agcerz Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 17:05 Bardzo smutno. I świerszcze... I Romeo... Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 17:19 agcerz napisała: > Bardzo smutno. I świerszcze... I Romeo... Ech. I Big Zbig Show! Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 18:21 I "kiedy kobieta się robi starsza, wszystko jej się pogarsza". Cytuję za matką. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 15:53 Noo, kawał czasu obecna. Odchodzi kolejna osoba, która byla zawsze. Ale robienia z niej wiekiem wokalistki nigdy nie pojmę..."spiewala" piekne teksty ale głosu to ona nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 15:58 Imho miała głos idealnie dopasowany do tekstów, które śpiewała. One nie potrzebowały wielkiego głosu, tylko normalnego, delikatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 15:59 P.s tak jak Grechuta nie mial wielkiego głosu. Myślę, żeby wręcz przeszkadzal Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:04 mocca25 napisała: > P.s tak jak Grechuta nie mial wielkiego głosu. Myślę, żeby wręcz przeszkadzal > Dopisz do listy takiego jednego Leonarda C. z (vicinity) miasta M., eh ... Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:06 No zupełnie nie. Leonard mial wspaniały glos Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:09 homohominilupus napisała: > Leonard mial wspaniały glos > Tyle, ze nie do spiewania Ja wiem ... love is blind i bywa tez glucha tudziez wszystko wybacza - tez tak mam. Just for you: Leonard Cohen - I'm Your Man (Official Live in London 2008) Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:19 homohominilupus napisała: > No zupełnie nie. Leonard mial wspaniały glos > Ale śpiewać to tak średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:13 Grechuta recytował śpiewając i był mistrzem, jego teksty były mistrzowskie. Magda była z innej bajki i też była jedyna w swoim rodzaju. Delikatna, eteryczna i depresyjna, jak jej teksty. Jak łatwo dziś maluczkim deprecjonować talenty i sztukę, niezmiennie mnie to zadziwia. Pozostaną zapamiętani, współczesna miałkość i płycizna nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Magda Umer [*] 12.01.26, 09:09 Zmagała się z depresją od lat. Mówiła o tym jak trudno jej z tym ale to były małe momenty szczerości bez śmieszkowania Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:08 Z niej chyba nikt wielkiej wokalistki nie robił. Była po prostu pieśniarką, czysto śpiewała, miała do tego przyjemny głos i wzruszające utwory. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:24 Nikt z niej nie robił wielkiej wokalistki. To była wielka artystka, która mimo braku wielkiego talentu wokalnego umiała przekazać nastrój, myśl, tekst. Mogłam jej słuchać godzinami, czułam się jakby ktoś kochający mnie otulał i czytał mi poezję do poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:43 Mam identyczne odczucia. Młynarski też nie należał do głosów które lubiłam a później inf o chorobie, traktowaniu dzieci i żony spowodowało odepchnięcie. Nie jestem w stanie słuchać jego żartobliwych rymów Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:48 > Ale robienia z niej wiekiem wokalistki nigdy > nie pojmę..."spiewala" piekne teksty ale głosu to ona nie miała. Idź do opery i nie marudź w takim wàtku. Jak można z tak lewym uchem pchać sie do wàtka żegnajàcego Magdę Umer. Toż to uosobienie poezji, czaru i ukojenia duszy. Lubiła smutnych ludzi z piczuciem humoru i to im śpiewała tak pięknie ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 19:18 Ale jak z lewym uchem? Nie umiała śpiewać, nie miala głosu. Przeciez to jej nie obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 19:24 homohominilupus napisała: > Ale jak z lewym uchem? > > Nie umiała śpiewać, nie miala głosu. ależ umiała bardzo ,ładnie śpiewać to, co śpiewała Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:14 po_godzinach_1 napisała: > homohominilupus napisała: > > Nie umiała śpiewać, nie miala głosu. > > ależ umiała bardzo ,ładnie śpiewać to, co śpiewała Ona raczej szeptała i recytowała zachowując jakąś tam linię melodyczną. Ja też nie lubiłam jej głosu i w ogóle prezentowanej w mlodości osobowości " opadającej leliji" . Późniejsze rozmowy, już jak była dojrzałą kobietą były jakieś ciekawsze i okazało się że twardo stąpa po ziemi. No a teksty przecież w większości miała pisane przez innych, Osiecka, Przybora, Młynarski, Czapińska Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 15:46 W jakimś stopniu się zgodzę. Cenię poezję spiewaną, ale trzeba ją odróżniać od melodycznej recytacji. Mogę wysłuchać przez chwilę, ale raczej w charakterze przerywnika. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:40 Jak ktoś nie drze japy to nie umie śpiewać Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 19:30 homohominilupus napisała: > Ale jak z lewym uchem? > > Nie umiała śpiewać, nie miala głosu. > Przeciez to jej nie obraża. > Oba uszka masz lewe czyli totalny brak słuchu oraz zanik wrażliwości na piękno. I ciebie to też nie ma prawa teraz obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 21:20 Oj szybko wydajesz kategoryczne osądy wrażliwa asiu. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:33 Masz wrażliwość słonia. Podobnie kuma z wiochy jadąc do miasta i wchodząc do delikatesów wybrzydza: "u nasz majo lepszy wybór, te miastowe się nie znajo". Nie musisz lubić twórczości Umer, ale miej trochę klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:39 > ale miej trochę klasy... Tak jak słuchu nie ma ni wrażliwości, to i klasy nie wykrzesa 🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:45 I wchodzić w pożegnalny wątek i kręcić nosem ... Na przykład w operze śpiewają miałkie teksty, a najważniejszy jest wokal i umiejętności wokalne artysty. Nie lubię jazzu, nie rozumiem go, ale nie będę pisała, że muzycy jazzowi nie mają talentu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 13:35 W poezji śpiewanej najważniejszy jest tekst, artysta jest tylko tłem i nośnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 15:53 Właśnie słucham 'Jeszcze w zielone gramy' i łezka po policzku płynie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:01 No i przyszedl czas ... kiedy juz nie ma ..., eh. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:03 Tak, to jedna z tych osób, które były zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 16:48 Piękna kobieta, ciepły, kochający, dobry człowiek. Zostawiła za sobą ocean poezji... Muzyka pozostaje. Magda Umer nie odeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 17:20 łapię się na tym, że artyści którzy towarzyszyli mi w dorastaniu i dojrzewaniu zaczynają się wykruszać więc i na mnie niedługo już pora... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:44 Tak mi się skojarzyło, jak do Machalicy zawsze mówiła "Piotrusiu". Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 17:30 moja nastolęctwa młodość... ilez to człowiek (młody) łez wypłakał, w pierwszych miłościach, przy tej piosence m.in. Magda Umer - O niebieskim pachnącym groszku [;Official Audio]; Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 18:19 Całe godziny z Nią w liceum… A ostatnio www.youtube.com/watch?v=2yGOAFA7ifY Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 20:20 Smutna wiadomość. Teksty mające sens a głos intrygujący. Artystka dużego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 20:32 To jedna z osób, której nigdy nie widziałem w tv, radio, internecie podczas wykonywania śpiewu. Umiała ona śpiewać czy tylko jacyś klakierzy tak twierdzili? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 22:19 bmtm napisał(a): > To jedna z osób, której nigdy nie widziałem w tv, radio, internecie podczas wyk > onywania śpiewu. Umiała ona śpiewać czy tylko jacyś klakierzy tak twierdzili? A ten kolejny raz tak samo się kompromituje. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:05 Pytam czy pani Umer umiałą śpiewać? Pytanie jest chyba logiczne. Nie zaprzeczam, że ładnie recytowała albo robiła dobre show (jak n. Florence Foster Jenkins). Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:25 Włącz sobie YT i sprawdź, a nie truj. Porównanie z Florence Foster Jenkins jest bardzo nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 09:58 Poproś tanebo, wyślę ci link do YT, zgredzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 10:52 Jeśli nie widziałeś i nie slyszałeś, to co robisz w tym wątku, panie "z Krakowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:18 bmtm napisał(a): > To jedna z osób, której nigdy nie widziałem w tv, radio, internecie podczas wyk > onywania śpiewu. Umiała ona śpiewać czy tylko jacyś klakierzy tak twierdzili? Wątek pożegnalny nie jest miejscem na manifestowanie własnej ignorancji ani na krytykę osoby (zwłaszcza że obiektywnie bez żadnego powodu!!!), która właśnie zmarła z szacunku dla ludzi którzy ją lubili i ja żegnają. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 22:42 To samo robił przy odejściu Kołaczkowskiej. Taki typ. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 23:05 Obrzydliwy dziad, który czepia się wszystkiego pod pozorem zadawania niewinnych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Magda Umer [*] 10.03.26, 18:06 Po co podbijasz stary wątek, w którym się jak zwykle chwaliłeś, że nie znasz i nie lubisz, pseudokrakusie i pseudoślązaku? Nie masz życia? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Magda Umer [*] 10.03.26, 18:09 bo on słynie z odkopywania starych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Magda Umer [*] 10.03.26, 18:30 Stare wątki to są że Bielicka umarła albo Łomnicki. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Magda Umer [*] 10.03.26, 18:59 Ale po co znowu przypominasz swoją ignorancję, nudziarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Magda Umer [*] 12.12.25, 20:54 Ojej...(( Co by nie mówić, miała swój niepowtarzalny styl. Bardzo lubiłam "Oczy tej małej". "Bóg jej wybaczył czyny sercowe i lody podał jej malinowe"... Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 11:28 Nigdy nie zapomnę gazetowej serii bajek czytanych przez Magdę Umer i Wojciecha Manna, tak mocno mi się to kojarzy z moją córką i wieczornym czytaniem. Niech spoczywa w pokoju (*) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 21:33 Dla dzieci, ov kors, nie dziecięciem będąc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 21:15 Piekny koncert. Trudno uwierzyc, ze juz Jej nie ma z nami. Wielki mam zal w sercu i w oczach lzy. Magda Umer na żywo - Wciąż się na coś czeka (koncert w Teatrze Polonia, 2013) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 21:43 Bardzo przykro. Wielka artystka. Byłam na dwóch jej koncertach jeden to jeszcze w moich czasach studenckich, a jej pełnej młodości, kameralny, w akademiku, drugi w teatrze z nieodżałowanym Piotrem Machalicą niedługo przed jego śmiercią oraz Grzegorzem Małeckim. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 21:59 Dzięki niej i temu pierwszemu koncertowi odkryłam Tymoteusza Karpowicza. A to cytat z jego wiersza "Faux pas" który śpiewała: "I wyszłam stąd, a tu się nie wychodzi Co za miejsce, pomyślałam, a to żadne miejsce W jakim czasie, a to żaden czas Mówię byłam, a to nie bywałe" Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 22:41 Z wywiadu z Magdą Umer pamiętam (z pamięci piszę), że na pytanie o marzenia, odpowiedziała, że ona, tak samo jak Bułat Okudżawa, chciałaby mieć majątek i być posiadaczką ziemską i żeby wszyscy mieli majątki i byli posiadaczami ziemskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Magda Umer [*] 13.12.25, 22:38 I jeszcze cos fajnego. Pa! - role Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Magda Umer [*] 10.03.26, 19:06 Serce mi peka i lzy sie leja gdy slucham tej piosenki w wykonaniu Magdy Umer. - Nie zagram juz, nie zagram juz, zadnej z rol.. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Magda Umer [*] 12.01.26, 09:26 Ehhh... Choć jej piosenki zostaną. Magda Umer - Oczy tej małej (koncert w Teatrze Polonia, 2013) Odpowiedz Link Zgłoś