Dodaj do ulubionych

Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem

21.10.25, 18:40
Zupełnie nie wiem, co o tym myśleć. Znany pisarz i krytyk, a tu taki pasztet. Na popularnej stronie Fejsa piszą tak: "Polak, nauczyciel z Wieliczki - Jarosław Czechowicz, który wyjechał na Islandię i pisał dla Gazety Wyborczej o tym jak rasistowskim narodem są Islandczycy i jak głupia jest tamtejsza Polonia - został zatrzymany przez policję.
Zatrudnił się jako sprzedawca w sklepie i okradał ludzi robiących zakupy. "
I są jakieś artykuły z Islandii (dam w komentarzu), Polacy na Islandii niby potwierdzają, ale nie chce mi się wierzyć sad
Co myślicie? I jak to ewentualnie sprawdzić?

Obserwuj wątek
    • erhando12 Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 21.10.25, 18:40
      www.facebook.com/share/1Ks4Etd1Dx/

www.ruv.is/polski/2025-10-20-pracownik-netto-w-isafjordur-zwolniony-za-powtarzajace-sie-kradzieze-456612?fbclid=IwY2xjawNkcddleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETA0cTc4U1Z3aE5CSloxcWZOAR67W4eJg4d3RXMyMA9_AaoSsXle7G_Dlb4YJH5wY0NV9IQoyYF4zBC3swgY5A_aem_Cff6JRSm-40SzbiZb-rpHA
    • taki-sobie-nick Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 21.10.25, 21:18
      pisał dla Gazety Wyborczej o tym jak rasistowskim narodem są Islandczycy i jak głupia jest tamtejsza Polonia - został zatrzymany przez policję.
      Zatrudnił się jako sprzedawca w sklepie i okradał ludzi robiących zakupy.

Rozumiem,, gdyby pisał dla "Gazety Polskiej" o tym, jak okropne jest lewactwo, tobyś się nie zdziwiła, tak?

No i jaki Jarek? Jesteś z nim na ty?

• erhando12 Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 21.10.25, 21:35
        Niepotrzebnie ci się włączyła polityka, przecież cytuję i w dodatku podaję źródło. I nie, nie chodzi o lewactwo/prawactwo, tylko pytam, czy macie pomysł, jak sprawdzić, czy to pomówienie, czy prawda. Mnie interesuje, czy się dopuścił kradzieży, czy nie. A interesuje, bo jego bloga książkowego czytam i mnie szoknęło.
        A uważasz, że jeśli napiszę "Jarosław", to coś zmieni w kwestii powyżej? I tak, napisałam tak, jak często on sam o sobie pisze i jak pisują do niego inne osoby. On nie ma uczulenia na to zdrobnienie, ale miło, że ujmujesz się w jego imieniu.
        • taki-sobie-nick Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 21.10.25, 21:39

ale miło, że ujmujesz się w jego imie
          > niu.

Nie ujmuję się w żadnym imieniu. Drażni mnie, kiedy ematka (i nie tylko ona) wyraża się o obcych sobie znanych osobach zdrobnieniami.

Aha, i nie jestem robotem, zatem nic mi się nie "włącza". Tak, wiem, że tak się mówi.

Jak sprawdzić? - nie da się.
          • dziunia.z.torunia Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 20:51
            "Nie ujmuję się w żadnym imieniu."

Chyba w niczyim imieniu, pani poprawialska 😈
    • dziunia.z.torunia Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 19:42
      Też byłam ciekawa, jaka jest prawda - i już wiem, sam się z tym nie kryje
      Na FB zamieścił przeprosiny - lub coś, co miało nimi być:

www.facebook.com/islandianazawsze/posts/pfbid02G7jixuVo2D5P66j7kU6zH7BjsUiV5TVKG8R6wwaZszfNqubYBLwTPtmGBAoyAmZwl
      • erhando12 Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 22:17
        Dzięki, nie widziałam tego. Czyli katastrofa. Co mu strzeliło do głowy? Może to choroba?
        Przeprosiny dziwne, "jak się wam nie podoba, to mogę się zabić" - no kurczę, nie tak się przeprasza, a przeciez trudno go posądzić, że nie zna wagi słów.
        Przykrość, jako krytyka go cenię bardzo. A może ceniłam.
        • taki-sobie-nick Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 22:26
          erhando12 napisał:

> Dzięki, nie widziałam tego. Czyli katastrofa. Co mu strzeliło do głowy? Może to
          > choroba?
          > Przeprosiny dziwne, "jak się wam nie podoba, to mogę się zabić"

Dramatyzuje chłop i manipuluje.
          • erhando12 Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 23:14
            I "chłop" pisze osoba, którą drażni "Jarek", tak? smile
            Ale w temacie, owszem, też to odbieram jako manipulację. Pogrąża się. Szkoda, naprawdę szkoda.
            • taki-sobie-nick Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 26.10.25, 23:21
              erhando12 napisał:

> I "chłop" pisze osoba, którą drażni "Jarek", tak? smile

Właśnie tak. Skoro mogę pisać chłop o zwykłym Kowalskim(a tak czynię), czemu nie o znanej osobie?

Natomiast zdrabniać go nie ma powodu.

> Ale w temacie, owszem, też to odbieram jako manipulację. Pogrąża się.

Uhm.

I okropne dramatyzowanie.
              • taki-sobie-nick poprawka 26.10.25, 23:22

>
                > Właśnie tak. Skoro mogę pisać chłop o zwykłym Kowalskim(a tak czynię), czemu ni
                > e o znanej osobie?
        • dziunia.z.torunia Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 27.10.25, 13:32
          "Przeprosiny dziwne, "jak się wam nie podoba, to mogę się zabić" - no kurczę, nie tak się przeprasza, a przeciez trudno go posądzić, że nie zna wagi słów."

Otóż to - według mnie to albo foch "zabijcie mnie!", albo - to chyba prędzej - szukanie współczucia i atencji, bo to robił, odkąd go poznałam

"Przykrość, jako krytyka go cenię bardzo."

Ja już nie - niejednokrotnie przekonałam się, że ten jego "profesjonalizm" to ocena trochę na wyrost
          Ale w tej sytuacji to nie ma znaczenia - kradzież należy nazywać kradzieżą, oszustwo oszustwem, złodzieja złodziejem, niezależnie od tego co i jak wcześniej pisał
        • taki-sobie-nick Re: Jarek Czechowicz/ Krytycznym okiem 27.10.25, 20:31
          erhando12 napisał:

> Dzięki, nie widziałam tego. Czyli katastrofa. Co mu strzeliło do głowy? Może to
          > choroba?
          > Przeprosiny dziwne, "jak się wam nie podoba, to mogę się zabić"

To nie są żadne przeprosiny, tylko foch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka