Dodaj do ulubionych

Jak ugotować ryż sypany?

08.02.26, 18:08
Nie umiem ugotować ryżu bez torebki,.żeby wyszedł taki sypki. Jak to robicie? Gotuję wg przepisu. Robiłam już kilka podejśc i zawsze wracałam do torebek a wolałabym nie. Dziś znku ugotowałam i wyszedł kleik a na ostatnie kilka minut wyłączyłam gaz i zostawiłam pod przykryciem, żeby doszedł.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:16
      Mój sposób gotowania ryżu:
      Do garnka nalewam oliwę z oliwek (jakaś łyżka stołowa, nie wiem dokładnie bo leje na oko) plus płaska łyżeczka soli, włączam gaz. Po chwili wsypuję szklankę ryżu i mieszam aż ryż się zeszkli.
      W międzyczasie gotuję wodę w czajniku.
      Gorącą wodą zalewam ryż (na szklankę ryżu leje ok 1 i 1/3 wody).
      Skręcamy gaz na minimalny płomień na 15 min.
      Nie mieszam przez cały czas gotowania- w ryżu zrobią się dziurki do gotowania i ryż się nie przypali).
      • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:29
        jak nie mam jasminowego to do gotowania dodaje lyzeczka masla
        • wena-suela Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 11:34
          Przecież jaśminowy z definicji jest klejący. Basmati jest bardziej "sypki", choć tez nie do końca. To jakaś polska obsesja z ta sypkością. Nacje, dla których ryż jest podstawa wyżywienia wcale nie gotują go na sypko.
          • ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 11:44
            Sa rozne gatunki ryzu majace rozne wlasciwosci. Np ryz dlugoziarnisty jak np basmati sam sie gotuje na sypko.
          • mocca25 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 12:16
            wena-suela napisał(a):

> Przecież jaśminowy z definicji jest klejący. Basmati jest bardziej "sypki", cho
            > ć tez nie do końca. To jakaś polska obsesja z ta sypkością. Nacje, dla których
            > ryż jest podstawa wyżywienia wcale nie gotują go na sypko.

Nawet gdybyś miała racie (a nie masz) to daj ludziom żyć, niech każdy je jak lubi.
            • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 14:29
              mocca25 napisała:

> Nawet gdybyś miała racie (a nie masz) to daj ludziom żyć, niech każdy je jak lu
              > bi.

No to zobacz kto się naprawdę czepia. big_grin
              Najbardziej na sypko będzie parboiled i jak ktoś taki chce, to może sobie taki kupić. Przecież on jest łatwo dostępny. Ale nie, będą filozofować na temat basmati i udowadniać, że jest też sypki. No nie, ten ryż w porównaniu do parboiled nie jest sypki. Więc racja zależy tu od punktu odniesienia, nie ma jednej słusznej.
              Poza tym przy pyerdylionach ton basmati z różnych regionów Indii i Pakistanu, na pewno nie każda torebka ugotuje się tak samo.

• maly_fiolek Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 14:07
            To jakaś polska obsesja z ta sypkością.
            Może amerykańska??
            Też nie rozumiem tej maniany sypkiego ryżu.
            Po co?
            Gorzej się toto je (bo z widelca spada), więcej zachodu jeśli chodzi o ugotowanie. W Japonii Chinach i Wietnamie wolą ryż kleisty, we Włoszech (risotto) zresztą też. W Polsce też tradycyjne danie z ryżu (gołąbki) wymagają kleistości. Chyba ludziom w głowach namieszała reklama że 'ryż co się nie klei' jest lepszy.
            No nie jest.
            • ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:00
              Przeciez to zalezy do jakiej potrawy tez ryz, czy ma byc dodatkiem, czy ma byc czescia dania, czy to ma byc risotto, sushi, chinski ryz z dodatkami albo biryani czy pilau itp itd. Rodzaje ryzu sie roznia, sa krotkoziarniste (zwarte, klejace) i dlugoziarniste (oddzielaja e sie, suche). A w Polsce przeciez tez nie wszyscy uzywaja ryzu tylko do golabkow.
              • maly_fiolek Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:41
                A w Polsce przeciez tez nie wszyscy uzywaja ryzu tylko do golabkow.
                Absolutnie się zgadzam, i dlatego nie rozumiem dlaczego tak wiele dziewczyn ma wręcz obsesję że klejący jest be... No nie jest. W większości dań powinien być klejący się. Bo jest je łatwiej zrobić/zjeść.
                • kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 16:39
                  Ale ktoś ma obsesję, że jest be?

• ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 17:18
                  Skad taki pomysl? Co to w ogole znaczy wiekszosc dan?
                  Ja dopasowuje rodzan ryzu do potraw ktore gotuje. Jesli robie chicken pilau to uzyje ryzu basmati a nie krotkoziarnistego Koshihikari.
                  Jesli robie chinskie danie to wybiore ryz jasminowy, a jesli sushi to sushi itd.
          • galaxyhitchhiker Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 14:32
            >o jakaś polska obsesja z ta sypkością.

Ja jestem ciekawa co ludzie rozumieją przez sypkość. Może się okazać, że chodzi po prostu o wyczuwanie pojedynczych ziaren, zamiast sklejonego bloczku krojonego w kostkę (ktoś jeszcze pamięta te bryły rozgotowanego ryżu serwowane do pomidorówki w szkolnych stołówkach?).

• snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:43
              galaxyhitchhiker napisała:

> (ktoś jeszcze pamięta te bryły rozgotowanego ryżu serwowane do pomi
              > dorówki w szkolnych stołówkach?).
              >

Ja pamiętam. I pewnie stąd ta obsesja, która przeszła w drugą ekstremę.
          • al_sahra Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:33
            wena-suela napisał(a):

> To jakaś polska obsesja z ta sypkością. Nacje, dla których
            > ryż jest podstawa wyżywienia wcale nie gotują go na sypko.

Co ja zrobię, skoro najbardziej smakuje mi ryż na sypko. Muszę sobie jakoś radzić smile. Czy może powinnam popracować nad zmianą swoich upodobań kulinarnych?
      • lella_two Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:11
        Robię dokładnie tak samo jak princy-mincy i wychodzi super. Lubię sypki i guzik mnie obchodzi, co lubią inne ryżojady. A parboiled mi po prostu nie smakuje, to już półprodukt i to się czuje w zapachu.
    • kk345 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:17
      Musisz go umyć i dwa razy zmienić wodę
    • yuka12 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:23
      Dziewczyny już napisały - dobrze wypłukać w zimnej wodzie, zalać zimną i ugotować. Ewentualnie poprażyć na patelni, zalać wodą i zagotować.
      ALE nie każdy ryż da się ugotować na sypko. Najańszy ryż zdecydowanie trudniej, bosmati - dużo łatwiej. Dlatego typ ryżu ma też znaczenie.
      Powodzenia.
      • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:28
        z moich doswiadczen najlepszy na sypko jest jasminowy, basmatii jest tak posrodku, aroborio jest na koncu
        tzn kazdy jest dobry do czegos innego ale w sypkosci gotowania jasminowy jest najlepszy
        • taje Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:30
          Arborio nie ma być sypki.
          • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:35
            przeciez o tym mowie

kazdy jest dobry do czegos innego ale w sypkosci gotowania jasminowy jest najlepszy

jak po probach z risotto zostal mi arborio ta na sypko tego nawet kruset nie ugotowal
          • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:36
            Basmati też nie. Jak ktoś chce ryż na sypko, to powinien kupić ryż parboiled.
            • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:40
              czytacie po łebkach jak prince czy co? tongue_out
            • kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:45
              snakelilith napisała:

> Basmati też nie. Jak ktoś chce ryż na sypko, to powinien kupić ryż parboiled.
              >
              Czy to ty kiedys sie upierałaś, że ryż parboiled, to odmiana ryżu?

Parboiled znaczy podgotowany.
              • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:56
                kurt.wallander napisała:

> Parboiled znaczy podgotowany.

Parboiled to długoziarnisty ryż specjalnie przygotowany. Typowo amerykański.
                Jeżeli ktoś chce ryż na całkiem sypko, to powinien kupić właśnie taki.
                Zwykły basmati, czy jaśmniowy zawsze będzie cię ciut kleił i tak ma być, inaczej nie da się go jeść pałeczkami.

• kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:19
                  Pałeczkami co najwyżej ryż kleisty. I też nie wszędzie, w Korei używa się łyżki.
                  • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 20:03
                    kurt.wallander napisała:

> Pałeczkami co najwyżej ryż kleisty. I też nie wszędzie, w Korei używa się łyżki

Może mamy inną definicję słowa sypki. Ugotuj w ten sam sposób zwykły basmati i parboiled, i porównaj.
                    W parboiled ryż jest jak oddzielne plastikowe perełki, nadaje się najlepiej do sałatek, gdzie każde ziarenko jest osobno. Przy basmati ziarenka będą się siebie trochę trzymać, lekko kleić, co nie znaczy, że są zlepiające się w kulki.
                    Na zdjęciu na na górze typowy basmati, na dole długoziarnisty parboiled.
                    Osobiście wolę basmati/jaśminowy, nie lubię za sypkiego ryżu.

• konsta-is-me Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 02:54
                  Basmati nie jest kleisty i raczej nie je się go pałeczkami , tylko ręką bo jest częściej jedzony w Indiach.
      • kachaa17 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:13
        Płuczę w zimnej wodzie ale może za krótko? Dziś też zalałam zimną i gotowałam.
        • galaxyhitchhiker Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:24
          Płuczesz do czystej wody, tyle razy ile trzeba. A potem do wrzątku, proporcje 1,5-2:1, w zależności od ryżu. IMO lepiej bliżej 1,5. Jak się wszystko zagotuje, to zmniejszyć gaz. Czas na oko, polecam szklaną pokrywkę, jak widzisz, że już prawie się wchłonęło, to wyłączasz i sobie sam dochodzi.
    • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:25
      w jakim garnku gotowalas? i jaki ryz?

najlepiej jak garnek ma grube dno

a sposob najlepszy sposob gotowania to

www.lecreuset.fi/en_FI/how-to-use-the-cocotte-every/cap0038.html

garnet kruesta nie jest do tego potrzebny tongue_out
      • kachaa17 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:13
        Gotowałam w zwykłym garnku ze stali szlachetnej. Nie ma jakoś bardzo grubego dna.
    • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:30
      i za 1... 2.. 3.... bedzie..

kup ryzowar 😂
      • kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:37
        Mam ryżowar, ale na sypko, ryż basmati, wolę gotować w garnku.
        • berdebul Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 22:06
          Zredukuj ilość wody i będzie na sypko, plus jeśli masz opcj3 to ustaw rodzaj ryżu. Dlugoziarnisty i krótko wymaga innych proporcji z wodą i czasu.
      • heca007 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:39
        Gdzie ryżowar? wink On bardziej się nadaje do ryżu kleistego.
        • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:41
          Heca, kto jak to, ale Ty zart powinnas dojrzec 😘
          • kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:45
            żart nie wyszedł oops
          • heca007 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:52
            Wiem, że to nie na poważnie wink
            • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:54
              no mysle smile
    • ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:30
      Gotuje w Ninja pressure cooker ale w garnku tez nie ma problemu. Przede wszystkim ryz trzeba dobrze wyplulac, 3-4 minutu az woda jest w wiekszosci przezroczysta. Basmati rice po wyplukaniu namaczam na minimum 30-60. minut. 1 cup ryzu - 1.5 - 2 cups wody. Mozna osolic. Gotowac na wolnym ogniu. Nie moze sie nie udac. Nie znam ryzu w torebkach.
    • wzosia Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:49
      Dzisiaj robiłam ryż na sypko. Ja robię tak: kupuję ryż Basmati albo jaśminowy. Biorę duży garnek (3l) i wlewam 3/4 wody i gotuję. Jak woda się zagotuje to trochę solę i wsypuję ryż. Do 3 l garnka max 1,5 szklanki ale najczęściej 1 szklankę. Mieszam ze dwa razy i na dużym ogniu zagotowuję wodę ponownie. Potem zmniejszam moc aby ryz nie wykipiał i gotuję do momentu ugotowania ryżu. W trakcie gotowania próbuję czy jest dobry. Jak jest ok to odlewam na sito i przelewam zimną woda aby zatrzymać proces gotowania. i koniec. Myślę, ze istotny jest gatunek ryżu. Mam koło domu sklep arabski i kupuję tam Basmati w 2kg torbach. Jest najlepszy do sypkiego ryżu.
      • kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:16
        Bardzo dziwna metoda. Przelewasz ugotowany ryż wodą? Gotujesz 250-300 ml ryżu w 3 l wody?
        • wzosia Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 13:39
          Tylko jak chcę aby był sypki. Zresztą można nie przelewać zimną wodą.
          Dla innych gatunków mam ryżowar. Osobiście wolę kleisty i wersję na sypko robię nie za często.
      • bene_gesserit Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 16:42
        Gotujesz ryż jak makaron.
        Z wodą wylewasz połowę smaku, podczas płukania pozbywasz się reszty aromatu. Mordujesz to szlachetne warzywo. Szkoda wypraw do arabskiego sklepu

PS makaronu też nie hartujemy woda po ugotowaniu
    • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:49
      Kup ryż parboiled. Ten się najmniej klei. Dobrze go wypłucz, gotuj w dużej wodzie jak makaron, wrzucając jednak na ciepłą, jeszcze nie gotującą wodę, a jak jest prawie miękki (lepiej wcześniej, niż za późno), odlej na metalowym sicie, sito włóż do garnka z resztą gorącej wody i przykryj pokrywką, na jakieś 5 minut. Ryż dojdzie.
      W ten sposób nie musisz odmierzać wody, nie masz breji i nic się nie klei.
      Ten sposób gotowania najlepiej też wypłukuje arsen, który ryż zbiera z podłoża.
      Ale basmati, czy jaśminowy powinien być lekko sklejony i też bardziej się klei od parboiled, bo inaczej nie da się go jeść pałeczkami. Także ryż na risotto to inny rodzaj ryż, który się bardziej klei.
      • al_sahra Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:20
        snakelilith napisała:

> Ale basmati, czy jaśminowy powinien być lekko sklejony i też bardziej się klei
        > od parboiled, bo inaczej nie da się go jeść pałeczkami.

Po raz kolejny piszesz o jedzeniu ryżu basmati pałeczkami. Ryż basmati hoduje się (i spożywa) w krajach, gdzie nie używa się pałeczek do jedzenia (głównie w Indiach). Basmati jest sypki, bo to jest ryż dostosowany do hinduskich potraw.
        • senin1 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 03:51
          Ale tez sie lekko klei, nie tak jak jasminowy, ale jednak. Wiem, bo gotuje 2 razy w tygodniu
          • ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 07:06
            Bo zle gotujesz jak wiekszosc ematek.
            Cuba wianki z tym ryzem wyczyniaja jakby to byl rocket science. Ale jakby co to swietne z nich kucharki 🤣
        • nellamari Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 07:16
          Tak, ale basmati jest jednak lekko klejący. Przez niemal dekadę pracowałam dojazdowo z biurem w Hyderabadzie i różne basmati pożerałam swoimi osobistymi palcami, bo tak było serwowane w stołówce pracowej. Całkiem sypkiego ryżu - każde ziarenko osobno - nie dałoby się tak zjeść i chyba o to chodzi snake.
        • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 10:25
          al_sahra napisała:

> Po raz kolejny piszesz o jedzeniu ryżu basmati pałeczkami. Ryż basmati hoduje s
          > ię (i spożywa) w krajach, gdzie nie używa się pałeczek do jedzeni
          > a (głównie w Indiach). Basmati jest sypki, bo to jest ryż dostosowany do hindus
          > kich potraw.

OJP. Rozumiem, że znalezienie jakiegoś, nomen est omen, ziarenka będącego dowodem mojej domniemanej niekompetencji dostarcza ci wściekłej przyjemności, ale walisz tylko kulą w płot.
          Basmati je się dziś wszędzie, u mnie sprzedają go w każdym supermarkecie bez oznaczenia "tylko do..." i nie kupują go tylko Hindusi. Używa się go do różnych potraw, także chińskich, tajskich i innych, bo nie gryzie w zęby, jak nie będzie wśród składników jedynej słusznej kuchni.
          Cały świat je cross, a ematka upiera się zawsze przy oryginałach, których nie stosują nawet tubylcy. Ja wrzucam go swoją drogą nawet do nadzienia gołąbków. Je się go więc też pałeczkami, do czego jest zdatny, bo to nie jest ryż sypki jak parboiled. O tym, że nie klei się w kulki też już pisałam, ale wściekaj się dalej. Ryżowa granda. big_grin
          • ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 11:07
            Tak, OJP. Jesli ktos chce jesc ryz paleczkami, ryz a nie golabki z ryzem, to nie wybierze w tym celu ryzu basmati bo ten kest dlugoziarnisty, zbut suchy i ziarna sie oddzielaja. Ryz basmati najlepiej nadaje sie do jedzenia lyzka, widelcem lub rekami.
            • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 12:05
              ritual2019 napisał(a):

> Tak, OJP. Jesli ktos chce jesc ryz paleczkami, ryz a nie golabki z ryzem
              > , to nie wybierze w tym celu ryzu basmati bo ten kest dlugoziarnisty, zbut such
              > y i ziarna sie oddzielaja.

Może twój basmati jest suchy. Mój NIE JEST suchy i taki być nie powinien, bo jak chcę liczyć ziarnka pęczaku, to sobie ugotuję pęczak i jeszcze przepłuczę wodą po ugotowaniu. Basmati ma się ładnie sklejać, ale bez breji.
              Ja go lubię jak niżej.
              I uwaga, uwaga, dla wszystkich z kijem w tyłku, że to nie basmati, na zdjęciu jest ryż jaśminowy.

• ritual2019 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 12:28
                Tiaaa, ematki maja talent ugotowac ryz ktory ma wlasciwosci sypkiego na klejaco.
          • al_sahra Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 15:29
            snakelilith napisała:

> ale wściekaj się dalej

Ja się “wściekam”? Dobre. Projekcja?

Ryż basmati ma takie własności, jakie ma i oczywiście można się spierać, czy jest sypki, czy lekko sklejony, ale to nie dlatego, żeby “dało się go jeść pałeczkami”. Palnęłaś głupstwo, bo pomyliły Ci się rejony Azji. Zdarza się, ale nie napadaj na kogoś, kto to skorygował.
    • mocca25 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 18:51
      Ja też lubię sypki dlatego najczęsciej kupuję basmati albo camargue. Gotuję zgodnie przepisem na opakowaniu.
    • alicia033 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:04
      Normalnie: wrzucam do garnka ryż z wodą w proporcji 1:2, dorzucam szczyptę soli i gotuję ok. kwadransa licząc od zawrzenia wody.
      • sanciasancia Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 06:49
        Tak samo robię, zawsze wychodzi. Przy czym nie pilnuję czasu, po prostu wyłączam, jak widzę, że cała woda została zaabsorbowana przez ryż/wyparowała.
      • pyza-wedrowniczka Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 12:49
        Tak samo, jakoś nigdy nie zastanawiałam się, że są jakieś specjalne metody gotowania ryżu i to większa filozofia.
        Nie płuczę, nie przelewam, nic nie dodaję...
    • marzenka12 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:05
      Trzeba wrzucic do garnka kasztana, wtedy kazdy wychodzi sypki, nawet ten do risotto
    • princesswhitewolf Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:12
      Na parze, w ryzowarze a ryz sie myje i polecam dlaczego poszukac w necie
    • jkl13 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:14
      Ugotuj ryż basmati. Nigdy się nie klei, gotuje się 10 minut, nie trzeba płukać.
    • kachaa17 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:16
      Z Waszych wpisów wnioskuję, że być może za słabo płuczę ryż. Nie wiedziałam, że ma to aż takie znaczenie. Ciekawe czemu w torebce wychodzi ok.

I przepraszam za błędy w poście startowym.
      • galaxyhitchhiker Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 19:26
        >Ciekawe czemu w torebce wychodzi ok.

Bo jest tak obklejony mikroplastikiem, że wydaje się sypki?
      • asia-loi Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 20:42
        kachaa17 napisała:

Ciekawe czemu w torebce wychodzi ok.
        >
        Mnie w torebkach też zawsze wychodzi i nawet go nie płukam.
        Ostatnio robiłam ryż na sypko w parowarze (nie mam ryżowaru) i doopa. ☹️ Wyszedł kleisty, a długo płukałam. Może dlatego, że załałam go gorącą wodą. 😏Kaszę tak robię i wychodzi super.
        A jaki gatunek ryżu miałam to nie wiem. Kupiłam jakiś czas temu i przesypałam do słoika. Mógł to być jaśminowy lub basmati.
        • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 20:45
          przed czasami ryzowego kruseta, robilam w parowarze (byla specjalna tacka) i zawsze wychodzil sypki, ale zalewalam zimna woda
          • asia-loi Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 21:02
            mysiulek08 napisała:

> przed czasami ryzowego kruseta, robilam w parowarze (byla specjalna tacka) i zawsze wychodzil sypki, ale zalewalam zimna woda
            >
            Ja na tej tacce robiłam. To chyba ta goŕąca woda jest winna. Zrobię jeszcze raz, ale zaleję zimną.
            • snakelilith Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 21:06
              asia-loi napisała:

> Ja na tej tacce robiłam. To chyba ta goŕąca woda jest winna. Zrobię jeszcze raz
              > , ale zaleję zimną.

Gdzieś w jakiejś książce o kuchni azjatyckiej przeczytałam, że ryż można gorącą wodą "przestraszyć", cokolwiek to znaczy. Ja wrzucam go zawsze do letniej wody.

• danka88 Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 20:27
      Sypie szklankę ryżu do sitka i przepłukuje wodą. Do garnka dodaje trochę oleju / masła klarownego i przez chwilę podsmażam ryż, nalewam dwie szklanki wody . Dodaje trochę soli i wegety
    • engine8t Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 20:30
      Zacznij od kupna wlasciwego ryzu.
      • grey_delphinum Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 22:50
        Kupuję najtańszy ryz w biedrze, myję zimną woda, zalewam zimną, solę i zaczynam gotować. Kilka razy w trakcie gitowania mieszam. Gdy uznaję, ze juz jest gotowy, przelewam gorącą wodą. Zawsze wychodzi sypki (lubię tylko taki) . Chyba właśnie odkryłam swą jedyną tajemną moc 😉
        • kachaa17 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 07:32
          grey_delphinum napisał(a):

Kilka razy w trakcie gitowania mieszam. Gdy uznaję, ze juz jest gotow
          > y, przelewam gorącą wodą. Zawsze wychodzi sypki (lubię tylko taki) .
          Po co ta gorąca woda?
      • sanciasancia Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 06:50
        Mnie wychodzi z najtańszego ryżu. 2 szklanki wody na jedną szklankę ryżu.
    • nieobiektywnie Re: Jak ugotować ryż sypany? 08.02.26, 23:12
      Wybierz basmati. Wyplukaj porządnie ( 3 razy) . Wsypy do garnka i zalej wodą w proporcji dwa razy więcej wody, dodaj co chcesz dodać ( ja daję różne przyprawy .. sól ocet jabłkowy , ale czasem kardamon liść laurowy, anyżek, kokos, kurkumę zależy co robię). Przykryj i gotuj 10 min na małym ogniu aż woda się wchłonie. Potem odstaw na kolejne 5 min i niech dochodzi pod przykryciem. Wymieszaj lekko. Powinien być fajny i sypki. Mój ojciec dodatkowo robi mu kocówe ( przykrywa ocieplaczem) , ale ja nie posiadam i nie widzę potrzeby go opatulac.
    • senin1 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 00:13

Nauczylam sie gotowac ryz od azjatow, obserwowalam wielu, wielu dawalo mi tez wskazowki, Ryz byl naszym glownym zapychaczem wink przez ponad 30 lat wprzekonam cie do tego co napisze ponizej.iec moze

Dobrze jest najpierw wyplukac. w zaleznosci od rodzaju ryzu zalac odpowiednia iloscia ZIMNEJ wody (basmati 1:2, jasnimowy 1:1.5, jest tez metoda 'do zgietki srodkowego palca - tyle wody powinno byc nad ryzem). Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez ok 15 minut (10 tez jest ok, tylko trzymac dluzej na malym palniku). Zmniejszyc temp. do minimum i zostawic na jakies 20 minut.

Wazne:
      - nie podnosic pokrywki, chyba ze na samym koncu gotowania zeby sprawdzic czy juz jest ok (a powinien byc)
      - nie mieszac
      - mozna dodac lyzke oleju, wtedy bedzie latwiej osiagnac prawidlowy efekt

Istotne: ta metoda jest do gotowania ryzu 'po azjatycku', czyli ziarenka osobno ale leciutko sklejone

ja nie uznaje ryzu 'sypkiego' w sensie kazde ziarenko osobno, nie stykajace sie ze soba, ale przelanie zimna woda, po ugotowaniu na pewno da taki efekt (tylko po co? wyplukuje sie w ten sposob duzo 'dobtrego')

podsmazanie ryzu tez jest dobra metoda zwlaszcza jak chce sie zrobic jakis pilaw, czy inny bryiani

w zyciu nie kupowalam parboiled i mam nadzieje ze nigdy nie bede musiala takiego jesc - ale to ja wink

Najlepsza opcja jest wg mnie ryzowar, ale to dla ludzi ktorzy jadaja ryz czesto

• kurt.wallander Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:10
        senin1 napisała:

> - mozna dodac lyzke oleju, wtedy bedzie latwiej osiagnac prawidlowy efekt

Ja daję masło.

• thank_you Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:38
        O, to ja tak gotuję - od kiedy odkryłam metodę „do drugiego stawu” to wychodzi idealny.
    • al_sahra Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:13
      Zgadzam się z powyższymi uwagami, że to zależy głównie od rodzaju ryżu. Ja przez całe lata kupowałam tylko Carolina Gold parboiled. Nie wiem, czy w Polsce ten ryż jest dostępny, ale jeśli tak, to polecam - jest bardzo smaczny, z nutą orzechową, a każde ziarenko wygląda jakby było gotowane oddzielnie. Niestety po przeprowadzce okazało się, że nie umiem znaleźć tego ryżu w małych opakowaniach i przerzuciłam się na basmati. Gotuję tak: płuczę raz, potem daję 1.75 objętości wody na jedną objętość ryżu + sól + ew. inne przyprawy, po doprowadzeniu do wrzenia skręcam płomień do minimum i trzymam 20 min. Cała woda się wchłania, nie potrzeba odcedzać, ryż wychodzi sypki.
    • thank_you Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:35
      Jaśminowy i basmati płuczę do czystej wody i zalewam tak, żeby woda sięgała do drugiego stawu palca. tongue_out Odrobinę sole, zagotowuję na dużym ogniu a po zagotowaniu zostawiam na kilka minut na małym, dosłownie 6-7, po czym odstawiam na bok, NIE odkrywam - on sobie jeszcze spokojnie dochodzi. Wychodzi idealny.

Ale najbardziej lubię czarny ryż i ten przygotowuje się inaczej (albo wcześniej moczy lub dużo dłużej gotuję i ten nie wybacza braku troski tongue_out). Jest - imho - najsmaczniejszy.
      • thank_you Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 01:37
        Aha - ja gotuję te 6-7 minut, bo mam garnki mocno trzymające ciepło i po prostu ryż w nich dochodzi idealnie, jak masz normalne garnki to gotuj z 10.
      • mysiulek08 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 02:01
        czerwony podobnie smile

inaczej bo to 'caly' ryz a nie tylko ziarenko
        natomiast nie moge sie przekonac do 'razowego' czyli bialy z 'oslonka' - smierdzi mi w gotowaniu i jedzeniu obora tongue_out
    • mama_duzych_dzieci Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 05:36
      IDEALNY ryż wychodzi mi po około 5 min. Po wypłukaniu ryżu, proporcja wody 1:2, do wody szczypta soli, w zależności do czego to kapka oliwy z oliwek, wrzucam ryż, zalewam wrzątkiem, zamieszam z dwa razy, zmniejszę gaz, po 3-5 min na wolnym ogniu gotuję, po czym ściągam zawijam w moją kołdrę, utulę poduszką, lub w dobry koc i zostawiam, po 45 min ryż jest IDAELNY.
    • atenette Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 07:35
      Kompletnie nie rozumiem problemu. Kupuję zwykły 1kg z Lidla i po prostu wrzucam do wody i gotuję tak jak napisano na opakowaniu, bez żadnego wcześniejszego cudowania. Wychodzi identyczny jak z torebki, nie widzę żadnej różnicy.
    • mava12 Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 12:04
      ryż gotuję wtedy, kiedy mi się spieszy itp. I nie chce mi sie obierać ziemniaków/nie mam czasu. Pomijam potrawy typowo chińskie, gdzie tylko ryż pasuje.
      jednym słowem jest to szybkie gotowanie, na juz a nie jakieś zabawy w płukanie itd.
      Zazwyczaj kupuję ryż w torebkach bo, uwaga! jest tańszy niz dokładnie ten sam w kg opakowaniach papierowych. Dziwne ale w tym sklepie, w którym robię zakupy, zazwyczaj tak jest.Ale nie gotuję go w torebkach tylko je rozcinam i uzywam samego ryżu. Plus jest taki, że wiem jaka jest ilosć i nie musze odważać potrzebnej ilości. Tego ryżu z torebek nie płuczę, ten z papierowych zazwyczaj przepłukuję.
      Gotuję normalnie w garze, w dużej ilości wody, na małym ogniu, a potem odcedzam, po określonym w przepisie czasie. Ryż na sitku jeszcze "dochodzi" i absolutnie nie nalezy go przykrywać, musi odparować
      I to jest prosty i najlepszy (dla mnie) sposób.
      Kiedyś syn próbował namówić mnie na jakieś ryżowary, na jakies odmiany ryżu itd itp. No nie...
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak ugotować ryż sypany? 09.02.26, 14:43
      Nie wiem jak ma wyglądać, bo gotuję ostatni czasy tylko ryże krótkie a one sypane to nigdy nie są.
      Natomiast nie ma jedynego słusznego gotowania ryżu bo pod jednym Słońcem ludzie gotują i z ziołami, i pikantyny, i z olejem, i w sosach lub tak jak koreańczycy i japończycy tylko na wodzie.
      Jestem z frakcji, płaczę, zalewam woda zamykam, po 15 min gotowania wyłączam, zostawiam chwilę i dopiero wtedy patrzę co mi wyszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka