mocca26 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:34 Właśnie kolejna wadę sobie przypomniałam. Do niektórych fajnych platform mogę się zalogować tylko z sieci biurowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:45 To bardziej skomplikowane, bo wchodzą zewnętrzni dostawcy , w tym 2 pośredników. (A usługi płatne dla ludzi spoza listy drugiego pośrednika) Nie będę pisała szczegółów. P.s. zawodowo mamy takie ustawienia, że część danych jest zablokowana i tylko do użytku z kabla na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:46 P.s. i np kiedy potrzebuje tych danych to muszę iść do biura Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:29 >bo wchodzą zewnętrzni dostawcy , w tym 2 pośredników. Rozumiem. Wiele firm tak ma ze ma dostawcow, dystrybutorow itdz ale wtedy sie ich enable w VPN/ tunelu. Czesto sie buduje takie pomosty miedzy ich a waszymi( pisze hipotetycznie) tunelami >A usługi płatne dla ludzi spoza listy drugiego pośrednika No ale ta grupa chyba uzywa zewnetrznych stron www do zakupu uslug i nie musza laczyc sie tunelem >np kiedy potrzebuje tych danych to muszę iść do biura Rozumiem. Nie ty jestes decydentem o kwestii systemow zabezpieczen jakie firma uzywa Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 11:00 Ja się łącze z siecią biurową, nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:29 No wlasnie to VPN/tunel Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:43 Nie widzę żadnych minusów. Nawet na meetach/szkoleniach lepiej czuję się online niż na żywo. Ale ja jestem introwertyczką i może dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:46 no właśnie, ja też i minusów nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:45 Już nie raz pisałam, że dla mnie praca zdalna nie ma minusów. Przejście na zdalną postawiło mnie na nogi i pozwoliło odetchnąć. 1) Nie mam osobnego pokoju, ale mam zamykane biurko z dwoma monitorami. Gdy kończę prace zamykam biurko i pracy nie widać. 2) Nie mam problemu z samodyscypliną, pracuje 9-17.30 przy biurku (nigdy w łożku), robie przerwy, nie siedzę po nocach. 3) Socjalizuje się z tymi, których lubie, a nie z tymi, z którymi muszę. Codziennie po pracy wychodzę, idę na zajęcia sportowe, spotykam z ludźmi, kontaktuje z rodziną. Ale nie musze mieć zbyt wielu interakcji z nielubianymi ludźmi. 4) Nie mam dzieci i mam kota, doceniam to, ze nie siedzi sam w domu i takie towarzystwo jest super. 5) Raz na tydzień jestem w biurze (środa), wiec w tym czasie załatwiam wszystko, co lepiej jest załatwić osobiście, przychodzi wtedy cały zespol, wspólnie jemy, wymieniamy się informacjami i wtedy tez mam najmniej pracy merytorycznej. 6) Cenie sobie odpoczynek, domowe posiłki i robienie prania w godzinach pracy. Wiem, ze to przywilej, ale z niego korzystam, właśnie dlatego, ze dobrze idzie mi praca zadaniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:59 Podpisuję się obiema ręcami . W razie W dzwonią i w ciągu 1- 1,5 h jestem. Też raz/ dwa razy w tyg jestem w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 13:56 Brak ruchu. Nie raz to powtarzałem ale nawet trasa dom-praca-dom to coś więcej niż trasa lozko-biurko-lozko. Trudniejsze wychodzenie gdzieś po pracy. Z roboty mam wszędzie blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 14:08 U mnie odwrotnie, z domu mam wszędzie blisko, a praca jest na przedmieściach. Po pracy z domu mi latwiej wyjsc i mniej czasu trace na szykowanie. Z pracy to najpierw musze dojechac do domu, przbrac sie, przyszykowac i dopiero wyjsc. A codziennie chodze w ramach przerwy w pracy, albo do parku kolo domu, albo do sklepu po codzienne zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeth.nakatami Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 14:25 profes79 napisał: > Brak ruchu. Nie raz to powtarzałem ale nawet trasa dom-praca-dom to coś więcej > niż trasa lozko-biurko-lozko. > > Trudniejsze wychodzenie gdzieś po pracy. Z roboty mam wszędzie blisko. > O to to. Chociażby mam parę enelmedów w zasiegu kwadransa z roboty. Można umówić czyszczenie i fluoryzację w porze lunchu. Plus łatwiej spotkać się z ludźmi, kiedy się już jest w city. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:09 A to ja właśnie ruchu, zwłaszcza w okresie gdzie wcześnie ciemno mam więcej. Wyłączam ten komputer, zjem obiad-albo nawet zjadłam w pracy i mogę iść na spacer do lasu albo zabrać córkę na plac zabaw, a w dzień kiedy jadę do biura jak wrócę i zjemy to już często ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:19 Jesli pracujesz na niepelny etat, raczej polowe to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:22 W sensie? Pracuję na pełny etat, i wyglądało to u mnie tak jak napisałam wyżej, i to mówiąc o dniach w których robiłam swoje standardowe 8h. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:26 Jesli mieszkasz np w pl to zima robi sie ciemno ok 16 albo mawet wczesniej wiec nawet jesli prace zaczniesz o 8 i pominiesz lunch to skonczysz o 16. Ten spacer i plac zabaw wiec bedzie po zmroku Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:56 Często zaczynam pracę o 7, jak chcę, mogę nawet o 6, ale tak raczej nie wstaję. Spokojnie kończę o 15. Przerwę mam wliczoną w czas pracy, nie muszę jej pomijać, żeby skończyć o czasie, a nie później. Więc owszem mam jeszcze chwilę na złapanie dnia. A okres kiedy wcześniej robi się ciemno to nie tylko te całkiem najkrótsze dni, to też te kiedy ściemnia się o 17 = nawet kończąc o tej 16, miałabym jeszcze godzinkę dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 19:07 Tiaaa, masz godzine najwyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 00:43 No mam godzinę-półtorej okienka na ten spacer czy jak jest cieplej rower, którego to okienka nie mam jak jadę do biura. Dokładnie o tym przecież mówię. Nie o całodziennych wyprawach, tylko normalnej chwili aktywności którą w tych miesiącach mogę mieć albo nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeth.nakatami Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 19:15 Dla mnie z kolei takie godziny pracy byłyby piekłem na ziemi i jeszcze do tego na zdalnej. Pracowałam na początku swojej kariery zawodowej rok czasu od 7:00 i nie chciałabym nigdy więcej. Nic nie miałam z dnia od jesieni do wiosny. Ale to też pokazuje, że ludzie różnych rzeczy potrzebują do szczęścia. Mnie tylko śmieszy, jak ktoś autorytarnie stwierdza, że wszyscy kochają zdalną, no bo jak tego można nie kochać?! Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 00:46 Oczywiście, że tak- każdy ma swoje preferencje, ja akurat takie, a inni inne stwierdzenia, że jak może wszystkim pasować/nie pasować też nigdy nie rozumiem. Przecież tak różni jesteśmy, i prace mamy różne. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 20:57 profes79 napisał: > Brak ruchu. Nie raz to powtarzałem ale nawet trasa dom-praca-dom to coś więcej > niż trasa lozko-biurko-lozko. > > Trudniejsze wychodzenie gdzieś po pracy. Z roboty mam wszędzie blisko. > Ja mam więcej ruchu na zdalnej wychodzącz psem na ok 40 minut na przerwie. Więcej ruszam się w domu niż w biurze w trakcie krótkich przerw. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 14:22 W moim swiecie HO nie ma minusów Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 14:53 Pracuję z domu od "zawsze" (tzn ponad 16 lat już) i nie widzę minusów Aha, tak, oczywiście, że mam pracownię/gabinet z biurkiem i komputerem - ale to raczej plus, a nie minus. Nawet w małym mieszkaniu miałam biurko na komputer - nigdy nie pracowałam dłużej z laptopa i łóżka, za jakie grzechy miałabym sobie to robić? Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 15:07 Nie widzę żadnych minusów pracy zdalnej. Brak dyscypliny pracy? Nie u mnie. System monitoringu jest tak czuły, że wyłapuje jak za długo myszki nie uzywasz. Brak socjalizacji? Nie znacie innych ludzi poza pracą? Ludzie tylko w pracy przeszkadzają tak szczerze mówiąc, ale ja chodzę pracować, nie plotkować. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 15:56 System monitoringu jest tak czuły, że wyłapuje jak za długo myszki nie uzywasz. I co robi? Poraża prądem? p.s. mój też wyłapuje ale to nie ma wpływu na ocenę tego czy ktoś pracuje czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:04 mocca26 napisała: > System monitoringu jest tak czuły, że wyłapuje jak za długo myszki nie uzywa > sz. > > I co robi? > > Poraża prądem? Nie poraża. Po prostu w mojej pracy ściemniać się nie da - gotować obiadów i innych rzeczy robić. Jak się logujesz do systemu to wychodzisz po 8 godzinach i nie rozwlekasz roboty na cały dzień. Pracujemy w zespole i jakby na „żywo”. > > p.s. mój też wyłapuje ale to nie ma wpływu na ocenę tego czy ktoś pracuje czy n > ie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 18:49 ale ja pracując mam często "wyłączoną" myszkę Nie mówiąć o tym, że moge ją ustawić na "nie przeszkadzać" Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:33 No ale to zalezy od rodzaju pracy. Twoja praca mocca podejrzewam ma charakter zadaniowy ( jak moja) i w zasadzie nie ma znaczenia kiedy i o ktorej to wykonujesz jesli jestes na spotkaniach w godzinach pracy i odpowiadasz kolegom gdy cos pytaja itd, ale juz jesli jest grupa osob wykonujaca podobna prace np wykonujaca jakies odpowiedzi dla klientow i nie widza ile kto tego zrobil to mierza obecnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 21:01 no_name33 napisała: > Nie widzę żadnych minusów pracy zdalnej. > Brak dyscypliny pracy? Nie u mnie. System monitoringu jest tak czuły, że wyłapu > je jak za długo myszki nie uzywasz. > Brak socjalizacji? Nie znacie innych ludzi poza pracą? > Ludzie tylko w pracy przeszkadzają tak szczerze mówiąc, ale ja chodzę pracować, > nie plotkować. Ten system monitoringu łatwo obejść. Poza tym najważniejszy jest wykonanie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 11:01 U mnie nie ma takiego systemu ale właśnie liczy się wykonanie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:07 klaramara33 napisała: > no_name33 napisała: > > > Nie widzę żadnych minusów pracy zdalnej. > > Brak dyscypliny pracy? Nie u mnie. System monitoringu jest tak czuły, że > wyłapu > > je jak za długo myszki nie uzywasz. > > Brak socjalizacji? Nie znacie innych ludzi poza pracą? > > Ludzie tylko w pracy przeszkadzają tak szczerze mówiąc, ale ja chodzę pra > cować, > > nie plotkować. > Ten system monitoringu łatwo obejść. Nie w mojej pracy. Poza tym najważniejszy jest wykonanie prac > y. No właśnie moja praca polega na jej wykonywaniu w czasie od zalogowania, a nie rozwlekaniu jej na cały dzień i robieniu prania w międzyczasie. Taka specyfika. Ja nie narzekam, tylko dziwią mnie niektóre wymieniane negatywy. U mnie to po prostu nierealne . Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:06 Chyba nie rozumiem części tych twoich minusów. Jak jestem w domu pracuję głównie przy stole w kuchni, i serio nie uważam, że to niewygodne. Na łóżku, kanapie czy tarasie też mi się zdarza, tylko krótko czasowo. Domem zajmuję się tak jak piszesz, raczej mniej niż bardziej, ale nawet to mniej jest plusem. Na samodyscyplinę nie narzekam, mam swoje do zrobienia i swoje robię🤷♀️ Gdybym miała pracować tylko zdalnie, to: -właśnie ta izolacja od współpracowników- lubię iść do biura, spotkać się z ludźmi, posiedzieć trochę w tej biurowej atmosferze. Dobrze mi robi tego typu dzień, teraz mi trochę brakuje. - mniejsza (rzadsza) motywacja do większego zebrania się. Jednak w domu ubiorę rano jeansy i koszulkę a nie sukienkę/koszulę, nie robię raczej makijażu, to jednak inny tryb. -niektóre rzeczy które można załatwić online, jednak łatwiej, szybciej ogarnia się siedząc w biurze, gdzieś w przelocie. Przy okazji są takie miękkie rzeczy które można ogarnąć, zauważyć, które z domu by w ogóle nie wyszły. I dlatego tak cenię pracę hybrydową - trochę wszystkie plusy pracy zdalnej i wszystkie pracy z biura, a minusy żadnej tak nie doskwierają. Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:09 Na zdalnej nie można sobie w piątki posiedzieć z kolegami w sali konferencyjnej przy hamburgerach w godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:09 baletnicazielona napisał(a): > Na zdalnej nie można sobie w piątki posiedzieć z kolegami w sali konferencyjnej > przy hamburgerach w godzinach pracy. To dla mnie zaletą bardziej niż wada. Wolę spędź są czas z rodziną, a praca zdalna daje mi taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:11 Jak jestes mloda osoba,a nie dzieciata babą to taka opcja może być fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:13 simply_z napisała: > Jak jestes mloda osoba,a nie dzieciata babą to taka opcja może być fajna. Poza tym spędzanie czasu z innymi ludźmi, niż rodzina, też jest pożądane. Chyba nie je się tych hamburgerów non stop, a poza tym jest napisane, że w godzinach pracy, więc rodzina raczej nie traci. Odpowiedz Link Zgłoś
baletnicazielona Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 16:40 Dokładnie, tak czy siak byłabym tam 8 godzin. Mam w pracy bardzo fajny klimat i pogadanie ze współpracownikami pół godziny o d**ie Maryni nie robi mi krzywdy, nie mam fobii społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:42 Pracuję z domu od wielu lat i w zasadzie nie widzę minusów. Kontakt z ludźmi mam- z tymi z pracy telefoniczny, na ms teams. Oprócz tego regularne telekonferencje z klientem i zespołem. Mam swoje biuro, faktycznie potrzebuję dwóch monitorów i dobrego krzesła. Ale umiem rozgraniczyć pracę od życia prywatnego - wyłączam komputer po skończeniu pracy, obok zostawiam telefon służbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 18:50 2. No cóż, owszem, niejako garba się dorobiłam, ale pracowałam w łóżku, albo jak w obecnej chwili, na kanapie. Mam biurko, zewnętrzny monitor, myszkę, wszystkiego tego nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 20:12 Brak wad jak przyszła pandemia to czułam się jakbym wygrała 1 000 000 w totka Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Minusy pracy zdalnej 27.03.26, 21:02 pani.asma napisała: > Brak wad > jak przyszła pandemia to czułam się jakbym wygrała 1 000 000 w totka Jak dla mnie są małe wady ale zdecydowanie więcej plusów. Odpowiedz Link Zgłoś
campari.spritz Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 17:05 Nie ma minusów. Po doświadczeniu pracy w blisko 10 instytucjach - socjalizowanie się w pracy nie jest mi do niczego potrzebne. Jestem ogarnięta, samodzielna i umiem stawiać granice - kocham pracować zdalnie Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Minusy pracy zdalnej 28.03.26, 22:37 ritual2019 napisała: > Skoro o plusach to jakie sa minusy? > 1. Trzeba miec pomieszczenie na office (...) wszystko ma plusy i minusy, w zależności zresztą kto czego potrzebuje i czym dysponuje. Duży, pakowny samochód może mieć minusy dla singla, który lubi szybko jeździć. I odwrotnie, może mieć same plusy dla pary z trójką dzieci i dwoma psami. Z kolei sportowy samochód, idealny na singla, będzie miał dla dużej rodziny minusy. Podobnie z pracą zdalną. Jak ktoś ma siedzieć i pracować w małym mieszkaniu razem z rocznym dzieckiem, to raczej będzie chciał iść do pracy w biurze. Czy to znaczy że praca zdalna ma minusy. Dla tej konkretnej osoby i owszem. Dla mnie ma same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:20 Skoro ma same plus dla ciebie to w jakim celu ten komentarz skoro watek jest o minusach? Musialas skomentowac nie na temat w watku jak inne typu zmije itp a wystarczyloby zebys sobie darowala, bylby to plus dla watku o minusach. Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeth.nakatami Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:34 Też mnie to dziwi. Wszędzie muszą się z tą swoją propagandą wepchnąć. Skoro wątek jest o minusach, to skoro nie masz nic do powiedzenia, to siedź cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeth.nakatami Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:38 Oj, dopiero teraz zobaczyłam, że to pod Nenią. Imho akurat ta wypowiedź jest bardzo ciekawa, aczkolwiek linia nie przebiega tak prosto, jakby wydawać sie mogło. Bo są i single, którzy nie znoszą sportowych samochodów i wybiorą duży, tak i są tacy single, którzy nie wyobrażają sobie pracy z biura, bo oni muszą koniecznie z domu. Tak samo sparowani i dzieciaci. Czas przyjąć do wiadomości, że ludzie mają rożne preferencje, a to, czy lubią prace zdalną zależy imo od uwarunkowań osobowościowych i charakteru, nie stanu cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:36 ritual2019 napisała: > Skoro ma same plus dla ciebie to w jakim celu ten komentarz skoro watek jest o > minusach? > Musialas skomentowac nie na temat w watku jak inne typu zmije itp a wystarczylo > by zebys sobie darowala, bylby to plus dla watku o minusach. piszą o tym, że inni mogą wiedzieć minusy w tym w czym inni widzą plusy. I jest to zrozumiałe w ich subiektywnym przypadku, tak jak w przypadku rodziny z 3 dzieci i 2 psami sportowy samochód. Czy zatem sportowy samochód dla innej osoby nie może mieć samych plusów? Może. A to ciągle ten sam samochód. Te plusy i minusy są po prostu subiektywne. Jak to załapiesz nie będziesz musiała rozpaczliwie walczyć, ze to co masz ty jest idealne, a to co jest idealne dla innych MUSI mieć minusy, bo ty tego nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:40 Ja o nic nie walcze, natomiast ty rozpaczliwie (jak zwykle) probujesz miec racje, bo wszak nenia1 musi ja miec. Umknelo ci najwidoczniej to ze jest watek o pozytywach zdalnej pracy czyli watek dla ciebie.EOT Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Minusy pracy zdalnej 29.03.26, 11:42 Nie przejmuj sie nenia, szkoda czasu na dyskusje z nia Odpowiedz Link Zgłoś