Dodaj do ulubionych

Złamany ząb

04.11.25, 20:37
Właśnie złamał mi się ząb. No może niedokładnie, był już wcześniej połamany i miał koronę na górze. To juz się kiedyś odczepiło, dentysta przykleił i powiedizał, że nie wiadomo czy będzie się trzymało. Nie wiem czy będzie chciał znowu to naprawiać, nie wiem też czy to jest kompletne, się coś nie odłamało. Gdyby trzeba było usuwać tego zęba, to martwie siębo mało jego jest ponad dziąsło, z zewnętrznej strony troche jest, od wewnątrz prawie równo z dziąsłem. Eh, ale się martwie. Myslicie ze skomplikowane byłoby takie usuwanie? Mam wizyte na przyszły tydzieńbo i tak mialam iść kontrolnie a tu taka sytuacja. Jutro zapytam czy mają miejsce wcześniej.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:39
      Który?
      • lisa_56 Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:44
        6 na dole
        • taki-sobie-nick Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:48
          lisa_56 napisała:

> 6 na dole

Trzonowiec. Duży. Myślę, że jego usuwanie może być trudniejsze niż usuwanie przednich.
        • krwawy.lolo Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:27
          Szóstka? Usuwać, ze znieczuleniem oczywiście, a na drugi dzień szeroko się uśmiechać. Nikt nie zauważyć ząb brakować. smile
          • lisa_56 Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:32
            No być może własnie tak to się skończy smile
            • krwawy.lolo Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:38
              Przez pół roku chodziłem bez górnej trójki. Nikt nie zauważył, mimo że nie jestem gwiazdorem. wink
              Braku szóstki sama nie zauważysz. Ten kawałek mięska przepchniesz językiem. wink
              • lisa_56 Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:49
                Tak, tylko boje się wyrywania. Miałam już usuwana ósemkę i posżło sprawnie, ale to dawno, teraz sie boje. No i ósemka byla w calosci a ta szóstka jest pokieraszowana.
                • krwawy.lolo Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:51
                  Przecież to się robi ze znieczuleniem. Nie ma się czego bać.
    • princy-mincy Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:40
      Jest szansa na implant?
      • lisa_56 Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:48
        Niestety nie stać mnie, zwlaszcza 6 na dole, w moim wieku blisko 60.
    • asia_i_p Re: Złamany ząb 04.11.25, 20:44
      To nie ma wpływu na usuwanie, jak bardzo wystaje, bo się takiego zęba podważa od dołu takim spiczastym czymś, a szczypcami wyjmuje już obluzowanego. Będzie spoko, tylko idź do kogoś dobrego od rwania.
    • arabelax Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:19
      a nowa korona? dlaczego wyrywać?
      • lisa_56 Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:31
        Wiesz o to wyrywanie to tak pytam na wszelki wypadek, bo nie wiem co dentysta powie.
        • philippa_p Re: Złamany ząb 04.11.25, 23:52
          Korone mozna robic na naprawde niewielkiej pozostalosci zeba.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Złamany ząb 04.11.25, 21:29
      Na ewentualne usuwanie idź do chirurga. Oni to robią znacznie sprawniej i szybciej niż normalni dentyści
      • trina45 Re: Złamany ząb 04.11.25, 22:00
        Chirurg nacina dziaslo i wyjmie zab , moze zalozyc troche szwow, potem zdejmuje szwy .Gorzej jak sie zrobi suchy zebodol ,to dopiero bol...a implanty kolo 60 tki juz nie mozna robic?
        • ophelia78 Re: Złamany ząb 04.11.25, 22:07
          Co to jedy suchy zębodol?
          • philippa_p Re: Złamany ząb 04.11.25, 23:50
            ophelia78 napisała:

> Co to jedy suchy zębodol?

Kiedy nie ma skrzepu w dole po zebie (bo sie np wyplukal albo ma sie do tego sklonnosci). Wtedy zle sie goi, wpada tam jedzenie i jest stan zapalny mniejszy lub wiekszy. Nie polecam, unikac wink
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Złamany ząb 04.11.25, 22:41
          Jak nie ma potrzeby to niczego nie nacina i żadnych szwów nie zakłada.
    • ophelia78 Re: Złamany ząb 04.11.25, 22:10
      Ostatnio o to pytałam dwie osoby,.bo mam mocno znisCzonego zęba, odbudowywanego, tez poniżej linii dziąsła.
      I takie były odpowiedzi:
      Koleżankę która wlasnie uczy sie na asysyentke stomatologiczną; ale przeciez to bedzie rwał ktoś kto unie to robic. Myślisz ze nigdy nie wyrywał zęba który sie rozpadł w trakcie wyrywania? To nic takiego.

Moja dentustka; no i jak pęknie to moze paradoksalnie byc łatwiej, wyjmą po kawalki.

I jakos te odpowiedzi mnie, stomatologiczna panikare i tchórza, otrzeźwiły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka