Dodaj do ulubionych

Wysoki cholesterol - do biorących leki

17.01.26, 10:08
Czy odczułyście jakieś pozytywne skutki (poza wynikami lipidogramu na papierze) brania leków na wysoki cholesterol?

U mnie wysoki cholesterol i lek wykupiony, ale jeszcze nie wzięty🙈 Czy da się te leki na cholesterol odstawić czy raz wzięty należy brać do końca świata?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:12
      Jeśli chodzi o statyny, to moja mama nagle miała problem i wjechały statyny. Lekarka powiedziała, że to już do końca życia. Mój ojciec umarł, stopniowo obniżył się matce poziom stresu codziennego, wyniki się polepszyły bardzo, matka statyny, jak to uparty stary człowiek, odstawiła, jest dobrze.
      • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:19
        No tak wpływ stresu na poziom cholesterolu jest ogromny.
        Dobrze, że u Twojej mamy jest dobrze.
    • nena20 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:19
      Jeśli wyniki nie są jakieś kosmiczne należy uderzyć dietą.
      • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:20
        Powyżej 300 całkowity, dieta niestety nie działa
        • boggi_dan Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:22
          Ty decydujesz o swoim życiu. Statyny należy brać, gdy zaleci je lekarz, ponieważ znacząco obniżają ryzyko zawału, udaru i przedwczesnej śmierci, zwłaszcza u osób z wysokim cholesterolem i chorobami sercowo-naczyniowymi, a korzyści przewyższają rzadkie skutki uboczne.
          • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:26
            Ty decydujesz o swoim życiu

Oczywiście i nie o to pytam w tym wątku.
            Są leki bez statyn.
            • nangaparbat3 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:31
              Jakie?
              • bazia_morska Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:42
                Ezetynib.
                • bazia_morska Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:43
                  *m zamiast n
              • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 12:17
                Ezehron
                • nangaparbat3 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 15:36
                  Ezehron to ezetymib. Powinno się go podawac razem ze statyną, nie zamiast.
                  • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 01:21
                    Cholesterol nie-HDL
                    195,30 mg/dl
                  • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 01:24
                    Powinno się go podawac razem ze statyną, nie zamiast.”

Skąd to info?
          • chlodne_dlonie Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 16:50
            boggi_dan napisał:

> Ty decydujesz o swoim życiu. Statyny należy brać, gdy zaleci je lekarz, poniewa
            > ż znacząco obniżają ryzyko zawału, udaru i przedwczesnej śmierci, zwłaszcza u o
            > sób z wysokim cholesterolem i chorobami sercowo-naczyniowymi, a korzyści przewy
            > ższają rzadkie skutki uboczne.

..czy RZADKIE..?
            Śmiem wątpić uncertain
        • feldmarszalek.duda Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 17:48
          >Powyżej 300 całkowity, dieta niestety nie działa
          Tak na wszelki wypadek spytam - jaki jest LDL (nie-HDL)? Bo całkowity to taka trochę suma grzechów i dobrych uczynków.
          • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 01:08
            Cholesterol LDL
            180,15 mg/dl
        • asia-loi Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 18:14
          panna_lila napisała:

> Powyżej 300 całkowity, dieta niestety nie działa

Miałam rok tem całkowity 312.
          Ładnie zbiłam dietą, i na początku piciem szałwi lekarskiej przez 3 miesiące, 3x dziennie (badania były prowadzone na lekarskiej, więc ja kupuję lekarską, bo odmian szałwi jest dużo). Gdzieś po pół roku odpuściłam trochę dietę, szałwi też już nie piłam, ale za to zaczęłam pić babkę płesznik i babkę jajowatą (na czczo na zaparcia). I ze dwa miesiące temu zrobiłam badanie i okazało się, że jest dobrze i statyn nie muszę brać. Wprawdzie całkowity jest powyżej normy bo 266, ale trójglicerydy teraz 91, a były chyba 177, przybyło dobrego, ubyło złego. Generalnie jest ok. Czytałam że błonnik ładnie zbija cholesterol i też tu ktoś w innym wątku o tym pisał. Więc to może picie tych babek, tak ładnie zbiło mi, bo dietę trochę (nie całkiem) odpuściłam, a i ruchu nie mam więcej.
    • zerlinda Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 10:56
      Da się odstawić i wbrew temu, co mówią lekarze wciskajacy statyny nie trzeba do końca życia ich zazywac.
    • cegehana Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 13:07
      Kiedyś mówiło się, że na całe życie, teraz coraz częściej mówi się o tym, że jednak da się zejść zdrowym trybem życia, ruchem, brakiem stresu itd. Wszystko rób w porozumieniu z lekarzem. Sam zapis na papierze to nic - ważne jest ryzyko rozwoju chorób, a to bardzo indywidualna sprawa.
      • koronka2012 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 17:02
        Tak szczególnie ten brak stresu jest czymś co możemy kontrolować 🙄

Mi udało się rażąco obniżyć poziom cholesterolu stosując suplementy z czerwonym ryżem - zjazd z 280 całkowitego na 190. Przy czym biorę 1/4 tabletki z zawartością 3 mg. Pomijając efekt zdrowotny jest to też dość ekonomiczne.

Statyny na receptę obniżyły mi cholesterol zbyt radykalnie - na 130.
        • nangaparbat3 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 17:58
          koronka2012 napisała:

> Tak szczególnie ten brak stresu jest czymś co możemy kontrolować 🙄
          >
          Też mnie to rozbawiło. W tym roku zmarły trzy bliskie mi osoby.
        • panna_lila Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 00:56
          Suplement z czerwonego ryżu działa jak naturalna statyna, obniżając cholesterol poprzez blokowanie enzymu w wątrobie i u mnie wywołał takie same skutki uboczne - bóle stawów. Musiałam odstawić.
      • majenkirr Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 17:52
        cegehana napisała:
        > teraz coraz częściej mówi się o tym, że jednak da się zejść zdrowym trybem życia, ruchem, brakiem stresu itd.

Jednemu się da, drugiemu się nie da🤷🏼‍♀️
        • mandre_polo Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 07:37
          majenkirr napisała:

> cegehana napisała:
          > > teraz coraz częściej mówi się o tym, że jednak da się zejść zdrowym trybe
          > m życia, ruchem, brakiem stresu itd.

>
          > Jednemu się da, drugiemu się nie da🤷🏼‍♀️
          >
          >

Nie da się temu kto ze stresu uczynił całe jestestwo. Stres dotyka każdego
    • swiezynka77 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 14:39
      ja dopowiem, ze lekarze rodzinni probują wciskać statyny gdy tylko cholesterol jest przekroczony. a poszłam raz do kardiologa który ocenił całościowe ryzyko i powiedział zebym nawet nie myślała onich. te leki mają mocne skutki uboczne i należy je brać tylko jak korzysci przewyższają ryzyko - jak zresztą każde leki.
    • nangaparbat3 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 15:44
      Mysle, ze nie trzeba bardzo sie bać tych statyn. Pół mojej rodziny bierze po kilkadziesiąt lat, maja 88, 89,95 no i 62, ten ostatni zaczął brać jakieś 20 lat temu, jest zupełnie zdrowy pod każdym względem.
      • zerlinda Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 16:53
        Jak ktoś bierze leki to nie jest zdrowy.
        • nangaparbat3 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 17.01.26, 18:15
          EĘ? Mężczyzna 60 plus którego jedynym lekiem są statyny nie jest zdrowy? Daj Boże każdemu taki „chorowanie”
        • mandre_polo Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 07:28
          zerlinda napisała:

> Jak ktoś bierze leki to nie jest zdrowy.

Do czasu aż ten wysoki cholesterol zacznie dawać znaki jest zdrowy ale z zewnątrz
      • chocolate_dog123 Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 00:42
        A mega osłabienie i bóle mięśni po statynach? Nie wystąpiły u nich?
    • przepio Re: Wysoki cholesterol - do biorących leki 18.01.26, 10:41
      Biorę statyny od 2 miesięcy, nie widzialm wczesniej u siebie niepokojących skutków, wiec nic teraz nie czuję, ale wyniki poprawiły sie bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka