Dodaj do ulubionych

Wybieg dla ropuch

31.10.25, 14:53
Chodzę sobie z moją gończą do lasku. Ogólnie to dziwna sprawa, bo to się nazywa Köllnische Heide, kiedyś to był duży las, ale przyszła urbanizacja i jak ktoś ciekaw i zajrzy do Wiki, to się dowie, że właściwie to gdzie stacja kolejowa Köllnische Heide, a gdzie lasek, o którym mówię, bo lasek jest już w Adlershof w zasadzie, nie ma z Neukölln nich wspólnego. No więc sobie tam chodzę, spotykam psiarzy, narzekamy, że nie ma wybiegu dla psów. I czego się dowiedziałam, że to ogrodzone w okrąg miejsce na polanie, co to miał tam być wybieg, to rezerwat ropuszy. Brak tabliczek, ale znaleziono, odgrodzono. Znacie podobne miejsca, typu wybieg dla traszek czy salamander?
Obserwuj wątek
    • pani.asma Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:00
      W Australii organizują wyścigi ropuch , jeśli cię to interesuje

Ale takich ropuch wielkich że te DDRowskie by się powstydziły
    • nick_z_desperacji2 Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:01
      Pytasz, czy znamy rezerwaty przyrody? No tak. Czasami są małe, bo np. chronione są miejsca godów czy rozrodu. Co w tym dziwnego?
      • pani.asma Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:13
        No ona mieszka na terenach które upadają więc nikt tam nie inwestuje w rezerwaty
      • alpepe Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:35
        Pytam, czy znasz odgrodzone miejsca, jak to, które opisałam.
        • nick_z_desperacji2 Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 20:39
          Wybacz, nie mam ochoty szukać miejsc "takich jak w tym punkcie Berlina". Małe rezerwaty widziałam.
    • heca007 Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:22
      W okolicach Fromborka są przejścia dla gadów i małych zwierząt pod drogami wink
      Na zdjęciu mieszkaniec mojej budowy wink I pewnie takie z tych przejść korzystają.
      • alpepe Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:36
        Przejścia znam. Chodziło mi o odgrodzone tereny.
        • heca007 Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 15:41
          Widziałam tylko ogrodzone duże mrowiska.
    • palczak.madagaskarski Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 16:19
      Tak, zdarzało mi się widzieć albo czytać o takich miejscach smile Raczej należy się ich spodziewać właśnie w terenach miejskich, zurbanizowanych, bo tam wbrew pozorom mogą się pojawiać różne rzadkie i zagrożone gatunki, a ludzi jest dużo i mogliby niechcący unicestwić. Zdarzają się wygrodzenia gniazd ptasich, owadzich, czy przewróconych starych drzew, które mają zostać siedliskiem różnych żyjątek, grzybów itp. Wygrodzonych rezerwatów płazich nie kojarzę, ale już płotki czy dołki przy drogach, w których zatrzymują się wędrujące na wiosnę płazy, po czym są przenoszone, żeby ich auta nie rozjechały - jak najbardziej. To jest super, bo zwykle te odgrodzenia nie są jakąś ogromną uciążliwością dla mieszkańców, często są tymczasowe, a dla chronionych nimi organizmów stanowią bardzo dużą pomoc w przetrwaniu.
      • alpepe Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 16:25
        No, ta polana to się aż prosiła, by być psim wybiegiem. Ale nie mam problemu z tym, że się wybiegują tam ropuchy.
        • pani.asma Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 16:57
          Serio nie ma w Berlinie miejsca ogrodzonego dla psów aż się nie chce wierzyć to tak jakbyś powiedziała że nie macie w mieszkaniach toalet

przecież to w tych czasach oczywista oczywistość
          • alpepe Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 17:39
            Berlin nie jest pipidówą, zajrzyj do encyklopedii, by sprawdzić, jak jest rozległy, ale fakt, u mnie w pobliżu, a mam jeden park krajobrazowy i dwa laski w odległości pieszej, nie ma ogrodzonych wybiegów dla psów. Bardzo w pobliżu, w parku przy rzece, jest ogrodzona płotkiem willa, coś w rodzaju domu kultury, galerii. Tam też widywałam psiarzy, bo furtka niezamykana, ale sama nigdy tam nie chodziłam. Niemniej to nie wybieg dla psów. Nie będę jechała na drugi koniec Berlina, by iść z psem na wybieg dla psów.
        • aankaa Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 17:03
          nie mam problemu z tym, że się wybiegują tam ropuchy

no, starter nie zapowiadał takiej zmiany postawy smile Inni psiarze też tacy empatyczni?
          • alpepe Re: Wybieg dla ropuch 31.10.25, 17:35
            Że co? Starter był neutralny, patrzysz przez okulary swoich uprzedzeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka