznacza że unosi i podkręca co natura dała. Dobra zalotka robi to samo. Wcześniej robiłam lifting rzęs ale zby kosztowne i szybko odrastają Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:32 Nie nie. Ta konkretna maskara ma wlukienka ktore o ok 3 -4 mm dobudowuwuja długość Ja jeszcze nie spotkalam mascary ktora jakos wielce by zakrecala rzesy, chociaz moze moje z natury sa jakos zakrecone. Ja wiem ze sa szczoteczki niby zakrecajace ale to bujda. Kup sobie travel versje jej Hourglass i zobacz jak dziala. Ona oblednie wydluza. Dobrze tez wydluza Diorshow ale niestety tez porgrubia mocno i robia sie takie jak sztuczne rzesy a to nie je moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 13:40 to tez? www.douglas.pl/pl/p/5010868045?trac=DO_PL.01.01_Shopping.P_Shopping.Google.1053623933.134250654848.1074540.online.PM&gad_source=1&gad_campaignid=1053623933&gclid=CjwKCAjwr5_CBhBlEiwAzfwYuBVFZtdqGmSYsikjhGgJQ78DTiiE2m1yTlUM9lUYvfzoG2bQx1RGDBoCOJAQAvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:31 Ja mowie o tej drugiej " Extreme" ale ta Unlocked tez jest fajna. Oni maja dwie Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:33 Ok. Dzieki, kupie sobie, ostatnio cos nie moge trafic na swoj, nawet moje dotychczas ukubione pewniaki maza sie i rozplywaja Polecasz extreme bardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:55 No zalezy jaki chcesz efekt. Ten Unlocked wydluza ale nie pogrubia. Extreme tez pogrubia ale nie az tak jak Diorshow czyli nie ma efektu sztucznych rzes na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:56 Przedluzyc bardzo, mam gestosc ok, ale dosc krotkie Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 16:22 Mam rzęsy dobrej długości ale trzeba je unieść, zakręcić. Po zslotce jest efekt jak po liftingu. Nie skorzystam z kupna bo o co innego mi chodzi w makijażu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:22 Ale rozumiesz ze kazdy ma inaczej czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 12.06.25, 13:26 No to nie kupuj. Co mnie obchodzi xzy kupisz czy nie. 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:02 Tak, jestem 50 plus, stawiam inne priorytety: 1. Cera nie może być matowa, bo to podkreśla zmarszczki. Unikam więc mocno kryjących podkładów i pudru. Zamiast podkładu w ogóle lepszy jest krem BB (mieszam sama krem z mineralnym filtrem z odrobiną podkładu), a ewentualne "problematyczne" miejsca tuszuje się dobrze dobranym kolorystycznie kremowym korektorem. 2. Inne rozłożenie kolorów. Wcześniej w centrum były u mnie oczy - cienie, tusz, ciemniejsze kolory. Mam bardzo jasne oczy i jestem blondynką. Teraz koncentrowanie się na oczach mnie postarza. To nieprawda, że oprawa oczu musi być ciemna. To często ładnie wygląda tylko na zdjęciach, w codzienności dodaje lat i zjada kolor tęczówki. Bardzo często nie maluję oczu więc wcale, dbam tylko o to, by skóra wokół była jasna. Jeżeli tusz, to tylko brązowy i w żadnym wypadku ciemne, farbowane brwi. Przeciągam tylko płowiejące włoski szaro-brązową (taupe) kredką. By twarz nie była blada stawiam raczej na róż (w moim wypadku jasne brzoskwiniowe kolory), nie całkiem matowy, ale bez błyszczącego brokatu oraz ożywienie ust błyszczykiem. Wreszcie znalazłam taki, który jest trochę jak bardziej płynna kremowa pomadka, w kolorze moich ust, tylko ciut lepszym, w stronę koralu. Nawet w dniach kiedy się wcale nie maluję, odrobina tego koloru na ustach od razu sprawia, że twarz przestaje być blada i płaska. Nakładam palcem, by nie mieć narysowanego efektu. Podsumowując - less is more. Stawiam na zadbaną cerę, znacznie mniej produktów koloryzujących, mniej matu, więcej glow i świeże policzki/usta, za to jaśniejsze oczy. I ciągle mi dobrze w tych samych kolorach, ale wybieram bardziej stonowane. Jeden wyjątek, usta. Tu na wielkie wyjścia ciągle mogę nałożyć zarąbisty, neonowy ciepły koral, ale wszystko inne musi być jasne i praktycznie nieumalowane. Zasada, że podkreśla się albo oczy, albo usta, w tym wieku staje się ważniejsza a u dojrzalszych kobiet blade usta mocno postarzają, dlatego lepiej koncentrować się na ustach niż na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:20 Co to za błyszczyk? Pytam bo z opisu wygląda fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:30 Bardzo tani z drogerii DM - alverde NATURKOSMETIK Lipgloss Jelly Pudding. Mój kolor to 70 Coral Chic. Nie jest specjalnie trwały, ale biorę go ze sobą i nakładam co jakiś czas. Nie klei się, nie wysusza ust, jest trochę jak pielęgnująca emulsja z kolorem. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:35 Dziękuję 🙂 lubię alverde ale na błyszczyki nie patrzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:11 W przedszkolu jednego z moich dzieci była pani 50+, która robiła sobie mocny makijaż oczu, łącznie z czarną kredką. Niektóre dzieci autentycznie się jej bały, bo w ich ocenie wyglądała jak zła wiedźma. Zdecydowanie mocne kolory cieni i kredki lepiej zostawić młodym dziewczynom. Natomiast uważam, że nie warto całkowicie rezygnować z makijażu oczu, bo można sobie fajnie skorygować np. opadającą powiekę. Ważny jest umiar. Najgorsze co może być w tym wieku to grube wytatuowane brwi. Niestety wiele kobiet zrobiło sobie tę krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 18:14 No ale tez kwestia ile tej kredki. Jak aobie robi jakas gruba dluga linie to faktycznie mozr wystraszyc. Jak tylko na lini gornych rzes od 1/3 i nie za szeroko to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 18:53 Kredka zawsze dodaje surowości. Do tego zaczyna być brzydkim kontrastem do coraz bardziej rozmytej twarzy, a raczej przez namalowane kreski te zmiany zaczynają być coraz bardziej widoczne. Dlatego kontury powinny być bardziej miękkie i nie za ciemne, jeżeli już zrobione roztartym pędzelkiem cieniem. Ale niestety, wiele kobiet ma jakiś tam obraz siebie i nie widzi, że ten sam od lat makijaż je wcale już nie upiększa. To trochę tak, jak w czasach mojego nastolęctwa gdy starsze panie nosiły uparcie błękitne cienie modne w latach ich młodości, choć wyglądało to już tylko śmiesznie i do tego podkreślało, że wypadły całkiem z epoki. Przyzwyczajenie jest naszą drugą naturą i wiele kobiet ma trudności z reagowaniem na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 19:20 No przeciez wiadomo ze rozciera sie kredke i to robię jak pamietam, a nie po 50 roku zucia One wszystkie maja czarna kredke na zdjeciu Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 19:57 princesswhitewolf napisała: > No przeciez wiadomo ze rozciera sie kredke i to robię jak pamietam, a nie po 50 > roku zucia > One wszystkie maja czarna kredke na zdjeciu Przede wszystkim, te zdjęcia nie są tyle wyraźne, by zobaczyć, czy te kreski są czarne, a nie szare, taupe, czy brązowe. A po drugie to są makijaże na wielką galę, dla fotografów, a nie codzienne. W fleszu fotografów wiele wygląda inaczej, wiele trzeba mocniej podkreślić, ale zbliżenie w naturalnym świetle pokazuje coś innego. I jeszcze, to są wszystko piękne kobiety, z bardzo dobrymi rysami i nieraz poprawianymi twarzami, tam można pozwolić sobie na więcej. Większość kobiet w tym wieku tak nie wygląda i w takim makijażu w Lidlu wygląda karykaturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 22:43 >i w takim makijażu w Lidlu Chodzisz do.Lidla? Nie widze nic karykaturalnego w ich makijazach a w necie znajdziesz i zblizenia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 00:11 princesswhitewolf napisała: > Chodzisz do.Lidla? A co? Jesteś za arystokratyczna na sklepy dla plepsu? Chodzę do Lidla, bo mają w regularnych odstępach czarną meksykańską fasolę, której jest trudno dostępna w innych sklepach. Nie jestem nadętą snobką. >Nie widze nic karykaturalnego w ich makijazach a w necie zna > jdziesz i zblizenia. Owszem, makijaż może być karykaturalny. jeżeli nie jest dopasowany do sytuacji i osobistych warunków. Ale ty jesteś znana z nieco tandetnego wizerunku ala moderatorka Fox news, drogie kosmetyki tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:47 Ja i Fox News? Niby sie maluje jak amerykanska republikańska ze sztucznymi rzesami? Ty to naprawde masz wyobrazenia o ludziach z innej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:48 >Owszem, makijaż może być karykaturalny. No betonoza Lily Lolo na bank to gwarantuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:57 W Lidlu warzywa i owoce sa po prostu fatalne, czesto niedojrzale. Produkty tez nie sa ani wielce tansze ani jakosc lepsza. A prawda jest taka ze to dokladnie to samo co w calej Europie w Lidlach Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 11:26 princesswhitewolf napisała: > W Lidlu warzywa i owoce sa po prostu fatalne, Nosz kurka, jak ten Lidl zrobił w w ostatnich dwóch latach 125,5 miliardów euro obrotu, tendencja rosnąca, to tylko święty duch w takim przypadku wie, bo ja czarnej fasoli za tyle tam nie kupiłam. Brytyjskie Tesco robi tylko 76,9 miliardów euro, Sainsbury's i Asda tylko ułamek tego, ale w Lidlu nikt nie kupuje. Princes objaśnia nierozgarniętym Polkom świat. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 12:57 Sugerujesz ze Lidl ma dochod.taki jaki ma bo maja tak swietne towary? Haha Porownujesz gruszki i jablka. Lidl z dochodem w ilus tam krajach z supermarketem w jednym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:11 W UK Lidl - £10.9 miliardow revenue W UK Tesco- £68 miliardow O czym w ogóle mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:14 UK Food Retail Turnover Retailer Turnover in UK (£ billion) Period Tesco ~£67.7 bn Year ending Feb 2024 Sainsbury’s £32.7 bn FY 2023/24 Asda ~£23.7 bn FY 2022–23 Morrisons £18.5 bn FY 2022–23 Aldi £17.9 bn Year ending Dec 2023 M&S £13.8 bn total; food accounts for a large share Waitrose £7.7 bn Year ending Jan 2024 Lidl £10.9 bn FY to Feb 2024 Co-op ~£11 bn ~2022 Ocado £2.7–3.2 bn Year ending Dec 2024 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:16 Top Food Supermarkets in Germany by Domestic Turnover (2023) Rank Retailer Turnover in Germany (2023) 1 Edeka Group €70.7 billion 2 REWE Group €63.2 billion 3 Aldi (Süd + Nord) ~€57 billion (Süd: ~€30bn + Nord: ~€27bn) 4 Lidl (part of Schwarz Gruppe) €33.45 billion 5 Netto Marken-Discount (Edeka) €17.1 billion 6 Penny (REWE Group) €9.5 billion Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:39 princesswhitewolf napisała: > W UK Lidl - £10.9 miliardow revenue > W UK Tesco- £68 miliardow > > > O czym w ogóle mowisz? Przecież sama napisałaś, że Lidl jest TAKI SAM w każdym kraju. Całościowe obroty przedsiębiorstwa teraz się nie liczą, bo brytyjski pieniądz za pomidory lepszy? Ha, ha, ha. Logika princes....... Jak mamy jechać tą szyną, to u mojej mamy w Polsce Tesco zamknęli, a Lidl ciągle jest. I o czym to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 16:46 Lidl ma dokladnie podobna oferte w kazdym kraju. Lidl to jest dyskonciak a Tesco nie. Zupelnie inna forma sprzedazy Lidla to mozesz porownywax z Netto, Biedronka w Polsce i Aldi Tesco w UK ma sie dobrze. Całościowe obroty tez podalas zafalszowane W UK Lidl nie jest nawet na trzecim miejscu. Przeciez tam jest kiepska jakosc produktow ale... co kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 17:51 Lidl to jest dyskonciak a Tesco nie. off top - naprawdę ktoś wierzy, że warzywa i owoce są lepsze w Tesco niż w Lidlu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 18:54 A nie sa? Serio nie widzisz roznicy w jakosci? A nawiazem mowiac ja kupuje w Ocado. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:01 Lidl, Tesco, Auchan itd? Nie. To zależy od konkretnej dostawy we wszytskich miejscach. Ja w dodatku mam "siódmy zmysł" do rozpoznawania smaku bez próbowania. Na korzyść smakowo wyróżniają się owoce/warzywa z upraw eko/regeneracyjnych - tutaj czuję różnicę Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:02 dodam, o smaku warzyw/owoców decyduje też gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:07 >dodam, o smaku warzyw/owoców decyduje też gatunek. Oczywiscie i dlatego w niektorych sklepach sa lepsze gatunki. W UK jest duza konkurencja miedzy sklepami Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:15 Nie chodzi o "lepsze" gatunki tylko oczekiwania konkretnego nabywcy. p.s. I sorry, ale np pomidory, truskawki czy rzodkiewki w Tesco/M&S to poziom Lidla p.s. 2 Nie sugeruję, zę (1) owoce/warzywa w Lidlu są najlepsze na swiecie (2) wszedzie są takie same. Sugeruję, że akurat poziom Lidla i Tesco, M&S i wielu tzw supermarketów nie różnią się specjalnie od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 23:20 >I sorry, ale np pomidory, truskawki czy rzodkiewki w Tesco/M&S to poziom Lidla Sorry ale chrzanisz od rzeczy. Nie po to jezdze do M&S po truskawki by kupowac takie same. Rzodkiewki kupuje w Ocado, a częściej moli >wszedzie są takie same. Sugeruję, że akurat poziom Lidla i Tesco, M&S i wielu tzw supermarketów nie różnią się specjalnie od siebie Sugeruje ze costam sobie racjonalizujesz, bo nie sa. Idz choc raz do Costco Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 00:36 Nie wiem po co jeździsz do M&S, ale te truskawki to miewają takie sobie. I niczego nie muszę sobie racjonalizować, bo i po co? Warzywa i owoce i tak zwykle kupuję na bazarze, "od rolnika", ale jeżeli jestem koło Lidla i np potrzebuję tylko cytryny to kupuję ja w Lidlu a nie jadę specjalnie na bazar. p.s. Kupuję warzywa i owoce w rożnych miejscach i tak jak pisałam "mam nosa" - i to nie jest tak, że w Lidlu są złe/dobre a w innych sklepach odwrotnie. Po prostu jak jestem w sklepie to "widzę" : oo, fajne morele i kupuję. Albo odwrotnie: potrzebuję mandarynek, ale są jakieś liche i wtedy nie kupuję a jeśli naprawde potrzebuję to idę do innego sklepu. I to nie zależy od supermarketu tylko od dnia/dostawy itd. p.s.2 nie wiem na ile takie sieciowki mają podobna ofertę w każdym państwie. Byłam tylko raz w "zagranicznym" Lidlu i wydawał mi się o wiele gorszy niż polskie . Podobnie jest z Aldim - w PL (przynajmniej w Warszawie) to tragedia, w Niemczech podobno OK. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 08:39 >to nie jest tak, że w Lidlu są złe/dobre a w innych sklepach odwrotnie. Przykro mi ale nie masz zadnego nosa. W Lidlu np borowka jest zwyczajnie niedojrzala i czesto zielona. BerrywWorld czy discolores tam nie ma.. Jak najbardziej zalezy od sklepu bo maja innych dostawcow. Chyba ze mieszkasz w Polsce moze tam to nie zalezy >Byłam tylko raz w "zagranicznym" Lidlu i wydawał mi się o wiele gorszy niż polskie . Czyli ty w UK nie mieszkasz Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 08:57 No to mamy lepsze Lidle Sklepy mają róznych dostawców ale kazdy supermarket ma też wielu dostawców a zbiory się od siebie róznią, także w zależności od pry roku, gatunku itd . No chyba, że ty kupujesz warzywa i owoce z fabryki a la MacDonald, że wszystko musi być identyczne, każda truskawka w kazdym sklepie, kazdego dnia i o każdej porze roku jest identyczna Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 08:59 P.S. Naboga, to warzywa i owoce, one różnią się od siebie naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:56 Mocca rozmowa ze mna rynku w Polsce nie ma sensu bo ja go nie znam. W UK masz zdecydowanie rozna jakosc w roznych supermarketach i rozne produkty i jest to powszechna wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:14 >Naboga, to warzywa i owoce, one różnią się od siebie naturalnie. Rynek sprzedazy sie rozni w PL od UK. To nie jest tak ze w kazdym sklepie masz w UK ta sama jakosc. M&S czy Waitrose nie przetrwaloby konkurencji ze swoimi cenami gdyby nie mieli kontroli jakosci i wymagan. Moze w PL jest wszedzie to samo ale tu jest roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:29 Moze w PL jest wszedzie to samo ale tu jest roznie. czy ty siebie czytasz? Przecież tłumaczyłam tobie, że jest różnie a nie wszedzie i zawsze to samo, zwłaszcza w przypadku warzyw i owoców Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:56 No ale ja mowie o UK a ty Polsce. Tu nigdy nie jest to samo bo maja umowy z innymi producentami warzyw i owocow Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:38 Sugeruję, że akurat poziom Lidla i Tesco, M&S i wielu tzw supermarketów nie różnią się specjalnie od siebie Roznia sie i to bardzo ale to wiedza osoby ktore robia w tych sklepach zakupy. Akurat M&S ma glownie marke wlasna i praktycznie wszystko jest wysokiej jakosci bez porownania z Tesco czy Morrisons itp. Niektore produkty marking wlasnej w Tesco czy Morrisons tez da okay ale wiekszosc jednak nie. Lidl czy Aldi to w ogole pomijam, sprobowalam oczywiscie kilka razy i jednak nie, nie robie tam zakupow. Znam jednak wiele osob ktore regularnie kupuja w tych sklepach, glownie ze wzgledu na cene, co jest zrozumiale. Co do truskawek to zalezy od dostwcy, w sezonie sklepy maja lokalnych dostawcow, zazwyczaj kilku, ja mam swoich ulubionych, maja rozne gatunki. Nie dotyczy to zreszta tylko truskawek Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:44 Akurat w M&S robię, może nie często, ale regularnie. Nie piszę o markach własnych i gotowcach. Piszę o warzywach i owocach. I te brytyjskie w M&S nie różnią się specjalnie od tych lidlowskich w PL. ale jak mi mówia Brytyjczycy zamieszkali w PL, Polska bije na głowę UK jeżeli chodiz o warzywa i owoce, za to UK ma lepsze/smaczniejsze mięso. Może stąd nieporozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:52 Nie robie zakupow w polskich sklepach ani w pl ani w uk wiec nie mam porownania. W uk sa dostepne warzywa i owoce doskonalej jakosci, ale trzeba wiedziec gdzie kupic. Kazdy sklep (nie wiem czy Lidl i Aldi) ma tez organic. Sa tez farm shops ze swietnymi lokalnymi warzywami, owocami, i innymi produkatami z lokalnych malych miejsc. W sezonie owoce np truskawki sa tez dostepne z pol, zbiera sie samemu. Jest tego sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:45 Ależ to są oczywistości. Ale jakość owoców i warzyw nie zależy od tego czy to Lidl czy Tesco czy M&S ( bo to porównujemy) tylko od wielu innych czynników. Np takich, że świeża dostawa truskawek była dzień wczesniej a następneggo dnia rano były tlyko brzydkie resztki z poprzedniego dnia. Albo sytuacja, że z powodu dat zakontraktowanych i np wczesniejszego/późniejszego odbioru, pogody w przypadku owoców sezonowych itd I naprawdę może się zdarzyć, że te zakontraktowane przez Lidl są lepsze od tych z tesco czy M&S. Przecież sieci nie kupują tych warzyw na giełdzie po organoleptycznym spróbowaniu owoców/warzyw z każedj oferty i wybraniu najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:57 >Przecież sieci nie kupują tych warzyw na giełdzie po organoleptycznym spróbowaniu owoców/warzyw z każedj oferty i wybraniu najlepszych. Mylisz sie. Kontrola jakosci jest zawsze przy kazdej partii i testuja. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:00 >Piszę o warzywach i owocach. I te brytyjskie w M&S nie różnią się specjalnie od tych lidlowskich w PL Mocca ja juz naprawde sie gubie o tym czy ty mowisz o M&S w UK czy w PL jesli jeszcze tam jest. Jesli mieszkasz w Polsce to porownywanie nie ma sensu. W UK za £5 masz teraz, w tej chwili wielkie pudlo Truskawek w M&S. Sa przesłodkie i sa z UK z pol ktore hoduja specjalnie dla M&S bo maja z nimi kontrakt Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:06 Mocca od Polakow mozna roznych bzdur sie nasluchac wiec tym sie nie kieruj. Osly widac nie wiedza ze wiekszosc jest sprowadzana zza miedzy. Np bzdury opowiadane przez Polakow w Uk to ze tu sie leczy tylko paracetamolem. )) Nie wiem czy wiesz ale Borowka amerykanska w UK jest glownie sprowadzana z Polski. Mase owocow w sezonie jest. Zreszta i z Wloch, Francji, Marocco, Egipt, Hiszpania i Holandia z naciskiem na Hiszpanie W UK tylko 30 proc owocow jest z UK. Wlasnie truskawki, jezyny, jablka gruszki A co do supermarketow to warzywa i owoce maja roznice w jakosci w UK. O prosze: Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:32 Mocca od Polakow mozna roznych bzdur sie nasluchac wiec tym sie nie kieruj. czego nie rozumiesz w zdaniu "Brytyjczycy mieszkający w Polsce" Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 14:59 A tego ze ja tez jestem Brytyjka. Nigdy nie bede Angielka ale jak najbardziej jestem i Brytyjka. Sprawdz znaczenie. Poza tym chyba jacys nielotni skoro nie wiedza ze 70 proc owocow jest sprowadzana do UK m.in z Polski. Nie patrza na opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 15:28 ok, princess. Moi znajomi Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy mieszkający w Polsce. Może są nielotni (w sumie brytyjska edukacja ale dobrze sobie w życiu radzą Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 15:32 p.s. i naprawdę nie raz jadłam truskawki z M&S w UK. Super, że specjalnie po nie jeździsz, być może w brytyjskim Lidlu sa jeszcze gorsze - nie wiem p.s. 2 a tak ogólnie to mnie śmieszy "odcinanie się" od Lidla, który ma może ofertę niezbyt wyrafinowaną i na pewno uboższą ilościowo, ale jakościowo to po prostu supermarket jak wiele innych masowych/sieciowych Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 17:01 mocca25 napisała: > p.s. 2 a tak ogólnie to mnie śmieszy "odcinanie się" od Lidla, który ma może of > ertę niezbyt wyrafinowaną i na pewno uboższą ilościowo, ale jakościowo to po pr > ostu supermarket jak wiele innych masowych/sieciowych Kazdy moze robic zakupy gdzie mu pasuje i ma prawo do wlasnych obserwacji i opinii. Dla mnie Lidl czy Aldi jakosciowo stoja duzo nizej niz M&S i maja tez o wiele ubozsza oferte, to sa zupelnie inne sklepy a nie poprostu supermarket. Ty masz prawo do swojej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 17:50 To oczywiste i być może M&S i Lidl różnia się od siebie jakoś jakościa owoców w UK. Ale porównanie brytyjskiego M&S z polskim Lidlem wychodzi na zero - to jest mniej więcej to samo. Ale być może w brytyjskim Lidlu są jeszcze gorsze niż M&S , nie wiem Prnicess pisała, ze po truskawki jeździ do M&S co mnie dziwi, bo jakość kiepska i jeżeli już gdzieś jeździć to chyba lepiej do małego sklepu "prosto od rolnika" itp p.s. sama kupuję truskawki na bazarze, przede wszytskim dlatego, że na miejscu mam z 10-20 straganów, gdzie często zapraszają do spróbowania i wtedy faktycznie mogę wybrać dobre (chociaż był taki rok deszczowy, że trudno było o dobre nawet tam) p.s. 2 i powtórzę, śmieszy mnie ostracyzm Lidla bo on niewiele się różni od innych sieciówek (ja z tych, którzy czytają skład). Nie mówiąc już o tym, że konkretnt produkt nie zyskuje na wartości i smaku tylko dlatego, że jest sprzedawany w sklepie X a nie Y. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:20 Chciałam poczytać o makijażu od końca a tu porównanie Lidla i M&S. Ja tam bym bardzo uważała z porównywaniem tych dwóch sklepów i uznaniem, że to ten sam poziom, bo truskawki ci nie smakowały. M&S od zawsze był sklepem z jakościową żywnością i ich ewakuacja z Polski bardzo mnie zasmuciła. Pesto kupuję obecnie w biedrze, relacja jakość-cena jest ok, ale pesto z M&S było na oliwie z oliwek. To tylko przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:35 Truskawki kupowałaś w M&S w Polsce? I swieże warzywa i owoce? Bo o tym mowa nie o pesto. I też mi szkoda halibuta mrozonego z M&S ale jak wyżej nie o tym mowa Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 06:55 mocca25 napisała: > Prnicess pisała, ze po truskawki jeździ do M&S co mnie dziwi, bo jakość kiepska > i jeżeli już gdzieś jeździć to chyba lepiej do małego sklepu "prosto od rolnik > a" itp > Robie zakupy tygodniowe w M&S i wiem ze jakosc truskawek nie jest kiepska, jest wysoka jak jak jakosc wszystkich innych produktow. Nie wiem ma pewno oczywiscie ale jakosc na 99% mam pewnosc.ze te truskawki sa tak samo dobre jak w pl lub lepsze. Nie wiem skad tu uwazasz ze sa truskawki w sklepach w sezonie jesli nie od lokalnych producentow? > p.s. 2 i powtórzę, śmieszy mnie ostracyzm Lidla bo on niewiele się różni od inn > ych sieciówek (ja z tych, którzy czytają skład). Nie mówiąc już o tym, że konkr > etnt produkt nie zyskuje na wartości i smaku tylko dlatego, że jest sprzedawany > w sklepie X a nie Y. Jak napisalam dla mnie (i nie tylko dla mnie) przykladowy Lidl i M&S roznia sie jak pies i kot. Dla coebie to moze byc to samo. Masz prawo do swojej opinii a inni do swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:36 >Ale porównanie brytyjskiego M&S z polskim Lidlem wychodzi na zero - to jest mniej więcej to samo. Boze co za glupoty. To ci ci " znajomi" naopowiadali? Jezu na tym forum to mozna wyczytac rzeczy z ktorych ludzie by rechotali. Normalnie Rossman to to samo co Douglas u Was? Mocca zdaj sobie sprawę ze wypowiadasz sie o rzeczach o ktorych nie masz pojecia. Poczytaj co ja i najma ci piszemy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:39 I nawet jak ci wkleilam informacje z netu to ty nadal uparcie to samo 🤦🏼♀️. To ja zaczne wypowiadac sie o rzeczach w Polsce z taka upartoscia nie majac absolutnie pojecia- tak od dzis Rossman to ta smaa oferta co Douglas i wiem lepiej 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:46 Ale wkleiłaś mi porównanie smaku i jakości warzyw i owoców w Lidlu I tesco? Nie zauwazyłam. Wklej jeszcze raz p.s. off top - lubię tematy zakupów spożywczych, szkoda, że tak mało watków i pod kosmetyki są podczepiane Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:47 Cytat: Marks & Spencer (M&S) i Lidl mają różne produkty, ponieważ są to zupełnie różne typy sklepów, skierowane do innych grup klientów, działające w odmienny sposób i oferujące inne doświadczenia zakupowe. 1. Model biznesowy i pozycjonowanie marki Marks & Spencer: To brytyjski sklep o charakterze premium, który stawia na wysoką jakość, często własne marki, świeżość, innowacyjność i produkty pochodzące z Wielkiej Brytanii. M&S dużo inwestuje w rozwój produktów, receptury i prezentację. Lidl: To dyskont, który oferuje ograniczony wybór głównie marek własnych, skupiając się na niskich cenach, wydajności operacyjnej i dużej rotacji towarów. Towar często sprzedawany jest w większych opakowaniach i bez zbędnych dodatków. 2. Asortyment produktów M&S oferuje: Dania gotowe premium, luksusowe desery, specjalistyczne pieczywo Składniki wysokiej jakości (np. organiczne, z wolnego wybiegu, specjalne sery) Kolekcje sezonowe, linie typu „Gastropub” lub wegańskie „Plant Kitchen” Lidl oferuje: Podstawowe produkty codziennego użytku w niskiej cenie Cotygodniowe promocje (np. „Środek Lidla” z produktami przemysłowymi) Prostszy wybór, mniejsza różnorodność w każdej kategorii 3. Zaopatrzenie i dostawcy M&S często współpracuje bezpośrednio z konkretnymi gospodarstwami lub dostawcami, stawiając na brytyjskie pochodzenie produktów, jeśli to możliwe. Lidl zaopatruje się na całym świecie, aby obniżyć koszty, często u dużych producentów z Europy (np. Polska, Hiszpania, Niemcy). 4. Opakowanie i prezentacja M&S inwestuje w estetyczne opakowania, opowieści o produktach (np. „nasza wołowina dojrzewa 21 dni”) i prezentację. Lidl stawia na proste, ekonomiczne opakowania, często z minimalnym oznaczeniem marki. 5. Docelowy klient M&S kieruje ofertę do osób o średnich i wyższych dochodach, które szukają jakości i przyjemności z jedzenia. Lidl celuje w klientów oszczędnych, w tym rodziny i łowców okazji. --- Przykład: Lazania z M&S może zawierać składniki premium, starannie przygotowany beszamel i być oznaczona jako „Nasza najlepsza lazania”. Lazania z Lidla będzie tańsza, z mniej ekskluzywnymi składnikami, produkowana na większą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:26 >ale jakościowo to po prostu supermarket jak wiele innych masowych/sieciowych Zrozum ze to prawda moze w Polsce i niczym sie nie roznia. ( Nie wiem) Ja nie mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:37 fakt, porównuję polskiego Lidla do brytyjskiego Tesco i M&S - różnią się wielkością a więc ofertą "ilosciową" . Nie różnia się jakoscią warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:42 p.s. pisałam, że raz byłam w brytyjskim Lidlu i był o wiele gorszy niż polskie - takie porozrzucane palety. Ale nie wypowiadam się, bo to był tylko jeden sklep. Jeżeli wszystki tak wyglądają to faktycznie Tesco już lepsze (chociazby dlatego, że wybór większy) Z tym, że kategoria warzywa/owoce jest szczególna. Nie sądzę, że np banany są lepsze w tesco czy M&S niż w Lidlu, bo to zależy od gatunku, stopnia dojrzałości (co kto lubi) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:48 Cytat: porównanie truskawek z Marks & Spencer i Lidla: --- 1. Pochodzenie i sezonowość Marks & Spencer: Często oferuje truskawki brytyjskie (np. z Kent, Herefordshire), szczególnie w sezonie letnim. Podkreślają pochodzenie i jakość: „słodkie, ręcznie zbierane”, „tylko z wybranych farm”. Poza sezonem mogą oferować truskawki z Hiszpanii lub Maroka, ale nadal stawiają na dobrą odmianę i smak. Lidl: W sezonie letnim również pojawiają się truskawki z Wielkiej Brytanii, ale częściej są to produkty z Hiszpanii, Holandii, Maroka czy Polski. Główne kryterium to niska cena i dostępność, nie unikalny smak czy odmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:23 >ok, princess. Moi znajomi Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy mieszkający w Polsce. Nie wiedza.ze w UK sa rozne sklepy aha. No wiesz ja wypowiadajaca sie o sklepach w Polsce tez moge sie mylic bo tam nie mieszkam Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:33 princesswhitewolf napisała: > >ok, princess. Moi znajomi Anglicy, Szkoci, Walijczycy i Irlandczycy mieszk > ający w Polsce. > > Nie wiedza.ze w UK sa rozne sklepy aha. No wiesz ja wypowiadajaca sie o sklepac > h w Polsce tez moge sie mylic bo tam nie mieszkam tak, wszyscy się mylą, tylko princess się nie myli Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:42 Tak wie mocca ktora nawet w UK nie mieszka i co jej wkleisz z netu to ona ignoruje. Najma/ritual mowi dokladnie to samo co ja. Prosze nie wymyslaj. Rynek w Polsce jest inny. W Polsce oferta np w Auchain nie jest taka sama jak we francuskim Auchain. Ta sama nazwa ale inne produkty. W ogole wr wszystkich prawie sklepach w Polsce sa te same marki produktow. Ale w UK nie. Wiele sklepow ma spore zroznicowanie. Iny kraj, innr obyczaje Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:44 auchan p.s. tak i nigdy nie robiłam zakupów spożywczych w UK Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:50 Ja tez robiłam w Polsce jak sie domyslasz. Co nie znaczy ze moge sie wypoeiadac o szczegolach asortymentu. Nie widze tego na tyle czesto by zaobserwowac regularność Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:52 Cytat: Badanie „blind taste test” przeprowadzone przez Cambridge Market Research wykazało, że truskawki M&S (Driscoll Elizabeth) zostały ocenione najwyżej pod względem smaku, świeżości i konsystencji, podczas gdy truskawki Lidla (Malling Centenary) zajęły odległe 8. miejsce – z negatywnymi komentarzami o mdłym, kwaśnym i „mushowym” miąższu . Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:54 Czyli macie słabszę ofertę w UK p.s. może to chodzi o gatunek - jak widzisz w każdym sklepie bandano inny gatunek. Byc może w PL mamy lepsze gatunki? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:55 p.s. nie wiem jakiego gatunku były truskawki z Tesco/M&S , które jadłam/jadam, ale nie były dobre, miały mało smaku, takie trochę wodnisto-tekturowe Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:05 W Polsce oferta Tesco i M&S jest inna niz w Uk tych samych sklepow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:02 >Czyli macie słabszę ofertę w UK Lidl przywozi truskawki glownie z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:23 princesswhitewolf napisała: > >Czyli macie słabszę ofertę w UK > > Lidl przywozi truskawki glownie z Polski... Jakby ci to powiedzieć... to nie muszą być te same truskawki, które są sprzedawane w PL. Długi transport owocó, zwłaszcza miękkich, ma swoje wymagania - gatunek, ochrona, czas zbioru, zabezpieczenia na czas transportu Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:53 W sezonie sklepu w uk sprzedaja glownie truskawki lokalne. Rozne gatunki i od roznych dostawcow. Nie dotyczy to tylko truskawek. W Polsce truskawki tez sa tylko w sezonie przeciez, a poza sa sprowadzane. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:58 Więc Lidl pewnie też, biorąc pod uwagę, że... "..Lidl actively promotes sourcing products locally across its European stores, prioritizing local suppliers and aiming to support regional economies and communities. This commitment extends to fresh produce, where a significant portion is sourced locally, ensuring freshness and quality. " 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:33 szarmszejk123 napisał(a): > Więc Lidl pewnie też, biorąc pod uwagę, że... > > "..Lidl actively promotes sourcing products locally across its European stores, > prioritizing local suppliers and aiming to support regional economies and comm > unities. This commitment extends to fresh produce, where a significant portion > is sourced locally, ensuring freshness and quality. " > 🤷 Oczywiscie, w sezonie sprzedaja lokalne owoce i warzywa. Jednak jest to dyscount, oferta jest mniejsza. Moze byc np jeden gatunek truskawek, od jednego producenta w innych supermarketach mam wiekszy wybor od lokalnych producentow. W M&S w obecnym sezonie truskawki w ostatnia sobote byly od 5 roznych lokalnych dostawcow. Mam swoje ulubione. Tego w Lidl czy Aldi nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:35 No owszem, ale jednak w miarę możliwości ( oczywiście trudno się spodziewać lokalnych mango np) będą to lokalne produkty, a nie, jak twierdzi princess, uj wie co z nie wiadomo kąd:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:51 Odwolam cie znowu do tego co wyzej wkleilam w odpowiedzi do mocca. Nie, Lidl akurat nie celuje w lokalnosc produktu ale najtansze umowy miedzynarodowe. Jest to napisane w tym co wkleilam. Jeszcze raz przekleje skoro trudno ci to znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:00 Cóż, wydaje mi się, że tak jest tylko w UK, że biednie z lokalnymi produktami, bo ich po prostu nie ma zbyt wiele, to co niby mają sprzedawać:p Bo info not Belgijskiego jest takie: "Lidl in Belgium prioritizes local produce, sourcing half of its fruit and vegetables and 90% of its meat from Belgium. " Tak więc cóż, smuteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:21 szarmszejk123 napisał(a): > Cóż, wydaje mi się, że tak jest tylko w UK, że biednie z lokalnymi produktami, > bo ich po prostu nie ma zbyt wiele, to co niby mają sprzedawać:p > Bo info not Belgijskiego jest takie: > "Lidl in Belgium prioritizes local produce, sourcing half of its fruit and vege > tables and 90% of its meat from Belgium. " > Tak więc cóż, smuteczek. W UK chyba 65% warzyw i owoców jest importowanyc Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:23 In 2020, the UK depended for about 44% on the import of vegetables. For fruits this was even close to 84%. Even for some of the main products that the UK produces, the import volume is relatively high. For example, against a production of 201,000 tonnes of apples there was an import volume of 338,000 tonnes.12 paź 2022 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:26 No przeciez pisalam o tym wyzej juz ze owoce sie sprowadza i wynienilam ze truskawki, maliny jablka i gruszki to pridukuje się w Uk a reszte sprowadza. Zreszta truskawki i maliny to sezonowo. Poza sezonem sprowadza Czym sie rozni twoj wpis od tego co wyzej pisalam? Niczym Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:47 mocca25 napisała: > W UK chyba 65% warzyw i owoców jest importowanyc Na rybku uk importowanych jest 44% warzyw i 84% owocow. Wplyw na to ma glownie zapotrzebowanie rynku np warzywa i owoce (glownie) ktorych nie uprawia sie w uk jak roznego rodzaju cytrusy, ktorych konsumuje sie bardzo duze ilosci i jest wysoki demand. Oprocz tego zapotrzebowanie na specyficzne odmiany oraz sezonowosc (sezonowosc przeciez dotyczy nie tylko uk) w uk nie produkuje sie duzych ilosci owocow, specifika gospodarki akurat taka a nie inna. Jednak te 16% owocow to sa jak najbardziej owoce sezonowe oraz inne. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:54 wygooglujcie sobie dokument Lidl GB Strawberries Supply Chain 2025.pdf - można przeczytać skąd Lidl UK ma te okropne truskawki i czy na pewno jest to Polska jak sugeruje princess Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:56 ergo - macie w brytyjskim Lidlu brytyjskich truskawek do wypęku ale z Polski chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:59 Oczywiscie ze poza sezonem sa okropne i ida z Holandii i Hiszpanii do Lidla. A kiedy ro szklarniowe sa rownie dobre co w sezonie? Natomiast w sezonie wlasnie m.in z Polski. A juz na bank borowka amerykanska jest z Polski. Jak mowilam nie kupuje truskawek w Lidlu. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:04 Ale w Lidlu jest mnóstwo brytyjskich , Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:05 I wbrew temu co uparcie piszesz, nie ma z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:08 Troche w sezonie na pewno tez bywa Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:52 mocca25 napisała: > wygooglujcie sobie dokument Lidl GB Strawberries Supply Chain A tu dla porownania M&S M&S strawberries are sourced primarily from their own network of trusted farms, known as M&S Select Farms, Marks & Spencer. They also import strawberries from other countries to ensure year-round availability. Specifically, they source from countries like Holland and Belgium during the warmer months and Spain, Egypt, Morocco, and Israel during the colder months. Here's a more detailed breakdown: M&S Select Farms: These are farms that M&S has a long-standing relationship with and trust for their high quality produce. They are known for nature-friendly farming practices and selecting the best berry varieties. British Strawberries: During the British growing season (roughly May to September), M&S sources strawberries from British farms within the M&S Select network. Imported Strawberries: To provide a consistent supply of strawberries throughout the year, M&S imports strawberries from other countries during their respective growing seasons. For example, Holland and Belgium supply during the warmer months, while Spain, Egypt, Morocco, and Israel provide during the colder months. White Pearl Strawberries: M&S also offers White Pearl strawberries, which are a specific variety naturally developed in Japan by crossing Japanese white strawberries with traditional red varieties. Czyli w sezonie brytyjskie, poza sezonem inne. A te biale kupuje glownie zima bo sa smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:58 Ja nie lubię truskawek z M&S, dla mnie delikatnie mówiąc, bezsmakowr.. ale może to te same co brytysljski Lidl? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:03 mocca25 napisała: > Ja nie lubię truskawek z M&S, dla mnie delikatnie mówiąc, bezsmakowr.. ale może > to te same co brytysljski Lidl? Ha, ha, ha. Zapytaj o pochodzenie tych cudownych truskawek. Czasem jest wskazówka na kartonie. A że brytyjskie mogą być bezsmakowe to inna sprawa. Pogoda w tym roku była dziwna, najpierw w kwietniu słońce i susza, potem deszcze, truskawki lubią chyba odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:27 Zmijo ogranicz sie do swojej rury czy gdzie ty tam mieszkasz. Akuray pogoda w tym roku jest bardzo dobra, od marca cieplo i slonecznie, deszcze (wciaz za malo) dopiero od tygodnia, i juz sie zmienia, bo prognozy sa znowu slonce i cieplo. Truskawki lokalne wiec byly wczesniej niz zazwyczaj i sa bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:45 ritual2019 napisał(a): > Akuray pogoda w t > ym roku jest bardzo dobra, od marca cieplo i slonecznie, deszcze (wciaz za malo > ) dopiero od tygodnia No przecież piszę, że było ZA sucho i za ciepło. Co wam dodają tam w UK do wody, że nie potraficie złapać sensu prostej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:46 Niektórym, jak np bywalcowi, ciężko ogarnąć, że to, co dla człowieka jest tzw" piękna pogodą", dla natury niekoniecznie nią jest :p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:57 Gdzie za sucho to za sucho. My tu mamy kilka stref klimatycznych. Szkockie truskawki szybciej po prostu dojrzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 15:09 princesswhitewolf napisała: > My tu mamy kilka stref klimatycznych. Ta, pyerdylion stref. A Szkocja to jak wiadomo truskawkowe Eldorado. Jak sezon na południu Europy mija, to cały świat kupuje szkockie truskawki. Podobno w tym celu Szkoci wybudowali w porozumieniu z Islandczykami tunel przez Atlantyk i sprowadzają całorocznie ciepłe wody termalne, którymi podgrzewają pola. Pomysł ukradli Beatlesom: Nothing is real, and nothing to get hung about, strawberry fields forever..living is easy with eyes closed ..strawberry fields forever.. la, la, la. ... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 17:01 snakelilith napisała: > > No przecież piszę, że było ZA sucho i za ciepło. Nie, bylo w sam raz, bo rosliny sie nawadnia, natomiast slonce pozwala im dojrzec i nadac odpowiedniego smaku. Natomiast zbyt duzo deszczu truskawom nie sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:29 mocca25 napisała: > Ja nie lubię truskawek z M&S, dla mnie delikatnie mówiąc, bezsmakowr.. ale może > to te same co brytysljski Lidl? Nie spodziewalam sie ze bedziesz lubic🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:39 ritual2019 napisał(a): > mocca25 napisała: > > > Ja nie lubię truskawek z M&S, dla mnie delikatnie mówiąc, bezsmakowr.. al > e może > > to te same co brytysljski Lidl? > > Nie spodziewalam sie ze bedziesz lubic🤣 Ależ ja lubię wiele rzeczy ze spożywki M&S, np mrożone filety z halibuta i dorsza, chipsy z batata i buraków, pistacje niesolone, piersi kurczaka ze skórą. Z guilty pleasures truskawki w polewie jogurtowej (nie wiem czy jeszcze produkują!) i ... uwaga.... czasami lubię ten niesławny angielski chleb tostowy z "waty". Od czasu do czasu. I czasami nawet przywożę bo zgniecenie walizce mu nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 17:03 Sproboj San Francisco sourdough bread. Jest swietny, pisacje w czekoladzie tez polecam i wlasciwie wszystko z m&s Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 17:16 Może kiedyś. U nas jest dużo bardzo dobreg pieczywa, ogrom. Natomiast wszystkie zwykłe tostowe są moim zdaniem kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:09 princesswhitewolf napisała: > Odwolam cie znowu do tego co wyzej wkleilam w odpowiedzi do mocca. Nie, Lidl ak > urat nie celuje w lokalnosc produktu ale najtansze umowy miedzynarodowe. Jest t > o napisane w tym co wkleilam. Jeszcze raz przekleje skoro trudno ci to znalezc. No to najwyraźniej Lidl w UK ma inną strategię biznesową niż w reszcie Europy. Duly noted. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:18 No wkleilam ci jak wyglada to. Nie moj wymysl. Watpie by to byla inna strategia ale nie moge wypowiadac sie napewno Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:28 Oczywiście, że inna strategia, skoro osoby mieszkające w innych krajach sprawdziły i u nich Lidl stawia na produkty uprawiane, a często też produkowane lokalnie. W raporcie na lata 2021-2022 Lidl twierdzi, że blisko 60% artykułów z asortymentu oferowanego w Polsce pochodzi od dostawców krajowych. kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:30 Ja mysle ze prawdopodobnie wynika to z tego ze Polska produkuje owoce na cala Lidlowa Europę tzn jest jednym z glownych dostawcow. Polska zdecydowanie owocem stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:34 Ja nie wiem gdzie brytyjski Lidl kupuje swoje truskawki, ale na pewno nie są to truskawki (odmiana, którą wkleiłaś) obecne powszechnie na polskim rynku. Nie wiem, może uznali, że Brytyjczycy i tak się nie znają i kupią wszystko co przypomina truskawkę, oby było taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:36 te twoje lidlowe truskawki sa objęte ochroną holenderskiej licencji i są gatunkiem przystosowanym do długiego transportu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:10 Moje? Ja nie kupuje truskawek w Lidlu i o to oburzenie bylo ze gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:39 princesswhitewolf napisała: > Moje? Ja nie kupuje truskawek w Lidlu i o to oburzenie bylo ze gdzie indziej A szkoda bo tam pełno brytyjskich Za to w oficjalnym dokumencie <,Lidla UK z 2025 Polski nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:48 Ja sie w Lidlu nie stoluje ale jak i co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:49 Ale tu byla argumentacja jaki to swietny wybor wiec moze pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:51 princesswhitewolf napisała: > Ja sie w Lidlu nie stoluje ale jak i co kto lubi Nie dziwię się, brytyjskie truskawki, nowe Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:44 mocca25 napisała: > Ja nie wiem gdzie brytyjski Lidl kupuje swoje truskawki, Jeszcze raz, jak podaje gugiel, UK importuje 84% (!!!) owoców. Większość truskawek w UK nie pochodzi więc z UK, a z innych krajów. Tanie są zwykle hiszpańskie truskawki. Duże, czerwone i wodniste, bo takie rosną w ciepłym klimacie. Jeżeli uprawianych regionalnie owoców w UK jest tak mało, to nie sprzedają ich na pewno w supermarketach, więc ani princess, ani najma ich nie kupują, a tylko sobie coś tam bzdurają. Pewnie nie czytają nawet etykiet. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:56 >Jeszcze raz, jak podaje gugiel, UK importuje 84% (!!!) owoców. Większość truskawek w UK nie pochodzi więc z UK, a z innych krajów. Dziwny wniosek. W sezonie nieiele supermarketow importuje truskawki bo tylko 30 procent i jest to np...Lidl..jest im tabiej importowac bo np w PL jest tansza sila robocza. Poza sezonem importuje bo w Niemczech tez nie rosna poza sezonem na boga. Akurat w kwestii truskawek to UK.ma idealny klimat wiec w wiekszosci wiosna latem i jesienia sa stad Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:09 >gugiel, UK importuje 84% (!!!) owoców. Większość truskawek w UK nie pochodzi więc z UK, a z innych krajów. Tanie są zwykle hiszpańskie truskawki Co z twoja matma? Ogolnie owoce to 84 proc ,a nie szczegolnie truskawki i to w sezonie. Jesu trudno zrozumiec? I o 1 proc wiecej lokalnych niz w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:59 No trudno by z drzewem do lasu ktos jechal. Ale nie jest tak w innych poza Polska krajach co wspominalam Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:12 ritual2019 napisał(a): W M&S > w obecnym sezonie truskawki w ostatnia sobote byly od 5 roznych lokalnych dosta > wcow. Mam swoje ulubione. Tego w Lidl czy Aldi nie bedzie Nie fantazjuj. U nas są też sklepy gdzie wybór jest większy. I owszem, czasem jest wybór 3-4 rodzajów truskawek, ale na pewno nie lokalnych. 2 pochodzą zawsze gdzieś z daleka, dostaniesz cały rok. Reszta może być lokalna, ale lokalna nie zawsze oznacza regionalna, bo regionalne są w sezonie z regionu, czyli mogą być jak u kury "zza rzeki," a u mnie od rolnika zaraz za miedzą, gdzie można sobie te truskawki nawet obejrzeć przy dojrzewaniu. Wczoraj zebrane, dziś rano w sklepie. Lokalne mogą być jednak nawet z Bawarii, czyli też krajowe, ale zebrane jakieś 600 km dalej, te są zwykle chłodzone, bo są starsze, a nie sprzedawane jak te regionalne ze skrzynek. Do tego te regionalne mają tylko swój czas, kiedy na południu Niemiec 70% truskawek jest już zebranych, to u mnie dopiero 30% i mam sezon na "moje" truskawki później. Jeżeli chodzi o odmiany, to w danym regionie zwykle dominuje jakaś konkretna, dopasowana do gleby i klimatu, i ludzie właśnie tego oczekują, bo jak regionalnie, to ma być jak z ogródka u babci, a nie cały egzotyczny świat na talerzu. I te regionalne są w Aldi. Krótkie transporty, niższa cena. Tak samo jest z jabłkami. Regionalnie uprawia się u mnie głównie odmiany Elstar, Gala i Boskoop. Nie ma nic lepszego na westfalską szarlotkę jak rozpadający się na bursztynowo, kwaskowaty Boskoop. Tradycyjne sady na wschód od Renu mają także stare renety. I idąc po regionalne jabłka nie pytam o Holsteiner Cox, bo to jest jabłko z wybrzeża na północy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:21 >Nie fantazjuj. U nas są też sklepy gdzie wybór jest większy. I owszem, czasem jest wybór 3-4 rodzajów truskawek, ale na pewno nie lokalnych. 2 pochodzą zawsze gdzieś z daleka, dostaniesz cały rok. A wy macie oferte brytyjska w M&S. Nawet w Ocado na 3 oferowane truskawki dwa rodzaje sa z UK a jedne z Egiptu. A przeciez w sklepach M&S jest wiekszy wybor Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:22 To sa M&S truskawki sprzedawane przez Ocado. W samym sklepie jest wiekszy wybor. Jak mozna mowic o fanazji nie sprawdzajac Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:30 princesswhitewolf napisała: > A wy macie oferte brytyjska w M&S. My nie mamy ŻADNEGO M&S. W Niemczech M&S ma tylko ofertę online i zero sklepu stacjonarnego. Ten sklep w sprzedaży żywności w Niemczech się więc kompletnie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:00 Wiec dlaczego mowisz do najmy o tym co M&S ma w asortymencie jak nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:29 >Do tego te regionalne mają tylko swój czas, kiedy na południu Niemiec 70% truskawek jest już zebranych, to u mnie dopiero 30% i mam sezon na "moje" truskawki później. Snejkowa juz ci kiedys tlumaczylam ze teraz w latach 20 21 wieku truskawki maja rozne odmiany i sa tez letnie i jesienne. W UK mamy taki klimat ze sa od Maja do Pazdziernika. Teraz sa z Kent i Angli, latem ze Szkocji a potem jesienia sa odmiany jesienne z Kent znow. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:37 princesswhitewolf napisała: > > W UK mamy taki klimat ze sa od Maja do Pazdziernika. Teraz sa z Kent i Angli, l > atem ze Szkocji a potem jesienia sa odmiany jesienne z Kent znow. > Jak podaje gugiel, import owoców w UK wynosi 84%. Twoje fantazje o lokalnych truskawkach można więc wsadzić między bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:03 >Jak podaje gugiel, import owoców w UK wynosi 84%. Twoje fantazje o lokalnych truskawkach można więc wsadzić między bajki. Logika szwankuje jak widac. Powtorze. W sezonie truskawkowym tylko 30 proc owocow jest z innych krajow. W lepszych supermarketach sa brytyjskie. Ja nie wiem jak trudno zrozumiec, ze tr 16 procent to właśnie owoce sezonowe. O jeden procent wiecej lokalnych owocow niz w Niemczech : Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:40 princesswhitewolf napisała: > >Do tego te regionalne mają tylko swój czas, kiedy na południu Niemiec 70% > truskawek jest już zebranych, to u mnie dopiero 30% i mam sezon na "moje" trusk > awki później. > > Snejkowa juz ci kiedys tlumaczylam ze teraz w latach 20 21 wieku truskawki maja > rozne odmiany i sa tez letnie i jesienne. > > W UK mamy taki klimat ze sa od Maja do Pazdziernika. Teraz sa z Kent i Angli, l > atem ze Szkocji a potem jesienia sa odmiany jesienne z Kent znow. > princess, te brytyjski truslawki to jaki procent rynku biorąc pod uwagę, że 84% rynku owoców w UK to owoce importowane czyli przystosowane do długiego transportu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:03 No o 1 proc wiekszy niz w Niemczech jak wyzej wkleilam 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:00 princesswhitewolf napisała: > No o 1 proc wiekszy niz w Niemczech jak wyzej wkleilam 😂 Ale to nie ja się upieram inteligentna inaczej, że kupuję cały rok regionalne truskawki. U mnie regionalne truskawki są tylko w bardzo krótkim sezonie. Kilka tygodni i szlus. I jak gdzieś sezon się kończy, to tam regionalnych nie ma. To ty pańciu z kaprysem kupowania truskawek przez 3/4 roku upierasz się, że kupujesz jesienią z Kent czy innej doopy. Brednie pleciesz i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 15:02 >To ty pańciu z kaprysem kupowania truskawek przez 3/4 roku upierasz się, że kupujesz jesienią z Kent czy innej doopy. Brednie pleciesz i tyle. I to mowi ta ktora rzuciła ze 84 proc owocow jest sprowadzane a nie sprawdila ze w Niemczech 85 proc 😀🤦🏼♀️ Nie wiesz wiec sie nie wypowiadaj: In the UK, the strawberry season runs from late March to October, and in some regions like Scotland, even into mid-November. Early strawberries come from heated polytunnels or glasshouses. June and July are the peak months, while everbearer varieties and polytunnels extend the season into autumn. projectbluearchive.blob.core.windows.net/media/Default/Horticulture/Publications/Extending%20the%20UK%20strawberry%20season%20using%20a%20range%20of%20plant%20types%20and%20growing%20systems.pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 13:05 I juz mowilam ze do UK w sezonie 30 proc truskawek jest tylko importowanych. Tak wlasnie za sprawa Lidla ktorzy sprowadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 12:00 princesswhitewolf napisała: > >Czyli macie słabszę ofertę w UK > > Lidl przywozi truskawki glownie z Polski... W przypadku truskawek czas transportu i przechowywania ma ogromne znaczenie. Ja kupuję truskawki np. właśnie wnoszone z samochodu do sklepu, zrywane 2 godziny wcześniej. Te same truskawki na drugi dzień smakują już gorzej, na trzeci dzień pojedyncze zaczynają się psuć. Ten czas zresztą zależy też od tego w jakiej pogodzie truskawki dojrzewały i były zrywane, jak bardzo są dojrzałe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:55 Ja tam nie wiem, ale w belgijskim Lidlu kupuje dokładnie te same truskawki ( Hoogstraten) które są również w " drogich" supermarketach, tylko 2-3€ taniej :p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:04 Nie wiem jak jest w Holandii ale wiem jak jest w UK. Natomiast moge ci wkleic co internety mowia: W Holandii, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, droższe supermarkety (np. Albert Heijn, Ekoplaza, Jumbo w wersji premium) oferują inne produkty niż Lidl – i to zarówno pod względem jakości, pochodzenia, jak i asortymentu. Oto szczegóły: --- 🛒 1. Inna filozofia i jakość Lidl w Holandii: Skupia się na niskiej cenie, efektywności i ograniczonym wyborze. Sprzedaje głównie marki własne, często produkowane masowo. Produkty mają być „wystarczająco dobre” jakościowo, ale nie premium. Albert Heijn / Ekoplaza / Jumbo Select: Oferują produkty wyższej jakości, często bio, lokalne lub ekologiczne. Większy wybór marek, także zagranicznych i specjalistycznych. Ekoplaza koncentruje się np. tylko na żywności organicznej, co jest zupełnie innym profilem niż Lidl. --- 🍓 2. Przykład: Truskawki lub banany Lidl: tanie truskawki z Belgii, Holandii lub Hiszpanii (odmiany masowe jak Elsanta), banany certyfikowane jako Fairtrade, ale podstawowej klasy. Albert Heijn: oferuje także truskawki premium (np. odmiana Lambada – wyjątkowo słodka, delikatna, sezonowa i droga), które nigdy nie trafiają do Lidla. Banany w AH mogą być bio, z dokładnym opisem plantacji i etycznych praktyk – co również rzadko występuje w Lidlu. --- 📦 3. Opakowanie i pochodzenie Lidl: minimalistyczne opakowania, mniej informacji, głównie masowi dostawcy z Holandii, Niemiec, Hiszpanii, Polski. Supermarkety premium: często podają dokładne farmy, odmiany, informacje o metodach upraw (np. bez pestycydów). --- 📈 4. Marka i prestiż W Holandii Albert Heijn to odpowiednik brytyjskiego M&S lub Sainsbury’s – ludzie idą tam nie tylko „po jedzenie”, ale po określony standard. Lidl to nadal dyskont, nawet jeśli jego jakość w Holandii uchodzi za wyższą niż np. we Francji czy UK. --- ✅ Podsumowanie: Nie, w drogich supermarketach w Holandii nie ma takich samych produktów jak w Lidlu. Różnice obejmują: | Kategoria | Lidl | Albert Heijn / Ekoplaza / Jumbo Select | |------------------|----------------------------|------------------------------------------------| | Cena | Niska | Średnia do wysokiej | | Jakość | Standardowa, dobra | Wysoka, często premium | | Odmiany owoców | Popularne, masowe | Specjalistyczne, rzadkie (np. Lambada) | | Bio/Eko | Ograniczona oferta | Duży wybór produktów ekologicznych i lokalnych | | Pochodzenie | Zwykle z hurtu, taniej | Często lokalne farmy, z certyfikatami Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:11 Dzięki, ale mnie te zestawienia wcale nie obchodzą:p nie twierdziłam również nigdzie, że te sklepy mają taki sam asortyment, więc nie wiem po co to robisz:p Znam asortyment tych sklepów. Z jednym się nie zgodzę jednak- za zwyczaj wybór bananów w Lidlu jest pomiędzy fair trade, które zwykle są małe i brzydkie a Chiquita, które zwykle są wielkie jak pytong słonia :p Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:25 a ja dodam jeszcze, ze w niemieckim lidlu jest spory wybor produktow eko-sreko (mieso rowniez) oraz wegetarianskich (to dopiero kilka lat). poza tym "w sezonie" jest duzo lokalnych produktow, na przyklad u mnie regularnie sa truskawki "zza rzeki" (ogrody i sady) oraz pomidory znad baltyku (niemieckiego). nie wiem, jak jest w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:27 Tak, niemiecki Lidl rządzi, brakuje mi go pod nosem:p teraz wpadam tylko raz na miesiąc, jak jedziemy doglądać holenderskich włości:p Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:43 a, i jeszcze ostatnio okdrylam swietne awokado z Peru u nas w lidlu, pakowane po dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:50 Podobnie u nas, ale nieczęsto korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:25 Ja te duże nazywam pastewnymi Ale są też "normalne" i nie fair trade. p.s. niestety ostatnio w PL, niezależnie od sklepu, jest jakaś fala tych pastewnych, panoszą się wszedzie. Mam nadzieję, że to szybko minie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:57 Szramszejk ja sie nie wypowiadam co jest w Holandii bo tam nie mieszkam, a zwlaszcza w kwestii bananow których nie jadam. Natomiast tu sa forumki ktore ochoczo wypowiadaja sie na temat tego co w UK w sklepach na podst tego co jest w Polsce w sklepach haha Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:00 Nie no, to ty napisałaś, że Lidl ma taką samą ofertę w każdym kraju, co jest nieprawdą. Ma bardzo rozna ofertę i bardzo dużo produktów lokalnych, więc siłą rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:11 Jakie lokalne produkty ma w UK ktorych nie ma gdzie indziej? Z ciekawosci pytam. Wkleilam ci te portugalskie ciastka z zoltek. Tu sa. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:21 🤦🤦🤦 "Lokalne produkty" znaczy, że produkcji lokalnej, nie, że jedyne na świecie tylko tam 🤦 Czyli Lidl w UK będzie sprzedawał jajka brytyjskie, ten belgijski belgijskie a hiszpański hiszpańskie. Dzizas. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:28 No ale jak wyzej wkleilam juz akurat w Lidl to tak nie dziala i te jajka truskawki itd maja zrodlo z roznych krajow europejskich w zaleznosci od tego jaka umowe maja podpisana. I w tym samym wklejonym bylo o innych chains ktore wlasnie maja lokalne jaja, lokalne truskawki itd. Jesli chodzi o product sourcing to Lidl jest znacznie bardziej miedzynarodowy - tak wynika z tego co wyzej wkleilam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:32 A ja ci wrzuciłam, że działa i co teraz? U mnie działa, u innych działa, google mówi, że taka jest polityka tej sieci sklepów a ty twierdzisz, że nie i to ty masz mieć rację? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:38 Nie bardzo rozumiem o czym teraz mowisz- czy twierdzisz cos przeciwstawnego do tego co napisalam? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:17 szarmszejk123 napisał(a): > Ma bardzo rozna ofertę i bardzo dużo produktów lokalnych, więc siłą rzeczy... W moim Lidlu bardzo często jest np. turecka papryka. Takie różne dziwne odmiany, który są zwykle dostępne tylko w orientalnych sklepach. Pewno taki lokalny folklor, bo jednak w mojej okolicy jest masa Turków. I mają też często surowe, lokalne ekologiczne buraki, co mnie cieszy, bo mogę sobie ukisić. Nie widziałam tego w Lidlu u mojego teścia na południu Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:04 Znowu problem z czytaniem. Znam dobrze brytyjskie Tesco i M&S i wiem jaka tam jest jakość owocow i warzyw Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:13 No widze jak wiesz po wpisach 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:48 princesswhitewolf napisała: > Cytat: > > Badanie „blind taste test” przeprowadzone przez Cambridge Market Research wykaz > ało, że truskawki M&S (Driscoll Elizabeth) zostały ocenione najwyżej pod względ > em smaku, świeżości i konsystencji, podczas gdy truskawki Lidla (Malling Centen > ary) zajęły odległe 8. miejsce – z negatywnymi komentarzami o mdłym, kwaśnym i > „mushowym” miąższu . Z ciekawosci sprawdziłam te lidlowskie truskawki w UK www.sadzonki-frigo.pl/sadzonki-truskawek-malling-centenary/ Raczej nie są to truskawki powszeche na polskim rynku, delikatnie mówiąc, zwłaszcza biorąc pod uwagę holenderską licencję i inne dane techniczne. Ale nie wykluczam, ze sagdzieś uprawiane dla brytyjskiego Lidla Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:52 No właśnie chciałam napisać, że waciaki bez smaku to głównie holenderskie szklarniami :p Sa piękne z wyglądu, jak z obrazka i kompletnie bez smaku, często też w środku biale :p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 09:59 Wiec po co sie wypowiadac o jakosci truskawek w Lidlu w UK na podst tego co jest w polskim Lidlu? Bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:02 Powtarzam, że to ty twierdzisz, że Lidl w różnych krajach ma taki sam asortyment. . Po co się wypowiadasz, skoro nie wiesz? Swoją drogą, to ja jestem fanką Lidla, nigdy tego nie ukrywałam:p ale tego w UK nie lubiłam, tam przypominał bardziej Aldi, którego też nie lubię :p więc coś jest na rzeczy z tym asortymentem...w UK:p Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:05 W Polsce z kolei Aldi jest moim zdaniem baaardzo kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:06 Wniosek ogólny - nie ma co się sugerować nazwą sieci handlowej - wszystko zależy od tego CO i gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:12 p.s. i bardzo lubię 'polecanki" co w którym sklepie jest dobre Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:15 >ogólny - nie ma co się sugerować nazwą sieci handlowej - wszystko zależy od tego CO i gdzie I to mowi osoba ktora twierdzila wyzej ze truskawki sa takie same Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 10:14 Ja Aldi w ogóle nie lubię, w żadnym kraju:p te sklepy są zawsze jakieś syfiaste, ciemne i dziwne, nic tam nie potrafię znaleźć:p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:10 szarmszejk123 napisał(a): > Ja Aldi w ogóle nie lubię, w żadnym kraju:p A propos Aldi. Otwieram dziś rano prasę, a tam wiadomość, że Aldi robi furorę w USA. W ostatnich dwóch latach Aldi otworzył tam najwięcej sklepów ze wszystkich żywnościowych sieciówek i powiększył swój udział na rynku do 11%. Podwoił liczbę filii, a obroty wzrosły o 53% do 48 miliardów dolarów. O Aldi żartował też Jimmy Fallon, celebrity kucharz Kasim Hardaway używa w swoich telewizyjnych programach produkty z Aldi, a szampan z Aldi stał się w winem roku 2025. W social media u klientów Aldi ma też bardzo pozytywny oddźwięk. Ja osobiście Aldi lubię, bo ma masę świetnych produktów, po niektóre idę tylko tam. Odnajduję się tam najszybciej, pewnie dlatego, że znam ten sklep od lat, a najgorsze dla mnie, gdy muszę gdzieś szukać produktów. Ciemne Aldi u nas moim zdaniem nie są. 30 lat temu to była sprzedaż na paletach i 2 artykuły na krzyż, wy tym jogurt zagęszczany skrobią. Jako biedna studentka kupowałam tam podróbkę Miracoli, już wtedy smakowo nie tak złą. Przez ten czas Aldi bardzo się zmienił, teraz ma np. świetny ekologiczny nabiał, z ichniego 10% twarożku wychodzi mi najlepszy sernik, a w ostatnich latach wybudował masą nowych, jasnych i przestrzennych sklepów z ogromnym wyborem artykułów. Mam od nich genialne wręcz kołdry letnie, bawełna wypełniana bambusem, za jakieś 15 euro sztuka. Kupiłam bo były tanie i ratują mi życie od kilku lat przy upałach. Tylko kasjerzy nie są już tacy jak wcześniej. Wcześniej mieli premię za szybkość, więc w Aldi nigdy nie było dłuższych kolejek, teraz już tego bonusu chyba nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:27 Ano właśnie, ja się tam jakoś nie umiem odnaleźć, nie wiem, nie jest intuicyjny dla mnie :p Ale też w sumie nigdy nie bywałam regularnie, może gdybym się przyzwyczaiła i "nauczyła" tego sklepu to bym zmieniła o nim zdanie. Tak samo nie ogarniam belgijskiego Colruyt. Wielki jak magazyn, wszystko niby jest a jakoś nic nie ma 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:28 szarmszejk123 napisał(a): > Ja Aldi w ogóle nie lubię, w żadnym kraju:p te sklepy są zawsze jakieś syfiaste > , ciemne i dziwne, nic tam nie potrafię znaleźć:p Mam tak samo, bylam kilka razy i jednak nie. Lidl podobnie. Jest tam taniej, ale oferta tez mniejsza, nie ta jakosc itp. Nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:14 No a ja pytam co jest w innych Lidlach z ciekawosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:23 Idź sobie porównaj gazetki promocyjne różnych krajów, nikt ci tu wszystkiego wymieniał nie będzie, to nie chat gpt:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:25 W gazetkach promocyjnych najczesniej nie ma produktow stalych tylko oferta tygodnia Lidla: tydzien wloski, tydzien hiszpanski itd Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:28 Nie. Są również produkty stałe które w danym tygodniu mają promocyjna cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 11:30 Poza tym na stronie Lidla znajdziesz pełen asortyment. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:42 szarmszejk123 napisał(a): > Powtarzam, że to ty twierdzisz, że Lidl w różnych krajach ma taki sam asortymen > t. . > Po co się wypowiadasz, skoro nie wiesz? > Swoją drogą, to ja jestem fanką Lidla, nigdy tego nie ukrywałam:p ale tego w UK > nie lubiłam, tam przypominał bardziej Aldi, którego też nie lubię :p więc coś > jest na rzeczy z tym asortymentem...w UK:p Nie wiem jaki asortyment ma Lidl w roznych krajach, trudno mi powiedziec jaki dokladnie w uk bo nie robie tam zakupow ale domyslam sie ze rozni sie co jest oczywiste bo sklepy dostosowuja sie do klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:05 Mocca ty chyba wypowiadasz sie z perspektywy innego kraju ( tu gdzie mieszkam nie ma Auchan). Wiedz ze to sie bardzo rozni miedzy krajami.i tak np w M&S czy Waitrose czy Ocado jakosc jest najwyzsza. A juz specjalnie chodze do Costco bo tam znacznie wyższa. Troche nizej ale niezle Sainsbury's Potem Tesco, Morissons Lidl Aldi itd to zupelny dol drabiny jesli chodzi o jakosc... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 19:11 Tak, wiem - i Tesco to poziom Lidla tylko większy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:33 >- i Tesco to poziom Lidla tylko większy Zupelnie inny biznes model w UK. Tesco nie zalicza sie do dyskonciakow i ma stala oferte zas Lidl w sporej mierze zmienna. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:34 ale to nie jest rozmowa o modelu biznesowym tylko o tym co dostaje konsument Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:43 Lidl ma w UK zupelnie inna oferte niz Marks and Spencer w UK. Na polkach leza inne produkty i jesli jest to to samo to bedzie to moze u jednej reki na palcach policzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 22:00 princesswhitewolf napisała: > Lidl ma dokladnie podobna oferte w kazdym kraju. Oferta Lidla jest różna w zależności od kraju (oczywiście, jest mnóstwo takich samych produktów też). Np. w Portugalii sprzedają tam pasteis de nata, a w Polsce, niestety, nie Owoce i warzywa są przeważnie lokalne (te które się w danym kraju uprawia). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 23:22 Gdyby byly lokalne to zima nic by nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:28 princesswhitewolf napisała: > Gdyby byly lokalne to zima nic by nie bylo Jak rany. Toż dopisałam w nawiasie, że chodzi o te, które uprawia się w danym kraju. Czyli np., tak łopatologicznie pisząc, w Polsce w Lidlu sprzedawane są polskie jabłka, w sezonie na truskawki - polskie truskawki, w sezonie na pomidory - polskie pomidory itd. Dodatkowo dochodzi specyfika regionalna. Fajnie macie, że są u was pastelki, w Polsce nie ma, za to pewnie jest więcej produktów typu drożdżówka, bo te są w Polsce dośc popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:57 Gdzie? W "moim" Lidlu nigdy nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 07:24 Kupowałam raz, Lidl po drodze do IKEI w Jankach, jakiś czas temu a jeżeli lubisz to Lubaszka (Galeria Wypieków) też ma/miewa. Mam wrażenie, że jest tego coraz więcej w różnych miejscach, robią się popularne i ciekawe czy skonczą jak makaroniki Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 07:35 p.s. a z lidlowych rzeczy polecam makaron z jajami przepiórczymi, polecam do "polskiej" pomidorowej jeżeli gotujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 23:32 kurt.wallander napisała: > Oferta Lidla jest różna w zależności od kraju (oczywiście, jest mnóstwo takich > samych produktów też). Cii, nie odbieraj hrabiance złudzeń, że tylko ona w UK ma dostęp do jakości, a o Lidlu wie wszystko. Lidl robi wprawdzie na świecie 125,5 miliardów euro obrotu, z czego tylko jakieś marne 11 miliardów w UK, ale princes będzie się upierać, że Lidl w UK jest wzorem dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 08:36 No ma obroty bo to tani sklep. Rossman tez w PL ma wieksze obroty niz Douglas, Skoda tez sie lepiej sprzedaje niz Audi Prostych spraw nie ogarniasz Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:50 princesswhitewolf napisała: > No ma obroty bo to tani sklep. Rossman tez w PL ma wieksze obroty niz Douglas, > Skoda tez sie lepiej sprzedaje niz Audi > Prostych spraw nie ogarniasz To ty nie ogarniasz, ale to nie nowość. Twoją tezą było, że Lidl jest tak złym sklepem, że nikt tam nie kupuje. Liczby pokazujące obrót mówią coś innego. Do Lidla chodzi masa ludzi. I tak przy okazji, do Lidla chodzi się nie tylko po owoce, frutarianko. Ta samo jak do Rossmanna nie chodzi się tylko po kolorówkę do ryja, a masa ludzi kupuje tam przede wszystkim domową chemię. Czego nie ma w Douglasie. I ja też chodzę do Rossmanna, po wiele rzeczy, a w Douglasie nie byłam już chyba 10 lat, bo smród perfumowy w tym sklepie jest odrażający, a większość produktów tam proponowanych jest mi całkowicie zbędna. Płynu do kibla i proszku do prania używam jednak regularnie, więc jestem wdzięczna, że w pobliżu jest tani Rossmann czy DM. Ale i tak tylko bardzo, bardzo głupi i naiwni ludzie wierzą, że cena i marka kosmetyku mówi coś o jego jakości, dlatego w Rossmannie znajdziesz nawet lepsze produkty kosmetyczne do ciała i twarzy od tych w Douglasie. A jeżeli obrót jest dla ciebie mało mówiącym czynnikiem gospodarczym, to sprawdź sobie ile tzw. net profit robi Lidl i to jest coś ponad 1,64 miliardów euro. To pewnie dla ciebie też nie świadczy o popularności Lidla, wiadomo, "zaprzyjaźniony rolnik" śpiewający borówkom do snu kołysanki, u którego kupuje wymagająca ematka, ma lepiej prosperujący interes. A raczej miał, bo dzięki temu rzucił pole w pi.du i pije dziś drinki z palemką na Bahamas, a ja muszę pójść dziś po ZWYKŁE lokalne truskawki do Aldi (!!!!!). Jak reszta plebsu żrącego odpady. Może kupię tam sobie nawet tłusty, bawarski boczek, by posklejać sobie arterie, a tobie goowno do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 11:57 >Twoją tezą było, że Lidl jest tak złym sklepem, że nikt tam nie kupuje. O? Gdzie napisalam ze nikt tam nie kupuje. W UK to sklep gdzie chodza ludzie ktorzy chca zaoszczedzic i niekoniecznie kieruja sie jakoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 12:40 princesswhitewolf napisała: > W UK to sklep gdzie chodza ludzie ktorzy chca zaoszczedzic i niekoniecznie kier > uja sie jakoscia. Większość ludzi pilnuje budżetu i nie lubi wyrzucać pieniędzy przez okno, robią to nawet zamożni. Tylko wannabe burżujki i zakompleksione wieczne aspirantki do klasy wyższej niż ta, do której realnie należą, dziwią się, że ludzie nie chcą przepłacać. W supermarketach i discountach kupuje więc masa ludzi. Na całym świecie. Niektórzy kupują tam też owoce i warzywa, a nawet opakowane mięso, a niektórzy chodzą tam tylko po wybrane rzeczy, jak płatki śniadaniowe i dżem, bo nie ma naprawdę obowiązku kupowania WSZYSTKIEGO w jednym sklepie. Wgryzłaś się jednak jak pitbull w te borówki jak osoba ze spektrum i jakby wszyscy kierowali się jakością borówek w wyborze sklepu, w którym chcą kupić tylko puszkę kukurydzy i litr mleka. Nie wiadomo, czy to faktycznie mentalne deficyty u ciebie, czy tylko taka zwykła pogarda dla kogoś, komu te pyerdolone borówki latają koło doopy. Ale nawet gdyby tak było, to nie potrafisz wyrazić jej w wyrafinowany sposób, typowy dla snobów z faktyczną legitymacją do snobowania, u ciebie słoma z butów małego dorobkiewicza wyłazi przy każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 15:02 Naprawde twoje fantazyjne wyobrazenia swiadcza o strasznym zakompleksieniu. I to wypominanie finansow haha zalosne Poszukiwanie np słodkich i smaczny h truskawek a nie kupowanie byle jakich bo zaoszczedzi sie 20 centow nie swiadczy o jakims snobizmie, ale o tym ze ktos nie lubi byle czego Snejkowa z toba sporo nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 16:48 princesswhitewolf napisała: > Snejkowa z toba sporo nie tak Napisałabym ci wprost co o tobie myślę, ale wtedy by mnie wycięto. Naprawdę, kogoś z twoją inteligencją trzeba się dłuuuugo naszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:31 No mowie ze z toba cos nie tak. Ja sie tam nie wdaje w dyskusje z ludzmi nielotnymi. Ty zas pasjami. To smieszne.. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:33 princesswhitewolf napisała: > > Poszukiwanie np słodkich i smaczny h truskawek a nie kupowanie byle jakich bo > zaoszczedzi sie 20 centow nie swiadczy o jakims snobizmie, ale o tym ze ktos ni > e lubi byle czego Jeśli tak cenisz sobie jakość truskawek, to najświeższe dostaniesz od producenta, ja np. mam niedaleko siebie sklep, w którym sprzedają truskawki z własnej plantacji, a dostawy świeżo zrywanych mają 2 x dziennie. Przypuszczam, że w GB tez sa takie sklepy, lub stoiska na targowiskach, i tam szukałabym najlepszych truskawek, nie w żadnych M&S czy Sainsbury's. > > Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 22:57 kurt.wallander napisała: > Jeśli tak cenisz sobie jakość truskawek, to najświeższe dostaniesz od producent > a, ja np. mam niedaleko siebie sklep, w którym sprzedają truskawki z własnej pl > antacji, a dostawy świeżo zrywanych mają 2 x dziennie. U mnie najświeższe lokalne truskawki w sezonie ma Aldi, albo ciut droższe Rewe. Świeższe są tylko u producenta, można nazbierać nawet samemu, ale to wymagałoby dłuższej drogi, a czas to jest też pieniądz. Najświeższe warzywa w najlepszej cenie ma u mnie Erdemli Market, taki duży Turek, a M&S u mnie w ogóle nie ma. 20 lat temu był, ale nie przekonywał ani asortymentem ani jakością. Jak o tym pisze, to dla mnie jak o sklepie na Arrakis, mogą sprzedawać tam spice w butelkach, nic mnie to nie interesuje. Wykłócanie się więc princes o najbardziej luksusowy truskawkowo- borówkowy sklep świadczy o tym, że kobieta ma nie po kolei w głowie. Ani ja nie wiem, gdzie ona tam na obrzeżach Londynu ma najlepsze truskawki, ani ona nie wie, gdzie u mnie nad Rurą są najlepsze. A do Lidla jak napisałam, chodzę po fasolę, taką suchą, czarną, ale ona nie potrafi czytać, więc wykonfabulowała sobie, że ja kupuję tam świeże owoce. Choć jak mają akurat czereśnie w dobrej cenie to kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:30 >Przypuszczam, że w GB tez sa takie sklepy, lub stoiska na targowiskach, i tam szukałabym najlepszych truskawek, nie w żadnych M&S czy Sainsbury's. Kurt ale nie mieszkasz w UK a dajesz rady nie znajac kraju. Sytuacja nie jest taka jak w Polsce- zrozum. W Londynie nie ma stoisk wlasnych producentow. Za Londynem sa przydrozne i sa rownie drogie a i najczesciej nienadzwyczajne. Kupilam jadac z Dorset niedawno. Zjawisko Targu tez nie jest tak masowe jak w Polsce i raczej to rzadkosc Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 08:58 Oczywiście, że ma inną. Znam ofertę niemieckiego, belgijskiego i holenderskiego i z tego zestawienia niemiecki wypada najlepiej a holenderski najgorzej pod względem oferty. W niemieckim nawet twaróg miewają:p Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 18:57 szarmszejk123 napisał(a): > Ja tam lubię Lidla :p ja też doceniam w podróży -bez względu w jakim mieście/kraju - wiem co jest co Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 18:38 princesswhitewolf napisała: > W Lidlu warzywa i owoce sa po prostu fatalne, czesto niedojrzale. Produkty tez > nie sa ani wielce tansze ani jakosc lepsza. A prawda jest taka ze to dokladnie > to samo co w calej Europie w Lidlach nieprawda owoce i warzywa są krajowe w większości, podobnie rzecz ma się z mięsem, jajami i sporą częścią nabiału Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 20:12 A tu masz jeszcze bardzo prosty filmik, jak można podnieść sobie zewnętrzną linię oka bez krechy, a jedynie relatywnie jasnymi cieniami: uk.pinterest.com/pin/703756188093378/ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 22:40 Kobieto przeciez ona w lewym oku ma kreske! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 22:42 Jak wol kreska na gornej powiece u podstawy rzes. Naprawde kreska nie musi byc gruba krecha tylko miedzy rzesami i ja taka cale zycie robie. Jezu te Polki to odkrywaja kolo dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 00:14 princesswhitewolf napisała: > Jezu te Polki to odkrywaja kolo dopiero Tak, Polki żyją pod kamieniem i muszą wzorować się na słynących z dobrego stylu Brytyjkach. Ha, ha., ha....... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:45 A widac tylko znasz jakid padol spoleczny jesli chodzi o Brytyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 00:12 princesswhitewolf napisała: > Kobieto przeciez ona w lewym oku ma kreske! Nie ma kreski, tylko ciemny tusz. Spraw sobie lepsze okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:45 To chyba ze tuszem robi kreskę u nasady oka 😂. Tak nie wyglada nałożenie tuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 09:08 Przypomnial mi sie watek w ktorym ja stwierdzilam ze blondynkom pasuje szara kredka lub brazowa ewentualnie grafit a ty upierałas sie ze czarna 😀 ale roztarta Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 20:28 To jak całkiem tak samo, tylko odcienie inne Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:08 Zgadzam się w 100%. Bardzo podobnie się maluję. Jeszcze owal zaczęłam przyciemniać troszkę, bo mi obwisać nieco zaczyna. Nawet jak się nie maluję to jak pacnę trochę różu i na usta coś nie co, to już jest o niebo lepiej, a to w sumie żaden makijaż. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 17:42 snakelilith napisała: > Tak, jestem 50 plus, stawiam inne priorytety: > > 1. Cera nie może być matowa, bo to podkreśla zmarszczki. Unikam więc mocno kryj > ących podkładów i pudru. Zamiast podkładu w ogóle lepszy jest krem BB (mieszam > sama krem z mineralnym filtrem z odrobiną podkładu), a ewentualne "problematycz > ne" miejsca tuszuje się dobrze dobranym kolorystycznie kremowym korektorem. To samo zaobserwowałam, BB albo lekki podkład, żadnych matów, ma być wilgotno. > 2. Inne rozłożenie kolorów. > Wcześniej w centrum były u mnie oczy - cienie, tusz, ciemniejsze kolory. Mam ba > rdzo jasne oczy i jestem blondynką. Teraz koncentrowanie się na oczach mnie pos > tarza. Kwestia urody. Ja zrezygnowałam z podkreślania ust bo przestało mi to pasować. Zrobiły się cieńsze, są w miarę różowe, błyszczyk mi wystarcza. Za to oczy robię nieco mocniej niż kiedyś i tak jest dobrze. Urodę mam kontrastową, mimo wieku nadal nie pasuje mi rozmycie. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:39 nie mam z tym dużego problemu, bo maluję się od zawsze niezwykle oszczędnie albo wcale. Mam pewną słabość do szminek, lubię jak nawilżają usta. Podkładów, pudrów unikam, różów unikam, jak tylko spróbuję mam uczucie "czegoś na twarzy". Oczu też specjalnie nie podkreślam, mam z natury ciemniejszą oprawę, czasem trochę tuszu na rzęsy. Poza tym mam tzw. subtelne rysy twarzy, więc pasuje mi "niewidzialny" makijaż, w przenośni i dosłownie. Inwestuję w dobre kosmetyki do skóry, skórę mam raczej suchą, plus spacery, woda, dobra jedzenie, sen. Różnicę jaką widzę, to kiedyś wybierałam szminki czerwone, teraz raczej stonowane kolory, brzoskwiniowy róż albo delikatny koral. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:44 Moim zdaniem może być delikatniejszy. Tylko może od razu zaznaczę, mam śniadą karnację i ciemną oprawę oczu, gdybym była bledziutka i z jasnymi rzęsami i brwiami, inaczej by u mnie wyglądał makijaż. A tak to z wiekiem: zaczęłam używać lepszy krem bb, lub podkład, bo mam przebarwienia na policzkach, za to pudru sypkiego minimalnie. (A kiedyś mogłam sobie pozwolić dokładnie odwrotnie, bo zalezało mi na zmatowieniu, a nie ukrywaniu niedoskonałości cery. Jesli musiałam coś ukrywać, to uzywałam korektora, dziś korektor zupełnie nie sprawdza mi się) Żadnych kresek na oczach, bo mam głęboko osadzone, i jak za ciemne oczy zrobię, to twarz wygląda na zmęczoną. Zamiast cienia do oczu używam różu, i również minimalnie, dokładnie z tego samego powodu. Brwi też, jedynie wyczesuję i delikatnie podkreślam cieniem, bo nie chcę żeby sprawiały wrażenie jakby były markerem zakreślone. (U młodych dziewczyn czasem to może fajnie wyglądać, taka wyrazista brew, ja źle się czuję z takimi wyrysowanymi brwiami. ) Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 14:52 Ej, ale jeszcze nie jestem 50+ tyle, że te zasady wprowadziłam wcześniej, z 5-6 lat temu. Uważam, że tak po prostu wyglądam korzystniej, i mniej znaczy lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:47 Od czasu maseczek covidowych zostało mi w zwyczaju podkreślanie oczu. Miedziano - brązowe cienie, cieniutka kreska, tusz i od razu nie wyglądam jak wyplosz, a jak kobieta. Podkład? Mieszam BB z matującym podkładem, pudru malutko, szminka w kolorze koralowym lub czerwonego wina. Błogosławię dziewczęta, które tu na forum polecały mi kredki do oczu...o ile Chanel nie jest zła, to taniutka Eveline czarna lub brązowa przetrwała calusienki dyżur. Chyba przeproszę sie z Eveline, bo ich tłusty krem ,,Egyptian miracle" też mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:30 Jakiego kremu bb używasz? Brwi masz naturalne? Żadnej henny czy innej farbki? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 15:50 To do mnie? BB używam albo Lirene Moisturising BB cream, albo z No7. A brwi? Zdaję się na salon kosmetyczny, ale znowu nie wszędzie mają hennę dla blondynek. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 16:10 Aktualnie Pease, odcień 03 natur, czyli najciemniejszy, i powoli robi się dla mnie zbyt jasny ale mam też Eveline better perfect, jednak wolę Pease. A podkład to Rimmel Match perfection - na wyjście, na co dzień nie ma takiej potrzeby. Tak, brwi mam całkowicie naturalne, nie majstruję przy nich, o, pewnie ze 2 lata nic nie robiłam. Ale może przed większą imprezą rodzinną, przed weselem, położę sobie hennę, na co dzień nie mam zupełnie takiej potrzeby (jesli już, to używam henna Delia w kolorze brązowym, jest łatwa do użycia). Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 17:49 Nie wiem, mój makijaż od lat jest taki sam (w te nader rzadkie dni, kiedy go stosuję) - krem B&B, róż, czasem błyszczyk. Kresek nie robię, bo bym sobie z moją zręcznością oko wybiła, rzęsy próbowałam parę razy tuszować, ale to do niczego, natychmiast zaczynam haczyć o szkiełka okularów. Nie to, żeby były jakieś szczególnie długie, ale są proste, a oczy mam dość płytko osadzone. Więc najpierw trzeba by było podkręcić zalotką, a to znając moje umiejętności nie jest najlepszy pomysł. Na szczęście mam naturalnie dosyć ciemną oprawę oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 18:22 Makijaż ma mi się podobać. Nie oczekuje od niego magicznych sztuczek temporalnych. Sama od lat maluje się mniej więcej tak samo. Trochę pudru, obecnie mieniącego sie, bo taki mam i mi się podoba. Lekko perłowy cien do powiek i eyeliner. Najczęściej czarny ale w tym roku bawię się też kolorowymi. Dolnej powieki nie ruszam bo nie widziałam tam jeszcze kreski która by by sie podobała. Podkładów nie używam bo nie, świat będzie musiał znieść moja nie gładką cerę. Pomadka zwykle jakas cielista ale częściej bez. O takie kolory eyelinerów używam (tylko bez tego bordowego bo mi się kojarzy z zapaleniem spojowek). Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Makijaż 50 plus 08.06.25, 19:44 Zazwyczaj nie maluję się, czasami końce rzęs szarą lub brązową masscarą musnę. Na wielką galę omiatam twarz mgiełką podkładu z airbrusha (dinair świetlisty) i tylko tyle, by cokolwiek tej świetlistych było, bo cera jest ok, i tuszuję rzęsy i pomadka na usta. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 07:03 Od lat ta sama makijażystka? Poza tym, jeśli nie malujesz się na co dzień, zawsze będziesz mieć wrażenie "maski" bo nie jesteś przyzwyczajona. I nie ma cudów, żeby makijażu w ogóle nie było widać w świetle dziennym a jednocześnie dawał wyraźny efekt , to tylko na kamerze/ zdjęciu tak wygląda.Rowniez wszelkie "no make up makeup". Dla "dojrzałej " jest w gruncie rzeczy taki sam, tylko musisz brać pod uwagę że ciemny/czarny postarza a do zmarszczek trzeba używać odpowiednich podkładów / pudrów ( lekkich ,odbijających światło). Cera też trochę ciemnieje z wiekiem , nawet najjaśniejsza.Kontur ust się rozmywa , czerwień wargowa jest mniej intensywna itp.Zeby często też już nie są tak białe, więc intensywna pomadka niekoniecznie.Za to róż się przydaje częściej. Since pod oczami czy w wewnętrznych kącikach oczu postarzają .Brwi albo zanikają albo robią się "Brezniewiowe" 😅 - same problemy. Wiadomo że młoda skóra więcej wybacza, a starsza wymaga więcej uwagi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:21 Zbyt ciężki podkład nałożony grubą warstwą, mocno podkreślone, czarne brwi, czarne kreski wokół oczu, sztuczne rzęsy, błyszczące lub kolorowe cienie do powiek, za dużo różu i bronzera , ciemna lub mocna czerwona szminka to wszystko postarza w makijażu i może dawać efekt maski. Jeżeli twoja makijażystka od lat popełnia takie błędy, to pora, żeby ją zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 10:06 No dokladnie. Ja tez mam wrazenie ze kobiety wala tego podkladu jakos duzo. Czytam jak szybko zuzywaja jedna buteleczke. A pokładu naklada się przeciez sladowo Cienie zawsze sa kolorowe. Bez to tez kolor przeciez. Postarzaja matowe i ciemne, znacznie bardziej niz perlowe. Choc oczywiście to tez kwestia ilosci tej perly Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 12:13 Pisząc o kolorowych cieniach myślałam o mocno napigmentowanych różach, fioletach , turkusach , niebieskościach i zieleniach. Perłowe cienie lubią się zbierać w załamaniu powieki , fałdkach, zmarszczkach i nie wygląda to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 12:58 W zalamaniu perlowe to bardzo bardzo zly pomysl. Ale juz w koniuszku wewnetrznym czy na srodku kapka to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 08:53 Im delikatniej tym lepiej w pewnym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 10:27 Im więcej mam lat, tym lżej się maluję. Zwłaszcza, że mam ciemną oprawę oczu, ciemne włosy i oliwkową cerę. Aktualnie używam na wyjścia Bourjois Healthy Mix Serum, konturuję delikatnie oczy cieniami, do tego tusz do rzęs, błyszczyk i jestem gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 10:29 Aha, pudru już w ogóle nie używam, bo mam suchą cerę i nawet po "zdjęciu pudrowości" czuję, że jest ściągnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:42 Przy takiej karnacji i oprawie makijaz nie jest az tak potrzebny. Ale jesli ktos tak jak ja ma jasniutkie brwi, i ogolnie szaro bure oczy, no to jednak odpowiednie podkreslenie robi roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 13:48 Na pewno robi. Bardzo lubię podkreślone oczy i żałuję, że u mnie to nieciekawie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 15:37 simply_z napisała: > Przy takiej karnacji i oprawie makijaz nie jest az tak potrzebny. Ale jesli kto > s tak jak ja ma jasniutkie brwi, i ogolnie szaro bure oczy, no to jednak odpowi > ednie podkreslenie robi roznice. Czasem niepodkreślona twarz wygląda lepiej niż "podkreślona", bo akurat jasnym typom za dużo makijażu szkodzi bardziej niż brak makijażu. Ta mityczna "ciemna oprawa oczu" doprowadza czasem do dziwnych rzeczy, kiedy jasne blondynki robią sobie brwi jak brunetki. A często nawet brak podkreślenia oczu może wyglądać ładnie. Jak u tej rudej dziewczyny (sporo młodszej niż 50, bo innego nie znalazłam) z pierwszego zdjęcia, gdzie wyraźny kolor włosów, usta i róż wystarczą do zrobienia kontrastu. Na drugim zdjęciu masz jasny typu kobiet 50 plus z oczami w niewyraźnym kolorze, gdzie ożywienie przez bardzo delikatny makijaż, też bez nacisku na oko i z relatywnie jasnymi brwiami też ładnie wygląda. I jeszcze Michelle Pfeiffer, jasne lato i brwi niewiele ciemniejsze od blond włosów. Więcej "oprawy"przytłoczyło by delikatną twarz. I na koniec dramat. Jasny typu kobiety, która wpadała z jakiegoś powodu w pudełko plakatówek i dobrze wygląda tylko dzięki filtrowi. Swoją drogą, problemem po 50 bywa wada wzroku. Kobiety automatycznie malują się jak 20 lat wcześniej i zapominają spojrzeć na siebie w okularach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 16:26 Usta powiększone medycyna estetyczna to brak podkreślenia? My tu o makijażu mówimy czy można, wypada w pewnym wieku by nie było zbyt nachalnie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 00:40 O takim wlasnie podkresleniu mowie, jak na drugim zdj. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Makijaż 50 plus 10.06.25, 07:33 Na drugim zdjęciu powiekszono twarz po prawej bo większa od lewej niemniej dolna część górnej powieki jest też obysowana w linii wodnej. Cała reszta jest do wykonania kosmetykami bez konieczności robienia sztucznych rzęs i ust. Pamela Anderon jak donoszą media nie robi makijażu ale ma powiększone nadal usta, narysowane brwi i nowe zęby. Zęby to też oddzielny temat jak można popsuć sobie wizerunek Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Makijaż 50 plus 09.06.25, 12:57 Powinien byc taki w jakim się najlepiej czujesz Na pewno przejść na lżejsze podkłady typu glow albo kremy bb/cc unikać kryjących i zastygających podkładów, lepiej robić w ciągu dnia poprawki niż mieć efekt maski bo postarza. Makijaż dojrzały to przede wszystkim cera, podkreślenie policzków, lekki glow, korekcja cieni, wrównanie powieki Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:18 Zdecydowanie powinien być inny. Ja mam 45 lat i odchodzę od na rzecz np tego www.notino.pl/erborian/cc-dull-correct-rozswietlajacy-krem-cc-spf-25/p-16143043/?gad_source=1&gad_campaignid=1870393911&gclid=Cj0KCQjw0qTCBhCmARIsAAj8C4b4pPUxF2U4ZN3CqwkMfjhdfeQ_7Dr_Q0-nlbyyL2y9a1-tpOVGRK0aAmUiEALw_wcB Efekt jest super. Można dołożyć jeszcze ten zielony na zaczerwienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:18 Odchodzę od podkładów, miało być 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Makijaż 50 plus 11.06.25, 14:19 A no i on jest faktycznie fioletowy ale w kontakcie ze skórą stapia sie z nią o dopasowuje kolorystycznie. Jest lekko, świeżo i ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 07:50 Zaczne od tego, ze mam dopiero niecale 42 lata. Zanim w ogole zaczniesz sie malowac to ja bym zadbala o cere od srodka: codziennie spacerek na swiezym powietrzu, joga twarzy, woda, jest lato wiec owoce. Ale zaczelabym cwiczyc joge twarzy, przejsc sie 2-3 razy w miesiacu na masaz kobido albo zrobic kurs i zaczac robic sobie samej. Efekty sa moim zdaniem warte wiecej niz najlepsze kosmetyki, botoksy. Uwazam, ze makijaz nie jest do niczego potrzebny. Sama sie nie maluje, raz od wielkiego dzwonu na okazje typu wesele. Kiedys poszlam na wesele bez makijazu i na wszystkich zdjeciach wygladalam na niedorobiona w porownaniu na pan z makijazem. No po prostu. Ale na codzien chodze bez makijazu i nikt nie umarl od ogladania mojej golej facjaty. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 22:32 Marta Manowska: podróże, różaniec i książki. Wywiad W MOIM STYLU | Magda Mołek Jestem zachwycona tutaj makijazem Magdy Molek, nie wiem co za podklad ma na twarzy, lekki roz, usta, rzesy, wyglada swiezo, naturalnie i mlodo. Szukam cos dla siebie bo za chwile 50, uzywam od lat Lancome TEINT IDOLE ULTRA WEAR FOUNDATION i Laura Mercier loose powder, mysle ze pora na zmiany, tylko nie lubie experymentowac i kupowac zbednych rzeczy a pozniej wyrzucac, jaki krem BB polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 22:34 zaznacze, ze nie o wywaiad mi tu chodzi , ale przewincie sobie na Magde i co sadzicie o jej makijazu? Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Makijaż 50 plus 13.06.25, 22:39 dodam, ze wyprobowalam dzisiatki tuszy i Elizabeth Arden w czerwonym oakowaniu nie ma sobie rownych, polecam Odpowiedz Link Zgłoś