Dodaj do ulubionych

Czy istnieją :D

25.07.25, 08:35
Uniwersalne buty dla chłopaka na wf w sali gimnastycznej?

Bo zwątpiłam.

Są:
buty do siatkówki
koszykówki
piłki noznej
piłki ręcznej
tenisa i dziesiatki innych/
A jedne uniwersalne do sportów halowych?Albo które z powyższych będa najlepsze (w sensie najbardziej uniwersalne)?

Do biegania po terenie kupie osobno.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 08:40
      No. Halówki. Nadal istnieją.
      • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 08:47
        wypisałam halówki powyżej. Fakt, nie zaznaczyłam, że mowa o halówkach.
        Halówki sa obecnie do każdego sportu...
        Szukam uniwersalnych smile

A tak na marginesie - czym one sie tak generalnie, różnią między sobą?
        • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 08:52
          No ale są przecież zwykłe halówki i tyle. One w teorii są do nożnej halowej, w praktyce bez różnicy jeśli nie mówimy o wyczynowym sporcie.
          Nad czym się tu doktoryzować. W pierwszym lepszym decathlonie masz cały dział halówek.
          • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 08:55
            no więc właśnie. Cały dział halówek do...piłki noznej.
            W innych sklepach całe działy halówek do...(wy żej wymieniłam).

Pytam o uniwersalne.
            • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:07
              No to ci tłumaczę że halówki z racji podłoża zawsze są z założenia do nożnej, chyba że potrzebujesz specjalistycznych do wyczynu. Jak nie to te do nożnej to są właśnie uniwersalne.
              • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:18
                A dlaczego akurat do nożnej a nie halówki do siatkówki albo ręcznej😉
                • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:23
                  Bo na hali głównie gra się w nogę.
                  Istnieje sport piłka nożna halowa, a nie istnieje siatkówka halowa.
                  W praktyce jak mają salę z podłożem halowym to grają tam we wszystko, dlatego buty dopasowujesz do podłoża a nie do sportu, w przypadku ogólnej aktywności typu wf.
                  • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:26
                    No tu bym się nie do końca zgodziła, biorąc pod uwagę lekcje wf w szkołach...😂
                    • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:29
                      Nie znam sekcji wf w Twojej szkole, w znanych mi do dyspozycji jest jedno boisko do wszystkiego, więc grają w co popadnie, no ale jak mają zajęcia na różnych nawierzchniach to zmienia postać rzeczy.
                  • 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:27
                    W sensie siatkówka też jest halowa ale nie ma osobnego podziału na dwa sporty jaki jest w nożnej. Chyba że uznać że jest na piasku i klasyczna. big_grin
                    • wapaha Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:44
                      siatkówka i piłka ręczna są tylko na hali wink -jako sport amatorski, wyczynowy czy olimpisjki
                      siatkówka na piasku to zupełnie inna dyscyplina, inne zasady, liczba uczestników, wymiar boiska itp ( tak samo jak piłka nożna halowa )

najlepsze buty do sportów halowych mają pomarańczowe/brązowe podeszwy , które nie ślizgają się po podłożu, przyklejają się do niego- można robić nagłe skręty, hamowania bez wpadania w ślizgi
                      te są dla mnie mistrzostwem świata wink - cenowo i praktycznie ( 50zł -uzywam do siatkówki, tenisa,ćwiczen na hali-skoki,zwroty itp)

• 35wcieniu Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:50
                        No toż mówię, wiadomo że na hali.
                        Tylko autorka rozkminia dlaczego większość halówek ma dopisek "do nożnej halowej".
                        Bo przyczepność to przyczepność, ale to widać za proste rozwiązanie. big_grin
                        • wapaha Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:56
                          kasa , kasa , kasa wink
                      • sitniczek Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 12:29
                        Buty za 50??
                        Gdzie te czasy, jak ematka wsiadła na mnie, że nie ma takich rzeczy w tym kraju... Eeeh..
    • sueellen Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 08:46
      Nie ma. Do biegania czy gimnastyki potrzeba innych butów niż do piłki nożnej..
      • smietankowa33 Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 12:45
        A w jakich butach twoje dziecko chodziło na wf, Sueellen? Miało kilka różnych par na zmianę?
    • danaide2.0 Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:11
      Ten ósmoklasista to twoje własne dziecko?
      Najlepsze będą te, które będą najwygodniejsze dla dziecka i będą miały taką nie za wysoką cenę dla matki.

Przecież wf to nie sport wyczynowy, ważne, żeby była wygoda, przyczepność, nie ocierało i panie woźne nie krzyczały, że obuw brudzi salę.

Powiedziałabym, że asics to fajna firma do siatkówki, ale potem ktoś ci skopie dziecko na koszykówce i będzie moja wina... nie ma głupich! Czy moje ma asics? Nie, bo w outlecie adidasa była fajna promka i ma coś stamtąd, póki się nie rozpadną.
      • ophelia78 Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 14:06
        Asics jako buty na wf???? W przypadku dziecka w sp na 1 semestr, w średniej mozne na dwa, biorąc pod uwagę tempo rośniecie stop...
        No ale kto bogatemu zabroni...
        • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 14:13
          no wiesz.. mozna upolowac za 150 zł (przed chwilą widziałam taką ofertę). Polecane tu spprandi to ok 120 zł

ja kupuję juz dla starszego i chyba noga juz nie urośnie zbyt wiele...

Na marginesie - ktos poleci buty trailowe zimowe ? Nie za milion zł - bo myślę, że (niestety! buuu) na jeden sezon wystarczą (uzytkowanie intensywne)
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:11
      Kup jakiekolwiek buty, byle miały białą podeszwę i się nie ślizgały.
      • kochamruskieileniwe Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:14
        No zamówiłam takie. Tylko zaczęłam się zastanawiać nad różnicami..
    • wapaha Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 09:37
      buty halówki big_grin

• b.bujak Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 12:25
      mój ma takie:
      adidas
      Buty halowe Speedcourt Indoor

bez linka, bo mi zablokowało smile
    • sitniczek Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 12:27
      Sprandiki. Do wszystkiego będą
    • iwles Re: Czy istnieją :D 25.07.25, 12:50

Jak chcesz buty uniwersalne, to kup w Deichmannie a nie w Decathlonie 😉.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka