Dodaj do ulubionych

Wpisy nt faszyzmu

25.01.26, 08:06
Szanowna moderacjo, wpisy niektórych użytkowników zaczęły przekraczać nieprzekraczalne granice. Konkretnie engine w sposób otwarty zachwala ustrój faszystowski, zresztą już wcześniej popierał obozy koncentracyjne dla przeciwników politycznych jego poglądów (tzw. lewaków) lub ich zabijanie. Teraz wprost pisze, jakie to zalety ma faszyzm. To nie tylko przestępstwo z art. 256 par 1 kk, ale też zwykłe łajdactwo. Nawet jeśli to forma prowokacji, to niedopuszczalna. Czy to naprawdę jest zgodne z zasadami forum
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 08:24
      Nie sądzę, że to da jakiś rezultat, ale może przynajmniej mnie wytną:

engine to zdemenciały przegryw, któremu się wydaje, że "inteligentnie prowokuje". A jest zwykłym starym dziadem z podłym charakterem i minusową inteligencją.

Zapraszam forumki narzekające, że "mężczyxni na forum są prześladowani" do zgłaszania mojego postu
      • abria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 08:45
        engine to ten przegryw z USA, ktory nienawidzi tego, ze w PL zyje sie lepiej niz w USA?
        • umbraluna Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 08:49
          tak, idealnie ujęte. Dodoatkowo myśli, ze mu tego USA zbiorowo zazdrościmy big_grin
        • mocca25 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 08:50
          tak
        • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:42
          Nie.

Engine ma bardzo konserwatywne poglady bo otoczenie w jakim mieszka takie ma. I w takich czuje sie bezpiecznie. Ogolnie polska emigracja w USA jest konserwatywna, popiera republikanow i jak najdalej na prawo. Wynika to z tego ze ta emigracja glownie tam jest od lat 80 i 90tych kiedy to stosunkowo latwo bylo wygrac zielona karte w loterii. Polske jaka pamietaja to ta komunistyczna i postkomunistyczna. Wielu uciekalo tam przed komunizmem. Dla nich lewicowość = komunizm = represje, bieda, brak wolności. Sa zamrozeni w czasie. Dla nich Biden, Obama, UE, ONZ, WHO = ta sama ideologia co Moskwa. Tam sie straszy dzieci Trockim przy sniadaniu. Dochodzi katolicyzm + etniczny tribalizm, "my vs oni”, anty LGBT, patriarchalna, anty aborcyjna . To takie myslenie, ze Trump nie musi być moralny i on symbolizuje ich plemię. Trump mówi lewica to zlosziejstwo , elity są skorumpowane, podatki to grabiez a to rezonuje z:traumą PRL, etosem emigranta ja sobie poradziłem sam. To co mowi engine to jest jak wgrana plyta i jest dokładnie myslacym jak wiekszosc Polonii w USA

Nie rozumieja ze te czasy sie juz skonczyly.
          Mieszkali za daleko od Polski by przyjezdzac regularnie i widziec ze to sie diametralnie zmienilo.
          Poza tym gdy slysza od was

W Polsce się poprawilo, zyje się normalnie, sa autostrady, firmy, klasy srednie
          to to oznacza:
          Twoje poswiecenie nie było az tak konieczne.
          A to uderza w sam fundament ich tozsamosci I to boli bardziej niż polityka

To podkopuje sens rozlaki z rodzina, emigracji,
          samotnosci,l at ciezkiej pracy i psychologicznie to jest nie do zniesienia.

Polska w ich glowie musi pozostac krajem, z ktorego się uciekło. Oni potrzebują, zeby Polska byla, biedna, skorumpowana,przegrana
          zalezn...Bo tylko wtedy moga myslec„my jestesmy tymi, ktorzy wybrali lepiej”

Takie "glodne dusze" to sa i ja im wspolczuje.
          • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:02
            princesswhitewolf napisała:

> Dochodzi katolicyzm + etniczny tribalizm, "my vs oni”

Bredzisz jak potłuczona big_grin Katolicyzm, jako chrześcijaństwo, jest religią uniwersalistyczną - jako jedyna religia na świecie traktuje każdego człowieka jako równego przed Bogiem i mającego takie samo prawo, bez względu na rasę i pochodzenie, do zbawienia. W przeciwieństwie do wielu innych religii właśnie trybalistycznych, czyli uznających, że są "narody wybrane" i cała reszta, która choćby skały s.ały, to nie podskoczy smile
            A niechęć do komuny nie ma nic wspólnego z żadnym ideolo czy ksenofobią, tylko jest to jak najbardziej racjonalny strach przed terrorem i biedą. Zagrożenie wcale nie znikło wraz z upadkiem ZSRR, bo ideolo, które stworzyło ZSRR, cały czas jest żywe i rezonuje.
            • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:07
              Nie mam pojecia co ten wpis o katolicyzmie ma do rzeczy w moim wpisem. Nie, a buddyzmie, taoizmie, hinduizmie nie ma narodow wybranych. Te sa w religii zydowskiej i w chrzescijanskiej biblii. Ucz sie kobieto

Co ma wywod o ZSRR do postawy emigrantow w stosunku do dzisiejszej Polski

Mature to ty masz chociaz?
              • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:27

> Nie, a b
                > uddyzmie, taoizmie, hinduizmie nie ma narodow wybranych.

Buddyzm i taoizm to nie religie, tylko filozofie i nie zmieni tego ręczne starowanie definicjami przez jakichś inżynierów społecznych, a hinduizm to religia trybalistyczna w tym sensie, że dzieli własne plemię na podplemiona - klasę panów i chamów.
                Oskarżając o trybalizm dawnych imigrantów do USA, w zdecydowanej większości chrześcijan, zwyczajnie bredzisz.
                • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 17:41
                  Nie dracaria, buddyzm to religia.

Ty nie mialas zajec z filozofii nigdy zapewne bo takie farmazony tu walisz ze hoho.

Twoje opowiesci o hinduizmie tez sa takie jakbys matury nie miala.

Tribe- plemie. Chodzi o zachowania plemienne. Czy mam tlumaczyc jakie to ma znaczenie?
                  • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 23:50

> farmazony tu walisz
                    > jakbys matury nie miala.

Półanalfabetko, jak sie z czymś nie zgadzasz, to to jakoś uzasadnij. Samo pisanie, że ktoś pisze bzdury, nijak nie dowodzi, że masz rację i tylko się ośmieszasz.
                    Na zarzut, że w internetach można znaleźć definicję, że buddyzm to religia, już z wyprzedzeniem odpowiedziałam. Teraz ty powinnaś, zgodnie z logiką sporu, odnieść się do mojego zarzutu, że te definicje są ręcznie zmieniane przez jakichś "inżynierów" i nie mają nic wspólnego z prawdą, a nie wklejać jedną z tych definicji, bo robisz z siebie zwykłego wioskowego głupka, z którym jakakolwiek wymiana opinii nie ma żadnego sensu, bo ty w ogóle nawet nie czytasz, do czego się odnosisz.
                    • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 26.01.26, 00:29
                      >Półanalfabetko

Powiedziala osoba nie odrozniajaca filozofii od religii bo nie ma zadnych podstaw wiedzy czym jest filozofia i gdzie sie zazebia z religia. I jak kazdy prosty czlowiek sie pieni
                • boggi_dan Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:16
                  dracaria napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                  >
                  > > Nie, a b
                  > > uddyzmie, taoizmie, hinduizmie nie ma narodow wybranych.
                  >
                  > Buddyzm i taoizm to nie religie, tylko filozofie i nie zmieni tego ręczne staro
                  > wanie definicjami przez jakichś inżynierów społecznych, a hinduizm to religia t
                  > rybalistyczna w tym sensie, że dzieli własne plemię na podplemiona - klasę panó
                  > w i chamów.
                  > Oskarżając o trybalizm dawnych imigrantów do USA, w zdecydowanej większości chr
                  > ześcijan, zwyczajnie bredzisz.
                  Co za bzdury. Buddyzm jest powszechnie uznawany za jedną z głównych religii świata. By osiągnąć nirwanę. Tak samo teoizm -daoizm.
                • abria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:50
                  Buddyzm i taoizm to nie religie

dramatisiak znowu zesr**** sie katolicyzmem
                • malgosiagosia Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 21:02
                  dracaria napisała:

> Buddyzm i taoizm to nie religie, tylko filozofie

AI .. Dlaczego nie do końca religia

Nie ma Boga-stwórcy w sensie chrześcijańskim.

Budda nie był bogiem i nie kazał w siebie wierzyć – raczej sprawdzać wszystko samemu.

To bardziej praktyka umysłu i etyki niż wiara.

Sednem jest:

cierpienie,

przyczyna cierpienia,

możliwość wyjścia z cierpienia,

konkretna droga praktyki (Ośmioraka Ścieżka).

Dlatego na Zachodzie często mówi się o buddyzmie jako o filozofii życia albo psychologii w praktyce.

🔹 Najuczciwiej powiedzieć

Buddyzm jest religią bez Boga
                  albo
                  religią + filozofią + praktyką mentalną
                  • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 21:04
                    >Nie ma Boga-stwórcy w sensie chrześcijańskim.

Budda nie był bogiem i nie kazał w siebie wierzyć – raczej sprawdzać wszystko samemu.

To bardziej praktyka umysłu i etyki niż wiara.

A to definicja religii jest monoteistyczny bog? Ciekawe 😂

Karma, bothisatva- no jak to nie jest kwestia wiary?

Gospodynie domowe rozwazaja co jest religia 🤣
                    • malgosiagosia Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 22:01

> Gospodynie domowe rozwazaja co jest religia 🤣
                      >

AI rozwaza.
                      • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 22:08
                        AI dziala jak lustereczko lustereczko powiedz mi przecie kto jest najpiekniejszy na swiecie tzn odpowiada na zadane pytania. A nie podaje ci definicje ustalona

Dywagować mozna tez czy pies to kot
            • mava12 Re: Wpisy nt faszyzmu 26.01.26, 08:41
              >traktuje każdego człowieka jako równego przed Bogiem i mającego takie samo prawo, bez względu na rasę i pochodzenie, do zbawienia

zaprawdę??? szkoda, że nie pamiętali o tym w czasie wojen krzyżowych, wojen w Europie, że o koloniach nie wspomnę

"Wprowadzanie katolicyzmu siłą (przymusowa chrystianizacja) to zjawisko historyczne, które miało miejsce głównie w średniowieczu i w okresie kolonialnym, kiedy władza świecka (królowie, cesarze) łączyła swoje cele ekspansyjne z narzucaniem wiary chrześcijańskiej
              . Metody te obejmowały wojny, zniszczenie pogańskich miejsc kultu, a także prawne zmuszanie do zmiany wyznania pod groźbą kary śmierci"
      • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:22
        Ale co to ma do plci? Tak faceci sa przesladowani na tym forum. Sa tu kobiety tez z takimj przekonaniami

I co, proponujesz przesladowania za plec? Na ile sie to różni od faszyzmu?
        • lauren6 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:55
          Princess, ty to jednak durna jesteś.
          • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:01
            Lauren, twoj wpis okresla twoj poziom. I nie swiadczy o szerokich horyzontach

Ja nic nie poradze Ci na to ze masz problem z mezczyznami. Ja nie mam problemu z plcia. Ja nie zgadzam sie z pogladami.
          • boggi_dan Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 14:41
            lauren6 napisała:

> Princess, ty to jednak durna jesteś.
            Dlaczego. Przecież to nie nowina. Są takie kobiety i tolerowane przez moderację. Pełno takich wpisów. Bo mają problem z facetami.
    • chicarica Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 10:15
      Na forum mamy ostatnio piękne wpisy stanowiące ilustrację co robili zwykli Niemcy by zapobiec temu co zrobił Hitler. Odpowiedź: NIC nie robili. Popierali.
      • alina460 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:20
        Dokladnie tak
    • alicia033 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:10
      Ale wysłałeś zgłoszenie usunięcia posta/ów na forum@grupagazeta.pl ? Bo to właściwy adres do zgłaszania postów/wątków do usunięcia. Bynajmniej nie zakładanie na ten temat wątka na tym forum.
      • patrzyk Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:23
        Nie, nie wysłałem. Chciałem z jednej strony zwrócić uwagę moderacji na treść niektórych wpisów w sposób dobitny, z drugiej zacząć dyskusję nt poziomu dyskusji, a także poglądów niektórych uczestników
        • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:28
          patrzyk napisał:

> zacząć dyskusję nt poziomu dyskusji
          > , a także poglądów niektórych uczestników

Ale co, kasacja postu, bo był niezgodny z prawem, ci nie wystarczy? Potrzebujesz jeszcze jakiegoś rytuału oczyszczenia, czy może publicznego wybatożenia myślozbrodniarza?
    • lodomeria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:16
      Pisałam to w wątku, gdzie były te wpisy, ale powtórzę i tutaj:

Z zasady blokuję trolle, nie chcę mieć z nimi nic wspólnego i uważam, że czas stracony na przepychanki z nimi, niszczy forum - nie mam czasu/energii/cierpliwosci na rozmowy z innymi emamami.
      Niestety listę nieprzyjaciół mam już całkowicie zapełnioną.

Bardzo proszę o sprawniejsze reagowanie na wpisy łamiące regulamin, zwłaszcza te, które łamią też prawo.
      • boggi_dan Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:30
        lodomeria napisała:

> Pisałam to w wątku, gdzie były te wpisy, ale powtórzę i tutaj:
        >
        > Z zasady blokuję trolle, nie chcę mieć z nimi nic wspólnego i uważam, że czas s
        > tracony na przepychanki z nimi, niszczy forum - nie mam czasu/energii/cierpliwo
        > sci na rozmowy z innymi emamami.
        > Niestety listę nieprzyjaciół mam już całkowicie zapełnioną.
        >
        > Bardzo proszę o sprawniejsze reagowanie na wpisy łamiące regulamin, zwłaszcza t
        > e, które łamią też prawo.
        Zawsze możesz założyć swoje prywatne forum i być tam moderatorem. Także zaprosić sobie twoich ulubionych przyjaciół do dyskusji. To nie jest trudne. Nikt niego tu nie trzyma na siłę.
      • chicarica Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:32
        Problem z blokowaniem jest taki, że trochę za dużo jest cytujących całe długaśne wypowiedzi tych, których mam na liście zablokowanych. Przez to np. ostatnio dowiedziałam się (i oniemiałam), jak klasyczną faszystką jest ktoś kogo od dość dawna nie czytam. A nie powinnam, bo skoro zablokowałam to te wypowiedzi nie powinny być widoczne nawet jako cytat.

Niestety obawiam się, że forum nie ma rozwiązań technicznych pozwalających na zablokowanie takich sytuacji, nikt też w gazeta.pl nie będzie inwestował w nową platformę, bo forum jest schyłkowe. Też mam pełną listę zablokowanych i rozwiązuję to tak, że raz na jakiś czas wchodzę i kasuję jakieś starocie, żeby móc dodać nowe zablokowane nicki, ale czasem okazuje się to złym posunięciem bo staroć nadal pisze i trzeba go blokować na nowo. Można co najwyżej apelować do forumowiczek - nie cytujcie aż tyle.
        • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:46
          No ale nawet jak nie cytuja to ich wpisy czasem sie wydaja nielogiczne jak nie widzisz komu odpowiadaja. Z tym blokowaniem to trudna sprawa.
          • lodomeria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 23:03
            Jakos nauczyłam się z tym żyć (z czytania ze zrozumieniam zawsze byłam dobra wink).

I jak ktos prowadzi długasne rozmowy z trollami i jeszcze je cytuje, to w sumie też można wygasić.

No nawet jak ktos cytuje, a się ma wygaszoną osobę, to nie tak łatwo odpowiedzieć - dla mnie to wystarczy. Głównie chodzi mi o to, żeby poswięcać czas i uwagę na forum osobom, które są ciekawe i od których się można czegos dowiedzieć czy nauczyć.
            • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 26.01.26, 00:31
              Oj to malo tu takich. Sa ale w wiekszosci to kolo gospodyn miejskich

Dla mnie to cwiczenie pisanego j. polskiego oraz temu forum zawdzieczam wyrobienie thick skin
    • andace Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 12:52
      Plus homofobiczne, antyemigranckie i popierające faszyzm wpisy innych forumek i ruskich troli? Snejk i Zośka też dały piękny pokaz umiłowania bliźniego?
      • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:04
        andace napisała:

> Plus homofobiczne, antyemigranckie i popierające faszyzm wpisy innych forumek

Dam ci dobrą radę. Mniej się zapluwajcie o homofobię, antyemigranckość i rzekomy faszyzm ludzi, z którymi się nie zgadzacie, to nie będą oni was celowo prowokować, żeby was triggerować dla beki.
        • ardzuna Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:38
          Oni tak na serio.
      • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:05
        "Umiłowanie bliźniego" nie jest wymaganym na tym forum kryterium, inaczej nie mogłabyś tu pisać.
        Wątki i posty, które komuś wydają się łamiące regulamin są zgłaszane, mamy tu sprawnie działający aparat pilnujący zachowania jednej słusznej politycznej linii. Te zgłaszane są zwykle wycinane. Także moje.
        Ale domaganie się, by kogoś wykluczyć ogólnie za poglądy niezgodne z twoimi, to jest praktyka dyktatury, także faszystowskiej. Zastanów się więc, w którym kierunku zmierzasz.
        • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:25
          Nie snejkowa mylisz sie. W swietle polskiego prawa tresci faszystowskie nje sa zgodne z:

1. Kodeks karny – art. 256
          Kto publicznie propaguje faszyzm lub inny ustrój totalitarny, albo nawołuje do nienawiści na tle narodowościowym, etnicznym, rasowym, wyznaniowym lub ze względu na bezwyznaniowość,
          Podlega karze pozbawienia wolności do 2 lat.
          Zakaz symboli totalitarnych – art. 256a
          Publiczne używanie symboli nazistowskich lub komunistycznych w sposób propagujący te ideologie jest zakazane.
          Prawo prasowe i internetowe
          Media, portale i serwisy społecznościowe nie mogą publikować treści nawołujących do nienawiści lub propagujących faszyzm; mogą być odpowiedzialne cywilnie lub karne w przypadku zaniedbań.

Kwestia jest tylko interpretacji poszczegolnych wpisow czy maja charakter faszystowski czy nie.
          • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 13:54

> Nie snejkowa mylisz sie. W swietle polskiego prawa tresci faszystowskie nje sa
            > zgodne z:

Faszystowskie poglądy trzeba najpierw komuś udowodnić. Jeżeli opierasz się na prawie, to powinno się używać też prawnych kategorii, a nie widzimisię i interpretację forumek.
            Ja osobiście nie popieram i nie popierałam nigdy faszyzmu, nigdzie nie napisałam o tej politycznej formie nic pozytywnego, mimo tego zarzuca mi się tu faszyzm, nawet w wątkach i tematach, w których nie napisałam ani słowa. Dlaczego? Bo politycznie jestem na prawo od centrum i publicznie o tym napisałam. To już wystarczy.
            Potwierdza to tylko moje zdanie o lewicy, która powołując się na moralną wyższość skręca niebezpiecznie w stronę socjalistycznej dyktatury, cenzury wolności słowa i okrojenia demokracji, gdzie nie powinno rzucać się pośpiesznych łatek ludziom o innych poglądach. Czyli dzieje się tu coś zupełnie odwrotnego do tego, co wielu chce zobaczyć akurat w USA.
            I tu nie komentuję wypowiedzi tego amerykańskiego forumowicza. Skoro złamał regulamin swoimi osobistym (i nie moimi) poglądami powinien zostać wycięty, ale tu robi się z tego powoli polowanie na czarownice i wrzuca każdą krytyczną uwagę pod pojęcie faszyzm. Na tym forum zaczyna osiągać to już prawie histeryczne wymiary. Takiej wolności chce lewica? To jest odpowiedź dlaczego w ostatnich latach politycznie przegrywa.

• lauren6 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 14:01
              Nie tak dawno cieszyłaś się na forum, że gdy AfD przejmie władzę w DE to my, Polacy dopiero zobaczymy. Brawa za taką wiarę w formację polityczną, której członkowie kwestionują przebieg polsko-niemieckiej granicy z 1945 roku.
              • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 14:36
                lauren6 napisała:

> Nie tak dawno cieszyłaś się na forum, że gdy AfD przejmie władzę w DE to my, Po
                > lacy dopiero zobaczymy.

AfD nie jest faszystowską partią i nie kwestionuje żadnych granic. Jeżeli słyszałaś coś innego, to jest to tylko propaganda mająca na celu bashing opozycji.
                Faszystowskie partie i wszelkie zagrażające konstytucji oraz demokracji są w Niemczech surowo zakazane i mogą być decyzją sądu najwyższego po prostu rozwiązane. Do tego wystarczy wniosek i dowody. To nie USA, gdzie wszystko jest dozwolone.
                Pomimo tego jednak, że mamy w niemieckim parlamencie silną lewicę, do której należą socjaldemokraci (akurat w rządowej koalicji), Zieloni (w poprzedniej rządowej koalicji) i komuniści pod nazwą Die Linke, to takiego wniosku nie postawiono, bo nie miał by szans na sukces. I to pomimo tego, że AfD jest od prawie 10 lat w parlamencie i jest cały czasu obserwowana przez rządową bezpiekę.
                Swoją drogą, Die Linke jest partią wywodzącą się z SED, partii Honeckera, strzelającej do ludzi na berlińskim murze i współpracującej z brutalną sowiecką dyktaturą, która ma na sumieniu miliony ofiar.
                I pomimo społecznego przyzwolenia na lewicowo-komunistyczne poglądy, politycznej elicie nie udało się zebrać dowodów na rzekomy faszyzm w AfD.
                Najśmieszniejsze jednak, że lewica sama się rozkłada, bo będąc u władzy i mając ogromną moc państwowego aparatu plus medialnej propagandy z maczugą "faszyzmu" (na którą się najwyraźniej też nabierasz) napycha nieustannie poparcie dla AfD.
                Jeżeli więc AfD komuś zagraża, to przede wszystkim lewicowemu ideololo.

• princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 14:39
              >Faszystowskie poglądy trzeba najpierw komuś udowodnić

Snejkowa ale ja nic nie wklejalam o pogladach. W zaciszu domowym mozna miec jakie sie chce poglady.

Mowa o tresciach. Napisalas, ze:

>Ale domaganie się, by kogoś wykluczyć ogólnie za poglądy niezgodne z twoimi, to

I wkleilam ci ze sa tresci jakich nie mozna zamieszczac i nie jest tak ze mozna np popularyzowac poglady jawnie faszystowskie.

Mnie nie interesuje temat lewicy i prawicy. Mam to gdzies i o tym nie pisze.

Pisze ci ze nie mozna wyrazac wszystkich pogladow otwarcie a faszystowskie takimi sa i mylisz sie jeśli uwazasz ze mozna.
              • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 14:44

> I wkleilam ci ze sa tresci jakich nie mozna zamieszczac i nie jest tak ze mozna
                > np popularyzowac poglady jawnie faszystowskie.

W teście, na który odpowiadałam wymieniono MNIE osobiście i MOJE poglądy, jako "wraży element", a ja nie wpisuję żadnych tekstów popierających faszyzm, bo faszyzmu nie popieram.
                Ty jak zwykle masz problem z rozumieniem czytanego tekstu.
                • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:20
                  Ja sie nie wypowiadalam na temat twojego wpisu odnosnie ciebie i twoich pogladow.

Moj wpis dotyczyl fragmentu twojej wypowiedzi i nawet juz wyzej go zacytowalam odnosnie tego

Twoje zdanie cyt

Ale domaganie się, by kogoś wykluczyć ogólnie za poglądy niezgodne z twoimi, to jest praktyka dyktatury, także faszystowskiej.

Nie jest zgodne z prawda. Na przyklad: propagowanie faszystowskich tresci jest w Polsce niezgodne z prawem
            • campari.spritz Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:37
              snakelilith napisała:

> Ja osobiście nie popieram i nie popierałam nigdy faszyzmu, nigdzie nie napisała
              > m o tej politycznej formie nic pozytywnego, mimo tego zarzuca mi się tu faszyzm
              > , nawet w wątkach i tematach, w których nie napisałam ani słowa. Dlaczego? Bo p
              > olitycznie jestem na prawo od centrum i publicznie o tym napisałam. To już wyst
              > arczy.
              > Potwierdza to tylko moje zdanie o lewicy, która powołując się na moralną wyższo
              > ść skręca niebezpiecznie w stronę socjalistycznej dyktatury, cenzury wolności
              > słowa i okrojenia demokracji, gdzie nie powinno rzucać się pośpiesznych łatek
              > ludziom o innych poglądach. Czyli dzieje się tu coś zupełnie odwrotnego do tego
              > , co wielu chce zobaczyć akurat w USA.

Jako libek też uważam niektóre twoje wpisy za ocierające się o faszyzm. Nie wiem, czy to jakoś zmniejszy twoją obsesję na punkcie lewactwa.
              • dracaria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:50
                campari.spritz napisała:

> Jako libek też uważam niektóre twoje wpisy za ocierające się o faszyzm.

Ale co z tego? Ty nie lubisz wpisów ocierających się o faszyzm, a ktoś inny nie lubi ogórkowej. Póki snejkowa rzekomo tylko się ociera, a nie propaguje, to jej wolno.
              • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:33
                campari.spritz napisała:

> Jako libek też uważam niektóre twoje wpisy za ocierające się o faszyzm. Nie wie
                > m, czy to jakoś zmniejszy twoją obsesję na punkcie lewactwa.

Ja nie mam żadnej obsesji na punkcie lewactwa. Pozwalam sobie jedynie w czasach lewicowej hegemonii na wybieranie siły politycznej, która jest na prawo od centrum. To najwyraźniej wystarczy już dla wielu by "ocierać się o faszyzm".
                Nie piszesz mi zresztą nic nowego, to narracja, którą stosuje lewica w moim kraju. I która już nie działa. Przypominam ci też, że lewica jest u mnie ciągle u władzy, ma wszelkie możliwości, by mnie przekonać. Jak na razie mnie tylko zniechęca.
                I to piszę ja, która jeszcze 10 lat temu też żyła w swojej aroganckiej, akademicko - lewicowej bańce.

• campari.spritz Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:52
                  Ok, tylko że:
                  1) piszesz na polskim forum, a w Polsce lewica (pomijając socjalne ciągoty większosci partii) już dawno nie rządziła i w sondażach ma w porywach 10% łącznie, a prawicowe partie są na 4 pierwszych miejscach (z czego dwie to partie faszyzujące),
                  2) Twoja obrona polityki Trumpa i zastrzelenia Renee Good przez ICEowca, w innym wątku, jest nie do przyjęcia nie tylko dla lewaków.
                  • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:26
                    campari.spritz napisała:

> Ok, tylko że:
                    > 1) piszesz na polskim forum, a w Polsce lewica (pomijając socjalne ciągoty więk
                    > szosci partii) już dawno nie rządziła i

Ale ja nie kryję skąd piszę i kogo popieram. Nie waszą konfederację, czy kogo tam macie, tylko konkretną partię u mnie. I być może właśnie, że Polacy nie mają doświadczenia z rządami lewicy, nie zdają sobie sprawy z zagrożenia, bo wydaje im się, że coś takiego jak PRL nigdy się nie może powtórzyć.
                    Wy wszyscy tam jesteście zresztą bardziej konserwatywni od AfD, co wychodzi w każdym praktycznym wątku dotyczącym realiów życia w Polsce.
                    Nie wiem też skąd ta wiara, że lewica jest w czymś lepsza. Doprowadziła w każdym razie w ostatnich latach do tego, że Europa stała się bezzębnym tygrysem i nikt się z nami nie liczy.

> 2) Twoja obrona polityki Trumpa i zastrzelenia Renee Good przez ICEowca,

Nie broniłam zastrzelenia Good, więc nie kłam. Cały czas pisałam o możliwości innej interpretacji i że o tym, co się stało, powinien zadecydować sąd. Pisałam też, że jeżeli zachowanie agenta ICE było niewłaściwie, to powinien ponieść konsekwencje.
                    Ale najwidoczniej wiele chciało mnie źle zrozumieć, co świadczy o nich, a nie o mnie. Ja jestem zdania, że w cywilizowanym kraju człowiek jest niewinny dopóki tej winy mu się nie udowodni na podstawie prawa obwiązującego w danym kraju, a nie naszego widzimisię. I tego nie robi się na podstawie filmiku w necie i krzyku chętnej do linczu gawiedzi. Wtedy nie jesteś w niczym lepsza od tego "mordercy", którym pogardzasz.
                    Co do polityki Trumpa mam swoje zdanie, którego tu nie będą rozwijać. Mogę napisać tylko tyle, że wasza opinia i ocena sytuacji nie jest bez alternatywy i możecie się jeszcze mocno zdziwić w przyszłości, bo nie jestem w tym odosobniona. A obelgi w stronę wyborców Trumpa i nawoływania do cenzury tzw. alternatywnych mediów, bo to one są podobno winne, że ludzie "źle" wybierają, nie działają. Lewicy się wydaje też, że Trump, to taki przejściowy idiota, wystarczy go usunąć i będzie znowu dobrze, nie dostrzegając, że na świecie nastąpiła zmiana paradygmatu i nawet jak Trump zniknie, to jego polityka będzie w dużej części kontynuowana, bo tego chce społeczeństwo.
                    Nie mam ochoty też wykłócać o moją rację, bo nie chcę by przyszła jakaś moralnie oświecona aśka i poczęstowała mnie szmatą.
                    • campari.spritz Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:45
                      Tak jak napisałam, Polsce rządy lewicy w najbliższej przyszłości nie grożą. Z kolei aktualny premier ma twarde stanowisko na temat obrony granic (uprzedzając komentarze, ja pamietam, że nie ukrywał go już w kampanii w 2023 roku), w przeciwieństwie do polskiej skrajnej prawicy nie odczłowieczając przy okazji imigrantów.
                      Z resztą zgadzam się z Tobą, że AFD trudno porównywać do polskiej prawicy, skrajnej czy nieskrajnej, bo z tego co się orientuję AFD nie jedzie na homofobii i kwestionowaniu praw kobiet.
                      Odnośnie do Trumpa, to czyż sondażowo nie wypada kiepsko i nawet część MAGA nie odcina się od niego?
                      • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 22:06
                        campari.spritz napisała:

>. Z k
                        > olei aktualny premier ma twarde stanowisko na temat obrony granic (

No widzisz. Dla mnie byłoby to już ruchem we właściwym kierunku.

> Odnośnie do Trumpa, to czyż sondażowo nie wypada kiepsko i nawet część MAGA nie
                        > odcina się od niego?

Nie wiem. Nie dowierzam sondażom manipulowanym przez obie strony. W USA mamy wojnę polityczną, do której także demokraci dokładają swoją cegiełkę. Wiele więc z informacji, które dostajemy, to tylko życzeniowe myślenie jednej lub drugiej strony. Zobaczymy przy midterms w listopadzie. Te wybory wypadają zresztą tradycyjnie niego gorzej dla rządzącej partii, więc nawet w pewne straty nie interpretowałabym zbyt wiele.
                        Jedno jest pewne, ani moje, ani twoje zdanie, nie będzie brane pod uwagę.

• abria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:31
        daj spokoj snejkowej, to bezdzietna wariatka na HTZ
        • campari.spritz Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 15:39
          Ależ merytoryczny argument, brawo.
          • abria Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:23
            to jest merytoryczny argument: brak dzieci powoduje najczęściej grube odpały
            • campari.spritz Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:31
              Do tej pory miałam wrażenie, że spora część ludzi ma dzieci głównie bo nie zdawała sobie sprawy z tego, że mogłaby ich nie mieć. Ale mówisz, że jakaś część uważa też, że rozród uchroni ich przed jakimiś zaburzeniami? Czy słusznie (auto)diagnozowanymi czy nie, to inna inszość, ale chyba każdy zna siebie samego najlepiej. No to nie chce cię martwić, ale ani życie ani logika tego nie potwierdzają. Zwłaszcza jeśli w parze z wolnością i brakiem obciążenia idzie wygodne i w miarę dostatnie życie. 🙂
              • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 17:05
                Przypisywanie ludziom z odmiennymi poglądami zaburzenia psychicznego to typowa praktyka u stalinistów. Masa ludzi w sowieckiej rzeczywistości straciła życie w "psychiatrycznych szpitalach" .
                Abri marzą się jak widać, "stare dobre czasy". uncertain
                • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 17:47
                  No właśnie Twoj ulubiony wprowadził takie rozporzadzenie w ktorym zapisano m.in., że rząd federalny ma wspierać stany i samorządy „w identyfikowaniu, przyjmowaniu i wdrażaniu maksymalnie elastycznych standardów cywilnego przymusowego umieszczania, leczenia instytucjonalnego oraz leczenia w trybie ‘step‑down’, które umożliwiają odpowiednie kierowanie na przymusowe leczenie osób z chorobami psychicznymi, które stwarzają zagrożenie dla innych lub żyją na ulicy i nie są w stanie samodzielnie o siebie zadbać

www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/07/ending-crime-and-disorder-on-americas-streets/?utm_source=perplexity
                  • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:00
                    Nie wiem kogo masz na myśli pisząc "mój ulubiony". Moim ulubionym jest śledź w śmietanie.
                    W każdym cywilizowanym kraju istnieje też mniejszy lub większy przymus leczenia chorób psychiatrycznych (lub ich izolacji) u osób stanowiących zagrożenie dla innych. Tu mówimy o przypisywaniu ludziom chorób psychiatrycznych z powodu odmiennych politycznych poglądów.
                    Serio, princess, radzę ci nie wpisywać się pod każdym możliwym postem, w którym widzisz jakieś tam hasło, a temat którego coś ci się tam w głowie jarzy. Wychodzi z tego bowiem dosyć surrealny test Rorschacha, który mówi tylko o twoim bałaganie w głowie, a nie wnosi nic merytorycznego do dyskusji.
                    • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:06
                      Twoj sledz w smietanie jest prezydentem USA?

Mowisz jak naiwne dziecko, dokladnie tak jak teraz ICE aresztuje ludzi ktorzy sa obywatelami czyli bez powodu tak i ludzi zdrowych psychicznie beda wsadzac na przymusowe leczenie. A ty naprawde myslisz ze za stalina bylo inaczej?
                      • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:16

> Twoj sledz w smietanie jest prezydentem USA?

Mój śledź w śmietanie jest królem całego świata, a nawet całej galaktyki, dlatego nazywa się Mleczna Droga.
                        A naiwna to ty jesteś, jeżeli myślisz, że dam się wciągnąć w rozmowę, która ma już swoje odnogi w kilku wątkach i jest jedynie koncertem moralnie lepszych wyzywających inne forumki od szmat. No Thanks!

• princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:25
                          Snejkowa znowu sama tworzysz surrealny wpis jak rysunek Rorschacha - gdzie ja cie wyzywam od szmat albo wspomnam jakies szmaty? To nie moj styl. Napisalam tylko ze jestes naiwna jak dziecko.

A tak troche odchodzac od tematu zdajesz sobie sprawe ze twoj Sledz W Śmietanie ma doradcow takich? ( Nizej) Cytuje:

Ratowanie Ameryki poprzez ratowanie rodziny
                          ​Heritage Foundation, grupa stojąca za Projektem 2025, opublikowała propozycję zatytułowaną Saving America by Saving the Family (Ratowanie Ameryki poprzez ratowanie rodziny), w której twierdzi, że małżeństwo w USA wymaga podejścia angażującego „cały rząd”.
                          ​Propozycja przedstawia jasny program: ograniczenie dostępu kobiet do edukacji, restrykcje dotyczące rozwodów oraz atak na antykoncepcję i in vitro (IVF).
                          ​Uderzenie w edukację
                          ​Autorzy twierdzą, że feminizm i rozszerzony dostęp do szkolnictwa wyższego są winne późniejszemu zawieraniu małżeństw i mniejszej liczbie dzieci. Ich rozwiązanie? Demontaż polityk i programów, które pomagają kobietom sfinansować wyższą edukację, w tym programów pożyczek dla absolwentów, takich jak Grad PLUS.
                          ​Rozwody bez orzekania o winie
                          ​Propozycja wzywa do czegoś, co nazywa „reformą kultury rozwodowej”. W tłumaczeniu oznacza to utrudnienie dostępu do rozwodów poprzez „wycofywanie się” z rozwodów bez orzekania o winie, które pozwalają ludziom opuścić małżeństwo bez udowadniania przemocy lub przewinienia przed sądem. Rozwody bez orzekania o winie są łączone z niższymi wskaźnikami przemocy domowej i samobójstw wśród kobiet, ale Heritage Foundation twierdzi, że rozwód stał się zbyt łatwy i musi zostać ograniczony poprzez środki takie jak „małżeństwa przymierzowe” (covenant marriage).
                          ​Antykoncepcja
                          ​Autorzy otwarcie krytykują antykoncepcję, przedstawiając ją nie jako opiekę zdrowotną, lecz jako porażkę kulturową, od wspierania której decydenci powinni odejść.
                          ​Ataki na in vitro (IVF)
                          ​Autorzy sugerują, że in vitro powinno zostać ograniczone lub wyeliminowane, argumentując, że „większy dostęp do IVF może nawet przyczyniać się do mniejszej liczby urodzeń ogółem, ponieważ wiele młodszych kobiet może przeceniać skuteczność IVF i opóźniać macierzyństwo poza lata swojej największej płodności, gdyż najczęstszym przypadkiem użycia IVF jest sytuacja, w której kobieta ma pierwsze dziecko w późniejszym wieku”.
                          ​Kontekst Projektu 2025
                          ​„Przez lata wiele osób lekceważyło Projekt 2025 jako przesadzony lub nierealny. Teraz obserwujemy, jak rozwija się on w czasie rzeczywistym. Ten dokument to kolejny rozdział” – Haley Lickstein, autorka Substacka Hot Takes with Haley Lickstein.
                          ​Podsumowanie
                          Dopiero zaczynamy analizować tę 138-stronicową propozycję. Nie wspomnieliśmy jeszcze o homofobicznym języku, naciskach na „obozy przetrwania dla małżeństw” czy sposobach, w jakie dokument uderza w adopcję. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest jednak to: to nie są idee jakiegoś przypadkowego think tanku. Jak pokazał Projekt 2025, Heritage Foundation ma realny wpływ na administrację Trumpa. Dlatego musimy potraktować te plany poważnie i upewnić się, że nigdy nie staną się rzeczywistością
                    • princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:11
                      >Serio, princess, radzę ci nie wpisywać się pod każdym możliwym postem, w którym widzisz jakieś tam hasło, a temat którego coś ci się tam w głowie jarzy. Wychodzi z tego bowiem dosyć surrealny test Rorschacha, który mówi tylko o twoim bałaganie w głowie, a nie wnosi nic merytorycznego do dyskusji

Obrazaj sobie mnie na wszelakie sposoby, ale nie wyciagasz zadnych wnioskow z historii jak nowopowstale prawo zostalo naciagane. Jak naiwne dziecko

O to nizej tez ciekawe odnosnie wydanego nizej memorandum cyt

Notatka służbowa (memo) pokazuje, że FBI tworzy listę Amerykanów, których etykietuje jako ekstremistów na podstawie ich poglądów politycznych. Dokument zarysowuje systemy nagród, rozszerzenie inwigilacji, a nawet branie na cel osób sprzeciwiających się administracji Trumpa. Pam Bondi nakazuje FBI sporządzenie tej listy osób, które określają mianem krajowych terrorystów.
                      Targetem są osoby sprzeciwiające się egzekwowaniu prawa i imigracji, o ekstremalnych poglądach na rzecz masowej migracji i otwartych granic, wyznające radykalną ideologię gender, a także przejawiające postawy antyamerykańskie, antykapitalistyczne i antychrześcijańskie. Tak więc, w zasadzie, ścigany ma być każdy, kto ma inne poglądy niż Republikanie.
                      Język ten przypomina tak zwane „wskaźniki terroryzmu” zidentyfikowane przez dyrektywę prezydenta Trumpa w SPM 7. W istocie wypowiadają oni wojnę każdemu, kto nie należy do ruchu MAGA. Jest to plan na to, jak rząd będzie prowadził działania na poziomie taktycznym. Chcą, aby federalne organy ścigania przekazywały sprawy do Wspólnych Zespołów Zadaniowych ds. Terroryzmu FBI (JTTF), jeśli zaobserwują te „anty-Trumpowskie” zachowania.
                      Następnie instruuje się ich, aby wykorzystali wszystkie dostępne narzędzia śledcze w celu zmapowania całej sieci zaangażowanych osób, zarówno wewnątrz, jak i poza Stanami Zjednoczonymi. To memorandum w ogóle nie brzmi jak legalny dokument dotyczący bezpieczeństwa narodowego. To raczej polityczna mapa drogowa służąca do identyfikacji, śledzenia i karania sprzeciwu. Przesuwa ona definicję ekstremizmu i terroryzmu z dala od rzeczywistej przemocy w stronę osobistych przekonań. Jest to poważne odejście od standardów FBI, które zaciera granicę między walką z terroryzmem a zwalczaniem przeciwników politycznych.
                      • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:23

> Obrazaj sobie mnie na wszelakie sposoby, a

Ja cię nie obrażam, ja ci tylko daje naprawdę dobrą radę, bo z nas dwóch, to nie ja jestem naiwna. Biorąc sobie moją radę do serca miałabyś tu na forum łatwiej, bo przecież nie ja jedyna ciągle na ciebie wjeżdżam za to, że nie czytasz ze zrozumieniem i wyskakujesz jak Filip z Konopii.
                        Do reszty nie mam zamiaru się odnosić.

• princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:28
                          >miałabyś tu na forum łatwiej,

Ty naprawde myslisz ze ja sie przejmuje jakimis bytami na forum. Ubawilas mnie..

A zwlaszcza te twoje wywody co ty tam nie jedna uwazasz... No wielce cie tu szanjja na tym forum.
                          Snejkowa Zejdz na ziemie i nie traktuj z taka powaga jakiegos forum ... 🤦Normalnie jak licealistka
                          • snakelilith Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:34

> Ty naprawde myslisz ze ja sie przejmuje jakimis bytami na forum. Ubawilas mnie.

Ty mnie nawet już nie bawisz.

• princesswhitewolf Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:40
                              Mnie nigdy nie bawilas, nie ma co sie smiac z osob z trudnym zyciem i problemami zdrowotnymi.
    • bernadetta-pijaczka Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 16:24
      Przyganiał kocioł garnkowi big_grin
      • boggi_dan Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 18:30
        bernadetta-pijaczka napisała:

> Przyganiał kocioł garnkowi big_grin
        Piszesz o założycielu wątku. No jest wyszukiwarka u góry. Więc można sobie poczytać. Pewnie zazdrości tej Ameryki.
    • engine8t Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:31
      Zapomnials dodac paragraf na temat wolnosci slowa?
      A moze u was nie ma juz takiego?
      • patrzyk Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:41
        Wolność słowa w PL nie obejmuje np propagowania komunizmu i faszyzmu. Mógłbym przedstawić krótki zarys zasad prawa konstytucyjnego, z których wynikają takie reguły, ale w tym przypadku to byłyby margeritas ante porcos. Spadaj.
        • engine8t Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:49
          patrzyk napisał:

> Wolność słowa w PL nie obejmuje np propagowania komunizmu i faszyzmu. Mógłbym p
          > rzedstawić krótki zarys zasad prawa konstytucyjnego, z których wynikają takie r
          > eguły, ale w tym przypadku to byłyby margeritas ante porcos. Spadaj.

Jesli wolnosc zlowa ogranicza o co ozna ao co nie mozna pytac to to jest ciagle wolnosc slowa?
          • mocca25 Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 19:59
            codziennie obsweruwjemy jaka jest u ciebie, przegrywiesmile eot
            • boggi_dan Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 20:21
              Mów za siebie. I nie tak nerwowo. Bo piszesz chaotycznie. I więcej inwektyw.
          • patrzyk Re: Wpisy nt faszyzmu 25.01.26, 20:40
            Nie pisz po alkoholu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka