Dodaj do ulubionych

Odpuścić?

05.11.25, 18:13
No, jak wiecie, mam remont łazienki. Muszę też odrobić biuro, więc zostawiam fachowców i idę.
No i dziś dzwonią, że wanna już jest i jak ją zainstalować. Mówię - "tak, jak była poprzednia", myśląc, że chyba taka instrukcja wystarczy, zwłaszcza, że mają kartkę z wizualizacją.
Wracam do domu. Okazuje się, że wannę zainstalowali tak, że teraz półkę na szampony zamiast w nogach mam za głową. Czyli - odwrotnie niż było.
I kurde, siłą rzeczy już zabudowana.
Fachowcy mówię, że ponoć główny majster tak ze mną ustalił. Nie kojarzę, żebyśmy to ustalali, za to kojarzę, że przy wizualizacji specjalnie poprawiłam, żeby ten kawałek ściany mieć w nogach.

Odpuścić, czy upierać się żeby wykuli i przesunęli?
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:22
      Upierać się, a na przyszłość dokładnie tłumaczyć
    • aksolot1 Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:22
      Nie bardzo rozumiem dlaczego w nogach, bo chyba właśnie za głową powinno być ciut więcej przestrzeni, i tak jest bardziej funkcjonalnie.
      (nie mam wanny, mogę się mylić)
    • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:28
      tzn masz za wanną kawałek murku (wanna nie jest od ściany do ściany), na którym stałyby szampony? Gdzie masz zamontowany kran? Jeśli przy nogach, to wydaje mi się, że tak, jak zrobili fachowcy mogłoby być wygodniej. Najlepiej narysuj (odpływ, kran, miejsce na nogi) i wrzuć tu - podumamy smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:34
        Właśnie chyba dlatego tak zrobili... tak, mam za głową kawałek murku, a jestem przyzwyczajona, że był w nogach. Ale wiecie co, odpuszczę jednak, przywyknę, byle się ten remont już skończył. Może znają się lepiej.
        Kran mam bardziej w nogach.
        • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:46
          jeśli kran masz w nogach, to stawianie wokół niego szamponów, płynów itp przydasi nie będzie zbyt wygodne. Tzn pewnie się tak przyzwyczaiłaś, ale wypróbuj "na sucho" tego, co masz w tej chwili. Może Ci się spodoba
          • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:47
            pisząc wprost: wleź do wanny, ułóż się wygodnie, oprzyj kopytka o kran i się zastanów smile
            • kk345 Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:57
              To samo chciałam zaproponować, przymierz się do obu rozwiązań.
          • kolindra Re: Odpuścić? 06.11.25, 22:20
            Chyba wygodniejsze niż wstawianie ich za głową gdzie trzeba się w wannie obrócić żeby po nie sięgnąć?
    • princy-mincy Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:29
      Biorąc pod uwagę, że remont łazienki to nie jest sprawą na rok czy dwa, tylko na lata- ja bym poprosiła o zmianę. Inaczej będziesz się przez następne lata wkurzać.
    • bywalec.hoteli Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:39
      Jeśli pasuje Ci sięgac po szampony koło głowy to odpuścić, jeśli nie, to nie odpuszczać, kazać im poprawić
    • iwoniaw Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:55
      Ja tu czegoś nie rozumiem - do wanny możesz wchodzić tylko w jeden sposob? Co stoi na przeszkodzie, żebyś nadal nogi umieszczala po stronie półki? Ta wanna jest jakos niesymetryczna, zmienilo sie polozenie kranu czy coś innego?
      • kk345 Re: Odpuścić? 05.11.25, 18:58
        Każda wanna ma skos z jednej strony, trudno kłaść się od prostej strony
        • iwoniaw Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:04
          kk345 napisała:

> Każda wanna ma skos z jednej strony, trudno kłaść się od prostej strony

Nie wiem o jakim skosie mówisz, tzn. wiem ze wanny mają różne ksztalty, ale takie najprostsze są dość podobne, przypominają podłużną dużą "balię" z plaskim dnem, a scianki maja symetryczne. Moze Marusia ma cos bardziej "fikusnego" i wlasnie o to pytam.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:08
            Od drugiej mam odpływ. I kran właśnie...
            • marzenka12 Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:10
              O i jeszcze odpływ! W zyciu bym na nim nie usiadła, kiedyś widziałam horror w którym COŚ stamtąd wychodziło obrzydliwego 😱
            • iwoniaw Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:12
              marusia_ogoniok_102 napisała:

> Od drugiej mam odpływ. I kran właśnie...

No jak kran przenieśli, to gorzej. Sprobuj zatem, czy te szampony za glową rzeczywiscie gorsze niz w nogach
              • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:18
                nie przenieśli kranu, zostawili go po stronie odpływu
          • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:11
            raczej nie fikuśne a standard: wanna jeden krótszy bok ma niemal pionowy, przeciwległy ze spadkiem, żeby było wygodnie się położyć (a nie siedzieć). I właśnie z tej strony (jak zrozumiałam opis Marusi) fachowcy zrobili półkę na szampony itp
            • iwoniaw Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:14
              Ok, widze o co chodzi, chyba w zyciu nie mialam wanny z az tak "pionowa" sciana "w nogach", raczej te "skosy" dwustronnie, stąd zupelnie inne wyobrazenie sobie tego.
          • ib_k Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:25
            iwoniaw napisała:

> kk345 napisała:
            >
            > > Każda wanna ma skos z jednej strony, trudno kłaść się od prostej strony
            >
            >
            > Nie wiem o jakim skosie mówisz, tzn. wiem ze wanny mają różne ksztalty, ale tak
            > ie najprostsze są dość podobne, przypominają podłużną dużą "balię" z plaskim dn
            > em, a scianki maja symetryczne. Moze Marusia ma cos bardziej "fikusnego" i wlas
            > nie o to pytam.
            >
            No nie, właśnie klasyczne wanny mają większy skos z jednej strony. To te fikuśne mają symetrycznie.
            • mikams75 Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:28
              te symetryczne fikusne sa dwuosobowe
      • marzenka12 Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:08
        Ma leżeć z głową pod kranem i lać sobie wodę na twarz?
        • kamin Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:12
          Pytanie czy kran ma na ścianie "szczytowej" czy bocznej. Odniosłam wrażenie, że na bocznej, wiec nic się nie będzie lało na twarz.
          • marzenka12 Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:16
            Napisała ze ma go w nogach
            • kamin Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:09
              Napisala dosłownie "Kran mam bardziej w nogach"
              Skoro bardziej- to wywnioskowałam, że nie jest na samym końcu wanny w ściance szczytowej.
              Opublikowany później rysunek to potwierdza. Kran jest na ścianie bocznej
    • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:20
      Marusiu, narysuj jak wygląda teraz łazienka i nam pokaż. Bo zaczyna się robić wesoło big_grin
      • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:37
        Teraz wygląda tak, a wcześniej półka była na odwrót tongue_out
        • is-laura Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:48
          Ja mam podobnie jak ty teraz, półkę mam za plecami, tylko kran jest bezpośrednio nad odpływem przy tym krótszym boku. Nie wyobrażam sobie inaczej
          Nie kapało ci wcześniej z powieszonego prysznica na tę półkę?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:01
            Nie miałam prysznica.
        • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 19:54
          można kupić "poduszkę do wanny" - będzie wygodniej umieścić ją po stronie półki.
          A teraz zamknij oczy... i wyobraź sobie, że już na niej leżysz smile
          • kamin Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:10
            Na tym pierwszym zdjęciu wygląda jak gigantyczna podpaska. Nie zachęca...
            • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:43
              jak się na niej położysz to nie widzisz
    • oleo34_ol Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:05
      Ja mam polke od strony glowy. Nie narzekam.
    • shmu Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:07
      Jak ci przeszkadza to sie upierac. Wizualizacje mieli, wiec maja zamontowac jak bylo w tej wizualizacji i tyle.
      • rb_111222333 Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:42
        Zgadzam się. Jeśli mają wizualizację z której jasno wynika, że ma być tak jak mówisz, to powinni poprawić. Niemniej jednak poprawka jest z gatunku dużych i opór może być.
    • kocynder Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:24
      Powiem tak: miałam za pierwszym razem tak, że z jednej strony odpływ, kran i półeczka (taki kawałek "wymurowany" obok wanny, a "głowa" z drugiej strony. Uważałam, że to świetny układ, wszystkie szampony, odżywki itp widać i super. Kiedy robiliśmy remont łazi8enki - fachowcy zamontowali "odwrotnie" - czyli kran i odpływ z jednej strony, a "głowa" i półeczka z drugiej. I okazuje się, ze to DUŻO wygodniejsze rozwiązanie! Serio! Teraz, jeśli będę robić remont - to na pewno tak zrobię, że półeczka "za głową" niejako, a nie pod kranem.
      Jeden problem, że jeśli jednak nie przywykniesz to już koszt poprawy za jakiś czas jest dużo większy, na razie możesz tą poprawkę niejako "w ramach" zrobić.
    • taje Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:31
      odpuścić
    • ekstereso Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:46
      Nie chciałoby mi się denerwować.
    • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:50
      Marusiu, kolejna prośba smile wejdź do wanny i się w niej wygodnie ułóż. Jutro dasz nam znać czy ta półka rzeczywiście powinna być przy nogach. Bo z rysunku wynika, że kran nie będzie przeszkadzał w zrobieniu wystawki "w nogach". Jeśli masz standardową wannę to ew. poprawki wiążą się z jej przesunięciem o szerokość półki (nie mówiąc o demolce zabudowy i budowaniu półeczki z drugiej strony)
      • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 05.11.25, 20:55
        Nie, już okej, nie będę się szarpać, zwłaszcza, że to by znowu remont wydłużyło, więc niech już będzie.
        • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:27
          polubisz smile przy nogach ustawisz pachnącą świeczkę i nie będziesz oglądać wystawki butelek
        • aankaa Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:28
          a jutro wrzuć nam fotkę tego, co już masz zrobione
    • mikams75 Re: Odpuścić? 05.11.25, 21:32
      Lepiej jest od strony glowy. Jak lezysz, to mozesz siegnac po cos za glowe i sie relaksujesz nie patrzac na buteleczki. A jak czesciej bierzesz prysznic to tej poleczki nie zachlapujesz ciagle, latwiej utrzymac czystosc i buteleczki nie maja sladow kamienia od wody. Mialam i tak i tak i wole poleczke od strony glowy.
    • aankaa Re: Odpuścić? 06.11.25, 14:24
      Marusiu - na co się zdecydowałaś?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Odpuścić? 06.11.25, 16:03
        Zostaje jak jest, nie ma co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka