Dodaj do ulubionych

Hamulce nie sa czescia samochodu

23.07.25, 17:28
Tak, wlasnie dowiedzialam sie w serwisie.
2 lata temu kupilam nowy samochod, elektryk.
Dokupilam gwarancje do 8 lat na baterie, 6 lat na karoserie i 5 lat na wszystko.
Dodatkowo doplacilam 25 k nok za pakiet rocznych serwisow gwarancyjnych.
Przebieg 56 000 km.
Zaczelo cos mi huczec w okolicach tylnych kol. Jakbym samolot prowadziła.
Wczoraj zawiozlam na serwis a oni ze mam do wymiany przednie hamulce 11 000 nok i wkrotce tylne. I ze nie wymienia łozysk przy kolach dopoki nie wymienie odplatnie hamulcow.
Samochodu nie odebralam. Odmowilam.
Dzis dostaje info sms ze hamulce nie sa czescia samochodu.
Jeszcze troche a okaze sie ze gwarancja za samochod to tylko prawo do uzytkowania za reszte pan/pani placi z wlasnej kieszeni.
Jestem wsciekła. Rozczarowana.
A w styczniu wymienialam 2 wahacze w przednich kołach! 2 lata auto. Jezdze tylko do pracy, po asfalcie, zadnych wertepow.

Pocieszcie , prosze 🥺🙏
Obserwuj wątek
    • wybitniemondry Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:34
      abidja napisała:
      > Dzis dostaje info sms ze hamulce nie sa czescia samochodu.

Podaj nazwę tego serwisu.
      Albo nie wymyślaj więcej niestworzonych historii.
      • marta.graca Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:37
        A co, znasz warsztaty norweskie?
        • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:46
          marta.graca napisała:

> A co, znasz warsztaty norweskie?
          >

To menszczyzna, on wszystko zna i wszystko wie. Taki dar zaklety w chromosomach XY.
          • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:27
            abidja napisała:

> marta.graca napisała:
            >
            > > A co, znasz warsztaty norweskie?
            > >
            >
            > To menszczyzna, on wszystko zna i wszystko wie. Taki dar zaklety w chromosomach
            > XY.
            Jest żelazna zasada, że na warsztat samochodowy wysyła się faceta nie kobietę. Bo tą zawsze zrobią na szaro. Nie wiem jak tam u ciebie jest w Norwegii.

• abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:30
              To samo jest w Norwegii.
              Skoro mam cycki to nie znam sie na samochodach. Stad podwazanie moich zgloszen usterek,bo przeciez jezdzac codziennie moim samochodem nie umiem rozpoznac szumu klimatyzacji od stukotu zuzytych wahaczy 😁😉
              • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:42
                Taka jest prawda. Ktoś cię robi na szaro. Znajoma to męża wysyła nawet na serwis rowerowy, by wymienił jej opony. Trzymaj się i nie daj się.
                • zosia_1 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:08
                  Portki w domu sa najważniejsze. Otóż NIE I nie wy najemcy tej zasady. Jeżdżę sama. Oszukać można mnie raz
                  • mallard Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 06:35
                    zosia_1 napisała:

> I nie wy najemcy tej zasady.

Chodzi o najemców, czy może Niemców?
              • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:22
                abidja napisała:

> To samo jest w Norwegii.
                > Skoro mam cycki to nie znam sie na samochodach. Stad podwazanie moich zgloszen
                > usterek,bo przeciez jezdzac codziennie moim samochodem nie umiem rozpoznac szum
                > u klimatyzacji od stukotu zuzytych wahaczy 😁😉

No wiesz gdybys chociaz raz potrafila im udowdnic ze nie maja racji to moze by zmienili zdanie bo samo krzyczenie o rownosci nie pomoze. A fakty sa faktami. Robia tak z prostego powodu - bo moga
                • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:29
                  Wiesz nikt sie nie rodzi z wiedza na temat silnikow. Tego mozna sie nauczyc i nie jest to przypisane do plci.
                  Mam udowadniac cos facetowi w serwisie, to znaczy sama wymienic łożyska, wahacze i moze mu jeszcze podziekowac za uzyczenie podnosnika bo tego akurat nie mam. I zaplacic ?
                  Ciekawe.
                  • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:36
                    Nie, wystarczyłoby, gdybyś dobrze znała norweski. Z niuansami urzędowo-prawniczymi włącznie.
                    • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 10:58
                      krwawy.lolo napisał:

> Nie, wystarczyłoby, gdybyś dobrze znała norweski. Z niuansami urzędowo-prawnicz
                      > ymi włącznie.

Poziom B2 to wiecej niz zna przecietny imigrant.
                      Jakies jeszcze rady podszyte pogarda.
                      • niemcyy Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:22
                        Poziom przeciętnego imigranta nie ma tu nic do rzeczy.
                        • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:27
                          niemcyy napisał(a):

> Poziom przeciętnego imigranta nie ma tu nic do rzeczy.

Pisz to do lolo nie do mnie.
                          I zamiast leczyc wlasne kompleksy na obcych ludziach idzcie na terapie.
                          • niemcyy Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:34
                            Jakie kompleksy? W połowie wpisów masz tłumaczone, z czego zapewne wynika konieczność zapłaty, a skoro twoim wnioskiem nadal jest tekst z tytułu wątku to trudno przypuszczać, że dobrze zrozumiałaś w tej Norwegii.
                      • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:26
                        B2? Pudło.
                        • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:28
                          Denerwują mnie literki z cyferkami. Znajomość języka jest niemierzalna.
                          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:18
                            krwawy.lolo napisał:

> Denerwują mnie literki z cyferkami. Znajomość języka jest niemierzalna.

😁😁😁😁
                          • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 21:53
                            krwawy.lolo napisał:

> Denerwują mnie literki z cyferkami. Znajomość języka jest niemierzalna.
                            Ty wrzuć sobie na luza. Ani się nie znasz na motoryzacji i pewnie nie masz samochodu. Nigdy się nie chwaliłeś. Uczepileś się kobiety jak ostet do tyłka.
                        • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:31
                          krwawy.lolo napisał:

> B2? Pudło.

Poziom B2 norweski to poziom uniwersytecki. Moge studiowac, pracowac jako pracownik wykwalifikowany ale dla ciebie to za mało? 😁😁😁😁.
                          Wydaje ci sie ze wbijasz komus szpile a odslaniasz swoje miekkie podbrzusze.
                          • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:39
                            Hę? Równie dobrze mogłaś napisać G15. Nie znam się na tych symbolach, i nie mam zamiaru nawet guglać.
                            • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:18
                              krwawy.lolo napisał:

> Hę? Równie dobrze mogłaś napisać G15. Nie znam się na tych symbolach, i nie mam
                              > zamiaru nawet guglać.

🤦‍♀️😁😁😁
                              • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:19
                                Niedługo zjem zupę.
                  • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:41
                    abidja napisała:

> Wiesz nikt sie nie rodzi z wiedza na temat silnikow. Tego mozna sie nauczyc i n
                    > ie jest to przypisane do plci.
                    > Mam udowadniac cos facetowi w serwisie, to znaczy sama wymienic łożyska, wahacz
                    > e i moze mu jeszcze podziekowac za uzyczenie podnosnika bo tego akurat nie mam.
                    > I zaplacic ?
                    > Ciekawe.

No nie koniecznie...
                    youtu.be/3nGQLQF1b6I
    • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:35
      Coś chyba źle zrozumiałaś. Żadna gwarancja nie obejmuje części, które się zużywają, jak okładziny hamulcowe, czy tarcze. Na opony przecież też nikt nie daje gwarancji.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:38
        krwawy.lolo napisał:

> Coś chyba źle zrozumiałaś. Żadna gwarancja nie obejmuje części, które się zużyw
        > ają, jak okładziny hamulcowe, czy tarcze. Na opony przecież też nikt nie daje g
        > warancji.

Na pikkdekki mialam 2 lata gwarancji.
        Wszystko sie zuzywa, wiec w sumie gwarancje sa od niczego.
        • al_sahra Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:08
          abidja napisała:

> Wszystko sie zuzywa, wiec w sumie gwarancje sa od niczego.

Gwarancja ma Cię zabezpieczyć przez wadliwie wykonanym produktem, a nie przez normalnym zużyciem.

Jeśli kupisz masło i w domu okaże się, że Ci sprzedali zjełczałe, to zwrócą Ci pieniądze, ale nie pójdziesz przecież do sklepu ze skargą, że Ci go ubywa z maselniczki.
          • al_sahra Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:08
            *przed
          • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:24
            al_sahra napisał(a):

> abidja napisała:
            >
            > > Wszystko sie zuzywa, wiec w sumie gwarancje sa od niczego.
            >
            > Gwarancja ma Cię zabezpieczyć przez wadliwie wykonanym produktem, a nie przez n
            > ormalnym zużyciem.
            >
            > Jeśli kupisz masło i w domu okaże się, że Ci sprzedali zjełczałe, to zwrócą Ci
            > pieniądze, ale nie pójdziesz przecież do sklepu ze skargą, że Ci go ubywa z mas
            > elniczki.
            >

Ale jak pojdziesz i powiesz ze zjadlas ale ci nie smakowalo to tez ci zworca.
            • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:02
              Gdzie?
              • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 23:42
                jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Gdzie?

Tutaj prawie wszedzie.
                Nawet w restauracji jak przyjdzie klener na koncu obiadu i zapyta jak smakowalo i powiesz ze w sumie nie smakowalo to albo ci ni epolicza albo zaprosza na nastepny darmowy etc..
                No tak U was zaden kelner takich pytan nie zadaje ..
                • anajustina Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:39
                  To przecież wszystkie restauracje by z torbami poszły
      • bene_gesserit Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:39
        Nie no, w samochodzie i generalnie w ogóle w życiu wszystko się zużywa
        • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:24
          Przegląd od AI
          To nieprawda. Hamulce są integralną i kluczową częścią każdego samochodu. Stanowią jeden z najważniejszych systemów bezpieczeństwa, odpowiadając za kontrolowane zatrzymywanie pojazdu. Bez sprawnych hamulców, jazda samochodem byłaby skrajnie niebezpieczna. Więc coś jest nie hallo. Przeczytaj gwarancję.
    • bene_gesserit Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:37
      Ja bym walczyła.
      W sensie niech ci udowodnią, że hamulce nie są częścią samochodu, wg jakiej definicji i gdzie ujętej oraz gdzie to jest w tych papierach, które z nimi podpisałas. I co jeszcze nie jest częścią samochodu i na jakiej podstawie, skoro było 'na wszystko'.

Nie wiem, co to za firma, ale może panowie z warsztatu zobaczyli babę i próbują z ciebie zrobić jelenia. A jeśli to ubezpieczyciel, to niech ci to żądaj pisemnego uzasadnienia.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:43
        Gdy dzwonilam do nich z wahaczami ,to pierwsza sugestia byla "Izabella, to pewnie ogrzewanie tak halasuje"....
        Teraz gdy z nimi rozmawiam uzywam frazy "moj maz powiedzial, moj maz twierdzi..." Dziala...
        Zadnych uwag,ze strony mechanikow.

Przejrzalam umowe i zapisy dodatkowe oraz wszstkie protokoly serwisowe.
        3 mc temu hamulce byly ok. A dzis sa calkowicie zuzyte. Dziwne bo od maja nie pracuje, nie jezdze do pracy. Sporadycznie zakupy, fizjoterapia.
        • beata985 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:03
          Gdy ja sporadycznie używam auta ...wystarczy przez tydzień to tez mi w kołach cos huczy....mechanik powiedział ze to normalne i za chwilę wróci do normy.
          Jeżeli 3mce temu hamulce faktycznie były dobre to może to ta sytuacja....p9jezdzij bez paniki i sprawdź ..Jeżeli natomiast auto ma 2 lata i hamulce były niewymierne no to jednak trzebaby... nt. Czy są częścią czy nie nie pomogę...no ale jednak w aucie raczej wszystko się zużywa i w sumie do każdej części mogą tak się odnieść...trochę bez sensu
          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:20
            Beata, halas byl co raz glosniejszy tego nie da sie ignorowac.
            I mialam racje,bo łożyska sa do wymiany.
            Wiec to nie moja fanaberia ze cos sie dzieje. Stracilam serce do tego auta. Wahacze, łożyska po 2 latach normalnego uzytkowania. To nie sa drobiazgi.
            Po Volvo chcialam miec spokoj, z naprawami, kosztami i kupilam sobie nowego "chinczyka" full wypas.
            Na dzis mysle o sprzedazy i kupnie hulajnogi 😉. Zartuje,ale musze miec auto by dojezdzac do 2 prac.
            • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:36
              abidja napisała:

> kupilam sobie nowego "ch
              > inczyka" full wypas.

No i to był twój błąd. Te chińskie samochody nie mają porzadnej infrastruktury posprzedażowej. Sa tanie w zakupie, ale beda drogie w serwisie.
            • majenkirr Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:30
              abidja napisała:
              > Po Volvo chcialam miec spokoj, z naprawami, kosztami i kupilam sobie nowego "chinczyka" full wypas.

😅

Przez rok odwodziłam tatę od zakupu „full wypas chińczyka”. Na szczęście mu przeszło i kupił coś innego.
            • primula.alpicola Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:31
              abidja napisała:

>
              > Po Volvo chcialam miec spokoj, z naprawami, kosztami i kupilam sobie nowego "ch
              > inczyka" full wypas.

Ojjjj.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:50
        Nie lubie mechanikow, gdybym miala wybor wybralabym zaklad prowadzony przez kobiety mechaniczki.
        W zeszlym roku na parkingu facet oparl sie hakiem cofajac o moj samochod. A mechanik do mnie "no tak, typowo kobiece uszkodzenie" wiec zapytalam czy widzi odcisk macicy skoro to typowo kobiece. Podobno nie znam sie na żartach 😁
        • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:03
          🤣🤣
          z czasow bycia kierownikiem serwisu - dawne dzieje- mialam takich klientow, ktorzy zostawiali auto tylko pod warunkiem 'ze pani mysiulek bedzie' tongue_out ja wprawdzie nic nie naprawilam ale pod podnosnik czy do kanalu wchodzilam tongue_out
        • homohominilupus Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:27
          abidja napisała:

> Nie lubie mechanikow, gdybym miala wybor wybralabym zaklad prowadzony przez kob
          > iety mechaniczki.
          > W zeszlym roku na parkingu facet oparl sie hakiem cofajac o moj samochod. A mec
          > hanik do mnie "no tak, typowo kobiece uszkodzenie" wiec zapytalam czy widzi od
          > cisk macicy skoro to typowo kobiece. Podobno nie znam sie na żartach 😁

Hihi 😄 co za dziady

Zastanawiałam sie co to za auto ale w kolejnym poście napisałaś... hm, czytałam o chińskich samochodach, ze tanie w zakupie, bogato wyposazone ale... to co piszesz.

Chińczycy ponoc do inwazji sie szykują 😳 i ze ten dzisiejszy boom na ichnie elektryki to jeszcze nic.
          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:34
            W zeszlym roku sprzedaz akurat tej marki przekroczyla 70 000 szt w Norwegii.
            Czytalam tez opinie testerow, tez z Polski ( mezczyzn, a jakze ). Byl chwalony za bezpieczenstwo, wyposazenie , wygode no ale to wysoki stopien bezpieczenstwa mnie najbardziej przekonał.
            A tu prosze zawodzi podwozie i elementy napedu kół. No nie przewidzisz.
            • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:37
              abidja napisała:

> W zeszlym roku sprzedaz akurat tej marki przekroczyla 70 000 szt w Norwegii.
              > Czytalam tez opinie testerow, tez z Polski ( mezczyzn, a jakze ). Byl chwalony
              > za bezpieczenstwo, wyposazenie , wygode no ale to wysoki stopien bezpieczenstw
              > a mnie najbardziej przekonał.
              > A tu prosze zawodzi podwozie i elementy napedu kół. No nie przewidzisz.
              Zawsze możesz się odwołać.
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:25
        bene_gesserit napisała:

> Ja bym walczyła.
        > W sensie niech ci udowodnią, że hamulce nie są częścią samochodu, wg jakiej def
        > inicji i gdzie ujętej oraz gdzie to jest w tych papierach, które z nimi podpisa
        > łas. I co jeszcze nie jest częścią samochodu i na jakiej podstawie, skoro było
        > 'na wszystko'.
        >
        > Nie wiem, co to za firma, ale może panowie z warsztatu zobaczyli babę i
        > próbują z ciebie zrobić jelenia. A jeśli to ubezpieczyciel, to niech ci to żąda
        > j pisemnego uzasadnienia.
        >

O tak, Nastepnym razem niech ubierze czapke z piorunem to slowem nie pisna i nowe hamulce zaloza LOL
        • balladyna Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 00:20
          Ależ ty jesteś niereformowalny. Dwa dni temu bałwaniłeś o ubieraniu legginsów, dzisiaj czapki. Poczekaj do grudnia, to sobie choinkę ubierzesz.
          • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:10
            balladyna napisała:

> Ależ ty jesteś niereformowalny. Dwa dni temu bałwaniłeś o ubieraniu legginsów,
            > dzisiaj czapki. Poczekaj do grudnia, to sobie choinkę ubierzesz.

Uderz w stol?
            • balladyna Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 26.07.25, 07:15
              A co ma wspólnego kaleczenie przez ciebie polszczyzny z tym, co ja na głowie noszę? Udzielasz się na polskim forum, wydaje ci się, że wszystkie rozumy pozjadałeś, a pisać poprawnie nie potrafisz. Tym się zajmij, a nie wiecznym krytykowaniem Polski.
              • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 26.07.25, 22:18
                balladyna napisała:

> A co ma wspólnego kaleczenie przez ciebie polszczyzny z tym, co ja na głowie no
                > szę? Udzielasz się na polskim forum, wydaje ci się, że wszystkie rozumy pozjada
                > łeś, a pisać poprawnie nie potrafisz. Tym się zajmij, a nie wiecznym krytykowa
                > niem Polski.

Ulzylo? To super .. Jak nie to sie jeszcze wysikaj i przespij.
                • balladyna Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 26.07.25, 22:45
                  Musiało zaboleć. Ale fakty są takie, że polszczyzna, poglądy i kultura to twoje słabe punkty. Na poglądy i kulturę nic już nie poradzisz, ale w kwestii polszczyzny masz jeszcze szansę, powodzenia!
    • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:37
      czytalas warunki dodatkowych gwarancji?

z reguly, jak pisze Lolo, 'czesci eksploatacyjne' nie podlegaja nie podlegaja gwarancji
    • smietankowa33 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:38
      Co to za gwarancja 5 lat "na wszystko"? Bo gwarancja raczej nie obejmuje części eksploatacyjnych, które się zużywają.
      • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:17
        To godna pożałowania pułapka na jeleni (tak, jeleni nie jelenie), coś w stylu zaciskania dłonią na plecach za dużej marynarki, czy tam innej kamizeli, przez nieuczciwego subiekta.
        • anajustina Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:43
          Naprawdę są tacy subiekci?
          • krwawy.lolo Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:57
            Według lektur szkolnych.
    • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:46
      Hamulce są elementem eksploatacyjnym samochodu. Gwarancja ich nie obejmuje, chyba że usterka wynika z wady materiałowej lub wykonania.
      • bi_scotti Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 17:55
        saszanasza napisała:

> Hamulce są elementem eksploatacyjnym samochodu. Gwarancja ich nie obejmuje, chy
        > ba że usterka wynika z wady materiałowej lub wykonania.
        >

Pytanie jest, co rozumiemy przez "hamulce" - caly uklad hamulcowy (ten, IMHO, powinien podlegac gwarancji by default), czy klocki hamulcowe, ktore faktycznie sa elementem eksploatacyjnym & wymagaja wymiany co iles tam km jak np. olej? Co w tym aucie Izabelli jest w tym momencie do wymiany/naprawy? BTW, no idea jak by to bylo z tarcza hamulcowa ... hmmm ... chyba jednak part of warranty. Cheers.
        • al_sahra Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:04
          bi_scotti napisała:

BTW, no idea jak
          > by to bylo z tarcza hamulcowa ... hmmm ... chyba jednak part of warranty.

Tarcze też się zużywają i mogą się "wypuczyć", np. jeśli się za ostro hamuje. Nigdy się nie spotkałam z tym, żeby były objęte gwarancją, ale też bardzo rzadko trafiała mi się potrzeba wymiany.
        • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:28
          No właśnie do końca nie wiadomo, o co chodzi z tymi „hamulcami”.
          Z jej wypowiedzi wynika, że to wina łożysk, które gwarancja obejmuje, ale są jeszcze tarcze i klocki. Jeżeli zużycie klocków wykracza poza dopuszczalną grubość (są normy) a dealer to najwyraźniej również sprawdził ( bo to jest część diagnostyki pojazdu ) to nie wymieni łożysk bez wymiany klocków ,bo odpowiada za to karnie ( no chyba że klient podpisze oświadczenie). Tarcze zazwyczaj wymienia się co drugą wymianę klocków, więc pewnie to wyłącznie kwestia wymiany klocków, chociaż to też zależy……Natomiast….klocki w elektrykach zasadniczo aż tak bardzo się nie zużywają bo elektryk rzadko hamuje tradycyjnymi hamulcami a silnikiem elektrycznym i odzyskuje energię, chociaż i to zależy od wielu czynników, m.in. sposobu jazdy. Najlepiej żeby skontaktowała się z biurem obsługi klienta.
          Ps: pisze to ja, żona męża, który szkoli dealerów z realizacji gwarancji🙈😂
          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:38
            Dzieki Sasza, jezdze na ECO, odzyskiwanie energii z hamowania nastawione na poziom Normal.
            Nie lubie gdy samochod sam z siebie za szybko hamuje.
            I b.rzadko hamuje ,raczej pozwalam by samochod sam zwolnil. Jezdze poza godzinami szczytu bo albo b.wczesnie zaczynam dyzur albo pozno koncze.
            Napisalam juz do nich. Ze nie mam zadnego rozszerzenia w umowie dot.hamulcow. Ani tych 50 000 km.na ktore sie powoluja.
            Zobaczymy.
            Czuje ze i tak zaplace ale czuje sie na dzis z tym źle.
        • nangaparbat3 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:38
          Tarcze się zużywają, wymieniałam.
          • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:59
            i owszem ale nie po 56000 km
            • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 17:27
              To zależy od stylu jazdy wink
        • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:31
          bi_scotti napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > Hamulce są elementem eksploatacyjnym samochodu. Gwarancja ich nie obejmuj
          > e, chy
          > > ba że usterka wynika z wady materiałowej lub wykonania.
          > >
          >
          > Pytanie jest, co rozumiemy przez "hamulce" - caly uklad hamulcowy (ten, IMHO, p
          > owinien podlegac gwarancji by default), czy klocki hamulcowe, ktore faktycznie
          > sa elementem eksploatacyjnym & wymagaja wymiany co iles tam km jak np. olej? Co
          > w tym aucie Izabelli jest w tym momencie do wymiany/naprawy? BTW, no idea jak
          > by to bylo z tarcza hamulcowa ... hmmm ... chyba jednak part of warranty. Cheer
          > s.
          >

Zapominasz ze euopejskie i amerykanskie zasady gwarancyjne sa inne. Tm wystarczy ze sie nie zglosisz na obowiazkowe przeglady gwarancyjne - platne, i masz gwarancje z glowy.
          Ja ma zuto 3 lata i nie widzialo Dilerowskiego serwisu ani razu. Dolozyleme uklad elektroniczny zeby automatycznie wylaczal ten idiotyczny Start/Stop silnika na skrzyzowaniu, wymienilem kola/opony na "after market" ktore maja inne wymiary niz fabryka zalozyla i gwarancja ciagle wazna. Sprobuj to zrobic w Jewropie. Policj an drdze ci rejestracje odbierze a o gwarancji zapomnij. Podobni ejka ci ukradna auto a ni epokazesz dwoch kluczykow to masz z glowy. LOL
    • al_sahra Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:00
      abidja napisała:

> Wczoraj zawiozlam na serwis a oni ze mam do wymiany przednie hamulce 11 000 nok
      > i wkrotce tylne. I ze nie wymienia łozysk przy kolach dopoki nie wymienie odpl
      > atnie hamulcow.

Ale co to znaczy "wymiana hamulców"? Jeśli to klocki (pads), to przy każdym serwisie się je mierzy i jak się robią za cienkie, to się wymienia. To nigdy nie jest objęte gwarancją, bo to z założenia ma się ścierać i wymiana jest częścią regularnego dbania o samochód. Jeśli chodzi o tarcze (discs), to one wytrzymają dłużej, jeśli się regularnie wymienia klocki, ale po jakimś czasie mogą być do wymiany (Twój styl jazdy też ma na to wpływ). Nie słyszałam chyba o gwarancji na tarcze, bo też są uważane za elementy, które się w końcu zużyją. Więc chyba nie pocieszę, po prostu musisz to przełknąć.
      • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:07
        ale to tez moze zalezec od warunkow gwarancji, z dawnych czasow- mielismy klienta, ktory mial wykupiony pakiet, w ramach ktorego najmniejsza pierdole typu przepalona zarowka byla na gwarancji - oleje, klocki, opony rowniez
        ale to byl tylko jeden przypadek
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:26
        No widzisz, nie uzyli slowa "klocki" tylko ogolnie hamulce sa zuzyte.
        Protokolu do reki nie dostalam bo odmowilam odbioru samochodu bez wymienionych łożysk.
        A oni postawili mnie pod sciana: bierz samochod bez naprawy, na wlasna odpowiedzialnosc albo zaplac za wymiane hamulcow to zrobimy reszte.
        To mnie rozgrzalo do czerwonosci. Poczulam sie jak frajwrka ktora chca wydoic na kase.

Choc w pierwszym momencie chcialam im zaplacic, nawet poprosilam o fv terminowa bo jestem na NAV i wciaz czekam na sykepenger a nie chce naruszac oszczednosci.
        • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:32
          abidja napisała:

> No widzisz, nie uzyli slowa "klocki" tylko ogolnie hamulce sa zuzyte.
          > Protokolu do reki nie dostalam bo odmowilam odbioru samochodu bez wymienionych
          > łożysk.
          > A oni postawili mnie pod sciana: bierz samochod bez naprawy, na wlasna odpowied
          > zialnosc albo zaplac za wymiane hamulcow to zrobimy reszte.
          > To mnie rozgrzalo do czerwonosci. Poczulam sie jak frajwrka ktora chca wydoic n
          > a kase.
          >
          > Choc w pierwszym momencie chcialam im zaplacic, nawet poprosilam o fv terminowa
          > bo jestem na NAV i wciaz czekam na sykepenger a nie chce naruszac oszczednosci
          > .

Zażądaj od nich wyjaśnień na jakiej podstawie stwierdzili, że te „hamulce” są zużyte i niech podadzą normy w przypadku klocków hamulcowych i tarcz (min, grubość). Klocki mogą też być uszkodzone w sposób mechaniczny (na skutek np. porysowania od piasku itd).
          • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:58
            dokladnie tak, wszystko na pismie
            nie ma czegos takiego jak 'zuzyte hamulce' - co sie zuzylo? klocki? tarcze? zaciski? 'zestaw naprawczy' w zaciskach?
            i sprawdz gwarancje

my 'na swiezo' tez walczymy z serwisem - roczne auto i zaczelo cos metalicznie halasowac - serwis zaczal wymyslac cuda na kiju, a ze znamy lokalnych mechanikow to szukalismy na wlasna reke i uszy

okazalo sie, ze halasuja 'blaszki' mocujace klocki, niby nic a wkurza wiec oczywiscie domagamy sie wymiany na gwarancji - nie , nie podlega gwarancji- ok, to chcemy kupic ten zestaw blaszek - nie ma, tylko na zamowienie - czas oczekiwania do 90dni (typowka) cena z kosmosu, 5razy drozej niz w stanach

i finalnie szukamy sklepu, ktory by wyslal te pierdolke do nas i sami wymienimy bo to zadna robota

a na serwis zlozymy skarge
    • danaide2.0 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:43
      Może i dwa lata, ale jednak 50 000 k.
      Klocki hamulcowe wymieniam pewnie co dwa-trzy lata, ale to grosze są.
      Coś ty za cudo kupiła, że tak się sypie?
      • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 18:47
        danaide2.0 napisała:

> Może i dwa lata, ale jednak 50 000 k.
        > Klocki hamulcowe wymieniam pewnie co dwa-trzy lata, ale to grosze są.
        > Coś ty za cudo kupiła, że tak się sypie?

No właśnie jakiegoś chińczyka, a one się bedą sypać😒 To trochę jak z konsolami do gier. Kupujesz niby tanio, bo firma odzyskuje sobie w opłatach za gry. Tu będą odzyskiwać na serwisie pogwarancyjnym.
        • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:02
          roczny expedition - halasuja 'blaszki' od zestawu mocujacego klocki tongue_out
          • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:10
            mysiulek08 napisała:

> roczny expedition - halasuja 'blaszki' od zestawu mocujacego klocki tongue_out
            >

A pierwotnie gdzie został kupiony, bo jeśli poza Europą to nie ma gwarancji.
            • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:32
              nie mieszkam w europie, kupiona nowka u autoryzowanego dealera forda - to zreszta juz 3ci u tego samego sprzedawcy ale najbardziej nieudany model
              • saszanasza Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 20:14
                mysiulek08 napisała:

> nie mieszkam w europie, kupiona nowka u autoryzowanego dealera forda - to zresz
                > ta juz 3ci u tego samego sprzedawcy ale najbardziej nieudany model
                >
                Każda firma, nawet z tych „topowych” ma samochody mniej lub bardziej udane, chociaż zawsze człowiek ma nadzieję, że skoro wydaje kupę kasy i kupuje dobry samochód to ten powinien działać. Niestety można się zawieść. Mam nadzieję, że uda się wam wymienić te blaszki.
                • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 20:19
                  sami wymienimy, nie takie rzeczy sie naprawialo smile

albo wymienimy auto tongue_out
                  • bi_scotti Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:00
                    mysiulek08 napisała:

> albo wymienimy auto tongue_out
                    >

Naprawde nie chce dobijac lezacego wink Ale ja juz chyba kiedys pisalam - mialam w zyciu 3 American cars 3 roznych firm & o 3 razy za duzo! Never again! Za zadne pieniadze, z zadnym deal, never ever choc oczy mi sie swieca do kazdego przejezdzajacego Rubicon big_grin No ale no way - dalam sie nabrac 3 razy, wnioski wyciagniete. Long live Toyota/Lexus, long live Honda! Na wiosne, lato, jesien, Canadian winter, Canadian wilderness, Canadian prairies gdzie mozna jechac 400/500 km z okladem (czesto on gravel surprised) bez zywej duszy dookola - only JAP wink Cheers.
                    • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:06
                      Bi, ale to tylko 'wypadek przy pracy' tongue_out poprzednie dwa sprowawaly sie idealnie, tylko temu cos odbilo
                      to idealne auto dla nas i nie chcemy innego
                      japonczyki nam nie 'leza' nie daja takiego komfortu do jakiego przywyklismy, przymerzalismy sie do land cruisera, no taczka tongue_out
                      do naszych smokow zapakujemy i plyte osb i koty przeprowadzimy
                      pierwszy, kupiony przez przypadek, nas dzielnie przeprowadzil, lykal ponad 1000km w jedna strone jak sen, zadne bezdroza im nie straszne, sprawdzone smile
                      • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:40
                        To jest inna bajka niż obie bredzicie ze scotti. To nie Stany Zjednoczone to Norwegia. Rząd w Oslo kilka lat temu zdecydował, że sprzedaż nowego elektrycznego auta osobowego za cenę do 500 000 NOK (około 200 tys. zł) będzie zwolniona z podatku VAT. To dziś główna zachęta, z której korzystają nabywcy. W przeciwieństwie do Polski, elektryki nie mogą w miastach parkować za darmo. Prawo zobowiązuje gminy do pobierania od elektryków niższych opłat za wjazd do centrum miasta czy parkowanie, ale nie ma mowy o nieodpłatnym postoju w śródmieściach norweskich miast. Od lata 2024 roku auta elektryczne nie mogą już poruszać się w Oslo tzw. buspasami. Napisała wyżej że czytała opinie o tym aucie.
                        • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:47
                          ty bredzisz i czytas bez zrozumienia taniuski

my z Bi sobie gadamy w innym temacie
                      • bi_scotti Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 23:00
                        Ja rozumiem, ze jak sie czlowiek zakocha to sie zakocha i nie ma przepros wink Mam tak z Rubicon ale musialabym sie rozwiesc ze Starym Bi_scottem, bo on by mi zyc nie dal przy najmniejszym issue, a ze Jeeps maja issues no to zadna tajemnica, eh uncertain
                        BTW, Najmlodszy jezdzi Sequoia, za ktora zaplacili z jego Miloscia Zycia jakies kilogramy pieniedzy (nawet nie pytalam big_grin) no ale tam gdzie mieszkal w BC czy gdzie teraz mieszka w Quebec to de facto nic innego sie nie sprawdza, szczegolnie gdy sie ma tzw. wymagania, ze ma byc "jak w domu" (moj synus, choc niby "czlowiek lasu & gor", lubi comfort tongue_out) & ma byc niezawodne 365 dni w roku przy kazdej pogodzie & warunkach drogowych. Rozwazali Tacoma ale im wyszlo, ze comfort nie taki - wygodnickie mlode pokolenie wink Cheers.
                        • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 23:04
                          my nie mlode pokolenie ale wygodnickie tongue_out

i jeszcze wez pod uwage, ze nie kazdy model kazdej marki jest u nas dostepny, a akurat amerykanskie tak i sa tansze niz usa, dlaczego? pojecia nie mam
                          • bi_scotti Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 23:17
                            mysiulek08 napisała:

> i jeszcze wez pod uwage, ze nie kazdy model kazdej marki jest u nas dostepny,

Znam ten bol suspicious W EU maja chyba 5 czy 6 nowych modeli Toyota Yaris, u nas no more od 2020! Nawet nie wiesz jak mnie to wpienia, bo bardzo lubie to autko - dla jednej, zapracowanej Bi_scotti jest perfect wink No ale sie tu u nas niby "sie nie sprzedawalo" wiec juz nowych nie ma sad Co nie zmienia faktu, ze na drogach wciaz widze setki Yaris'ow & ich starszych braci (siostry?) wink) Echo. To takie auta nie do zajezdzenia. Szczegolnie models/roczniki zrobione w Japonii, bo na te skladane (chyba) w Mexico byly ponoc jakies narzekania ... hmmm ... Cheers.
                • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 23:58
                  saszanasza napisała:

> Każda firma, nawet z tych „topowych” ma samochody mniej lub bardziej udane, cho
                  > ciaż zawsze człowiek ma nadzieję, że skoro wydaje kupę kasy i kupuje dobry samo
                  > chód to ten powinien działać.
                  >
                  Gdzie i jak kupe kasy sie wydaje? Na samochod? Przeciez te maja cale spektrum cen i polowa z nich wcale nie jest droga - kosztuje ponizej $50k czyli "pocket money"?
                  • kk345 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:49
                    Ale się dziadek odpalił...
                    • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 22:06
                      kk345 napisała:

> Ale się dziadek odpalił...

Jak normalny spalinowy silnik. Odpalil, zadymilo i warczy rowno.
    • primula.alpicola Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:16
      Gwarancja nie obejmuje zużycia hamulców. Zawsze tak było.
      A co znaczy gwarancja "na wszystko"?
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:35
        primula.alpicola napisała:

> Gwarancja nie obejmuje zużycia hamulców. Zawsze tak było.
        > A co znaczy gwarancja "na wszystko"?

Nie, U nas np BMW daje gwarancje na wszytko - lacznie ze zuzyciem klockow i pior wycieraczek (ale opon juz nie)
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:05
          Czyli nie na wszystko
          • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 00:00
            jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Czyli nie na wszystko

Opony maj swoja odrebna gwarancje producenta a wiec producent aut nie dubluje
    • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:36
      Dokładnie tak ci napisali? Że nie są częścią samochodu?
      Czy jednak raczej coś w deseń, że hamulce nie są objęte gwarancją. Bo nie są, to zupełnie normalne, bo to części eksploatacyjne, zużywające się podczas normalnej jazdy. Tak samo jak opony, czy nie wiem, pióra wycieraczek, olej, czy płyn chłodniczy albo nawet do spryskiwaczy.
      • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:44
        ale bywaja takie opcje gwarancji, ze wszystko jest nia objete

ps
        przy okazji
        nie szukalas przypadkiem jedwabnej poscieli - alteranatywy dla malbery.eu? czy nick mi sie pomylil
        • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:46
          mysiulek08 napisała:

> ale bywaja takie opcje gwarancji, ze wszystko jest nia objete
          >
          > ps
          > przy okazji
          > nie szukalas przypadkiem jedwabnej poscieli - alteranatywy dla malbery.eu? czy
          > nick mi sie pomylil
          >

Absolutnie bo i opony maja gwarancje ..
        • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:25
          A masz jakieś namiary na firmę od jedwabnych pościeli?
          Nie bardzo chcę kupować z Chin od niesprawdzonego sprzedawcy, a Melbery te okropne hafty dodało.
          Na razie jeszcze pościel którą mam jest w dobrym stanie, ale chciałam dokupić trochę i już rozważam normalnie zlecenie uszycia.
          • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 15:46
            mam 🙂 z chin ale kupilam najpierw kawalek materialu, potem poszewke na poduszke a potem posciel

jedyna wada, to taka, ze posciel maja 16MM a troche malo jak na przescieradlo, wiec kupie material 22MM i uszyje przescieradlo
            jedwab na metry tez wlasnie maja i chyba na zamowienie Ci uszyja

dodaja do gotowego produktu, probke do spalenia😉

jak siade do kompa to podesle nazwe sklepu
            • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 17:17
              Tak, jak na pościel to 16MM to trochę słabo, też wolę 22MM.
              Mam polski sklep, który sprzedaje jedwab na metry (i mają przecudne kolory i wzory, ostatnio 2k wydałam tam na same zielenie i błękity, a i tak nie wzięłam wszystkiego co mi się podobało i na razie nawet 1/5 nie przerobiłam jeszcze wink )
              • mysiulek08 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 17:44
                posciel jest ok - szczegolnie za promocyjna cene smile tylko przescieradlo musi byc grubsze - albo jestem za ciezka tongue_out

jak sie zuzyje to przerobie na poduszki dla kotow - lubia smile zamowie szycie z 22MM

es.aliexpress.com/store/212415

u mnie za jedwab na metry zycza sobie jakiwes chore pieniadze, za posciel tez a i tak wszystko z chin ciagna
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 19:51
        arthwen napisał(a):

> Dokładnie tak ci napisali? Że nie są częścią samochodu?
        > Czy jednak raczej coś w deseń, że hamulce nie są objęte gwarancją. Bo nie są, t
        > o zupełnie normalne, bo to części eksploatacyjne, zużywające się podczas normal
        > nej jazdy. Tak samo jak opony, czy nie wiem, pióra wycieraczek, olej, czy płyn
        > chłodniczy albo nawet do spryskiwaczy.
        >

Jak wyciagniesz klocki z auta to juz nie sa jego czescia? LOL

Hamulce jak pisalem i piora sa objete gwarancja w BMW. Opony zas maja gwarancje producenta opon jak pry wymianie kupisz gwaarrancje to wymienja nawet jak wjedzisz na dziure czy gwozdzia.
        Plyn chlodniczy tez jest objety poniewaz nigdy nie trzeba go dolewac jesli uklad chlodniczy jest szczelny a kiedy ni ejest to plyn wliczony w gwarancje. Plyn spryskiwaczy mze ni ejest ale jeszccz nigdy w zyciu mi sienie zdzrzylo aby serwis koliczyl cena za dolanie a zawse dolewaja.
        • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:29
          Czytanie ze zrozumieniem to nie jest twoja mocna strona, nieprawdaż Engine?
          • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:11
            arthwen napisał(a):

> Czytanie ze zrozumieniem to nie jest twoja mocna strona, nieprawdaż Engine?
            >

Wyglada ze mam problem ze zrozumieniem babskiej logi - to prawda..
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:43
        Dokladnie "bremseslitasjen" i "bremser er utslitt"
        Poczekam na ich odpowiedz.

Z Mitsubishi tez mielismy problem w tym roku. Zepsula sie maly element przy baterii, bo to hybryda. Koszt, bagatela 50 000 nok.
        Pokryła to gwarancja.
        I zeby bylo smieszniej, maz zapomnial o serwisie gwarancyjnym choc przypominalam,ze juz czas bo wyswietla sie komunikat. Ale uznali gwarancje. I nic nie zaplacilismy.
        • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 12:28
          Ale to znaczy tylko, że hamulce są zużyte, a nie że nie są częścią samochodu.
          Nie wiem jakie są standardy gwarancji w Norwegii, ale generalnie części eksploatacyjne nie są zazwyczaj objęte - doczytaj w umowie, co masz w gwarancji.
          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 14:25
            Wiem co to znaczy, podalam to co podlo w rozmowie telefonicznej i w warsztacie.
            O hamulcach ktore nie sa cz.auta dostalam sms z biura.
            Rozumiem,ze chcesz mi pomoc tylko czemu zakladasz,ze to ja zle zrozumualam a nie ze ktos wysylajac mi sms palna glupote?
            • arthwen Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 17:24
              Bo mam wrażenie, że oczekujesz, że te hamulce powinny być w ramach gwarancji robione. Ale jeśli to jest zużycie klocków hamulcowych, czy tarcz (czy tam szczęk w zależności od tego jaki rodzaj hamulców masz), to standardowo nie wchodzi w zakres gwarancji (można mieć wykupioną taką usługę, która uwzględnia eksploatację, ale to jest ekstra, nie standard).
              I nawet jeśli napisali taką głupotę, że hamulce nie są częścią samochodu (bo oczywiście, że są) to raczej miałoby być to w sensie, że nie są uwzględnione w zakresie gwarancji.
    • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 21:54
      Opony też byś chciała mieć na gwarancji? 🤓
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 00:03
        pffpffpff napisał:

> Opony też byś chciała mieć na gwarancji? 🤓

A przeciez zawsze i wszedzie opony maja gwarancje?
        Ja mam na 40 tys mil i jesli sie zuzyja przed terminem to wymienia podobnie jak kazde uszkodzenie mechaniczne na drodze.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:01
        pffpffpff napisał:

> Opony też byś chciała mieć na gwarancji? 🤓

Pikkdekk mialam 2l gwarancje 😁 przy wymogu co 5 cio letniej wymiany.
    • lajtova Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 23.07.25, 22:11
      Klocki hamulcowe na gwarancji samochodu.
      Mocne. Klocki jak opony moga mieć swoją gwarancję.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 00:50
      Hamulce uważane są za elementy eksploatacyjne ulegające zużyciu w drodze normalnego użytkowania, dlatego żadne gwarancje ich nie obejmują, o ile nie udowodnisz wady fabrycznej całego układu.

Druga rzecz- radzę się doinformować wszystkim paniom kupującym elektryki i hybrydy, jak działa tam układ hamulcowy i jak szybko zużywają się hamulce w takich samochodach, bo to podstawa.
      Odzysk energii jest w dużej mierze wywoływany podczas hamowania poprzez rekuperację układu hamulcowego, na hamulce działają o wiele większe siły tarcia niż w normalnych autach, dlatego jest możliwe bardzo szybkie zużycie.
      Życzę powodzenia, ale nic nie wskórasz , bo niestety nie masz racji. Natomiast wątpię, że serwis napisał tak jak to przedstawiłaś , że hamulce nie są częścią samochodu - zakładam Twoją interpretację odpowiedzi w sytuacji, gdy sytuacja rozwinęła się nie po twojej myśli
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 01:14
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Hamulce uważane są za elementy eksploatacyjne ulegające zużyciu w drodze normal
        > nego użytkowania, dlatego żadne gwarancje ich nie obejmują, o ile nie udowodnis
        > z wady fabrycznej całego układu.
        >
        >
        > Druga rzecz- radzę się doinformować wszystkim paniom kupującym elektryki i hyb
        > rydy, jak działa tam układ hamulcowy i jak szybko zużywają się hamulce w takich
        > samochodach, bo to podstawa.
        > Odzysk energii jest w dużej mierze wywoływany podczas hamowania poprzez rekuper
        > ację układu hamulcowego, na hamulce działają o wiele większe siły tarcia niż w
        > normalnych autach, dlatego jest możliwe bardzo szybkie zużycie.
        > Życzę powodzenia, ale nic nie wskórasz , bo niestety nie masz racji. Natomiast
        > wątpię, że serwis napisał tak jak to przedstawiłaś , że hamulce nie są częścią
        > samochodu - zakładam Twoją interpretację odpowiedzi w sytuacji, gdy sytuacja r
        > ozwinęła się nie po twojej myśli

Czasami cos ci sie nie pomylilo?
        Moze poczytaj jeszcze raz na czym polega rekuperacja i moze sie doczytasz ze w hybrydach hamulce sie raczej wolniej zuzywaja bo rekuperacja nie uzywa hamulcow - klockow i tarcz a hamuje silnikiem skonfigurowanym jako generator.

selected.pl/jak-wyglada-dzialanie-rekuperacji-w-autach-hybrydowych/
      • lisciasty_pl Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 21:14
        Radzę przestać pisać po pijaku :]
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 11:12
      Jak ktoś kupuje takie g...no jak elektryki, to nawet mi go specjalnie nie żal.
      • pitupitt Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:09
        Komentarz z d...
        • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 14:27
          pitupitt napisała:

> Komentarz z d...
          >

Biorac pod uwage fakt,ze to nie bateria, ani system chlodzacy sprawia problemy tylko podwozie a dokladnie elementy kół.
          To tak, komentarz z du...
      • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:11
        😁
        Od ponad dwóch lat jeżdżę elektrykiem.
        Ja, kochająca duże, mocne silniki.
        I już nie zamienię.
        • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:14
          pffpffpff napisał:

> 😁
          > Od ponad dwóch lat jeżdżę elektrykiem.
          > Ja, kochająca duże, mocne silniki.
          > I już nie zamienię.

Co mniej wiecej znaczy ze te kochane mocne silniki to bylo jak z fejk orgazm ?
          • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:39
            Trudno mi to wytłumaczyć. Nadal kocham zapach spalin, dźwięk V8, nadal mam słabość do klasyki. Ale raz, że mam z tym kontakt na codzień, a dwa że generalnie w jeździe na codzień zawsze najważniejszy był dla mnie elastyczny silnik. Umówmy się - mechanizm napędu elektryków jest taki, że bije przyspieszeniem zdecydowana większość nawet utrudnionych spalinówek.
            • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:40
              *uturbionych
            • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 22:09
              pffpffpff napisał:

> Trudno mi to wytłumaczyć. Nadal kocham zapach spalin, dźwięk V8, nadal mam słab
              > ość do klasyki. Ale raz, że mam z tym kontakt na codzień, a dwa że generalnie w
              > jeździe na codzień zawsze najważniejszy był dla mnie elastyczny silnik. Umówmy
              > się - mechanizm napędu elektryków jest taki, że bije przyspieszeniem zdecydowa
              > na większość nawet utrudnionych spalinówek.

Ot tu widac roznice w plciach...
              Naped jest najwazniejszy i to nie zapach ale dzwiek sie liczy LOL
              • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 22:28
                Z dźwiękiem miałam największy problem. Początkowo rżałam, że jeżdzę suszarka do włosów. Po miesiącu mi przeszło. Ale tak, jak wspomniałam- jak dzień w dzień słyszysz ryk silników, to na codzień wręcz ulgę czujesz deptajac na maksa bez ryku.
                • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 23:18
                  pffpffpff napisał:

> Z dźwiękiem miałam największy problem. Początkowo rżałam, że jeżdzę suszarka do
                  > włosów. Po miesiącu mi przeszło. Ale tak, jak wspomniałam- jak dzień w dzień s
                  > łyszysz ryk silników, to na codzień wręcz ulgę czujesz deptajac na maksa bez ry
                  > ku.

Mnie wyglada ze jestescie jakies 10 lat do tylu z adoptowaniem i rozsadnym podejsciem do EV.
                  Tu tak bylo 10-12 lat temu ze Tesle byly nowscia - zdecydowanie kojarzna z tymi co chcroni aswiat przed globalnym ociepleniem, Tesle ruszaly pierwsze ze swiatel i byly najszybsze - bo mogly i wielu pocztkujacym to imonowalo.
                  Potem przestalo poniewaz ruszenie jako pierwszy ze swiatle to zancz przybycie do nastepnych tez jako pierwszy i czekanie na reszte oraz przelaczenie swiatel przez czujniki. A wiec Tesle staly i skaklay od swiatel do swiatel robiac za "fraajerow" a ruch juz mial zielona fale..
                  Na poczatku Teslami (sorry uzywam tego jako generic name) jezdzili mezczyzni a wiec bylo widac ego.
                  A wiec w miescie to zerowy pozytek jesli chodzi o pokonywanie dystaansu. Na autostradzie podobnie. Ci byli glownym lupem policji i im sie znudzilo. Do tego teraz wiekszsc kierowcow Tesli to kobiety a one chyba ego nie maja? LOL
                  Ubezpieczenia wysokie wiec kazda kolicja to ogromny wydatek etc...
                  Sasiadka w 3 letniej juz wymienila opony ($1500) kiedy ja w tym samym wieku spalinowym mam jescze polowe)
                  No i Tesle sa juz tak popularne ze ci co nie maja Tesli to wyjatek - tak jak nie posiadanie psa.. A wiec nikt n to nie zwraca uwagi.
                  No i najwazniejszm argumentem kobiet "Teslowek" jest to ze nie musza jezdzic na stacje i brudzic rak paliwem bo laduja w domu. O innych beneftach - finansowych, nikt nie wspomina bo na ten temat mozna dlugo dyskutowac. Tesla traci na runku bardzo szybko
                  A na dluzsze wycieczki maja inne auta spalinowe - pomimo ze Tesla ma ponoc super system ladowania.
                  Tak ze jak zapytalem kiedys zone czy chce tTesle to bylo szybkie NIE. Ona nawet nie chce auta z tabletami. Woli wszytko na galki niz "zaslimaczony" ekran bez ktorego w Tesli nawet schowka nie otworzysz. A jak jedzie uturbionym BMW z glsnym wydechem to wszyscy zauwazaja i "respektuja" smile
                  A Polcja bardzo lubi Tesle bo to bardzo bezpieczne do zatrzymania. - Ferrari to ryzyka ze straci prace, Challenger to ryzyko ze straci zycie a Tesla - wiadomo w wiekszsci "zielona" demokratka wiec spokojni emozna zatrzymuwac i dawac mandat LOL. Jak juz ni ema za co to za predkosc poniewaz tu max speed jest interpretowane jako minimum przyzwoitosci i ruch na ograniczeniu 65mph odnywa sie ok 80mph A policj ana to nie reaguje jako ze uwazja ze to nie problem a problem jst ten co w tym wypadkuwyrzpedza, zmienia pasy, jedzie na D etc...i takich nie brakuje. Kiedys to byly glwnie Tesle a teraz znow zycie i kultura wraca do normy. Trump wykopuje EV i znow mocne spalainwe aauto jest "cool"
                  Ostatnio jedziemy - przed nami 3 pasy a na nich 5 bialych Tesli przed nami i 3 popielate za nami... LOL Zdecudowanie najbardziej popularna marka i nikt juz zupelnie nie zwrca na nich uwag a oni jezdza tak samo jak reszta. Czesciej widac - bo slychac jak sie wychyli smalinowe porsche czy jakas Honda Civic z glsnym wydechem niz Tesla.
                  • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 08:02
                    Engine, wyrywanie spod świateł jest dla dzieciaków. Nie do tego potrzebuje elastycznego silnika i przyspieszenia.

Schowek otworzysz bez problemu, nie tykając tabletu. Jest jeden przycisk i funkcja głosowa. Z Alexy w chacie żona też nie korzysta? Może to już ten wiek engine, że wszystko co inne, nie jest dla ciebie. Moja mama tak ma.
                    Rozumiem.
                    Nie wiem co masz na myśli pod definicją dalsze trasy, ale takie do 400 km jak najbardziej wolę pokonywać tesla, spalinowym. W dalsze trasy latam.

W mojej wsi jest bardzo dużo tesli. To auto jest budżetowe, ekonomiczne i przyjemne w użytkowaniu. Do pimpowania się zdecydowanie się nie nadaje 😁
                    • marta.graca Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 08:17
                      Tesla jest budżetowa? Co za odklejka...
                      • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 10:07
                        Dawno nie sprawdzałaś cen nowych aut, prawda?
                        • marta.graca Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 10:30
                          Sprawdzam regularnie i elektryki zdecydowanie nie należą do budżetowych.
                          • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 13:41
                            A jakie segmenty aut porównujesz?
                            • marta.graca Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 14:29
                              A w jakim segmencie elektryki są tańsze?
                        • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 14:28
                          pffpffpff napisał:

> Dawno nie sprawdzałaś cen nowych aut, prawda?

Tesle sa drogie.
                          Dla mnie nie warte swojej ceny.
                          Ale w Norwegii to symbol statusu. I wsrod Norwegow i wsrod imigrantow.
                          "Mam tesle, czyli daje rade"
                          • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 15:04
                            Mozliwe, ze to kwestia danej bańki.
                            Nikt z mojego otoczenia nie kupuje tesli dla lansu. To raczej zdrowy rozsądek. Elektryki marek premium są znacznie droższe. Na! Nawet chińskie marki wypadają drożej.
                            • marta.graca Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 15:27
                              Nie od dziś wiadomo, że żyjesz w bańce.
                              • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 15:43
                                Tesla Model Y należy do segmentu C-SUV/D-SUV, czyli:

🔹 Segment C-SUV / kompaktowy SUV

– Pod względem gabarytów i cen jest porównywalny do:
                                • Volkswagen ID.4
                                • Skoda Enyaq iV
                                • Toyota bZ4X
                                • Ford Mustang Mach-E (bazowe wersje)
                                W fotce masz zestawienie cen.

• pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 15:45
                                  To jest wszystko średnia półka.
                                  Jasne, że są auta tańsze, ale z innych segmentów. Małe, miejskie, o słabych osiągach.

Ale kategoryzowanie tesli do aut półki premium to jest absurd.
                                  • al_sahra Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 15:55
                                    pffpffpff napisał:

> To jest wszystko średnia półka.
                                    > Jasne, że są auta tańsze, ale z innych segmentów. Małe, miejskie, o słabych osi
                                    > ągach.
                                    >
                                    > Ale kategoryzowanie tesli do aut półki premium to jest absurd.

Przecież to zależy od modelu. Model 3 to jest bardzo ekonomiczna opcja, ale niektóre wersje modelu X to zdecydowanie auto klasy premium. A teraz Tesla przyjmuje zapisy na sportowe auto (Roadster), które będzie kosztować powyżej $200,000.

To samo można powiedzieć o różnych modelach np. BMW.

Czy te wszystkie auta są "warte" swojej ceny, to inna sprawa.
                                    • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 16:13
                                      Najwiecej widać 3 i Y
                                • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 20:29
                                  pffpffpff napisał:

> Tesla Model Y należy do segmentu C-SUV/D-SUV, czyli:
                                  >
                                  > ⸻
                                  >
                                  > 🔹 Segment C-SUV / kompaktowy SUV
                                  >
                                  > – Pod względem gabarytów i cen jest porównywalny do:
                                  > • Volkswagen ID.4
                                  > • Skoda Enyaq iV
                                  > • Toyota bZ4X
                                  > • Ford Mustang Mach-E (bazowe wersje)
                                  > W fotce masz zestawienie cen.
                                  >

"A new Tesla Model 3 typically costs around $40,000, while a 4-year-old model may cost approximately $30,000, depending on condition and mileage. In comparison, a new BMW 3 Series starts at around $42,000, and a 4-year-old model can be found for about $28,000, making them similarly priced in the used market."
                                  • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 20:33
                                    engine8t napisał:

>
                                    > "A new Tesla Model 3 typically costs around $40,000, while a 4-year-old model m
                                    > ay cost approximately $30,000, depending on condition and mileage. In compariso
                                    > n, a new BMW 3 Series starts at around $42,000, and a 4-year-old model can be f
                                    > ound for about $28,000, making them similarly priced in the used market."

Czyli dla programisty z kilkuletniem stazem nowa Tesla to wydatek rzedu 3 miesiecznej pensji.
                            • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 20:26
                              pffpffpff napisał:

> Mozliwe, ze to kwestia danej bańki.
                              > Nikt z mojego otoczenia nie kupuje tesli dla lansu. To raczej zdrowy rozsądek.
                              > Elektryki marek premium są znacznie droższe. Na! Nawet chińskie marki wypadają
                              > drożej.

No raczej " zielony" niz zdrowy rozsadek.
                    • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 25.07.25, 20:23
                      pffpffpff napisał:

> Engine, wyrywanie spod świateł jest dla dzieciaków. Nie do tego potrzebuje elas
                      > tycznego silnika i przyspieszenia.
                      >
                      > Schowek otworzysz bez problemu, nie tykając tabletu. Jest jeden przycisk i funk
                      > cja głosowa. Z Alexy w chacie żona też nie korzysta? Może to już ten wiek engin
                      > e, że wszystko co inne, nie jest dla ciebie. Moja mama tak ma.
                      > Rozumiem.
                      > Nie wiem co masz na myśli pod definicją dalsze trasy, ale takie do 400 km jak n
                      > ajbardziej wolę pokonywać tesla, spalinowym. W dalsze trasy latam.
                      >
                      > W mojej wsi jest bardzo dużo tesli. To auto jest budżetowe, ekonomiczne i przyj
                      > emne w użytkowaniu. Do pimpowania się zdecydowanie się nie nadaje 😁

A Alexy zona oczywscie tez nie korzysta . Ja to mowie ze to dlatego ze nie moze sniesc kiedy inna Baba dordz mezowi czy wykonuje jego polecenia i ze skromnosci reaguje jak n ja wyzywa od najgorszych LOL
                      A oficjalnie to sie zaczelo jak zauwazyla ze ta K szpieguje caly czas pomimo ze sie tego zapiera a tu z jakiegos powodu na komorkach i TV pokazuja sie reklamy z wiazane z tematem na ktory wlasnie rozmwilalisny to ja wyciagnela z wtyczki, odlaczyla baterie i schowala tak ze nikt juz chyba jej nie znajdzie. LOL
                      A ja probowalem si edo Tesli przekonac wile razy ale zawsze brak mi tego co ma w prawdziwym sanochodzie bo w Tesli nie ma nic i nie rozni sie wile od wozka golfowego. W sumie nie wiem i nie portafie rozumiec czym sie ludzi zachwycaja? Ale widac maja powody i niech tak juz zostanie.
                      A dynamika uturbionego BMW jest zupelnie wystrczjaca i Tesla nie ma tu zadnej realnej przewagi.
                      • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 27.07.25, 01:51
                        To nie jest samochód do zachwycania się.
                        A jeśli chodzi o porównanie dynamiki, to wystarczający zaczyna być rozczarowujący. Naprawdę nie rozmawiasz z laikiem w tej kwestii. I to nie jest tylko moje subiektywne odczucie.

• homohominilupus Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 14:45
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Jak ktoś kupuje takie g...no jak elektryki, to nawet mi go specjalnie nie żal.
        >

Uuu aleś pojechała
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:16
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Jak ktoś kupuje takie g...no jak elektryki, to nawet mi go specjalnie nie żal.
        >

Dlaczego od razu g...?
        Ev to wprawdzie nie samochod ale Tablet na kolach uzywane jak jezdzidlo czy wygodne wozidlo.
    • pitupitt Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 13:06
      Wymiana wahaczy po dwóch latach to całkiem niezły wynik, serio. Pamiętam, że w mojej maździe zmieniałam wahacze średnio co rok
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 14:31
        pitupitt napisała:

> Wymiana wahaczy po dwóch latach to całkiem niezły wynik, serio. Pamiętam, że w
        > mojej maździe zmieniałam wahacze średnio co rok
        >

Ja uwazam inaczej, no ale to i tak niczego nie zmienia.
        Mam po prostu wrazenie ze wszystko co jest na rynku ma co raz gorsza jakosc a my godzimy sie z tym bo tak juz jest.
        Samochody, pralki, elektronika wszystko ma krotki zywot bo po co robic dobre i dlugotrwale i zmniejszac popyt. I Zysk.
        Ech....
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 20:13
        pitupitt napisała:

> Wymiana wahaczy po dwóch latach to całkiem niezły wynik, serio. Pamiętam, że w
        > mojej maździe zmieniałam wahacze średnio co rok
        >

A ja jeszcze w zadnym aucie nie wymienilem? Nawet po 20 latach i ponad 200k km eksploatacji??
    • lisciasty_pl Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 21:13
      Coś jest mocno nie tak.
      Żona śmiga elektryczną Kią już prawie 5 lat, klocki fabryczne mają minimalne zużycie, zresztą to normalne w elektrykach które działają tak jak powinny.
      Ja bym się kłócił i żądał diagnostyki gwarancyjnej, bo coś tam jest ewidentnie spieprzone.
      Przebieg na tę chwilę mamy 120k i rośnie, przeboje były z silnikiem i przekładnią (źle policzyli na te obciążenia i zaczęło hałasować) ale zostało wymienione i jest cisza.
      Ale żeby hamulce padały to ktoś musiał coś konkretnie spier...
      • hrasier_2 Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 22:04
        Być może, ale nie o to chodzi. Dokupilam gwarancje do 8 lat na baterie, 6 lat na karoserie i 5 lat na wszystko. Czyli powinni wymienić na ich koszt. I to takie okładziny nie z płyty wiórowej. Najbardziej to mnie wkurza paru mądralinskich na tym forum. Wszystko wiedzącym.
        • lisciasty_pl Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 24.07.25, 22:23
          W Polsce każdy już przywykł że ASO będzie robić bokami i zrzucać winę na klienta, może za granicą to się dopiero rozkręca...
          Trudno powiedzieć co w tej sytuacji robić, bo generalnie zużycie hamulców w elektryku przy takim przebiegu jest nienormalne i problem może być poważniejszy niż "tylko" wymiana klocków czy tarcz. To się nie ma prawa zużywać w tym tempie.
          Jakiś rzecznik praw konsumenta tam funkcjonuje?
          Trolli na forum trzeba ignorować, nic innego nie pozostaje wink
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 26.07.25, 20:53
        Dzieki,za ten wpis. Juz tyle opinii slyszalam na temat hamulcow i ich zuzycia ze mozna sie pogubic.
        Czekam na odpowiedz z serwisu.
        Zobaczymy, choc w cuda nie wierze.
        Choc w zeszlym roku "walczylam" o gwarancyjna naprawe zmywarki z Elkjøpem i oparło sie to o tutejszy "urzad konsumenta".
        Przyjechali i naprawili w koncu.

Jestem juz zwyczajnie zmeczona, mam (moze niesluszne) odczucie ze dzis wszystko jest robione byle jak choc kosztuje duzo a ty tylko płać bo ani producent ani sprzedawca niczego nie musza. Z ubezpieczeniami to samo, tak wszystko okrojone, ze w sumie płacisz za nic.
        • lisciasty_pl Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 12:36
          Nie wiem co to za opinie i skąd się wzięły, podstawą działania elektryków i hybryd od przynajmniej 20 lat jest odzysk energii z hamowania, co wyklucza zużycie mechanicznych hamulców w takim stopniu jak w spaliniakach. To jest do ogarnięcia w kilka minut, no może trzeba się wesprzeć odrobiną myślenia.
          Może trafiały się jakieś wyjątki -naście lat temu (albo jak ktoś się uparł kupić ulepa ze startupu albo taniego chinola), ale generalnie pełno jest relacji ludzi którzy klocki wymieniają po przejechaniu 150-200 tys. km i to jest norma. I to piszę o klockach a nie tarczach. Te prędzej rozpadną się od rdzy niż od zużycia.
          Jeżeli coś tak poważnego zadziało się po 56 tysiącach to jest to bubel i dealer na pewno zdaje sobie z tego sprawę, tylko pali głupa.

A co to za marka i model tak w ogóle?
          • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 18:40
            BYD. Atto3 z 2023 .
            • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 18:46
              O kurde blaszka. A są śliczne.
              • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 18:55
                pffpffpff napisał:

> O kurde blaszka. A są śliczne.

❤️😍
                I fantastyczne pod czas jazdy. Dosc ciche, latwe w manewrowaniu i spory zasieg nawet w zimie. I szybko sie ładuǰą.
                Ze smaczków to szyber dach, zmiana kolorystyki wnetrza przez zmiane kolorow ledów, corka wybrała róż.
                I swietnie leżaca w dloniach kierownica. A poniewaz przesiadlam sie z manualnej skrzyni to drazek automatu byl zrobiony jak na zamowienie 😁. No musze czuc to w dloni ,nie lubie przyciskow.
                • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 21:06
                  Zazdroszczę 😍
                  Byliśmy umówieni na jazdę próbną, ale coś nam wypadło. Jestem właśnie ciekawa tego wnętrza i porównania komfortu do Tesli.
                  • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 21:20
                    Wole wysokie samochody. Tesla jest dla mnie za niska. Mialam wrazenie,ze tylkiem szoruje po asfalcie 😁
                    Dlatego lubie tez Mitsubishi Outlandera.
                    • pffpffpff Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 21:32
                      Outlander to maleństwo. Choć faktycznie jeśli o wysokość, jest o 10 cm wyższy od Y. Ale mniejszy gabarytowo.
                      BYDy podobają mi się wizualnie.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 20:45
        Wiesz co Lisciasty, mozesz miec racje. Poczytalam troche, i wszedzie pisza,ze hamulce w elektrykach zuzywaja sie wolniej niz w spalinowych.
        Podano nawet ze fo 100 000 km moga wykazywac minimalne zuzycie.
        Jak mi odpisza po prosze o pelna diagnostyke, bo cos jest nie tak.
        Za duzo napraw w tak krotkim okresie.
    • wrota.do.lasu Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 19:19
      Te części nigdy jie podlegają gwarancji jak mp opony no die ścierają
      • engine8t Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 19:43
        wrota.do.lasu napisała:

> Te części nigdy jie podlegają gwarancji jak mp opony no die ścierają

Nie prawda - nie mozna mowic ze nigdy bo jedne i drugie maja swoja gwarancje.
      • abidja Re: Hamulce nie sa czescia samochodu 28.07.25, 20:42
        wrota.do.lasu napisała:

> Te części nigdy jie podlegają gwarancji jak mp opony no die ścierają

Pisalam wyzej,ze mialam 2 letnia gwarancje na zimowe opony piggdekk czyli z kolcami. Przy wymogu wymiany co 5 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka