Dodaj do ulubionych

Garnek żeliwny KA

07.04.26, 12:48
Sobie właśnie kupiłam. Nie jest emaliowany. Co Z nim teraz zrobić? Internet podaje że należy
Umyć ciepła wodą i delikatnym detergentem
Umyć ciepła wodą i delikatnym detergentem, wysuszyć, naoliwic i wypalić
Wszystko co wyżej, tylko wypalać trzy razy.
W instrukcji nic nie podają na we temat.
Dziewczyny, która ma i poratuje wskazówkami? Mam gary żeliwne, ale emaliowane, tam nic specjalnego czynić nie musialam
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:06
      Wsadź do pieca trzy razy na trzy zdrowaśki i będzie oki.
    • princesswhitewolf Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:15
      Ale KA produkuje nie-emailowane tzn co w srodku maja? Żeliwne samo żeliwo ktore trzeba zasezonowac?

Oni normalnie produkuja emaliowane w środku
      • czekamnawiatr Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:26
        Właśnie na opakowaniu napisane , że emaliowane a moje żeliwne emaliowane wyglądają inaczej. Tutaj W środku ja tej emalii nie widzę .Ten wygląda tak:
        • princesswhitewolf Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:35
          Emailowane moga miec ciemny kolor jak najbardziej. Kwestia barwnika dodanego dk emailii. Mi to na żeliwo w srodku nie wyglada. Zeliwo w srodku trzeba sezonowac oo umyciu inaczej rdzewieje
        • andace Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:39
          Jeśli na opakowaniu jest informacja że są emaliowane, to należy wierzyć producentowi. Le Creuset ma garnki emaliowane w 2 wersjach, z jasną emalia i z czarna matowa emalią w środku, więc ten też może mieć taką emalię.

producthelp.kitchenaid.com/Kitchenware/Cookware/Information_on_KitchenAid_Cast_Iron_Cookware
          • czekamnawiatr Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:46
            Pewnie macie rację. Tylko ta emalia tutaj jest matowa, po przejechaniu palcem zostaje ślad jak na zdjęciu. Taka nieemaliowa ta emalia
            • andace Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:55
              W LC czarna emailia też jest matowa, KA robi to samo, błyszczące garnki z jasną emalią w środku i matowe z czarną. Nie znalazłam opisu po polsku, bo KA nie ma polskiej strony (tylko dystrybutora), ale tu jest strona chyba Litewska gdzie jest ten garnek opisany:
              kitchen.eu/en/pans-and-pots/1802-kitchenaid-casserole-22cm33l-matt-black.html
              • andace Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:56
                I Polski sklep:
                mensahome.eu/kitchenaid-garnek-emaliowany-oven-to-table-22cm-3.3l-zeliwny-czarny-cw-cc004899-001
              • czekamnawiatr Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 14:03
                Dziękuję. Czyli nie wypalac, umyć i używać.
            • tania.dorada Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:55
              No więc wsadź to do pieca.
            • zandt Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 17:18
              Przeciez to garnek ( nie wiem, czy zeliwny) z matowa emalia.
    • tania.dorada Re: Garnek żeliwny KA 07.04.26, 13:25
      Na ogół są presezonoeane więc pewnie ten twój jest skoro nic nie piszą, ale generalnie owszem, na początek myjesz jak każdy nowy garnek, ja bym wsadziła do pieca nawet zanim umyjesz. Te ochronną warstwę chcesz mieć jak najsolidniejszą zanim tam wrzucisz cokolwiek kwaśnego więc na początek wrzuć tam parę plasterków bekonu czy czegoś w podobie i wsadź do piekarnika a potem odlej tłuszcz co się wytopił a garnek wytrzyj, jak to zrobisz ze trzy razy to będziesz mieć solidną powłokę (chodzi o coś podobnego do takiej na mocno używanych blachach do pieczenia, tyle że oczywiście tego nie będzie wylizać bo jest na czarnym). Dobrze zabezpieczony żeliwny garnek można myć płynem, można nawet jak ktoś ma fantazje myć w zmywarce tylko wtedy musisz wyjąć od razu po myciu, nie dać mu schnąć powoli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka