pazdziernikowa47 08.07.25, 19:27 Podzielcie się proszę co robicie dobrego z jarmużu? Jak można wykorzystać jarmuż do obiadu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva_evka Re: Jarmuż 08.07.25, 23:39 Ja do wyciskanego soku, ale muszę dać dużo jablka albo kiwi, żeby go nie czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 08.07.25, 19:46 Pycha: wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,19570858,jedzenie-na-czasie-salatka-z-jarmuzu.html Na 4 porcje ugotuj na sypko w osolonej wodzie 100 g palonej kaszy gryczanej. Kaszę odcedź, odstaw do wystudzenia. 200 g liści jarmużu umyj, osusz, porwij na małe kawałki (usuń twarde nerwy z liści), przełóż do miski. W kubeczku połącz 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 limonki lub cytryny, 1 łyżeczkę miodu, dopraw solą i pieprzem. Dressingiem polej liście i pougniataj je rękoma, wcierając w nie sos (dzięki temu liście będą mniej twarde). Dodaj kaszę, wymieszaj. Dodaj pokrojoną w ćwiartki, a potem w plasterki dużą gruszkę oraz 1 obrane, pokrojone w poprzeczne plasterki awokado, posyp 2 łyżkami ziaren granatu oraz taką samą ilością pokruszonych orzechów włoskich. Podawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 08.07.25, 19:48 Ta zupa też jest dobra nordre-strandvej.blogspot.com/2012/11/jarmuz-ciecierzyca-zupa.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 08.07.25, 19:56 W kuchni angielskiej jest bardzo popularny i wykorzystywany w rozmaitych danoach- kale. Umiarkowanie lubie, ale zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jarmuż 08.07.25, 20:09 princesswhitewolf napisała: > W kuchni angielskiej jest bardzo popularny Kuchnia angielska nie jest atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 08.07.25, 21:47 Nie mniej niz polska. Szalu nie ma ani z jedna ani z druga, nie jest to wloska czy francuska.. Rzecz w tym ze ludzie nie wiedza co to jest kuchnia angielska i nie potrafią wymienic potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Jarmuż 08.07.25, 21:51 Polska kuchnia w porównaniu z brytyjską to szczyt bogactwa smaków i wyrafinowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jarmuż 08.07.25, 21:58 Angielskie potrawy, o ile właściwie przygotowane według tradycyjnej receptury, są absolutnie niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 08.07.25, 22:24 Yorkshire pudding niejadalny? lancashire pudding? Cornish pastry? Shepherd’s Pie? Sunday Roast with Gammon? O czym ty mowisz w ogole? Carrot cake? Lemon drizzle? Victoria Sponge? A co w Polsce jest bardziej jadalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Jarmuż 08.07.25, 22:51 Ja lubię! Najbardziej wypieki. Ciasteczka maślane, scones, crumble, lemon drizzle ( Kiedyś czesto piekłam! Bardzo lubie!) I jeszcze xmas pudding- nie ma u nas świąt bez puddingu. 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Jarmuż 09.07.25, 13:29 >A co w Polsce jest bardziej jadalnego? Pierogi, gołąbki, zrazy, rolady, pieczone kaczki i gęsi, placki ziemniaczane, kartacze, kluski śląskie, leniwe. Zupy wszelakie: rosół, pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, żurek, kapuśniak, barszcz. Krokiety, pasztety, kasze, bogactwo dań z grzybami, kiszonki. Polskie ciasta. Przecież Victoria sponge to zwykły przekładany biszkopt... W Polsce z tradycyjnych ciast masz szarlotkę, serniki wszelakie, pierniki, sękacze, kremówki, karpatki, kruche z owocami, drożdżowe, ucierane, ziemniaczki, wuzetki, makowce. Lemon drizzle trudno nazwać bardzo tradycyjnie angielskim, raczej mieszkaniec wiochy w Yorkshire nie miał pod ręką cytryn 200 lat temu. Z jakiegoś powodu, pomimo podboju ćwierci świata, nie znajdziesz za granicą tradycyjnych angielskich restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Jarmuż 09.07.25, 13:59 ale już angielskie śniadanie znajdziesz w niemal każdym hotelu na całym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Jarmuż 09.07.25, 14:02 aankaa napisała: > ale już angielskie śniadanie znajdziesz w niemal każdym hotelu na całym świecie Nie bardzo - fasolka w sosie to chyba tylko w UK występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 09.07.25, 14:10 bezmiesny_jez napisała: Lemon drizzle trudno nazwać bardzo tradycyjnie > angielskim, raczej mieszkaniec wiochy w Yorkshire nie miał pod ręką cytryn 200 > lat temu. A carrot cake nie jest ciastem brytyjskim, a nazywa się Rüeblitorte i jest wynalazkiem szwajcarskim, ewentualnie w wersji amerykańskiej z "cream cheese frosting". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 09.07.25, 15:20 Tak patrzac to połowa polskich ciast z eklerami, napoleonkami itd itp sa francuskie....bo stamtad przyszly Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 09.07.25, 15:18 A tradycyjna kuchnia to tylko ta z przed 200 lat temu? Kremowki i Karpatki i wielu innych tez nie jadano wtedy > Z jakiegoś powodu, pomimo podboju ćwierci świata, nie znajdziesz za granicą tradycyjnych angielskich restauracji. Bo to sie British Pub nazywa i tam to serwuja. Polskie tez tylko istbieja bo głównie Polacy na emigracji stesknieni za schabowym tam chodza a nie szaleni milosnicy lolskiej kuchni z zagranicy. Zreszta wraz z wyjazdem ok 300 tys Polakow w okolicach Brexitu wiele polskich sklepow sie zwinelo w Uk tez- no klienci to glownie Polacy Nie ma co sie oszykiwac ze polska kuchnia jest nadzwyczajna i cieszy sie isbywala popularnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Jarmuż 09.07.25, 13:46 Masakra to ciasto z miesem też jedzą w Australii jakie to jest paskudne i obrzydliwe bla Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Jarmuż 09.07.25, 11:36 princesswhitewolf napisała: > W kuchni angielskiej jest bardzo popularny i wykorzystywany w rozmaitych danoac > h- kale. > > Umiarkowanie lubie, ale zdrowe Autorka pytała o przepisy a nie o chwalenie się. Po kija złamanego takie wpisy popełniać? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 09.07.25, 15:22 By wpisala Kale recipie po ang i plethora wyników sie ukaze w Google. Myslalam ze to oczywiste. Nie wiem co za powod do chwalenia sie mialby by ...ja nie czuje szalu w stosunku do Kale. Tak jakby kapusta kwaszona miala byc powodem do dumy narodowej w Polsce hle hle...ale masz pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Jarmuż 09.07.25, 16:16 princesswhitewolf napisała: > By wpisala Kale recipie po ang i plethora wyników sie ukaze w Google. Ale ona nie chce szukać przepisów w Google. Zakładanie, że nie wie jak jest jarmuż po angielsku i nie potrafi użyć słownika jest prymitywnie chamskie. Nie mówiąc już o tym, że durnie zakładasz, że nie wie jak jest jarmuż o angielsku a zrozumie cały przepis Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 09.07.25, 19:58 Tak zaiste bardzo chamskie jest napisanie ze jest duzo przepisow o kale w kuchni angielskiej. Szczyt chamstwa zaiste 🤦🏼♀️🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jarmuż 09.07.25, 22:31 > ze jest duzo przepisow o kale w kuchni angielskiej Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jarmuż 10.07.25, 01:27 No duzo. A w Szkocji co ciekawe tez. To rosnie chetnie w tym klimacie do poznej jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jarmuż 10.07.25, 22:53 A teraz jeszcze raz przeczytaj swój poprzedni wpis. Po polsku go przeczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jarmuż 08.07.25, 19:56 babcia robila z kasza (chyba peczak, napewno nie gryczana) 'na gesto' - zeszkolna cebula (raczej na smalcu), posiekany jarmuz, podlane to niewielka iloscia wody, sol, pieprz, odrobina kwasu i wymieszane z ugotowana kasza niewykluczone, ze byla tam tez zasmazka, bo nie byla to moja ulubiona potrawa dziaek lubil wersje bez kaszy ale z omasta typu boczek czy slonina ja kiedys robilam tak jak mloda kapuste, z koperkiem i tez w te strone -jesli na cieplo- bym szla Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Jarmuż 08.07.25, 20:07 Skropiony oliwą i solą i upieczony w piekarniku. Tylko nie spał. Ja uwielbiam też taką sałatkę, daje wtedy ogromną ilość www.eatingbirdfood.com/roasted-broccoli-kale-quinoa-salad/ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jarmuż 08.07.25, 21:05 Moja siostra zrobiła bukiet ślubny i potem zjadła ten bukiet, ale chyba na surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Jarmuż 08.07.25, 21:24 Najprościej pokroić liście, ze dwa jajka na twardo i pomidory. Do tego odrobina majonezu do połączenia. Jesienny jarmuż jest najlepszy, taki po pierwszym przymrozku. Wcześniej można na dwie trzy minuty włożyć do zamrażarki. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jarmuż 08.07.25, 21:54 Tylko oliwa, sól i do aifrajera na chrupko. Poza tym jak dla mnie jest absolutnie do niczego Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 08.07.25, 22:09 Nie mam serca do prozdrowotnego potencjału jarmużu i robię go według starej pół. niemieckiej tradycji, czyli duszony długo do miękkości z przyrumienioną cebulą, przyprawami, czasem kawałkiem boczku, albo wędzonego schabu, albo na koniec dodaję specjalne wędzone kiełbaski z kaszą, pod nazwą Pinkel. Podaję z ziemniakami. Typowa późno jesienna potrawa. Bardzo lubię. W ten sposób jarmuż smakuje lepiej od zwykłej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Jarmuż 08.07.25, 22:55 Jadam tylko w formie czipsów z piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Jarmuż 09.07.25, 09:35 Jeśli nie przeszkadza ci wygląd i konsystencja typu paciaja, to podsmażona cebulka, a potem do tego jarmuż, czerwona soczewica, pasata pomidorowa, trochę podlane wodą (żeby soczewica miała co wchłonąć). Na koniec doprawione solą i pieprzem. Ta potrawa nosi u nas wdzięczną nazwę "błotko jarmużowe". Pasują do tego ziemniaki lub ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Jarmuż 09.07.25, 09:53 pazdziernikowa47 napisała: > Podzielcie się proszę co robicie dobrego z jarmużu? Jak można wykorzystać jarmu > ż do obiadu Ja bardzo lubię to: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/fasolka_z_jarmuzem/przepis.html Tu jest mnóstwo przepisów: www.bbcgoodfood.com/search?q=Kale Poza tym można jarmuż wykorzystać jako substytut cavolo nero we włoskich przepisach: www.giallozafferano.it/ricerca-ricette/cavolo+nero/ Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Jarmuż 09.07.25, 10:35 Najprościej: czosnek, ciut oliwy, i krótko na gorącej patelni - ma pozostać soczystozielony, a nie zgniłozielony. Jeśli liście są grube, to kropla wody w trakcie. Można w całości, można pokroić. Nawet Mieciu to bardzo lubi, a on warzywa traktuje bardzo wybiórczo. Ewentualnie do sosu, jako zamiennik szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jarmuż 09.07.25, 10:57 Brzmi jak moje śniadanie z cukinią, plus pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jarmuż 09.07.25, 15:22 Cukinia, czosnek, ciut oliwy, kropla wody plus pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Jarmuż 09.07.25, 10:57 Nic. Robiłam smoothie, ale strasznie bolał mnie brzuch. Wykreśliłam z jadłospisu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Jarmuż 09.07.25, 11:32 „Chipsy” i sałatkę. Ja co prawda kupuję nie robię, ale to nie są jakieś skomplikowane potrawy. I bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Jarmuż 09.07.25, 11:38 Uwielbiam jako dodatek do zup - dodaję na sam koniec gotowania. Fasolowa z kukurydzą i jarmużem na przykład - dodaje 'chrupkości'). Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Jarmuż 09.07.25, 13:47 Można chipsy zrobić nawet Mimo konieczności ciapania sie zjadliwe Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jarmuż 09.07.25, 14:14 W nl z jarmuzem robią stamppot, czyli pure ziemniaczane ugniecione razem z gotowanym jarmuzem, czasem że skwarkami na wierzchu kiełbachą:p Tak to mniej-wiecej wygląda, Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 09.07.25, 14:24 szarmszejk123 napisał(a): > Tak to mniej-wiecej wygląda, To tak samo jak u mnie. Podobny region, podobna kuchnia. Jarmuż najlepiej rośnie na północy i tu się go je po sezonie jak kapustę z wędliną, bo świeży jarmuż można zbierać nawet jeszcze zimą, co miało wcześniej ogromną zaletę. Jarmuż w stanie surowym, czy krótko obrabianym nie jest smaczny, bo to smakuje jak gorzka kapucha z dosyć ziemistym smakiem. Czipsy z tego są bardzo tak se, a te wszystkie smoothie z nim są po prost rzyg i można przełknąć tylko z dużą ilością soku z jabłka, a taką ilość cukru można od razu zjeść w czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jarmuż 09.07.25, 14:33 Jako dziecko bardzo lubiłam, szłam do ogródka jeść prosto z grządki, potem na długie lata w ogóle o nim zapomniałam i dopiero holenderska kuchnia narodowa mi o nim przypomniała:p Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 09.07.25, 15:34 szarmszejk123 napisał(a): > Jako dziecko bardzo lubiłam, szłam do ogródka jeść prosto z grządki, Serio jadłaś to tak na surowo? To w ogóle przecież nie smakuje. Jest twarde i łykowate. To tak jakby buraki jeść na surowo. Dobre warzywo, ale po odpowiedniej obróbce. No ale jako dziecko próbowało się różnych rzeczy, łącznie z surowymi łodygami pszenicy i kredą. Mam tylko problem z propagowaniem surowego jarmużu, bo to zraża masę ludzi do tego warzywa, a uduszony porządnie z kawałkiem wędzonego mięsa, czego wcale nie musi być tak dużo, robi moim zdaniem jako zimowe danie konkurencję bigosowi, a wielu tego nigdy nie spróbuje, bo zna tylko te "prozdrowotne" przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 09.07.25, 22:11 snakelilith napisała: > Serio jadłaś to tak na surowo? To w ogóle przecież nie smakuje. Jest twarde i ł > ykowate. To tak jakby buraki jeść na surowo. Bardzo są dobre. > Mam tylko problem z propagowaniem surowego jarmużu, bo to zraża masę ludzi do t > ego warzywa Spróbuj z przepisu z kaszą gryczaną, jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 09.07.25, 22:34 ardzuna napisała: > Spróbuj z przepisu z kaszą gryczaną, jest bardzo dobry. Ale surowy? Nie, dziękuję. Surowy jarmuż mi nie smakuje. Ale odpowiednio długo gotowany bardzo lubię i robię regularnie. Często większe ilości i mrożę, bo nadaje się uduszony jak kapusta, jako dodatek do wielu potraw, zwłaszcza do mięsa i kiełbasek. Ale nawet coś w rodzaju łazanek z tego robię, albo z Schupfnudeln, to takie podłużne kartoflane kluski z austro-węgierskiej kuchni. Na dole przepis z fetą i śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 09.07.25, 23:38 snakelilith napisała: > > Spróbuj z przepisu z kaszą gryczaną, jest bardzo dobry. > > Ale surowy? Nie, dziękuję. Surowy jarmuż mi nie smakuje. Surowy. Skąd wiesz, czy ci nie smakuje w tym przepisie? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 10.07.25, 01:24 ardzuna napisała: > Surowy. Skąd wiesz, czy ci nie smakuje w tym przepisie? A co za różnica, co za przepis? Surowy jest surowy. Do tego nie jestem fanką kaszy, lubię tylko czasem pęczak w zupie. Kombinacja nie wydaje mi się na tyle atrakcyjna, by w ogóle próbować. Jest mnóstwo innych warzyw. które można jest na surowo. A moja propozycja, czyli duszony jarmuż jest dla tych, którzy do tej pory próbowali tylko surowego i im tak jak mnie, nie smakował. Gotowany od miękkości, z przyrumienioną cebulką i może przysmażonym boczkiem, może akurat się sprawdzi, bo nabiera nieco innego smaku. Świetnie smakuje jak doda się zmielonej gorczycy, albo musztardy. I ciut cukru, bo jarmuż potrafi być dosyć gorzki. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 10.07.25, 22:49 snakelilith napisała: > A co za różnica, co za przepis? Surowy jest surowy. Jest różnica, bo przepis przewiduje odpowiednie przygotowanie jarmużu i mimo że jest na surowo, jest smaczny. > A moja propozycja, czyli duszony jarmuż jest dla tych, którzy do tej pory próbo > wali tylko surowego i im tak jak mnie, nie smakował. Gotowany od miękkości, z > przyrumienioną cebulką i może przysmażonym boczkiem, Boczek zepsuje każdą potrawę, więc dziękuję, nie będę próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jarmuż 10.07.25, 22:55 ardzuna napisała: > Boczek zepsuje każdą potrawę, więc dziękuję, nie będę próbować. Można zrobić bez boczku (wędzonego schabu, czy kiełbasy), a tylko z przyrumienioną cebulą. Wędzona nota jet jednak bardzo popularna w polskiej kuchni, więc raczej nie każdemu zepsuje potrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 11.07.25, 00:54 Nie każdy też jest przeciwnikiem surowego jarmużu, a jednak wypowiadasz się o nim bardzo stanowczo. Zdjęcie potrawy, którą zamieściłaś, oceniam jako odstręczające. Pozostanę przy swojej pysznej sałatce z kaszą Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jarmuż 11.07.25, 01:04 Wróć, twoje zdjęcie nie jest jeszcze takie złe. Drugie jest gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Jarmuż 10.07.25, 07:45 Buraki na surowo są pyszne, jarmuż - niejadalny. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Jarmuż 10.07.25, 09:29 Tak na surowo. Młode listki z góry nie są takie twarde:p A buraki na surowo ludzie jedzą:p mnie nie smakują, bo jadą za bardzo ziemią:p Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jarmuż 09.07.25, 14:27 jarmuż mi nie podchodzi. Czasem rozdrabniam w zielonych koktajlach. A czasem robię zamiennie, zamiast liści szpinaku, omlet z jarmużem i pomidorami. Ale zawsze wykrawam te sztywne części liścia. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Jarmuż 10.07.25, 04:21 Ja bardzo lubię surowy jarmuż we wszelkiego rodzaju sałatach (np. Caesar z jarmużu pół na pół z sałatą rzymską albo sam jarmuż z oliwą i cytryną, tylko cytryny daję więcej niż do innych sałat, żeby kwas “przełamał” goryczkę jarmużu. Do sałat wybieram młode liście, są smaczniejsze. Na gorąco albo duszę na oliwie z czosnkiem albo robię taką zupę: zaczynam od podduszenia na oliwie mieszanki mirepoix (cebula + seler naciowy + marchewka, ale może być sama cebula), potem wrzucam dużo grubo pokrojonego czosnku, znowu trochę duszę i zalewam rosołem pół na pół z wodą. Po zagotowaniu dodaję pokrojone w kostkę chorizo, kartofle, jarmuż, gotuję jakieś 15 minut, a na końcu daję grubo pokrojone pomidory (świeże albo z puszki, najlepsze są San Marzano) i fasolę z puszki (może być czerwona albo biała czyli cannellini). Proporcje wszystkich warzyw według uznania (ja lubię dużo jarmużu), zupa powinna być gęsta. Przyprawiam wędzoną i ostrą papryką. W wersji wegańskiej zastępuję rosół wywarem z grzybów (ale może być nawet sama woda, bo inne składniki są dość aromatyczne) i oczywiście pomijam chorizo. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jarmuż 10.07.25, 09:26 Bardzo lubię w sosie z mielonego mięsa, sera i beszamelu, albo bez mięsa, ale zapieczony np z ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś