Dodaj do ulubionych

zatkane ucho

04.09.25, 07:35
Mam zapalenie ucha srodkowego, bralam przez tydzień antybiotyk augmentin. Bol minął i ok, ale dzień po skończeniu zatkało się ucho i lekko zaczelo bolec.
Umowilam się od razu na kontole. Jest poprawa znaczna, ale ucho jeszcze nie jest wyleczone i ponoc tez cos z zewnętrznym. dostalam tym razem do ucha antybiotyk, Ciprotic.

Macie jakieś sprawdzone sposoby na to zatkane ucho? Dziś 2 dzień z zatkanym. Myslalam, ze obudzę się już z normalnym.
Obserwuj wątek
    • calmdown Re: zatkane ucho 04.09.25, 07:47
      Rok temu miałam zapalenie skóry w uchu i również było zatkane. Miałam antybiotyk by zaleczyć infekcję, a po 3 dniach na kontroli płukanie ucha. Ulga natychmiastowa wink
      • arabelax Re: zatkane ucho 04.09.25, 07:55
        mi właśnie wczoraj mówiła, żeby ucha nie moczyć, więc bez plukania, a chciałabym w końcu taka ulgę smile
        niedługo oszaleje.
        • calmdown Re: zatkane ucho 04.09.25, 08:11
          To pewnie zależy od rodzaju infekcji, współczuję, wiem jak się męczysz… oby szybko przeszło!
        • gajmal Re: zatkane ucho 04.09.25, 09:09
          Posmaruj kość za uchem maścią rozgrzewającą np. Vick VapoRub. Czasami to pomaga na odetkanie trąbki słuchowej. Tak mi kiedyś radził starszy, doświadczony laryngolog.
          • alpepe Re: zatkane ucho 04.09.25, 11:11
            Można jeszcze metodą mojej matki, najpierw kremikiem, potem wacik ze spirytusem i maznąć.
            • kk345 Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:08
              Co ma dawać ten spirytus na kremik?
    • danaide2.0 Re: zatkane ucho 04.09.25, 09:04
      Próbowałaś uprażyć grubą sól, w lnianą/bawełnianą ściereczkę/woreczek i położyć się uchem na niej (ostrożnie, żeby się nie poparzyć + podłóż coś pod spód, bo sól się osypuje)?
      Próbowałaś poruszać/powyszczerzać się szczęką/żuć gumę do żucia?
      • arabelax Re: zatkane ucho 04.09.25, 09:57
        solą nie, to zrobię dzis po pracy. dzięki nie znałam.
        tak ruszam szczeka, zatykam nos i dmucham i dalej nic
        • alpepe Re: zatkane ucho 04.09.25, 11:12
          A jakbyś tak coś ostrego zjadła?
    • pani.asma Re: zatkane ucho 04.09.25, 11:35
      Kwiatek który wkłada się do ucha nie pamiętam nazwy
      Przestań szpikować się chemia skoro i tak nie działa
      • arabelax Re: zatkane ucho 04.09.25, 12:38
        anginka, ona na zatkane ucho pomaga?
        • pani.asma Re: zatkane ucho 04.09.25, 13:40
          Przecież zatkane ucho wynika z choroby ???

Zatkanie ucha przy anginie może wynikać z obrzęku trąbki Eustachiusza spowodowanego infekcją. Aby temu zaradzić, oprócz leczenia samej anginy i łagodzenia kataru, można użyć liścia geranium (anginki, czyli pelargonii pachnącej) – należy go zmiażdżyć i ostrożnie włożyć do ucha, co dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym, może przynieść ulgę, ale należy uważać, by nie włożyć go zbyt głęboko
          • arabelax Re: zatkane ucho 04.09.25, 13:45
            ale nie mam anginy, ale anginke w domu mam smile

myslalam, ze masz przetestowane I moze cudownie odblokować ucho, które zatkane jest z powodu zapalenia ucha.
            • pani.asma Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:27
              Litości

To był przykładowy wpis z Google

Odcięli ci internet czy go ???

• arabelax Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:44
                polecałaś, więc pytalam, czy sprawdzone masz.
                • pani.asma Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:53
                  Tak mam sprawdzone ; Dlatego polecam ten Kwiatek
      • maszkaroni Re: zatkane ucho 04.09.25, 13:01
        Jest taka zasada, że do ucha nie wkłada się absolutnie nic. Jedynie leki, które zaleci lekarz. Wkładanie anginki może przynieść tylko kłopoty. Moja znajoma tak się leczyła domowymi sposobami. Napchała tego do ucha i później groził jej zabieg chirurgiczny.
    • mania805 Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:04
      Jeszcze warto spróbować z czymś na obkurczenie błon śluzowych jak przy katarze. Nie wiem czy same krople do nosa wystarczą. Jak miałam uczucie zatkanego ucha, rozpierania wręcz w środku, to dostałam właśnie lek na alergię, żeby obkurczyć ten obrzęk i chyba steryd do nosa.
    • iwles Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:09

Nie robiłabym nic dodatkowego.
      Dostałaś leki, lada chwila powinny zacząć działać.
      Jak sama zaczniesz kombinować, to możesz tylko pogorszyć, a już nie dajbuk wpychać cokolwiek do ucha.
    • natalia.nat Re: zatkane ucho 04.09.25, 14:48
      arabelax napisał:

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na to zatkane ucho? Dziś 2 dzień z zatkanym. My
      > slalam, ze obudzę się już z normalnym.

Niestety czasem przy zapaleniu ucha jeszcze jakiś czas po antybiotyku ucho jest zatkane. Niekiedy pomaga przedmuchiwanie trąbki słuchowej w celu jej udrożnienia, ambulatoryjnie albo samodzielnie (np. za pomocą Otoventu), oczywiście jeśli zaleci to otolaryngolog. Płukanie i jakiekolwiek moczenie ucha jest raczej niewskazane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka