Dodaj do ulubionych

Niski puls

25.03.26, 10:40
Dziewczęta, cos się ze mna porobiło ostatnio, czuje się flakowo i bez powera. Lekarz kazał monitorować ciśnienie i puls codziennie rano przez tydzień a mnie wychodzi, że mam puls zawodowego sportowca nie będąc sportowcem..
Któraś miała taki niski puls?
Powrożcie zanim pójdę do lekarza, co za cholera? Tarczyca? suspicious
Obserwuj wątek
    • bagietka01 Re: Niski puls 25.03.26, 10:46
      Dla mnie to jest normalny puls spoczynkowy. Pytanie, po jakim czasie wraca Ci do normy puls po wysiłku fizycznym.
    • mia_mia Re: Niski puls 25.03.26, 10:51
      Może jesteś bardziej sprawna niż Ci się wydaje. W Polsce pewnie dostałabyś skierowanie na ekg i holtera, ale w Holandii pewnie paracetamol trzeba pobrać, bo może przejdzie😂
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 10:53
        Od ponad roku mieszkam w Belgii, więc jest nadzieja na coś więcej, niż paracetamol:p
        Nie sądzę, żebym była bardziej sprawna niż mi się wydaje:p
        • mia_mia Re: Niski puls 25.03.26, 11:10
          Zasadniczo z takim pulsem się nic nie robi dopóki nie mdlejesz czy nie masz innych objawów, bo nie jest taki niski. Sprawdzić można do ilu spada w nocy, zwykłe ekg też nie zaszkodzi.
          Jechałam ostatnio taksówką i kierowca powiedział mi, że jak sprawdził sobie puls to miał coś koło 20, jak się udał z tym na sor i opisał problem, to w pierwszej chwili popatrzyli na niego tak, że wyglądało na to, że nie wiedzą czy do niego kardiologa przysłać czy psychiatrę😉
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:13
            No to przecież pisze, że mam objawy, czuje się ujowo, dlatego poszłam do lekarza...
            • mia_mia Re: Niski puls 25.03.26, 11:38
              Sprawdź sobie potas, bo zbyt wysoki spowalnia serce i tą tarczycę. Może być tak, że nałożyło Ci się przesilenie wiosenne na tą bradykardię, a miałaś ją już dłużej. Tylko na niski puls niespecjalnie są tabletki, takie jak na tachykardię, a w stymulator pewnie ewentualnie nie chciałabyś się pakować.
              • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:57
                Na niski puls może i nie ma, ale jeśli jest spowodowany czymś, to "coś" może można leczyć. Tą tarczycę np. 🤷
    • chlodne_dlonie Re: Niski puls 25.03.26, 10:54
      Niższym pulsem bym się nie martwiła, wszak 'puls sportowca' to super sprawa!
      Ja mam dokładnie na odwrót- zazwyczaj ok 90 spoczynkowo i tak już od lat, pomimo regularnego acz amatorskiego ruchu wink
      Taka uroda, cóż poradzić- najwyżej sprawdzi się zasada 'starych internistòw' - 'szybciej bije, krócej żyjesz' wink
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 10:56
        Problem nie w samych cyferkach tylko w marnym samopoczuciu:p gdyby nie to, to bym nawet nie wiedziała, bo do dwa dni temu nawet nie miałam czym mierzyć :p
        • boggi_dan Re: Niski puls 25.03.26, 11:10
          Badaj sobie codziennie i idź najszybciej do lekarza. Może być tarczyca, mogą być problemy z sercem. Ja miałem problemy z wątrobą, leki przeciwbólowe i inne wynalazki. Norma była przekroczona o parę razy i wylądowałem w szpitalu. Puls miałem 35. Teraz mam jak młody bóg. Wątroba ma wpływ na serce.
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:22
            Najszybciej, to nie, bo lekarz kazał najpierw mierzyć i przyjść z danymi w łapie :p
      • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 11:57
        chlodne_dlonie napisała:

> Niższym pulsem bym się nie martwiła, wszak 'puls sportowca' to super sprawa!

Nie. To tak nie funkcjonuje. Jeżeli ktoś miałdo tej pory normalny puls (zdrowy spoczynkowy u nie sportowców jest zwykle 60-70), to powinien to sprawdzić, bo puls nie robi się nagle bardziej sportowy bez regularnego sportu.
        Do tego puls spoczynkowy, to ten, które mierzy się zaraz po przebudzeniu, bez zmiany pozycji i ruchu. Jak wstaniesz z łóżka, przejdziesz się po mieszkaniu, coś zjesz/wypijesz to on już idzie w górę w okolicę 70-75. I to jest nawet puls relatywnie niski. Większość ludzi ma nawet 80 i wyżej.
        Więc zarówno puls za wysoki, jak i bez wytłumaczenia za niski może być oznaką problemów.
        • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:42
          Zmierzę jutro od razu po przebudzeniu, ciekawe co wyjdzie. Bo lekarz kazał mierzyć 30-60 min od wstania.
          • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 13:12
            szarmszejk123 napisał(a):

> Zmierzę jutro od razu po przebudzeniu, ciekawe co wyjdzie. Bo lekarz kazał mier
            > zyć 30-60 min od wstania.

Lekarz chce najwyraźniej twój normalny puls, po aktywacji organizmu, ani podczas snu, ani nawet spoczynkowy, bo te mogą faktycznie być czasem niskie.
            Moja opaska fitnessowa podaje mi np. za cały ostatni rok przedział 34-167, przy czym spoczynkowy podaje 61. W czasie głębokiego puls spada mi więc czasem (pojedyncze przypadki) nawet do 34, ale w ciągu dnia nawet przy siedzeniu mam 70-80. Jedynie wieczorem spada poniżej 70, ale nigdy poniżej 60.
            Mimo tego się wystraszyłam tym 34 i poszłam do lekarza się przebadać.

• szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:20
              Opaskę zgubiłam, nowej nie kupilam bo nie mogę się zdecydować, no ale chyba czas wziąć cokolwiek:p
              • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 13:45
                Jeżeli chcesz cokolwiek, to weź huawei band 8-10. Jest tani (na amazonie już za 30 euro) a ma bardzo dobre oceny pod względem dokładności pomiarów. Do monitoringu i hobbystycznego sportu wystarczy.
                • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:46
                  Dzięki, zerknę.
              • andace Re: Niski puls 25.03.26, 13:51
                Zanim kupisz poczytaj i wybierz taką o dużej dokładności, np Polar lub Garmin, bo te najprostsze i najtańsze mają nawet o 20% niedokładny pomiar.

Jeśli by się okazało że potrzebujesz dokładnych pomiarów na dłużej to polecam produkty firmy Withings, tanie nie są, ale mają medyczną dokładność. Mam od nich wagę i ciśnieniomierz który robi EKG. Mamie kupiłam zegarek, jest bardzo zadowolona.

www.withings.com/eu/en/scanwatch-light/shop
                • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 14:11
                  andace napisała:

> Zanim kupisz poczytaj i wybierz taką o dużej dokładności, np Polar lub Garmin,
                  > bo te najprostsze i najtańsze mają nawet o 20% niedokładny pomiar.

Nieprawda. Nie wszystko co droższe, ma dokładniejszy pomiar. Droższe mają więcej funkcji, GPS i inne rzeczy, które bywają zbędne.
                  Kiedy szukałam odpowiedniego zegarka dla siebie, korzystałam z profesjonalnej oceny wielu opasek/zagarków (FAZ Kaufkompass). Nie wrażenia klientów, a testy techniczne specjalistów brane są pod uwagę i w tych testach tani Huawei nie wyszedł pod względem precyzji gorzej od znaczenie droższego Garmina. Huawei był za precyzję nawet wyróżniony.
                  To już dawno nie jest rocket science, że trzeba drogim wydatkiem podkręcać sobie ego, do mierzenia zaledwie pulsu i km przy maszerowaniu.
                  W aktualnym teście z 25.2.2026, Huawei 10 jest ciągle na podium tzw. fitness tracker i jako plus podane jest precyzyjne mierzenie:
                  www.faz.net/kaufkompass/test/der-beste-fitness-tracker/
                  • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 14:22
                    Miałam Huawei band pro, przed Garminem.
                    Pomiary, mniej więcej, pokrywały się w obu sprzętach.
                    Największa różnica była taka, że Huawei mierzył tętno punktowo i wyciągał średnią, a Garmin monitoruje tętno w sposób ciągły.
                    Byłam zadowolona z Huawei, gdy z niego korzystałam i nie miałam w planach zakupu bardziej zaawansowanego sprzętu (garmina dostałam w prezencie).
                    Ale teraz bym się z garmina na huawei w życiu nie przesiadła.
                    • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 14:29
                      piataziuta napisała:

>.
                      > Ale teraz bym się z garmina na huawei w życiu nie przesiadła.

Bo to jest inna kategoria i to służy do czegoś innego. Do twoich potrzeb zagarek sportowy typu Garmin może być lepszy. Dla mnie fitness tracker jako opaska huawei jest wystarczający.
                      Do tego weź pod uwagę, że miałaś tam jakiś huawei, a oni co chwilę mają nową udoskonalną wersję i huawei sprzed lat, to nie jest huawei z dzisiaj. Od band 8 te huawei potrafią już bardzo dużo i bardzo dokładnie.
                      Miałam opory przez zakupem Chińczyka, ale pomyślałam, że jak nie będą zadowolona, to przynajmniej tanio było, ale teraz mam nawet dwa i nie narzekam. Dużej części funkcji nawet nie używam, choć myślę w przyszłości o zegarku z GPS.
                • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 14:37
                  andace napisała:

>
                  > Jeśli by się okazało że potrzebujesz dokładnych pomiarów na dłużej to polecam p
                  > rodukty firmy Withings, tanie nie są,

Bomba. Zagarek sportowy za 250 euro bez samodzielnego GPS. Tak jakby tańsze nie robiły dokładnych pomiarów.
      • memphis90 Re: Niski puls 25.03.26, 13:42
        >Niższym pulsem bym się nie martwiła, wszak >'puls sportowca' to super sprawa!
        Tylko wtedy, jeśli niższy puls jest skutkiem zwiększonego rzutu serca, jak to ma miejsce u sportowców. U osoby ze zwyczajnym rzutem serca niższy puls może oznaczać utraty przytomności i ryzyko zgonu…
    • iwles Re: Niski puls 25.03.26, 11:04

Jak dla mnie to ciśnienie za niskie.
      Zawsze miałaś coś koło tego?
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:09
        Ciśnienie zawsze miałam niskie, ale puls normalny. Teraz wszystko mam niskie.
    • mizantropka65 Re: Niski puls 25.03.26, 11:07
      Tak, w nocy mam 45-50. Lekarz nie kazał się martwić
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:08
        W nocy to nie wiem ile mam, to jest 30 min po wstaniu.
        • mizantropka65 Re: Niski puls 25.03.26, 18:05
          Mój zegarek nie śpi, tylko mierzy i powiadamia. Tzn powiadamiał, bo wyłączyłam dziadostwo (powiadomienia spać nie dały).
    • marta.graca Re: Niski puls 25.03.26, 11:14
      Bardziej to ciśnienie jest za niskie.
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:15
        Ciśnienie to akurat zawsze miałam niskie :p
        • iwles Re: Niski puls 25.03.26, 11:21

A teraz masz możliwość sprawdzenia?
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:23
            W tym momencie? Tak, w domu jestem, daj mi minutę.
            • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:28
              Proszę
              • iwles Re: Niski puls 25.03.26, 11:44

Zmierz jeszcze po jakimś wysiłku, np. przebiegnij się gdzieś, może być z psem ☺️
                Jak robiłam dzienniczek z ciśnieniem, to lekarz mi kazał mierzyć w różnych sytuacjach. Dziennie to pewnie było z 7-10 pomiarów (przynajmniej przez pierwsze dni taka byłam zdyscyplinowana).
              • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 12:03
                Ciśnienie masz normalne. 106/67 to jest całkiem ok. .
                Twój puls jest jednak za niski. Zwykle jest tak, że ja ciśnienie spada za bardzo, to puls idzie nawet w górę. Jak u mnie pokazuje się 95/60, to serce zaczyna zwykle szybciej bić i puls idzie w kierunku 80, albo nawet wyżej. To tak normalna reakcja. Ja to od razu czuję i wstaję wtedy, by się poruszać.
                Ale niskie ciśnienie i niski puls, to dziwna kombinacja. No chyba, że ten aparat jest zepsuty. Do tego przydaje się fitnessowa opaska, która mierzy puls cały czas.
                • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:05
                  Jest nowy, więc raczej nie jest zepsuty. Ale lekarz jak mi mierzył w gabinecie poszedł po inny aparat, bo też myślał, że jest zepsuty. Nie był, drugi pokazał to samo.
                  • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 12:10

> Jest nowy, więc raczej nie jest zepsuty. Ale lekarz jak mi mierzył w gabinecie
                    > poszedł po inny aparat, bo też myślał, że jest zepsuty.

Nie daj sobie wmówić, że to norma, sportowy puls u młodej osoby, bla bla, bla, bo skoro miałaś wcześniej puls wyższy i ostatniego roku nie spędziłaś na treningu do maratonu, to coś tu jest nie teges. Nalegaj na badanie plus EKG wysiłkowe i kup sobie opaskę fitnessową do sprawdzania pulsu także podczas nocy przez dłuższy czas, bo nawet jak dostaniesz holtera, to w ten dzień pomiaru może pechowo nic nie wyjść.
                    Masz choroby serca w rodzinie?
                    • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:37
                      Toż ja wiem, że to nie jest u mnie normalne ani "super sportowy puls", głównie dlatego, że po prostu nie czuje się super :p
                      Czy miałam choroby serca w rodzinie nie wiem i już się nie dowiem, niestety.
      • memphis90 Re: Niski puls 25.03.26, 14:10
        102/67 to za niskie? 🤔 To jakie byś chciała mieć..?
    • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 11:23
      Spojrzałam na ciśnienie i puls, i nie widzę tam nic takiego.
      Za to jak zamknę oczy, to mi się przypomina jak bardzo schudłaś w ostatnich latach i że co najmniej na kilku zdjęciach wyglądałaś na niedożywioną.

Robiłaś morfologię? Żelazo? Ferrytynę? Wit D? Wszystkie tarczycowe parametry? Podobno miedź też warto.
      I na wszelki wypadek CRP, żeby zobaczyć czy Ci coś innego nie jest.
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:29
        "Robiłaś morfologię? Żelazo? Ferrytynę? Wit D? Wszystkie tarczycowe parametry? Podobno miedź też warto."

Jeszcze nie.
        A po co miedź?
        • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:31
          Tzn. Po tym jak tak bardzo schudłam, to robiłam i było ok. Ale to było już dość dawno.
        • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 11:36
          I lekarz nie powiedział, żeby zrobić morfologię na pierwszym miejscu, tylko kazał obserwować ciśnienie? suspicious Bo z tego ciśnienia nic nie wynika, poza tym, że jest dość niskie.

Miedź jest podobno powiązana z żelazem i sam wynik żelaza może być niemiarodajny.
          Jak się sobie na szybko wygugla po co jest badanie miedzi, to wyskakują wyniki związane z bradykardią, osłabieniem i zmęczeniem organizmu - czyli pasuje.
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:38
            Nie no, zlecił morfologię, ale jeszcze jej nie zrobiłam, w piątek idę:p
            A ciśnienie kazał mierzyć, to mierzę, nie jestem lekarzem, nie będę się kłócić:p
            • 35wcieniu Re: Niski puls 25.03.26, 12:33
              To normalne. Zawsze każą mierzyć w takich przypadkach, czasami dość długo, bo jednorazowe pomiary nie mają specjalnego sensu, dopiero po jakimś czasie można poczynić jakieś obserwacje.
              • andace Re: Niski puls 25.03.26, 12:43
                Tak samo z Holterem, jest min 48h i nie należy zmieniać stylu życia przy badaniu, żeby był jak najbardziej wiarygodny.
                Ja nosiłam przez 72h, dostałam naklejki na zapas żeby móc się wykąpać, a że miałam taki z 24 godzinnym monitoringiem to raz po prysznicu do mnie zadzwonili że czujnik jest przyklejony prawodopodnie za wysoko bo nie dobrego odczytu 😂 byłam z tym w pracy, na siłowni, na tren8ngu biegowym, nosiłam sportowy stanik i to urządzenie wsadziłam w biustonosz i przykleiłam taśmą do tapingu.
      • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 11:46
        Mam całe życie takie niskie ciśnienie, to nie jest problem. Zresztą u kobiet o za niskim ciśnieniu mówi się gdy wartości spadają poniżej 100/60, co zdarza mi się też od czasu do czasu, gdy mam kilka zbyt leniwych dni.
        Nie wierzę jednak, w tak niski puls bez uprawiania regularnego kardio od dłuższego czasu. W nocy podczas snu mi też czasem spada do 43-45, co lekarka uważa za ok, ale jednak w spoczynku mój zegarek liczy mi taki powyżej 60 uderzeń na minutę.
        53 miałam, jak się strułam, całą noc nie spałam i rzygałam na koniec już tylko czystą wodę, którą próbowałam w siebie wmusić. Ekstremalne odwodnienie, brak snu, wypłukane mikroelementy. Ale serce próbowało nadrobić i co chwilę puls skakał do 100, potem znowu 55, nieprzyjemne uczucie, o mało ataku ataku paniki nie dostałam i mąż już chciał dzwonić po pogotowie. Po wypiciu szklanki wody z cukrem i torebce jakiejś mieszanki suplementów dla sportowców (reklamówka z apteki) przeszło.
        Bez widocznej przyczyny nie traktowałabym tak niskiego pulsu jako normę, tylko poszła jednak do lekarza, sprawdzić także tarczycę i najlepiej zrobić jeszcze EKG wysiłkowe.
        To może być bowiem także oznaką problemów z sercem, np niewydolność serca. Takie sprawy zaczynają się często już w młodszym wieku, lepiej sprawdzić, zanim zmiany hormonalne po 45 roku życia rozwój choroby przyśpieszą.
        • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 11:52
          "53 miałam, jak się strułam, całą noc nie spałam i rzygałam "

A ja dziś, to się czuje nawet dość nieźle, w porównaniu do dni, kiedy czuję się źle:p
          • katarrynka Re: Niski puls 25.03.26, 12:11
            Miałam jakieś 23 lata kiedy tętno w dzień z 90-100 zaczęło spadać do takich wartości 40-50 też w dzień plus inne objawy typu bóle głowy, zmęczenie, zawroty, na holterze w dzień miałam i 25. Skończyło się niefajnie, więc jak masz możliwość udania się do kardiologa to zachęcam 😅
            • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:11
              Jak się skończyło? suspicious
              • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:53
                Zapytam, bo mam dokładnie takie objawy- ciągle bóle głowy, chroniczne zmęczenie, ciągła senność, zawroty głowy.
                • katarrynka Re: Niski puls 25.03.26, 14:33
                  Najpierw zjazdami krótkimi, potem omdleniami z utrata przytomności i na końcu zatrzymaniem krążenia. A całe swoje życie miałam dość wysoki puls. Normą tętno było ok 100, a siedząc 115-120. A że jestem b. szczupła to zwalali to na tarczycę, później że się glodzę. Dobry kardiolog od razu zobaczył że w EKG widać bloki i tego samego dnia miałam holter.
                  • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 14:59
                    Tak wysokiego, to nie miałam, raczej koło 70.
                    I co potem, znaleźli jakąś konkretną przyczynę? bierzesz jakieś leki czy coś?
                    • katarrynka Re: Niski puls 25.03.26, 20:46
                      Po zatrzymaniu krążenia wszczepili mi stymulator, później dołączyła arytmia z tych groźniejszych i biorę leki, ale małe dawki, bo one wszystkie obniżają tętno. Rozważam ablację jeszcze w tym roku, ale to serio nie zdarza się często. Sprawdź, czy przy wysiłku tętno Ci się podnosi, słabo będzie jeśli nie 😅
                      • katarrynka Re: Niski puls 25.03.26, 20:50
                        Picie większej ilości płynów i elektrolitów to ogólnie dobry pomysł, czasami jak mi za mocno spadnie ciśnienie to zjadam kilka plastrów pomidora mocno posolonego- podnosi ciśnienie lepiej niż wodawink
    • qrka Re: Niski puls 25.03.26, 11:51
      Całe życie tak mam.
      Power zwykle w normie, ale jak za bardzo jestem śnięta, to szukam okazji, by mnie ktoś/coś wku.... i power wraca
      😂
      • andace Re: Niski puls 25.03.26, 12:06
        Mnie kiedyś ze szpitala nie chcieli wypuścić, bo miałam ciśnienie 88 na 58 i usiłowali to uregulować, aż zadzwonił kolega z pracy (taki co był nie za bystry i zawsze miał problemy z dudy) i po 10 min rozmowy było 120 na 80 i dostałam wypis 🤣🤣
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:07
        Jeśli masz tak całe życie, to jakby inna sytuacja:p
        • qrka Re: Niski puls 25.03.26, 12:21
          Zapytałaś, cytuję: Któraś miała taki niski puls?
          To odpowiedziałam 🤷‍♀️
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:38
            Sorry, wydawało mi się jasne, że pytam o patologie, nie o taką twoja urodę:p
            • qrka Re: Niski puls 25.03.26, 13:24
              Przepraszam, już nie będę.
              • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:31
                To ja przepraszam za niejasne pytanie :p
    • andace Re: Niski puls 25.03.26, 12:02
      U mnie to normalne, ciśnienie potrafię mieć jeszcze niższe np 95 na 60, an jak śpię to tętno spada nawet poniżej 40, ale nie mam żadnych objawów fizycznych (poza tym że mi ciągle zimno, zwłaszcza jak śpię) i jestem przebadana na wszystko.
      Nawet nie widziałam że mam niskie ciśnienie i niski puls, dowiedziałam się kilkanaście lat temu po operacji, jak przyszedł do mnie anestezjolog i nakrzyczał że zataiłam dane medyczne bo się zdenerwował w trakcie zabiegu jak mi puls zjechał.

Miałam Holtera, echo serca, próby wysiłkowe, EKG, plus regularnie robię badania i wszystko w normie, wiem że mam bradykardię i dokąd nie ma objawów, tego się nie leczy (bo w zasadzie jedynym leczeniem jest rozrusznik). Muszę tylko uważać na leki które mogą spowalniać akcję serca, nie mogę takich brać.

Jak pisze Ziuta, najpierw pełna morfologia i badanie pierwiastków plus pełny pakiet tarczycowy, łącznie z przeciwciałami (anty-TPO, anty-TG, TRAb) bo hormony mogą być w normie, a przeciwciała nie.

Dobrze że teraz jesteś w Belgii, oni nie mają problemu pełnymi badaniami krwi, w Holandii dostałabyś na początek polecenie żeby chodzić na spacery i żebyś wróciłam za 3 miesiące 🤣
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:06
        W Belgii na pierwszy sort kazali mi pić elektrolity i ogólnie zwiększyć podaż płynów. I wrócić jeśli się nie poprawi, no więc wróciłam :p
        • mia_mia Re: Niski puls 25.03.26, 12:21
          W elektrolitach jest potas i magnez, one skutecznie spowalniają serce, może to jest jakiś trop, jeśli piłaś za dużo albo wyjściowo miałaś wysoki to spokojnie mogły zbić do takich wartości.
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:35
            Nie no, miałam niski już wtedy...
            • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 12:40
              A piję jedną saszetkę tego dziennie, więc chyba trudno powiedzieć, żebym jakoś przesadzała z dawką:p
              • 35wcieniu Re: Niski puls 25.03.26, 12:42
                Nie, raczej nie przedawkowałaś 😂
    • nenia1 Re: Niski puls 25.03.26, 12:39
      Nie wiem jak to u ciebie działa, w Polsce bym poszła prywatnie do kardiologa. Z kotem chodziłam na echo serca, to czemu sobie przeglądu nie zrobić wink
      Dla mnie to niski puls. Poszłam sobie zmierzyć, po jedzeniu jestem, przeszłam przez całe mieszkanie i mam 70. Jakbym nic nie robiła to spada, ale 53 nigdy sobie nie przypominam, max 60 i to siedzę dłuższy czas, nic nie robię.
      Dla mnie wszelkie tego typu odstępstwa od normy, bez uchwytnego powodu, to jednak wskazanie do konsultacji lekarskiej. Przyczyny mogą być różne, poczynając od banalnych, ale życie mnie uczy, im szybciej coś wychwycimy tym lepiej.
    • alpepe Re: Niski puls 25.03.26, 12:46
      Ja mam taki niski, ale jak uprawiam sport, to jest tak wysoki, jakbym uciekała przed panterą śnieżną.
      • alpepe Re: Niski puls 25.03.26, 12:51
        Aha, najśmieszniej było, jak sobie mierzyliśmy puls całą rodziną, ja, mąż, starsza córka i przyjaciel córki, ja miałam śmieszne 42, co w sumie występuj chyba tylko w stanie głębokiego odprężenia. I byłam po kawie i rozmawialiśmy sobie w kuchni.
        • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 13:15
          To nie jest śmieszne alpepe. Puls 42 w ciągu dnia po kawie wymaga sprawdzenia. To nie jest oznaka zdrowia, chyba, że masz 25 lat, trenujesz zawodowo kolarstwo i startujesz w następnym tour de france. Kiedyś robiłaś ostatnie wysiłkowe EKG?
          • alpepe Re: Niski puls 25.03.26, 17:02
            Nie no, co ty. Ja całe życie wstaję rano, potem ok. południa muszę się położyć i przespać, by jakoś funkcjonować. Obecnie od ub. roku mam więcej ruchu i mam wyższy puls, ale mój zegarek mi pokazuje, że średni spoczynkowy puls mam poniżej 50, jakieś 45. Moja matka też niskociśnieniowa, a poza obecnie problemem z kolanem, ma się dobrze. Ja byłam badana z powodu tego spania, jeśli dotychczas nic nie wykryto, to mi się nie chce już chodzić i szukać.
            Ja większość czasu poleguję, bo nie mam sił, ale jak się zrywam, to szybko chodzę, szybko robię.
            • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 17:07
              alpepe napisała:

> Obecnie od ub. roku mam więcej ruchu i mam w
              > yższy puls, ale mój zegarek mi pokazuje, że średni spoczynkowy puls mam poniżej
              > 50, jakieś 45. Moja matka też niskociśnieniowa,

Zdaje się, że tobie się myli puls z ciśnieniem. Niskociśnieniowcy nie mają automatycznie (tak) niskiego pulsu.
              Puls spoczynkowy 45 nie jest normą u kobiety w twoim wieku, która nie jest do tego wyczynowym sportowcem.
              Albo więc coś mylisz, albo powinnaś się przebadać.
            • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 17:17
              alpepe napisała:

>
              > Ja większość czasu poleguję, bo nie mam sił, ale jak się zrywam, to szybko chod
              > zę, szybko robię.

To brzmi kuriozalnie. Zapytam jeszcze raz, kiedy ostatnio robiłaś EKG wysiłkowe? Jeżeli jesteś ubezpieczone w Niemczech, to masz to w pakiecie jako badanie profilaktyczne co 2-3 lata po skończeniu zdaje się 35 roku życia.
              Ja mam całe życie niskie ciśnienie i to nie oznacza, że człowiek jest zmęczony, senny, czy w inny sposób nie ma energii. Te objawy to jest zawsze jakiś dodatkowy problem i tak niski puls jest sygnałem ostrzegawczym, że coś z twoim sercem jest nie tak jak trzeba.

• szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 17:20
                Ano właśnie, ciśnienie w dolnych granicach normy mam całe życie, ale na samopoczucie miało to wpływ tylko przy bardzo niskim ciśnieniu atmosferycznym, na co dzien czulam się z tym od dobrze po świetnie :p
                • gatito_z_kato Re: Niski puls 25.03.26, 17:53
                  U mnie dokładnie tak samo.
                  Ja mam nawet takie powiedzonko, jak mnie chłop wkurzy, że mi ciśnienie się przez niego podniosło do 110/70 wink
                  • marta.graca Re: Niski puls 25.03.26, 18:02
                    Zazdro dziewczyny! Chętnie bym Wam oddała trochę ciśnienia, a zwłaszcza pulsu. Ja mam czasem w spoczynku 130 uncertain
                    • gatito_z_kato Re: Niski puls 25.03.26, 18:26
                      Sorry, nie biorę, musisz się bardziej postarać z ofertą 😁
                      • marta.graca Re: Niski puls 25.03.26, 18:30
                        Kurczę🙃Może szarm się skusi?😀
                        • szarmszejk123 Re: Niski puls 26.03.26, 08:40
                          Pulsu mogę trochę wziąć, tak żeby mi skoczył do 70 powiedzmy, jak wcześniej:p
    • primula.alpicola Re: Niski puls 25.03.26, 12:57
      Puls idealny, natomiast, jeśli towarzyszy mu złe samopoczucie, to trzeba badać i szukać przyczyny.
      • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 13:06
        >Puls idealny

To nie jest puls spoczynkowy.
      • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 13:18
        primula.alpicola napisała:

> Puls idealny,

Jesu, przestań pisać takie rzeczy. To nie jest puls spoczynkowy. Do tego, chyba przeoczyłaś, że szarm miała przedtem wyższy i nie czuje się dobrze. Od czego ten "idealny" się zrobił?
        • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:36
          "Od czego ten "idealny" się zrobił?"

Na pewno nie od nadmiaru cardio:p tego jestem stuprocentowo pewna :p
          • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 13:42
            Ciekawe jaki masz spoczynkowy.
            Mąż nie ma smartwatcha/opaski, żeby sprawdzić przez noc?
            • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:44
              Mąż nie ma, nie miał i nie chce mieć. Uważam, że boi się, że mu coś ten zegarek "odkryje" :p
              • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 13:47
                > Mąż nie ma, nie miał i nie chce mieć. Uważam, że boi się, że mu coś ten zegarek
                > "odkryje" :p

🤦‍♀️😅

A Ty czemu nie masz? suspicious
                • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 13:51
                  Bo zgubiłam :p a wybór jest taki, że nie mogę się zdecydować:p
                  • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 13:58

> Bo zgubiłam :p a wybór jest taki, że nie mogę się zdecydować:p

A to rozumiem!
                    Załóż wątek!
                    Ja się podepnę, bo powoli zaczynam szukać następcy dla starego Garmina Instinct 2S (którego polecam tylko swoim wrogom :p).
                    Ten Garmin od samego początku mnie wk... - głównie dlatego, że ma sporo bugów. Z drugiej strony, lata korzystania z niego tak mi doprecyzowały oczekiwania w stosunku do kolejnego zegarka, że nie mogę nic kupić, bo coś takiego nie istnieje. :p
                  • andace Re: Niski puls 25.03.26, 14:01
                    A jaki masz telefon? Jeśli nie potrzebujesz używać zaawansowanych funkcji sportowych, to może tej samej marki co telefon?
                    • piataziuta Re: Niski puls 25.03.26, 14:09
                      > A jaki masz telefon? Jeśli nie potrzebujesz używać zaawansowanych funkcji sport
                      > owych, to może tej samej marki co telefon?

Zaawansowanych funkcji sportowych, czyli jakich? suspicious
                      Mam Motorolę. wink
                      • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 14:21
                        Jak znasz niemiecki, to możesz skorzystać z tego testu niżej. To bardzo sensowna strona, gdzie zegarki są technicznie oceniane przez profesjonalistów.
                        Tam są trzy kategorie: fitness tracker, zagarki sportowe i smartwatches.
                        Przypuszczalnie pierwsza kategoria cię nie interesuje (zwykle bez GPS), ale jeżeli chodzi o zegarki to najlepszy jest Garmin Venu 3, dla profesjonalistów polecają Garmin Forerunner 956, ale są jeszcze wyróżnione Hama, Suunto Race, Coros Pace Pro, trzeba się wczytać:
                        www.faz.net/kaufkompass/test/die-beste-sportuhr/
                        Przy smartwatches najlepszy dla Iphona jest Apple Watch Series 11.
                        Dla androida Samsung Galaxy Watch 8
                        Ale jest jeszcze np. bardzo wysoko Huawei Watch D2:
                        www.faz.net/kaufkompass/test/die-beste-smartwatch/
                        Na dole każdej strony jest tabela porównawcza.
                      • andace Re: Niski puls 25.03.26, 14:38
                        Pytałam Szarm, np dokładnego GPSa (żeby nie pokazywał biegania np po jeziorku przy okrążeniach), planowania treningu, lap time, planowania trasy biegowej i drugiego trzymania baterii plus podłączenia paska do mierzenia tętna.
                        Takie m.in funkcję miał mój Polar i z nich korzystałam, teraz mam Apple Watch, nie biegam więc jest mi to potrzebne. Z Apple Watch jestem bardzo zadowolona, ma niestety jedną olbrzymią wadę czyli czas trzymania baterii.
                        • snakelilith Re: Niski puls 25.03.26, 14:50
                          andace napisała:

> i dr
                          > ugiego trzymania baterii

Co to jest "drugiego trzymania baterii"?
                          Mój huewei band 8 przy jednym pełnym naładowaniu i przy codziennym użytku trzyma 2 tygodnie, co bywa zdradzieckie, bo nie sprawdzam regularnie naładowania i czasem przed wyjściem na basen jest prawie pusty. Mam jednak 2, więc mam alternatywę.
                        • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 14:56
                          Mam Xiaomi i miałam wcześniej Mi band ale nie byłam z niego w ogóle zadowolona.
      • wapaha Re: Niski puls 25.03.26, 13:19
        primula.alpicola napisała:

> Puls idealny, natomiast, jeśli towarzyszy mu złe samopoczucie, to trzeba badać
        > i szukać przyczyny.

Puls idealny to 60-90
    • wapaha Re: Niski puls 25.03.26, 13:18
      Madry lekarz
      Kup soboe opaske /zegarek- bedziesz miala monitorowany caly czas. Istotny jest spoczynkowy
      Na moje-kolejnym ruchem lekarza powinino byc ekg,holter i pogłebiona diagnostyka morfologii krwi
      • memphis90 Re: Niski puls 26.03.26, 07:24
        Morfologia to badanie elementów morfotycznych krwi - ile jest których krwinek i jakiej są wielkości, tak mówiąc z grubsza. Nie ma pogłębionej morfologii i niepogłębionej morfologi. Jest jedno badanie, czyli morfologia.
        • wapaha Re: Niski puls 26.03.26, 07:48
          memphis90 napisała:

> Morfologia to badanie elementów morfotycznych krwi - ile jest których krwinek i
          > jakiej są wielkości, tak mówiąc z grubsza. Nie ma pogłębionej morfologii i nie
          > pogłębionej morfologi. Jest jedno badanie, czyli morfologia.
          >

Jest morfologia podstawowa i rozszerzona (poglebiona)-z rozmazem
          Zaprzeczysz ?
    • gatito_z_kato Re: Niski puls 25.03.26, 14:36
      Ciśnienie jest ok, sama jestem niskociśnieniowcem, natomiast puls za niski i przy dodatkowych objawach, które opisujesz, warto iść do kardiologa.
      Miałam kilka lat temu podobny epizod - osłabienie, duszności, zadyszka na schodach itp, myślałam, że to jakieś zmęczenie wiosenne, w końcu po kilku dniach poszłam do lekarza. Zrobiła mi EKG i wysłała na cito na Ddimery i do szpitala, wszystko wyszło w normie i tego samego dnia mnie wypuścili, ale dostałam jakieś leki na serce. Po jakimś czasie wszystko ustąpiło, ale 3 m-ce później dostałam udaru, na tle kardiologicznym. Długo później rodzinna stwierdziła, że to mogło mieć związek, ale niestety nie udało się tego wcześniej wyłapać.
      Absolutnie nie chcę Cię straszyć, natomiast takie duże zmiany w samopoczuciu trzeba bardzo dokładnie sprawdzić.
      I tak jak dziewczyny radzą, poproś też o skierowania na badania krwi.
      Życzę dużo zdrówka smile
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 14:57
        No masz, nawet jak nie chciałaś, to mnie wystraszylaś:p może to I lepiej:p
        • gatito_z_kato Re: Niski puls 25.03.26, 15:09
          Przepraszam smile po prostu nie daj sobie wmówić, że to normalne i że masz to "rozchodzić".
          Jakaś przyczyna musi być, po to są badania i lekarze, żeby wszystko sprawdzić, wyleczyć się i w dobrym zdrowiu doczekać emerytury (patrz sąsiedni wątek) 😁
          • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 15:38
            Ja to już jakiś czas tak "rozchadzam" właśnie, eh, ale w pewnym momencie zmęczyło mnie bycie zmęczoną i w końcu się wybrałam do lekarza :p
            • grey_delphinum Re: Niski puls 25.03.26, 17:07
              Moj ostatni pomiar to 105/50, ale ja mam mega anemię (ferrytyna 4).
              Czuję się jak kupa goowna.
              • gatito_z_kato Re: Niski puls 25.03.26, 17:52
                Współczuję i przytulam smile
              • szarmszejk123 Re: Niski puls 25.03.26, 18:04
                4?😲
                • grey_delphinum Re: Niski puls 26.03.26, 07:41
                  Dokladnie 4,4.

Dzis biorę skierowanie na wlewy zelaza, o których pisala snejkowa, bo terapia doustna zelazem nie skutkuje.
                  • szarmszejk123 Re: Niski puls 26.03.26, 08:40
                    To trzymam kciuki żeby te wlewy pomogły szybko! 😘❤️
                    • grey_delphinum Re: Niski puls 27.03.26, 15:19
                      Dziękuję 😘

Wlasnie wylądowałam w szpitalu, szybciutko zrobili ekg, dali wlew zelaza, magnez z potasem i cos tam jeszcze. Zobaczymy, czy wyjdę w pon, bo prxyplatala się paskudna arytmia
                      • evee1 Re: Niski puls 29.03.26, 11:18
                        Oj, to trzymaj się!
                  • evee1 Re: Niski puls 29.03.26, 11:17
                    Ja zazwyczaj miewałam 11-16, ale kiedy miała ferrytyna 6. Ale czułam się całkiem normalnie.
                    • evee1 Re: Niski puls 29.03.26, 11:19
                      W ogóle to ferrytyna podskoczyła mi do dolnej granicy normy (i tak już zostala) dopiero jak przestałam miesiączkować.
          • andace Re: Niski puls 25.03.26, 20:17
            Dokładnie, trzeba szukać przyczyny bo jak objawy przeszkadzają w codziennym życiu, to trzeba się zbadać i to szybko.
            Na wypisie ze szpitala, po krzykach anestezjologa, wpisali “pilna konsultacja kardiologiczna”, wystraszyłam się i zrobiłam wszystkie możliwe badania.
    • mikams75 Re: Niski puls 25.03.26, 19:04
      takie dane trzdno porownywac z innymi.
      Ja tez mam niski puls, 53 to tak jak sobie siedze i podczytuje ematke.
    • mania_222 Re: Niski puls 26.03.26, 01:57
      Miałam podobnie - zmęczenie, zawroty głowy - dłuższy czas.Może 3-4 miesiące. Ciężko było mi przejść 100 metrów bez zadyszki. Nigdy żadnych problemów z sercem i żadnego bólu.
      Wreszcie dokuśtykałam do rodzinnej. Po EKG i zmierzeniu pulsu - od razu karetka i kardiologia. Wyszedł puls 34. Zrobili dokładne badania i w 8 godzin później diagnoza - całkowity blok serca 3 stopnia. Nawet o tym nigdy nie słyszałam. Lekarz wytłumaczył, że przedsionki kurczą się w swoim rytmie, a komory w swoim - innym. Tego się nie da leczyć, tylko od razu stymulator wszczepia.
      Powiedziano mi, że często przywożą do nich pacjentów z pulsem 38-42 z już trudnymi zmianami neurologicznymi i jestem prawie dziwolągiem, bo przy 34 jeszcze wchodziłam na 4 piętro. Podobno przez to, że przez dłuższy czas organizm lekko przystosował się, choć było już blisko zejścia z tego świata.
      Od 2 lat żyję ze stymulatorem i jest dobrze. Ciśnienie zawsze miałam niskie.
      Nie lekceważ objawów i zgłoś się na badania.
      • mania_222 Re: Niski puls 26.03.26, 02:04
        P.S. Tarczyca wycięta 22 lata temu i dobrze dobrany Euthyrox, więc ten blok serca nie jest związany z tarczycą, TSH w normie.
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 26.03.26, 08:39
        Matko , alescie mnie tu nieźle nastraszyły, po takiej lekturze już się mnie z tego gabinetu nie pozbędą póki mnie nie przebadają wzdłuż i wszerz:p
    • szarmszejk123 Re: Niski puls 27.03.26, 09:02
      Zmierzyłam spoczynkowy - 46
      I po spacerze średnim tempem- 62

• snakelilith Re: Niski puls 27.03.26, 10:36

> Zmierzyłam spoczynkowy - 46
        > I po spacerze średnim tempem- 62

Nie wygląda to zbyt dobrze.
        Zmierz sobie też temperaturę kilka razy w ciągu dnia. Masz normalną, znaczy zwykle powyżej 36, czy niższą?
        Byłaś może chora przez pokazaniem się pierwszych objawów - grypa, mocne przeziębienie, coś wirusowego?
        Masz niedoczynność tarczycy?

• szarmszejk123 Re: Niski puls 27.03.26, 10:43
          "Byłaś może chora przez pokazaniem się pierwszych objawów - grypa, mocne przeziębienie, coś wirusowego?"

Nic, co by mnie jakoś bardzo zwaliło z nóg.

"Masz niedoczynność tarczycy?"

Kiedy ostatni raz sprawdzałam, to tarczyca była ok, ale to było że dwa lata temu ( sprawdzana pod kątem schudnięcia), mogło się to zmienić w międzyczasie.
          Dziś po południu idę fo labu, zobaczymy co tam wyjdzie.
          • andace Re: Niski puls 27.03.26, 12:17
            Jak najszybciej do lekarza, spoczynkowy to jeszcze ale ten w trakcie spaceru jest za niski. Jak pisałam wyżej, sprawdź koniecznie przeciwciała nie tylko hormony tarczycy, ja hormony miałam w normie, a przeciwciała kilkakrotnie przekraczające normę.

Trzymam kciuki!
            • szarmszejk123 Re: Niski puls 27.03.26, 12:26
              Do lekarza idę w poniedziałek, z wynikami i moimi zapiskami z całego tygodnia.
              Zobaczymy, co tam się zesrało eh.
        • szarmszejk123 Re: Niski puls 27.03.26, 12:27
          Zmierzyłam temperature- 36,4, więc spoko, normalnie.
      • hanusinamama Re: Niski puls 27.03.26, 10:42
        Kiedy masz wyniki morfologii. Pędem do kardiologa...
    • evee1 Re: Niski puls 01.04.26, 10:43
      Już po weekendzie. Cis się wyjaśniło?
    • hanusinamama Re: Niski puls 01.04.26, 14:56
      Szarm zyjesz?
      • szarmszejk123 Re: Niski puls 01.04.26, 16:01
        Żyje, żyje! Ale jeszcze nic nie wiem, bo krew z piątku była niezdatna do użytku, byłam dziś rano na pobraniu nowej, wyniki mają być jutro, więc może jutro coś będę wiedzieć.
    • szarmszejk123 Re: Niski puls 09.04.26, 10:32
      Mały update- w morfologii nie wyszło zupełnie nic, poza lekko obniżonym poziomem Wit D.
      Ja w międzyczasie zaczęłam czuć się w sumie trochę lepiej,nie wiem, siła sugestii może, ale ważne, że działa 😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka