Dodaj do ulubionych

Pytanie o cenę zabiegu

08.04.26, 10:40
Usunięcia kamienia nazębnego u psa.
Ponieważ mój wet przeprowadził się , szukam innego. U jednej suki trzeba usunąć kamień, to siedzę i czytam opinie i dzwonię
Weterynarz nr 1. Tak, da się umówić. Pierwsza wizyta konsultacyjna. Cena? A to już pan doktor powie po. Cena usunięcia? Też pan doktor powie po.
Weterynarz nr 2. Tak, można się umówić. Cena? Zobaczymy. A jakieś widełki chociaż? A to pani na psie zależy czy na pieniądzach? Wet nie wie, jak zrobi, to powie.
Dwa kolejne : cena od 500 do 1500. Pan doktor powie po.
Wiem, że nie wszystko da się przewidzieć. Wiem, że byea różnie. Ale mam wrażenie, że niektórzy odpłynęli. To sterylizując kocice parę lat temu dało się uzyskać konkretne informacje przed zabiegiem.
Macie jakieś doświadczenia w temacie?
Obserwuj wątek
    • czekamnawiatr Re: Pytanie o cenę zabiegu 08.04.26, 10:43
      Oczywiście wszędzie poda Alan wiek, wagę itd osa
    • alpepe Re: Pytanie o cenę zabiegu 08.04.26, 14:58
      Teraz zrozumiałam reklamę jakiegoś weta z Hamburga, który podawał cenę usunięcia kamienia u psa. Z tym, że ja, jak trzeba było, to trzeba, nie pytałam, tylko płaciłam. Ale widocznie to rzecz, której inni weci nie podają z góry.
    • b.bujak Re: Pytanie o cenę zabiegu 08.04.26, 23:29
      po pierwsze to na pewno zależy od wielkości psa;
      co do kosztów to u nas bylo tak:
      pies 8 kg; cena podstawowa zabiegu profilaktycznego to było 650 zł (narkoza, rtg, zabieg) - ustalane w zeszłym roku, teraz chyba trochę drożej;
      lekarka tłumaczyła, że rzeczywiście na wizycie konsultacyjnej trudno jest przewidziec co tam w psiej paszczy się dzieje; dopiero w czasie zabiegu jest możliwość w pełni ocenić i stwierdzic, czy nie ma potrzeby jakichś zabiegów medycznych i w jakim zakresie są one wskazane; ta nasza dentystka praktykuje to tak, że w czasie zabiegu dzwoni do właściciela i ustala co trzeba zrobic i ile to kosztuje; u nas z zębami było wszystko ok, więc zadzwoniła na koniec i zapytała, czy zrobic jeszcze fluoryzację za 100zł;
      suma sumarum zostawiłam w gabinecie weterynaryjnym ponad drugie tyle i to jeszcze nie koniec...
      przed zabiegiem wymagane sa badania krwi - 100zl, profilaktycznie dołożyłam jeszcze panel tarczycowy - chyba 250, przed podaniem narkozy lekarka usłyszała szmery, zabieg odłozyliśmy, zrobiliśmy konsultacje kardiologiczną - 300, i znowu kilka dni przed zabiegiem badanie krwi - 100;
      w czasie narkozy zrobiliśmy jeszcze rtg płuc 300 zl, konieczna jest dalsza diagnostyka, najlepiej TK ....
      • krwawy.lolo Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 12:35
        Taniej byłoby kupić nowego psa.
    • engine8t Re: Pytanie o cenę zabiegu 08.04.26, 23:46
      To psy nie maja darmowego leczenia? dyskryminacja jaks czy co?
      • moadek Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:01
        dyskryminacja wzgledem kogo? bo Polacy nie maja darmowego
        • bezmiesny_jez Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 14:40
          Otóż mają.
          • engine8t Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 03:34
            bezmiesny_jez napisała:

> Otóż mają.

A ze na psy zeszlo to moze i psy powinny w tym brac udzial - np za dodatkowa zlotowke do skladek mozn by dopisac psa (tak jak sie dostaje telefon za zlotowke) ?
            • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 09:15
              A to ci sami lekarze obsługują zwierzaki?
    • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:05
      Cena uzależniona od wagi psa. Inaczej schodzą leki na ,nieczulenie przy 50-kilowym cielaki, a inaczej serwujesz yorka.
      No i ryj też proporcjonalnie mniejszy/większy.
      • czekamnawiatr Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:13
        Wiem . Przy każdej rozmowie podałam wiek oraz wagę suki. I rozumiem, że w czasie zabiegu widać, co naprawdę trzeba zrobić.
        Ale niemożność podania ceny wizyty konsultacyjnej? Albo widełek cenowych usunięcia kamienia? Serio?
        • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:20
          Weci teraz mają Eldorado.
          Żeby taka diagnostyka była robiona u ludzi przed zabiegami..
          Ech...
          Tak, masz rację. Pacjent powinien znać widełki cenowe bez konieczności udawania się w celu ich poznania na płatna wizytę.
          • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:43
            Jest tylko małe i jakos niepamietane ale... pies nie jest obowiązkowy. Kot tez nie. Jakos juz oswoilismy sie, ze za ludzkie zabiegi płacimy krocie, choc nikt chorej tarczycy nie wybiera.... a psa się bierze dobrowolnie.
            • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 09:01
              Nie jest obowiązkowy, ale nie musisz płacić stówki za wizytę aby zapytać o cenę.
              Zgodnie z przepisami powinny byc przewidziane cenniki, chocby w formie widelek.
            • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 09:05
              Chcialam tylko dodać, ze moje prywatne dzieci mają robione rocznie mniej badan niz zaleca wet zwierzakowi.
              Np nikt im nie chce robić np raz na 2 lata echa serca.
              Mam 54 lata, nikt mi nigdy nie zaproponował takiego badania, a mój 19-letni kotek byl ze 4 razy na takim badaniu.
              I to pokazuje standard opieki medycznej oferowane LUDZIOM.
              Skoro kitku powinno mieć, zdaniem lekarza, robione echo serca raz na 2-3 lata w ramach profilaktyki, to ludzie chyba tym bardziej?
              • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 09:06
                10-letni kotek*
              • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:02
                Moje kotku nie miało ani razu.
                • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:25
                  A moje sa tak przebadane genetycznie, ze mucha nie siada.
                  Czy ludzkie dzieci się tak badania?

A gdy dziecko ma biegunkę, robi mi sie z buta biegunkowy pcr?

A jak dziecko przewlekle kaszle, robi mu się diagnostyczne TK, czy od razu wlatuje diagnoza "astma/alergia"?
                  • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:30
                    Ale piszesz tu, ze bardziej dbasz o kotka?
                    Każde badanie wykonałaś dziecku, ktore zleci lekarz?
                    • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:50
                      Nie. Chodzi mi o to, ze to dziwne, ze weci widzą koniecznosc wykonywania jakiejś profilaktyki zwierzęciu, a ludzie lekarze mają to w pompie 🤷‍♀️
                      • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:00
                        Jak właściciel chętnie na to przystaje to robi sie różne badania.
                        Ludzie tez maja robione badania bo na nie naciskają.
                        • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:32
                          No dobra. Ale nie wydaje ci sie, ze to nie fair, ze musisz zaplacic stówę czy ileś za samo trzasniecie drzwiami u weta, aby poznać widełki cenowe?
                          • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 12:06
                            Nie zdarzyło mi sie płacić za pytanie tel. Bo i jak. Jak sie decydowalam to róznie było, ale obywalo sie bez brania pożyczek.Nadal zwierzak nieobowiązkowy. A ceny przeróżne. I tak nie każdy, a raczej malo który zwierzak da sobie do pyska zajrzeć, żeby ocenić stan uzębienia i czynności konieczne.
                            I dlaczego nagle ta grupa ma nie zarabiać?
                            • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 12:08
                              No ale autorka napisała, ze odmówiono jej podania ceny. Nawet orientacyjnych widełek.
                              O tym jest ten post.
                              • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 13:01
                                Taaa zmowa milczenia.
                                • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 13:09
                                  Nie, ale uwazam, ze to nie fair.
                                  • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 14:06
                                    Toz jedna lecznica podała widełka..
                                    Trudno nie widząc zwierzaka określić cenę o którą potem afera na fejsie.
                                    • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 14:19
                                      Jedna. A co z resztą?
                                      Idziesz, płacisz, żeby dowiedzieć sie, ile u tego weta kosztuje zabieg i idziesz dalej,do innego weta, zaplacic za taką informacyjna wizytęi zeby poznac cene?

No jednak jakis cennik powinien obowiązywać wszędzie.
                                      • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 14:26
                                        W prywatnym sektorze? Jaki jeden cennik?
                                        • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 16:05
                                          Nie udawaj nieogarnietej.
                                          Tak, w prywatnym sektorze.
                                        • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 16:09
                                          Cennik usług konkretnego specjalisty. Chocby widelkowy. Aby pacjent wiedzial, ile mniej wiecej zaplaci.

Jeszcze raz.
                                          Operacje plastyczne to tez prywatny sektor.
                                          I proszszsz...
                                          Pierwszy lepszy cennik zabiegowy
                                          baria3.pl/cennik/
                                          • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 16:38
                                            Przeciez dostała info za ile moze to zrobic, nie rznij głupa.
                                            • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 16:55
                                              Dostala tylko w 1 gabinecie.
                                              Jeszcze raz wroc do głównego posta.
                                              • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 17:05
                                                Dwa kolejne : cena od 500 do 1500. Pan doktor powie po.
                                                • czekamnawiatr Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 17:20
                                                  Jeszcze raz: nie uzyskałam ani jednej odpowiedzi na pytanie o cenę pierwszej wizyty- konsultacji. A to się chyba da wycenić wcześniej, prawda?
                                                  W jednym przypadku nie uzyskałam informacji nawet o widełkach. W dwóch innych - cena od 500 do 1500.
                                                  I tak, uważam że to lekko dziwne. Mam wrażenie , że niektórzy działają według zasady " klient wszedł, klient złapany i oskubany"
                      • lauren6 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 19:00
                        yenna_m napisała:

> Nie. Chodzi mi o to, ze to dziwne, ze weci widzą koniecznosc wykonywania jakiej
                        > ś profilaktyki zwierzęciu, a ludzie lekarze mają to w pompie 🤷‍♀️
                        >

Dobrze opisałaś problem, ale wyciągnęłaś złe wnioski.

To nie ludzie mają robione za mało badań, tylko weterynarze wpędzają was w koszty zlecając tych badań za dużo.
              • b.bujak Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 17:32
                yenna_m napisała:

> I to pokazuje standard opieki medycznej oferowane LUDZIOM.
                > Skoro kitku powinno mieć, zdaniem lekarza, robione echo serca raz na 2-3 lata w
                > ramach profilaktyki, to ludzie chyba tym bardziej?
                >
                temat oczywiscie bardzo szeroki i nie mam zamiaru bronić wetów, ale jest pomiędzy psem a człowiekiem jest jednak taka różnica, że człowiek prędzej zakomunikuje dolegliwość, dyskomfort albo złe samopoczucie, u zwierza to trochę trudniej wyłapać bez badań
              • furiatka_wariatka Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 18:30
                Myślę, że, nomem omen, odwracasz kota ogonem. Raczej powinnaś zadać pytanie, po co kotu robić echo serca co dwa lata, skoro ludziom nikt takich badań ot tak nie zleca? Po prostu wet naciągacz.
                Serio uważasz, że ludzie powinni mieć robione echo serca, bo twój kot je miał?
            • czekamnawiatr Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 09:45
              Nie mam problemu, żeby zapłacić. Chce wiedziec- ile. Gdy zapisuje się do swojego lekarza, też wcześniej pytam i koszt wizyty, badań itd. Kiedyś poszłam do ginekologzki. Wcześniej zapytałam o koszt wizyty, USG, cytologii. Jakież było moje zdziwienie, gdy zapłaciłam 400 zł więcej. Pani sobie doliczyła za badanie piersi, zmierzenie ciśnienia u dwie inne rzeczy. Szkoda, że nie poinformowała mnie przed.
              A weterynarze ( nie wszyscy, oczywiście) łoją klientów aż iskry lecą.
              • yenna_m Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:26
                Tak, zrozumiałam problem.
                I tak, masz rację.

Masz prawo wybrać lekarza, ktory będzie porównywalnie kompetentny i przyjaźniejszy cenowo.
                I nikomu nic do tego.
    • palacinka2020 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 08:16
      U ludzkiego dentysty jest podpbnie. Podaja widelki np za plombe.
    • mava12 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:44
      Ja kiedyś poszłam z kotem na czyszczenie zębów. No ale w trakcie okazało się, że wskazane jest usunięcie 2 zębów co wetka zrobiła, jako że kot już był w narkozie a przy stole anestezjolog.
      Zapłaciłam 800 zł, co wywołało tu (przy okazji jakiegoś watku) niemałe wzburzenie, że tak drogo. Ale to była zaprzyjaźniona wetka, na pewno ze mnie nie zdarła i zrobiła to, co było najlepsze w tej sytuacji.
      Ale to było z 10 lat temu.
      • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 10:50
        Czy żeby czyścił wet stomatolog?
        • mava12 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:00
          Nie, wet ogólny, bez specjalizacji. Zapewne takich "zabiegow" wykonała setki w swoim zawodowym życiu więc nie sądzę żeby nie miała doświadczenia. Poza tym to była zaprzyjaźniona wetka, którą znałam od lat, nie tylko przy okazji zwierzaków. Miałam zaufanie do jej umiejętności i wiedzy.
          • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:22
            I ta wetka nie znieczula?
            • hanusinamama Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:25
              "jako że kot już był w narkozie "...
              • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 12:07
                a przy stole anestezjolog....
                Moze sugerować, obecność 2 lekarzy.
                • mava12 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 05:41
                  Bo tak właśnie bylo
                  • mava12 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 05:55
                    ...i nie wiem co cię tak dziwi. Kot był już starszym panem, z chorym sercem. Pani wet robiła co miała robić a drugi lekarz doglądał jego stanu. Nie wiem czy cały czas stał przy stole.
                    To raczej świadczy o odpowiedzialności a nie przeciwnie.
                    ps. wet ze specjalizacją anestezjologa był współwłaścicielem tej przychodni, jako że przeprowadzano tam zabiegi. Drugi współwłaściciel, czyli "moja" wetka, poprosiła o asystę najwyraźniej. Nie wnikalam w szczegóły.
                    • gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 09:10
                      Nie no to wpływa na cenę zabiegu. Inaczej rzadziej niż częściej anestezjolog przy usuwania kamienia w zwykłej lecznicy.
                      • mava12 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 09:36
                        Wpływa, w tej konkretnej sytuacji, bo anestezjologowi trzeba było zapłacić za pracę. Moja wetka nigdy za swoją pracę pieniędzy nie brała, tylko za leki. Jako że była "zaprzyjazniona", o czym wspomniałam.
                        Ale to akurat jednostkowa sytuacja, do której się przyczepilas (więc wyjaśniłam w szczegolach).
                        Wyjściowo, we wpisie, chodziło o cenę zabiegu, który podałam. Jako przykład.
                        Na proste zabiegi pt. czyszczenie zębów, mogą trafiać też koty starsze i chore (i tak najczęściej jest), które wymagają szczególnej opieki. Ze względu na inne swoje starcze dolegliwości. To nie jest człowiek, który rozumie że zeby trzeba leczyć, zniesie ból i nie ucieknie z fotela

• gryzelda71 Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 10:37
                          Nie przyczepiłam sie. Ot stwierdziłam fakt, że obecność anestezjologa zwiększa koszt zabiegu. I ze raczej bez niego sie obywa w rutynowych zabiegach. Oczywiwcie zwierz jest znieczulony, nie ze zabieg na żywca.
    • kanna Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:14
      Trochę w temacie, trochę nie - za usuniecie zębów u kota zapłaciłam koło 2000.
    • tilijka123 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 11:27
      Mam doświadczenia tylko z kotami. Lekarka przed zabiegiem na podstawie wagi kota i oględzin zębów podawała mi widełki cenowe. Końcowa cena zależała od ilości podanych leków i tego czy było tylko czyszczenie zębów czy też w trakcie zabiegu okazywało się czy trzeba jakieś zęby usunąć. Czasem dzwoniła do mnie w trakcie zabiegu jeśli zakres zabiegu okazał się większy niż wcześniej zakładany.
    • alexis1121 Re: Pytanie o cenę zabiegu 09.04.26, 16:30
      Tessa ma 20.04 u dr stomatolog, dam znać ile zapłaciłam. W 2023 pamiętam że 800 zł, ale miała też ekstrakcje.
    • swinka-morska Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 10:53
      Higienizacja paszczy kota (czyszczenie/usuwanie kamienia, bez usuwania zębów), w narkozie, z RTG (u kotów to złoty standard przy usuwaniu kamienia), w wyspecjalizowanym gabinecie stomatologii weterynaryjnej kosztowało mnie 1200 zł. Cenę orientacyjną podano na wstępnej konsultacji i taka się potwierdziła później, bo nie było żadnego zaskoczenia typu konieczność ekstrakcji.
    • barattolina Re: Pytanie o cenę zabiegu 10.04.26, 11:36
      Tak, ja mam. Zbieg u kota w narkozie, z usunięciem dwóch zębów i sanacją jamy ustnej - 1200pln.
      1,5 roku temu.
    • mysiulek08 Re: Pytanie o cenę zabiegu 11.04.26, 01:22
      www.reddit.com/r/Polska/comments/1shi7w3/dlaczego_koszta_leczenia_weterynaryjnego_budz%C4%85_a%C5%BC/?
      (...) prawo zakazuje gabinetom upubliczniania cen inaczej niż po bezpośrednim pytaniu/na rozpisce w samym gabinecie cennika usług
    • ophelia78 Re: Pytanie o cenę zabiegu 11.04.26, 07:56
      Jest w tej kwestii problem z weterynarzami niestety...
      Z jednej strony pacjent nie powie, gdzie boli i ze po tej tabletce bylo lepiej a po tamtej nie. Wiec lekarze diagnozują do wypęku, zgodnie ze sztuką zeby dojść co jest pacjentowi. Z drugiej ta diagnostyka nie jest za darmo i de facto moze nie miec konca... Zawsze cos jeszcze można zbadać.

Kiedys moj kot dostal skierowanie do kardiologa bo maine coony mają tendencje do zmian w sercu z wiekiem. Badanie 300 zl, wszystko ok z sercem, zapraszamy na kontrolę za rok. Potem dostała skierowanie do ortopedy bo w czasie zwykłego badania zareagowała na ucisk na kręgosłup. Ok poszłam. Konsultacja 200 zl, w czasie której dr powiedział ze musi zrobić rtg. Ok rozumiem. Vet wziął kota, poszedł zrobić rtg. Założyłym za kręgosłupa. O tym ze zrobił tez bioder i łap dowiedziałam się post fatum. Finał byl taki ze za 1000 zl dowiedziałam ze sie kot ma 8 lat i to normalne zmiany zwyrodnieniowe plus zaproponowano mi stale leki na spowolnienie tych zmian, 300 zl/mc do konca życia. Przy czym kot nie mial i nie ma zadnych objawów tych zwyrodnien.

Czy ci lekarze chcieli mnie naciągnąć czy działali w najlepszej wierzę i Zgodnie ze sztuką? I czy jakis wplyw na to mial fakt ze ortopedzie (w najlepszej wierze) pokazałam kartę leczenia kota sprzed kilku lat gdy kot byl po wypadku, mial połamane 2 łapy i odmę płucna, siedział 10 dni w szpitalu i przeszedł 2 operacje u najlepszego ortopedy w mieście? I ze ten ortopedy po tej karcie leczenia juz wiedział że jestem w stanie zapłacić za laczenie kota tyle ze za tę samą kwotę kupiłabym sobie 3 maine coony?
      Nie wiem.......
      Ale uznałam ze kończę z zabawą w diagnostykę profilaktyczną. Będą problemy, będą objawy - będę leczyć. I płacić. Ale na razie koniec.
      A przykładów naciagania przez vetow jest chyba tyle co przez mechaników samochodowych.
      • mysiulek08 Re: Pytanie o cenę zabiegu 11.04.26, 08:08
        po przypadku Miszcza (*), powiedzialam sobie DOSC! nie uwierze juz w zadne 'walczymy za wszelka cene', bo koniec jest zwykle taki sam, okupiony bardzo czesto niepotrzebnym, dlugim, cierpieniem zwierzaka

na szczescia dla naszych kotow i dla nas, wrocil do pracy, po dlugiej i ciezkiej chorobie, najbardziej rozsadny wet, jakiego spotkalismy, nie owija w przyslowiowa bawelne, nie bawi sie w gladkie bajki, jest szczery do bolu i wyznaje te sama zasade co my

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka