Dodaj do ulubionych

Pieczony dorsz

23.12.25, 10:02
Pierwszy raz będę piekla. Czy po rozmrożenia posolić, popieprzyć, w mąkę i na patelnie? To wystarczy czy jeszcze na jakiś czas do piekarnika? Można się śmiać, ale nigdy nie piekłam ryb. Co najwyżej Frosty wkładałam do piekarnika, był czas i temperatura na opakowaniu. I jeżeli tylko z patelni to ile czasu???
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 10:11
      Jak pieczony, to nie smażony na patelni.
      Krążył tutaj ostatnio przepis na dorsza pieczonego w sosie cytrynowym, z bloga Ania gotuje. Zrób zgodnie z przepisem. I pamiętaj, że ryba piecze się krótko (zwykle 15-20 minut), nie przedłużaj czasu z przepisu.
      • zerlinda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 10:20
        A smażony?
        • elinborg Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 11:00
          Przede wszystkim porządnie odsącz, w ogóle rozmrażaj na sitku, żeby nie namokł. Potem przyprawy, moim zdaniem panierka lepiej tradycyjna, czyli mąka, jajko, bułka. Tip : do jajka dodaję musztardę, lepiej się trzyma.
          Szkoda, że nie świeży , to jednak inny smak.
          • elinborg Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 11:02
            Smażysz na dobrze rozgrzanej patelni, nie za dużo naraz, bo spadnie temperatura oleju.
      • elinborg Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 11:03
        To chyba był przepis z " Nie tylko pasta". Bardzo fajny.
    • eliszka25 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 11:58
      Zdecyduj się, czy chcesz piec czy smażyć. Jak pieczesz, to nie smaż przed włożeniem do piekarnika. Robiłam ostatnio łososia z tego przepisu i wyszedł pyszny, więc dorsz też napewno będzie dobry.

nietylkopasta.pl/dorsz-w-sosie-cytrynowym/

Ja ryby smażę zwykle tylko obsypane przyprawami i obtoczone w mące. Zamiast zwykłego pieprzu używam pieprzu cytrynowego. Do kupienia w markecie.
      • zerlinda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 12:09
        Tak naprawdę to nie chce ani piec, ani smażyć.. No ok, panierka i na patelnie.
        • eliszka25 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 12:24
          Jak dla mnie z pieczeniem jest dużo mniej roboty. Nie lubię smażenia, no ale Ty rób, jak tobie wygodniej.
          • zerlinda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 16:36
            Ja nie jem, robię dla rodziny. Tak, muszę. Co mogłam,to zamówiłam, świąteczny catering, którego tak mi współczuje alexis.
            • eliszka25 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 16:39
              Ależ ja cię nie krytykuję. Absolutnie! Zrobisz tak, jak ci będzie wygodniej i się nie przejmuj.
    • heca007 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 13:07
      Ja kupuję polędwicę z dorsza. Nie mrożoną. W każdym razie posypuję ją lekko solą, do tego mieszanka "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" i dosłownie kawałeczek masła. Wszystko zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na jakieś 45 minut (nagrzanego do 180 stopni). Do tego w drugiej folii tak samo posypanę piekę mini marchewki- tylko trochę krócej niż rybę.
      • zerlinda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 16:37
        Pomijając, że musi być w jakiejś panierce, nie używam foli ani plastiku do pieczenia.
        • senin1 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 22:03
          w panierce byc nie musi, choc moze. Ja zwykle smaze rybe obtoczona tylko w mace (posolona musi byc czy posypana jakimis przyprawami). Wazne zeby patelnia byla porzadnie rozgrzana. Cas smazenia zalezy od grubosci fileta. @-3 minuty z kazde strony powinno wystarczyc. Moja metoda sprawdzania czy jest juz gotowa , to wbicie widelca w najgrubszy kawalek, jak widelec napotyka opor gdzies w polowie to trzeba troche dluzej smazyc. Mozna tez sprobowac przelamac filet, ale wtedy nie bedzie wygladal elegancko wink. Ryba nie lubi byc 'przesmazona'. Najlepiej jak jest usmazona na tyle, ze jest wciaz wilgotna a platki sie latwo rozpadaja.

gdyby jednak okazalo sie je jest niedosmazona to mikrofala lub piekarnik zalatwia sprawe
          • zerlinda Re: Pieczony dorsz 24.12.25, 08:16
            Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię,w mąkę i będzie ok!
          • ritual2019 Re: Pieczony dorsz 24.12.25, 09:41
            senin1 napisała:

> w panierce byc nie musi, choc moze. Ja zwykle smaze rybe obtoczona tylko w mace
            > (posolona musi byc czy posypana jakimis przyprawami). Wazne zeby patelnia byla
            > porzadnie rozgrzana. Cas smazenia zalezy od grubosci fileta. @-3 minuty z kazd
            > e strony powinno wystarczyc. Moja metoda sprawdzania czy jest juz gotowa , to w
            > bicie widelca w najgrubszy kawalek, jak widelec napotyka opor gdzies w polowie
            > to trzeba troche dluzej smazyc. Mozna tez sprobowac przelamac filet, ale wtedy
            > nie bedzie wygladal elegancko wink. Ryba nie lubi byc 'przesmazona'. Najlepiej j
            > ak jest usmazona na tyle, ze jest wciaz wilgotna a platki sie latwo rozpadaja.
            >
            > gdyby jednak okazalo sie je jest niedosmazona to mikrofala lub piekarnik zalatw
            > ia sprawe

OJP🤣
      • snakelilith Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 22:57
        heca007 napisała:

> Wszystko zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na jak
        > ieś 45 minut (nagrzanego do 180 stopni).

45 minut przy 180 stopniach, to kurczaka się piecze, a nie dorsza. 15-20 minut może być już za długo.
        • pupu111 Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 23:14
          czy trzeba dac pokrywkę?
      • pleszkazlasu Re: Pieczony dorsz 24.12.25, 05:50
        Rybę pieczesz dłużej niż marchewki? 🤔
    • feldmarszalek.duda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 13:42
      To na patelni to się nazywa smażenie. W piekarniku - pieczenie. Perfekcyjne panie domu stoją godzinami nad patelnią, a jeszcze wcześniej obtaczają/panierują. Leniwe larwy pieką w piekarniku wszystko na raz bez panierki, zapewniając, że kierują się wyłącznie względami zdrowotnymi.
      Dorsza warto obłożyć płatkami masła przed włożeniem do piekarnika, to nie jest zbyt tłusta ryba.
      • zerlinda Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 16:38
        No ja nie jestem perfekcyjną panią domu.
    • gris_gris Re: Pieczony dorsz 23.12.25, 22:06
      Ja jutro zrobię dorsza tak, jak w tym przepisie na karpia: www.kwestiasmaku.com/przepis/karp-pieczony-w-miodzie , etap z moczeniem w mleku i cebuli do pominięcia oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka