Dodaj do ulubionych

Chce karmic kaczki - ale jak?

16.01.26, 10:12
Nad moim stawem bywalo bardzo duzo kaczek przeroznych, ale niestety przestaly sie pojawiac. Chyba dlatego ze sasiadka juz ich nie karmi, a w zeszlym roku karmila codziennie. Mowi, ze pozostalosci karmy przyciagaly szczury i dlatego przestala. Smutno mi jakos, bo fajnie bylo na nie patrzec. Wymyslilam wiec sobie, ze gdybym te karme sypala na jakas tace, a wieczorem chowala w garazu, to kaczki by wrocily, a szczury juz nie mialyby co w nocy podzerac i problem by znikl.
Wszystko ladnie. ale jaki pojemnik/taca bylyby najlepsze? nie za ciezkie, niezbyt wielkie, latwe do przenoszenia i latwo dostepne w normalnym sklepie. Mam juz jakies pomysly, ale wierze w skutecznosc burzy mozgow wink.

Karma to glownie platki owsiane i moze jakis groszek czasami
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Chce karmic kaczki - ale jak? 16.01.26, 10:35
      Ich nieobecność nie musi być związana z karmą czy jej brakiem, ale z temperaturą. W moich okolicach kaczki są wyłącznie na tym stawie gdzie jest sztuczne napowietrzanie wody. Na innych stawach (zamarzniętych) nie ma nikogo.
      Najlepiej karmić rano, szczury żerują głównie w nocy. Z kolei ptaki są wtedy najczęściej najbardziej głodne.
      No i niewielkie ilości, tak żeby zjadły. Ja noszę pszenicę i jeśli widzę, że już ktoś inny rozsypał karmę i karma leży to nie sypię, nie ma sensu. Moją pszenicę ptaki zjadają na bieżąco, nic nie zostaje. Nie wysypuję "worka" tylko podsypuję jak zjedzą w inne miejsce, albo rzucam jak najdalej, żeby różne ptaki miały szanse też zjeść np. kurki, które są z reguły najbardziej płochliwe i w związku z tym najczęściej nic nie zjedzą. Podobnie jest z kawkami, też się szybko płoszą, trzymają dalej, podczas gdy gołębie zaczynają siadać na rękach. Plus oczywiście łyski, które będą się najpierw tłukły między sobą, a potem dopiero jadły. Tak więc sypię obserwując co się dzieje i w efekcie ziarno znika w całości a cała gromada sobie w miarę równo podje. Sroki z kolei dostają orzechy włoski (również kawki) i też to jest konsumowane na miejscu.
      • senin1 Re: Chce karmic kaczki - ale jak? 16.01.26, 10:51
        > Ich nieobecność nie musi być związana z karmą czy jej brakiem, ale z temperaturą. <

tez to wykoncypowalam. U mie ostatnio 33-34, pewnie siedza gdzies w cieniu. Sprobuje z malymi ilosciami, ale szukac tez bede jakichs tacek i obserwowac, co sie dzieje.
        • nenia1 Re: Chce karmic kaczki - ale jak? 16.01.26, 10:56
          A ok, u mnie wszystko lodem skute.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka