Dodaj do ulubionych

Katowice - urlopowo

10.11.25, 13:23
Co e-matka poleca w Katowicach i okolicach urlopowo?
W ferie był plan na wyjazd na narty/deskę ale to jeżeli dopisze śnieg.
Pojawił się pomysł wyjazdu na 4-5 dni do Katowic.
Co e-matka poleca w Katowicach i okolicach?
Który aquapark najlepszy?
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 13:26
      NOSPR
      • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:30
        Patrzyłam, terminowo słabo jedziemy ale moze z młodszą pójdę na organowy koncert familijny
    • dreg13 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 13:36
      Planetarium w Chorzowie - bylam tylko na geofizyce, astronomia podobno trudniejsza. Bilety duuuzo wczesniej trzeba ogarniac i trzeba byc punktualnie, bo nawet minuta spoznienia powoduje, ze nie wpuszczą. Dojscie/dojazd zajmuje sporo czasu, wiec trzeba to miec na uwadze. Całe oprowadzanie było świetne.

• hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:18
        Tak to mamy właśnie w planach ze względu na starszą córkę.
        Muzeum Śląskie - młodszą
    • ga-ti Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 13:45
      Park w Chorzowie, z kolejką linową, planetarium, zoo (ale chyba dzieci masz za duże, zresztą w Łodzi macie fajne), zamek w Będzinie. Kopalnia węgle. Może w Spotku coś fajnego będzie się działo. Może do Ogrodzieńca dacie radę podjechać.
      • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:20
        Zoo raczej odpuscimy, dzieci już spore i faktycznie po łódzkim mało które jest fajne
    • jkl13 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 13:48
      Nikiszowiec i restauracja Śląska Prohibicja.
      • jakornelia12345 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:41
        Cafe Kattowitz - ścisłe centrum, zaraz przy rynku.
      • pepsi.only Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:48
        Bar a boo. POLECAM, właśnie przetestowany 🙂🙂🙂 Sezonówka- rewelacja. Makarony wybitne.
        Ale nie bierzcie burgerów, bo nie najecie się, chyba ze do nich dobierzecie też ziemniaczki czy coś innego.
        Polecam tez zarezerwować wcześniej , bo np w wekend moze byc ciężko ze stolikiem.
    • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:04
      Za aquaparkiem nie pomogę ale mogę polecić kilka atrakcji w Katowicach i okolicy.

Ja gości spoza Śląska zawsze biorę na Nikiszowiec i Hałdę Murckowską (ta z krzyżem). Jeśli jest ładna pogoda widać z niej Beskidy. Warto wybrać się na zachód słońca.
      Do centrum, żeby zobaczyć największy palnik gazowy świata- najlepszy efekt jest po zmroku. Po drodze można zobaczyć Superjednostkę- przykład architektury brutalistycznej. Warto wybrać się do Muzeum Śląskiego i teatru lalek Ateneum (z młodszymi dziećmi).
      Polecam też wycieczkę do Parku w Chorzowie, zobaczyć żyrafę, halę Kapelusz zaprojektowaną przez Jerzego Gottfrieda, przede wszystkim polecam jednak Planetarium, w okolicy jest południk 19°E i ścieżka dydaktyczna z planetami naszego układu. Zoo o tej porze roku wygląda ponuro. W okolicy jest też park etnograficzny ale zimą nie byłam.
      Warto wybrać się do Zabrza Kopalni Guido i Sztolni Królowej Luizy. W Gliwicach do Palmiarni i muzeum w willi Caro. Ładnie jest też na rynku- wyróżnia się na tle śląskich miast.
      • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:19
        Gliwicki rynek??
        • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:44
          Nie jako cel sam w sobie ale dodatek do wycieczki jak najbardziej. Jego korzenie sięgają średniowiecza. Ładnie odrestaurowany, stare kamieniczki, ratusz miejski, fontanna z Neptunem, dużo miejsc z żarciem. Będąc w Gliwicach dorzuciłabym to do listy.
          • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:51
            Tak rozumiem, tylko nie wiedziałam czy na koncu piszesz o Gliwickim czy Katowickim smile
            Wielkie dzięki.
            W Katowicach byłam dawno temu nie licząc 2 koncertów (ale wtedy jechałam do samego spodka)
            • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:04
              W Katowicach przez wiele lat nie było jako takiego rynku. Jego rolę zaczęły pełnić okolice Mariackiej i "starego dworca". Ładnie tam się zrobiło, można złapać byka za rogi (pod nim zakopano kapsułę czasu). W okolice pełno restauracji, w okolicy Teatru Wyspiańskiego, często są organizowane różne atrakcje (karuzele, jarmarki), życie towarzyskie kwitnie. Można zobaczyć "zachód słońca" nad Rawą, odpocząć na leżaczkach. Ciężko się nudzić ale na samo centrum Katowic więcej niż 1dzień bym nie poświęciła.
        • nenia1 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:55
          tak, gliwicki rynek jest ładny, Palmiarnię na pewno warto zobaczyć - gdybyś się wybierała do Gliwic. Zaraz obok leży Zabrze, warto zobaczyć Sztolnię Królowej Luizy z podziemnym spływem łodzią i Kopalnię Guido. Jak się nie boicie zjeżdżać pod ziemię to bardzo warto, świetny klimat. Można potem iść na dobry obiad do Szybu Macieja. Bardzo ładny rynek jest też w Tarnowskich Górach, można to połączyć ze zwiedzaniem Zabytkowej Kopalni Srebra. Jak lubisz pałace to Pszczyna z pięknym parkiem. Obowiązkowo Park Śląski w Chorzowie, fajną atrakcją dla dzieci może być przejazd kolejką linową tzw. Elką, można połączyć z wizytą w planetarium. Dookoła są bardzo ładne trasy spacerowe i dobre restauracje z jedzeniem. W jednej z nim siedziałam nie tak dawno obok Michała Żurawskiego (grał między innymi w Heweliuszu) , nasz tutejszy chłopak z Zabrza. Ale gwarancji nie daję, że go spotkasz wink W sumie daleko nie ma też do Ojcowskiego Parku Narodowego, tam też znajdziesz piękny zamek z bardzo ciekawym malarstwem gotyckim w Pieskowej Skali. Również piękne tereny spacerowe i obowiązkowo trzeba zjeść świeże wędzone ojcowskie pstrągi. Zachęcam przy okazji do zapoznania się i posmakowania regionalnej kuchni śląskiej, na Śląski istnieje "Szlak Kulinarny Śląskie Smaki" - www.slaskiesmaki.pl/article/1019146/restauracje-na-szlaku-kulinarnym-slaskie. Czasu ci raczej braknie na wszystko. Zwłaszcza, że dziewczyny też tu wymieniły inne ciekawe rzeczy, np. klimatyczny Nikiszowiec z bardzo dobrą restauracją "Śląska Prohibicja". Nudzić się nie będziesz.

• hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:35
            Dzięki. Wiedziałam, że e-matka nie zawiedzie
            • chlodne_dlonie Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 22:04
              To ja jeszcze tylko podpowiem, że gdybyście wybierali się do Śląskiej Prohibicji, to radzę zrobić rezerwację, bo to mocno oblegany lokal. Na samym Nikiszu wart wizyty jest też Byfyj.
              W centrum wzięłabym pod uwagę jeszcze Amforę albo Little Hanoi and More, natomiast w Parku Śląskim Browar Przystań.
          • viridiana73 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 20:20
            A jeśli nie spotkasz Michała Żurawskiego w restauracji😜, to polecam spektakl "Miło cię było zobaczyć" w Teatrze Śląskim w Katowicach. Tam go na pewno zobaczysz, a sztuka jest świetna.
        • beata985 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 18:24
          W Gliwicach tez palmiarnia a jeżeli chodzi o aquapark to bardzo chwalą sobie w Tychach
    • bmtm Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:20
      Szczerze? Maksymalnie 1-2 dni. Nie wiem co można robić 4 dni w samych Katowicach w celach turystycznych.
      Jeżeli już to raczej okolice: kopalnie w Tarnowskich Górach, pałace w Świerklańcu, Pszczynie, zamek w Będzinie, Kopalnia Guido w Zabrzu, Beskid Śląski lub Żywiecki. Same Katowice to dla fanów przemysłu i modernizmu architektonicznego.
      • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:26
        NO własnie nie o same Katowice pytam. Masz tam Gliwice, Chorzów, jak będzie ładna Pogoda Ogrodzieniec...
        Szukam aquaparku bo moje dzieci spokojnie pół dnia w takim spędzą...
        • bmtm Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:33
          O tak. Ogrodzieniec polecam. Przy okazji warto odwiedzić też zamki w Mirowie i Bobolicach. Może Pustynia Błędowska? Radiostacja Gliwicka?
          • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:34
            Bliżej jest zamek w Będzinie, można dojechać z Katowic nawet autobusem (do Ogrodzieńca warto wybrać się samochodem lub wcześniej zaplanować podróż bo dojazd z Zawiercia może w dni wolne od pracy, okazać się mocno utrudniony).
            Będąc w Będzinie, jeśli pogoda nie dopisze to w okolicy jest pałac Miroszewskich, w którym straszy biała dama.
            . Nie wiem czy zimą można ale jest też opcja zwiedzania podziemi Będzina, tylko trzeba wcześniej sprawdzić godziny. Fajnie zrewitalizowali wzgórze zamkowe, dużo ciekawych legend. W okolicy jest też Pogoria.
            • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:37
              Przepraszam to błękitna dama straszy a Pałac Mieroszewskich.
            • jakornelia12345 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 16:44
              Bliżej jest zamek w Będzinie, można dojechać z Katowic nawet autobusem (do Ogrodzieńca warto wybrać się samochodem lub wcześniej zaplanować podróż bo dojazd z Zawiercia może w dni wolne od pracy, okazać się mocno utrudniony).
              Będąc w Będzinie, jeśli pogoda nie dopisze to w okolicy jest pałac Miroszewskich, w którym straszy biała dama.
              . Nie wiem czy zimą można ale jest też opcja zwiedzania podziemi Będzina, tylko trzeba wcześniej sprawdzić godziny. Fajnie zrewitalizowali wzgórze zamkowe, dużo ciekawych legend. W okolicy jest też Pogoria.

Zamek w Będzinie jest teraz w remoncie, a podziemia są zamknięte i nie można ich zwiedzać, nie wiem jak długo. Pałac Mieroszewskich polecam.
        • kulka-online Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:34
          Aquapark to albo Ruda Śląska - Aquadrom albo Park Wodny w Tychach. W pierwszym fajny jest mokry bąbel a w drugim sztuczna fala.
          • kulka-online Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:36
            A tak poza tym w zimie na pewno planetarium (mamy ferie w tym samym okresie więc pewnie będą dodatkowo jakieś wrażamy oprócz stałych wystaw i projekcji), któraś z kopalni zabytkowych (Guido ze sztolnia Luiza lub Tarnowskie Góry). Muzeum Śląskie ma darmowe wtorki.
            • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:52
              Wielkie dzięki.
              • ponis1990 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 16:33
                W Tychach lepiej woda ogrzana smile Na Halembie było mi zimno. I w Tychach jest fajny basen zewnętrzny ogrzewany, Mega klimacik już po zmroku. Dziewczyny już tu napisały wszystko, ale w Gliwicach polecam jeszcze restaurację PKP - Pyszne-Kurczę-Pyszne. Trzeba rezerwować, niedaleko rynku. Fun jest taki, że w środku każdy stolik stoi przy makiecie kolejowej, a napoje są przywożone w wagonikach do stolika :0 Aaa właśnie! Kolejkowo w Gliwicach tez polecam smile I funzeum. A w Kato wiadomo, Spodek, NOSPR, Muzeum Śląskie, ulicę Dworcową (fajnie odrestaurowali stary dworzec!) Park Śląski - czy ja wiem, przy tej pogodzie. Można sobie pod Żyrafę podjechać. W Gliwicach Palmiarnia obowiązkowo ,jest rewelacyjna (szczegolnie kawałek z akwariami). Podobna do Egzotarium w Sosnowcu (tez polecam, świeżo wyremontowane).
                • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 17:47
                  Super, nawet już nie licze na śnieg, jedziemy do Katowic
      • ga-ti Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:42
        Jeny, Katowice jako baza wypadowa. Cała aglomeracja jest dobrze skomunikowana, ba, można podjechać dalej.
        • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 14:49
          Dokładnie. Autobusem można zwiedzić całą aglomerację. W dodatku dzieci (do 16 r.ż.) mogą jeździć za darmo.

www.24gliwice.pl/wiadomosci/darmowe-przejazdy-komunikacja-miejska-dla-dzieci-i-mlodziezy-jak-skorzystac-sa-warunki/
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:33
            Mogą za darmo jeśli są mieszkańcami aglomeracji i mają założoną kartę, albo aplikacje na telefonie i zakodowaną zniżkę.
            • okruchlodu Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:34
              A to sorki, myślałam, że dla wszytstkich.
              • hanusinamama Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 15:36
                I tak będziemy samochodem się przemieszczać ale dzięki
    • smoczy_plomien Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 18:27
      Z Katowic polecam udać się bardziej na południe i zobaczyć Pszczynę, Bielsko-Białą i Cieszyn, ewentualnie pogranicze czeskie wink
      • bmtm Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 18:59
        Chyba, że ktoś lubi kopalnie, osiedla przemysłowe i architekturę modernistyczną to wtedy aglomeracja katowicka jest dobrym wyborem.
    • tanebo0001 Re: Katowice - urlopowo 10.11.25, 19:06
      Najlepszy jest tyski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka