Dodaj do ulubionych

Najlepszy kierunek techniczny

31.03.26, 09:56
Jaki waszym zdaniem jest obecnie najlepszy (najbardziej przyszłosciowy, perspektywiczny, z najwyższymi wynagrodzeniami) kierunek studiów na uczelni technicznej (np. dowolnej politechnice)? Chodzi mi o kierunek dla obecnego maturzysty, ktòry na rynek pracy wejdzie za 3-5 lat.
Obserwuj wątek
      • gajmal Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:06
        Moim zdaniem na pewno nie informatyka, bo informatyków będzie stopniowo zastępowało AI.
        Może automatyka i robotyka, nanotechnologia, inżynieria biomedyczna.
        • swiecaca Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:38
          gajmal napisała:

> Moim zdaniem na pewno nie informatyka, bo informatyków będzie stopniowo zastępo
          > wało AI.

A jak myślisz kto rozwija ai? filolodzy?
          • smoczy_plomien Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:42
            Z pewnością 🤣 Uwielbiam te wizje o AI przejmującym pracę informatyków. PO-WO-DZE-NIA!
          • gajmal Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:52
            Nie, ale miałam okazję zawodowo rozmawiać z wysoko postawionymi pracownikami firm informatycznych i mówili mi, że już zwalniają programistów, bo oprogramowanie, które pisali ludzie jest zastępowane tym generowanym przez AI, co jest tańsze i szybsze. Wystarczy o wiele mniej osób to zrobienia tej samej pracy co dotychczas.
            Poczytaj trochę. Zorientuj się jakie są perspektywy długoletnie wg. specjalistów, a nie mnie atakujesz.
            Mam prawo mieć swoje zdanie, oparte na wiedzy, którą posiadam.
            • smoczy_plomien Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:00
              Co to znaczy "wysoko postawionymi pracownikami firm informatycznych"? Ad meritum: albo chodzi o pisanie counterków w js albo źle zrozumiałaś smile
            • bywalec.hoteli Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:50
              Programiści i informatycy to nie to samo.
              Informatycy i pracownicy firm informatycznych to nie to samo.
              Doucz się najpierw zanim zajmiesz się przewidywaniem przyszłości.
        • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:04
          Kogo zastąpi tego zastąpi. Jak młody cżłiwiek chce iśc na informatykę nich idzie. Tam poszła cała masa ludzi wypchniętych przez rodziców, bo "dobrze sie zarabia".
    • feniks_z_popiolu Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:04
      Energetyka, sztuczna inteligencja. Przynajmniej z dzisiejszej perspektywy.
      Jak będzie? A któż to wie?
    • analoga_niet Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:13
      Nikt nie wie, bo nikt nie ma pojęcia co będzie w perspektywie dekady czy więcej. Najlepiej coś, w czym będzie dobry i co czuje, przecież to nie jest tak, że mu bez różnicy czy będzie studiował kosmonautykę, inżynierię materiałów, mechatronikę czy kryptologię lub informatykę
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:31
        Nie informatykę i nie kryptologię.
        • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:00
          Gdyż? Nie wiesz tego.
          • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:18
            Bo zadeklarował, że nie chce studiować informatyki 😉
            • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:35
              Myślałam ze twoim zdaniem to nie są dobre kierunki. smile
              • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:57
                Nie, to dziubdziuś nie chce. Nie widzi się w tym.
                • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:37
                  A w czym się widzi. BO to jest najważniejsze
      • ada16 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:29
        Jak zaczynałam studia na informatyce w 1981 roku, to wcale nie była modna, wręcz zniechęcano mnie , bo to takie nie bardzo popularne big_grin
    • alpepe Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:17
      Zawsze będą potrzebni mechatronicy i inżynierowie budowy maszyn, ale tacy porządni, a nie bezmyślne chłopki roztropki z tytułem.
      Czy to największa kasa? Powiem tak, drukarnie szukają takich złotych rączek i można nieźle kosić za dojazd i naprawienie, zwykle to tylko kwestia ustawienia, maszyny.
      • little_fish Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:28
        Syn kończy właśnie inżynierskie studia - mechanika i budowa maszyn. Od roku pracuje. Zarobki całkiem niezłe, jak na osobę bez studiów. Ale faktycznie trzeba to lubić i być w czymś dobrym.
        • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:45
          Dziękuję smile
    • aga_sama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:24
      elektryka, elektrotechnika, elektromechanika, energetyka, rocket science
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:30
        Mam wrażenie, że to kierunki, które zawsze będą potrzebne. Dzięki!
        • aga_sama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:08
          Synowi powtarzają na politechnice, że w przypadku inżynierów elektryków, elektrotechników w polsce mamy ogromną dziurę pokoleniową, sporo osób wykonujących te zawody za kilka lat przejdzie na emeryturę i nie bardzo jest kim ich zastąpić.
          Wszystkie wymienione kierunki są z tych trudniejszych, nie tylko mechanika i inżynieria lotnicza.
    • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:26
      Tak jak piszecie, nie wiadomo, co bedzie za 10 lat, ale na coś się jednak trzeba zdecydować. Przyszły student jest naprawdę dobry z matematyki i fizyki, z fizyki nawet bardziej. Z informatyką i chemią też mu po drodze, ale już zapowiedział, że nie chce być programistą.
      • analoga_niet Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:59
        I przyszły student kompletnie nie wie co chce robić w życiu?
        • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:24
          Wydaje mi się, ze wie całkiem sporo: 1. Ukierunkowanie techniczne, inzynierskie. 2. Kierunek praktyczny, nie np. teoretyczna fizyka. 3. Nie programista, nie informatyk.
          To o wiele więcej, niż ja wiedziałam przed maturą 😉
          Nie oczekujmy od maturzysty, ze bedzie miał precyzyjny plan na całe życie, on się w tym życiu dopiero rozgląda, to jego prawo. Jesli mu się kierunek nie spodoba, najwyzej po roku zmieni. Na razie idzie na dni otwarte na PW.
      • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:07
        Patrząc na ludzi z mojego pokolenia i 10 lat młodszych...wygrali ci, którzy sami sobie wybrali kierunki.
        I jest wsród nich 3 po ASP ( a dziewczynę pchano na politechnikę). Poszła tam gdzie chciała, z przekonaniem.
        Dać szanse dzieciakowi wybrać. Nie zawód...ciekawe studia. Dla niego ciekawe. Potem będzie myślał co chce robić. Szczególnie, że mając inżyniera na jednej uczelni mozna robić mgr na innej (jak mu coś innego do głowy wpadnie)
        • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:25
          Zgadzam się w 100%.
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:57
        Przyszły student jest naprawdę dobry z matematyki i fizyki, z fizyki nawet bardziej.

To bardzo dobrze. Naprawdę humanistow brdzie duzo mniej jesli chodzi o zatrudnienie
    • ursgmo Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:36
      Syn w zeszłym miesiącu obronił pracę inżynierską na wydziale mechatronicznym , na kierunku automatyka, robotyka i informatyka przemysłowa. Bardzo trudny, ale przyszłościowy kierunek.
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:55
        Dokladnie. Na brak pracy w zyciu nie bedzie cierpial.
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:29
        Myślę że to dobry trop 🙂 Pewnie było dużo nauki?
        • ursgmo Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:20
          Pierwsze dwa lata ciężko, bardzo duży odsiew i na matematyce i na fizyce i na przedmiotach technicznych. Syn kończył technikum mechatroniczne i to mu bardzo dużo pomogło i ułatwiło. Przyszli z technikum kilkuosobową grupą i byli bardzo popularni wśród studentów po liceach, bo od razu wszystko ogarniali na laboratoriach, więc każdy chciał być z nimi w grupie. Potem robi się już nieco łatwiej, a na magisterce już jest luz ( przynajmniej na razie, ale to pierwszy semestr).
    • smoczy_plomien Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:40
      Matematyka
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:31
        Dlaczego tak myślisz? Na pewno uczy myślenia i jest uniwersalna, ale jednak to kierunek dość teoretyczny.
        • smoczy_plomien Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:47
          Modelowanie matematyczne, statystyka, sieci neuronowe, machine learning. Całe AI stoi na matematyce teoretycznej. U mnie w firmie Machine Learning Engineer zarabia ~50kPLN/mc, a team leader ~70k.
          • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:58
            Dziękuję 🙂
            • wena-suela Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:50
              A mój mąż z doktoratem z matematyki zarabia psie pieniądze na uczelni.
          • em_em71 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 17:59
            smoczy_plomien napisała:

> Modelowanie matematyczne, statystyka, sieci neuronowe, machine learning. Całe A
            > I stoi na matematyce teoretycznej. U mnie w firmie Machine Learning Engineer za
            > rabia ~50kPLN/mc, a team leader ~70k.

Kierunki matematyczne na politechnikach mają jedne z najwyższych progów. Choćby to świadczy o persektywach i popularności.
    • demodee2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:41
      Moim zdaniem szeroko pojęta budowlanka.
      • demodee2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:59
        Na przykład ktoś mógłby zaprojektować do już istniejących domów instalację, która by zbierała zużytą wodę (np. po płukaniu naczyń ze zmywarki, wodę z pralki) i kierowała do rezerwuaru sedesowego.

A na dachu budynku wielorodzinnego byłby zbiornik na deszczówkę, którą myłoby się podłogi na klatce schodowej.

Bo dziś do tych celów używa się wody pitnej.
        • sitniczek Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:02
          Mam takie marzenie. Drugi obieg.. jak będę duża i bogata to sobie takie coś zrobię..
        • ulau Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:35
          czyli -> inżynieria środowiska, obecnie niedoceniana przez młodzież
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:29
          >A na dachu budynku wielorodzinnego byłby zbiornik na deszczówkę, którą myłoby się podłogi na klatce schodowej.

Dlaczego na dachu? By sie zawalil?
          W Polsce nie macie zbiornikow na deszczowke? Niesamowite wrecz. Tu kazdy prawie dom ma tzw water butt podlaczonyndo rynien. Niektorzy maja kilka. Jest tez system by sie nie przelal. Podlewamy tym ogrodek a takze ludzis uzywaja do innych celow
          O tu przyklady

Podlaczenie tego do kanalizacji wymagaloby montazu pompy ale jest to jak najbardziej wykonalne

Nie moge uwierzyc ze w Polsce nie ma zbiornikow na deszczowke w domach.

Na Malcie odsalaja wode z morza i taka lekko odsolona jest uzywana w kranach a do picia przywoza baniakami. Malta nie jest zbyt bogatym krajem wiec jak oni moga to i inni tez
          • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:41
            Kiedys nie miala cala okolica wody 2 dni bo jakas glowna pompa przy Tamizie padła. Straszne to bylo i wspolczuje mieszkancom parterow w budynkach z mieszkaniami. My splukiwalismy właśnie woda z water butt.
          • demodee2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 21:09
            > W Polsce nie macie zbiornikow na deszczowke? Niesamowite wrecz.

Mój 10-piętrowy budynek nie ma takiego zbiornika.
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 21:14
              Mowilismy o domkach jednorodzinnych. Teraz juz o budynkach wielopietrowych- zmiana tematu?

Na pewno sa w Polsce
          • konsta-is-me Re: Najlepszy kierunek techniczny 01.04.26, 22:06
            "Nie moge uwierzyc ze w Polsce nie ma zbiornikow na deszczowke w domach."

W Polsce nie ma nawet deszczówki ...😅

A tak na serio to oczywiście że ludzie mają takie pojemniki np.do podlewania później roślin.
            Swoją drogą naprawdę w UK ludzie czerpią wiedzę o innym kraju z jakiegoś przypadkowego forum i pojedynczego postu, jak ty ?
            "Naprawdę w Polsce...?" to twoje ulubione zdanie na tym forum.
            Można by zakłady robić ile razy "naprawdę w Polsce?" użyjesz na tydzień 😂
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 00:16
              Nie moge uwierzyc ze wchodzisz i czytasz tylko moje wpisy. Musze cie fascynowac. Az mnie to niepokoi. W przeciwnym wypadku bys wiedziala komu odpowiadam i dlaczego sie dziwuje ze ktos napisal jakby pojemniki na deszczowke byly czyms czego w Polsce nie ma.

Ludzie w UK nie czerpia wiedzy o Polsce bo ich Polska obchodzi tyle co Ciebie Albania. Nie stanowi to powodu do rozmyslan. Polska to nie pepek swiata.
              • konsta-is-me Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 12:16
                Ty masz Merkurego w Rybach albo Strzelcu ?
                • nick_z_desperacji2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 13:37
                  Raczej łeb w wiadrze, ew. pod kamieniem.
                  • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 01:56
                    Sama masz leb.
                • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 01:55
                  W Lwie w koniunkcji z Marsem.

A ty jestes kiepska. Z astro jak widze
                  • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 02:03
                    I pewno sama masz nieharmonijnego Merkurego i slabego Saturna ze ci sie nie chce zadnych danych sprawdzic i baje o suchych gorących latach w Polsce a deszczowych w Londynie tworzysz. Juz ulotnilo sie haslo : niz genuenski z glowy zapewne
          • pyza-wedrowniczka Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 14:55
            Patrząc na opady w Polsce, to tą wodą z deszczówki można by podlać ogródek 4x w roku i to akurat wtedy, kiedy jest zupełnie mokry.
            • nick_z_desperacji2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 15:52
              Dokładnie. Mam balię średniej wielkości do ogródka i chyba nie zdarzyło się, żeby się przelała. Więc owszem, fajna, bo można kwiatki cieplejszą woda podlewać, ale nie jako podstawowe źródło wody.
              • konsta-is-me Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 01:37
                No co ty, naprawdę ludzie w tej Polsce nie mają nawet deszczu 361 dni w roku ?
                Bo my w UK...
                😅😅
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 01:57
              >Patrząc na opady w Polsce, to tą wodą z deszczówki można by podlać ogródek 4x w roku i to akurat wtedy, kiedy jest zupełnie mokry

Przypomnij sobie jakie mieliscie ostatnie lato. Poza tym to woda na wszelki wypadek a nie tylko do podlewania.
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 02:01
              Ponizej ilosc opadow w ostatnich 3 latach latem w Polsce a na pd wsch UK. Zrodla:

Polska: IMGW-PIB (Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej).
              ​Londyn: Met Office (UK National Weather Service).
      • eva_evka Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 21:14
        demodee2 napisała:

> Moim zdaniem szeroko pojęta budowlanka.

😊
        Mam nadzieję!
    • klaramara33 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:45
      Najbardziej przys łościowy jest ten, co da mu najwięcej satysfakci. Co zdużej kasy jak się nie lubi tego co robi, a jak jest zapotzebowanie na specjalistów różnych po polibudzie, to zaintersowania jż tylko kwestia wyboru. Poza tym sporo po polibudzie robi inne rzeczy techniczne niż się wyspecjalizowało na studiach.
    • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 10:54
      Sztuczna Inteligencja ( AI), Robotyka i Data Science

Cyberbezpieczeństwo

Elektronika, Systemy Scalone, Fotonika, Nanoelektronika

Mechatronika czyli Inz Mechaniczna plus IT/AI

Inzynieria kwantowa ale to dopiero raczkuje ale bedzie wybuch zapotrzebowania

Inzynieria biomedyczna

Elektronika w motoryzacji

Energetyka Jądrowa i Odnawialna (cos czym moj 13 latek sie pasjonuje - serio 🙃, truje gledzac o reaktorach)
    • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:00
      NIe ma takiego. Tak szybko się wszystko zmienia, ze zaczynając przysżłosciowy kierunek...po 5 latach mozesz skończyć jako absolwent przeciętnego
    • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:03
      Taki który interesuje młodego człowieka. Studia techniczne są trudne, zdecydowanie lepiej studiować z chęcią niż musu "bo przyszłościowy".
      Zdecydowanie lepiej się żyje ludziom, którzy wybrali coś co ich kręci, interesuje. Wpychanie dzieciaka na kierunek "przysżłościowy" do którego nie ma przekonania jest stratą czasu
      • pepsi.only Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:34
        Dokładnie!
        Zawsze też może zrobić inżyniera, czy tam licencjat na jednym kierunku, a magisterium na innym kierunku, a nawet wydziale, a nawet...na innej politechnice.
        (moja sobie tak to wymyśliła, a że to jest jej pomysł, to idzie, jak burza)
        • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:41
          Zgadza się. Własny pomysł na kierunek moim zdanime daje bardzo dużo. W rodzinie mamy młodego cżłowieka konczącego archeologię. Bardzo dobrze sobie dziewczyna radzi. Sama chciałą, studia ją bardzo interesowały, szukała wyjazdów.
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:48
        Zgadzam się, nigdzie go nie pcham na siłę. Sam musi wybrać. Po prostu jestem ciekawa waszych opinii.
        • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:38
          Patrząc na to jakim zaskoczeniem jest kariera dziewczyny w rodzinie, konczącej archeologię smile Tego jak dziadek załamywał ręce, a znajomi pukali się w czoło - ruletka
        • aqua48 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:53
          Kuzynka która uczy w technikum mówi że u nich mechatronicy mają zapewnione zatrudnienie jeszcze przed maturą, pracodawcy wręcz czekają na uczniów aż ci zdadzą egzaminy i dostaną papiery. Ale jak będzie za 5 lat to nikt nie wie.
          • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:19
            TYlko to trzeba isc na ten kierunek z przekonaniem i chęcią.
            Moj mąz jest programistą. 22 lat w zawodzie. Ma bardzo dobrą pracę i zarabia bardzo dobrze...nie wszyscy koledzy z roku zarabiają tyle. Sam fakt, ze doswiadczony programista zarabia duzo nie znaczy ze kazdy będzie...trzeba być w tym dobrym.
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:22
              No i zapewne maz ci powie tez ze mlodzi maja teraz duzo mniej zatrudnienia niz kiedys. AI pisze teraz pisze kod a specjalisci doswiadczeni sprawdzaja i scalaja
              • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:04
                Ale ja nie mowi o jego zawodzie. Mowie ze najlepiej zarabiającym i rokującym jak masz ten zawód bo ktoś ci wybrał albo nie jesteś w tym dobry, to duda
            • aqua48 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:45
              hanusinamama napisała:

> TYlko to trzeba isc na ten kierunek z przekonaniem i chęcią.

Oczywiście. Jak na każde studia.
            • nick_z_desperacji2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 17:31
              Mój brat jest inż informatykiem. po 2 latach rzucił programowanie w pizdu i zapowiedział, że więcej jako informatyk pracować nie zamierza. Pracuje w urzędzie, zarabia mniej, ale jest bardzo zadowolony. Efekt mody sprzed kilkunastu lat "nie wiesz, na co iść, idź na informatykę".
          • pepsi.only Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 18:57
            aqua48 napisała:

> Kuzynka która uczy w technikum mówi że u nich mechatronicy mają zapewnione zatr
            > udnienie jeszcze przed maturą, pracodawcy wręcz czekają na uczniów aż ci zdadzą
            > egzaminy i dostaną papiery. Ale jak będzie za 5 lat to nikt nie wie.

Aqua, nie musi to być mechatronik. Na uczniów po technikum (niemal każdy zawód) czekają pracodawcy! Po prostu brakuje wykwalifikowanych młodych ludzi.
      • slonko1335 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 22:02
        Nie są trudne dla technicznych. Ja bym nie dala rady na humanistycznych, na technicznych wystarczyło rozumieć i nie trzeba było w ogóle się uczyć bo wszystko było logiczne i wynikało z czegoś. Tylko co ma wybrać taki absolwent ogólniaka który nie wie co go kręci (bo i skad ma wiedziec)poza tym, że wie, ze lubi matmę i fizykę...
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 22:20
          Na humanistycznych przede wszystkim jest masa czytania i pamieciowy
          • nick_z_desperacji2 Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 12:36
            Nie tylko. Dla mnie np. kwestie przyczyn, skutków, przygotowanie 3-4 scenariuszy, co mogłoby się stać, gdyby nie to czy tamto były oczywiste, dopóki nie próbowałam pomóc koleżance o zainteresowaniach biol-chem. był taki szok "no ludzie, jak można ogarniać chemię, tego nie rozumieć". Po studiach humanistycznych nawet nie zdajesz sobie sprawy, co może być problemem dla innych. To tak samo, jak z rozumieniem tekstów prawnych, można być inżynierem i nie ogarniać, nie dlatego, że się nie zna spójników logicznych, tylko dlatego, że się nie jest przyzwyczajonym do stosowania ich w tym kontekście.
            • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 02:08
              Skonczylam i humanistyczne i scisle studia.... lebku. Ogarnelam i bardzo trudne studia humanistyczne gdzie bylo 12 osob na jedno miejsce , przyjeli 70 a skończyłam jako jedna z 12 otrzymujac dyplom w terminie. Jak rowniesz rylam matme by zdac GMAT i dalej skonczyc studia MBA . I w koncu wpadlam na to, ze Rozsądek jest to rzecz ze wszystkich na świecie najlepiej rozdzielona, każdy bowiem sądzi, że jest w niego tak dobrze uposażony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej, niż go posiadają”.jak rzekl Kartezjusz wiec nie ma co tlumaczyc ludziom ze ostatnie Polskie lata sa bardziej mokre niz te w Londynie bo... nic nie czytaja i wydaje im sie wiele.
    • bezmiesny_jez Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:11
      Hesus, czy dzisiejsi młodzi ludzie naprawdę nie wiedzą, co ich samych interesuje, że mamusie muszą pytać na forach? Za 3-5 lat świat może być w takim chaosie, że najcenniejszą umiejętnością będzie upolowanie wiewiórki i postawienie chałupy z drewna.
      • alpepe Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:30
        Dla mnie znamienne jest, że to zwykle mamusie dzióbdziusiów, a nie dzióbdziusień pytają.
        • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:33
          Bo to forum e-mama a nie e-dziubdziuś
        • angazetka Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:45
          Trudni, żeby dziubdziusie bywały na ematce.
          • bezmiesny_jez Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 13:05
            Chodzi o płeć przecież.
        • heca007 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 16:13
          alpepe napisała:

> Dla mnie znamienne jest, że to zwykle mamusie dzióbdziusiów, a nie dzióbdziusie
          > ń pytają.
          >
          Jak nie pytają?! Ileż było wątków o pannach co nie wiedzą co zrobić ze sobą po maturze. Gdzieś by poszły się uczyć ale nie wiedzą gdzie...
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:37
        A czy naprawdę na zwykłe pytanie trzeba dać tak oceniającą (negatywnie) odpowiedź?
        Pytam w imieniu swoim, nie dziubdziusia. Chciałabym poznać inne opinie niz ta, którą wygeneruje mi AI.
        Nie ma obowiązku odpowiadania.
        • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:38
          To było do bezmiesnego_jeza.
          • bezmiesny_jez Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 13:04
            Tak, potrafię czytać drzewko.
      • afro.ninja Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:43
        Moim zdaniem to całkiem normalne, ze młody człowiek nie wie na jakie studia ma iść. No jest dobry z fizyki na poziomie liceum. To w sumie nic nie znaczy. Kierunków technicznych od groma. Cóż w tym dziwnego, ze matka tutaj pyta innr matki?
      • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 14:23
        >Za 3-5 lat świat może być w takim chaosie, że najcenniejszą umiejętnością będzie upolowanie wiewiórki i postawienie chałupy z drewna.

A ty co? Ja tu jestem od straszenia a ty wmawiania mi ze sie myle, mma paranoje i ze strasze.
        Psujesz narracje
      • 71tosia Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 13:28
        A co człowiek po maturze wie o socjologii, marketingu, logistyce czy energetyce jądrowej? By wiedzieć że coś jest interesujące czy nie trzeba mieć chociaż minimalną wiedzę na temat przedmiotu lubienia.
        • princesswhitewolf Re: Najlepszy kierunek techniczny 03.04.26, 02:11
          Poznaj Dziubdziusia lat 13 co nadaje jak najety o elektrowniach nuklearnych. Nudzi mnie straszliwie tym. Dzieciaki jezdza na deskorolkach a ten nas ciaga a to do zderzacza Handronow, a to do elektrownii nuklearnych i zwiedzil juz dwie, a to n festiwal elektromagnetyczny. Ja mam laboratorium w szopie 🤦 juz
    • pepsi.only Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:32
      A któż to może dziś wiedzieć... Może logistyka? Zarządzanie produkcją?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:43
      Fizyka, atomistyka, gospodarowanie zasobami ludzkimi, robotyka medyczna.
    • b.bujak Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:55
      swojego syna namawiałam serdecznie na kierunek związany z aparaturą medyczną, zdecydował się jednak na mechatronikę, też dobrze smile
      • rabarbara123 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 11:59
        Jest zadowolony?
        • hanusinamama Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 12:39
          Pytanie co ci da to czy syn bujak jest zadowolony.
          Jeden bedzie inny nie Jeden zjadzie potem dobrą pracę inny nie.
        • ga-ti Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:14
          Mój zadowolony, co prawda po technikum, więc wiedział na co się pisze. Pracy systematycznej sporo, nie tylko w czasie sesji.
          Warto wybrać się na dni otwarte, pogadać ze studentami.
        • b.bujak Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 17:04
          rabarbara123 napisała:

> Jest zadowolony?

bardzo smile
    • wena-suela Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 15:56
      A co ma do tego nasze zdanie? Świat jest nieprzewidywalny. No i szkoda, że w kryteriach nie wymieniłaś "satysfakcjonujący". Bo to jest najważniejsze.
    • brydzia1970 Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 16:49
      Nie ma najlepszego dla wszystkich. Moj syn sobie wybrał i studiuje na politechnice inżynierię Środowiska. Wymyślił sobie, że będzie pracował na farmach wiatrowych. Czas pokaże ale cieszę, że chetnie się uczy i jest zadowolony z uczelni.
    • engine8t Re: Najlepszy kierunek techniczny 31.03.26, 21:54
      Aerospace, biomedical, and cybersecurity
    • 71tosia Re: Najlepszy kierunek techniczny 02.04.26, 13:23
      Nanotechnologia, energetyka jądrowa, fizyka/chemia medyczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka