Dodaj do ulubionych

Renta wdowia

15.08.25, 13:21
Dużo sie mówiło o tym aby wdowa/ wdowiec moglibyśmy dostawać rentę po zmarłym współmałżonku. W imieniu mojej teściowej lat 97 będącej wdową od lat 35 złożyłam stosowne dokumenty.
Efekt : emeryrura z rentą wdowia wypłacona została mniejsza niż do tej pory jej emerytura.
Tesciowa pobiera 500+ dla osób po 75 roku życia. Nie dość że dodatek 500+ została pomniejszony o kwotę renty wdowiej( i chodzi tu o kwotę około 200 zl) ale z uwagi na wzrost emerytury-pobrano podatek i zwiększyła sie składka zdrowotna . Wypłata-prawie o 100 zl mniejsza niż w poprzednich miesiącach. Wychodzi na to że musi zrezygnować renty wdowiej. Ot, taki paradoks
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Renta wdowia 15.08.25, 13:24
      Coś źle złożyłaś.
      Moja matka dostaje 300 zł więcej.
    • natalyaxx Re: Renta wdowia 15.08.25, 13:31
      Moja Ciotka ma ponad 300zł więcej, ale nie pobierała dodatku, o którym piszesz (500+).
      • raczek47 Re: Renta wdowia 15.08.25, 13:40
        500+ pomniejsza swiadczenie
    • anajustina Re: Renta wdowia 15.08.25, 13:49
      A tam we wniosku nie ma rubryki, że wniosku jest pod warunkiem, że renta wdowia nie będzie niższa od dotychczasowych świadczeń? Pomijam już, że nie ma obowiązku złożenia wniosku, można przecież wyliczyć, czy się opłaca zmiana.
      • ada16 Re: Renta wdowia 15.08.25, 15:11
        Owszem jest i byla zaznaczona. W momencie składania w styczniu nie wiedzieliśmy że przekroczy prog podatku , poza tym wówczas składaliśmy też o przeliczenie jaka byłaby renta po zmarłym vo wcześniej tego noe zrobiono. Trudno było wyliczyć nie mając danych. Dla mnie paradoksem jest to że końcowa kwota jest mniejsza niż bez wdowiej
        • anajustina Re: Renta wdowia 15.08.25, 16:10
          To nie można odstąpić i wrócić do starego systemu? Przecież to bez sensu.
          • hrasier_2 Re: Renta wdowia 16.08.25, 12:23
            Renta wdowia, przysługująca osobom po 75 roku życia, jest traktowana jako dochód. Jeśli łączny dochód, wliczając rentę wdowią, przekracza pewien próg (w 2025 roku trzykrotność najniższej emerytury), to kwota 500+ dla seniorów jest pomniejszana.
        • barbibarbi Re: Renta wdowia 15.08.25, 16:10
          Mój teść, pobierający właśnie 500+, dostał w końcowym efekcie.........10 zł więcej niż dotychczas. To jest zbieg świadczeń i niestety w tym przypadku tak niekorzystnie to wychodzi. Jednak jeśli po przeliczeniu renta wdowia jest mniej korzystna niż dotychczasowe świadczenie, to będzie wypłacone to świadczenie, które jest bardziej korzystne.
          • anajustina Re: Renta wdowia 15.08.25, 16:14
            Dla 10 zł było szkoda tej papierkologii. Ale jeśli się robi nieco w ciemno, bo widać nie idzie wyliczyć wcześniej, no to trzeba próbować.
        • ardzuna Re: Renta wdowia 15.08.25, 16:51
          ada16 napisała:

> zyć nie mając danych. Dla mnie paradoksem jest to że końcowa kwota jest mniejs
          > za niż bez wdowiej

To wynik sytuacji, kiedy korzysta się ze swoistego zasiłku, a po podwyższeniu świadczeń z zasiłku się wypada. Mnie w ogóle nie przekonywał koncept renty wdowiej, ale skoro już jest, to trudno się dziwić, że zwykłe świadczenie zastępuje socjal i zysk dla osób wcześniej korzystających z tego świadczenia jest niewielki albo żaden.
          • babcia47 Re: Renta wdowia 17.08.25, 21:43
            Jednak jest sporo osób które już nie łapią się na socjal ale te kilka stówek zrobi im różnicę. Ja widziałam bardzo duży sens i sama też zamierzam wystąpić bo niby dlaczego nie skoro współpracowałam przy powstawaniu tych składek kosztem moich i kariery. Mimo że średnia emerytura dochodzi do 3800zł brutto to jeszcze niedawno 7/8 wszystkich emerytów pobierała 14tke czyli miało 2600zl na rękę. Tych którzy się " nie lapią" było ok 600 tys i oni zawyżali te średnia. Zostając samemu i mając wszystkie opłaty na jedną osobę momentalnie wpada się w biedę. A pracodawcy już się nie zmieni i mało kto ma okazję i siły by dorobić
            • babcia47 Re: Renta wdowia 17.08.25, 21:47
              Ps. Obecnie wszelkie dopłaty są tak ustawione że może korzystać osoba mająca dochód do 2100 zł brutto. Powyżej jest już potrącane złotówka za złotówkę czyli np za prąd nie dostanie nikt kto ma więcej niż 2400 zł czyli 2184 zł na rękę bo dopłatą wynosi 300 zł
    • taki-sobie-nick Re: Renta wdowia 15.08.25, 22:46
      ada16 napisała:

> Dużo sie mówiło o tym aby wdowa/ wdowiec mogli dostawać rentę po zmarłym
      > współmałżonku.

A właściwie jakie jest uzasadnienie?
      • demodee Re: Renta wdowia 16.08.25, 12:15
        > A właściwie jakie jest uzasadnienie?

Takie, że skoro dziedziczy się po współmałżonku połowę jego części np.domu, to dlaczego nie dziedziczy się połowy jego składek w ZUSie?
        • ardzuna Re: Renta wdowia 16.08.25, 15:12
          ZUS jest ubezpieczeniem emerytalnym. Nie dziedziczy się także składek opłaconych na OC czy ubezpieczenie podróżne.
          • bagietka01 Re: Renta wdowia 16.08.25, 15:22
            Akurat niedziedziczenie składek w ZUS w przypadku małżeństwa to rodzaj złodziejstwa uprawianie przez państwo.
            • ardzuna Re: Renta wdowia 17.08.25, 16:44
              Nie, ten system nie był pomyślany pod kątem wypłacania ludziom tylko tego, co sami zgromadzili. W przeciwnym razie po wypłaceniu wszystkich nazbieranych składek powinien zaprzestać wypłacania ci środków, mimo że jeszcze żyjesz.
              • anajustina Re: Renta wdowia 17.08.25, 16:50
                A dają wciąż ten superdodatek, jak się dożyje setki?
              • babcia47 Re: Renta wdowia 17.08.25, 22:02
                Nie bierzesz jednak pod uwagę tego że np konieczność urodzenia i odchowania dzieci upośledza kobiety w stosunku do mężczyzn gdy chodzi o gromadzenie tych składek. Z drugiej strony kobieta przejmując obowiązki wobec potomstwa a często też domowe pomaga małżonkowi w robieniu kariery gdy jej osobista jest zamrożona. W dawniejszych czasach sytuacja kobiet była trudniejsza jeszcze niż obecnie. Pozatym np mąż ,ojciec nie mógł (!!!) wziąć chorobowego na dziecko jeżeliby matka trzymała się na nogach. Tylko jej śmierć lub obłożona choroba to umożliwiała. W rezultacie nawet gdy kobieta wróciła do pracy była traktowana jak pracownik nie dyspozycyjny i przy zwolnieniach pierwsza lądowała na zasiłku. W sumie na sukces męża który musiał w tej sytuacji byc głównym żywicielem pracowała też kobieta. Rzadko ale bywały też sytuację odwrotne gdy w czasie bezrobocia ona miała stabilną pracę a on nie i wtedy to on wspomagał jej karierę. Mając jakiś poziom życia przed emerytura wypracowali to wspólnie i gdy nagle jedno zostaje samo to często wpada w biedę bo jednak większość kosztów pozostaje takie same tylko z pojedynczym dochodem . I nie chodzi tu o utrzymanie wypasionej willi z basenem i dwóch jachtów tylko sam czynsz, ogrzewanie, prąd, gaz itp obecnie tyle kosztują że już na jedzenie często brakuje
                • ardzuna Re: Renta wdowia 18.08.25, 20:08
                  babcia47 napisała:

> Nie bierzesz jednak pod uwagę tego że np konieczność urodzenia i odchowania dzi
                  > eci upośledza kobiety w stosunku do mężczyzn

Renta wdowia jest także dla wdowców. Od dawna istniała także renta rodzinna.
                  • anajustina Re: Renta wdowia 18.08.25, 21:33
                    A ilu wdowców z niej korzysta?
                    • ardzuna Re: Renta wdowia 21.08.25, 00:10
                      Poszukaj sobie statystyk, nie jestem portalem ZUS-u ani GUS-u.
                      • anajustina Re: Renta wdowia 21.08.25, 00:13
                        Pewnie z pięć razy mniej niż wdów.
                        • ardzuna Re: Renta wdowia 22.08.25, 01:06
                          Szukaj, szukaj...
                        • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:48
                          anajustina napisała:

> Pewnie z pięć razy mniej niż wdów.

Dziesięć razy mniej.
                      • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:47
                        Nie ma jeszcze statystyk, ale Chat GPT podaje , że poniżej 10% wniosków pochodziło od mężczyzn.
                        • ardzuna Re: Renta wdowia 22.08.25, 20:09
                          Uważaj, on nałogowo zmyśla.
                  • babcia47 Re: Renta wdowia 21.08.25, 00:32
                    I tak samo wdowców może ona wspomagać a śmierć żony i ubytek jej dochodu gwałtownie prowadzić do ubóstwa. Napisałam tu gdzieś że równie dobrze któregoś z małżonków mogą dotknąć problemy zdrowotne a wtedy siła rzeczy to drugie staje się głównym żywicielem niezależnie od płci ale w sumie razem się dorabiają przez całe życie często
                    • babcia47 Re: Renta wdowia 21.08.25, 00:37
                      Ja jeszcze nie występowałam o wdowia z różnych powodów również dlatego że przez ostatnie lata to ja byłam właśnie głównym żywicielem i nie wiem czy wiele zyskam z tego powodu. Mimo to mąż w miarę swoich sił mnie wspomagał , dokąd mógł bym mogła odpocząć ciągnąć dwa etaty, robił posiłki, wykonywał proste obowiązki, pilnował fachowców przy poważniejszych pracach ale składek już nie odkładał. Z drugiej strony był czas gdy to ja pełniłam funkcje pomocnicze a on zasowal i dużo zarabiał.
                      • babcia47 Re: Renta wdowia 21.08.25, 00:48
                        Ale środki z OFE i subkonta już wypłaciłem i nikt nie miał wątpliwości że wspólnie na nie zapracowaliśmy. Przypominam że połowa należy osobie wskazanej w umowie funduszu a druga do współmałżonka . Ja miałam prawo do obu połówek
                      • anajustina Re: Renta wdowia 22.08.25, 06:12
                        No i tak powinno być w małżeństwie.
                      • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:51
                        babcia47 napisała:

> mąż w miarę swoich sił mnie wspomagał , dokąd mógł by
                        > m mogła odpocząć ciągnąć dwa etaty, robił posiłki, wykonywał proste obowiązki,
                        > pilnował fachowców przy poważniejszych pracach

No i warto było? Był sens harowania na dwóch etatach i ciągnięcia wszystkiego jak spracowany kuń? Życia mu to raczej nie przedłużyło....
                        • chatgris01 Re: Renta wdowia 22.08.25, 20:16
                          Raczej spracowana klacz, dwa etaty to tu chyba ciągnęła babcia47 ...
                    • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:49
                      babcia47 napisała:

> I tak samo wdowców może ona wspomagać a śmierć żony i ubytek jej dochodu gwałto
                      > wnie prowadzić do ubóstwa.

Głównie w teorii.
                • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:44
                  babcia47 napisała:

> W sumie na sukces męża który musiał w tej sytuacji byc >głównym żywicielem pracowała też kobieta.

Sukces polegający na dużo szybszym pier.dol.nię.ciu w kalendarz.
    • taki-sobie-nick Re: Renta wdowia 17.08.25, 21:12
      Tesciowa pobiera 500+ dla osób po 75 roku życia

Dla osób po 75 roku życia niezdolnych do samodzielnej egzystencji.
      • riki_i Re: Renta wdowia 22.08.25, 07:53
        taki-sobie-nick napisała:

> > Tesciowa pobiera 500+ dla osób po 75 roku życia
        >

> Dla osób po 75 roku życia niezdolnych do samodzielnej egzystencji.

Tu jest Polska! 😀 Liczy się to co w orzeczeniu, a nie to, czy faktycznie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka