ania_z_zielonymii 04.07.25, 08:15 My już odebraliśmy. Przy okazji dali poprawione świadectwo😂 Jesteśmy bardzo zadowoleni. Z polskiego 80%, 84 centyl (z mat i ang zwolniony). Jak tam u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:17 Mnie to czekam w przyszłym roku a dla Ciebie i dziecięcia gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:34 Super 😀 84 Polski, 93 matematyka.i 100 angielski. Teraz weekend na myślenie czy coś zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:39 Gratki! Może polski sprawdźcie, czy zgodnie z oczekiwaniami (bo czasem odpowiedzi można różnie interpretować), jeżeli pojedyncze punkty są kluczowe.. W zeszłym roku odwoływaliśmy się z synem i z 84 (ten wynik mi przypomniał) podniesiono mu do 87 Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:44 Córka startuje do klasy wstępnej i dwujęzycznych, ma bardzo dużo dodatkowych punktów z egzaminu predyspozycji i kompetencji. Na tyle dużą, że patrzymy na IB Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:50 Dzięki. Sama nie wiem czy kombinować, czy nie. Czasem można na tym wyjść gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:12 Gorzej, w sensie obniżenia punktacji, to nie. Ale wiadomo, to jakieś tam zawracanie głowy. Jak nie ma potrzeby, to nie ma co się spinać. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:04 Gorzej, bo jeszcze więcej punktów to jeszcze więcej kombinacji i możliwości. Mamy gwarantowaną szkołę i klasę pierwszego wyboru i pewnie przy tym najlepiej zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:56 No, tak, od przybytku czasem głowa boli😃 Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:05 Dokładnie 😀 Chciałoby się podjąć dobrą decyzję, a czasu teraz na ewentualne zmiany niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:53 Mogę zapytac gdzie? Młoda moja mysli nad taką klasa w łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:05 Warszawa. Córka myśli nad wstępną czy dwujęzyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:15 Młoda coś kwęka (ale ona ma czas dopiero 6 klasa skonczona) nad dwujęzyczną z klasą zerową. J. niemiecki. Z angielskiego jest bardzo dobra, szukuje się do konkursu kuratoryjnego.Obie nauczycielki mowia ze ma zdolności językowe. Faktycznie włoski łapie szybko, teraz miała kilka lekcji z niemieckiego i tez wchodzi gładko...zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:48 To samo co moja wybrała, czyli klasa 0 wstępna z niemieckim. Do takiej klasy czeka ją dodatkowy egzamin z predyspozycji językowych, który jest …. ciekawy 😉. Ale chociaż wyniki są bardzo szybko i w zasadzie już się wie czy się dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 16:06 Tak widziałam ten egzamin. Ciekawy faktycznie. NO zobaczymy Ona jest tez dobra z polskiego. Gdyby była klasa human językowy to by moze to brała...ale historii nienawidzi organicznie. A u nas wszystkie humany z historią są Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:35 Na Mazowszu IB ma: Piastów pod Warszawą - LO Mickiewicza (skmka można podjechać prawie pod drzwi szkoły) i liceum w Płocku (chyba Jagiellonka). Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:43 Gratulacje! To po złożeniu dokumentów i chyba potwierdzeniu (?), macie już wakacje🏝️ Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:44 Dzięki♥️Tak, wlasnie jedziemy z oryginalami do LO i walacje😉 Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:49 U nas polski 90%, matematyka 81%, angielski 100% - a teraz stresik co z rekrutacją bo wybrana klasa jest najbardziej oblegana w całym mieście (3 osoby na miejsce), szkoła w czołówce, ale nie na pierwszym miejscu w rankingu Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:14 Brawo dla mlodzieży i powodzenia w rekrutacji! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Wyniki e8 04.07.25, 08:55 No tak. Idąc do pracy (dobre LO w dużym mieście z uniwersytecka tradycja) na pierwsze wrześniowe spotkania z rodzicami i widząc zdążające z różnych stron panie, pomyślałam „o rany, jestem na ematce”. To było w zeszłym roku, już się raczej nie zmieni 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:10 Dobre! 🤭 Gratki dla wszystkich ebombelków! Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:02 Wnuczka 96, 93 96. Razem 186, 97 punktów 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:06 Piękne wyniki! Wszystkim składam serdeczne gratki! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:15 Super! Może przebierać w szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Wyniki e8 04.07.25, 17:06 Niennte! Żartujesz chyba, że Twoja wnuczka już skończyła podstawówkę, przecież pamiętam z WM jak zostałas babcią, niemożliwe że to już tyle lat Odpowiedz Link Zgłoś
niennte Re: Wyniki e8 04.07.25, 20:18 Tak było, moja wnuczka prawie rodziła się na Wnętrzach 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:06 U nas powyżej oczekiwań. Powinno starczyć punktów na liceum pierwszego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasieradio Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:13 Jesteśmy zadowoleni, powinien sie dostać do wymarzonej szkoły, choć niekoniecznie do klasy pierwszego wyboru . Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:22 Zawsze możecie potem kombinować. Jedno z moich dzieci dostało się swego czasu do klasy z 2. pozycji ale od razu napisaliśmy podanie o przyjęcie do tej z 1 pozycji (zabrakło 2,8 pkt). 1 września okazało się, że ktoś w tamtej klasie wnioskował o przeniesienie do klasy bombelka, zamienili uczniów miejscami i są na liście w swoich klasach. Więcej jest takich historii. Choć zawsze warto wybierać tak, by profil choć trochę pasował, bo istnieje opcja, że na nim zostanie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ptasieradio Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:36 Taki właśnie mamy plan, choć te klasy z dalszych pozycji też są w miarę zgodne z zainteresowaniami, więc jak sie nie uda dramatu nie będzie 😉 dumna jestem z syna 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:31 U nas powyzej oczekiwan (az przecieralam oczy ze zdumienia po zalogowaniu): 89 % polski, 97 matematyka, 100 angielski. Nie wiem, czy wystarczy na pierwszy wybór, ale na drugi lub trzeci powinno. Jestem dumna na maksa. Odpowiedz Link Zgłoś
hortensja80 Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:45 U nas Mat - 100%, j. Ang - 100%, j.Pol - 84%. Sumarczynie kolo 182 pkt, zobaczymy czy starczy na liceum Iego wyboru, ale ogolnie oczywiscie jest duma Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 09:50 Super, czyli jeszcze jakieś punkciki dodatkowe młodzież ma. Prawie wszystkie szkoły stoją otworem, patrząc na progi z poprzednich lat. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
hortensja80 Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:13 Tak jest, , mamy też punkty za dwa konkursy, więc jeśli progi znacząco nie wzrosną, córka dostanie się do wymarzonego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
olaf2011 Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:50 Pytanie mam organizacyjne Czy scan zaświadczenia trzeba przesyłać na stronach rekrutacji do szkół, czy wystarczy zanieść zaświadczenie orginalne do szkoły pierwszego wyboru?? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:14 Można tak i tak. Ja zaniosłam do szkoły, bo myślałam, że zostawię od razu oryginały i nie będę biegać drugi raz, ale szkoła uparła się, że teraz mogą tylko kopie wziąć… 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:56 Jesteśmy bardzo zadowoleni. Polski 80%, mat 90%, ang 96%. Polski powyżej oczekiwań, matma w sumie też. Świadectwo bez paska, syn ma ok. 156 pkt (nie wiem czy doliczą konkurs, jeżeli tak to będzie ponad 160). Na liceum pierwszego wyboru powinno wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 10:58 Gratulacje. Super się miło zaskoczyć wynikiem Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:02 Bardzo zdolne dzieciaki. Gratulacje. Niech im się wiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:11 U nas polski powyżej oczekiwań. Matma wypadła 15-20% poniżej realnych możliwości, ale zgodnie z szacunkami - to już wiedzieliśmy po samym egz, że stracił 4 pkt na naprawdę głupich błędach, a zadanie z 3 niewiadomymi, które miał opanowane do perfekcji, na egz zagmatwał tak, że już sam nie był pewien co mu tam wyszło 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Ale trudno - opanowania stresu i skupienia uwagi w warunkach emocjonalnie trudnych też się trzeba nauczyć. Angielski - poszedł fantastycznie. W każdym razie - cenzurka poprawiona na legalną, certyfikat odebrany, wszystko dostarczone do szkoły. Punktowo ostatecznie wyszedł naprawdę dobrze. Wg moich szacunków punktów do szkoły I wyboru wystarczyłoby nawet w szalonym 2022, więc jestem dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:23 Fajnie. To, że wie więcej niż mu wyszło na egzaminie, to potencjał, który ma pewno pomoże, gdy już będzie w wybranej szkole. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:34 Ważne, że był dumny i zadowolony z siebie - a był, bo już chodził i pokazywał to zaświadczenie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
e_klasista Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:42 U nas syn z matematyki 93%, angielski 90% a polski 53%. Jesteśmy strasznie zaskoczeni a syn załamany. Tym bardziej, że z egzaminu wyszedł zadowolony. Złozyłam wniosek o wgląd do pracy i czekam na dalszy proces. Pierwszy raz będe w takiej sytuacji i nie wiem czy poradzę sobie przy ewentualnym odwółaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:47 Proście szybko o wgląd a potem koniecznie odwolanie. Syn naszych przyjaciol (bardzo zdolny chlopiec) z mat i ang ponad 90% a z polskiego szokujące 35% - wyzerowali przemowienie, beda sie oczywiscie odwolywac. Odpowiedz Link Zgłoś
e_klasista Re: Wyniki e8 04.07.25, 12:32 No u syna też zera przy 18_T, 18_J, 19_Je, 19_Or, 19_iN.... a generalnie w szkole zawsze jego wypracowania były na 4. Egzaminy próbne wszystkie ponad 70% Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 12:55 Na podstawie własnych zeszłorocznych doświadczeń z oke: na wglądzie dostałam pracę dziecka i informator z wzorem odpowiedzi i punktacją. Mogłam robić notatki ich długopisem i na otrzymanych kartkach - zapisałam wszystko a potem w domu na formularzu ze strony CKE lub OKE opisałam z czym się nie zgadzam i wysłałam na wskazany adres e-mailowy. Po paru dniach zadzwoniono z OKE z info, żeby przyjechać po nowe zaświadczenie. Więcej rodziców spotkałam odbierających te nowe zaświadczenia - czasem różnica wynosiła nawet 20%. Bywa i tak, że nie uznają- u mnie też miałam zastrzeżenia do oceny 4 zadań a w szczególności 2 ale uznali za zasadne tylko te do jednego. Skoro już złożyłaś prośbę o wgląd to jest duża szansa, że zdążycie w razie czego z nowym zaświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_klasista Re: Wyniki e8 04.07.25, 13:19 własnie byłam ciekawa czy będe mogła - jeśli tak super. Zastanawiam się czy ten proces jest w miarę szybki bo ogłoszenie wyników rekrutacji już 16 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 13:28 My zdążyliśmy - chyba dzień czy dwa przed zamknięciem przyjmowania dokumentów ale wiem, że komisja z jego szkoły pomiędzy zamknięciem okienka a ogłoszeniem wyników jeszcze przyjmowała poprawione dokumenty. Warto, bo mój syn ostatecznie miał o ponad 1 pkt rekrutacyjny więcej. W szkole 2. wyboru miałoby to znaczenie (którą długo była na 1 miejscu), w 1. wyboru ostatecznie był około 4 pkt nad kreską ale nigdy nie wiadomo z jaką punktacją zgłosi się konkurencja.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Wyniki e8 04.07.25, 13:50 O rany. Mam ogromna empatie dla takich zdolnych umyslow scislych. Uwazam, ze egz z mat powinien byc jednak trudniejszy, zeby to nie tylko polski roznicowal tych najlepszych. Napisz, jak to sie skonczy, bo jestem ciekawa, czy cos uda sie wskorac. Odpowiedz Link Zgłoś
e_klasista Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:01 Dziękuję, też mam podobne odczucia... Złożyłam wniosek o wgląd do pracy. Polonistka obiecała nam pomóc w ewentualnym odwołaniu bo jest zaskoczona bardzo tym wynikiem. Syn właśnie jest umysłem ścisłym i ten polski zawsze był mniej lubiany ale 4 spokojnie miał. Mam tylko nadzieję, ze czasowo to ogarniemy. Generalnie suma puntów nawet przy tym wyniku nie jest zła ale on marzył o jednym z lepszych liceów w naszym mieście, klasa matematyczno angielska i stąd to załamanie... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:03 > empatie dla takich zdolnych umyslow scislych. Uwazam, ze egz z mat powinien byc jednak trudniejszy, zeby to nie tylko polski roznicowal tych najlepszych Przecież to matematyka różnicuje, nie polski czy angielski. Zobacz sobie jaka jest średnia ogólnokrajowa z matmy. Dasz trudniejsze zadania to już w ogóle będzie masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:09 Nie, z matematyki średniaki mają takie same wyniki jak najlepsi, jest dno i potem wysoko, nie ma prawie średnich wyników . To wyniki z polskiego róznicują niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:14 tu masz to rozpisane: www.facebook.com/NIEdlachaosuwszkole/posts/pfbid02pCPsvgineUxW9Ya2YHF7BRuj6ygrwU7nV7wG92ERhCytbpgwN15qvAxR86uFuPhXl Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:50 Tu masz porównanie wykresu e8mat 2022 vs mat 2025 (koślawa czerwona linia). Co miałoby dać zwiększenie trudności, skoro spada odsetek dobrych i średnich wyników na rzecz kiepskich? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:10 W idealnym rozkładzie wyników przy dobrze ułożonym egzaminie skrajnych wyników powinno być najmniej. Tu niestety nie tylko z samym egzaminem jest problem. Wyniki z lewrj syrony arkusza orzy latwym egzaminie to dramat. Natomiast na setkę dzieci z najwyższymi wynikami z matmy przypada zaledwie 30 z takimi wynikami z polskiego. Na profile matematyczne w topowych szkolach pójdą dzieci z wysokimi wynikami z matematyki a o tym czy się dostaną zadecyduje glownie to jak napisali polski a nie matematykę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:36 1.Nie 30, tylko 50, bo dla polskiego wynik 90-100% uzyskało ok 5%, a nie 3%. 2. Jeśli mówimy o wybitnych olimpijczykach startujących do klas dla olimpijczyków, to oni i tak będą mieć 100%, a egzamin musi być ułożony tak, żeby uczeń nieolimpijski, który zwyczajnie przyswoił 100% podstawy mogl otrzymać 100%. 3. Na wysokie wyniki z matematyki wpływa też powszechność korepetycji, rodzice wiedzą, że trzeba dziecko docisnąć, żeby wymaksowac punkty, więc ci, którzy sami z siebie by oscylowali gdzieś tam trochę poniżej 90% są doedukowywani do 90+. Dzieci zaniedbane czy z deficytem w ten poziom nie wskoczą tak czy inaczej. Na regularne korki z polskiego mało kto uczęszcza, więc mamy krzywą jaką mamy. Moje dziecko tylko dzięki niezwykle intensywnej pracy własnej przeskoczyło z „piszę jakieś blubry w arkuszu, oko mi lata i nie wiem, czego ode mnie chcą w tym zadaniu ze streszczaniem nudnego tekstu o filozofii” do „wymaksowalem pytania zamknięte z polskiego, ach, klękajcie narody, jaki jestem boski” 🤷♀️ Ale mało kto z naszego otoczenia uczył się dodatkowo rozwiązywania arkuszy z pol. 4. Dla wybitnych różnicujące są konkursy kuratoryjne czy inne olimpiady. Jeśli wszyscy kandydaci do super-ekstra -kuźni-matematyków są równie dobrzy, to będzie ich różnicował język polski. I konkursy. Bo nie mozna robić ogólnopolskiego egzaminu służącego do różnicowania wybitnych od zwyczajnie bardzo dobrych. Tak samo jak na wf szóstkę dostanie zawodnik grający w klubie, co podbije piłkę 1000x, jak i uczeń, co odbije piłkę 100x zgodnie z wymaganiami na szóstkę. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 09:09 1. Nie na 100 dowolnych dzieci tylko na 100 z najwyższym wynikem z matmy. Najwyższych wyników z polskiego ma trzy razy mniej dzieci niż najwyższych wyników z matmy. 2. Wysokie wyniki z matmy uzyskali nie tylko wybitni bo nie było w arkuszu zadnych wybitnych zadań.. 3 pełna zgoda taki rozklad pokazuje gdzie tej matmy uczą się dzieci, jaki maja kapital finansowy rodzice, jak wazna jest edukacyja, pomoc, itd. 4. Tak oczywiście konkursy, oceny,wolontariat , paski ale skupuamy się na samy. egzaminie i jego wynikach ktore odbiegaja drastycznie od idealnego rozkladu.. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 21:01 >1. Nie na 100 dowolnych dzieci tylko >na 100 z najwyższym wynikem z >matmy. No to ja nie wiem do czego się odwołujesz teraz… 🤔 10 czy 11 dzieci na 100 ma wynik w przedziale 90-100% matematyki (aczkolwiek Lauren niżej pisze, że tylko 6%, więc zobaczymy), co znaczy, że 100 na tysiąc ma taki wynik. 5 dzieci na 100 ma wynik 90-100% z polskiego, czyli 50 na 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 21:05 Ok. 45 tys ma najwyższe wyniki z matmy. Ok. 15 tys ma najwyższe z polskiego (wg cke przynajmniej). No tych z najwyzszmi z polskiego jakby 3 razy mniej niż tych z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wyniki e8 04.07.25, 20:55 > Nie, z matematyki średniaki mają takie same wyniki jak najlepsi, jest dno i potem wysoko, nie ma prawie średnich wyników . Czytasz co linkujesz? 11% ma z matmy 93-100%. Wg Ciebie słabi uczniowie stanowią 89% wszystkich ósmoklasistów, bo średniaki i bardzo dobrze to 11%? Żeby nie było, moja córka jest wśród tych 11% i gdyby jej dać trudniejsze zadania to jestem przekonana, że napisałaby je bezbłędnie. Po prostu nie rozumiem po co chcecie dodatkowo cisnąć po średnich i słabszych z matmy uczniach, żeby dowartościować nieliczną grupę uczniów? Osobiście nie mam problemu z tym, że to język polski decyduje o przyjęciu do szkoły, bo język ojczysty powinien znać każdy uczeń, również przyszły matematyk. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 04.07.25, 21:15 No czytam i widzę też ile procent ma wyniki 0-30 i że praktycznie nie ma środka oraz ile procent ma najwyższe wyniki z polskiego i że tu ten środek jest. Średni wyniki to dla mnie nie jest 93-100 bo to są wyniki świetne ale wcale nie muszą ich uzyskać uczniowie tyljowybitni przy poziomie tego egzaminu. Z matmy z jednej strony jest tragedia a z drugiej bardzo dobre wyniki, tragedia nie pcha się fo topek, więc tu decyduje polski. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:43 1. Oczywiście, ze jest środek, większość uczniów to średniaki ze środka. 2. Garb gaussa jest z lewej, to efekt żenującego poziomu nauczania. Zwiększenie trudności sprawi, że garb będzie jeszcze bardziej przesunięty w lewo, bo od zwiększenia trudności ani uczniowie nie będą mądrzejsi (lepiej przygotowani), ani wyniki lepsze. 3. Garbek, garbeczek, garbunio po prawej do efekt korepetycji. Ci, którzy są choćby troszkę zdolni, ale nie mają wewnętrznego parcia na rozwiązywanie zadań po godzinach dla rozrywki intelektualnej, dzięki korepetycjom wskakują na półeczkę „wyuczeni na 100%”. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 09:15 No i właśnie w pełni się tym zgadzam. Kilka trudniejszych zadań wyłuska tych zdolnych a nie tylko wyuczonych , nie zaszkodzi bardziej tym którzy nie dobrnęli nawet do sredniego poziomu, z zadaniami łatwiejszymi poradzą sobie slabsii, sredni i najlepsi to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 20:54 Ale e8 nie jest od wyłuskiwania olimpijczyków! Uczeń, który się solidnie wyuczył i opanował podstawę zasługuje na 90-100%, to nie są i nigdy nie powinny być wyniki „zastrzezone” dla wybitnych. Wybitni się roznicuja konkurami i olimpiadami. Zadania już są zróżnicowane - są takie za 3, za 4, za 5 pkt. Trudniejszy egzamin „pod olimpijczyków” sprawi, że krzywa przesunie się w lewo i dzieci startujące na biol, geo czy hist będzie weryfikowana silnie negatywnie, bo mają pecha nie być olimpijczykami z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 20:58 No ale nikt nie pusze, że powinien być dla wybitnych bo oni mają 100 procent i tak za olimpiady. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wyniki e8 05.07.25, 11:08 Tak na marginesie to ta zalinkowana strona fb rozpowszechnia fake newsa: wynik 93-100% otrzymało 6% uczniów, nie 11%. > praktycznie nie ma środka oraz ile procent ma najwyższe wyniki z polskiego i że tu ten środek jest. Toż tłumaczę, że matematyka to nie polski i tego środka nie będzie. Matematykę albo się rozumie, albo nie. Wyniki powyżej średniej różnicuje uważniść ucznia, to czy czyta uważnie polecenia, robi błędy w obliczeniach. Mniej niż 50% świadczy o tym, że uczeń nic z matmy nie kuma. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 11:25 Takie konkretnie sa wyniki z cke na temat najlepszych wynikow. Natomiast ilość wyników z matematyki poniżej 50% to jest dramat i jeżeli prawie połowa dzieci nie kuma matmy na poziomie podstawiwym to jest tragedia. Ten egzamin nie ma żadnego wyśrubowanego poziomu , wiec wygląda na to, że te dzieci zatrzymały się na klasach 1-3 na podstawowych działaniach matematycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wyniki e8 05.07.25, 11:40 slonko1335 napisała: > Takie konkretnie sa wyniki z cke na temat najlepszych wynikow. Natomiast ilość > wyników z matematyki poniżej 50% to jest dramat i jeżeli prawie połowa dzieci n > ie kuma matmy na poziomie podstawiwym to jest tragedia. Ten egzamin nie ma żadn > ego wyśrubowanego poziomu , wiec wygląda na to, że te dzieci zatrzymały się na > klasach 1-3 na podstawowych działaniach matematycznych. > To, ze społeczeństwo głupieje, to chyba nikogo juz nie dziwi. Szkoła moze i uczy marnie, ale, powiedzny sobie szczerze, dzieciom nie chce się przysiąść i ćwiczyć matmę, a wiele od tego zależy. Widzę to na przykladzie mojego syna - naprawdę ma facet leb do matematyki i w dodatku mial dobrą nauczycielkę w szkole i jeszcze dodatkowe korki z gościem, który wyciągnął z córką wynik z matury rozszerzonej 96 lub 98%. No ale córka byla megapracowita, a syn robil minimum z minimum, więc juz wiemy, ze kego wynik bwdzie sporo nizszy. W dobie braku zadan domiwych trzrba się niestety spodziewać, ze wyniki z matmy będą coraz gorsze, bo nauczyciel szuflą wiwdzy do głowy nikomu nie nakładzie, choćby robił wodotryski na lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 11:48 No ale nie porównuj poziomu matury rozszerzonej z podstawową.matematyką która powinien każdy ogarniac chociaż na przeciętnym poziomie. Jak widać nie ogarniają dzieci wychodzące ze szkoły. Tu nie trzeba żadnych wodotrysków. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wyniki e8 05.07.25, 12:25 slonko1335 napisała: > No ale nie porównuj poziomu matury rozszerzonej z podstawową.matematyką która p > owinien każdy ogarniac chociaż na przeciętnym poziomie. Jak widać nie ogarniają > dzieci wychodzące ze szkoły. Tu nie trzeba żadnych wodotrysków. > Chodzilo mo tylko o pewny mechanizm. Nad podstawowa matematyką tez trzeba przysiąść, a dzieciakom się nie chce. Sporo z nich miałoby wyzsze wtniki, gdyby więcej popracowalo. Akurat zawodowo mam tez do czynienia z dziećmi, którym po prostu nie zależy. Na lekcji zbijają bąki, w domu siedzą na telefonach zamiast pouczyć się podstaw. A potem anwaj na szkołę Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 12:43 Oczywiście, że są dzieci które nie lubią się uczyć i zawsze takie były , te ktore osiagaja wysokie wyniki tez najvzescuej nie lubia sie uczyc, to raczej te lubiace czy rozwiazujace patykuem calki na piasku sa wyjatkiem ale mamy do czynienia z sytuacja gdzie połowa uvzniow kończących podstawowkę nie ogatnia absolutnych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Wyniki e8 05.07.25, 12:29 Na ematce jest minimum 100 ematek osmoklasistów, liczba wpisów daje do myślenia. Matma nie była trudna ale też nie do końca łatwa, polski zmielił, jedynie angielski sie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:15 Otóż nie - rozkład dwugarbny pokazuje, że dzieci średnie, dobre, bardzo dobre i świetne z matmy otrzymują 90-100% Do klasy mojego syna większość kandydatów miała 100% z matmy, często 100% z angielskiego i ten polski właśnie decydował a klasa mat-fiz. Dostali się (poza olimpijczykami) tylko ci z dwoma setkami i jak najwyższym polskim. Zatem twierdzenie, że różnicuje Polski jest prawdziwe w szkołach z topki i bardzo dobrych. Drugi garb z matematyki celuje raczej w szkoły słabsze. A trudniejsze zadanie z matematyki mogłoby być jedno-dwa właśnie, żeby te wyniki 90-100 bardziej ztoznicowac. Dla uczniów niezainteresowanych matematyką (z tego garba wokół 17%) nie miałoby to i tak znaczenia w rekrutacji. Druga opcja to dodatkowy egzamin z matematyki do klas matematycznych (na wzór matexu). Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:33 Nic dodać nic ująć. Różnicuje od wielu lat polski. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:39 Dokładnie. Przy czym matma jest dośc zero jedynkowa jezeli chodzi o ocenę, polski bardziej jednak uznaniowy. Młoda dobra z polaka ale szykuje się na egzamin kuratoryjny zeby jej ten egzamin z polskiego nie napsuł. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 04.07.25, 17:07 Chociaż zasadniczo on nie jest dwugarbny- jest garb na niższych wynikach tych do 30% , potem zasadniczo płasko aż do 100% - bo trudno nazwać garbem różnice < 1% uczniów. Jeszcze lepiej wygląda rozkład z niemieckiego - praktycznie płasko od początku do końca i piczkiem na końcu (pewnie jakiś pół-native) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:28 >dzieci średnie, dobre, bardzo dobre i >świetne z matmy otrzymują 90-100% I te średnie- dobre- bardzo dobre -celujące - wybitne dają razem 11% wszystkich dzieci? A kiepskie i bardzo złe - 89-% wszystkich, tak..? 🤔 E8 nie jest służy do wyłaniania i nagradzania wybitnych geniuszy i olimpijczyków. Nie tylko geniusze i olimpijczycy mogą uzyskać wynik 95-100% na e8 i nie należy zwiększać poziomu trudności pod wyłanianie olimpijczyków. Problemem nie jest „za dużo” wyników dobrych, problemem jest za mało średnich i za duzo kiepskich. Zgodnie z rozkładem Gaussa należy spodziewać się 15% dzieci poza 1 odchyleniem standardowym, a 70% w średniej. Mamy 10% poza odchyleniem na plus, 40% poza odchyleniem na minus. Zwiększenie trudności sprawi, że będzie np 5% powyżej odchylenia na plus i np 60% poniżej odchylenia na minus (bo średni bez sensu stracą czas na rozwiązywanie najtrudniejszych zadań i wypadną poza krzywa gaussa na minus) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:54 Dopóki E8 będzie furtką w rekrutacji, powinien byc jak najbardziej roznicujący, by dzieci naprawdę dobre z jakiegoś przedmiotu nie mialy potem poczucia, ze nie warto się starać, bo i tak wyżej doopy nie podskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:13 A co Ci da bycie dobrym z historii czy biologii, jak będzie Cię różnicowała trudna matematyka skrojona pod „zróżnicowanie wybitnych, bo dla mojego bombelka była za łatwa”? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:24 Ta matematyka wcale nie musi być trudna tylko poziom egzaminu bardziej zróżnicowany. Bo na razie najwięksxy jest odsetek dzieci jest takich które nie radzą sobie z nim wcale i takich które radzą sobie z nim bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:46 >Ta matematyka wcale nie musi być >trudna tylko poziom egzaminu bardziej >zróżnicowany. Czyli co konkretnie teraz masz na myśli…? Jeśli zamienisz 2-3 zadania na trudniejsze, to… egzamin będzie trudniejszy, te trudne zadania zabiorą średniakom wiecej czasu, slabiaki w ogóle odpadną na sam widok - i spowodują, że krzywa gaussa przesunie się jeszcze bardziej w lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:54 Dodałabym i trudniejsze i łatwiejsze po prostu bardziej zroznicowalabym zadania, tylko tu nie sam egzamin jest problemem tylko jeszcze to jak i gdzie uczone są tej matematyki dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:24 Wybitnych to różnicują olimpiady, chodzi o uczniów bardzo dobrych, którzy nie dotrą do finału konkursu (bo np. nie lubią konkursów) a jednak chcą wybrać profil z matematyką na wyższym poziomie. Swoją drogą ja bym wróciła do formuły egzaminu gimnazjalnego - przekrojowka niemal ze wszystkiego - i chemik i historyk mógłby się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:56 Rozwiązaniem byłoby wprowadzenie egzaminów kierunkowych z wyborem kierunku: zdajesz polski, język (bo te mają wszyscy na dalszym etapie edukacji) plus wybrany przedmiot - matematycy matematykę, humaniści historie czy wos, biolodzy biologię czy chemię. Póki co absurdalne jest, żeby język polski czy matematyka decydowały o przyjęciu na biol-chem na przykład. Natomiast nie można utrudniać egzaminu, żeby różnicował wybiorczo matematyków, skoro garb gaussa mamy aktualnie po lewej z przedziale 0-30 pkt 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:05 memphis90 napisała: > Rozwiązaniem byłoby wprowadzenie egzaminów kierunkowych z wyborem kierunku: zda > jesz polski, język (bo te mają wszyscy na dalszym etapie edukacji) plus wybrany > przedmiot - matematycy matematykę, humaniści historie czy wos, biolodzy biolog > ię czy chemię. Póki co absurdalne jest, żeby język polski czy matematyka decydo > wały o przyjęciu na biol-chem na przykład. Natomiast nie można utrudniać egzami > nu, żeby różnicował wybiorczo matematyków, skoro garb gaussa mamy aktualnie po > lewej z przedziale 0-30 pkt 🤷♀️ > Oczywiście, dlatego tak ubolewam nad likwidacją gimnazjum i formuły egzaminu gimnazjalnego (byla tam część przyrodnicza). Ograniczenie egzaminu do 3 przedmiotów odbija nam się czkawką, ale cusz... W imię ratowania dziatek zrobiliśmy im krzywdę na wielu poziomach (widac to juz teraz w wynikach PISA) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:16 O, tak, pamiętam jak mój zafiksowany na geografii i historii syn mógł uzyskać na gimnazjalnym 100% z części humanistycznej i z 90 z tej, gdzie była geo, fiz i chemia, ... bo matma i polski to raczej średnio mu poszły. Ten obecny egzamin, a przeszła go kolejna dwójka moich dzieci, kompletnie mi nie leży i nic sensownego nie odzwierciedla w sensie profilu absolwenta/kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:38 Matemtyka jest od lat śmiesznie łatwa. Nie róznicuje nic. Sredniaki potrafią zrobic na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 04.07.25, 17:08 Nie no, już nie przesadzajmy, że średniaki piszą matme na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 04.07.25, 17:18 Bardzo dobrzy też często nie piszą na 100 % . Poziom jest na tyle niski, że jedni i drudzy osiągają takie same wyniki, reszta szoruje po dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Wyniki e8 04.07.25, 17:30 Ze strony Nie dla chaosu w szkole: „ Wyniki E-8, sesja majowa. Tegoroczne średnie to: ⏩ 64% j. polski ⏩ 50% matematyka ⏩ 70% j. angielski 🔵 W stosunku do wyników E-8 z ostatnich lat nie ma wielkich zmian w obrębie tych średnich. Rozkład wyników ujawnia jednak wady sposobu egzaminowania i pogłębiające się złe tendencje. 🔵 Język polski jako jedyny z trzech egzaminów ma rozkład zgodny z krzywą Gaussa. Inaczej jest z matematyką i językiem angielskim. Co z tego wynika? Otóż o rekrutacji do pożądanych szkół i klas - niezależnie od wybranego profilu - będzie decydował, jak rok temu, właśnie wynik procentowy z języka polskiego. 🔵 Zbliżony do maksymalnego wynik z angielskiego mają wszyscy dobrze przygotowani uczniowie. Ten wynik nie różnicuje ich wcale. Do tego mamy stosunkowo dużą grupę uczniów (11%), którzy egzamin z matematyki napisali w granicach 93-100% i zupełnie nielicznych uczniów z takim wynikiem z języka polskiego (niespełna 2%). 🔵 Egzaminy są źle skonstruowane – arkusz matematyczny nie zawiera bardzo potrzebnych 2-3 trudniejszych zadań, które mogłyby wskazać najlepszych uczniów w tej dziedzinie. Oni są zlani w jedną grupę z uczniami przeciętnie przygotowanymi z matematyki. Nie dostają żadnego wzmocnienia podczas rekrutacji. Liczy się głównie jak zdali polski... 🔵 Speców od edukacji powinien mocno martwić także lewy garb na wykresie wyników procentowych z matematyki. Wyniki z przedziału 0-30% z matematyki ma aż 37% zdających ósmoklasistów! To katastrofa, gorzej niż rok temu, a już wówczas biliśmy na alarm. To są uczniowie, którzy nic nie umieją z matematyki i strzelali. Arkusz z matematyki ma sporo zadań testowych i one gwarantują wywindowanie wyników uczniów bez elementarnej wiedzy na poziom od kilkunastu procent do ok. 20%. To jest ten potężny lewy garb wykresu...” Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Wyniki e8 04.07.25, 18:22 Zgadza się. Mój syn, wychodząc z egzaminu z matmy - powiedział, że była za łatwa i po co było się tyle uczyć.....Ostatecznie miał 100% i poczucie, że nie mógł się wykazać swoją wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wyniki e8 04.07.25, 21:14 Nie, matma nie była prosta, o czym świadczą średnie wyniki. Nie da się porównywać wyników egzaminu z matematyki do egzaminu z języków. Matematykę się albo rozumie, albo nie, tu nie ma półśrodków. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 04.07.25, 22:50 Średnich wyników praktycznie nie ma. Popatrz na rozklad. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:15 Jak nie ma, jak właśnie są… Patrząc od 40% punktów wzwyż to taki wynik ma ok 3% dzieci dla każdego kolejnego wyniku, aż do 94 czy 95%. To jest krzywa praktycznie płaska, a nie drugarbna. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 07:20 Średni wyniki z matematyki osiągnął jaki procent uczniów? Jakich wyników jest najwięcej? Nie tych najsłabszych i tych najlepszych? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:02 No przecież ewidentnie nie 🤔 Patrzyłaś w ogóle na ten wykres? 😂 Jeżeli 11% dzieci uzyskało wynik z zakresu 90-100 pkt, 37% dzieci uzyskało wynik 0-30 pkt, to wynika z tego, że średniaków było 52%. Najwięcej było wyników średnich, krzywa dla średniaków jest płaska - dla każdego przedziału wynik uzyskało ok 3% uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:13 Patrze i widzę, że sredni wynik czyli 50 procent osiągnął bardzo mały odsetek uczniów a wynika on z większego odsetka bardzo niskich i wysokich. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:49 Ale Ty patrzysz teraz tylko na ten jeden jedyny słupek pt 50% punktów? 🤔 Przecież to jest spektrum… Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:51 I porównujesz ten jeden jedyny slupeczek pt 50% punktów z grupą wyników 90-100 pkt i grupa wyników 0-30%? Taaa, za łatwa matematyka, za łatwa, dajmy trudniejszą 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:54 Dobra, jeszcze inaczej - przerzucenie wszystkich wyników co do jednego z przedziału 90-100 do przedziału 30-90 nie sprawi, że pojawi się tam choćby cień wybrzuszenia krzywej gaussa… Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 09:18 I w tym spektrum i jego okolicy powinna być gorka prawda? Ale jej nie ma. Najmniej powinno być wyników najwyższych i najniższych tu jest odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wyniki e8 05.07.25, 20:45 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ No nie ma, bo jest po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Wyniki e8 05.07.25, 21:12 A rozklad wynikow dobrze skonstruowanego egzaminu który odpowiednio różnicuje wyniki ipowinien jednak wyglądać inaczej. Tylko tu jeszcze dochodzą różnice między tym czego uczniowie uczą się w szkole i poza nią . Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Wyniki e8 05.07.25, 08:50 Egzamin to nie matura rozszerzona. Zamysł jest dobry, ale jak zwykle nie przekłada się na realne wyniki, ponieważ edukacja w Polsce jest na bardzo niskim poziomie. Nawet powiedziałabym, ze jest w chaosie. Jak ktoś pilnuje dziecko i daje mu korki od września pod klucz, to nawet uczeń z dyskalkulią i dysgrafią napisze te egzaminy powyżej 80 procent. System nie działa co pokazują wyliczenia. Tu nie trzeba wyłaniać najlepszych, bo oni sobie poradzą. Trzeba głównie dbać o słabszych i średnich. A tu nie ma alternatywy. Zdałeś średnio (!!!), dostajesz się do szkoły, która ma poziom zdawalnosci rozszerzen na 44 procent. A i tak wszystkim pozostają korepetycje. Także tym z topowych liceow. Ale co topka to topka. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:49 Poradzisz sobie. Prosta sprawa. Opisujesz z czym się nie zgadzasz. Instrukcje są na CKE i OKE. Od razu sprawdźcie arkusze ze wszystkich egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Wyniki e8 04.07.25, 11:48 Gratulacje dla wszystkich. Miło czytać o tak pięknych wynikach ebombelków😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Wyniki e8 04.07.25, 13:51 Ebombelki tradycyjnie daly czadu . Gratulacje dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:06 96% angielski, 80% polski, matematyka słabo, ale to było do przewidzenia. W sumie uzyskał 160 pkt, bo miał wolontariat i sporo konkursów z polskiego i historii wygranych, więc szkoła pierwszego wyboru bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_i_zona Re: Wyniki e8 04.07.25, 22:45 Dumna jestem niesamowicie, tym bardziej, że do 6 klasy radził sobie raczej słabo, był jednym z gorszych uczniów w klasie. Potem zmieniła się mu nauczycielka z polskiego, odkryła jego talent pisarski i zdolności, zaczęła posyłać go na konkursy, Młody zaczął odnosić sukcesy, co przełożyło się na większą wiarę w siebie i lepsze wyniki z innych przedmiotów (oprócz matematyki, chemii i fizyki). Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Wyniki e8 04.07.25, 14:43 U nas beznadziejnie z matmy...złożyłam wniosek o wgląd. Termin na poniedziałek. Sprawdzaliśmy odpowiedzi po egzaminie i nabyło ok a tu tak marny wynik że szok. Ktoś się odwoływał? Wiem że można zrobić zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wyniki e8 04.07.25, 16:07 Dziewczyny wyżej piszą, zdjecia robić (ale wiem od znajomej ze muszą być bardzo ostre) mozna robić notatki. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Wyniki e8 04.07.25, 22:11 Ale o co chodzi? Chyba normalne telefonem... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wyniki e8 05.07.25, 20:59 To ja się dopiszę, jako dumna ciocia - mój bratanek dostał 90% z matematyki, 98% z polskiego i 100% z angielskiego. (dodam, że moje własne dzieci nigdy porównywalnych wyników nie dostały w naszym niepolskim systemie edukacji). Odpowiedz Link Zgłoś