Dodaj do ulubionych

Awantura o zdjęcie

20.10.25, 10:40
Wczoraj wieczorem dwie panie z włoskiej części rodziny zapewniły mi trochę rozrywki na rodzinnym czacie :p
Otóż jedna pani drugiej pani zrobiła jazdę. O to, że udostępniła w swoim statusie WhatsApp zdjęcie dzieci ( dwoje dzieci w wieku wczesnonastoletnim, jedno jednej pani, drugie drugiej) na którym dziecko- solenizant wyszło wyjątkowo niekorzystnie a to drugie- wręcz przeciwnie. Matka solenizanta twierdzi, że zrobiła to specjalnie, tamta twierdzi, że jej zdaniem zdjęcie jest ładne ( nie jest, widziałam) i nie rozumie o co jej chodzi. Jedna mówi " usuń to natychmiast", druga jej na to " zmuś mnie".
Dziś zdjęcie nadal wisi, chyba jej nie zmusiła ...

Ematko, kto ma rację? 😁
Co byście zrobiły na obu miejscach?

Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:43
      Fajne te dramy. Zmuś mnie 😆

Ja bym usunęła to zdjęcie.

Czy jedna ze stron konfliktu to ta szwagierka z piekła rodem?
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:44
        Oczywiście, zgadnij która 😆
        • daniela34 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:51
          To ta, której dziecko wyszło ładnie
          • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:51
            🏅
    • czekamnawiatr Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:44
      Usunelabym.
    • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:50
      Usunełabym zdjęcie niezależnie czy byłoby brzydkie czy nie...jak rodzic sobie nie zyczy w obiegu zdjęc jego dzieci.
      Zdjęć moich dzieci nie ma w SM. Kiedyś miałam niemiłe ścięcie o wrzucenie zdjęc mojej młodej na FB. Mam też była zdziwiona o co chodzi
    • 152kk Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:52
      O kurka, co trzeba mieć w głowie, żeby publikować/udostępniać cudze zdjęcia, co gorsze - osób nieletnich, bez ich zgody, a tym bardziej przy wyraźnym sprzeciwie? I to przecież w ogóle nie chodzi o to czy ładne czy nieładne tylko o prawo do ochrony danych osobowych, a konkretnie - wizerunku.
      Niestety pewnie pani "pokrzywdzona", chociaż prawne metody zmuszenia są, nie pójdzie w tę stronę, tylko da spokój. I bezczelna krewna dalej sobie będzie pozwalać.
    • 3-mamuska Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:52
      Nie udostępnia się zdjęć nie swoich dzieci bez pozwolenia. A jak rodzice chce usunięcia to sie usuwa i wstawia własne.
    • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:53
      Ja też wybieram do pokazywania zdjecia gdzie wychodzimy korzystnie, jak ktoś się zaplącze brzydki to trudno, trzeba się było pilnować i nie robić głupich min
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:54
        E? To było zdjęcie przy torcie, urodziny tego "brzydkiego" dziecka.
      • 152kk Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:03
        Po pierwsze - czym innym jest "zaplątanie się" w tle, gdy na pierwszym planie jest całkiem kto inny, a czym innym zrobienie i pokazywanie zdjęcia tej konkretnej osoby bez jej zgody. Po drugie - co innego jak sobie trzymasz zdjęcie w prywatnym albumie i pokazujesz u cioci Kloci na imieninach, a co innego - jeśli udostępniasz je nieznanemu grobu odbiorców (czyli dr facto upubliczniasz)
        Jeśli bowiem zamieścisz takie "celowane" zdjęcie w miejscu publicznym, to ryzykujesz pozew o naruszenie dóbr osobistych. No ale jak tam sobie chcesz.
      • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:05
        Nie udostęnia się zdjęc cudzych dzieci bez zgody ich rodziców...
      • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:48

Istnieje opcja "wypikselowania", albo po prostu zamazania obcych osób.
        • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:55
          W przypadku tego zdjęcia niezgody, to trudno raczej powiedzieć, że się brzydal wepchał, skoro na zdjęciu była tylko ta para dzieciaków i tort na stole :p
        • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:29
          Odpowiem zbiorczo bo widzę ze dużo emocji wywołałam

Jak impreza urodzinowa to i zdjecie przy torcie, nie ma roznicy w sumie przy czym siedzi ten ktos kto brzydko wyszedł. Moze i sie nie udostepnia dzieci bez zgody rodzicow ale ja to robie no i trudno. Nie bede selekcjonowac zdjec ani zbierac zgód bo nie mam na to czasu i nie widze sensu. Podoba mi sie fotka to wrzucam. Nie podoba to nie wrzucam. Pikselowac nie bede bo nie prowadze kroniki policyjnej, tylko swoje małe konto dla najblizszych. A zdjecia w statusach mijaja po 24h i tyle po nich, same znikają, wiec jeszcze pare godzin i wrazliwa mamusia juz bedzie mogla odetchnac
          • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:39
            Wow 😅
          • nick_z_desperacji2 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:53
            A podobno to dzieci są naiwne w kwestiach bezpieczeństwa wizerunku🤦‍♀️Jeśli ktoś sie śmieje z RODO, to wymyślono je właśnie po to, żeby takim rozgarniętym inaczej do tyłka dobrać.
            • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:57
              Rodosrodo
              nie dotyczy prywatnych ludzi tylko firm big_grin
              • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:05

"Ochrona wizerunku osoby fizycznej, jako dobro osobiste".
                • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:07
                  iwles napisała:

>
                  > "Ochrona wizerunku osoby fizycznej, jako dobro osobiste".
                  >
                  >
                  >

"Kogo nie dotyczy RODO?
                  Jest jednak kilka wyjątków, kiedy RODO się nie stosuje. Zgodnie z art. 2 ust. 2 RODO, RODO nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych:

w ramach działalności nieobjętej zakresem prawa Unii.
                  przez Państwa członkowskie w ramach wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa.
                  przez osobę fizyczną w ramach czynności o czysto osobistym lub domowym charakterze.
                  przez właściwe organy, gdy celem jest m.in. zapobieganie przestępczości czy bezpieczeństwo narodowe."
                  • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:10

NIE mówię o RODO, a o przepisach dotyczących ochrony wizerunku osoby fizycznej, który to wizerunek jest traktowany jako dobro osobiste. Naruszenie mojego dobra osobistego (przez publikowanie zdjęć z moim wizerunkiem, bez mojej zgody) jest NIEZGODNE z prawem.
                    Nie masz się z czego smiać.
                    • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:14
                      To mnie pozwij. Już widzę jak udowadniasz w sadzie, ze nie wyrazilas zgody na imprezie. Ja zeznam ze bylas nabzdryngolona i pewnie nie pamietasz
                      • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:18
                        marzenka12 napisała:

> To mnie pozwij. Już widzę jak udowadniasz w sadzie, ze nie wyrazilas zgody na i
                        > mprezie. Ja zeznam ze bylas nabzdryngolona i pewnie nie pamietasz

I tutaj się pogrążyłaś.
                        Osoba nabzdryngolona NIE jest w stanie świadomie wyrazić zgody.

• marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:25
                          a ja nie jestem w sadzie
                          • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:27
                            I serio poproszona nie usuniesz, bo nie?
                            • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:31
                              Nie wiem, nikt mnie nigdy nie prosił. Relacja mija w 24h, mogłabym nie zdążyć przestać się dziwić takiej prośbie zanim fotka sama nie zniknie big_grin
                              Z publikacji stałej może bym usunełą, po co sie szarpać z wariatami. Albo bym zasłoniła buzie drugiego dziecka małpką.
                            • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:02
                              Ona w szkole dziecka nie dopuści do zabawy bo rodzic nie wyraził zgody na upublicznianie zdjęć dziecka...w szkole!!! do zabawy!!!
                      • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:01
                        Dziecko było nabzdryngolone bo tu o zdjęcie dziecka chodzi
                        Ty w szkole pracujesz...bidne te dzieci
                    • ichi51e Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 15:01
                      No ale jak to jest grupa rodzinna zamknięte konto do której mają dostęp tylko babcię ciocię wujkowie dziadkowie…?
                      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 16:36
                        Zdjęcie dziecka nie było ją grupie, tylko w statusie WhatsApp.
                      • novembre Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 20:45
                        ichi51e napisała:

> No ale jak to jest grupa rodzinna zamknięte konto do której mają dostęp tylko b
                        > abcię ciocię wujkowie dziadkowie…?
                        >
                        Status na Whatsappie moga widziec zaleznie od ustawien wszystkie whatsappowe kontakty. To nie bylo na czacie.
              • nastarana Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:06
                Czy ty aby nie oszalałaś? Z tego co pamiętam pracujesz w szkole…
                • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:09
                  No pracuje i co z tego? Pisze o udostepnianiu zdjecia z prywatnego spotkania na prywatnym fejsbuku czy tam innym komunikatorze. W szkole mamy zgody rodziców a jak ktorys nie doniesie to mowimy dziecku, ze nie bedzie mogł brać udziału w zabawie, bo mamusia nie wyraziła zgody, i zaraz zgoda sie znajduje big_grin
                  • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:19

Życzę ci, jako nauczycielce, zebyś trafiła wreszcie na rodzica, który bardzo dobitnie "wytłumaczy ci" z czym masz problem.
                    • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:29
                      Ja nie mam problemu, dzieci też nie mają i powiem wam że "nasi" rodzice również nie. Bardzo szybko zgody są donoszone, bo maluch chce tez być na zdjęciach z innymi dziećmi. Z doświadczenia widzę, że takie robienie z dzieciaka super tajnego wcale mu nie służy, tylko się czuje jak dziwoląg i odmieniec. Zastanówcie się lepiej co wy tym dzieciakom robicie swoim przewrażliwieniem!
                      • mayoliijka Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:43
                        Specjalnie dla ciebie, marzenko:

youtu.be/F4WZ_k0vUDM?si=fq_QQi8ZvWS0LHNz
                        • ichi51e Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 15:13
                          No ale jaki ma to związek z rodzinną grupą fejsbuczna gdzie dzircko pojawiło się z głupią miną?
                          • mayoliijka Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 15:21
                            Status na what's app pojawia sie chyba u wszystkich kontaktów, nie tylko w grupie. Poza tym nie sądzisz chyba, że te zdjęcia potem kiedykolwiek znikają z serwerów.

Poza tym film byl dla marzenki, która nam się tutaj chwali, że ochoczo udostępnia w sieci zdjęcia dzieci.
                            • ichi51e Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 15:37
                              Dzieci uczestniczących w apelach i wycieczkach na stronie szkoły - nikogo poza rodzicami te zdjęcia nie obchodzą…
                              • mayoliijka Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 15:56
                                Nikogo, poza tymi, którym akurat takie zdjęcie z dziećmi jest do czegoś potrzebne.

Ciekawe jak się kiedyś apele odbywały? Bez fotorelacji na FB się chyba nie dało?
                          • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 18:18
                            ichi51e napisała:

> No ale jaki ma to związek z rodzinną grupą fejsbuczna gdzie dzircko pojawiło si
                            > ę z głupią miną?
                            >

I co z tego, że rodzinny fejsbuczek? Dziecko nie ma prawa nie chcieć pokazywać swojego wizerunku babciom dziadkom, czy tam innym wujkom czy pociotkom?
                    • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:17
                      iwles napisała:

>
                      > Życzę ci, jako nauczycielce, zebyś trafiła wreszcie na rodzica, który bardzo do
                      > bitnie "wytłumaczy ci" z czym masz problem.
                      >
                      >

Dołączam do tych życzeń.
                  • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:00
                    Prywatnie też nie masz prawa udostęniąc zdjęc cudzych dzieci...
                    Swoją drogą przez takie jak ty całe środowisko nauczycielskie obrywa....
                    Jeżeli dziecko nie może brać udziału w zabawie...bo Pancia w szkole musi (bo sie udusi) zrobić foto i wrzucić na strone czy FB szkolny to tu nie rodzic ma problem a ty.
                    Zabawy w szkole są dla DZIECI a nie dla waszego Facebooka
                    • nick_z_desperacji2 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:27
                      Ja się dziwię, za jeszcze żaden rodzic niedopuszczonego dziecka nie napisał skargi do kuratorium.
                • boggi_dan Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:24
                  nastarana napisała:

> Czy ty aby nie oszalałaś? Z tego co pamiętam pracujesz w szkole…
                  O i kto to mówi. Co komentuje cudze zdjęcia wrzucane z profili społecznościowych. A alkomat ma w oczach. Jedna i druga i trzecia, weźmie kamień i rzuci.

• nastarana Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:36
                    Ty chyba jesteś niepoważny, że porównujesz zdjęcie pijanego rumianego starca, który opublikował zdjęcie w pijackim szale i zdjęcie nieświadomego małego dziecka, o publikacji ktorego decyduje cwana pani ze szkoły
              • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:42
                marzenka12 napisała:

> Rodosrodo
                > nie dotyczy prywatnych ludzi tylko firm big_grin

https://www.nicepng.com/png/detail/148-1480853_pin-by-cyndi-hahn-on-facepalm-emoji.png
                • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:45
                  tobie tez wkleić przepisy?
                  • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:48
                    Nie fatyguj się, wyręczę cię. Tu jest o nagości, ale niekorzystny wizerunek, czy krzywa mina, czy jeszcze coś innego, jak najbardziej podchodzi pod to, bo OŚMIESZA DZIECIAKA :

Parental trolling to publikowanie zdjęć ośmieszających dziecko, fotografii w krępujących sytuacjach, czy nagich fotografii, których celem często nie jest wyrządzenie krzywdy dziecku, ale jest to formą żartu.

Poza kwestiami etycznymi, należy mieć na uwadze również fakt, iż zgodnie z art. 191a § 1 k.k. rozpowszechnianie wizerunku nagiej osoby lub w trakcie czynności seksualnej bez jej zgody jest przestępstwem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

W 2017 r. w Sądzie Okręgowym Warszawa-Praga w Warszawie zapadł pierwszy prawomocny wyrok skazujący ojca za parental trolling poprzez opublikowanie na portalu społecznościowym nagiego zdjęcia swojego dziecka, który jedną ręką trzyma swoje genitalia, a w drugiej ręce trzyma butelkę piwa. Czteroletni proces skończył się skazaniem ojca. Konsekwencją naruszenia godności dziecka, podejmowania działań sprzecznych z jego dobrem i szacunkiem, może być także ograniczenie władzy rodzicielskiej nad dzieckiem przez sąd wobec rodzica naruszającego te prawa.

Należy pamiętać zatem, że:

do momentu ukończenia 13 roku życia przez dziecko, to rodzic może udzielić zgody na publikację wizerunku dziecka, lecz przy udzielaniu zgody należy wziąć pod uwagę konieczność poszanowania godności dziecka, a działania te muszą być nakierunkowane na jego dobro;
                    dziecko pomiędzy 13 a 18 rokiem życia ma prawo odmówić publikacji swojego wizerunku w sieci;
                    dziecko ma prawo do ochrony swojego wizerunku, godności i intymności;
                    naruszenie prawa do wizerunku stanowi naruszenie dóbr osobistych dziecka;
                    z roszczeniami w związku z naruszeniem dóbr dziecka mogą wystąpić jego rodzice (opiekunowie) lub samo dziecko po osiągnięciu 18 roku życia;
                    publikacja nagich zdjęć dziecka może stanowić przestępstwo z art. 191a § 1 k.k., które jest zagrożone karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

www.sobotajachira.pl/publikacja-wizerunku-dziecka-w-internecie-na-co-nalezy-uwazac
                    • marzenka12 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:01
                      To nie jest RODO, to po pierwsze.
                      A po drugie, czy ty Pepsi jesteś poważna? Porównujesz nagie zdjęcie dziecka z gołym kroczem i piwem ze zdjęciem na którym, według nadwrażliwej mamusi, wyszło po prostu niekorzystnie?
                      • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:15
                        No przecież napisałam że nie porównuję. ALE ośmieszanie dzieciaka, to ośmieszanie dzieciaka- goły tyłek, krzywa mina- NIEWAŻNE- zjawisko ma konkretna nazwę, i są na to przepisy. Niech to do ciebie dotrze wreszcie.
            • 152kk Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:01
              W takiej sytuacji (prywatnej imprezy i prywatnego konta) to raczej nie chodzi o RODO, ale co do istoty twojej wypowiedzi, zgadzam się w całej rozciąglości.
              Mimo, ze ogólnie jestem przeciwniczką stosowania ostracyzmu, tak w przypadku osób mających podejście jak Marzenka, nie zastanawiała bym się - czy to naiwność, głupota, czy brak obycia - tylko po prostu nie zapraszalabym ich już nigdy więcej ani nie odwiedzała, nie dając tym samym okazji do robienia mi czy moim bąbelków zdjęć, które później miałyby sobie hulać po sieci bez mojej zgody. I do tego samego (unikania tej osoby) namawiałabym wszystkich znajomych.
    • madame_edith Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:54
      No ja raczej jestem na nie, jeśli chodzi o zdjęcia dzieci w necie w ogóle, tym bardziej cudze i tym bardziej wobec sprzeciwu rodzica. Tu jeśli samo zdjęcie w necie nie bulwersuje, a to konkretne jest problemem - to bym chyba zapytała modelek co one na to. I jeśli ktokolwiek jest na nie, to bym usunęła.
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:56
        Modele mają po 12 lat, więc ich zdanie chyba nie będzie brane pod uwagę, tak mi się wydaje :p
        • zerlinda Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:03
          Niby czemu nie? Ciociu, usuń proszę moje zdjęcie że swojego fb, nie udostępniam swojego wizerunku w takich miejscach. Bardzo dziękuję.
          No chyba dorosła baba uszanuje prośbę 12 latka? Mój był młodszy a nie życzył sobie, żeby jego zdjęcia były zamieszczane na żadnych fb czy Instagramach.
          • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:04
            Bo znam matki, temu nie :p
            • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:05
              Za szybko poszło.
              To zdjęcie teraz będzie powodem do prywatnej wojenki tych dwóch pań, jak to już bywało w przeszłości, zwykle z równie idiotycznych powodów:p
              • nick_z_desperacji2 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:54
                A macie tam darmową pomoc prawną? Ja bym się przeszła na miejscu żądającej usunięcia 😈
        • madame_edith Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:04
          No to zdanie mamy decydujące
        • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:05
          A to bardzo źle.
        • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:09
          szarmszejk123 napisał(a):

> Modele mają po 12 lat, więc ich zdanie chyba nie będzie brane pod uwagę, tak mi
          > się wydaje :p

No właśnie tak- do 12 rż decyduje rodzic,
          młodzież 13 a 18 r.ż. może samodzielnie odmówić publikacji swojego wizerunku
    • borsuczyca.klusek Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 10:59
      Rację ma matka, która żąda usunięcia zdjęcia. Nawet jak ujęcie byłoby najpiękniejsze na świecie to miałaby prawo nie życzyć go sobie w przestrzeni internetowej.
      • trampki-w-kwiatki Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:05
        10/10
    • mikams75 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:03
      Racje ma ta, ktora nakazuje usuniecie. Jak bym usunela.
    • piataziuta Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:04
      Źle zadałaś pytanie.

Powinno być:
      "Jaką zemstę uknułaby ematka, na miejscu matki dziecka, którego zdjęcie wrzucono bez pozwolenia?"

Ja bym postarała się znaleźć wyjątkowo tragiczne zdjęcie szwagierki - najlepiej z jakiejś rodzinnej, imprezy, gdzie szwagierka w sukience łyżwiarki, pijana, rechocze ujawniając majtki i trzecią brodę. I oczywiście wstawiła na what's app, albo inne social media, gdzie mamy dużo wspólnych znajomych.
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:08
        Podpowiedziałabym, gdyby nie to, że postanowiłam się trzymać od włoskich dram z daleka :p
        • homohominilupus Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:07
          Trzymaj sie z daleka ale obserwuj i nam tu referuj
          • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:09
            Na razie cisza. Przed burzą? suspicious
            • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:22
              Jak to cisza?! Dobra, pamiętaj, że czekamy na ciąg dalszy.
              suspicious
    • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:07
      Usunęłabym. Jest całkiem sporo rodziców, którzy wizerunku swoich dzieci nie publikują w internecie.

A zmusić można! przecież są przepisy na to. I samo zjawisko ośmieszania dziecka tez nazwane jest, i można zawalczyć o swoje dziecko. I jako matka, jeśli faktycznie to zdjęcie ośmieszałoby moje dziecko, to nie zawahałabym się . Pióra by tylko latały tongue_out

www.sobotajachira.pl/publikacja-wizerunku-dziecka-w-internecie-na-co-nalezy-uwazac
      Czasami jednak treści publikowane przez dorosłych uwłaczają godności dziecka lub ośmieszają je, co nosi osobną nazwę „parental trolling”. Przykładem może być publikowanie nagich zdjęć najmłodszych. Pociechy często uwieczniane są również przez inne osoby niż rodzice, a zdjęcia umieszczane w sieci.

lexdigital.pl/ochrona-wizerunku
      poraj.com/blog/2021/08/04/prawo-do-wizerunku-dziecka
      itd itd itd
      dużo tego jest w sieci, wystarczy wygooglać.
    • geez_louise Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:08
      Wzięłam ostatnio udział w bitwie na pracowej grupie na whatsappie.

Nasza najstarsza koleżanka rozjechała w ciągu miesiąca dwie najmłodsze pracownice, za zupełną niewinność, po prostu miała zły humor i stwierdziła że ma łatwe ofiary. Po stanowczej i zgranej reakcji średnich wiekowo pracowników, wrzuciła nam 3 memy na grupę. Jeden o baranach w stadzie, inny o tym że jak się nic nie wie to się zmyśla, a wczoraj biedaczce wyszło, że najwyraźniej jest drugą Helen Mirren i wrzuciła nam to:

www.facebook.com/100077162004644/posts/pfbid04dE3hN8bu1bAoHsXyg61FpQmkTc9LPCj2pdZ5EBctaf7rMDVznzFMd9LoixPeDRkl/?app=fbl

No to ja jej to:
      • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:56
        Uwielbiam ludzi dyskutujących tekstami czy memami na SM. Zamiast napisać, ziuta trochę mi przykro ze ostatnio mi powiedziałaś to i to....wydumane cytaty wrzucane na FB
        Szczytem jest znajoma, która po kłótni z mężem pisze na FB "czego kobiety nie lubią w mężczyznach" albo czego oczekują albo "panowie nigdy nie róbcie..."...licząc ze jej chłop to przeczyta
    • geez_louise Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:15
      Team matka niefotogenicznego bombelka.

Na moim weselu psiapsi mojej matki (a tak naprawdę wyszło po raz setny, że jej odwieczna ukryta rywalka) zrobiła nam wyjątkowo brzydkie zdjęcie i porozsyłam je do wszystkich z adnotacją, że to na pamiątkę i na czas oczekiwania na profesjonalne zdjęcia. Tak się zadziało, że to jedyne zdjęcie ex- ślubne jakie obecnie posiadam. Wyciągam je jak mi smutno 🤣
      • geez_louise Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:16
        * porozsyłała - ona ta pseudo psiapsi
    • analoga_niet Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:19
      Jesień średniowiecza, jak ktoś bez mojej zgody udostępni zdjęcie mojego dziecka, bez względu na to jak korzystnie lub nie wygląda
    • alpepe Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:29
      Ja status udostępniam dokładnie dziewięciu osobom z mojej listy, nie wszystkim jak leci. Może tu też to był tylko status rodzinny? Ale ja bym tak nie zrobiła jak ta kobieta, co upubliczniła zdjęcie. U mnie w głównej roli jest pies lub jakiś widoczek.
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:13
        Nie wiem, kwestia ilości osób mogących zobaczyć to niekorzystne zdjęcie w ogóle nie wypłynęła, głównym problemem zdaje się być nie samo udostępnienie, tylko fakt, że udostępnione zostało takie, gdzie podkreślona jest uroda jednego i jej brak u drugiego ( co nie jest prawdą, dzieciak nie jest brzydki, tylko ujęcie takie, gdzie chyba bardzo serdecznie i szeroko się śmiał, więc jest jedną, rozdziawioną paszczą w sumie) .
        • hanusinamama Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:57
          Ciśnie się na usta "kobito dorośnij!!!" ale jej to chyba już nie grozi
    • iwles Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 11:51
      Oczywiście, że rację ma ta matka, która domaga się usunięcia zdjęcia.
      Druga matka zawsze może w fotoszopie usunąć tamtą dziewczynkę i zostawić tylko swoje dziecko, jak juz tak bardzo chce.
    • primula.alpicola Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:28
      Przede wszystkim zapytałabym czy mogę wstawić zdjęcie.
      Cała reszta, "zrobilas to specjalnie, zmuś mnie", nie mieści mi się w głowie.
      • szarmszejk123 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:40
        Dawno nie było żadnej dramy, one już tam buzowały żeby się o coś z kimś pokłócić 😆
        • primula.alpicola Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:59
          Fajna rodzinka.
          • pepsi.only Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 14:23
            Soprano wink
    • chatgris01 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 12:44
      szarmszejk123 napisał(a):

> Ematko, kto ma rację? 😁
      > Co byście zrobiły na obu miejscach?
      >
      >

Rację ma oczywiście matka prosząca o usunięcie, i na jej miejscu (co najmniej, bo pomysł Ziuty jest bardzo kuszący! suspicious ) już nigdy bym nie zaprosiła na zadne urodziny czy inną imprezę u siebie tej, co wrzuciła fotę i nie chce usunąć).
    • eliszka25 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:04
      Ja nie wrzucam zdjęć nawet swoich dzieci, więc sytuacja u mnie niemożliwa, ale gdyby, to usunęłabym zdjęcie. Stoję zdecydowanie po stronie matki oczekującej usunięcia zdjęcia.
    • ender_celebi Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:39
      Mnie to się podoba jedna moja znajoma. Wrzuca zdjęcia swojego dziecka, każde podpisując "Moja X" gdzie X to pierwsza litera imienia, i na każdym zdjęciu na twarz nakleja jakaś małpkę serduszko czy inne. Zapytana o powód odpowiada, że nie chce narażać dziecka. Ale zdjęć miliard, a na zdjęciach np inne dzieci z klasy czy zajęć pozaszkolnych radośnie niepozasłaniane naklejkami. Tamtym dzieciom wszak nic w necie nie grozi big_grin
    • kaki11 Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 13:46
      Fajna drama- poczytałabym big_grin

A tak serio, gdybym gdzieś wstawiła zdjęcie na którym jest cudze dziecko, i rodzicowi by się to nie spodobała to ja bym to zdjęcie zwyczajnie usunęła.
    • kocynder Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 19:20
      Czy ładnie czy nie ładnie - tkwi w oku patrzącego. Mam tak dość często: ja uważam, że wyszłam fatalnie, a moja siostra - że super. I na odwrót, ja uważam, że rewelacja, a ona że beznadziejnie. I co? Ano już dawno wypracowałyśmy zasadę - nie udostępnia się zdjęć "tej drugiej" bez wcześniejszego uzgodnienia i aprobaty. I nie, nie sprowadzałyśmy nigdy do poziomu "zmuś mnie", przedszkole skończyłyśmy już dawno.
    • novembre Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 20:10
      Zdjecie dziecka-solenizanta powinno zostac usuniete i to nie ze wzgledu na urode zdjecia, tylko na fakt, ze nikt wizerunkiem innych ludzi nie ma prawa rozporzadzac. Status 24h, tyle dobrego, ale po kij sie ta druga matka upiera?
    • shmu Re: Awantura o zdjęcie 20.10.25, 20:17
      Pani proszaca o usuniecie zdjecia swojego dziecka, bez wzgledu na to czy dziecko wyszlo korzystnie, czy nie, ma racje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka