Dodaj do ulubionych

Przepuklina

16.06.25, 22:56
Chodzę na masaż i fizjoterapeuta zwrócił uwagę na mój odstający powyżej pępka brzuch. Nie boli toto ale chirurg ocenił, że przepuklina (kresy białej jakiś tak mówił) i odesłał na USG. Przeraziłam się. Miałam z miesiąc temu USG i nie mam wzmianki o czymś takim. No ale mogło pojawić się teraz. Któraś z Was miała i cos z tym zrobiła? No kurczę, miałam zacząć ćwiczyć siłowo , bo na kości to dobre. A lekarz powiedział, że zakaz ciężarów. W sumie to nie zapytałam o dźwiganie, choćby zakupów.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Przepuklina 17.06.25, 00:22
      Miałam po ciążach, skończyło się operacją ale też nie na pilnie. Dzieci normalnie nosiłam.
    • bi_scotti Re: Przepuklina 17.06.25, 02:43
      Jednej zimy kilka lat temu Stary Bi_scott pomogl komus wypchac auto ze sniegu no i potem w lecie mial hernia surgery. Takie mu sie male cos wybrzuszylo & go bolalo/ciagnelo w dol gdy stal. Wiec trzeba bylo zaradzic operacyjnie. No idea jak to jest rozwiazane w PL, u nas bylo tak: pacjent przyjety na zabieg rano, o 4:00 pm wiozlam go juz do domu po. Rzygal dalej niz widzial po anesthetic, do pelni sil wrocil po jakichs 3 tygodniach ale to facet - lubi sie troche nad soba pouzalac wink Jak wspomnialam, to juz bylo kilka lat temu, so far wszystko jest perfect ... tylko nie jest juz taki wyrywny w pomaganiu kierowcom stuck in the snow big_grin
      Wniosek: jesli moga Ci to szybko naprawic (surgery) - skorzystaj. Easy-breezy, rachu-ciachu & bedziesz jak nowa smile Zdrowia zycze! Cheers.
    • hrasier_2 Re: Przepuklina 17.06.25, 05:38
      Mało inwazyjny zabieg. Zapisz się do prywatnego chirurga i później na NFZ.
    • iwles Re: Przepuklina 17.06.25, 06:15

Kresy białej nie miałam, miałam pepkową, ale nie czekałam z operacją, więc tez ci to poradzę.
      Mój facet miał przepuklinę kresy i zanim miał operację to doszlo do uwięźnienia- ból przeogromny (plus zagrożenie życia).
      • pffpffpff Re: Przepuklina 17.06.25, 14:21
        Też mnie właśnie tym postraszono i zrobiłam sobie. Cięcie wokół pępka. W znieczuleniu miejscowym. Bez siatki.
        • alfa36 Re: Przepuklina 17.06.25, 14:44
          Ale czym Cię postraszono? Uwięzieniem jelit? A dlaczego bez siatki?
          • pffpffpff Re: Przepuklina 17.06.25, 16:37
            Bo nie chciałam. Dużo poczytałam, popytałam i absolutnie nie chciałam. Zwłaszcza, że przepuklina była mała.
            • alfa36 Re: Przepuklina 17.06.25, 17:00
              Miałaś przepuklinę pępkową? Ja jestem przed usg, na razie tylko lekarz spojrzał i póki co nic nie zaproponował. Siatka to, Twoim zdaniem złe rozwiązanie?.
              • pffpffpff Re: Przepuklina 17.06.25, 21:55
                To było 9 lat temu. Rok po porodzie. Konsultowałam to z fizjoterapeutką, specjalizująca się w rozejściu kresy i ona zdecydowanie odradziła siatkę. Chirurg też. Minęło te 9 lat i przepuklina nie wróciła.
                To jest zawsze ciało obce w organizmie. Wiem, że trochę to śmiesznie brzmi z ust kobiety z implantami w piersiach wink
                Poczytaj, skonsultuj i wybierz najlepszą dla siebie opcję.
                • alfa36 Re: Przepuklina 18.06.25, 00:56
                  A napisz proszę, czym to u Ciebie się objawiało i czy długo czekałaś z zabiegiem.
                  • pffpffpff Re: Przepuklina 18.06.25, 07:39
                    Właściwie to niczym specjalnym. Zajęłam się wtedy kresą. I pracowałam z fizjo nad rozejściem. Byłam zrobić usg tej kresy, bo przez moment rozważałam jej zszycie (dopóki nie trafiłam na genialną fizjo właśnie) i na usg mi to chyba wyszło. Palpacyjnie czuć było taką kuleczkę. Raz była, raz nie. Ale nie przeszkadzało mi to. Dopiero postraszenie mnie konsekwencjami, miało wpływ na decyzji o zabiegu.
      • alfa36 Re: Przepuklina 18.06.25, 07:16
        Z siatką mieliście zabiegi? Laparoskopowo?
        • wena-suela Re: Przepuklina 18.06.25, 10:26
          Mój mąż miał. Pierwszy raz bez sietki i niestety wróciła. Drugi raz z siatką, trzyma się. Obie ponad 20 lat temu, laparoskopowo.
        • iwles Re: Przepuklina 18.06.25, 11:12

Chirurgiczne rozcięcie, z siatką. Kilka lat temu, do dziś jest spoko.
    • alfa36 Re: Przepuklina 18.06.25, 19:59
      Po USG, kresa jest rozciągnięta ale nie przerwana, więc , zdaniem radiologa, przepukliny nie ma. No i co teraz, bo mam dwie oponki, pod pępkiem i nad pępkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka