Dodaj do ulubionych

Gdzie na wakacje

18.07.25, 21:15
Mieliśmy zarezerwowane wakacje od chyba stycznia. Z przyczyn rodzinnych odwołaliśmy je, ale teraz się okazało że jest możliwość żebyśmy wyskoczyli gdzieś w sierpniu na 10 dni. Nie chcę żeby był dziki upał ( np rok temu ten sam okres Portugalia czy zaraz po Hiszpania stwierdziłam że następnym razem wrzesień październik) ale mąż uwielbia słońce i jak wybierzemy Walię czy Skandynawię to on będzie czuł niedosyt. Oczywiście jest Chorwacja ( jakiś trafialiśmy lepiej z pogodą), ale w naszym stałym miejscu nie ma miejscówek w akceptowalnym standardzie( nie piszę o konkretnym domu tylko ulubionej miejscowości). Przychodzi Wam coś do głowy? może w Chorwacji znacie jakąś miejscowość niezbyt odległą od splitu czy zadaru ( są loty tam najbardziej nam pasujące), a to jest kraj bardzo już dobrze nam znany a teraz po/w stresie przyda nam się coś oswojonego. Najlepiej spokojna wieś...
Obserwuj wątek
    • login.naszybko Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 21:37
      Spokojna wieś to np.Pakostane.
      Ale nie wiem czy odległość od Zadaru jest akceptowalna.
    • dekoderka Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 21:38
      W sierpniu do Chorwacji, bez upału, samolotem, do kameralnej wioski blisko Splitu 🤣🤣🤣🤣
      • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:39
        Od wielu lat latamy tam, to trochę taka nasza baza. Jeździliśmy jak byliśmy młodsi, ja nie lubię długich samochodowych tras.
    • simply_z Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 21:45
      Może północ Hiszpanii? dajcie sobie spokój z przereklamowaną Chorwacją..
      • princesswhitewolf Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 23:41
        Na polnocy Hiszpanii temperatury niewiele rozne niz w Walii.
        • gorzka.gorycz Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 23:44
          Jak najbardziej się różnią. Spędziłam cały sierpień i pół września w Bilbao i było gorąco. Może tylko częściej padał deszcz.
          • princesswhitewolf Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 11:21
            Jak w Bilbao jest goraco to i w Walli. Pozostaja pod tym samyn wplywem cieplego pradu morskiego z zatoki meksykanskiej. A teraz Atlantycki ch...wyz ktory nas chce ugotowac

Wczoraj bylo 29C w pd UK. Upaly mamy od czerwca.

Ja wspolparcuje z pewna firma w San Sebastian i brytyjskim zwyczajem co tydzien zaczynajac spotkanie zaczynamy od rozmow o pogodzie

• turkusowozlota Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 21:50
      Skoro jest to kraj bardzo dobrze wam znany, to po co lecieć tam ponownie? Ja w ogóle nie rozumiem fenomenu Chorwacji. Jest tyle ładniejszych miejsc!
      Na południu Europy to zapomnij o braku upałów, szczegolnie w sierpniu.
      Może nad Baltyk , niekoniecznie w Polsce.
    • nick_z_desperacji2 Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:16
      Jak klimat jest ok, to przecież oprócz Chorwacji jest też Czarnogóra, Słowenia, Macedonia, Albania. Jest w czym wybierać. Do Słowenii sama się przymierzam, jak już zrobią ze mnie rączą sarenkę ofc, tłumy w Chorwacji mnie osłabiają już na etapie planowania.
      • arabelax Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 00:26
        Ja właśnie jestem i polecam bardzo Słowenię!!
      • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:33
        Z tego nie byłam w Macedonii i kto wie!
    • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:17
      A nad jezioro Como? To północ Włoch, nie będzie aż tak gorąco. A i woda przyjemnie chłodna.
      • kurt.wallander Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:25
        Albo północne Niemcy. Rugia, te okolice.
      • zanetka.x Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:16
        Chłodna woda raczej nie jest atutem.
        O! Super pomysł. Dziękuję!
    • pade Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:27
      Trogir polecam. My byliśmy 6km od Trogiru, w Seget Vranica.
      • em_em71 Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:35
        Znam okolice. Nawet bardzo dobrze. Ostatnie przyjazdy w tamten rejon wyglądały tak, że samolot lądował, dzwoniłam, a zanim wyszłam z terminala, jiuż mój transport na mnie czekał.
        ♥️
    • kanna Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 22:32
      Ja bym sobie poleciała do Macedonii.
      Ochryda jest absolutnie cudowna.
      • kurt.wallander Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 00:07
        Ale w sierpniu? Będzie gorąco.
        • inaccessible_rail Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 07:35
          To jezioro jest przyjemnie chłodne
    • mayaalex Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 23:37
      Kraj Baskow? Asturia? Cantabria? Okolice Bordeaux? Bretania/Normandia? Austria? Poludniowe Niemcy? Alzacja? Troche zalezy od tego, co najbardziej lubicie, czy powinno byc morze/jakas woda, co lubicie jesc, czy chcecie raczej byc w jednym miejscu czy troche sie poszwedac.
      • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:36
        Dziękuję! Niemcy Alzacja i Austria są nam znane doskonale i fakt piękne. Przemyślé te wszystkie możliwości
    • princesswhitewolf Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 23:40
      >jak wybierzemy Walię czy Skandynawię to on będzie czuł niedosyt.

No to trzeba przyjechac tu bylo w czerwcu i lipcu . Slonce wali. Dzis bylo 29C
    • mail-na-gazecie Re: Gdzie na wakacje 18.07.25, 23:46
      Ja polecam góry
      Wycieczki robia mi dobrze po całym roku siedzenia przed komputerem. Do o tego powietrze. Chorwacje w sezonie zaliczyłam i źle ja wspominam. Za mało mam tam aktywności. Przy 28 stopniach chodzić się nie da, a siedzenie w morzu z głową na słońcu mnie muli.
    • taje Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 00:41
      Francja - Normandia, Bretania albo oczywiście moja ukochana Ile de Re.
      • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:37
        ❤️
      • andace Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 11:02
        Też bardzo polecam Normandię, byłam po raz pierwszy w tym roku i już planuje powrót. I na tą zaletę że jeżeli by padało, to jest też co robić - ciekawe muzea i urokliwe miasteczka.
    • paola.brunetti Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 01:18
      Austria - Karyntia, macie jeziora z ciepłą wodą, albo góry do wędrówek, cichych wiosek jest tam pełno. Wszędzie trasy rowerowe i można wypożyczać rowery, nam sie bardzo podobało.
      • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:37
        O! Też super bardzo Wam dziękuję
    • ekstereso Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 06:41
      Dziękuję Wam za super propozycje
    • homohominilupus Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 11:06
      Ja też uważam, ze północna Hiszpania / Francja to idealny kierunek.

Super są okolice Guerniki. Pinxtos, zieleń i brak upałów.

Gdybyście lecieli do Bilbao, to mogę polecić genialną restaurację w pobliżu.
    • sueellen Re: Gdzie na wakacje 19.07.25, 11:25
      Nie lubię upałów. Dla mnie latem akceptowalna jest hiszpańska Tarifa z uwagi na specyficzny mikroklimat ( jest bardziej wietrzna i chłodniejsza)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka