Dodaj do ulubionych

Mokre włosy

27.06.25, 23:05
Chodzicie czasem po mieście w mokrych włosach latem?
Ja tak jak umyje a nie chce mi się suszyć to idę w mokrych i nie zastanawiam się co myślą ludzie
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:06
      Żyjesz na krawędzi 😀😀😀
    • taki-sobie-nick Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:08
      Yhm.
    • angazetka Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:12
      Tak, zdarza mi się. Na krótko, bo latem zaraz są suche.
    • alexis1121 Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:12
      Moja sąsiadka z góry odkąd pamiętam wychodzi do jesieni z mokrą głową i cóż.. myślę o niej źle. Tzn kiepsko to wygląda. Przed wyjściem z domu włosy powinny jednak zostać wysuszone.
      • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:36
        Dlaczego powinny?
        • dekoderka Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:47
          Aby zrobić sobie stylową focię przy windzie.
        • alexis1121 Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:54
          No powinny, z mokrą głową można paradować w domu przed członami rodziny. Albo na plaży. W mieście raczej nie wypada.
          • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:57
            Albowiem….?
            • alexis1121 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:06
              Wyniosłam to z domu i takie jest moje wewnętrzne przekonanie.
              Ale niech każdy chodzi jak chce, jestem tolerancyjna.
              • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:47
                I nie zastanawiasz się nad swoimi wewnętrznymi przekonaniami? Wszyscy, jak byłaś łaskawa się wyrazić, wynosimy coś z domu, ale potem możemy się zastanowić, czy na pewno to, co wynieśliśmy, ma sens.
              • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 15:53
                Ale z brudnymi strąkami (przed fryzjerem, bo żeby dostać się do fryzjera to trzeba z domu wyjść do ludzi m) to już wypada, hy, hy…
                • alexis1121 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:46
                  Żeby wszyscy byli tak czyści jak ja, ech..
                  • memphis90 Re: Mokre włosy 29.06.25, 16:30
                    Na pewno świąt byłby olfaktorycznie przyjemniejszy.
          • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:10
            Odpowiedź "no powinny" na pytanie dlaczego powinny nie jest satysfakcjonująca.
      • alexis1121 Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:53
        Wczoraj wieczorem już byłam prawie asleep i przeczytałam, że zastanawiasz się co ludzie myślą, kiedy idziesz z mokrą głową, a ty napisałaś że się nie zastanawiasz, więc uznaj proszę moją odpowiedź za nieważną 😅❤️
      • eva_evka Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:13
        Pewnie, że powinny być wysuszone i ułożone. Podobnie ubrania które mamy na sobie, powinny być czyste i wyprasowane. Podobnie zęby. I nie trzeba tu wiele tłumaczyć, dlaczego.

Oczywiście, można wyjść z mokrymi włosami, w brudnych i nie wyprasowanych ubraniach, z nieumytymi zębami, z widocznymi ubytkami. Można, bo nie ma na to paragrafu, że nie wolno.
        Ale niech sobie każdy sam odpowie.
        • angazetka Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:23
          Jak lubisz prasować zęby...
        • alexis1121 Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:26
          W końcu mam bratnią duszę na tym forum 😅❤️
        • milva24 Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:51
          Między mokrymi (po myciu) włosami a brudnymi ubraniami jest przepaść.
          • eva_evka Re: Mokre włosy 28.06.25, 13:07
            Nie wydaje mi się, że aż taka.
            Dla mnie włosy muszą być suche i ułożone, a ubrania czyste, żeby uznać czyjś wygląd za schludny.
    • madame_edith Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:16
      Tylko jak mam w miarę krótkie włosy i jestem na urlopie bądź ide po bułki. Do ludzi nie bardzo, moje włosy jak z nimi nic nie zrobić prezentują obraz nędzy i rozpaczy, bo się puszą strasznie. Albo trzeba „wydobyć skręt” albo wyprostować.
      • miurielamirsa Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:21
        Tak, ale mam kręcone włosy i mokre nie wyglądają źle a czasem nawet lepiej niż suche 😉
      • kamin Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:31
        Też wydobywam skręt. I później zostawiam do naturalnego wyschnięcia, bo suszarka mi robi źle.
        • madame_edith Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:57
          No mi wlasnie dobrze robi (niestety). Bez suszarki mam te włosy ulizane na czubku głowy
        • kocynder Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:49
          A co robisz pod hasłem "wydobywam skręt"?
          • kamin Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:54
            Nakładam krem do loków na ociekające wodą włosy (z głową w dół), później kolejne warstwy ugniatam lekko odciskając z wody. Chodzi o to, żeby już nie kąpało, ale nadal były bardzo mokre. I dalej muszą schnąć już same. Użycie suszarki, dyfuzora itp rozbija mi grube loki na cienkie i spuszone.
            • kocynder Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:08
              A jaki krem? Tak konkretnie... Mam włosy dość gęste, ale cienkie, słabo podatne na układanie, z natury falowane. Przyznam, że od lat marzy mi się mieć coś takiego jak na zdjęciu, ale w miarę możliwości bez wydawania milionów i spędzania w łazience czasu pozwalającego na przetłumaczenie "Pana Tadeusza" na sanskryt...:
              P. S. 1. Zdjęcia z netu wybrane na szybko. Kilka razy w życiu widziałam na ulicy dziewczyny/kobiety z czymś na głowie o czym marzę, ale tylko raz miałam śmiałość zapytać - babka niestety odpowiedziała, że to fryzjer i efekt "na raz".
              P. S. Suszarka wywołuje u mnie efekt zjeżonego pudla, więc to ostateczna ostateczność.
              • chatgris01 Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:30
                Takie grube loki to raczej efekt lokówki.
                • arthwen Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:19
                  Niekoniecznie. Moje dziecko (płci męskiej, więc to w ogóle niesamowite marnotrawstwo jest) ma takie loki naturalnie. Mniej co prawda puchate, ale właśnie taki gruby skręt i pasmami.
    • kropkaa Re: Mokre włosy 27.06.25, 23:45
      Ale że wychodzisz spod prysznica i idziesz na miasto?
      Zdarza mi się wyjść, gdy spód jest niedosuszony,.ale.z takimi kapiącymi to nie.
      Jak chodzą ludzie to nie wiem, ale basenowych włosów raczej nie spotykam.
      • pytajacakinga Re: Mokre włosy 28.06.25, 00:20
        kropkaa napisała:

> Ale że wychodzisz spod prysznica i idziesz na miasto?
        > Zdarza mi się wyjść, gdy spód jest niedosuszony,.ale.z takimi kapiącymi to nie.
        > Jak chodzą ludzie to nie wiem, ale basenowych włosów raczej nie spotykam.

Nie z kąpiącymi , wycieram dobrze i idę z mokrymi nie kapia ale widać że są mokre
      • kamin Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:35
        No ja rano wychodzę spod prysznica, wycieram włosy, nakładam krem do loków, ubieram się i wychodzę np. do pracy.
        Zimą już się przestałam wygłupiać i trochę podsuszam włosy suszarką, ale w pozostałe pory roku daję im wyschnąć naturalnie.
        • milva24 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:54
          kamin napisał(a):

> No ja rano wychodzę spod prysznica, wycieram włosy, nakładam krem do loków, ubi
          > eram się i wychodzę np. do pracy.
          >

Mnie się zdarza jak zaśpię minus krem do loków. Ale ja mam rzadkie, cienkie włosy, zanim do roboty dojadę są suche.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Mokre włosy 28.06.25, 00:44
      Tak, codziennie wracając z basenu. Mam w nosie co pomyślą inni.
    • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:20
      Tylko na wakacjach jak jest duży upał albo jak wracam z basenu. Ale nie z powodu ludzi, tylko dlatego, że włosom to nie służy i potem wyglądają źle.
    • nenia1 Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:38
      sen dzisiaj taki miała, spóźniłam się z godzinę do pracy, przyjechałam w mokrych włosach, szefa jeszcze nie było. Doszło do mnie, że jak szef zaraz przyjdzie a ja będę miała mokre włosy to załapie, że się spóźniłam big_grin Gorączkowo szukałam suszarki, ale nikt nie miał (kto chodzi do pracy z suszarką?)...obudziłam się i myślę, ufff...mam własną firmę.
      • eliszka25 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:11
        Niezły horror 😅
      • chatgris01 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:41
        nenia1 napisała:

> Gorączkowo szukałam
        > suszarki, ale nikt nie miał (kto chodzi do pracy z suszarką?)

Bywają takie do rąk w wucetach, można się chyba awaryjnie posłużyć cool
    • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 07:48
      Z mokrymi włosami wychodzę, jeśli tylko w chwili, kiedy muszę albo chcę wyjść, są mokre. Nie znajduję ani jednego przeciwwskazania. W mokrych włosach nigdy, trudno mi to nawet sobie wyobrazić.
    • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:00
      Ja mogę wyjść z mokrymi włosami nawet zimą.
    • niezwykladziewczyna Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:03
      Czasem wychodzę jak nie nie zdążą wyschnąć, suszarki nie używam.
    • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:07
      Nie, nie chodzę w mokrych włosach. Nie dlatego co ludzie powiedzą, ale w trosce o włosy.
      Włosy po umyciu powinny być zawsze wysuszone suszarką, wilgotna skóra głowy sprzyja rozwijaniu się grzybów. Poza tym nie powinno sie suszyć wlosow na słońcu, ponieważ słońce bardzo osłabia włosy. Stają sie cienkie i kruche. Włosy powinny być chronione przed słońcem filtrami UV i/lub nakryciami głowy. Dbam o włosy tak samo jak o skore twarzy, czyli najważniejsza jest pielęgnacja i filtry.
      • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:14
        Jak to się dzieje, że słońce niszczy, a suszarka nie? Czy przed wynalezieniem suszarek wszyscy mieli grzybicę? Czy ja ją mam, tylko nie zauważyłam?
        • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:24
          Suszarka też niszczy, dlatego się używa kosmetyków termoochronnych. Nie miałaś nigdy łupieżu, nie swędziała cię skóra głowy?
          • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:35
            Jeśli suszarka też niszczy, to czy nie lepiej jednak wybrać słońce? Jest za darmo, nie psuje się, nie trzeba go kupić, trzymać w domu, pamiętać, żeby zabrać na wakacje... Łupieżu nie miałam. Swędziała mnie, oczywiście, jak cała reszta.
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:56
              No, ale słońce nie zawsze jest. Zimą, jesienią, czy w czasie deszczu nie byłoby jak wysuszyć. Poza tym moje wlosy bez suszarki baardzo dlugo schną, a jednak w dni robocze nie chodzi się zbyt długo na zewnątrz w słońcu.
              • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:36
                Ale nie chodzi przecież dosłownie o słońce. O powietrze chodzi. W czasie deszczu idę pod parasolem, a włosy schną. Rozumiem oczywiście, że jak się ma dużo włosów, to schną długo. W dni robocze zdarza mi się okrutnie spocić w drodze do pracy, więc idę pod prysznic, a potem siedzę z mokrymi włosami przy biurku. Nie schną bardzo długo. Znów: nie trzeba do tego słońca.
              • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:01
                >słońce nie zawsze jest. Zimą, jesienią, >czy w czasie deszczu nie byłoby jak >wysuszyć.
                🤔 Włosy wysychają same - to proces parowania wody. Nie trzeba dobrego słońca…
                • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 17:25
                  Jak długo u ciebie trwa taki proces schnięcia?
                  • memphis90 Re: Mokre włosy 29.06.25, 08:37
                    Nie jest zbyt długi, ale nie liczyłam z zegarkiem.
          • kamin Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:58
            Z ręką na sercu. Nie miałam nigdy łupieżu i nie swędziała mnie nigdy głową. Pierwszą suszarkę do włosów w życiu kupiłam sobie niedawno, będąc już grubo po czterdziestce.
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:05
              Lucky you smile Mnie bez suszarki włosy schną ładnych kilka godzin, żyją swoim życiem i wyglądają, jak by je pies polizał.
            • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:13
              kamin napisał(a):

> Z ręką na sercu. Nie miałam nigdy łupieżu i nie swędziała mnie nigdy głową. Pie
              > rwszą suszarkę do włosów w życiu kupiłam sobie niedawno, będąc już grubo po czt
              > erdziestce.

Ja też nigdy nie miałam łupieżu (widocznego) ani nigdy nie swedziala mnie głowa. Jednak kiedy zmieniłam pielęgnację wlosow oraz skóry głowy włosy mam tak piękne i gęste jak nigdy. Przestały wypadać, teraz na szczotce mam niewiele wlosow, czasem po czesaniu na szczotce nie mam ani jednego włosa, pojawiło mi się mnóstwo nowych włosów. Włosy mam lśniące i gładkie szkoda, że nie miałam tej wiedzy jak byłam młodsza, ale lepiej późno niż wcale.
              Teraz do pielęgnacji włosów przykładam taka sama wagę jak i do pielęgnacji skóry twarzy.
            • black_halo Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:17
              kamin napisał(a):

> Z ręką na sercu. Nie miałam nigdy łupieżu i nie swędziała mnie nigdy głową. Pie
              > rwszą suszarkę do włosów w życiu kupiłam sobie niedawno, będąc już grubo po czt
              > erdziestce.

Nie jesteś jedyna. Ja po 40stce nadal nie mam ale rozważam zakup bo muszę się pogodzić z tym, że włosy mam falowane/lekko kręcone i nadeszła pora żeby wydobyć skręt.
          • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:00
            >Nie miałaś nigdy łupieżu,
            Ja nie miałam nigdy. Całe życie mam długie włosy. Nigdy nie używam suszarki. Nie muszę więc nakładać na włosy kolejnych kosmetyków np chroniących przed zniszczeniem suszarką.
        • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:41
          atoness napisała:

> Jak to się dzieje, że słońce niszczy, a suszarka nie?

Suszarka nie niszczy tak wlosow jak prostownica czy lokówka (temperatura naeiewu suszarki to jakies 60-70 stopni). Suszarkę trzymasz w odległości od wlosow I od skóry głowy. Poza tym przed suszeniem nakłada się na wlosy termoochronę. Poza tym suszarki mają regulację temperatury nawiewu, ja zaczynam od gorącego powietrza, a potem suszę już tylko chłodnym nawiewem.
          Promieniowanie UV niszczy osłonki wlosow czyli tą zewnętrzna część, można powiedzieć, że ją rozpuszcza, uszkadza. Włosy ze zniszczoną osłonką są suche, cienkie, kruche i matowe. Poza tym słońce parzy skórę głowy, cebulki ulegają uszkodzeniu.

Czy przed wynalezieniem s
          > uszarek wszyscy mieli grzybicę? Czy ja ją mam, tylko nie zauważyłam?

Możesz nie zauważyć jesli masz np łupież tłusty, widać go tylko pod kamerką trychologiczną. Łupież tłusty zatyka mieszki wlosowe i powoduje obumieranie cebulek włosowych. Włosy z czasem stają sie coraz rzadsze i coraz cieńsze.
          • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:17
            Grzybicy nie mam na pewno. Wszystko to, o czym piszesz, można oczywiście robić, ale nie trzeba. Nigdy nie słyszałam o nakładaniu termoochrony. Moje włosy wyglądają dobrze bez tego wszystkiego, co uważasz za konieczne, co powinno chyba skłaniać do zadania sobie pytania, czy ta konieczność to nie marketing po prostu.
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:45
              A dopuszczasz możliwość, że inni mają inne wlosy niż ty i inne potrzeby?
              • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:48
                Nie tylko dopuszczam taką możliwość: wiem, że tak jest. Jedni suszą, inni wychodzą z mokrymi, nikt moim zdaniem nie robi źle.
            • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:52
              atoness napisała:

> Grzybicy nie mam na pewno.

Grzyby na skórze głowy ma każdy.

Wszystko to, o czym piszesz, można oczywiście robić,
              > ale nie trzeba.

Oczywiście, że nie trzeba, tak jak nie trzeba smarować twarzy kremem z spf, każdy ma wybór.

Nigdy nie słyszałam o nakładaniu termoochrony.

Serio?

Moje włosy wygl
              > ądają dobrze bez tego wszystkiego, co uważasz za konieczne, co powinno chyba sk
              > łaniać do zadania sobie pytania, czy ta konieczność to nie marketing po prostu.

Odkąd zmieniłam pielęgnację widzę dużą różnicę, więc nie wrócę już do czasów, kiedy nie miałam tej wiedzy i używałam tylko jakiegoś szamponu z drogerii i szlam spać z mokrymi włosami.
              Każdy ma wybór i może robić co chce.

• atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:22
                turkusowozlota napisała:

> atoness napisała:
                >
                > > Grzybicy nie mam na pewno.
                >
                > Grzyby na skórze głowy ma każdy.
                >
                > Wszystko to, o czym piszesz, można oczywiście robić,
                > > ale nie trzeba.
                >
                > Oczywiście, że nie trzeba, tak jak nie trzeba smarować twarzy kremem z spf, każ
                > dy ma wybór.

Zgadzam się.

> Nigdy nie słyszałam o nakładaniu termoochrony.
                >
                > Serio?

Serio.

> Moje włosy wygl
                > > ądają dobrze bez tego wszystkiego, co uważasz za konieczne, co powinno ch
                > yba sk
                > > łaniać do zadania sobie pytania, czy ta konieczność to nie marketing po p
                > rostu.
                >
                > Odkąd zmieniłam pielęgnację widzę dużą różnicę, więc nie wrócę już do czasów, k
                > iedy nie miałam tej wiedzy i używałam tylko jakiegoś szamponu z drogerii i szla
                > m spać z mokrymi włosami.
                > Każdy ma wybór i może robić co chce.

Znów się zgadzamy.
              • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:04
                >Grzyby na skórze głowy ma każdy.
                Jeśli mamy tak rozmawiać, to grzyby masz praktycznie w każdym zakamarku ciała - na skórze, na głowie, w pochwie, w jelitach, nawet oddychając wydychasz spory. To jest nasza flora fizjologiczna.
          • black_halo Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:17
            A nie myślisz, że te wszystkie kosmetyki są dla włosów szkodliwe?
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:43
              A skąd pomysł, że kosmetyki do włosów są dla nich szkodliwe, tym bardziej że napisała, że włosy sa po nich w dobrej formie?
            • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:01
              black_halo napisała:

> A nie myślisz, że te wszystkie kosmetyki są dla włosów szkodliwe?
              >
              Jakie wszystkie?

Używam szamponu (dobranego do mojej skóry głowy, nie do wlosow, jak to dawniej robilam) maski do codziennego stosowania (dobranej do wlosow) nakładanej na włosy ok 5-7 cm od skóry glowy, następnie przed suszeniem nakładam olejek z termoochrona na końcówki, suszę i na sucha skorę głowy nakładam serum.
              To są cztery kosmetyki, dwa (szampon i serum) na skore głowy, a dwa (maska i olejek na wlosy).
              Nie używam żadnych produktów do stylizacji, bo moje włosy tego nie wymagają. Po umyciu i wysuszeniu są gładkie i lsniace, nic więcej z nimi nie robię. Włosy mam długości do ramion.

Podobna pielegnacje stosuje do twarzy. Oczyszczam dwuetapowo, nakładam serum I krem. Też cztery kosmetyki. Nie uważam zeby to była jakaś przerażająca ilość.
              • katriel Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:37
                > To są cztery kosmetyki,

Cztery kosmetyki do włosów, cztery do twarzy, może jeszcze tyle samo do ciała...
                W moim odczuciu to jest bardzo dużo. W życiu by mi się nie chciało tak bawić.
                • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:48
                  No to się nie baw.
                • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 11:08
                  Rozumiem, że używasz tylko mydła i wody? Czy mydła też nie używasz?
          • katriel Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:31
            > Promieniowanie UV niszczy osłonki wlosow czyli tą zewnętrzna część,

Ale to się chyba dzieje niezależnie od tego, czy wyjdziesz na słońce z mokrymi włosami, czy najpierw wysuszysz suszarką i dopiero potem wyjdziesz. To po co suszyć suszarką?
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 10:49
              Od tego właśnie są kosmetyki termoochronne.
            • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 11:06
              katriel napisała:

> > Promieniowanie UV niszczy osłonki wlosow czyli tą zewnętrzna część,
              >
              > Ale to się chyba dzieje niezależnie od tego, czy wyjdziesz na słońce z mokrymi
              > włosami, czy najpierw wysuszysz suszarką i dopiero potem wyjdziesz. To po co su
              > szyć suszarką?

Bo włosy mokre są bardziej narażone na szkodliwe działanie słońca niż włosy suche (wysuszone suszarka). Slonce pali włosy mokre, o wiele mocniej uszkadza ich osłonkę, rozpuszcza ją.
              • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 11:16
                Dlatego np. nie podlewa się trawników czy kwiatow na zewnątrz przy palącym słońcu.
                • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:08
                  Trawników nie podlewa się, ponieważ
                  1. Krople wody działają jak soczewka (!_ włosach nie masz wody w postaci kropli)
                  2. Woda odparowuje z powierzchni zanim wsiąknie, więc to marnotrawstwo.
              • atoness Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:07
                Suszarka pali je przynajmniej równie mocno. Jeśli przed wyjściem na słońce trzeba włosy wysuszyć, to trzeba to zrobić również przed suszeniem suszarką.
                • turkusowozlota Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:28
                  Suszarka nie wytwarza promieni UV
                • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 13:29
                  Przecież można suszyć zimnym powietrzem.
                  • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 15:57
                    A włosy mogą schnąć nie na słońcu…
                  • mava12 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:53
                    >Przecież można suszyć zimnym powietrzem.

tzw. zimne powietrze i tak jest letnie.
                    Poza tym mnie akurat, szkoda czasu. Włosy wycieram ręcznikiem (a więc nie ociekają wodą) a zanim dojadę do celu (samochodem) albo dojdę piechotą, to włosy juz są suche. "ciepłym powietrzem" wysuszone.
                    • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 17:24
                      No to masz pewnie bardzo krótkie włosy, albo delikatne i cienkie. Gdybym ja wyszła z mokrymi do pracy, to schłyby mi kilka godzin i do tego byłyby przylizane.
                      • 35wcieniu Re: Mokre włosy 28.06.25, 17:36
                        Ja na przykład mam do ramion i gęste, ale nigdy nie były przylizane od schnięcia na powietrzu.
              • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:10
                Osłonka włosa czyli cuticula to warstwa komórek nabłonkowych - słońce nie rozpuszcza nabłonków…
      • 35wcieniu Re: Mokre włosy 28.06.25, 15:52
        Włosy po umyciu powinny być zawsze wysuszone suszarką, wilgotna skóra głowy sprzyja rozwijaniu się grzybów.

Jak to się zmienia. Jeszcze parę lat temu narracja "porzuć suszarkę, tylko naturalne schnięcie" była dominująca. Nadal można znaleźć w sieci tamte artykuły.
        I tak ze wszystkim. Myj twarz woda, nie myj woda, nie zmywaj płynu micelarnego, zmywaj płyn micelarny, koniecznie używaj kremów, nie używaj kremów jeśli nie potrzebujesz i tak w kółko.
      • memphis90 Re: Mokre włosy 28.06.25, 15:57
        >Włosy po umyciu powinny być zawsze >wysuszone suszarką
        Ludzkość przeżyła tysiące lat bez suszarek i nie wymarła na grzyba glowy, więc wątpię, by było to konieczne.
        • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 16:23
          Grzybica głowy chyba nie zabija?
          • 35wcieniu Re: Mokre włosy 28.06.25, 17:06
            Grzybica głowy od nie suszenia to wymysł ostatnich kilku lat. Wczesniej było grane zniszczenie włosów od suszarki ABSOLUTNIE nie można było tego robić jeśli chciało się być w zgodzie z trendami.
            • marta.graca Re: Mokre włosy 28.06.25, 17:22
              Chyba mnie ominęły te porady wink Cóż- Bergamotka i jej koleżanki muszą mieć co robić w pracy smile
    • slonko1335 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:33
      Większość ludzi ma gdzieś czy twoje włosy są mokre czy suche i wogole o nich nie myślą.
    • ritual2019 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:37
      Rzadko chodze po miescie ale juz to wlosy mam wtedy suche. Do pracy nie wychodze z mokrymi, wlosy susze i ukladam przed wyjsciem. Nie obchodzi mnie co ktos pomysli tak jak nie zwracam uwagi na innych. Jest mi to obojetne.
    • chatgris01 Re: Mokre włosy 28.06.25, 08:38
      Nie, bo jak nie wysuszę suszarką z jonizatorem, to się okropnie puszą i tworzą fryzurę typu "piorun w mietłę szczelił".
    • mia_mia Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:08
      W całkiem mokrych tylko czasami, z niedoschniętymi bardzo często. Mam kręcone włosy, które najlepiej wyglądają jak same wyschną, więc nawet od fryzjera zimą często wychodzę w mokrych, tylko wtedy raczej staram się jechać do domu albo zarzucić kaptur, żeby nie wzbudzać sensacji.
    • bene_gesserit Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:08
      Niezależnie od swojej stylowki nie zastanawiam się, co myślą ludzie
    • skumbrie Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:48
      Ludzie nie mają ważniejszych spraw niż twoje mokre włosy 😉
    • gryzelda71 Re: Mokre włosy 28.06.25, 09:53
      Na wyjazdach wakacyjnych w okolice wody. W górach suszę.
    • milka43 Re: Mokre włosy 28.06.25, 12:29
      Niedosuszone mam jak się spieszę, ale wtedy wiąże i koniec, w mokrych nie wychodzę bo wyglądam jak strach na wróble.
    • bei Re: Mokre włosy 28.06.25, 13:09
      Nie używam suszarki (no rzaaadko), ale gdy mam wyjść z domu to włosy suszę suszarką. Mimo, że tak rzadko używam suszarki- to jeszcze nie miałam łupieżu, skóra głowy nie swędzi. Mój syn, który nosi dłuższe włosy i nie używa suszarki- niestety już kilka razy leczył łupież, ale nie lub tracić czasu na suszenie suszarką. Nasze włosy schną dlugo, są cieniutkie i geste. Wiem, że nie powinny schnąć same, ale jest mi tak wygodnie.
    • mava12 Re: Mokre włosy 28.06.25, 13:38
      ja w lecie nigdy włosów nie suszę suszarką. Wychodzę spod prysznica, ubieram się i wychodzę z domu.
      Nie chce mi się jakos specjalnie układać włosów a suszarka w upał to "morderstwo" - robi się jeszcze bardziej gorąco.
      A co niby komu mają przeskadzac moje mokre włosy? przynajmniej wiadomo, że są czyste.
      Bardziej chyba powinien im przeszkadzać jakiś zapyziały, śmierdzący lump.
    • awf-33 Re: Mokre włosy 29.06.25, 09:21
      Czasem mi się zdarza, zwłaszcza gdy nie mam czasu wysuszyć. Wolę mokre niż tłuste/nieswieze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka