Dodaj do ulubionych

Laptop w bagażu głównym

19.04.26, 13:58
co Okęcie na to? Można?
Obserwuj wątek
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:00
      Nie
      • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:06
        Dzięki, ostatnio nie kazano mi wyjmować z etui (przedtem zawsze kazano), myślałam, że może można. A co z płynami w podręcznym?
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:20
          Do 100ml sztuka, łącznie wszystko musi mieścić się w woreczku 1 litr.

(Nie)wyjmowanie z etui nie oznacza, że możesz włożyć do podręcznego
          • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:25
            Czyli nic się nie zmieniło... Ostatnio leciałam z Balic i tam można do 2 l/opakowanie
            • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:53
              Kraków i Poznań znieśli limit płynów do 100 ml.
              • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:35
                No właśnie, myślałam, że Warszawa również
                • arthwen Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 15:12
                  Kraków zniósł, bo mógł znieść, to kwestia sprzętowa (plus certyfikaty oczywiście, bo sprzęt był , a na papierologię trzeba było poczekać). Warszawa najwyraźniej takiej możliwości nie ma.
                  • arthwen Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 15:14
                    Przy czym warto też sprawdzić, jak jest na lotnisku, z którego potem będziesz wracać - bo jeśli chodzi o napoje, to drobiazg, ale jak weźmiesz sobie kosmetyki przekraczające limity, to przy powrocie będziesz musiała wszystko wyrzucić, bo nie przejdzie kontroli.
                    • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 17:32
                      No niestety, do 100 ml
    • alicia033 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:03
      w głównym wszystko możnawink.
      Natomiast problem z głównym jest taki, że może się rozjechać z pasażerem, niekiedy trwale, więc jeśli nie jesteś gotowa na pożegnanie się z nim na wieki, wybierz jednak opcję upchnięcia go w bagażu podręcznym.
      • profes79 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:05
        Nie jest to prawdą; w przypadku urządzeń z baterią litowo-jonową jest mnóstwo ograniczeń co do możliwość przewozu w bagażu rejestrowanym; paradoksalnie mniej ograniczeń jest jak tego typu rzeczy wieziesz w podręcznym. W Ryanie np. jest zakaz przewożenia w rejestrowanym nawet urządzeń typu tablety. A niestety rozwiązanie pt. laptop w bagażu rejestrowanym a bateria w podręcznym od lat jest coraz trudniejsze bo coraz mniej laptopów ma wymienne baterie.
      • szarmszejk123 Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 16:08
        Nie można wszystkiego:p mąż jak leciał do Finlandii miał ze sobą rękawiczki podgrzewane na akumulatorki, bezmyślnie zapakował je do rejestrowanego i na miejscu okazało się, że rękawiczki ma, ale akumulatorki mu wyciągnęli:p
        • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 16:25
          Ale że sami wyciągnęli mu z bagażu? Bez niego ?
          • szarmszejk123 Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 16:27
            Tak, miał w środku walizki małą "książkę" informacyjną czego tam być nie powinno oraz kartkę z pieczątką z info, że mu wyciągnęli.
            • szarmszejk123 Re: Laptop w bagażu głównym 20.04.26, 16:28
              Ps. Leciał z Finnair.
    • profes79 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:03
      O ile kojarzę można, tylko musisz bardzo nie lubić swojego laptopa. Zależy to też od konkretnych linii lotniczych a nie od lotniska - bo LOT z tego co widzę dopuszcza ale np. Ryan już nie. Dla spokoju ducha wziąłbym do kabiny i z głowy.
      • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:18
        >>>.O ile kojarzę można, tylko musisz bardzo nie lubić swojego laptopa
        Lubię, lubię, tylko nie mieści mi się do podręcznego, a brakuje mi rąk do ogarnięcia całego majdanu [główny (do momentu "zdania"); podręczny; etui z laptopem i naramienne torbiszcze] w związku z czym np. wizyta w toalecie jest dużym wyzwaniem.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:20
        Bzdura
      • mikams75 Re: Laptop w bagażu głównym 21.04.26, 17:48
        sam laptop moze i mozna ale bez baterii.
    • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:09
      Wg przepisow nie można, ale jak okłamiesz i on tam będzie to nic nie zrobią.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:21
        Kolejna bzdura
        • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:49
          Co jest bzdurą?
          • mikams75 Re: Laptop w bagażu głównym 21.04.26, 17:49
            Bzdura, ze nic nie zrobia, bagaze sa przeswietlane i niedozwolone elementy np. w tym wypadku baterie sa wyjmowane.
            • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 21.04.26, 21:58
              Mówisz że ktoś siedzi i wyjmuje baterie z laptopów...
              • mikams75 Re: Laptop w bagażu głównym 21.04.26, 23:01
                Nie. Ktos siedzi i wyjmuje caly laptop.
                • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 05:22
                  No przecież byłyby pozwy o kradzież.
                  • bezmiesny_jez Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:03
                    Przecież nikt by go nie ukradł.
                  • szarmszejk123 Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:25
                    Pozew o kradzież to możesz złożyć jeśli nie znajdziesz w walizce notki o tym, że ten laptop został wyjęty z powodów bezpieczeństwa. Potem masz 30 dni na odebranie go z lotniska, z którego wyjezdzałaś. My sobie odbiór akumulatorków odpuściliśmy, kosztują grosze u Chińczyków:p
                    • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:52
                      Zapytam ludzi z Okęcia jak to u nich jest, ale na moim lotnisku jak się coś wyjmuje z bagażu to tylko w obecności pasażera. I laptopy normalnie leciały.
                      • szarmszejk123 Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:54
                        A na lotnisku w Brukseli wyjmują i nic ci nie mówią 🤷 sprawdzone :p
                      • mikams75 Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 09:32
                        wzywaja pasazerow do sortowni? na duzych lotniskach to by trwalo wieki.
      • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:21
        Chybabym umarła ze stresu.....
      • chatgris01 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:42
        Przecież prześwietlają walizki.
        • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:51
          Prześwietlają, i laptopy normalnie lecą, na checkinach tylko pytają o urządzenia elektryczne, ale to nie moja działka więc dokładnie nie wiem.
          • chatgris01 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:54
            Zależy od linii lotniczych.
            No i jednak, biorąc pod uwagę, że bateria litowo-jonowa może się w luku zapalić (i nie są to rzadkie przypadki), to ja osobiście bym nie ryzykowała.
            • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:19
              Ci co prześwietlają bagaże rejestrowane nie wiedzą jaką linią będzie on lecieć.
              • chatgris01 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:07
                eagle.eagle napisała:

> Ci co prześwietlają bagaże rejestrowane nie wiedzą jaką linią będzie on lecieć.
                >
                Jak nadaję bagaż rejestrowany, to przecież wiedzą, jaką linią będę lecieć, bo nadaję na jej stanowisku BTW.
                A potem jeszcze dostaję SMS-a od linii, że mój bagaż przeszedł pomyślnie kontrolę...
                • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:18
                  Linie mogą wiedzieć gdzie jest bagaż bo są kody na bagażach które odbijają się na poszczególnych etapach, choć powiem szczerze nigdy nie dostałam takiego powiadomienia. Ale ludziom je przeswietlajacych jest obojętne jaka to linia bo wytyczne UE co do zawartości bagażu rejestrowanego są takie same na terenie całej Unii
              • pursuedbyabear Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:12
                Pewnie, że wiedzą.
                • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:15
                  Skąd? Oni nie widzą tych bagaży fizycznie, jedynie na ekranie, tylko jak znajdą coś niedozwolonego w danym bagażu to go widzą bo zjeżdża do nich.
                  • chatgris01 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:18
                    Laptopy i inne sprzęty elektroniczne z bateriami to właśnie są niedozwolone...
                    Tylko w podręcznym mają być.
                    • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 17:25
                      Przecież napisałam że wg przepisów jest to niedozwolonego.
                      • bezmiesny_jez Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:05
                        A jednocześnie chrzanisz, ze nic nie zrobią. Obyś się kiedyś zdziwiła.
                        • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 07:53
                          Nie chrzanie tylko wiem jak to wygląda od kuchni.
            • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 09:35
              Nie zależy od linii, security check jest robiony wg procedur lotniska
    • eva_evka Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 14:59
      Nie można.
      A nawet gdyby można to nie byłabym tak odważna.
    • chlodne_dlonie Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:16
      A ja o powerbank w podręcznym zapytam..?
      Kilka razy miałam w głównym a ostatnio tylko z podręcznym leciałam i w ostatniej chwili natknęłam się na info, że w podręcznym nie wolno i wyjęłam. Męczyłam się potem z praktycznie codziennym szukaniem miejsca by podładować smartfon z ładowarki uncertain
      Jak jest w praktyce- ktoś leciał Ostatnio z podręcznym i brał powerbank może..?
      • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:18
        W podręcznym powerbank jak najbardziej może być.
        • chlodne_dlonie Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:21
          A nie zależy to od pojemności baterii czasem..?
          • eagle.eagle Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:27
            Do 27000 mAh.
            • chlodne_dlonie Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 15:32
              👌 dzięki!
      • mizantropka65 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 16:46
        Ja miałam w głównym, przyznałam się pani w okienku podczas odprawy i pani kazała mi wyjąć. OMG, musiałam w te pędy otwierać walizkę i biegusiem wyjmować. Dodam, że walizka w celu zamknięcia musiała być dopychana kolanem. Od tej pory w ogóle nie biorę powerbanku, tym bardziej, że w niektórych krajach nie jest mile widziany (Oman, Chiny)
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 09:36
        Możesz mieć power bank w podręcznym, nie możesz w głównym. W wielu liniach nie możesz power bank ładować z portów na pokladzie
    • delorianka Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 17:43
      Zamiast czytać zgadywanki emamy, można sprawdzić u źródła… bezpiecznybagaz.ulc.gov.pl/dg-search?word=Laptop+zasilany+bateri%C4%85+litowo-jonow%C4%85+o+pojemno%C5%9Bci+nieprzekraczaj%C4%85cej+100+Wh
      • chatgris01 Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 17:46
        Źródło to zalecenia konkretnej linii lotniczej...

Wytyczne przewoźnika lotniczego mogą być bardziej restrykcyjne. Dla pewności zalecamy kontakt z przewoźnikiem.
        • delorianka Re: Laptop w bagażu głównym 19.04.26, 18:15
          Ale w poście startowym nie podano, o jaką linie chodzi, więc tym bardziej trudno się spodziewać konkretnej odpowiedzi.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Laptop w bagażu głównym 22.04.26, 09:37
        Nie wiesz dokąd leci OP. ULC nie kontroluje całego świata (nawet z Polską miewa problemy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka