Dodaj do ulubionych

Elektryfikacja działki ROD

20.10.25, 21:47
Ile kosztowala u Was elektryfikacja działki ROD?
Wcześniej na działkach w ogole nie było prądu, to nie tak, że jedna dołączana do sieci.
W weekend dostalam SMS, że walne zebranie ustaliło, że wstepna opłata 500pln, pierwsza rata. Nikt mi dzis nie odpowiedział jaki koszt całkowity.
Czy można odmówić?
Mam nadzieję, że jutro uda mi się dodzwonić do kogoś i dowiedzieć więcej, ale na razie moze ematka coś pomoże jak to bylo u niej smile

Generalnie to ten związek działkowców mnie wykańcza, po odziedziczeniu działki chcieli mnie wyslac na kurs młodego działkowca 😄 uratowała mnie pandemia, później nie podobała im się zaniedbana działka, teraz nagle z tym prądem wyskoczyli, po drodze jakoes składki i prenumerata roczna mój ogród, eh

Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Elektryfikacja działki ROD 20.10.25, 23:13
      Skoro ci ta działka nie jest potrzebna, to się jej pozbądź. Po cóż masz się tak męczyć?
    • rb_111222333 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 02:41
      Odziedziczeniu w jaki sposób? Działka rod nie jest własnością użytkującego I z tego co wiem - nie podlega dziedziczeniu. Zaniedbana działka może też być odebrana, więc lepiej zacznij o nią dbać. Musiałabyś pewnie przestudiować regulamin żeby dowiedzieć się czy musisz w danych kosztach partycypować.
      • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 07:39
        moze dzis w koncu ktoś odbierze telefon I dowiem się więcej.
    • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 06:15

Nie ma dziedziczenia działki ROD, musiałaś pisać wniosek o nabycie praw do działki po rodzicach. I wnieść opłatę.
      Tylko po co, skoro działkę zaniedbujesz?

I, serio, nie chcesz mieć prądu?
      • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 07:38
        tak cos pare lat temu podpisywałam i teraz jest moja. pierwsze kąta była zaniedbana, teraz z niej korzystaja znajomi od jakichs 3 lat i juz nikt mnie nie ściga. dotad nie sprzedałam, bo myslalam, ze moze jak się zestarzeje i będę na emeryturze, to wtedy będzie czas na nią smile

• arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 07:38
          *lata nie kata
          • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 07:42

Nie wyobrażam sobie nie mieć prądu.
            Jeżeli masz pieniądze, to podłącz się.
            • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 08:35
              a ja wyobrażam sobie smile
              • simply_z Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 09:25
                A cos tam robisz w ogole?
                • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 09:28
                  napisalam, że znajomi korzystają z działki. ja nic.

maja warzywa i jakas część z trwa do relaksu.
                  • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 09:28
                    trawa
              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 09:54

siusiu w wychodku?
                • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:44
                  kanalizacji nie ma, to nie ma innej opcji smile
                • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:45
                  No jak na większości działek big_grin
                  Prąd jest na wielu, ale kanalizacja raczej rzadko.
                  • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:50

No nie wiem. Prawie ma każdej działce jest szambo.
                    • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:51
                      Yyyy.... Okeeeej big_grin
                    • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:53
                      Yyyy, u mnie w mieście nie ma nawet możliwości wjechania autem osobowym na działki, a co mówić o szambiarce. Są 4 rod, wszędzie tak samo. Poza tym regulamin rod zabrania nawet budowy konstrukcji trwałe związanych z wimiaz więc co mówić o jakiejś kanalizacji i budynkach ja posiadających. Jesteś pewna, że o działkach rod mówisz?
                      • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:58
                        "Jesteś pewna, że o działkach rod mówisz?"

Tak.
                        Za to nie wiem, co ma konstrukcja budowy do szamba. Przeciez nawet domki campingowe, czy przyczepy holenderskie są podłączane do szamba.
                        • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:04
                          Dzięki za poszerzenie horyzontów, teraz wiem,.że są gdzieś rod, które się autami rozjezdza i szambiary po nich krążą. To muszą być zapachy. Serio nie wiedziałam. W mojej okolicy po rod tylko pieszo i nie ma mowy o szambach
                          • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:07
                            W mojej zupelnieninaczej.
                          • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:13

No tak, ze sławojek to fiolkami pachnie. I to wszystko idzie w glebę. Twoją glebę, na której uprawiasz roślinki.
                            Swoją drogą, to u was można stawiać wychodki? Regulamin na to pozwala?
                            • alicia033 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:22
                              iwles napisała:

> No tak, ze sławojek to fiolkami pachnie. I to wszystko idzie w glebę.

Zatrzymałaś się, biedactwo, na 1939?
                              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:25

A ty, króliczku, srasz fiołkami? Bo toi toi na ROD sa zakazane.
                                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:41
                                  Nie wiem, czy króliczek to ja, ale... Ja zazwyczaj zalatwiam te potrzebe w domu, zanim wyruszę na relaks dzialeczkowy. Szczęśliwie nie choruje jakoś gastrologicznie, że w razie co, jestem w stanie kwadrans wytrzymać do pierwszego Orlenu spacerem w lewo, albo w prawo do budynku zarządu, gdybym zaniemogła niespodziewanie
                                  • abasia0 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:49
                                    Rod w mieście to świetna sprawa co najlepiej unaoczniła pandemia. U mnie też XXI wiek: jest jeden dzień z otwartymi bramami do wjazdu, monitoring, woda i prąd. Działkowcy są tam tyle na ile mają ochotę.
                                    Moim zdaniem bez prądu działka traci na wartości i dla mnie jest absolutne konieczny.
                            • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:24
                              Nie wiem, nie sprawdzałam co regulamin mówi.o wychodku, ponieważ go nie posiadam, ale sąsiad ma, tylko sąsiada ostatni raz rok temu widziałam, jak go.spotkam, to zapytam. Jakoś jestem w stanie te 2 h wytrzymać bez kupy i siku, a jak nie jestem, to nasikam w marchewki 😁 albo o szalony pomyśle wracam do domu, skoro źle się czuję, brzuch boli, bo innego powodu do kupy wieczornej na działce nie widzę.
                              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:27

Aaaaaaa widzisz, ja na działce spędzam więcej niż 2 godziny.
                                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:31
                                  Spokojnie 4 h wytrzymam też bez siku, jakoś wychodków powszechnie też nie widzę, więc nie jestem ewenementem i inni też wytrzymują, nie mieszkają tam, nie szczają, albo i pod krzaczek się wynikają i maja się dobrze wraz z całym niezelektryfikowanym rod 😁
                            • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:28
                              Czy wy tam.koczujecie całymi dniami? Ja jak 2 h znajdę bynwpasc na działkę, to zadowolona jestem. A w weekendy gdzieś się jeździ przeważnie, kogoś odwiedza, jakieś zaległości, spanie, życie ogólnie pozadzialkowe. Ognisko ( też zabrobione) zdołałam zrobić w tym roku 2 razy. Wpadam, opiekę z grubsza, natne sobie kwiatów i 2 h przeleciały jak z bicza trzasnął i już trzeba wracać. Po co mi prąd w takim układzie, ja tam jadę od prądu odpocząć. Popatrzeć na zieleń, poprzyglądać się jak mi kwiatki rosnaz posłuchać ptaków i tyle.
                              • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:31
                                Czy wy tam.koczujecie całymi dniami?

Ja nie ale np. moi rodzice owszem, masa ludzi na sąsiednich działkach też, co w tym niezwykłego? Nie są w wiecznej gonitwie i mają czas spokojnie posiedzieć i popracować w ziemi choćby i od rana do wieczora, doprawdy niebywałe. big_grin
                                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:37
                                  No patrz, moi emeryci na całe szczęście są w stanie robić to samo bez prądu. Jak nadejdzie apokalipsa, to zginiecie pierwszego dnia, my się utrzymamy do.pierwszej zimy
                                  • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:39
                                    Ale co mnie twoi emeryci obchodzą? Nie chcą mieć prądu to niech nie mają. Skończ się wiecznie dziwować że ludzie mają różne upodobania.
                              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:43
                                szmytka1 napisała:

> Czy wy tam.koczujecie całymi dniami? Ja jak 2 h znajdę bynwpasc na działkę, to
                                > zadowolona jestem.

bo ty idziesz tam do roboty!
                                a inni, wyobraź sobie, do odpoczynku
                                Rozłozyc sobie leżaczek na świezo skoszonej trawie, zrobić kawę i w spokoju czytac książkę.
                                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:49
                                  Tak, a trawę skosie im ogrodnik a kawę zaparzyła pokojówka 😅 robią ro samo co ja, tylko udają, że nie. Dla mnie cięcie kwiatków i plewienie to relaks, dla cie ie to ro ota, która pewnie robi ci ogrodnik?
                                  • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:51

Ja umiem odpoczywać, po robocie, przed robotą i w trakcie tongue_out
                                  • kamin Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:19
                                    Przede wszystkim do skoszenia trawy potrzebuję prądu, a do zrobienia kawy prądu i wody. Braku toalety sobie nie wyobrażam, ani wpadania na działkę na dwie godziny.
                                    • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:25
                                      Helou, nie trzeba prądu z sieci do koszenia, są akumulatoryz są spalinowe kosiarkiz obydwa typu posiadam. Kosę spalinowa i kosiarkę pchana na akumulator. Przecietny rod ma od 3 arow do max 6 arow, starcza na to akumulatorek, nawet gdybys calosc miala w trawie. To jest ten sam typ dyskusji jak ludzie co mowia, ze bez samochodu ani rusz, kontra uzytkownicy komunikacji zbiorowej, rowerow i czego tam jeszcze. Identyczna dyskusja
                                      • abasia0 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:31
                                        No już nam doskonale udowodniłaś, że lepsza działka bez prądu niż z prądem😃
                                        • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:00
                                          Miej z prądem, z kanalizacją, fotowoltaiką i czym tam zapragniesz. Ja ledwo daje rade opłacać prąd na chacie. A do opłat za rod, nie potrzebuje jeszcze dokładać kolejnej. Wystarczy, że za śmieci tam place, a nie korzystam z poejmnikow. To samo byłoby z prądem.
                    • kachaa17 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:20
                      Ciekawe gdzie tak jest bo na większości działek, na których ja byłam nie ma szamba, co więcej w regulaminie jezt zapisane, że nie można to mieć. Inna sprawa, ze ludzie nielegalnie robią mini szamba z beczki no ale większość jednak nie ma.
                      • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:23
                        Oni przerobiki rod na działki wypoczynkowe, budując tam jakieś budowle trwałe związane z gruntem, skanaliOwane, dopuszczając ruch samochodowy, łamiąc wszystkie podstawowe zasady rodz więc to pewnie jakieś niezrzeszone ogrody, z rod nie mające wiele wspólnego. Może jakieś byle pracownicze?
                        • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:34
                          To, że stoi na ziemi, nie oznacza, że jest na stale związana z gruntem.
                      • marecky81 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:49
                        § 41 [Dopuszczalne urządzenia]
                        działka może być wyposażona w
                        7) bezodpływowe zbiorniki na nieczystości

kachaa17 napisała:

> Ciekawe gdzie tak jest bo na większości działek, na których ja byłam nie ma sza
                        > mba, co więcej w regulaminie jezt zapisane, że nie można to mieć. Inna sprawa,
                        > ze ludzie nielegalnie robią mini szamba z beczki no ale większość jednak nie ma
                        > .
                      • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:50

Zakaz jest robienia szamba ekologicznego, czyli takiego, z którego odchody spuszczasz do ziemii.
                        • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:35
                          Piszesz o oczyszczalni?
                          • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:50
                            gryzelda71 napisała:

> Piszesz o oczyszczalni?

Chyba tak to się fachowo nazywa? więc tak. Szambo musi być pojemnikiem zamkniętym.
                            • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:54
                              Bo w oczyszczalni zadne odchody w ziemi nie ładują jednak.
                              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 14:01

Aż takiej fachowej oczyszczalni to pewnie na ROD nikt nie ma, chodzi o takie, z których ścieki (nawet po przerobieniu) byłyby odprowadzane do gleby. Takich nie można.
                                • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 14:20
                                  W sumie takich nie mozna sikać w krzaczki można hehe.
      • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:46
        Po co mi prąd na działce? Też mam działkę. Na działce chcę ciszy, spokoju, słuchać jak ptaki śpiewają, pogrzebać w ziemi i pojeść jabłek.prosto z drzewa. Do tego prąd mi nie jest potrzebny. Wkurza mniez jak świadkiem naokoło radia włączą, jak ich najdzie faza.
        • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:54

Jak musisz kosic kosiarka spalinową, albo gałęzie obcinac piła spalinową, to ani ciszy, ani zapachu przyrody nie uświadczysz.
          Chyba ze obcinasz nożyczkami i pilniczkiem.
          A wodę skąd bierzesz? Podlaczeni jesteście do wodociągów?
          • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:57
            No pewnie są, przecież jest masa działek z wodą ale bez prądu, nic niezwykłego.
          • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:57
            Wody za bardzo nie potrzebuję, ale mam wodociąg. Spalinowe narzędzia na działkach rod są passe, uzywa się elektrycznych, na akumulator. No skoro kosza, tną, ro jeszczee huzia na Józia, niech podłącza telewizory i radia na całą głośność, bo co tam!
            • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:06

I tak za każdym razem bierzesz akumulatorki do domu, żeby ładować?
              A jak chcesz jakieś jedzenie podgrzać, kawe/herbatę zrobić?
              Zostać na noc? Jakieś światło by się przydało.
              Ręce umyć w ciepłej wodzie, pozmywać naczynia.

U mnie nie ma wodociągów, każdy ma swoją studnię i hydrofor albo pompę, na prąd właśnie.
              Działka bez wody? Bez podlewania?
              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:11
                Na działkach rod nie wolno nocować, sprzeczne z regulaminem. Kawę robi się normalnie na gazie, gaz jest na napoje wielkości baterii, kuchenka wielkości laptopa. Poza tym ja nawet szopki na narzędzia nie mam, nie pomieszkuje tam, mam stolik i krzesełka by posiedzieć, nawet parasola nie chce mi się rozstawiać. Nie mam też nie wiadomo jakiej ilości gałęzi do cięcia, by zabranie raz na jakiś czas akumulatora, razem z narzedziem przeciez bylo jakies nieznosnie uciążliwe. A jak mam tylko np roze do cięcia, czy jakąś pojedyncza roślinę, to o zgrozo, robię to całkiem.mechanicznym narzędziem, na siłę mięśni. A nawet zwykła siekierę posiadam. To jest straszne do czego pęd cywilizacyjny prowadzi. Bez elektryki ani rusz, na zwykłych działkach rod, kilkuarowych, p a r a n o j a
                • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:15

O matko!
                  Dlaczego nie wolno nocować na działce???
                  • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:18
                    Popierdzieliło jej się z mieszkaniem. Mieszkać nie wolno, nocować okazjonalnie owszem - tak stanowi regulamin ROD.
                  • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:20
                    Bo to sprzeczne z ideą ogródków. Jest zapisane w regulaminie. Kto łamie regulamin.moze być pozbawiony prawa do działki, także uważaj 😁
                    • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:20
                      Tak że
                    • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:21

Macie w regulaminie zapis o zakazie nocowania???
                    • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:30
                      Ale to jest jeden na cały kraj regulamin?
                      • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:32
                        Ogólny jest jeden, każdy poszczególny ROD może mieć własny ale co do zasady powinien być zgodny z głównym.
                        • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:33
                          Moj bosze, wszystkie mi znane łamią krajowy regulamin.
                          • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:36
                            Może nawet nie wiesz, że musisz za to.placic kare finansowa, bo kary też są przewidziane 😅
                          • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:36
                            Może i łamią, ale nie wiem skąd zdziwienie że taki regulamin istnieje.
                            • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:38
                              No może z braku wiedzy, że to sformalizowana organizacja ogolnokrajowa
                              • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:51
                                A może ze goszczę tam jedynie, olaboga nocowania tez były, nie jestem właścicielka. Nie muszę wszystkich regulaminów znać.
                            • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:50
                              Ze krajowy i owszem zdziwiłam.sie.
                              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:04
                                No zawsze na ematce można się czegoś nowego dowiedzieć. Ja np o tych szambaxh nie wiedziałam, bo w moim.regionie rod to serio.ogrodzone przestrzenie z alejkami na tyle wąskimi, że by się taki pojazd ie zmieścił, nawet jakby go tam wpuścić.
                                • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:46
                                  W moich okolicach od lat juz bardzo ładne posesję. Służące głównie wypoczynkowi. Of kors z prądem.
                      • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:34
                        Tak, bo rod rod jest organizacja ogolnokrajowa, wszystkie zrzeszone w związku ogrody muszą im nawet płacić haracz do centrali, muszą przestrzegać wytycznych, które są tam publikowane gdzieś, wykonywać polecenia, np ostatnimi.laty centrala wydała prykaz, o obowiązkowym opracowaniu planów rod i pomiarach geodezyjnych i musieliśmy z to zapłacić. Są też ogródki podobno niezrzeszone w ogólnokrajowym związku rod jakieś pracownicze czy.jakie tam i one nie muszą się trzymać tego regulaminu, ale mają swoją nazwę odrębna, dlatego pytałam, czy na.pewno o rod chodzi
                        • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:45

Możesz podać, który paragraf zakazuje okazjonalnego nocowania na działkach ROD?
                          • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:47
                            A możesz napisać po co do okazjonalnego nocowania prąd?
                            • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:50

Pisałas, że nocowanie jest zakazane.
                              Więc najpierw ustalmy, czy można, czy nie.
                              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:00
                                Chcesz.sie powolac na to, ze w ogolnokrajoym.regulaminie dopuszcza.sie okazjonalne nocowanie? I odroznic to od mieszkania na dzialkach? U mnie nie można nocować na działkach, palić otwartego ognia, wjeżdżać autem i od razu napisz co ciebie jeszcze interesuje, czy można, czy nie można? Jest też opłata stówa za śmieci i nie można wywalac gabarytów. Są ograniczenia też co do nasadzeń, utrzymywania tam zwierzat, ale to już chyba takie jak w regulaminie ogólnokrajowym
                                • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:07

no tak.
                                  Pisałaś, że nie wolno nocować na działkach.
                                  Więc podaj paragraf regulaminu ROD, który zakazuje.
                                  A nieumiejętnośc odróżnienia nocowania okazjonalnego od całorocznego mieszkania, nie jest czymś, czym nalezy się chwalić, szmytko.

No i patrz! Sama łamiesz regulamin, paląc ognisko, kiedy jest ogólnopolski przepis o zakazie.
                                  • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:19
                                    Zgłoś mnie do zarządu, nie wiem czy zabrania tego ogólnokrajowy, czy tylko nasz, bo dostaliśmy kiedyś pismo od mieszkańców osiedla, na które dym leci, że im to przeszkadza, ale na szczęście moja działka nie graniczy już z żadnymi osiedlami, tylko z polami uprawnymi i kolejnym rod 😝
                            • marecky81 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:31
                              Ramowy (ogólnopolski) regulamin ROD nie zakazuje okazjonalnego nocowania.

pzd.pl/regulamin.html
                  • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:08
                    iwles napisała:

>
                    > O matko!
                    > Dlaczego nie wolno nocować na działce???
                    >
                    to musisz mieć taki wiekszy domek, u mnie jest zwykła altana na drobne rzeczy, nie ma łóżek dla calej rodziny, nie wspominając o gościach.
                    masz tam u siebie takie zaplecze, ze kilka osob spi?.🤔
                    • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:21
                      Pobudowali domy niezgodne z regulaminem, mylac rod z działkami wypoczynkowyni i teraz tam koczują, pomieszkują, hałasują, ogólnie przemianowali rod na dIalke wypoczynkowa i się mądrzą, nie będąc prawdziwymi działkowcami 😉
                    • kamin Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:23
                      No my czasem nocujemy czteroosobową rodziną. Sąsiedzi na działkach też nocują z dziećmi, psami itp.
                      W weekend sporo ludzi śpi, łącznie z Zarządem. Żadnego zakazu nie ma. Nie wolno tylko mieszkać na stałe, ani prowadzić działalności zarobkowej.
                      • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:30
                        to Wy chyba macie te domki na dIalce bardzo duże i daleko od domu.
              • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:52
                iwles napisała:

>
                >
                > A jak chcesz jakieś jedzenie podgrzać, kawe/herbatę zrobić?
                > Zostać na noc? Jakieś światło by się przydało.
                > Ręce umyć w ciepłej wodzie, pozmywać naczynia.
                >

yyy moze jeszcze thermomix 😄
                na działkę kanapki lub jedzenie bez.potrzeby odgrzewania. można zrobić grill.

kawa w termosie
                Ręce mozna umyć w letniej wodzie.
                na działkach rod nie zostaje sie na noc.
                • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:55
                  arabelax napisał:

> na działkę kanapki lub jedzenie bez.potrzeby odgrzewania. można zrobić grill.
                  >
                  > kawa w termosie

A kiełbaskę na grilla trzymasz na słoneczku zamiast w lodówce?

> Ręce mozna umyć w letniej wodzie.

a skąd ci si wzięła woda, w dodatku letnia? (czyli nie zimna)?

> na działkach rod nie zostaje sie na noc.

a to dlaczego?

• szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:02
                    Przyjeżdżam, po drodze zaliczmy.sklep, za godzinę mam ognisko i patrz nie zatrułam.sie jeszcze. Jak na wycieczkę.jade i.w plecaku na słoneczko kanapkę z kiełbaska niosę, to też się nie popsuła. Nie wymyślaj z dupy problemów.
                  • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:12
                    iwles napisała:

> arabelax napisał:
                    >
                    >

>
                    > A kiełbaskę na grilla trzymasz na słoneczku zamiast w lodówce?

a wiesz ze z kiełbasa nic się nie stanie jak bedzie 4 godziny w cieniu?
                    >
                    > > Ręce mozna umyć w letniej wodzie.
                    >
                    > a skąd ci si wzięła woda, w dodatku letnia? (czyli nie zimn

stąd, że jest tam studnia. moi rodzice enalewqli wodę do misji instala w słońcu, można było myc ręce nawet w ciepłej 😄
                    >
                    > > na działkach rod nie zostaje sie na noc.
                    >
                    > a to dlaczego?

dlatego że to działka, a nie domek letniskowy i jak jiz wyżej napisalam jet tam zwykla mała altana na dribiagizki. nie mazda.dziala = dom z taką przestrzenią, że można spac

marceli szpak dziwi się światu
                    >
                    >
                    • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:13
                      glupi autofiller zmienia
                      *altana na drobiazgi
                      *nie każda dzialka=dom z taką przestrzenią, że można spac
        • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 10:56
          Bo ty sadzisz i uprawiasz. Jak ktos ma ją, tę działke dla wypoczynku to prąd jednak potrzebny.
          • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:00
            Do wypoczynku potrzebujesz prądu???? Wypoczynek na rod to jest właśnie cisza, spokój i kwiatki, tak się tam.wypoczywa, jak ktoś chce huczeć elektronika, to niech wypoczywa sobie w domu. Na szczęście większość członków mego rod była tego samego zdania i za żadnego zarządu projekt elektryfikacji nie cieszył się popularnością.
            • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:06
              Och w mieście mnóstwo działek z prądem i pięknymi domeczkami, lazienkamini szambem. Ludzie pół.lata tam mieszkają.
              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:13
                No a nasze rod trzyma się regulaminu, jest ogrodzone, bez możliwości wjazdu, bez możliwości nocowania, z wodą dostępna tylko sezonowo. Prawdziwe rod, przepisowe.
                • gryzelda71 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:15
                  Nasze nieprawdziwe.
                • marecky81 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:34
                  Przpisowe:

§ 41 [Dopuszczalne urządzenia]
                  Z uwzględnieniem warunków określonych w
                  przepisach powszechnie obowiązujących oraz w
                  regulaminie, działka może być wyposażona w
                  następujące urządzenia:
                  1) altanę działkową,
                  2) szklarnię,
                  3) tunel foliowy,
                  4) okna inspektowe,
                  5) studnię, sieć wodociągową, kanalizacyjną i
                  sieć elektryczną,
                  6) zbiorniki wodne (basen, brodzik, oczko
                  wodne),
                  7) bezodpływowe zbiorniki na nieczystości
                  ciekłe,
            • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:09
              Hue hue. Do huczenia elektroniką tym bardziej nie jest potrzebny prąd.
              Masz telefon, podłączasz głośnik na bluetooth i już masz "dyskotekę".
            • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:10
              Ja też potrzebuję tongue_out
              Nie do muzyki przecież, ale jak np. robię grilla to wolę na działce z prądem (mam dostęp do dwóch działek, chociaż formalnie żadna nie moja) bo jak siedzimy do wieczora to łatwiej się np. zanosi rzeczy do altanki, w której jest światło, zawsze ktoś chce podładować telefon, robimy kawę itd.
              Często też ktoś wpada tam na kawę po prostu, w trakcie dnia, wtedy też łatwiej mieć czajnik elektryczny. Rodzice często w lecie jeżdżą tam na cały dzień i podgrzewają sobie obiad.
              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:33
                Kawa jest na gaz, z kuchenki wielkości laptopa, co w ręku sobie do auta zaniesiesz. Grill jest zwykły na wegiel. Do telefonów istnieje coś takiego jak powerbanki. No ale jak mówiłam, wspoldzialkowcy na szczęście tak samo antypradowi i umiemy te kilka godzin obejść się bez. Nie mówię o ludziach, co normalnie pracują i wpadają tam na godzinę, bo i nawet emerytom to niepotrzebne, choć oni mogą tam siedzieć cały dzień
                • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:39
                  Niczego nie zaniosę bo mam prąd i tak mi odpowiada. Nic mi do tego że wolisz gaz z butli i powerbanki, ale twoje rzucanie się i zdumienie że ktoś woli inaczej niz ty są kuriozalne.
                  • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:44
                    Nie jest kuriozLne, bo akurat mój rod jest największy w okręgu i nie jestem jednostką, która tego.pradu nie potrzebuje, tylko częścią większości naszego rod. A wyjaśniam Ci, jak.sie beż prądu obchodzę, bo o to pytasz. Pytasz o kawę, jako argument podajesz telefon, więc przedstawiam Ci, jak.my, dinozaury bezpradowe sobie z tym radzimy. Nie martw się, nie przyjadę Ci.pradu odcinac
                    • 35wcieniu Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:45
                      O nic nie pytałam.
                    • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:49

Pamiętam czasy, kiedy moi rodzice nie mieli prądu na działce. I pamiętam, jak wszyscy się cieszyli, kiedy wreszcie prąd był. Mowa o przełomie lat 70/80-tych ubiegłego wieku.
                • karollo26 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:41
                  Matko, XXI i ludzie antyprądowi. Jak dobrze, że u nas zarząd normalny i ludzie też. Cały kompleks jest oświetlony, monitorowany, ludzie mają czajniki elektryczne, oświetlenie w domku, pompy do basenów itp. W życiu nie kupiłabym działki bez prądu.
                  • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:45
                    No nie kupiłabyś, bo działki nie można kupić. Jeśli masz działkę rod, to nie jesteś jej właścicielem.
        • kachaa17 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 18:02
          Można np. zagotować wodę na herbatę.
          • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 18:57
            Bez prądu też można, choć jak mam te działkę z 15 lat, albo więcej, to w życiu herbaty nie pilam. Kawę czasem piję latem. Wystarcza do tego kuchenka wielkości laptopa, w walizecze.
        • kokosowy15 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 20:49
          Chyba, że ktoś włączy spalinowa kosiarkę. To uspokaja.
    • karollo26 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 11:37
      Nie korzystasz z działki to nie dziwne, że nie potrzebny ci prąd. Ale dla większość ludzi, którzy korzystają z działek prąd jest bardzo potrzebny.
      Oddaj albo sprzedaj ta działkę, po co masz się męczyć i ludziom życie utrudniać. Powinni ci odebrać tą działkę, bo nie o to chodzi w działkach Rod. A podnajmowanie jest nielegalne. U nas byś straciła taką działkę.
      • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:03
        działkę mieli wcześniej moi rodzice. korzystali z niej ponad 30.lat i cuda pani, bo bez prądu.

a gdzie przeczytałaś, że jak co blokuje ludziom?
        dlaczego powinni mi odebrać?
        nie podnajmuje działki. skąd wzięłaś to info?
        • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:08
          arabelax napisał:

> nie podnajmuje działki. skąd wzięłaś to info?

A kto pisał o tym, że z działki korzystają znajomi, ty tam nie bywasz?

• arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 12:15
            Ja napisalam, ale nie jest to podnajem. zwyczajnie korzystają z niej, oplat żadnych nie pobieram, nie mam umowy.
        • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:06
          Nie martw się, nie zmuszą cie do partycypowania w kosztach. To będzie dla chętnych, a twoją działkę po prostu ominą. Tylko jednak gdybys zapragnela po czasie przYlaczenia, to bedzie to znacznie wyzszy koszt i konieczna zgoda uzytkownikow w dsnej alejcez gdzie mialoby byc przylącze. Pamiętam jeszcze zasady, jak kładli nam wodociąg.
          • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:45

Będzie musiała partycypować w kosztach rozdzielni, ponieważ musi być dla niej zarezerwowane przyłącze.
            • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 13:57
              Jeśli nie chce, to nie musi się zapisywać nie dla nie jic nie będzie rezerwowane, stąd znacznie wyższe kosztyz gdyby chciała po czasie. Z tego powodu na naszym rod jie zakladaja. Większość jest przeciw, a zainteresowanych jest zbyt mało, by im się opłacało i nie elektryfikują.
              • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 14:03

Jeżeli zostanie zamontowana mniejszą rozdzielnia, to nawet jeśli później będzie chciała, to nie będzie ŻADNYCH technicznych możliwości, żeby się podłączyła.
                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:24
                  No to nie będzie miała prądu i tyle.
              • karollo26 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:03
                To jak widać jakieś takie tanie działki emeryckie, skoro ludzi nie stać na 30 zł za prąd. U nas działki są drogie, z prądem, wodociągiem, monitoringiem, oświetleniem. Jak ktoś płaci powyzej 50 tys za działkę to raczej na prąd ma smile Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś u nas chciał działki bez prądu. Jak jest jakaś drobna awaria to ludzie się denerwują, że np nie ma prądu przez 1 dzień. Dobrze że w mieszkaniu masz prąd, skoro to taki zbyteczny luksus smile
                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:23
                  Ba moja to nawet darmowa była, całkiem za friko. Wystarczyło pochodzić sobie do biura zarządu i poczekać na jakąś opuszczoną. No, dla mnie kolejne 30 zł do rachunków to też pieniądz, a nie sądzę, by to była tak mala kwota, bo opłaty abonamentowe i przesyłowe są większe. Samo zużycie to przexi3z tylko część rachunku. A jak to tanie działki nie za 50 koła to co? Właścicieli cieszą nawet jak są po 5 zł. Nie, na tym forum nie piszą tylko warszawianki i mieszkanki dużych miast z działkami po 50 tysięcy. No naprawdę zadziwiające.
                  • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:59

Nie płacisz oplat abonamentowych ani przesyłowych.
                    Płacisz tyle, ile pokazuje licznik.
                • arabelax Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:25
                  I zapomniałaś dopisać, że z garażem 😄
                • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:27
                  A dodam jeszcze, że nie wyobrażam,am sobie, co to miałby być za idiota, który płaci 50 tysięcy za prawo do dzierżawy, które w każdej chwili może utracić, bo rod zlikwidują. A rekompensatę dostanie tylko za nasadzenia. Za tyle można sobie kawałek ziemi na własność kupic pod miastem.
                  • rb_111222333 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 16:49
                    Zależy pod którym miastem. I czy da się coś sensownego kupić
                    • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 17:01
                      Cokolwiek co masz na własność z a50 tysi jest sensowniejsze niż prawo do dzierżawy za 50 tysi, plus potem opłaty roczne, które są wyższe niż podatek od nieruchomości za własną działkę.
                      • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 17:18

To ile ty płacisz za działkę?
                        • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 18:59
                          Każdego roku jest uchwalana nową stawka i wielkość opłaty zależy od powierzchni działki. Moja działka ma około 4.5, chyba 4.7 dokladnie ara. Płatność za nią wynosi około 500 zł.
                          • iwles Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 20:06

No to jak na opisywane orzez ciebie warunki to nie jest mało
                            Ja za podobną płace 600, ale mam w tym prąd, wywóz śmieci, zbiórki odpadów zielonych na wiosnę (gałęzie itp. oprócz ściętej trawy), inwestycje, typu - utwardzenie dróg głównych, naprawa dziur w dróżkach pobocznych, oświetlenie na głównych drogach, brama wjazdowa i szlaban (otwierane na telefon), parkingi dla tych, ktorzy nie chca wjezdzac, albo dla gości, dbanie o części wspólne, czyli drzewa i nasadzenia przy drogach itp
                            Jeżeli przekroczę z licznika zużycie prądu, to na jesieni, po sezonie zdarza mi się dopłacić około 15-20 zł.
                            • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 20:19
                              Nie ma odbioru odpadów zielonych, gdyż każdy dzialkowicz ma obowiązek posiadania kompostownika. Ja obecnie mam 3 😁. Śmieci kosztują rowno 100, to pamiętam. Opłata za metr jest coś pod 70 groszy, do tego jest opłata ogrodowa i inwestycyjna, tak się chyba nazywa. No i tyle wychodzi jak się to posklada do kupy, co poradzić. A na teren rod nie wolno wjeżdżac pojazdami w ogóle. Można wnioskować o udostępnienie klucza jak prowadzisz jakieś pracę i coś wwieźć trzeba, to Ci otworzą, ale dokładnie jakie tam są zasady to nie wiem, bo ja od strony parkingu nigdy nie przyjeżdżam, bo mi daleko, przyjeżdżam od dupy strony srodpolną drogą dojazdowa rolnika między polami, które są za naszym rod i tam sobie zostawiam auto I mam może że 100 metrów do swojej działki. Dlatego też mnie wkurza opłata za śmieci, bo i tak je wiozę do domu, bo nie chce mi się iść specjalnie do kontenerów na parkingu. No ale jakbym musia, np do tego kibla w ich budyneczku, to bym poszła hehe
                              • szmytka1 Re: Elektryfikacja działki ROD 21.10.25, 20:25
                                A i jako kwiatek, za wodę oprócz tego co pokaże licznik, muszę też opłacić jakas kwotę za straty, czyli ktoś np nakradnie, są nieszczelnosci i wycieka, to zwalają na nas, zamiast reklamować u wykonawcy, zająć się lokalizacja wycieku, skontrolwac itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka