Dodaj do ulubionych

Pada śnieg

03.01.26, 20:28
Zanim przeczytałam jaki jest tytuł tego obrazu, wydawał mi się ponury, depresyjny. Potem przeczytałam tytuł, "wyjrzałam przez okno" i całkowicie zmieniła mi się perspektywa. Tak sobie teraz siedzę pod kocykiem, nic specjalnego nie robię, nie ma żadnych cudów i fontanny, ale tak sobie myślę, że dobrze mieć dom.

https://www.mediastorehouse.co.uk/p/731/its-snowing-outside-1905-39242825.jpg.webp

Björn Ahlgrensson (1872–1918, Szwecja), Pada śnieg (oryg. It’s Snowing Outside), 1905

Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:22
      U mnie nie pada, ale wieje i jest paskudnie. Dobrze mieć dom, herbatę i kocyk. Do tego książkę albo telefon. I jest super!
    • daniela34 Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:27
      U mnie nie pada i chyba do wtorku nie będzie. Jest świąteczna pościel, swiąteczny kubek z herbatą i "Polska sarmacka." Dobrze jest
      • dawniej_nann Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:28
        daniela34 napisała:

> U mnie nie pada i chyba do wtorku nie będzie. Jest świąteczna pościel, swiątecz
        > ny kubek z herbatą i "Polska sarmacka." Dobrze jest

oj, a coś takiego to ja tez, z wielkim ukontentowaniem poczytałabym, czyje to i gdzie to znależć ? Legimi nie ma sad
        • dawniej_nann Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:35
          www.empik.com/polska-sarmacka-historia-zwyklych-ludzi-mateusz-wyzga,p1668782646,ksiazka-p?mpShopId=0&pc=g&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22487449843&utm_id=22487449843&utm_term=empik_ksiazka&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=22477479324&gclid=Cj0KCQiAvOjKBhC9ARIsAFvz5lhrT1S9tpUUmtpLBbXCcoIkeTFruE8ce56o0d0u51OD7wYfF7rOzIcaApMrEALw_wcB

znalazłam, zamówiłam, dziekuje!
          • daniela34 Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:52
            Proszę bardzo 🙃
    • simply_z Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:36
      U mnie nie pada, za to mam dość tej ponurej ciemnicy, byle do wiosny.
      • zapozno23 Re: Pada śnieg 03.01.26, 23:00
        Dokładnie, ja też jestem z tych "byle do wiosny". Śnieg może i wygląda fajnie, ale nie znoszę zimna i tej ciemnicy.
        • marzenka12 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:46
          jeszcze tylko troche ponad 70 dni
          10 weekendów
          • zapozno23 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:42
            Najgorszy styczeń, później już jakoś zleci.
            • m_incubo Re: Pada śnieg 05.01.26, 07:07
              Lubię styczeń.
              Najgorszy jest marzec...
    • katriel Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:37
      Ten obraz i ten wątek kojarzą mi się z następującym cytatem:

"Wiele istot ludzkich twierdzi, że lubi zimę, ale tak naprawdę, to lubią uczucie zabezpieczenia przed nią."
      (Richard Adams, Wodnikowe Wzgórze)
      • mocca25 Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:38
        smile chyba tak
      • mocca25 Re: Pada śnieg 03.01.26, 21:40
        i oczywiście z tym jak zmienia się perspektywa kiedy widzimy szerszy kontekst. Pokoj przestal być ponury, stał się ciepły
    • jkl13 Re: Pada śnieg 03.01.26, 22:42
      U mnie padało i będzie padać jutro. Nasypało dobre 20cm śniegu, ma napadać drugie tyle. Jest cudownie.
      Ale faktycznie, dobrze mieć dom. A w nim kocyk i kominek. Oraz wygodną kanapę i ulubiony kubek z herbatą. Ale jeszcze lepiej jest mieć w garażu łopatę do śniegu (dzisiaj odśnieżalam 2 godziny, jutro prawdopodobnie powtórka).
      • alina460 Re: Pada śnieg 03.01.26, 23:14
        Twój wpis skojarzył mi się ze słynnym nagraniem o domku w Karkonoszach 😆
        • taki-sobie-nick Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:27
          alina460 napisała:

> Twój wpis skojarzył mi się ze słynnym nagraniem o domku w Karkonoszach 😆

Jakim nagraniem?
      • mayaalex Re: Pada śnieg 04.01.26, 02:36
        Piekne zdjecia! Ale masz racje z ta lopata - zawsze jak pada snieg, ciesze sie ze mieszkam w mieszkaniu i sprzatanie chodnika nie jest moim problemem.
    • javio Re: Pada śnieg 04.01.26, 03:03
      Tak mi się skojarzyło...
      youtube.com/shorts/7aeVQvOVlqc?si=XY7supx1UPzesgQz
    • brenda_bee Re: Pada śnieg 04.01.26, 11:04
      Uwielbiam zimę. Dużo śniegu, mróz ( bezproblemowo znoszę mróz do -30), spacery w taką pogodę. Zimno mi nie przeszkadza, grunt to odpowiednia odzież.
      A potem powrót do ciepłego domu🥰
    • m_incubo Re: Pada śnieg 04.01.26, 11:17
      Jak słyszę setny raz o tej herbacie i siedzeniu pod kocykiem, to zawsze myślę, że dobrze mieć w domu działające ogrzewanie.
      • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 13:37
        prawda? big_grin
      • zapozno23 Re: Pada śnieg 04.01.26, 16:11
        No dokładnie. Poza tym ile można siedzieć pod kocykiem z herbatą, licząc od października do kwietnia to pół roku dobrze wychodzi...
    • lella_two Re: Pada śnieg 04.01.26, 12:06
      Dobrze mieć dom, szczególnie, gdy się lubi odśnieżać 😁 Ja akurat lubię pasjami, więc mogę po machaniu łopatą z satysfakcją zalec z nowym Cormoranem i herbatką.
      • mocca25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 12:32
        Dom symboliczniesmile Może byc mieszkaniesmile (ja jestem wielką fanką centralnego ogrzewania)

p.s. i śnieg też symbolicznie
    • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 12:24
      Dobrze miec dom, jeszcze lepiej miec dom i mieszkac w klimacie gdzie nie ma zimy a jesli juz to mild. Sniegu ma ma i mam nadzieje ze.nie bedzie, nie znosze go, ani mrozow wiec dobrze ze zimy sa takie wlasnie mild. Czekam na wiosne, jeszcze tylko dwa miesiace do marca...
      • zapozno23 Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:41
        Sama prawda. Może chociaż luty będzie łaskawszy niż to co do tej pory, czasem w lutym bywało takie przedwiośnie. Błagam.
      • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:47
        Co kto woli. Ja tam lubię zimę i celowo przeprowadziłam się do miejsca, gdzie ta zima jest częściej niż rzadziej. Właśnie wychodzę na spacer, na piękne słońce i mróz. Termometr pokazuje -7 😁
        • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 14:56
          Dopiero pisalas, ze nie bylo wiosny, ani lata i znow zimno😄
          • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 16:38
            A to niby coś dziwnego, że w styczniu jest zima? Bo dla mnie to jest właśnie normalność. Normalne pory roku wtedy, kiedy jest na to pora. Tysiąc razy bardziej wolę śnieg, mróz i słońce niż ciemność i pluchę od listopada do marca.
            • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:16
              Ciemno jest zima tak czy inaczej.
              • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:34
                Mhm, jasne. Nie ma żadnej różnicy czy świeci słońce czy pada deszcz. Absolutnie żadnej 🤣
                • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:40
                  Roznica jest ale nawet gdy pada deszcz np o 12 w poludnie to nie jest ciemno. Natomiast ciemno jest o 7 rano i 17. Akurat dla mnie nie ma znaczenia czy jest slonecznie w ciagu dnia zima bo poza weekends jestem w tym czasie w pracy. Wole wiec zeby bylo na plusie (najlepiej 10) niz na minusie.
                  • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:49
                    Widzę, że się nie zrozumiałyśmy. Po prostu ja wolę śnieg i mróz. Ty wolisz, gdy jest cieplej i ok. Ty mieszkasz w UK i masz to, co lubisz, a ja w górach i też mam to, co lubię. Nie zamierzam Cię przekonywać. Po prostu dla mnie zima jest przyjemniejsza, gdy jest słoneczną zimą, a nie słotną jesienią, bo u nas najczęściej taka jest alternatywa do śniegu i mrozu.
                    • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:57
                      Alez oczywistym jest ze kazdy ma inne preferencje, ja sie jedynie nie zgodzilam co do ciemnosci. Zima jest generalnie ciemno poprostu, bo dni ze swiatlem dziennym sa krotkie.
                      • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:35
                        No tu się nie zgodzę. Już sam śnieg powoduje, że jest jaśniej, a śnieg i słońce w porównaniu do dnia deszczowego, to już w ogóle ogromna różnica. Dni są tak samo krótkie, ale słoneczny dzień nie jest tak samo ciemny jak deszczowy. Poza tym, nawet gdy fizycznie tego słońca nie widzę, to w takie dni czuję się lepiej. Dłuższe okresy deszczowe nastrajają mnie pesymistycznie, więc dla mnie to jest różnica.
                        • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:39
                          eliszka25 napisała:

Poza tym, nawet gdy fizycznie tego słońca nie widzę, to w takie dni czuję się lepiej.

A.dla mmie nie ma to znaczenia, wszystko mi jedno skoro i tak tego slonca nie widze.
                          • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:40
                            Poza tym snieg i mroz nawet ze sloncem powoduja u mnie obnizenie nastroju.
                            • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:46
                              Wszystko ci jedno, masz obniżenie nastroju, nie lubisz zimy - ja z tym w ogóle nie dyskutuję. To są twoje odczucia i nie ma z czym dyskutować. Nie zgadzam się jedynie z twoją teorią, że dzień słoneczny jest tak samo ciemny jak pochmurny i deszczowy. Nie, nie jest. Odróżnia je od siebie właśnie słońce, czyli ilość światła.
                              • ritual2019 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:52
                                eliszka25 napisała:

> Nie zgadzam się jedynie z twoją teorią, że dzień słoneczny jest tak samo ciemny jak pochmurny i deszczowy.

Nie napisalam ze jest tak samo ciemny, napisalam ze jest to bez znaczenia zima bo jest cowmno o 7 rano i o 17 (nawet o 16) wiec nie ma to dla mnie znaczenia gdyz oprocz weekends jestem w pracy. Rozumiesz, rano jest ciemno, gdy wychodze z pracy tez jest ciemno, wiec co mi z tego slonca za oknem. Natomiast tu jak zwykle jestes tak rozjuszona ze nie rozumiesz (lub nie chcesz rozumiec) tego co zostalo napisane. Nie ma zamiaru sie z toba szarpac, bo dyskusja tego nazwac nie mozna. Mozesz sprobowac twojego stylu dyskusji z kims innym.
                                • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:56
                                  To ja w takim razie tylko zostawię tutaj cytat z twojej wypowiedzi, od której zaczęła się nasza dyskusja.

ritual2019 napisał(a):

> Ciemno jest zima tak czy inaczej.
                        • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:48
                          Fakt, że jak jest śnieg to jest jaśniej, w Polsce niestety -tu gdzie mieszkam, przez jakieś 6 miesięcy panuje ciemnica i szarość.
                          • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:49
                            I tej zimnej, mokrej ciemnicy nie cierpię. Za to zimę z mrozem i śniegiem, taką prawdziwą, jaką mam aktualnie u siebie - uwielbiam.
            • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 17:57
              Nie, pisałas to pamiętam jakoś wiosną zeszłego roku, że w sumie już masz dość zimna, a tu proszę niespodzianka.
              • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:17
                Ale jaka niespodzianka? Co jest dziwnego w tym, że wiosną chciałabym mieć wiosnę, latem lato a zimą zimę? Możesz jakoś logicznie wytłumaczyć, cóż cię tak strasznie dziwi i bawi?

Natomiast o tym, że lubię zimę i śnieg pisałam na forum pewnie z setki razy, a nie raz i nie dwa wrzucałam zdjęcia śnieżnych krajobrazów, które robię na spacerach.

Na zimno skarżyłam się w 2024 roku, to pamiętam, bo wtedy pod koniec kwietnia wróciła zima i do końca czerwca mieliśmy po 10-12 stopni. Narzekałam więc dokładnie na to, czego nie lubię czyli zimną pluchę. Zapewniam, że to zdecydowanie nie to samo, co śnieżna zima.

Czy ostatniego lata coś na ten temat pisałam, to nawet nie pamiętam. Być może tak. Tylko znów - narzekanie na brzydką pogodę latem nie wyklucza tego, że lubię zimę. Być może dla Ciebie to zbyt skomplikowane, ale to już nie mój problem 🤷‍♀️
                • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:44
                  yy chill jezuu, po prostu zastanowiło mnie to. Jak dla mnie możesz mieszkać w igloo przez cały rokbig_grin
                  • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:48
                    No to chill jezu i przestań się czepiać właściwie o nic 🤷‍♀️
                    • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:51
                      Wyluzujsmile
    • malaperspektywa Re: Pada śnieg 04.01.26, 16:21
      U mnie tak. Piękne słońce i dużo śniegu.
    • mocca25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:29
      Nie tylko herbata, ale zupa, zuppa ciepła

https://cdn.kobieta.onet.pl/1/Yoxk9lBaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvTURBXy81ZDEwODM2MDdmNmRiZTcwMzdhMDZhNzEzZjFjYmM5NC5qcGeSlQMAzL3NF4DNDTiTBc0GzM0D1N4AAqEwB6ExBA
      • simply_z Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:46
        O fuuuj....
        • asiairma Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:25
          simply_z napisała:

> O fuuuj....
          >

Nie potrafię zrozumieć jak dorosła kobieta może w ten sposób reagować na jedzenie innych.
          Jeden lubi sushi, drugi grochówkę na kiełbasie a trzeci jedno zgryzie drugim.
          • mocca25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:26
            Przede wszystkim nie zrozumiała
      • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:50
        I dlatego nagotowałam 10 litrów rosołu 😁
        • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:24
          nagotowałam 10 litrów rosołu

leniuszek! Przypomniał mi się wpis o 19 litrach big_grin
          • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:07
            To był mój wpis 🤣, ale litrów faktycznie było 10, bo nie mam większego garnka. Nie zauważyłam, że zamiast 0 wcisnęłam 9 i w świat poszło 19 litrów 🤣
            • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:15
              w świat poszło 19 litrów

i póki demencja nas nie dopadnie będzie Ci to przypominane latami big_grin Wiesz, 19 litrów rosołu to, jak mawiają bagienni górale, nie w kij dmuchał
              • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:21
                Cóż, jestem na ematce wystarczająco długo żeby wiedzieć, że takich rzeczy ematka nie zapomina 🤣
    • nenia1 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:55
      Dobrze mieć dom. Ale dobrze też mieć przyjaciół. Mieć gdzie wyjechać. Mieć możliwość posiedzenia w knajpce. Rozgrzania się dobrym jedzeniem, dobrym grzańcem, herbatą z imbirem. Kocham śnieg. Świat pokryty śniegiem jest taki czysty. I cichnie. Jestem bardzo zadowolona z tegorocznej zimy i z wyjazdu sylwestrowo-noworocznego. Śnieg padał jak za dawnych lat gdy jako dziecko chodziłam z latarenką na roraty. Roraty nieważne, ale ta magia śniegu i ludzi chodzących z latarenkami w ciemności została we mnie na zawsze.
      • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 18:58
        Zgadzam się, świat pokryty śniegiem wydaje się taki magicznie piękny
        • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:27
          zwłaszcza jak odkopujesz samochód big_grin Teraz mam komfortowo - konkretne miejsce na parkingu. Lata temu parkowałam "jak leci" wzdłuż ulicy. Sąsiad miał identyczny (nawet kolor) samochód. Dopiero po dotarciu do tablic rejestracyjnych ... mnie strzelił
          • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:11
            Zakopany samochód też wygląda magiczne 😁

W domu samochód stoi w garażu, ale pod firmą mamy po prostu duży plac parkingowy. Jak nam ostatnio napadało pół metra śniegu od rana do południa, to też wszyscy graliśmy w grę „znajdź swój samochód” 🤣
            • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:19
              ja, od tamtego czasu, najpierw atakowałam szczotką tablice rejestracyjne
              Ale, fakt, sąsiad "się poczuł" i po następnej śnieżycy zeszłam do odkopanego samochodu smile
              • eliszka25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:23
                Albo też się pomylił 😁
                • aankaa Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:38
                  sam, po południu, się zgłosił z podziękowaniami smile
      • a74-7 Re: Pada śnieg 04.01.26, 19:34
        Bardzo fajne zdjecia nenia1.
        A przyjaciel Gryzula pewnie teskni wink
    • mocca25 Re: Pada śnieg 04.01.26, 21:01
      wiadomosci.gazeta.pl/pogoda-i-klimat/7,198071,32505872,10-osob-zmarlo-z-wychlodzenia-a-to-dopiero-poczatek-mrozow.html#s=BoxPWD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka