Dodaj do ulubionych

"Dom dobry" już w strimingu

24.01.26, 08:58
Film od wczoraj można obejrzeć w Amazon Prime.
Nie byłam w kinie. Film daje mocno w mordę.
Obserwuj wątek
    • hrasier-2 [...] 24.01.26, 09:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • raczek47 Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:07
        Jutro oglądam
        • babilon_noon Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:10
          Jutro obejrze.
    • chlodne_dlonie Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:08
      Obejrzałam wczoraj wieczorem.
      Mocny.

I - przyznam - że średnio teraz sobie wyobrażam Tomasza S. w roli Wokulskiego.. wink
      • angazetka Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 13:13
        E tam, Tomasz wszystko zagra. Jak napisała moja koleżanka po wieściach, że będzie on też Bogumiłem z "Nocy i dni" - "i Bogumiła, i Barbarę, i nenufary".
      • primula.alpicola Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 13:25
        chlodne_dlonie napisala

> I - przyznam - że średnio teraz sobie wyobrażam Tomasza S. w roli Wokulskiego..
        > wink
        >
        >
        Nie lękaj się, on zagra każdego.
        • chlodne_dlonie Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 15:56
          Noooo, w roli nenufara to bym go baaardzo zobaczyć chciała!!

big_grin
    • gryzelda71 Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:27
      Nie obejrzę. Ale widziałam.
    • zanetka.x Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:53
      Powinni dać w Netflixie, ktory każdy ma, a nie w jakimś niszowym streamingu.
      • chicarica Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 09:58
        Nie rozumiesz. To nie jest dostępne dla abonentów w ramach pakietu, tylko można sobie wypożyczyć. Żadna różnica zatem czy masz czy nie masz netflixa. Zresztą co ci po tym jak macie w matuszce rassiji poblokowane.
        • chicarica Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 10:00
          A nie, sorry, cofam, jednak w ramach abonamentu. W rassiji nadal niet.
      • borsuczyca.klusek Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 13:04
        Prime to akurat najtańszy dostępny na rynku streaming.
        • terazkasia Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:27
          borsuczyca.klusek napisała:

> Prime to akurat najtańszy dostępny na rynku streaming.
          >

No właśnie to chciałam napisać, na dodatek w pakiecie z darmową wysyłką (większości chyba) produktów na amazon.pl
          • borsuczyca.klusek Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:30
            terazkasia napisała:

> No właśnie to chciałam napisać, na dodatek w pakiecie z darmową wysyłką (większ
            > ości chyba) produktów na amazon.pl

No i mają też inne ciekawe rzeczy w ofercie. Ja od siebie polecam Fallout.
        • nick_z_desperacji2 Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 21:10
          Prime to najbardziej wkurzający streaming. Płaciłam za streaming, a dostawałam darmowe paczki, z których nie korzystałam i bogatą ofertę filmów i seriali, za które miałabym dopłacić, bo całe gatunki wywalili na jakieś dodatkowo płatne pakiety.
      • furiatka_wariatka Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 21:21
        Żanetko, wy macie netflixa w rosji?
      • elisabeth.nakatami Re: "Dom dobry" już w strimingu 25.01.26, 07:21
        zanetka.x napisała:

> Powinni dać w Netflixie, ktory każdy ma, a nie w jakimś niszowym streamingu

Nie, nie każdy ma Netlifiksa, ja go nie chcę nawet za darmo. Tu, gdzie jestem w hotelu, jest smart tv, ale przez 2,5 tygodnia nie włączyłam go ani razu.
        A jak chcę obejrzec film, to idę do kina. Polecam. Koszt ca. 16 zł w weekend.
    • chlodne_dlonie Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 10:27
      A jeszcze, nawiązując do kina, które nie pozostawia widzą obojętnym - 'Strzępy' sprzed może 3 (?) lat z Żurawskim m.in. w obsadzie.
      Bardzo polecam, to też 'mocne' kino.
      • chlodne_dlonie Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 10:28
        P.s. Dzisiaj wieczorem w TVP będzie, gdyby ktoś chciał zobaczyć.
        • gryzelda71 Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 13:00
          Alez ten film mnie wyburzył. Do tej pory jak widze, slyszę to mnie wewnetrze telepie.
          • chlodne_dlonie Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 15:58
            Wstrząsnęło mną zakończenie, całość też ogląda się boleśnie, zwłaszcza jeśli miało się do czynienia z tematem..
            Ale to ważny film, imo.
            • gryzelda71 Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 16:43
              Byłam wkurzona na syna. Bardzo.
    • hrasier-2 [...] 24.01.26, 14:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • berber_rock Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 16:40
      A mozecie rzucic linkiem?
      Co musze zrobic zeby obejrzec bedac za granica?
      dzieki
      • green.wild.wood Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:15
        sa 2 opcje:
        Amazon Prime Polska, 7 dni za darmo
        lub chomik
        • berber_rock Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:41
          probowalam i jedno i drugie.
          amazon.pl ma jakies zabezpieczenia - nawet przez vpn sie nie da.
          Bylo dzis przez chwile na cda, ale juz zdjeli.

chomik - oplaty za transfer za pomoca sms (no daloby sie gdyby te smsy zechcialy przychodzic na nie-polski numer komorki smile)
          • green.wild.wood Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:47
            przetransferuj pieniadze z Twojej karty kredytowej na yetipay, zaloz tam konto najpierw i pozniej zaplac yeti
          • blahblah2 Re: "Dom dobry" już w strimingu 25.01.26, 21:11
            Teraz widzę, że są aż trzy na cda
    • terazkasia Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 17:28
      babilon_noon napisała:

> Film od wczoraj można obejrzeć w Amazon Prime.
      > Nie byłam w kinie. Film daje mocno w mordę.

Dzięki wielkie za info, spojrzę dzisiaj, ciekawe, jak odbiorę i czy w ogóle obejrzę do konca
      • terazkasia Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 20:54
        terazkasia napisała:

Obejrzałam, mniej więcej do 1/3 podobał mi się, była jakaś historia, coś się działo. Potem już dość - miałam wrazenie, że twórcom nie chciało się zmontować nagranych już scen big_grin To jeden wielki chaos, nie pasuje mi takie kino. Poza tym, gdy jest tyle dosłownej przemocy, to ona do mnie nie przemawia, tylko zwyczajnie mnie nudzi.
        Fajnie, że wielu osobom się podoba, ja większość od połowy już przewinęłam, bo mnie nie interesowało

• berber_rock Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 22:27
          No dobra. Znalazlam (jako mieszkajaca poza granicami kraju).
          Ale ...
          Obejrzalam dzisiaj dwa filmy.
          Dom dobry byl drugi.
          Pierwszy mnie bardziej uderzyl po glowie ...
          • angazetka Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 22:32
            A co było pierwsze?
            • berber_rock Re: "Dom dobry" już w strimingu 24.01.26, 22:36
              Historia Sulejmana.
              Jest na youtube, ale film jest jedynie po FR i nawet dla mnie rozmowy miedzy imigrantami z Guinea Conakry pol FR-pol dialekt nie byly zrozumiale.
              Natomiast nie jest konieczne zrozumienie tych czesci filmu do zrozumienia calosci.
              A potem search w internecie dopowiada historie - oparta na faktach, glowny aktor nieprofesjonalny i przezyl te historie rzeczywiscie ...
          • gryfna-frelka Re: "Dom dobry" już w strimingu 25.01.26, 20:44
            Berber, mozesz podzielic sie tym gdzie znalazlas? Juz sie nastawilam ze obejrze, pozniej przeczytalam Twoj wpis ze z Belgii nawet z VPN nie dziala to sie rozczarowalam, a teraz dalas znow nadzieje smile
            • gryfna-frelka Re: "Dom dobry" już w strimingu 25.01.26, 23:51
              Dobran, znalazlam - na CDA. Obejrzalam od razu. Bardzo mocny.
    • lewababa Re: "Dom dobry" już w strimingu 25.01.26, 15:25
      Właśnie obejrzałam .Mialam się wybrać jak grali go jeszcze w kinach ale jakoś nie wyszło .Powiem tak:odechciało mi się pizzy, która robi mąż na obiad.Ciesze się , że nie poszłam do kina -bo w chałupie chociaż mogłam bezkarnie przeklinać i poryczeć nieco .Ciezko uwierzyć , że takie relacje w „związkach „ się zdążają …
    • zyciemniekocha2000 Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 05:07
      Obejrzalam ale na mnie nie zrobil specjalnego wrazenia .Moze zbyt sie nastawialam myslalam ze bede przerywac zeby dojsc do siebie .A tu nic obejrzalam popijajac herbatke az sie sobie dziwie .
    • nieobiektywnie Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 07:08
      Nie planuję oglądać z tego co tu piszecie to film emocjonalnie bardzo ciężki i nie za bardzo rozumiem po co miałabym sobie to robić. Więc mam pytanie do tych które oglądały. Dlaczego warto go obejrzeć? Co właściwie ten film miałby dać przeciętnej osobie która nie ma problemu w związku ? Jakie korzyści wynikają z oglądania tego typu filmów?
      • elisabeth.nakatami Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 07:31
        Ja nie uważam, aby ten film był jakiś szczególnie trudny emocjonalnie, w zasadzie sposób prowadzenia jego narracji, taki poszarpany, który miał być ciekawym zabiegiem filmowym, tylko mnie odcinał emocjonalnie od bohaterki.
        A jeżeli ktoś powinien obejrzeć, to przede wszystkim młode kobiety, bo czerwonych flag było tam az nadto. Bohaterka popełniła chyba wszystkie możliwe błędy, a możliwości kształtowania swojego życia miała az nadto, nie musiała się wieszać na facecie. Nie musiała też iść z nim do łóżka praktycznie na pierwszej randce.
        Miała oszczędności, mogła wynająć pokój albo mieszkanie, postarać się o pracę w dobrej firmie i wtedy byłaby panią samej siebie. Moglaby spotykać się z kim by chciała i zawsze moglaby powiedzieć mu papa.
        • nieobiektywnie Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 08:03
          Czyli dokładnie tego musimy uczyć córki. Żeby były niezależne, żeby były paniami swojego losu, żeby nie oddawały swojego życia ani swoich decyzji mężczyźnie. Bo kiedy człowiek dopasowuje się do czyichś planów, to zawsze, nawet jeśli nie jest to związek przemocowy, jego potrzeby są spychane na drugi plan..
      • blahblah2 Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 08:22
        Dla mnie to jest apel do kobiet które są w takich związkach i nie odchodzą, takie światło nadziei że im się też uda że mają wpływ na swoje życie i wybór. Oraz dla młodych kobiet. Ten pierwszy w filmie Red flag - jak pokazuje na imprezie ośmieszający ja film, identyczne zachowanie mojego byłego🙁
        • misterni Re: "Dom dobry" już w strimingu 27.01.26, 00:28
          Pierwszy red flag IMO był dużo wcześniej, gdy dowiedziała się o istatnieniu byłej żony i dziecka. Nie dość, że zataił przed nią ten fakt, to miał pretensje, że należycie go nie wsparła, tylko chciała odejść.
      • berber_rock Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 09:36
        Więc mam pytanie do tych
        > które oglądały. Dlaczego warto go obejrzeć? Co właściwie ten film miałby dać pr
        > zeciętnej osobie która nie ma problemu w związku ? Jakie korzyści wynikają z og
        > lądania tego typu filmów?

Ogladalam, ale nie uwazam ze warto go obejrzec. Smarzowski mocno przesadzil z ekspresja i wwyszla troche karykatura. No za duzo tej przemocy troche ...
        Mogl zrobic na przyklad czarno-bialy film oszczednymi srodkami, ktory opowiadalby te sama historie.

Co do historii: ktos tu napisal ze glowna bohaterka miala wszystko, aby prowadzic swoje wlasne niezalezne zycie. Wlasciwie jedyna rzecz, ktora mogla jej w tym przeszkodzic to DDA. No a ona idzie jak po sznurku polskiej tradycji: ciaza, szybki slub, wyprowadzka do JEGO mieszkania etc.
        Wlasciwie jedyne co mnie zasmucilo w tym filmie to postawa: policji, sadu (obronczyni meza) etc.
      • gryfna-frelka Re: "Dom dobry" już w strimingu 26.01.26, 11:41
        Przecietnej osobie taki film moze dac poglad na to w ajkis posob zaczyna sie relacja z narcyzem i przemocowcem. Widzimy gaslighting (as przesadzony) poczatkowa sielanke i lovebombing (to wyznanie milosci juz pierwszego wieczora) itd itd. Poruszyl we mnie wiele strun, w tym sprawy z mojego domu rodzinnego i poprzednich zwiazkow.
      • misterni Re: "Dom dobry" już w strimingu 27.01.26, 00:21
        Ja uważam, że udźwignąć emocjonalnie może go tylko osoba, która nie doświadczyła przemocy w rodzinie. Ale zaznaczam, to tylko moja subiektywna opinia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka