default 01.12.25, 10:15 Promuje w tv rozwój polskiej energetyki jądrowej - jak Wam się podoba ? marketingprzykawie.pl/espresso/maria-sklodowska-curie-stworzona-przez-ai-w-kampanii-ministerstwa-energii/ Mnie bardzo 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palacinka2020 Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 10:27 I do promowania bezpieczenstwa tej technologii wybrano osobe, ktora zmarla z powodu napromieniowania? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 10:30 Tym bardziej jest wiarygodna (jako AI). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 10:31 Oj tam, inne czasy były 🙄 dziś by żyła :p Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 11:05 Żyła 67 lat czyli 4-5 lat dłużej niż średnia zycia kobiety we Francji w tamtym okresie. Swoje zrobiły również stres i niedożywienie w okresie studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 16:28 Nie, jeżeli robiłaby to co robiła, to nie Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:18 palacinka2020 napisała: > I do promowania bezpieczenstwa tej technologii wybrano osobe, ktora zmarla z po > wodu napromieniowania? w jednym z filmików mówi o wyciąganiu wniosków z błędów; Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:25 palacinka2020 napisała: > I do promowania bezpieczenstwa tej technologii wybrano osobe, ktora zmarla z po > wodu napromieniowania? Eeee... ale tego się gawiedzi nie mówi. Twoja wypowiedź jest bardzo celna. No i nikt nie wie, co o tym sądziłaby sama Skłodowska. Imho jest to nadużycie postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:35 Skłodowska z góry patrzy na te bzdury. Z energetyką jądrową. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 00:03 I nie miała nic wspólnego z uranem, wykorzystywanym w elektrowniach atomowych. BTW, czy nikt nie ma praw do wizerunku Marii Curie-Skłodowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 12:51 Mnie też się podoba. Przy okazji wreszcie promocja niezwykle mądrej kobiety, nawet jeśli nieżyjącej. Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 14:21 Pomysł świetny. A Skłodowska-Curie jest ponadczasowa Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:20 podoba mi się; tylko wolę kolejność nazwisk Skłodowska Curie Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:22 wolę kolejność nazwisk Skłodowska Curie właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:32 > tylko wolę kolejność nazwisk Skłodowska Curie Bo tak jest poprawnie po polsku. Ale ona mieszkała we Francji i używała nazwiska Curie-Skłodowska, zgodnie z francuskim zwyczajem. Dlatego nie czepiałabym się ani jednej wersji, ani drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:36 katriel napisała: > > tylko wolę kolejność nazwisk Skłodowska Curie > > Bo tak jest poprawnie po polsku. Ale ona mieszkała we Francji i używała nazwisk > a Curie-Skłodowska, zgodnie z francuskim zwyczajem. Dlatego nie czepiałabym się > ani jednej wersji, ani drugiej. dlatego sie nie czepiam; tylko wyrażam swoją preferencję Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 18:29 W ówczesnej Francji określana była Madame Pierre Curie (pani Piotrowa Curie). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 08:23 Ale Uniwersytet w Lublinie też nosi nazwę Marii Curie-Sklodowskiej, nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:15 Nie "wolisz". Tak jest poprawnie. Pierw pisze się nazwisko panieńskie, zaś jako drugie - po mężu. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:23 kocynder napisała: > Nie "wolisz". Tak jest poprawnie. Pierw pisze się nazwisko panieńskie, zaś jako drugie - po mężu. > Pierw podaj podstawę prawną tego twierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:31 Zgodnie z polskim prawem i zasadami językowymi, kobieta, która decyduje się zachować swoje nazwisko panieńskie i przyjąć nazwisko męża, łączy je myślnikiem. Nazwisko panieńskie zawsze występuje na pierwszym miejscu. Czyli Maria Skłodowska poślubiając pana Curie została Marią Skłodowską - Curie. Była Polką, więc dotyczyły jej polskie zasady językowe. Sama, mieszkając we Francji podpisywała się "z francuska" - Curie - Skłodowska. Jednak zapis oficjalny, prawnie wiążący i stosowany we wszystkich dokumentach urzędowych, dowodach osobistych i paszportach jest najpierw nazwisko panieńskie, później odmężowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:43 taaa? Miała kiedyś obywatelstwo polskie? Polką była z narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 19:45 Po pierwsze nie myślnik tylko dywiz, a po drugie kolejność nazwisk wybiera się podczas zawierania związku małżeńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 07:05 A to ciekawe z tym prawem. Zmieniałam niedawno nazwisko i nie słyszałam o niczym takim a nie podano mi żadnej litery prawa co do kolejności. Może masz na myśli zwyczaj a nie prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 08:30 W Polsce nie ma przepisu, który narzucałby kolejność. Nie jest wymagane, aby nazwisko panieńskie zawsze było pierwsze.Kolejność zależy od oświadczenia małżonków. To mówi polskie prawo, ale Maria w Polsce ślubu nie brała tylko we Francji, a tam kobiety zostają przy swoim, rodowym nazwisku. Dlaczego wolała być Curie Skłodowska? Ciężko powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 08:58 Podpisała się tak z grzeczności i kurtuazji. Ponieważ częściej podpisywała się "Marie Curie" dodała do takiej formy drugie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 22:31 Pierw to nie było wtedy Polski, nie mówiąc o polskim prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 10:34 Ty nie brałaś ślubu w Polsce, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ruta_tannenbaum Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 12:07 kocynder napisała: > Zgodnie z polskim prawem i zasadami językowymi, kobieta, która decyduje się zac > hować swoje nazwisko panieńskie i przyjąć nazwisko męża, łączy je myślnikiem. N > azwisko panieńskie zawsze występuje na pierwszym miejscu. Ta kolejność jest zgodna ze zwyczajem i poniekąd z logiką (logiką chronologii), ale nie ma takiego przepisu - art. 25 KRiO mówi tylko o tym, że można "połączyć" nazwiska. W praktyce kolejność nazwisk się wybiera. To z kolei sensowne zwłaszcza w przypadku, gdy małżonkowie chcą mieć takie samo podwójne nazwisko (pani Nowak i pan Wójcik chcą się nazywać oboje Nowak-Wójcik) - wtedy jedno z nich musi mieć "niechronologicznie". Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 18:21 Kiedyś tak było, owszem. Teraz możesz sobie zdecydować o kolejności nazwisk, jakie się będzie nosić po ślubie, jeśli decyduje się na podwójne. I można bez myślnika. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 17:33 Prędzej Skłodowską wskrzeszą niż zbudują w Polsce elektrownię atomową. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 20:14 a co z perowskitami? czy publiczna tv zajęła się grożenie na wizji pani dr Malinkiewicz i działalnością panów inwestorów od Columbusa? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Maria Curie Skłodowska 01.12.25, 20:28 Skłodowska stworzona przez AI podoba nam się. Natomiast bardzo jestem ciekawa, czy popierałaby atom, i to wspólnie z innymi wymienionymi pod linkiem osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 06:49 Mnie się nie podoba wydawanie pieniędzy na nikomu niepotrzebne kampanie społeczne. Sensownej elektrowni atomowej nie będzie w Polsce nigdy, bo pis rozwalał pieniądze na prawo i lewo a KO kontynuuje a nawet rozdaje jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 06:55 A kto powinien decydować, które kampanie społeczne są potrzebne a które nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 08:02 Zdrowy rozsądek w wydawaniu publicznych pieniędzy. Jaki jest cel tej kampanii? Zrobimy składkę obywatelska na finansowanie budowy? Przyspieszymy pracę w czynie społecznym? Za reklamę mleka w markecie zapłacą nabywcy tego mleka, za elektrownie i tak zapłacimy wszyscy, a jest konieczna (że źródeł odnawialnych uzyskuje my teraz ok 10% energii, jakby nie istniejące elektrownie węglowe siedzielibyśmy bez prądu.) Odpowiedz Link Zgłoś
towariszczputin [...] 02.12.25, 08:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 13:51 > pis rozwalał pieniądze na prawo i lewo a KO kontynuuje a nawet rozdaje jeszcze więcej. Ale to chyba Platforma była pierwsza płacąc min.Gradowi 100 tys. PLN pensji miesięcznie za nadzorowanie elektrowni atomowej w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 00:44 Żadne 100 tysięcy. Kłamiesz. Za czasów PO-PSL wydano ogólem na ekektrownię około 70 mln zł. Za czasów Pis ponad 2 mld zł. Czaisz różnicę? I co takiego zrobił pis za te pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 09:51 > Żadne 100 tysięcy. Kłamiesz. To ile dostawał? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 09:52 No nie, to ty udowodnij, że dostawał 100 tysięcy miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 10:52 > No nie, to ty udowodnij, że dostawał 100 tysięcy miesięcznie. Ja nie mam wglądu w finanse min.Grada. Parę lat temu, kiedy sprawa jego uposażenia została wyciągnięta przez media, przetoczyła się na ten temat dyskusja. I nie pamiętam, żeby okazało się, że min.Grad zarabiał inną kwotę. Ty pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 11:45 Minister były Grad, według swoich własnych słów, zarabiał w tej spółce zaledwie niecałe 60 tysięcy miesięcznie, ale wraz z innymi dochodami, co wynika z jego oświadczenia majątkowego, już 110 tysięcy. I ja to rozumiem, przecież każdy prezes, pełnomocnik itp musi zarabiać godnie, a pracę miał trudna. Zarządzanie firma, która coś produkuje, sprzedaje to pestka, ale ta sama praca w firmie, która nic nie robi - to prawdziwe wyzwanie. Przecież Polska to bogaty kraj, stać nas na zatrudnianie dowolnej (właściwej) osoby i płacenie jej dowolnej płacy, byle godnej i pozwalające normalnie żyć. Podobnie jest z prezydenta i miast, jak powiedział były prezes ZMP, którzy zarabiaja takie grosze, że muszą dorabiać w radach nadzorczych miejskich spółek, bo nie mieliby z czego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 14:44 Idea OK, filmiki fine, AI no problem ... tylko glos mi sie nie podoba Ona nie brzmi jak Maria Curie, de domo Sklodowska Przynajmniej dla mnie nie brzmi No idea jak by miala brzmiec ale tak jak brzmi ... no, I don't like it. Ale pewnie sie oblesnie czepiam, sorry. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 15:02 Istnieje nagranie z autentyczną Skłodowską i jej głosem: www.google.com/amp/s/www.crazynauka.pl/jedyne-nagranie-glosu-marii-sklodowskiej-curie-nieco-przedwojennego-szowinizmu/%3famp=1 Czyli dla AI to nie problem skopiować ten głos - tylko że ona na tym nagraniu jest starsza niż ta przedstawiona w filmikach, to i ten "prawdziwy" głos by nie pasował chyba ? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 16:30 aż minuta 11? Nie chce mi się tyle słuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 16:40 default napisała: > ona na tym nagraniu j > est starsza niż ta przedstawiona w filmikach, to i ten "prawdziwy" głos by nie > pasował chyba ? To prawda ale ma "very modern Polish accent" So sweet Pewnie AI mogloby odmlodzic ciut ten jej glos - why not? Skoro juz zrobiono prace zeby oddac wizerunek to jeszcze ciut wiecej roboty & moglaby byc perfect calosc ... Bardzo lubie stories o obu siostrach Sklodowskich (Dluskiej & Curie), one fajne kobity byly, prawie tak jak Roza Luxemburg - girl power! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Maria Curie Skłodowska 02.12.25, 17:39 To prawda ale ma "very modern Polish accent" wink A, wiem o co chodzi 🙂 Może byłoby "perfect" jakby użyć głosu jakiejś polskiej przedwojennej aktorki ? Np. Elżbiety Barszczewskiej ? Albo Grossówny ? Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Maria Curie Skłodowska 03.12.25, 10:36 Nie lubię patrzeć na filmy ai, bo one sa sztuczne, mozna powiedzieć- nieludzkie, więc mam negatywny odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś