fandorina 07.09.25, 12:40 Cieszycie się? Ja bardzo mam przypływ energii. Na szczęście tegoroczne lato było łaskawe, te 10 dni upałów dało się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi.only Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:43 Bez emocji- ani cieszę, ani nie cieszę. Przyjmuję to, że taka kolej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:43 Ziutaaaaa, Pani Jesieniara do Ciebie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 14:04 W porażającym zmysłowością ałtficie. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:59 Ale czaisz, że autfit nie musi być koniecznie zmysłowy? Że można chcieć wyglądać jak worek? Tak po prostu. I mieć w dupsku co ktokolwiek o tym myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:45 Nie znoszę końca lata. Siada od razu nastrój, chłod ciągnie rano i wieczorami, zaraz wszyscy zaczną chorować i powoli trzeba chować sukienki a wyciągać jeansy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:51 Wczoraj po południu założyłam skarpetki, bo mi stopy zmarzły, buuu. A dziś mamy południe, a mi już ciągnie od uchylonego okna. Zaraz je zamknę. Pranie nie schnie. Pies nie chciał rano wyjść. Dzieci się oburzyły na propozycję spaceru. A ja nie wiem, gdzie upchnęłam jesienną kurtkę z kapturem. Mam nadzieję, że słonko szybko wróci. Jeszcze lato przecież trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:54 Czuć przełom lata i jesieni, lubię ten czas w roku, po weekendzie kupię wrzosy do domu Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 12:54 Pogoda jest super, wreszcie można spać, odychać, spacerować te 10 dni upałów o 10 za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 22:00 marianna1960 napisała: > Pogoda jest super, wreszcie można spać, odychać, spacerować te 10 dni upałów o 10 za dużo. Zgadzam się. Uwielbiam jesień, świetnie szumią drzewa. Nienawidzę lata. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:24 Jesień czuć już od dawna. Słońce blade, coraz niżej na horyzoncie, dzień krótki. Nie cieszę się, to najgorsza pora w roku. Ale i tak nie mam na to wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:28 Dziś na obiad zupa, absolutnie jesienna, rozgrzewająca - kartoflanka ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:30 U mnie zupa -krem z soczewicy z jesiennymi przyprawami: imbir, cynamon. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:32 fandorina napisała: > Cieszycie się? Ja bardzo mam przypływ energii. Na szczęście tegoroczne lato > było łaskawe, te 10 dni upałów dało się przeżyć. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:33 No cóż, zrobiło się dziś melancholijnie. Lubię jesień ale z babim latem, odrobiną choć ciepełka i słonka. Taką żeby w swetrze ale móc się jeszcze trochę powygrzewać. Jest nadzieja, od jutra ma być znów słońce i ok. 25 st. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:55 U mnie jesień zaczyna się jutro, dziś jest 30 stopni, więc się wygrzewam na zapas. Na tarasie wszystko mi jeszcze kwitnie. Oleandry w tym roku zaszalały! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 13:58 U mnie na balkonie jest miks lata i jesieni. Pelargonie pięknie kwitną, doszły wrzosy, lantana łapie drugie życie i biały clematis powtarza kwitnienie Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 18:59 Piękne wrzosy. U mnie nieco zgłupiały róże, zamiast iść spać kwitną jak głupie. Znalazłam miejsce na jeszcze trzy i się zastanawiam, czy jak powiem mężowi, że kupiłam na wiosnę a to przedsprzedaż była i teraz przyszły to uwierzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 17:01 Piekne masz te oleandry! ja tez dzis korzystam z pogody, chyba po raz ostatni zalozylam moja ulubiona letnia sukienke i wlasnie pije zimna kawe na tarasie. Uwielbiam, jak jest cieplo (no moze jeszcze beda jakies ladne dni? ale juz na pewno nie takie, jak dzis). Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 18:32 mayaalex napisała: > Piekne masz te oleandry! Dziękuję! Polecam na taras, bards o dobrze rosną w duzych donicach, i zimuja na zewnatrz. >Uwielbiam, jak jest cieplo (no moze jeszcze beda jakies ladne dni? ale juz na pew > no nie takie, jak dzis). Prawda, ze jest bosko? Ale zgadza sie, zgodnie z prognoza to juz raczej koniec… Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:44 Gris gris, u nas oleandry nie zimują na zewnątrz. Nie ten klimat. Co najmniej garaż musi być, najlepiej lekko ogrzewany. Lub chłodne pomieszczenie w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Czuć dziś jesień 08.09.25, 00:54 pepsi.only napisała: > Gris gris, u nas oleandry nie zimują na zewnątrz. Nie ten klimat. Co najmniej g > araż musi być, najlepiej lekko ogrzewany. Lub chłodne pomieszczenie w mieszkani > u. > Masz rację Pepsi! Miałam na myśli, że tu, gdzie obie mieszkamy, mogą zimować na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czuć dziś jesień 08.09.25, 07:18 Oleandry to nawet podczas majowych przymrozków mi zmarzły, więc toto się zupełnie nie nadaje w naszym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 19:02 Piekne oleandry. Mi jeszcze owocuje truskawka na tarasie Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 14:12 niezbyt. kolejny rok przekładam przesadzanie peonii, bo mnie opuszcza wena jaką mam tylko na wiosnę. Jeszcze w październiku będzie mi się chciało coś porobić, ale wtedy to już tylko sadzenie cebul mi zostanie. trudno, peonie muszą poczekać na przyszły rok, no nie chce mi się jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:48 Też zbieram się , problem jednak taki, że nie wymyśliłam jeszcze, dokąd chcę przesadzić te piwonie. 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Czuć dziś jesień 08.09.25, 09:11 a masz może sprawdzoną wiedzę, do kiedy można je przesadzić? bo mnie ta niemoc może minie, ale żyję w zabobbonie że tylko 1 września można Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Czuć dziś jesień 08.09.25, 09:31 misiamama napisała: > w październiku będzie mi się chciało coś porobić, > ale wtedy to już tylko sadzenie cebul mi zostanie. trudno, peonie muszą poczek > ać na przyszły rok, no nie chce mi się jak nie wiem co. Ja w ogóle od lat nie mam weny ogrodniczej. Jak sobie przypomnę, jak mi się kiedyś chciało… Teraz robie tylko to, co niezbędne. Cebule? Nawet mi się nie chce kupić Pomyśl, że po przesadzeniu te piwonie nie będą od razu kwitły, więc nieprzesadzone będą cię wiosną cieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
dolce-gabanana Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 14:50 Nie, nie cieszę się. Jesień sama w sobie jest fajna, ale po niej przychodzi zima i to mnie dobija Dziś u mnie risotto z grzybów ususzonych w zeszłym roku. Liczę na to, że zaraz będą kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 14:55 Witaj piękna, oj tak czuć jesień, zimno, mrzy, jak to przeżyć do maja,my zaraz jedziemy na dożynki, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego, spokojnego,ciepłego i pięknego dnia 🌻🌹🌷🌺⚘️ Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 15:43 Nie. Tegoroczne lato bardzo rozczarowujące, w ogole nie odczułam tych niby 10 dni upałów. Trafiały się pojedyncze dni, a zarazem po nich szły fronty atmosferyczne, lodowato zimne noce, wiatry i itp. No a teraz już w ogóle. Dni coraz krótsze, zaraz liście spadną i przez pół roku będzie buro. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 15:52 Nie, nie cieszymy się. W perspektywie pół roku ciemnicy i zimnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 16:01 U mnie dziś od rana piękna pogoda i cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 16:05 Tu, w Ojczyźnie Jana Pawła Ogromnego też ładnie. Pomalowałem fasadę domku. Teraz "genisuję" ostatni tydzień w Najjaśniejszej. W ogródku, w przyćmionym, aczkolwiek jeszcze letnim, słąku. Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 16:12 No nie... nie znajdzie się żadna Jesieniara? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 16:26 Bardzo się cieszę. Lato w tym roku mi dopieklo, bylo bardzo gorąco (tzn. akurat gdy w Polsce przyszło załamanie pogody, bylam prawie 3 tygodnie za granicą, gdzie było upalnie). Przez ostatnie dwie noce nareszcie dobrze się wyspalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 19:01 fandorina napisała: > No nie... nie znajdzie się żadna Jesieniara? Ja lubię. Lato kocham, ale jesien tez. Złotą polską. Mieszkam wrod lasow,.wiec tym bardziej się napawam. Spacery, grzyby. Lubię jesienne ogniska z pieczeniem ziemniakow, kiedy wieczorem siedzimy juz owinieci w kocyki. Lubie wieczory przy kominku i pachnacych olejkach. Chryzantemy na tarasie lubie i jarzebine jak sie czerwieni. Wrzosowiska fioletowe lubie w lesie. Do domu, do ogrody nigdy ich nie znosze, bo przesadna jestem, ale w lesie wsysam kolory i zapachy jak pszczola miod. Lubie jesienne ciuchy i mieciutkie swetry. Jesienia zaczynam nosic minisukienki i minispodnice. Latem jakos nie, bo mnie krepuja krotkie kiecki na golych nogach, za to jesienia nadrabiam mam ogromna kolekcje rajstop w roznych kolorach i wzorach Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 19:48 fandorina napisała: > No nie... nie znajdzie się żadna Jesieniara? Nie jestem jesienniarą, jestem fanką zmieniających się pór roku. Dużo czasu spędzam na dworze, wśród natury, dużo spaceruję, obecnie z pieskiem, obserwuję i rośliny i zwierzęta, i dla mnie zmieniające się pory roku są zwyczajnie frajdą. Zmienia się przyroda, światło, zachowanie zwierząt, wszystko toczy się utartym od wieków cyklem. Jest w tym dla mnie coś krzepiącego. Wiosna, lato, jesień, zima - wszystko ma swoją kolej i swój sens. Dzisiaj widziałam kawki zrzucające z góry orzechy na bruk. Widać coraz częściej uwijające się wiewiórki. Jesień to taki czas zbiorów. Żeby przetrwać zimę. Potem zwolnić, przezimować. Gdyby nie pory roku nie byłoby różnorodności. A poza tym jesienią zajebiście chrzęszczą liście pod butami. Przynajmniej do czasu gdy się nie rozpada. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:51 O, to chyba ja też, jestem fanką zmieniających się pór roku! Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 22:16 Ja jestem trochę ciut ciut jesieniarą. Lubię chodzić w swetrzyskach, lubię warstwy materiału, lubię szale, babciowe stylówki takie jak na obrazku. I lubię kiedy wieczory są trochę dłuższe, bo tylko wtedy znajduję czas na muzykowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 23:18 Jesteś taka malutka i filigranowa, czy tak wychodzisz na zdjęciach? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 23:20 O nienie, niestety nie jestem ani malutka ani filigranowa 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 16:57 u mnie dzis akurat nie czuc bo jest 30 stopni i sloneczko. Bedzie czuc od jutra jak sie zrobi mokro, a juz pod koniec tygodnia to napewno bo ma byc 17 i deszcz Dla mnie zwlaszcza szkoda bo mam jeszcze troche pracy na tarasie, chcialam rosliny powymieniac na jesienne i w ogole troche pozmieniać a jak jest deszcz to nie chce mi sie nosa wysciubiac. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 18:15 Nie, lato było za słabe w tym roku. Ale mam już receptę na tableteczki pomagające przetrwać polski klimat... Odpowiedz Link Zgłoś
czekamnawiatr Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 18:52 Nie. Nie cieszę się. Kocham lato, mam potężny niedosyt. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 19:05 Kraków. Godzina 19.05 Temperatura 17 stopni Wjeżdża ramoneska. Balerin i tiulowej spódnicy brak Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:06 Ale może chociaż tapir jak u Madonny i łańcuchy na szyi? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 21:48 Gdzie tam! Pereł (sztucznych) sznur Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Czuć dziś jesień 07.09.25, 22:06 Nie śmiej się z tiulowej spódnicy, bo kupiłam ostatnio cztery! 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czuć dziś jesień 08.09.25, 00:00 Ja do tiulowych spódnic nic nie mam 😀 żartuję sobie z niegdysiejszego ematkowego zestawu obowiązkowego: tiulowa spódnica, ramoneska i baleriny na każdą okazję od pogrzebu po I komunię. Coś jak kawa i wuzetka, bo bijemy się o złotą patelnię. Odpowiedz Link Zgłoś